Je otec pri pôrode zbytočnosť alebo pomoc?
Ahoj. Čakám 3 mimčo a manžel akosi načrtol že by chcel byť pri porode 🙂 , prvé deti som rodila bez neho a nemožem si sťažovať vobec ale vobec mi tam nechybal 😀 . Počúvam vela nazorou pre a proti, aj lekári niesu jednotný , jedny nadávaju iny povedia že im to nevadí, ba že to može pomocť.
Ja teda neviem mne to pripadá ako zbytočnosť, i ked viem že ma za moj nazor asi vela mám bude chcieť ukamenovať. Vposlednom čase som zavalovaná poznámkami tipu čo je to za otca ked nestoji pri svojej manzelke v takej doležitej chvíli, myslím že veľa otcou tam ide len preto že sú k tomu dotlačený okolím , partnerkou (čo by si to nezvládol ked to zvladol ten a ten...)
Preto chcem poznať názor aj Vás ktoré ste otca pri sebe mali , čo to vášmu vzťahu dalo-vzalo?
A chcem vedieť aj to či mám takýto názor len ja alebo aj niekto iný ?
moj manžel naše deti miluje majú užastný vzťah aj napriek tomu že nebol pri ich narodení. Svojho manžela milujem ,stojíme pri sebe v dobrom aj zlom, poznáme každý milimeter naších tiel, takže o nejakom hambení sa pred sebou nemože byť ani reč. Ked sa nad tým zamyslím tak pomaly neviem ani ako vyzerala porodná sála _nemocničná čiže nič moc, sustredovala som sa len na prichod deti, takže kam by som do toho vmastnala manžela neviem 😀 . dakujem za vaše názory a aj kritické slová 😉
@cecilka88 moj nazor ak xce nech tam je, ale musis to xciet aj ty.. ak nexces nech tam nie je.. treba si to vykomunikovat.. ja som velmi xcela aby tam bol, ocakavala som podporu, nie to aby videl ako trpim.. a podpora to pre mna aj bola, bola som rada, ze tam nie som len ja a personal.. takto sme to prezivali spolu a videl nase dieta v tom istom okamihu ako ja.. mm xcel byt pri porode a som rada, ze xcel a ze bol.. dalo vela, nevzalo nic 🙂
ahoj , vobec to neni zbytocnost urcite je to velmi krasny pocit pre obydvoch ked bebetko uvidite prvy krat sa nadychnut . len nie kazdy chlap je nato aby to zvladol . a je aj plno zien , ktore vobec nechcu aby bol niekto pri nich . to je len na tebe ci sa nato citis , a ak ti to manzel navrhol tak uz sa musis len ty rozhodnut ci to vlastne chces . ja som to chcela velmi ale bohozial mala som sekciu . a myslim ze to mohol byt naj zazitok v zivote pre nas dvoch . len chod dotoho , manzel ty bude urcite oporou v tych najhorsich chvylach . drzim palce
@cecilka88 mam podobny nazor...mame sice len 1 dieta, ale my sme v tom mali hned jasno, ze manzel pri porode nebude.....ja som chcela byt sama, proste som si chcela tento moment vychutnat sama, zensky....a jemusa moc do toho tiez enchcelo, nebudem ho jednak nutit...aj keby som chcela.....som rada, ze my sme sa zhodli a vsetko bolo super......pocas noci som mala cas si utriedit myslienky, sama si vychutnat tu dobu prichodu dietatka, nestresovat (nad pobeh, manzelom....apod.).....nelutujeme a je to stale skvley otec a manzel.....
ja si myslim, ze sa to asi neda vnimat vseobecne, niekto to citi uplne inak a partneri chcu byt pri porode obaja........(aj ked to viac vnimam ako modny trend.....kedysi muzi pri porodoch neboli a bolo to ok, hadam aj lepsie ako dnes....)...ale ako pisem, ako je komu po voli....
@cecilka88 No, pri prvom sme tatina nemali, pri ďalších dvoch áno.. bolo mi s ním lepšie, aj pomáhal, ako vedel, nezavadzal, neodpadol, pofotil, pobudol s nami a potom odpochodoval domov, postarať sa o starších súrodencov.. 😀 neľutujem, bolo to s ním také iné.. lepšie.. bol mi oporou, ale zvládla by som to aj bez neho. Ak chce, tak by som tu ten zážitok dopriala.
@cecilka88 uplne ťa chapem. Mne začali kontrakcie večer, nikomu som nepovedala. KEd manžel so synom pospali bolot o pre mna vykupenie. Celu noc som bola sama, iba so svojim dieťatkom v brušku. Nikto ma nevyrušoval, na nič som nemusela myslieť, nikomu nič nehovoriť nevysvetlovať. Citila som, že takto to ma byť. KEd sa rano manžel zobudil a prehovoril na mna, mala som chuť sa premiestniť kdesi daleko, kde nebude nikto. Velmi ma vyčerpavalo každe jeho slovo. Rano sme šli do nemocnice a tam sa situacia zmenila. Bola som rada, že ho tam mam, nie kvôli tomu aby mna psychicky podporoval pri pôrode, ale skôr aby ma aspon do istej miery ochranil pred vonkajšími vplyvmi, ktoré sa na mna z každej strany rutili - byrokracia, papiere, par nerzvoznych sestričiek....
Takže môj nazor, muž žene pri pôrode nepomôže, ak však žena rodí v prostredí, ktoré je pre nu neprijemne, môže pomôcť tým, že ju v istej miere chrani pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi
@cecilka88 ahoj, mne osobne velmi pomohlo, ze tam manzel so mnou bol. Mala som dost zdlhavy porod a bolo fajn, ze na porodnej sale bol, pomahal mi prechadzat sa, ist na toaletu, do sprchy. Ked som mala kontrakcie pomahalo mi ked ma drzal za ruku a ja som mu ju strasne od bolesti stiskala, tak si vymienal ruky kazdu chvilu🙂. A ked bol chvilu klud a chcela som len sama lezat, tak - typicky pre neho - vytiahol knizku a cital si🙂. Manzel chcel byt pri porode a ja som bola velmi rada ze tam bol. Drzim palce a prajem vsetko dobre pri porode.
@sorciera24 kde si rodila?
@vejula v MT......(uzasna porodnica.....mile sestricky, laktacne aj novorodenecke....)...mohla som sa ist osprchovat, poskakat na fitlopte......asi ams pravdu, ze zalezi od prostredia.....preto na nasu porodnicu nedam dopustit...
podla mna pritomnost otca pri porode je len na uvazeni zeny a muza....ked sa zena citi lepsie pri porode bez jeho pritomnosti, ma jej byt vyhovene a ked muz, nemali by sme ho obsypavat vycitkami...len preto, ze je to teraz moderne.
Najlepsie riesenie je take, ktore vyhovuje vam obom 😉
@sorciera24 tak aj v MT zaleži od toho na koho natrafiš, ja som tam rodila tiež. A mna chcel nechať doktor celý čas pripojenu na monitore, ked som ho prosila, že už nevyddržim ležať na chrbte, že sa potrebujem prejsť, tak mi na to odpovedal, ale ved tu ste prišli rodiť, to si musite odtrpieť... 😖 PRi kom si rodila?
Ahoj, ja som muza pri porode mala. Jednak mi velmi pomohol a po druhe to bol aj prenho uzasny zazitok (aj ked musi vidiet vela veci, ktoré vidieť a zaziť nechcel). Muz si to chvali je spokojný, bol pri zrode zivota. Ja si myslim, ze ak muz chce ist a Tebe to nevadi (ja kym som nebola tehotna som muza pri porode za ziadnu cenu nechcela🙂) tak nech ide. Ale ak muz nechce ist, tak ho netreba nutit, musi s tym byt vnutorne vyrovnaný, inak by to mohlo uskodit aj Vasmu vztahu. Za mna ale jednoznacne to bola velka psychicka aj fyzicka podpora🙂
ja som tiež mala manžela pri prvom pôrode.bolo to dobré aspon všetko videl a k druhému a tretiemu pôrodu už ísť nechcel...bol mi oporou, ale záleží na povahe každého muža či to chce zažiť ak on chce tak mu to dovoľ.
Ten môj by bol, žial, z porodu asi v šoku ešte rok... 🙂
Je to uplne na Tebe.
Ja som mojho pri porode chcela a potrebovala, nebola by som to bez neho zvladla. On bol velmi proti, ma panicky strach z nemocnic, takze ho to asi stalo vela sedivych vlasov, ale na konci nelutoval, prestrihol snuru, mal maleho na sebe, ked ma sili, atd.
Musite si to vyriesit medzi Vami dvomi. Co bude vacsi problem / stres / nepohoda - pre Teba, ked tam on bude alebo pre neho, ked tam nebude?
Určite prínosom je. Ešte donedávna muži pri pôrode nemohli byť a dnes je táto vymoženosť. Tak prečo ju nevyužiť? Ale som toho istého názoru, musí to byť vaše spoločné rozhodnutie. Mne manžel bol iba pri druhom pôrode, lebo prvý som mala sekciu. Vtedy partner nemôže byť. Aspoň nie v našej nemocnici. Pri druhom dieťatku to využil a bolo cítiť medzi nami také silné puto. Nielenže mi bol oporou počas celého tehotenstva, ale mohol prežiť tie najkrajšie prvé sekundy života jeho syna. Môžem povedať, že nielen po pôrode ale aj počas prvých mesiacov mi bol veľkou oporou. Keby mohol kojiť za mňa, tak to urobí. Takže určite ak sa dá, dať priestor mužovi.
Muz chcel byt, ja som nechcela, prave preto ze som nechcela aby videl ako trpim a divat sa potom na ten jeho ulutosteny a bezmocny pohlad by mi moc nepomahalo. Ale urcite ak to zena chce a muz s tym nema problem tak preco nie. Ja som typ ze ak ked ma nieco boli tak chcem byt sama a v klude si to odtrpiet a otravuje ma aj otazka ci mi ma podat tabletku.
@vejula tak v podstate to by mi az tak envadilo....ako ja som tiez vacsinu casu bola napojena na monitore...to ma pustili asi 2krat....aj to len na zaciatku......a zas radsej nech babo monitoruju.....a to ma pustali sestricky, ekdze som rodila celu noc (az rano som porodila), tak dr. spali....len kazde 2 hodky chodili kontrolovat....takze som si klud vychutnala.....rodil ma MAtusek....spokojnost...
A preco si myslis ze by mala byt zbytocnost vidiet ako prichadza na svet tvoje dieta? Ja si myslim ze je to jedinecna udalost ktoru by mali spolu ti rodicia prezivat - preco by si mala o ten moment tvojho muza pripravit??? Pokial chce ist tak by si ho mala v tom podporit a nie ho od toho odhovarat
@prasiatko30 rodí žena, pre dobrý priebeh pôrodu je potrebné aby bola ona v pohode. KAždá sme iná, ak citi, že by ju možno pritomnosť manžela oslabovala, prečo by tam musel byť za každu cenu? Niekomu tie povzbudive slova pomôžu, niekto potrebuje klud od všetkých a každá jedna emocia, priachadzajuca z vonka môže ten klud naburať. Ano rodičia su obaja, a každý ma v tom rodičovstve svoju ulohu. Porodiť je ulohou matky. Pôrod je vo velkej miere vecou psychiky, preto je dôležité aby žena dala na svoju intuiciu a nenechavala sa zatlačiť k rzohodnutiam citovým vydieraním.
@sorciera24 jo ja som chcela volnosť pohybu, to prehnane monitorovanie podla mna môže byť aj kontraproduktivne... Ale to už sme mimo temy 😀 😀
@vejula ja som ho mala pri obidvoch porodoch a mozem ti povedat ze vela nepomohol nemal ako ale clovek sa ma aspon s kym porozpravat ja si to ani neviem predstavit ze by som tam bola sama - v takom neosobnom a cudzom prostredi akym nemocnica je. Ja som mala sice velmi lahke porody a rychle ale aj tak bolo prijemne mat pri mne znamych ludi a nie len sestry a doktorov ide o to aby si bola obklopena tymi ktorym na tebe zalezi nielen tymi pre ktorych si len praca 😉
Co viac ja som mala pri obidvoch porodoch na vzdycharni este aj svagrinu a pri druhom aj sestru a nasmiali sme sa tolko ze je na to radost spominat - s odstupom casu mi to pripada akoby som bola rodila doma
@prasiatko30 suhlasim, že v pôrodnici skutočne môže byť manžel velmi potrebný. Ale každá žena je iná. Ak to zakladatelka citi tak, že muža pri sebe ani v tej pôrodnici nechce, z akychkolvek dôvodov, mala by sa rozhodnuť ako sama uzna za vhodné, nemala by sa rozhodovať len aby sa voči manželovi necitila vinna. Ten pôrod je jej, a preto by sa mala slobodne rozhodnuť, ako ho chce prežiť 🙂
@vejula vsak to je v poriadku nech sa rozhodne ako sa jej paci len by som rada vedela ci sa tak rozhodne aj preto ze sk zdravtnicke citenie je este stale vacsinou proti pritomnosti otca pri po porode - je to velmi vzita predstava ktoru som aj ja uznavala ak by sa ma bol niekto tak pred 20 rokmi opyatal ci si myslim ze je normalne aby bol muz pri porode alebo aby s tebou chodil na gynekologicke vysetrenie tak by som si potukala po cele ci mu nahodou neharasi ale mozno zmenou prostredia som to zacala vnimat uplne inak 🙂 cize skor by som poradila mamicke aby bola otvorena aj tejto alternative a nezatvarala dvere pred pritomnostou otca pri porode - suhlasim s tebou ze by sa nik do nicoho nemal nenutil ale mozno pritomnost otca pri porode sa tiez nic nepokazi vzdy tam existuje alternativa - chlap s nou moze byt na vzdycharni a ak maicka vidi ze ju to rusi tak ho posle prec a je to.
@prasiatko30 vidis, ja som napr. chcela byt sama....a to som rodila 15 hodin...ja by som v pre man tak dolezitom zenskom moemente nechcela amt okolo seba nikoho...chcela som sa nastavit sama na porod a vychutnat si to......pre mna by nejake rehotanie sa s niekym moc napomocne nebolo..... kazda zena to citi inak, nie ako ty.....a podla mna v prvom rade ma byt v pohode zena a ak si tam muza nezela, tak ide o nu a normalny chlap to pochopi.....moze cakat hned za dverami a pokojne vidiet dieta ako prvy napr. .....ja si aj tak myslim, ze v tomto by mali mat jasno obaja este dlho pred porodom....a malo yb to byt take prirodzene rozhodnutie oboch.....ak ten vztah funguje...
Malo tam byt samozrejme nemal nutit 😀
Moj manzel mi uz pocas tehotenstva povedal, ze sa prisposobi mojmu zelaniu - ja som chcela, aby bol pri mne, tak bol. A spatne musim povedat, ze to bolo vyborne rozhodnutie, lebo v case, ked ja som bola uz uplne mimo, on mohol kontrolovat situaciu - vykuknut spoza zavesu a zavolat PA, podopierat mi hlavu, ked som ju uz ani nevladala drzat, udrziavat ma ako tak v pohode, pomoct mi prejst chodbou a pod. Kedze porod nakoniec skoncil akutnou sekciou, tak priamo pri narodeni Elianky nebol, ale tie hodiny predtym mi velmi velmi pomohol - a to som mala velmi dobrych a milych ludi okolo seba, takze ani nemusel zasahovat v pripade neprijemnych entit.
Ale podla mna je rozhodnutie na manzeloch - keby som vedela, ze to nezvladne, nechcela by som ho tam, ale vedela som, ze v stresovych situaciach ma chladnu hlavu a zosype sa pripadne az ked je po vsetkom 😀
@sorciera24 vidis ono je to aj o rozdielnom uhle pohladu 😉 ja som to videla ako moment kedy konecne bude pri nas nase dieta a chcela som aby sme boli cela rodina spolu; nie len moji osobnu skusenost alebo prezitie 😉 ,sice sa prichometli aj dalsi clenovia rodiny no ale co uz s nimi zabijem sa 😀 😀
@bubutko takto nejako to citim aj ja, mam rada pokoj , ani som ho nebudila ked ma "to doma raflo" uživala som si to pekne v klude, čitala som si teda ked sa dalo, triedila myslienky, lebo čo ma fakt vytáča 🙂 je ten pohlad ked ma niekto lutuje to myslím nieje pomoc ale kliniec do rakvy 😉
je mi uplne jasné že musia chciet obaja, nežiadam rady, chcela som len poznať vaše skusenosti a nazory lebo mne sa to fakt nezdá že by po tom naozaj každy muž a každá žena toľko túžili ako sa to teraz všade prezentuje.
podla mna to je čisto ženská zaležitosť, fakt som si to užila, nemala som problém s tým že som v tom sama už od malička si uvedomujem svoju ženskosť velmi si vážim toho že mám tú česť mocť porodiť dieťa a podla mna mi manzel nemá v čom pomocť, a brať to ako pomstu že nech vidí ako trpím 😒 to sa mi zdá ako podraz na neho, ved sa o nás príkladne stará chodí do práce, dokáže uvariť, uprace celý dom , okope záhradu takže delba ženská mužska praca u nas nieje to aby ste si nemysleli že mám názory zo stredoveku 😀
iste je porod bolestivi ale tu vyhodu na svet priviest dieta mám ja , manžel sa vie o deti dokonale postarať, kupal a prebaloval, obliekal od prveho dna co sme prisli domou, ak by mu to islo tak by aj dojčil 🙂 ale porod to bola moja sukromna zalezitost 😀
tato tema je o vyjadrení názoru, takže Vás plne rešpektujem a ozaj nech si to každyý zariadi ako chce 😉 som len baba zvedavá 😉 ,lebo ma to v lete znovu čaká

@cecilka88 ja som mala sekcie,ale keby som rodila normalne tak by som chcela,aby aj on videl ako "trpim",ale nevime ci by som ho presvedcila,....