icon

Jedenie pred vyvolávaním pôrodu: Je potrebné byť nalačno?

3. sep 2026

Ahojte, je pravda, že pred vyvolávaním pôrodu budem musieť byť nalačno, a nemôžem nič jesť ani piť?

anonym_2f2b21
3. sep 2026

áno,pravda.

anonym_020549
3. sep 2026

@anonym_autor kľudne môžeš objednať na donášku aj pizzu či kebab. Toto sa vážne pýtaš?

zuzanaete
3. sep 2026

Zial, na SK pravda. Pri prvom porode, ktory nebol vyvolavany, tak nechceli dovolit jest, pit. Dalsi porod bol v CR. Porod bol vyvolavany. Zacali rano. Kedze sa na obed nic nedialo, tak som dostala riadny obed. Poobede dalsia tabletka na vyvolanie porodu. Kedze sa vecer nic nedialo, tak sok dostala poriadnu veceru. Normalne hlavne varene jedlo. Syn sa narodil este v ten den neskoro vecer. Pitie bola uplna samozrejmost az do finale. Nechapem ten rozdielny pristup. Porod je fyzicky narocne a telo potrebuje energiu a najma tekutiny. Snad sa to raz aj u nas zmeni. Urcite aj v CR maju pripady, ze v zavere musia robit cisarsky rez a akosi to zvladaju aj s jedlom.

anonym_52aa78
3. sep 2026
@zuzanaete

Zial, na SK pravda. Pri prvom porode, ktory nebol vyvolavany, tak nechceli dovolit jest, pit. Dalsi porod bol v CR. Porod bol vyvolavany. Zacali rano. Kedze sa na obed nic nedialo, tak som dostala riadny obed. Poobede dalsia tabletka na vyvolanie porodu. Kedze sa vecer nic nedialo, tak sok dostala poriadnu veceru. Normalne hlavne varene jedlo. Syn sa narodil este v ten den neskoro vecer. Pitie bola uplna samozrejmost az do finale. Nechapem ten rozdielny pristup. Porod je fyzicky narocne a telo potrebuje energiu a najma tekutiny. Snad sa to raz aj u nas zmeni. Urcite aj v CR maju pripady, ze v zavere musia robit cisarsky rez a akosi to zvladaju aj s jedlom.

@zuzanaete treba si uvedomit preco sa chodi na lacno... ak by sa porod skomplikoval a musel by byt cisarsky rez tak je lepsie byt na lacno aby sa neskomplikovala operacia. zazila som to, klasicky porod a bum ziadne odozvy... takze som letele rychlostou blesku na salu a ani som sa nestihla nadychnut a uz ma operovali ☹ dieta zachranovali v hodine dvanastej

anonym_3eb0c8
3. sep 2026
@anonym_52aa78

@zuzanaete treba si uvedomit preco sa chodi na lacno... ak by sa porod skomplikoval a musel by byt cisarsky rez tak je lepsie byt na lacno aby sa neskomplikovala operacia. zazila som to, klasicky porod a bum ziadne odozvy... takze som letele rychlostou blesku na salu a ani som sa nestihla nadychnut a uz ma operovali ☹ dieta zachranovali v hodine dvanastej

@anonym_52aa78 a v Čechách si to lekárovi neuvedomujú, či ako? Ja som napríklad rodila v Nemecku, dieťa prišlo na svet 26 hodín potom, čo začali vyvolávať, takže som vlastne celý ten čas mala byť bez vody a jedla?

autor
3. sep 2026
@anonym_52aa78

@anonym_020549 samozrejme, že sa nájde niekto hneď, kto rýpne.. musí to byť hneď pizza alebo kebab ? Myslela som to tak, či je problém povedzme banán, musli tyčinka a podobne .. veď vyvolávaný pôrod môže trvať aj 24h.. a mne býva veľmi zle, keď som nalačno, mám to tak celé tehotenstvo, a obzvlášť byť bez vody, nie sú už take horúčavy, ale predsa len je teplo
@zuzanaete ďakujem za normálnu odpoveď 🙂 veď presne, keď je napríklad aj žena doma a príde ten pôrod prirodzene, bežne sa predtým naje normálne, napije a veľa krát to tiež skončí cisárskym a poradia si ..
@anonym_52aa78 áno, ja to z tohto hľadiska ako chápem.. lenže je presne zaujímavé, že v iných krajinách sa jesť dá, a tu nie a poradia si

anonym_020549
3. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_020549 samozrejme, že sa nájde niekto hneď, kto rýpne.. musí to byť hneď pizza alebo kebab ? Myslela som to tak, či je problém povedzme banán, musli tyčinka a podobne .. veď vyvolávaný pôrod môže trvať aj 24h.. a mne býva veľmi zle, keď som nalačno, mám to tak celé tehotenstvo, a obzvlášť byť bez vody, nie sú už take horúčavy, ale predsa len je teplo
@zuzanaete ďakujem za normálnu odpoveď 🙂 veď presne, keď je napríklad aj žena doma a príde ten pôrod prirodzene, bežne sa predtým naje normálne, napije a veľa krát to tiež skončí cisárskym a poradia si ..
@anonym_52aa78 áno, ja to z tohto hľadiska ako chápem.. lenže je presne zaujímavé, že v iných krajinách sa jesť dá, a tu nie a poradia si

@anonym_autor ty tiež nemusíš všetko brať vážne resp nemáš zmysel pre humor?

anonym_387bb7
3. sep 2026

@anonym_autor dostala som normálne raňajky, aj obed, pitie bez obmedzenia. Na Slovensku, v klasickej pôrodnici.

anonym_748558
3. sep 2026
@anonym_52aa78

@anonym_52aa78 to je riadna kravina skomplikovat sa koze aj mevyvolavany prirodzeny porod a to tie zeny nemaju pre istotu nic jest lebo co ak? Alebo dat si vyvestit kedy zacne porod aby vedeli odkedy uz jest nemozu? Bezne aj na porodnom boxe maju aspon nejaku sladkost. Ano, skomplikovat sa vzdy nieco moze ale necgat hladovat rodicku nie je ok.

@anonym_autor skusenost o 22 prva tabletka v ten den normalne jedlo potom o 4 druha, a pred obedom dieta na svete vynechane len ranajky. Ale kazsa porosnica to moze mat inak.

zuzanaete
3. sep 2026
@anonym_52aa78

@anonym_52aa78 Ale take iste riziko hrozi zenan v CR, Australii a kade tade po svete. A zeny tam bezne pocas porodu jedia, piju. Nedochadza tam k velkym umrtiam zien pocas porodu. Ak ka zena dostatok energie, tak je vacsi predpoklad, ze to telo zvladne lepsie. V inych krajinach zvladaju akutne cisarske aj po jedle. Yak preco to nejde u nas. K zaveru porodu som nepila litre. Ale pri hlave mi stala sestricka s poharom body a medzi kontrakciami som si mohla odpit podla potreby. Bola to velka ulava. Verim, ze aj to prispelo k mojej pohode a bezproblemovemu porodu napriek tomu, ze bol vyvolavany.

anonym_dd60f8
3. sep 2026

mne vyvolavali porod 2 dni, a teda nalacno celu dobu kedze slo o dvojicky a ratalo sa tym ze sa moze cokolvek zvrtnut a bude cisarsky, mohla som len hroznovy cukor, ale davali mi potom nejeke infuzie z vyzivou lebo uz mi bolo ozaj az spatne od hladu

anonym_fca0fc
3. sep 2026

Ja som sla pred 2 tyzdnami, normalne som rano nestihala jest, lebo prijem som mala na 7 rano. Ale ako ma vysetrili, spisali papiere, este som cakala na doktora, tak som normalne jedla tam na cakacke, dovolili mi, vianocku a vodu. Potom pocas vyvolavania som mala hroznovy cukor a svokra bola so mnou, isla mi doniest horalku, ze to mozno potrva, ale nestihala som uz jest nic, mala som to rychlo za sebou. Potom mi 2 hodiny nedovolili jest, ak by asi dake krvacanie alebo co, ale to som mala bonding aj tak a porodila som teda na obed pred 12-tou a o 14 mi doniesli potom uz normalny obed.

anonym_dbf033
3. sep 2026

Pi malých glgoch môžeš piť.

2691
3. sep 2026
@anonym_020549

@anonym_autor ty tiež nemusíš všetko brať vážne resp nemáš zmysel pre humor?

@anonym_autor a nebude ti vadiť, keď pri takom jedení budeš potrebovať práve počas pôrodu na veľkú? Je to nechutné,aj keď fyziologické....

anonym_d34c39
3. sep 2026

Rodila som u Kocha v BA, začali mi vyvolávať okolo 5 večer a porodila som o cca 26 hodín akútnou sekciou. Keďže porod postupoval pomaly, dali mi cca 5-6 hodín predtým nez som porodila zjesť dojcenecku výživu a urobili mi sladený caj. Okrem toho som mohla pit vodu (v rozumnej miere) a tiež mi na energiu odporučili hroznovy cukor. Hlavne ten caj si pamatam, ten mi dobre padol.

anonym_bbd732
3. sep 2026

Rodila som ored 2,5 rokmi v Leviciach. Večer som dostala tabletku na vyvolanie, ráno o 9tej začali bolesti, normálne som dostala obed aj zjedla. Pri večeri už som nebola schopná jesť. Rodila som okolo pol ôsmej večer.

bluka2
3. sep 2026

Vo Viedni to nie je pravda. Mne prepichli vodu o 13:00, plus dali tie tabletky, potom jedlo mi objednávala sama PA lebo mi za ich nemocnična strava v ten den nechutila. Nie pizza ani kebab, ale 2 poriadne indické jedla 😀 Džús s vodou mi počas pôrodu miešala doktorka… v čom ma byt konkrétne s jedením vôbec problém? Však jeden pôrod stojí kopu energie a že to vyjde von, radšej než nemať silu, čo už

kiki68
4. sep 2026

@anonym_autor zalezi od tej porodnice, Wien sa mohlo jest aj pit. Villach tiez, ja viem, ze som len pila.Ale ja som stale zvracala oba porody ako zacali iontrakcie. Cize u mna asi jedno aj keby tam zjem predtym pizzu. Na SK to asi maju skrz narkozu takto divne. Hoci vyvolavanie trva myslim az 3 dni, ked to nezaberie.

anonym_8a7438
4. sep 2026

@anonym_autor Rodila som 24h na Slovensku, zakázali mi jesť, aj piť. Po pôrode všetci okamžite zmizli(bolo to v noci). Ja som tam ostala totálne vysmädnutá. Kričala som na sestry, nik sa mi neozýval, ani si ma nevšímal. Ležala som na posteli, ku ktorej viedli schodíky. Našťastie som sa nepokúsila zliezť. Ráno, keď po mňa prišli som sa pokúšala prejsť na vozík, okamžite som sa zviezla na zem. Nedokázala som stáť na nohách.