Mám už dosť tohto tehotenstva
Ahojte maminky... Bude to znieť mozno hrozne ale vyrozprávam sa vam... Toto je moje 3. Tehotenstvo, jedine ktore sme plánovali, kedže predchádzajúce boli skor necháné na náhodu. Tak vekmi ako som sa tešila ze otehotniem, tak zle to cele prebieha. Vobec sa z tehotenstva netesim, tiez sa bojim ako to budem zvládať ked sa narodí... Boli sme presvedčení ze to bude dievčatko pretože pri predchádzajúcich sme vzdy nejako vedeli co to bude, rovnako naše deti doma si mysleli ze to bude dievča a nakoniec to vyzerá ze to bude chlapec. Cele tehotenstvo zvládam velmi zle, od zaciatku hrozne nevoľnosti aj 10 x denne vracanie, potom som bola dva mesiace na antibiotikách lebo som mala na plucach nejaku odolnú baktériu. Do toho som dostala nejake srdcové problémy, rýchly tep, tachykardie aj okolo 150-180 tepov s cim som behala po kardio, holteroch, kde mi nic moc nezistili... Ked sa uz zdalo ze sa vsetko utrasie, zlomila som si prst, ktory mam treti tyzden v dlahe, predpísali mi fraxiparine injekcie ktore si každé rano picham do brucha kvoli zvýšenej zrážanlivosti. Neviem ci je to z toho pochopiteľne, ale uz mam tohto tehotenstva plne zuby, odkedy som tehotná lepí sa na mna smola, pri týchto všetkých pohromách sa bojim ci vobec prežijem pôrod kedže ma čaká tretia sekcia... Uplne som troska neviem si to vobec užiť, čakám kedy to uz skončí, keby som mohla tak uz chcem mat za tym. Naozaj asi minimálne myslim na to dieta co nosim, skor vidím ze matka svoj deti ktore mam doma a manželka je uplna troska a takto to cele nemalo byt, uplne je to naopak ako som si cele predstavovala. Co si o tom myslite? Ako z toho von? Hocičo mi napíšete poteším sa lebo akýkoľvek nazor zvonku je pre mna teraz vzácny. Rozmýšľam ci sa da nejako skor vyvolať pôrod, lebo urcite budem mat naplánovaný cisársky na termín... Dakujem vam za vsetko a ze sme tu jedna pre druhu...
@mamina_tatiana uz toho nemas vela pred sebou - len vydrz... ja som nemala ani jedno tehotenstvo bezproblemove a stav ked na po.rateho aj zachod padne asi pozna kazdy - treba to nejak otocit v hlave - proste verit ze sa to obrati na dobre, ze dnes je ten den ked smola skoncila , inak si pomaly psychicky tie nestastia prihovaras...
ja cakam tretie a je mi zle - ako vzdy🙂 tiez si sen tam zanadavam ale dietatko chceme, planovali sme ho a nejak to dam - u nas sa deti tesia a odkedy to vedia su ohladuplni, fakt milunki obaja🙂 ja verim ze vsetko dobre dopadne a ja to nejako prezijem - je to len chvilka oproti celemu zivotu😉
@libawet neviem ake si mala tehotenstva, ja som si zial po prvom tiez uzila poporodnu depresiu, ktoru som si nepriala, v kazdom tehotenstve som mala problemy a aj stavy zufalstva ( ked mesiac lezis viac menej na toalete a schudnes 10kg, do toho neustale krvacania, ledva dychas a po. tak prave optimizmom neovplyvas, - a to pisem o mojom prvom tehotenstve ktore som mala v relativne mladom veku - toto tehotenstvo bolo pre mna aj najtazsie zatial...)
fraxiparin som si nikdy nepichala ani nepicham aj ked teraz som uz o dost starsia, diabetes som mala ale zatial v kazdom tehotenstve a predpokladam ze ho budem mat aj teraz... nemam pocit ze by tieto stavy nejak suviseli s vekom...
@katka1981 ano ja mam anémiu. Hemoglobín medzi 90-100... Možem to az toho mat?
@mamina_tatiana To vsetko prejde. A ty sama to dobre vies. Ale dobre si pamatam, ako som si pri tretom tehotenstve povedala, ze "Ano, toto je to posledne, uz to nechcem viac zazit."
Nie si troska, len tehotenstvo je kazde ine. A ty toto zvladas nie najlepsie. Stava sa, je to uplne normalne a mas na to plne pravo. Takze odporucam menej stresu, detom dovolit viac telky a sladkosti a tebe odporucam kaslat na detaily ako spina, parky na obed po tretikrat po sebe a rozhadzana kuchyna. Neries, to vsetko sa neskor zlepsi a budete znovu v normale. Dolezite je, aby si sa ty citila lepsie, pretoze ak mas naozaj byt len troska, ktora preziva, tak si to neuzije nikto. Ja si dovolim tvrdit, ze bez tabletov a bez cokolady by sme posledny mesiac mojho tretieho tehotenstva neprezili nikto.
Tretie dieta je podla mna najlepsie, lebo ty uz ako rodic nestresujes pri kazdom prdnuti a deti dostanu najlepsi darcek, aky mozu. Nasa rodina je napriklad az teraz kompletna, tak to citim. 🙂
Drzim palce, dobre bude, uvidis.
mne keď je takto na nič, tak pomôže vypadnúť... daj staršie deti k starým rodičom ak sa dá..a s mužom si cez zlavomat kúpte nejaký predĺžený weekend... odpočinte si, porozprávajte sa. Aspoň na mňa to zaberá... ísť preč, načerpať novú silu aby človek vedel existovať ďalej. Skorší pôrod pusť z hlavy, viem, že sa mi to ľahko hovorí ale ak by malo bábo nejaký problém, tak by si si to vyčítala.
@mamina_tatiana, ano, mozes. A beries nejake zelezo? Tu busenie mas isto z toho. Potrebujes kyselinu listovu, pyridoxin a zelezo. Kyselinu listovu nech ti predpise lekar, je ovela silnejsia nez kupis inde a vyjde ta menej ako kupovana, pyrisoxin si kup z Generici a zelezo ti napise dr.
Ja som mala taketo prve tehotenstvo. Vymodlene, rok sa nedarilo. Od 5tt som spala cele dni, bolo mi zle, nemohla dom nic jest. Akoby som zjedla kamene. Potom som zacala zvracat, nic som nevladala. V 13tt potvrdena trombofilia a zacali injekcie do brucha, noh, ramien. V 23tt kontrakcie, nohy vylozene, magnezium a brucho mi tvrdlo len co som sa trochu namahala. V 28tt na sone podozrenie na vadu srdca, kardiologia, x dalsich ultrazvukov. A popri tom som stale obcas vracala a byvalo mi zle. Obcas som rozmyslala, ako to prezijem do porodu, ze som mala radsej zostat bezdetna. Nakoniec zbytocna sekcia, lebo isla velka noc a naco sa bude pan doktor stresovat pocas sviatkov, syn 5 dni v inej nemocnici. Posledna noc v nemocnici des, rano ma sprdla sestricka za uplnu hovadinu. A ked uz som bola s nim 6.den doma, tak sa to zrazu zmenilo. Zrazu som to vsetko zabudla a vychutnavala som si toho maleho cloviecika. Chapem ta, mas este k tomu dve male deti. Poziadaj o pomoc rodicov, svokrovcov, kamosku a snaz sa oddychovat. Je to zazracny liek😉
@pininka vychádzala som len z Tvojich viet : " Sam som nechapala preco sa netesim tak ako pri chlapcoch ked som to male tak chcela. Ale vsetkym negativnym pocitom bol koniec ked sa mala narodila ". - takže z toho logicky som napísala, čo som napísala. Ak by to bol chlapec, budeš mať negatívne pocity....
Prečo majú dnešné mladé baby také problémy v tehotenstve? Nebude to aj užívanou antikoncepciou ?
Mne ide len o to, aby si ľudia/ženy aj uvedomili, že to je aj o nich a čo robia, ako sa stravujú, aký životný štýl majú, že to nie je len o iných vplyvoch, na ktoré sa často vyhovárajú. Áno, je ťažké skritizovať samu seba, ľahšie je problém hodiť na niečo iné, len ja nič.
@libawet problemy boli vzdy, nie len teraz, len si si to nemohla precitat na mk.. Moja svokra mala prve ako 25r prve rizikove, po porode takmer zomrela, druhe rizikove, bola zasivana aby nepotrarila, tretie (mojho muza) mala jedine lahsie.. Moja mama mala rizikove tehotenstvo druhe a tretie - prve tri deti mala od 19 do 24r.. Mna mala v 30tke a bolo to nerizikove.. Vsetky v casoch 70-84roky, antikoncepcia ziadna.. Takycho prikladov by som vedela dat 100..
Tak ako teraz citas o jednotlivcoch a ich problemoch, tak to bolo aj kedysi, len informacne to bolo horsie..
@libawet podla mna hladas nieco co tam nie je - ja beriem antikoncepciu od 15tich rokoch - kvoli gynekologickym problemom ( pco a problemy s tym spojene...) a nikdy som nemala problemy otehotniet ci nejake extremy ktore nie su pre yehotenstvo normalne...
Mam knihu o matke a dietati z nejakych 70tich rokoch min. Storocia a je tam popisovane ako normalne vsetkoo com sa tu bavime ...
@libawet a mimochodom, ja sa stravujem zdravo, vela sa hybem, zivotny styl vediem zdravy.. Antikoncepciu som brala naposledy pred 10rokmi.. A predsa boli moje tehotenstva narocne.. Niekedy sa treba zmierit s tym, ze niektore veci neovplyvnime a treba ich brat tak ako su a nehadzat este aj vycitky, ze nase deti trpia kvoli nam.. Ano sebakritika je tazka, ale obcas si treba uvrdomit aky zranitelny je clovek v tehotenstve a taketo obvinovanie ninomu nepomoze..
@dai áno, ale treba si aj uvedomiť, že ako HAK vplýva na Teba, nemusí na iných, takže ak Ty máš dobre, iný mať nemusí...každý sme iný. Ja hovorím vo všeobecnosti, Ty konkretizuješ....a je všeobecne známe, že HAK je svinstvo, je to chémia navyše do tela, lieky a teda majú aj vedľajšie účinky a môžu spôsobiť aj neplodnosť alebo problémy v tehotenstve, ktoré už dosť žien má a čuduje sa, že z čoho a prečo.
https://diva.aktuality.sk/clanok/31155/antikonc...
@jana_eyre tehotenstvo však nie je len o žene, je to aj o dieťati, hlavne o ňom, a preto by žena mala robiť všetko pre to, aby to dieťa v sebe zbytočne nevystavovala chorobám, ktoré dostať nemusí, ak by napríklad dodržovala isté pravidlá alebo sa vedela aj trošku "obetovať", napr. nechodiť s tehotným bruchom do supermarketov alebo na miesta s veľkým množstvom ľudí za každú cenu, kde práve takýchto " odolných baktérií " je habadej. Ja nehovorím, že sa má doma zabarikádovať a žiť vo vákuu, zasa aby to takto niekto neotočil. Mám na mysli trochu sebadisciplíny, keď som sa už rozhodla mať dieťa a som v tomto období viac náchylná na infekcie, napríklad. Ak by sme sa trošku pozreli aj na seba, čo robíme a ako, možno by sme veľa problémov ani mať nemuseli, za veľa z nich si totiž môžeme sami.
@libawet tak pri liekoch vzdy musis zvazit pozitiva a negativa - pokial pozitiva prevladaju tak nie je o com ( co bol napr. teda moj pripad )
hm... mne sa osvedcilo v zivote ze alfa a omega vsetkeho je psychicka pohoda - mozes sa megazdravo stravovat a zit v sterilnom prostredi ale pokial psychika nie je ok, nebudes ani ty... Ja mam porodnika/gynekologa ktoremu maximalne doverujem a jeho heslo je - co je v tehotenstve dobre pre zenu je dobre aj pre dieta, hlavne musi byt matka v pohode, dieta si potom zoberie co potrebuje - mat dieta nie je podla mna obeta - jasne, ak som unavena a je mi zle netrepem sa nasilu do prace ( to je napr. moja obeta ) ale akonahle mas doma uz deti tak sa neda prestat na 9 mesiacov existovat ( si pamatam ze s mojou drobkou som jednoducho naozaj nevychadzala von - psychika na bode mrazu a ako som uz pisala , len som vracala, nic nejedla - jedlo mi nosil muz vecer a nieco do mna natlacil nasilu... teraz ked mam deti tak jednoducho ked muz nie je v sr musim ich rano zaviest a poobede vyzdvihnut, spravit im jest a ulozit ich do postele - musim sa prekonat a tak nejak mam pocit ze mozno preto to aj lepsie znasam psychicky - ta mala prechadza po vonku je fajna aj ked mi je zle a pod., nemam zial doma kuchara takze aj do obchodu musim sem tam ist)
@dai s tou psychickou pohodou jednoznačne súhlasím. Ak je duša v pohode, je aj telo, rovnováha...a aj preto som autorke napísala, medzi iným, aby neuvažovala negatívne....a ozaj - obdivujem všetky ženy, ktoré zas a znovu idú do ďalšieho tehotenstva, keď vedia, čo ich čaká. Možno návrh na tému a opýtať sa ich na dôvody, aké sú pozitíva? Možno sama by si mohla začať, ako som čítala, čakáš tretie...nuž, tiež klobúk dolu.
Libawet, vies, aku skusenost mam zo zivota ja? Ze ked niecomu nerozumiem, nechapem, ako tak moze niekto zit, rozmyslat...po nejakom case mi to zivot vysvetli tak, ze to sama prezijem....preto nesud, nekritizuj, nepoucuj.....trochu empatie....
@libawet o pozitivach som nikdy nerozmyslala - nejak nasa rodina chce dietatko - ja, moj muz... moje deti dlho hovorili o surodencovi a my sme s muzom zistili ze by sme chceli vychovat este 1 dieta - zmesti sa k nam, peniaze nejak najdeme... odkedy sme to detom povedali tak mam pocit ze nase rozhodnutie nemohlo byt spravnejsie - nenormalne sa tesia, moj muz ocumuje babatka v kocikoch 🙂 ( to som doteraz nikdy nezazila ) - proste nasa rodina ma mat 3 deti ( moj syn mi povedal ze v bruchu este videl babatka - ze cakaju aby sa nam narodili🙂 to mal asi 3 roky ...)
ja tehotenstva pokladam trosku zial za nutne zlo aby dietatko prislo na svet - nemam ich lahke ale oproti problemom ktore som mala ako dievca kvoli PCO je to uplna malina ( ja som pred hak a operaciami koncila pravidelne na pohotovosti odpadnuta od bolesti - kazdy mesiac☹ asi preto sa mi vyvinul velmi vysoky prah bolesti - fyzickej - ta nejak nie je pre mna dolezita... pokial na konci bude zdrave dietatko je mi jedno co a ako bude pocas tehotenstva😉 )
@eribel na čo narážaš? Myslela som to všetko v dobrom, nikoho som tu neodsúdila a ani nesúdila a môj obdiv k ženám, ktoré rodia viac krát, je úprimný, ale určite nehádžem vinu na iných a iné okolnosti, skôr sa snažím najprv vidieť seba, čo som ja urobila alebo neurobila, aby to tak nebolo, či bolo.
@libawet jasne, pisem o sebe... ako som pisala - pre mna je dolezite aby bolo dieta na konci zdrave, cize preto aj vsetko spravim ( ked mi diagnostikovali diabetes tak som jasne ze presla hned na dietu, ked som pri dcere krvacala tak som poctivo lezala a pod. ) - fakt ale je ze zenske telo dostava tehotenstvom zabrat, meni sa, produkuje ine hormony a ine mnozstva - to posobi rozne na zenu...ja mam napr. normalne nizky tlak - v tehotenstve sa mi este viac znizuje, prudi mi omnoho viac krvi v tele, ktoru treba okyslicovat, tep mam vyssi - musim si nato davat pozor, mam caste zavrate, snazim sa tlak nejak zvysovat ( aj tak mi ale pada na 90/60 pravidelne ) - proste viem ze si nato musim davat pozor, ale nejak moc to ovplyvnit neviem ( hlavne tie prve 3 mesiace ked vraciam - snazim sa pit vela tekutin len ked z toho polka ide von, tak to moc ten tlak nezdvihne, skor naopak😉)
takze podla mna je milion veci ktore zena v tehotenstve ovplyvnit nevie a vlastne namiesto aktivneho zaujima skor reaktivny postoj k vyvoju svojho stavu... ako som pisala - u mna konkretne - je fyzicka bolest pokial je vsetko ostatne ok nedolezita ( rodila som bez epi prirodzene, chystam sa tak aj teraz ked k tomu dojde a pod. )
tes sa ze je vsetko ok.chapem ze mas tazkosti s tym spojene ale ked sa babo narodi ani si na to nespomenies....ja som dnes dostala vyvolavacku kvoli zamlknutemu potratu na konci 16tt...a cakam kym.sa spusti porod....tym chcem povedat aby si sa snazila zmenit pristup a brala to tak ze to musis vydrzat az do porodu...clovek si niekedy neuvedomuje ze to co ho trapi by ho malo vlastne tesit...drzim palce nech ti to rychlo ubehne
@dai dobre, ale keď si o sebe vedela, aké máš zdrav.problémy, ktoré sa ešte s tehotenstvom skomplikovali alebo pribudli ďalšie, aj tak si do toho šla? Toto mňa zaujíma, že či žena dokáže byť až taká " masochistka " a toto urobiť svojmu telu ? Tiež som žena, no keby som vedela, ako mi je zle, alebo aké problémy mám alebo som mala, do ďalšieho tehotenstva by som nešla. Toto neviem celkom u žien pochopiť. Veď OK, tehotenstvo napriek tomu môže dobre dopadnúť, aj dieťa môže byť v poriadku, no čo tá žena? Ako dopadne ona? A deti ju budú potrebovať aj ďalej, celá jej rodina...čo ak sa jej všetko len zhorší a náprava bude ťažká alebo len zasa na úkor zhoršenia činnosti iných orgánov? Že či nie je lepšie mať len jedno dieťa, ak viem, čo mám za problémy? Ako toto vidíš a vnímaš Ty. Ďakujem.
@juliet86 toto "milujem". "vyhladaj psychologicku". uz sme ako v amerike - najjednoduchsia rada je, chod za niekym inym a nam daj pokoj, nepriamo povedane. To uz kde sme, ked mame chodit za cudzimi ludmi a platit im, aby nas pocuvali?? to uz nemame v okoli jedineho cloveka, ktory nas mimochodom pozna lepsie nez niekto uplne cudzi, ktory si nas vypocuje, pomoze, upokoji, pomoze..? neverim.
@libawet moj stav sa nehorsi tehotenstvami, len v tehotenstve... akonahle tehotenstvo skonci vsetky moje problemy sa vracaju do normalu, cize ja ti neviem na tuto otazku odpovedat. Urcite nie som masochistka ale zas uz som zazila dost aby som vedela ze fyzicka bolest pokial je casovo limitovana sa neda porovnavat s bolestou psychickou... Rozmyslam casto nad tym ako a dokedy dieta realne potrebuje matku - vies, ja uz mam svoj vek a stale ju potrebujem - a potrebujem aj otca ktory mi zomrel a strasne mi chyba - dokazem ale zit sama? vychovali ma tak aby som to vedela? dokedy trvala ta vychova? asi cely zivot ale ten zaklad polozili niekedy davno , vela mi dali vlastne skusenosti - vedomie ze som milovana som vzdy mala a mam pocit ze to je asi to najdolezitejsie - rodicia ti mozu zit aj 100 rokov ale pokial mas pocit ze ta nemilovali tak sa podkynas celym zivotom a stale hladas tu inicialnu istotu... ak ti to rodic da vrannom veku tak ti da tym zaroven silu ktora ti pomoze prekonat akukolvek prekazku v zivote...
je lepsie sa nenarodit alebo sa narodit zene ktora ta miluje ale bude s tebou mozno len rok? ono je to tazka filozoficka otazka ktoru si kazdy musi zodpovedat za seba sam a ja si nedovolujem v tomto nikomu radit...
U mna tehotenstvo je silne casovo limitovana situacia a viem ze je to pre mna tak kratky cas ( ktory sa sice napr. teraz nenormalne vlecie🙂 ) ze to dietatko urcite za tie moje problemy stoji... ja uz viem co mi dieta vsetko moze dat - nemyslim len priamo ale aj cez jeho vplyv na mna a moje vlastne zmeny - a teda tych par mesiacov sa pretrpiet urcite da... ono ludske hranice su vacsinou len v ludskej hlave vybudovane samotnym clovekom - akonahle si clovek dovoli danu barieru zburat tak zisti ze vlastne absolutne nebola taka neprekonatelna ako sa mu zdala ked ju tam staval😉
@libawet ak ma zena viac deti, tak sa tazko vyhne miestam kde sa zdrzuju odolne bacile.. To je jedna z tych situacii, ktoru treba brat tak ako je a nerozpitvavat akoby to bolo keby..
Keby totiz kazdy uvazoval nad potencionalnym rizikom, ktore je vzdy a vsade, tak ludstvo by davno vymrelo..
@shia 😂 ked ta boli telo ides k lekarovi pre telo. Pokial ta noli dusa ides k lekarovi pre dusu. Predstava ze u psychologa sa deje iba rozhovor je nespravna. Pokial by okolo psychologie nepanovalo u nas take tabu menej ludi by sa dopracovalo k destruktivnejsim sposobom riesenia. Autorka temy zaziva stres uzkost ma problem fungovat v kazdodennom zivote. Tieto problemy sa mozu lahko zvrhnut na poporodnu depresiu narusenie prvotnej vazby s babatkom a tak dalej. Preto netreba brat na lahku vahu jej trapenie a ponuknut jej aj tuto moznost riesenia problemu.

@mamina_tatiana, ja som tiez druhe tehu niesla tazsie ako prva, jednaom som bola o 7 rokov starsia, dcerka narocna az az, pohlavie sme netusili, boli mi to uplne jedno, lebo dievcatko sme uz mali, od 7. tyzdna do 13. som bola strasne chora, tiez som skoncila na ATB lebo to uz bolo strasne, isla som vycikana do postele z WC a tak ma dusilo, ze som cikala cestou k posteli od kaslu, hnisave oci, hnisave dutiny, co som nikdy nemala 6tyz., strach o babo, bolo to strasne, nervozna som bola, ze by som zabijala, potom na morfe sme sa konecne dozvedeli, ze to bude chlapcek, co som sa strasne tesila a povedali, z je zdravucky a uz bolo dobre. A je to najvacsi poklad na svete. Nasad si horcik, mne pomohol a ajked som sa nim dopovala kvoli nervom, maly sa narodil o 13 dni skor (38 plus 1), v statny sviatok, moja porodnica nebrala pacientky, moj lekar nerobil a narychlo som si zazmluvnila v inej nemocnici pre mna cudzieho lekara, co mi kamarat lekar doporucil, porod bola bleskovka, lekar uzasny, sestricky uzasne, ruzinovska porodnica uplne topka, na izbe som sa zoznamila s babenkou, manzelka mojho naj kamarata s detstva, no cele uzasne. Takze nasad si horcik, cokoladu a pokoj. Onedlho sa ti narodi krasne babatko, verim ze zdravucke a tebe ostanu len neprijemne spomienky na tehotenstvo. A tu stitnu zlazu si daj vysetrit znova. Mne brali krv kazdy trmester kvoli stitke. Jaaj busenie srdca mze byt aj z anemie.