icon

Má druh pôrodu vplyv na novorodenca?

15. aug 2024

Tie co mate viac deti a za sebou rozne druhy porodov , cize cisarsky , prirodzeny … Vsimli ste si, ze by druh porodu vplyval na novorodenca?

letfenixa
15. aug 2024

@rivini toto mi nikdy nenapadlo, že kvôli sekcii bol/je syn taký, aký je.
Ja som mala komplikované kojenie. Najskôr som mala poporodnu preeklampsiu a tlak brutal vysoký a nešiel dole, tak mi dali nejaký liek, s ktorým sa nesmie kojit. Našťastie mi mladá lekárka povedala, nech odsavam, že po 48 hodinách už môžem kojit. Odsala som tak cca 4 kvapky obvykle. Syn sa síce kojil, ale po 40 minútach na jednom prsniku a 30 minútach na druhom bol ešte dokrmovany UM. Jednoducho som mala málo mlieka a stačilo mu, až keď som kojila už len ráno a na olovrant, vtedy ho bolo dosť. A dôvod som sa dozvedela až nejaký rok - dva po skončení kojenia, na mamografii, keď bol lekár prekvapený, že som vôbec kojila, že mám veľmi málo a malých mliečnych žliaz. Nikdy som nemala pocit plných prsníkov, odstavenie prešlo len tak, bez povšimnutia. Toto som však nevedela, a myslela som si, že kvôli sekcii a neexistencii bondingu. Ale nič iné som sekcii nepripisovala, len to kojenie. A zbytočne.

sunrisesunrise
17. aug 2024

@rivini ja mám tri deti rodene sekciou bez kontrakcií a nemozem sa sťažovať - deti kľudné, kojene bez problémov, bez kolík... čiže v mojom prípade nebol problém. V tvojom prípade to nemuselo byť tým.... moja sestra dve deti rodené prirodzene a nechci vedieť aké boli🙊🙊

juliacenc
17. aug 2024

Nie nic, ziadny rozdiel nevidim necitim

jablkovastrudla
17. aug 2024

@sunrisesunrise ja mam dve deti narodene prirodzene a obe deti uplakane. Ja som mala aj prvy porod dobry a rychli, nestihla som epi ale druhy bol uplny luxus, o 9 som mala prist do nemocnice na krv, uplne bez kontrakcii a maly bol pred 1 vonku, doslova na druhu kontrakciu. Midwife uplne skvela, bonding ukazkovy a potom mi syn 5 mesiacov preplakal. Koliky/reflux a ja som bola chodiaca zombie.

zuzulik75
17. aug 2024

Odporucam knizku tajny zivot nenarodeneho dietata. Je tam krasne vysletlene , aky vplyv ma zivot v maternici na dieta do buducna ale aj o porode , ako moze ovplyvnit . Neverila by som , ale po tejto knihe mam viac jasno v tychto veciach a odporucam kazdej zene ,co planuje alebo caka babatko. 🙂

tomcimka
17. aug 2024

Mám dve prirodzene pôrody bez liekov za sebou: staršia dcéra prespala pôrod, tej to bolo jedno,čo sa deje. Celý deň,keď ma sledovali na pásoch,tak u nej nezaznamenali žiaden pohyb. Pripravovali na na to najhoršie. Keď vyšla von,tak ju ani doktorka nevedela zobudiť a prebrať. Abgar skôre mala 7. Sestrička ju potom priniesla s tým,že ona iba spala. Mladší tiež prirodzene- ten po narodení doslova lietal a hrozne plakal. Aj napriek mojim prosbám odmietli boding. Sestrička mi ho chytro priniesla,že on je veľmi hladný. A to mu ostalo doteraz - on je vkuse hladný. Takže nemám pocit,že by mal pôrod na nich nejaký vplyv.

ilianalu
17. aug 2024

@veklipo podla mna najdes k tomu literaturu 😂😂😂 podla mna aj k plochej zemi najdes literaturu 😂🙈 paci sa mi, ako vsetci riesite taky porod hentaky porod, dojcenie a neviem, co vsetko ine, namiesto toho, aby ste sa zamerali na vychovu deti a spravnu stravu.

hariet
17. aug 2024

Nemozem potvrdit tuto teoriu. Mala som planovanu sekciu, aka bola mala kludna v brusku, tak bola aj po porode. Kojenie bez problemov, ziadne koliky, nedavala som jej nic okrem Mm a vit D.

lucia245
17. aug 2024

Spôsob, akým sme prišli na svet, ovplyvní každého z nás po celý zivot

basska_b
17. aug 2024

Tiez som sa nad tym zamyslala... moje deti mali kazde uplne iny porod. Prva mala akutny cisarsky, bola to skor unikova strategia lekarov, nikto sme neboli v ohrozeni zivota, Apgar mala 10, ale skor ta poporodna 30hodinova separacia a tazsi rozbeh kojenia ma mrzeli. Bola velmi uplakana uz v porodnici. Dnes ma 6 rokov a je taky cholerik, inym detom rozkazuje, je zlostna.
Druha dcerka sa sice narodila prirodzene, ale bola 1.5hodinu v porodnych cestach. Co vraj tiez nie je uplne super. Apgar mala 7, odsavali ju, ziadny bonding, tak mi ju zobrali na 7 hodin. Je tichsia, ale citlivejsia, lahko sa rozplace.
A treti sa narodil uplne na paradu, na 2 zatlacenia, 2hodinovy bonding, nulova separacia, mlieka milion... a je to velky frajer, nic ho nerozhodi, vie sa aj ozvat, ked daco chce. Ale este je maly.
Kazdy je iny, taky svoj. Trochu akoby to suviselo s porodom... alebo skor s poradim narodenia? Inak aj v brusku uz jak kopali. Prvorodena bola divoch, mlela sa, otacala sa hore dolu hlavou... o druhej som ani nevedela, ze tam je. A treti bol taky stred.

lucopeda
17. aug 2024

@beronsche videla som podobny dokument, kde vysvetlovali, resp prisli na to ze ak po sekcii vezmu vyter z vaginy matky a podaju novorodencovi, tak je to velmi podobne ako ked sa narodi dieta prirodzene, co sa imunity tyka. Tusim sa ten dokument vola Microbiom.

mikadooo
17. aug 2024

Nie, ani nie. Jedno mám sekciou (bola urgentná kvôli mojim zlým výsledkom, ale nemala som ešte vôbec spustený pôrod, robili mi nejaký test a tam ma potom hnali na sálu, že musím ísť cisárskym hneď, lebo pri spustení pôrodu by dieťa mohlo mať nedostatok kyslíka už pri prvých kontrakciách a to by mohlo spôsobiť dieťatku mentálne postihnutie alebo horšie veci - bola som 37tt, čiže v podstate nikto nevedel, kedy sa pôrod spustí). Toto dieťa je aj bolo najzdravšie zo všetkých troch, od narodenia 🤷. Na druhej strane, je najviac "mamičkovatá" - nechce chodiť na pobytové tábory, škôlky v prírode, k babke na prespanie, atď. (Išla už, ale nadšená nebola). Teraz má takmer 10.

mimi3008
17. aug 2024

@rivini My to mame uplne naopak, druhy syn teraz 2roky10 mesiacov, bol planovanou sekciou - spokojne kludne babatko, spanok bez problemov, kojenie uplne bezproblemove, flasku po prichode z porodnice dostal 1x, den po navrate domov, bol dojceny do 2 rokov 8 mesiacov, spravanie uplne v norme, uz od mala sa vedel pohrat sam, uz ako 10 mesacny stvornozkoval po dome s autickami a robil pri tom "džnnn, džn, džnnnn, titít" a podobne, teraz sa tiez sam vela vyhra, obcas samozrejme trucuje a vzdoruje, pri mne je ufnukanejsi a menej poslusny, nez ked su len s manzelom (ale to je tak vo vela pripadoch, co som pocula). Je slaby kedak, uz teda zje vacsie porcie, nez kedysi, ale z varenej stravy ma rad iba maloco, je chudunky. Starsi syn za par dni 5rocny, si presiel porodnym stresom, a to poriadnym. Narodil sa kliestami, bol priduseny, modry, nedychal, nizke Apgar score. Od mala mal problemy so zaspavanim, trva to doteraz, uz ked zaspi, spi ale velmi tvrdo. Od asi 6 tyz.do 6 mesiacov bol prikrmovany malym mnozstvom UM, prve 3 mesiace dojceny cez klobuciky, lebo sa nevedel poriadne prisat, dojceny do 1 roka a 8 mes. Pri telke by sedel aj 10 hodin, keby sme mu dovolili. Ako babatko vkuse potreboval byt na rukach alebo aby sme mu robili nejake opicky, spievali, atd. Proste potreboval uz od maleho novorodeniatka nejaku interakciu, najlepsie spojenu s nosenim na rukach, inak bol nespokojny. Donedavna potreboval 100%casu sa mu venovat, hrat sa s nim, sam sa velmi nezahral, no ma za sebou 1.rok skolky a to mu trocha pomohlo, obcas sa sam zahra, ale hlavne veeela veeela tvori a kresli. Jeho hry su skor destruktivneho charakteru, napr.mladsi sa s detskou kosackou hra tak, ze so mnou akoze kosi. Starsi ju roztoci a hodi dakde na dvore, je mu jedno, ci s tym nieco roztrepe. Alebo zobral minule velky kamen a len tak vramci hry roztrepal kachlicky na terase. Ked nie je hned nieco, ako chce, chyta nervy, amoky, hadze sa po zemi a kope pri tom do nabytku. Minuly rok od nervov s kombinackami (manzel ich nechal polozene na parapete, lebo nieco robil), spravil dieru do parapetu. Je velmi umrncany, kontinualne si poplakava, staci, ze mu dam kecup na tanier o 1 cm vedla, nez chcel a je peklo. Povedala by som, ze obdobie vzdoru mu zacalo ako 17mesacnemu a trva doteraz, ibaze to asi nie je obdobie
vzdoru. Chodime s nim po psychologoch, boli sme u 3, vsetci sa vyjadrili, ze je OK, ze nema ziadnu diagnozu, len spada do kategorie nadaneho dietata, jeho IQ je vysoko nad priemer (uz zacina ovladat malu nasobilku, scitanie do 100 uz vie, naucil sa to sam, 18mesacny rozpraval zlozene vety a recitoval basnicky, vedel uz vela zvierat a farieb po anglicky...), merali mu u psychologicky, vravia, ze je to vsetko na vrub toho vysokeho IQ a tazkeho porodu.

mimi3008
17. aug 2024

A este to, ze ten starsi je velmi hyperaktivny, nezastavitelny, ist s nim do obchodu,napr. aj do obycajneho Lidlu je normalne adrenalinovy sport pre mna. Niekto by mohol povedat, ze je to nevychovane decko, ked ho vidi, co tam robi, ale naozaj, vysvetlujeme mu dokola, co sa nesmie, aj ma za to trest a aj na zadok, ale nic nezabera. Ja som mala aj podozrenie na ADHD(na zaklade viacerych veci), ale to psychologovia vylucili.

mimi3008
17. aug 2024

@mimi3008 a predsa mi este nieco napadlo, starsi ma silnu alergiu na roztoce, stretnutis so soplavym dietatom znamena vysoku pravdepodobnost, ze dostane zapal priedusiek, alebo ze bude skaredo kaslat 2 tyzdne...lahko sa proste nakazi a dlho sa z toho dostava

rivini
17. aug 2024

@zuzulik75 vdaka!

autor
17. aug 2024

@lucia245 konkretne ako?

rivini
17. aug 2024

@ilianalu a to odkial vies, ze sa nezameriavame na vychovu deti a spravnu stravu? Tema je uplne o inom. Ak s ti zda byt zbytocna-staci do nej neprispievat. Alebo este raz pozriet hore polozenu otazku. Ide v nej o to, ci ma sposob porodu vplyv na dieta, na jeho pociatocnu regulaciu, senzomotoriku, imunitu, adaptaciu. Myslim, ze sa tu rozvinula celkom zaujimava a konstruktivna diskusia, cize ten komentar o vychove a strave je zvlastny. Existuje mnoho vedeckych studii o vplyve porodu na dieta a vymena nazorov k tomu je podla mna celkom zaujimava. Mimochodom, mam zlate, slusne dieta, ktore jedava aj brokolicu 😊.

lucia245
17. aug 2024

Zacnite tou knihou Tajny zivot nenarodeneho dietata, ako uz bolo spomenute vyssie. To je uplny zaklad k vasej otazke.

veklipo
17. aug 2024

@ilianalu preco si myslis, ze keď ma niečo zaujíma a prečítam si o tom odbornú literatúru, tak zanedbávam výchovu?
Aj vďaka odborným výskumom sa dnes na Slovensku konečne uplatňuje bonding. Keby mamičky, duly, lekári nečítali, dostala by si dieťa na druhý deň po pôrode.
A bol by z neho taký prázdny cynik ako ty.

ninjah
17. aug 2024

Prvý pôrod šialene bolestivý, komplikácie, chaos, natrhnutia, zlomená kosť, teror, trauma pre oboch. Dieťa neuroticke, uplakane, imunita v keli, všetko "celé zle". Druhý pôrod doma v najväčšom kľude, bez komplikácií, stresu, v úplnej pohode prirodzenosti takmer bez bolesti, 0 komplikácií všetko ako z rozprávky, dieťa absolútne kľudne, pohodove, bez zdravotných problémov, spánok tip top. 100 žien 100 skúsenosti. Veľa vplýva, nie len pôrod.

autor
17. aug 2024

@lucia245 Tak vari ked si ju citala, vies odpovedat na otazku.

ilianalu
17. aug 2024

@veklipo tak ved uved konkretne zdroje. Nie, ze urcite je o tom literatura. Literatura je o vsetkom, vsakze

ilianalu
17. aug 2024

@rivini a na co su dobre tieto diskusie? Chces robit konkretny vyskum, alebo chces aplikovat, co povedia zeny na modrom koniku na svoje dieta. Nerozumiem. Ked chces vediet k teme viac, citaj si odborne clanky, vyskumy a nie, ze kto co povie

rivini
17. aug 2024

@ilianalu diskusie su na to, aby so clovek „vymenil“ vlastne zazitky, skusenosti, ci nazory. Najlepsie su tie, kde sa ludia vedia vyjadrit k teme vlastnou skusenostou. Skonstatovanie, ze je to zbytocna diskusia a ze mame detom zabezpecit zdravu stravu je v tejto diskusii absolutne mimo temy…

ilianalu
17. aug 2024

@rivini suhlasim, ale aj v diskusiach je dolezite dodrziavat urcitu mieru pricetnosti.

lucia245
17. aug 2024

Nedá sa na to odpovedať dvoma vetami. Je to komplexná téma. Ak hľadáte odpovede, musíte si niečo preštudovať. Nedostanete ich v pár vetách od prispievateliek diskusie. Zdroj máte, stačí začať a chcieť.

andreatytler
18. aug 2024

Toto co pisu mamicky nema dobru vypovednu hodnotu.
Odhdujem ze viac ako polovica tych prirodzenych porodov neboli prirodzene. Zasahovalo sa do toho aj ked sa nemuselo, takze to uz radsej planovana sekcia ako taky dokopany vaginalny porod.
Tu kde zijem je velmi popularna osteopatia u malinkych deti a moja osteopatka mi povedala ze 90% deti ktorym pomaha su rodene sekciou. Ze to nemoze byt nahoda. Hlavne taka sekcia pri ktorej sa porod nerozbehol a dieta jednoducho nebolo pripravene. Je to privelky sok. Napriklad som bola velmi prekvapena ked povedala z jeden z najvacsich problemov je nahla zmena tlaku ku ktorej dochadza pri sekcii. Deti maju problemy so svalovym tonusom lebo pocas prirodeneho porodu dostanu prvu masaz ktora ich tela skrutene v maternici da do spravnej polohy. Napriklad taky problem ako torticcolis je bezny pri detoch rodenych sekciou, Tie deti maju vyzsiu drazdivost a reaktivitu na stres.
A neuveris ale ja som mavala nocne mory o svojom vlastnom porode sekciou.

lulu2002
21. aug 2024

@andreatytler suhlasim s tebou. Niekto pisal ze dieta ma zazit stres z kontrakcii, ktore su pri prirodzenom porode. To je take nestastne vyjadrenie. Stres ma dieta pri sekcii,nie pri prirodzenom porode. Pri sekcii je to sok, nahla zmena prostredia bez akejkolvek pripravy- pri akutnej sekcii, resp.planovanej bez kontrakcii.

lulu2002
21. aug 2024

Ale ako tu pisu mamicky, vplyv na koliky, reflux a pod to nema. Poznam sekciove deti kojene i nekojene co prespali celu noc hned a naopak prirodzeny porod bez epiduralu a dietatko vela v noci nepospalo.