Mali ste pôrod bez epidurálky?
Mali ste porod bez epiduralky?
Ja mam termin uz 16.2. a za nu by sa malo platit cca 150€ a pre mna je to vela,tak ci je az taka dolezita a ako ste to prezivali............
tak ja som mala obidva porody bez epi. Mne museli davat infuzie oxytocinu, lebo som mala nepravidelne kontrakcie. Ale co ja viem, dalo sa to vydrzat. Pamatam si ako dcerka zo mna vyklzla - uzasny pocit. Syn bol vacsi 39OOg - takze bol viac ramenaty 🙂
u nas v porodnici dost tlacili hlavne na prvorodicky, aby si dali epi - aj kvoli tomu, ze niektore zeny proste nevedia pri porode spolupracovat...
takze si si das, ci nedas epi je len na tebe... ty vies, ako zvladas bolest...
drzim palce nech ti vsetko dobre dopadne 🙂
rodila som bez epi
ale v tom okamihu by som bola aj zivot za nu dala 🙂
ale musela som vydrzat, lebo som rodila skor a nestihla som absolvovat nejake to sedenie a v BA ju bez toho nedaju...
moj nazor je - zaplat si ju a potom uvidis, ci vyuzijes alebo nie (peniaze ti vratia skoro vsetky, ak nevyuzijes, tusim 10€ si nechaju)
Ja som nemala a dalo sa to zvládnuť. Ale rodila som (počítam od prvej kontrakcie po narodenie malého) dokopy 6 hodín. Pri druhom zvažujem, že si ju zaplatím (pre istotu). Ak ju nevyužiješ, peniaze ti vrátia, nechajú si len nejaký poplatok cca 10 eur - čerstvá info od mojej kaderníčky, o 2 týždne rodí 🙂
@lulu89 Prvý pôrod som šťastne prežila v 1988 . Doba iná a pôrod som pokladala za prirodzený proces v živote ženy a vravela som si " že ak ot prežili milióny žien , prečo nie ja....." a prežila som . Musím povedať že nič dramatické sa mi v pamäti neuložilo v súvislosti s pôrodom , len veľké šťastie zo zdravého syna...
o tri dni ma museli operovať, lebo som mala komplikáciu z cystou, ale to nesúviselo s pôrodom.
To bol hlavný dôvod prečo sme mali druhého syna až v 1995 teda po 7 rokoch.
Epidurálky boli už bežné , ale kedže mama robila v nemocnici a veľa sestričiek ma poznalo vyhovorili mi o tom uvažovať. Pôrod bol ťažší, syn trochu väčší a šťastie tiež......
A o 14 rokov som znovu nabrala odvahu a znovu sa ocitla na pôrodnici. Rodila som ako 41 ročná a žiadnými medikamentami , ktoré by neboli nutné som nechcela riskovať zdravie našej dcéry. Dnes má tri roky a teším sa ,že som bola statočná.....
v novembri porodila neter vo veku môjho prvého syna a tiež sme o tom spolu hovorili. Zvládla to a neľutuje.
Neboj sa dá sa to vydržať i keď od mladých mamičiek dostaneš asi iné reakcie. Farmaceutické spoločnosti vládnu svetom tak reklama na Epidurál je stále silná.
@slady juuj, tak mne vobec a dokonca aj ked som bola na tej predporodne priprave, vraveli nam, ze ked zacnu kontrakcie uz nemozeme pit kvoli rizikam pri anestezii ak by sme rodili cisarskym 😝 comu ja velmi nerozumiem, lebo ked sa napr. stane autonehoda ziadny lekar nebude s operaciou cakat kym ranenemu vytravi 😀
@lulu89 ani ja som nemala, vtedy to stálo 2000,--Sk a tiež som si hovorila, že je to prirodzený proces a keď to zvládli naše mamy, babky...prečo nie ja...o peniaze mi nešlo bála som sa aj toho vpichu a že nebudem dobre cítiť kontrakcie a nebudem vedieť dobre zatlačiť 🙂 Peniaze sme investovali do pupočníkovej krvi 🙂
@xstelinka presne ako vravis, ja som im len povedala ze prve tehu bolo okej aj porod a doktorka ma kukla a vsetko okej, ale aj tak ma nechali pit, drahy mal flasu magnezie so sebou (este magnezia chapes to som nadavala ze mi porod spomali ale inu sme nemali 😀) a v pohode so si cuckala z nej cely cas az do konca akurat na hroznovy cukor mi povedali ze ho nemam vela jest lebo maminam byva zle od zaludka z neho tak nech sa im nepogrciam pri kontrakciach 😀 aj tak mi ho vsetok zjedol moj chlap od nervozity 😀
Všetkým mladým mamičkám sa ospravedlňujem. Teraz som si prebehla reakcie a je vás tu neúrekom odvážnych čo sa nebáli a zvládli. Troška som vás podcenila. Teším sa že ste to zvládli.....
@lulu89 kazdy porod je iny, kazda z nas ma prah bolesti niekde inde. Ja by som si epiduralku urcite rezervovala, ved si ju nemusis dat ak budes citit ze to zvladnes, tym padom ju nemusis ani zaplatit, ale zas mas dobru rezervu, ze keby nie, hocikedy o nu mozes poziadat. 150€ je ti mozno vela teraz, mozno sa ti ta suma hned nebude zdat taka velka; ak budes zle znasat bolesti. Jasne ze zeny co nemali epiduralku to zvladli tiez, nemali mozno na vyber, ked sa porod spusti, tak uz to ide 😉
@lulu89 Ja som rodila 2 x bez EPI a zvladla som to 🙂 Pri druhom som EPI mala zaplatenu, ale nestihli mi ju pichnut, kedze babatko sa narodilo doslova za 5 minut. Najbolestivejsie na celom porode su kontrakcie, samotne porodenie babatka je uz pohoda 🙂
Pri tretom porode by som chcela epidural, ale obavam sa, ze pri mojich superrychlych porodoch mi to zase nestihnu pichnut.
Je to urcite viac pohodlne a menej bolestive ako bez. Kazdopadne sa da porod zvladnut aj bez EPI, ale preco si nepomoct, ked mozeme?
ja som mala zaplatenu epi..ale ked prislo do tuheho a prisla dotycna pani mi ju zavadzat,tak sa mi nevedela trafit,lebo mam skoliozu(krivu chrbticu)..takze si predstavte ze ja bolesti jak slak a este sa mi nejaka mlada pani doktorka snazi na 15x pichnut 10cm ihlu do chrbta..no myslela som ze umrem,,ale nakoniec som to zvladla aj bez toho 🙂
a tym som chcela povedat ze ak by som bola druhy krat tehu, by som si ju nedala,lebo si myslim ze horsie to uz nebude..Ja som ale mala tazky porod ..velmi bolestivy..jedna pani co lezala vedla mna tak nemala tiez epi a rodila tak,ze som myslela ze sa jej spravil len zader na prste,teda nejake aaaa a konec..Kazdy porod je iny s tym suhlasim a neda sa to viac menej k nicomu prirovnat 🙂
@xstelinka Tie rizika, ked sa najes a porod sa skomplikuje, skonci operaciou su, ze sa mozes zadusit zvratkami alebo by sa ti mohli poskodit creva (riziko je mensie pri prazdnych crevach). Pri nehodach samozrejme necakaju, kym pacientovi vytravi, ale operuju ho okamzite, pretoze prinos operacie a zachrana zivota je na vyssom mieste ako poskodenie criev. Ani pri akutnom cisaraku, kedy rovno z domu putujes na salu, sa neparaju s tym, ci mas prazdne alebo plne creva. Prioritou je zachranit dieta.
Ale ked sa rozbieha porod, tak lekari preferuju byt pripraveni na vsetky alternativy. Nejedna sa z ich strany o ziadnu buzeraciu 😉
@hajajanka pekne vysvetlene.
pri prvom porode som mala so sebou vsetko mozne, aj kocky ladu v termoske, tusim som si stihla dat jednu 🙂 rada by som si teraz dala obcas dusok vody, ak stihnem a napadne ma, pretoze inak som nervozna a proste viem, ze mi to pojde lepsie - a to predsa ide, aby si rodicka sama neskomplikovala postup porodu, ale naopak bola uvolnena a v pohode
vsetky tri bez epi 😉
@lulu89 mala až tri a nikdy by som si ju nedala,určite prirodzenou cestou je to ľahšie,prečo to píšem,lebo cítiš kedy reagovať,či tlačiť ked je kontrakcia,či oddychovať ked nie je,-moja skúsenosť,predsa je to zásah,ktorý nateraz nebolí...a koľko ludí chodí po svete každého musel niekto porodiť,či nie...a stojí aj tá bolesť zato...pre nerodí muž ale žena lebo máme nato...skor by som si vybrala gynekologa,no u nas sú všetci o.k
áNO,VšETKY TRI
ano, oba bez epi, ale pri oboch som ju zaplatenu pre istotu mala.... mozno keby som nemala, tak by som ju potrebovala 😀
Ja som rodila bez epi a teda mne by ani nenapadlo si ju pytat, hoci bolesti boli strasne velike. Nie som na to ani hrda, ani o tom nehovorim, ani sa tym nechvalim, jednoducho som vtedy na epi ani nepomyslela a ani mi ju nikto neponukol. Jednoducho povedane, neriesila som to ani pred porodom ani pri porode a teda ani po nom 🙂. Sesterka mala obe deticky s epi a pytala sa ma na zazitky, tak ona bola jedina s kym som to rozoberala. 😵
ja mam za sebou jeden porod bez epiduralky a da sa to prezit aj bez nej. ani pri druhom porode nebudem o nej ani len uvazovat.
ano, je to lepsie pre babatko a niet nad ten pocit moct si potom povedat: Ha, zvladla som to. ta bolest cloveka posuva v zivote do celkom inej osoby, zena z toho podla mna vyjde silnejsia.
@lulu89 to zvladnes uvidis, staci byt pozitivne naladena 🙂 fakt, ja som sa obidva porody presmiala a presrandovala s mojim drahym a s doktormi a sestrickami, ked ma doktor pri prvom vysetroval to som rodila 12 hodin a bola som uz na 8 cm tak nechapal a vravel ze taku vysmiatu maminu este nemal 😀 sme stavkovali ze ci moj drahy stihne prist na porod alebo nie 😀 stihol! a pri druhom sme sa zse so sestrickou zabavali a este som jej tlmocila co moj chlap hovori lebo on je brit, takze sa to da fakt, len tam treba ist s tym ze je to pohoda a bude to pohoda, psychika robi divy 🙂 pri druhom som sa trosku bala a aj to trosku viac bolelo, mozno prave preto 🙂 hlavne je sa uvolnit a komunikovat a robit co ti doktorka radi - dychat ked povie, tlacit ked povie, a pocuvat svoje telo, ono uz ti tiez same napovie co ako a kedy, a nepodcenit pripravu - zide sa 🙂 ja som nechodila na oficialnu ale kamoska mi zreferovala co a ako a velmi to pomohlo 🙂 drzim palec!!! potom napis aku mas skusenost!
😝
@lulu89 ja som rodila bez a bolo to peklo, vyslovene..nic bolestivejsie som nezazila..ale zial je to aj nasim zdravotnictvom, kedze na personal v najvatsich bolestiach -z kontrakcie do kontrakcie vystieral do zadu, musela som stat a byt vystreta...bolo to peklo,,vraj kvoli malemu...som sa nemohla prehybat..podla mna kebyzr mozem byt na 4roch a nestresuju ma tam, ze si mam este pri tom drzat sono na bruchu..kebyze tam nemam muza tak neviem..ten ma nasilu musel vystierat do predu..stale som sa krcila..bolest bola neopisatelna, vystrelovalo ma to na spicky....konec.dieta je zdrave,,casom nato pomaly zabudam...vsetko zavisi od podmienok ake mas,,a aky su ludia pri tebe..kamaratka mohla byt v najvatsich bolestiach v teplej vani..potom to uz islo same, bola bez EPI,,a vraj ok..kazda sme ina,,ja som bola dost v strese,,prvy porod..a este ktomu trval 13hodin
@slady to je svata pravda..a to som si po porode este zazila ze som nemohla dva tyzdne cikat,,tak som sa musela sama doma cievkovat..vcera ma seklo v ramene tak, ze som skoro odpadla,,no pri spomienke na porod a na to co bolo potom..si poviem..ved ma len seklo v ramene.viac a tesim zo zivota..a zo zdravia..vnimam inak zivot viac si ho vazim..aj vdaka bolesti kt.som prezila...i ked repete by som asi uz nedala..i ked hovori sa...clovek je ako pes, zvykne si na vsetko
2x bez,v tej chvili si myslis ze su to posledne minuty tvojho zivota od bolesti ,ale casom na bolest zabudnes a budes spominat na ine krasne chvile pri porode 😉
ano, 2x 🙂
@lulu89 ja som nechcela EPI ani som nemala a porod som zvladla 😉 ale kazdy porod je iny. Ale keby som mala druhe babatko tak tiez si nedam 🙂

Oba pôrody som mala bez epidurálky. A ani mi nechýbala. 😉