Mali ste bolesti pred pichnutím epidurálky?
Ahojte , som rozhodnuta pre porod s epi, no chcela by som vediet ako ste zvladali bolesti pred pichnutim EPI. Kedze viem,ze zena musi byt otvorena na 3-4 prsty tak si asi musi aj nieco vytrpiet.
Ja som si nastudovala vsetko dopredu. Takze podľa kníh - ak ma žena epiduráku a uz sa sama nehýbe lebo je na lozku dieťatko sa neposuva dole a môže to skoncit cisarskym. Kamoska tak vo vedlajsej izbe tiez skončila.
Takze ja som sa snažila co najviac vydržať a dat si epi az ked som nevladala. 2 hodiny v stupnujucich sa bolestiah. Bola som na petocen (neviem ako sa speluje) vyvolavacku lebo maly bol 8 dni mimo termín.
A vyvolavacka vyvolá ešte silnejšie (Zevraj) kontrakcie ako normálny pôrod.
Bolesti dost silne po 2 hod epi, a potom uz pohoda.
Ja aj napriek epi som sa normálne otvárala
(Nehovorím ako je to v skutočnosti ale knihy hovoría väčšie riziko cisarskeho nie ja)
A v pohode vsetko bolo.
Mala som dobry pôrod aj napriek tomu že tam boli sestricky- budúce študentka len asi 5 a sa pýtali či si môžu kuknut pôrod že to chcú vidiet. ;) tlacenie.
Že uz 3 ženy v ten den im odmietli.
🙂
Nevadilo mi ok. Som sa zlutováa. Maly bol za 40 min vonku.
Myslím si ale že kľudne som mohla aj skôr epi si dat.
Rodila som v zahraničí. Tu nie sú ako na SK. Že ťa nechajú trpieť.
Nepotrebujes žiadne vyšetrenia dopredu. Nic.
Ked si v nemocnici Lekar (co som k nemu chodila 9 mesiacov) sa ma opýtal co chcem aky pôrod
Či chcem epi. Či chcem alebo nechcem vakciny. A či chcem obriezku hned v porodnici pri chlapcovi.
(Žijem v USA tu sa bežne robi 80% obriezka)
Je super, že si teraz človek môže vybrať, ale myslím, že ani bez epi to nie je také strašné 😀 Ked teda nie sú nejaké vážne komplikácie. Určite by som sa nestresovala, či vydržíš než ti to pichnú 😉 . Len som počula od pôrodníka, že s epi trvajú pôrody štandardne dlhši,e lebo mamičky nespolupracujú. Určite teda menej ako pri normálnych kontrakciách. Tie bolesti tam na niečo sú dobré, sa vybičuješ k takému výkonu ako už nikdy 😀 😀 😀 A bábo je vonku expresne 😝
@latvia Vies ja som rodila v USA a su dva druhy epidural, normalna a walking (chodiaca, kde by ti mali dat len trochu), ked som si pytala chodiacu, lekar mi povedal, ze to je len vo filmoch. Nemocnica aj vsetko som mala nadstandard.
Kiniha sa vola :Deliver this! od Marisa cohen, v linku, kde opisuje rozne metody porodu... skusala som to teraz googlovat, lebo som ju pozicala ku kamoske. ale nenasla som nikde na nete rozpisanu tu cast o epiduralke , len ze je to v tejto kapitole. 7. Epidural Bliss: Medicated Vaginal Birth in a Hospital
http://www.marisacohen.net/deliver-this/
Prave preto, ze v USA nedavaju (pred 4 rokmi nedavali) walking epidural, hned ako ti ju daju si uz priputana na posteli a mas IV(vyzivu) v zile cize uz som nemala activnu fazu porodu. A kedze som sa nehybala musela som sa spolahnut na prirodu ale vsetko bolo super.
v BB je tak, ze ak mas zazmluvneneho doktora, tak ti ju pride pichnut anesteziolog kedykolvek ci cez den, ci v noci, vo ZV uz nie, iba pocas pracovnych hodin anesteziologa...je to vsade inak.
tak ja som tiez mala epi pri druhom porode, akoze je to uzastna vec, kontrakcie pred tym musis dostat to ano, a dost silne ale potom ked to pichnu tak obrovska ulava, ja som nastastie s otvaranim nemala problem pri oboch som bola uz pred porodom otvorena na 4, a epi mi pichli tusim ze ked som bola na 6, tak potom drzim palce nech ti to dobre dopadne, a ziadny strach bude to dobre 🙂
@mariuskaa tiez si myslim, ze je to blbost s tym cisarakom po epi, este som to u nikoho nepocula. a vydrzat sa neda co najdlhsie ako pises pretoze ak sa prepasie cas, tak uz ti ju nepichnu. tusim sa picha uz od 3-4 prsty otvorenej zeny. mne lekar povedal, ze mu vacsinou porody urychluju, pretoze zena sa citi super , chodi a dietatko sa rychlejsie dostane dole. A nie je pravda, ze ta na SK nechaju trpiet, pretoze pred epi si musi kazda zena prve kontrakcie prezit , aby sa predsa otvorila a hned ako sa da sa pytaju ci chce pacientka epi. a dokonca ani navysetrenie pred tym ist nemusim...vsetko sa rozhoduje na sale. 😉
@kajka82 ahoj, Ja mam skusenosti len s Amerikou, ja som nenapisala, ze vacsinou po Epi je Cisarak, ale ze sa zvysuju sance nan, podla tej knizky. Ja nie som doktorka.
V com je Pravda je to, ze v USA uz sa nedalo (pred 4 rokmi) po epiduralke pohybovat, ako niekto spominal, ze stale po Epi, mozes byt na lopte (na SK), v USA je to rozdiel. Po Epi, uz som bola len na posteli v sediacej polohe, lebo uz som napojena na vyzivu co zily, co je strasne otravne. CIze v USA konci aktivna faza porodu EPI lebo ti nedovolia sa pohybovat. Ja som bola v pohode V USA ti daju epiduralku hocikedy, ak zena chce hocikedy, takze preto mozno sa aj zvysuje sanca na cisarak. Lebo niektore si to davaju hned pri prvych bolestivych kontrakciach. Tu zenu nenechaju trpiet. Ja som ano, lebo som sa tak rozhodla podla autorky.

ja som potom citila len tlaky a pri siti mi museli dopustit lebo uz tolko neucinkovala....