icon

Je pôrod bez epidurálu zvládnuteľný?

12. feb 2026

Ahojte maminy ,
Cakam na druhy porod. Prvy som mala vyvolavany kvoli cukrovke, potom davali oxy, pichli vodu, ozvi klesali, ja som kricala ako besna a neviem ani ako ale vytiahli malu von.
Teraz sa snazim pripravit inak, psychicky, cez hypnoporod a jogu, mam zazmluvnenu pôrodnú asistentku, ktorej doverujem.
Je to moje rozhodnutie, no navrhla mi skusit to bez epi. Ze by to mohlo ist vsetko hladsie, hoc asi intenzivnejsie.
Tie, co ste rodili bez epi, da sa to zvladnut ?…

Strana
z2
anonym_8c54b3
13. feb 2026

7x bez epi do 15minut po odteceni vody bolo po,jedno dieta 4820g to trvalo dlhsie.

beronsche
13. feb 2026

@anonym_autor inak, upútalo má, že sa pripravujes cez hypnoporod, čiže máš určite naštudované všetko okolo prirodzeného pôrodu a zvazujes epiduralku, ktorá je výrazným zásahom..

K tej intenzite - pri prirodzených pôrodoch bez medikamentov a medicínskych intervencií, býva tá intenzita úplne zvládnuteľná.. takéto pôrody nebývajú ani vyčerpávajúce za hranicu únosnosti.

otázkou je, aký je tvoj zdravotný stav. Je to bezproblémové tehotenstvo? Aby si sa neupinala na niečo, čo nebudeš môcť kvôli rizikám vyplývajúcim zo zdravotných komplikácii..
Každopádne, držím palce.
Prvý pôrod bol zrejme zlý, druhý môže byť v takom prípade veľmi uzdravujuci.

maryetta
13. feb 2026

Ja som mala pri prvom epi a bolo to tiez hrozne. Sice mne epi nepomohla. Skor naopak. Dalsie tri porody som mala vyvolavane. Bez epi. A hodnotim ich ako lepsie.

anonym_8c140e
13. feb 2026

Mala dom oxytocin, na sql3 so. Bola 7 hodin. Cely porod trval dlho. Ani po tych 7 hodinacj na sale som nebola otvorena. Vystresovana som bola tak, ze az......
Ked pichli epi, mala bola do 2 hodin na svete. Bolest presla, citila som llen tlaky.
Este aj primar srandoval, ze ste v pohode akoby ste ani nerodila.....

maruska.s
13. feb 2026

@anonym_autor mám za sebou 3 pôrody a všetky bez epi, takže dá 😉 neviem, aké je rodiť s

anonym_9ec2af
13. feb 2026

@anonym_autor ano, zijem a porod bol rychly a krasny. U mna pri oboch detoch nebol cas na epidural. Ale ja som bola pevne rozhodnuta, ze ho chcem, len nebolo kedy.

cucoryedka
13. feb 2026

@anonym_autor 3x bez epi a nicoho, v 22, 23 a teraz v 35 rokoch ... bolelo, ale zvladnut sa dalo 😊 (najviac intenzivne na konci, od nastupenia kontrakcii som predychavala pomaly)

kiki68
13. feb 2026
@beronsche

@anonym_autor inak, upútalo má, že sa pripravujes cez hypnoporod, čiže máš určite naštudované všetko okolo prirodzeného pôrodu a zvazujes epiduralku, ktorá je výrazným zásahom..

K tej intenzite - pri prirodzených pôrodoch bez medikamentov a medicínskych intervencií, býva tá intenzita úplne zvládnuteľná.. takéto pôrody nebývajú ani vyčerpávajúce za hranicu únosnosti.

otázkou je, aký je tvoj zdravotný stav. Je to bezproblémové tehotenstvo? Aby si sa neupinala na niečo, čo nebudeš môcť kvôli rizikám vyplývajúcim zo zdravotných komplikácii..
Každopádne, držím palce.
Prvý pôrod bol zrejme zlý, druhý môže byť v takom prípade veľmi uzdravujuci.

@beronsche no neviem, moj druhy porod bol prakticky nemedikovany, rychly a strasne bolestivy, horsie ako prvy vyvolavany. Bolo to za hranicou vsetkeho. Vzdy som chcela taky ten porod, kde clovek hopsa na lopte, naparky a srandy. Ale kdeze, u mna rychlo a zbesilo

michaela329
13. feb 2026
@kiki68

@beronsche no neviem, moj druhy porod bol prakticky nemedikovany, rychly a strasne bolestivy, horsie ako prvy vyvolavany. Bolo to za hranicou vsetkeho. Vzdy som chcela taky ten porod, kde clovek hopsa na lopte, naparky a srandy. Ale kdeze, u mna rychlo a zbesilo

@kiki68 o nič si neprišla, ja som hopsala, naparkovala, na lane sa hojdala, na gauči porodnom také cviky s manželom a PA robila, že vlastne som so odcvicila na mesiac 😅 A mne to nepomohlo. Hoci pôrod ako taký bol fajn, atmosféra super, rada na to spomínam - ale kurnik, 19hodin je jednoducho dlho.

janaspa
13. feb 2026

@anonym_autor ano samozrejme ze sa to da zvladnut. Ja som rodila prve bez epiduralky s vyvodom z oblicky, tiez mi museli kvoli oblicke vyvolat porod. A mam dalsie dve deti. Vela robi psychyka

kiki68
13. feb 2026
@michaela329

@kiki68 o nič si neprišla, ja som hopsala, naparkovala, na lane sa hojdala, na gauči porodnom také cviky s manželom a PA robila, že vlastne som so odcvicila na mesiac 😅 A mne to nepomohlo. Hoci pôrod ako taký bol fajn, atmosféra super, rada na to spomínam - ale kurnik, 19hodin je jednoducho dlho.

@michaela329 ja 3 hodiny 🙈 prisla a bolo za chvilu hotovo

princezpuss
13. feb 2026

2x pôrod bez epi, prvy som myslela ze neprezijem, druhy krat som chcela 100% s epi no prislo to tak rychlo ze mi to uz nestihli pichnut 😅 po porode som povedala ze ak by cirou nahodou prislo tretie dieta tak uz len cisarskym 😄

anonym_b87119
14. feb 2026
@anonym_92896c

Naše mamy a babky rodili 5-6 detí bez epi, ženy v rozvojových krajinách ani netušia, čo to slovo znamená. Takže áno, dá sa to, prežili to.

@anonym_92896c milujem tento argument-a nasi praprarodicia sa napriklad niekedy dozili aj 47 rokov a nechavali si prikladat pijavice-a?🙈🙈🙈

anonym_76b05c
14. feb 2026

@anonym_autor áno, je, ale nerozumiem. Ten prvý si mala s epidurálom a to ťa tak veľmi bolelo? Ja som myslela, že to nič necítiš s tým epidurálom... ja som mala dva bez epi. Keď už išla hlavička, tak to bolelo samozrejme riadne, ale teda nekričala som, len som zatínala zuby a tlačila. Kontrakcie, to už som nejak nemala čas riešiť, či bolí alebo neboli, to už som predýchavala ako muflón, to už fičalo všetko ako na páse.

sasesoe
14. feb 2026

@anonym_autor ahoj, dychanie je zaklad. A volba porodnice. Odporucam aj cvicenie s anibalom/epinom. No je rozdiel prirodzeny porod a vyvolavanie, najma ak to ma byt oxytocin infuzne. Toto komunikuj s nejakou porodnou asistentkou, co robi pripravy, ze ake su ine moznosti/kde, za akych okolnosti. Napr mne jedna poradila thyamin, vitamin uzivat po ternine, v porodnici niekde davaju injekce, ale to je trosku bolestive. Taktiez miesto infuzie sa niekedy/v istych fazach da pouzit iny sposob vyvolavania - vajicko, capik a pod. A taktiez sa (psychicky) nachystaj, ze to moze skoncit sekciou. Ja som mala vyvolavany 2. a 3. porod, ale boli lepsie/lahsie/rychlejsie ako prvy, no zasadny rozdiel vnimam v inych porodniciach. Pri tretom som mala oxytocinovy zatazovy test (pri poslednych kontrolach bolo nejednoznacne, ci nenastane nejaky problem, srdiecko babatka malo nizsie ozvi pri kontrakcii, takze ci vobec zvladne prirodzeny porod) a toto bolo ozaj velmi neprijemne. Pri druhom (chlapec) zas bol dlho zle otoceny a to som nechcela riskovat prirodzene, ak by sa neotocil, najma po skusenosti z prveho porodu, lebo tam to bolo fakt velmi zle. Nastastie sa otocil. Ja som nebola ani na pouceni ohladom epiduralu. Kamoska bola, chcela, ale veci sa pohli tak rychlo, ze jej nestihli dat - najskor bolo este skoro na epidural a potom uz neskoro. Ak Ti to minule pomohlo, tak mozno aspon to poucenie absolvuj a potom sa rozhodnes podla situacie. Drzim palce

anonym_92896c
14. feb 2026
@anonym_b87119

@anonym_92896c milujem tento argument-a nasi praprarodicia sa napriklad niekedy dozili aj 47 rokov a nechavali si prikladat pijavice-a?🙈🙈🙈

@anonym_b87119 otázka bola, či sa to dá zvládnuť. Tak uvádzam príklad, že to milión žien prežilo, tak sa to asi dá zvládnuť.

radacak
14. feb 2026

@anonym_autor áno .. milión žien to zvládli bez epi
Ja som trpela dlhých xxx hodín presnejšie aby si vedela tak okolo 30 hodín s toho minimálne 18 fest intenzívne

Strana
z2