Môže ísť otec v sanitke do pôrodnice?
Ahojte chcem sa spytat ked ste sla niektora rodit a nemate auto byvame na dedine otec mohol ist sanitkou svami ci nesmel vdaka za odpovede😉
@missguerlain myslela som zdravotne odvody a tak dalej teraz ale tvoje iq to asi nepochopilo to ze tu niekto riesi ze kto ma auto kto nie je na zamyslenie nie kto co si zaplatil uz som napisala ze mi to kamaratka vravela a tiez mi to bolo divne ze to tak mala a nebudem to robit zavolama si taxik a aj ten si zaplatim aby si bola informovana teliatko zlate zadarmo nic nie je a chcem vydiet ze cigane maju zdravotku zaplatenu alebo bezdomovec ale taka je tu realita na slovensku ta nechaju radcej zomriet ako pomôcť lebo nie su v zdravotnictve peniaze podlamna su len pan premier si ich dava do vacku rovnaky meter tu neplati na ciganov ako na bielych 😉
@walkyra88 ja som vždy mala svoje auto, môj muž svoje. O to tu ale nejde. Ide o to, nejako zorganizovať transport do pôrodnice. A myslím si, že aspoň o to by sa mohol postarať muž. A možno ide o dva živoy, ale málokedy je pôrod tak rýchly, že sa to nedá vopred zorganizovať. Veď predsa dlho dopredu viem, že idem rodiť, to nie je ako mŕtvica alebo infarkt, ktorý príde nečakane. V urgentných prípadoch áno, ale nechať sa vyvážať a ešte k tomu aj s partnerom mi príde mimo.
baby, su rodiny, ktore auto nepotrebuju. v BA kde sa vsade dostanes pomayl rychlejsie MHD ako autom v zapchach ti ozaj auto netreba ... maju byt, nie su asociali a porod je jedna z odovodnenych situacii volat sanitku.
nam na kurze hovorili: ak aj mate odvoz. su situacie ked radsej volajte sanitku. prudkekrvacanie - moze sa odlucovat placenta. prudky odtok plodovej vody - moze strhnut pupocnu snuru okolo krku. ... ked ma zena "normalne" bolesti bez komplikacii, jasne, otecko nech startuje, vezme tasky a ideme. alebo taxik, alebo... ale ked zena napr krvaca, tak istejsia je sanitka - napr aj tym, ze neostane stat v zapche. rodiaca zena v aute nie je prriepustka na nedodrzanie dorpavnych predpisov ....
a porod nie je dovod preco kupovat auto. tak ako sanitky zvazaju chorych imobilnych na vysetrenia, ked nemaju auto (teraz nepolemizujme o kvalite tejto sluzby) tak je normalne, ze odvezu aj rodicku do porodnice.
@walkyra88 Teliatko zlate mi este nikdy nikto nepovedal 😂😂 Zacnem to tiez pouzivat, je to krasne😅
A teraz trochu vazne tvojim slovnikom: Boha ci, tak to ty myslis odvody, ja som myslela, ze si si zaplatila porod nekde u Kocha ked riesis ci taxik ci sanitka. Ked len odvody, tak to si fakt radcej ten taxik zavolaj a zaplat. A co sa ciganov tyka vydis (sic) to dost tvrdo, a on premier tiez len potrebuje pomoc tie peniaze pohladat alebo ich viac vytlacit.
@ukulela ale veď v odôvodnených prípadoch nikto nič nemá proti volaniu sanitky.. Lenže očakávať, že RZZP bude voziť ešte aj rodinných príslušníkov je už trochu moc. Ja som si vždy platila odvody, resp. môj zamestnávateľ z maximálnej sumy, čiže podľa toho by mňa asi mal do pôrodnice odviezť rovno vrtuľník :D
@walkyra88 no hlavne, že ty máš IQ v poriadku, keď ťa napadne chodiť sanitkou ako Hujerovci aj s pánom manželom namiesto toho, aby si povedala niekomu známemu nech vám spraví taxíka do nemocnice, ktorú si si zaplatila.
Vieš, lebo čo ty si zmyslíš, že nech ťa teda ten pán sanitkár odvezie ďalej do nemocnice, lebo ty si si zaplatila, tak môže niekomu byť ozaj zle, ktorý bude odkázaný na tú sanitku, z ktorej si si ty urobila taxík. Ak ty toto nechápeš, tak sorry, ale na to sa nezmôžem, aby som poukazovala potom na tvoje iQ ako ty na druhých.
@sasa1310 mna 2x ako tehotnu viezla sanitka (pre rypalky, raz lebo som krvacala a druhy krat lebo som mala preeklampsiu, dve deti doma a muz musel ostat s nimi) a vzdy sa ma pytali kam chodim na poradne a podla toho ma odviezli.. Preverili si to aj v tehotenskej knizke.. Podla uvazenia zdravotnikov sa vezie len v pripade ak ide o zivot..
@jana_eyre to netuším. V živote som nepotrebovala sanitku a to som rodila 3x.
Mne je len zarážajúce, že sanitka má byť urgentná t.j. na rýchly presun. A nie na to, že si niekto zavolá a zavelí "odvezte ma inde, niekde o niekoľko km ďalej".
To nenarážam teraz na teba, ale ide o princíp, ktorý my všetci platíme
do sanitky otca určite nevezmu, iba pacienta. Pride mi smiešne, ako to tu všetky riešite, pretože situacia ,ked bude dotyčna rodiť ,sa do porodu može vyvinuť hocijako ale prišla mi na rozum jedna prihoda, ked som rodila svoje prve dieťa, pred 26-timi rokmi. Ja ako prvorodička, som už bola na prijme, rano okolo pol osmej tam prišla jedna moja znama, manžel ju nechal tak ostala sama ,čakal druhe dieťatko. Kedže vtedy auta naboli bežne, ani telefon v dome, tak kedže to nevedal ako vyriešiť, prišla normalne spojom rano o pol siedmej, potom MHD do porodnice. na čakačke nás bolo si 6, lekari a postele iba 2ks. Tkaže sa chodlio hore dole. Ta moja znama, nevydala ani hlasok, že ju niečo boli ,prišla o pol osmej, lekar ju vyšetril, kazal čakať, kým to nepride. Prišlo to na nu o hodinu, kedže na sale boli len dve postele, nevedeli si inak poradiť, tak si lahla vedla na posteľ, pribehla len sestrička a ona pekne porodila, bez kriku. Ostatne sme ostali v užase, hlavne ja ako prvorodička. Pekne ju potom previezli na izbu a o 4 dni už išla domov, lebo starši synček bol iba s chorou mamou doma. Vtedy som si tak tužobne priala, aby aj moje porody boli taketo lahke a krasne,. Mimochodom, ešte mala potom dve detička, všetko chlapci, dnes už dospelaci.Pre mna to bol velky zažitok, dnes ,by to bolo na obžalobu lekarov, prinajmenšom. 😉
baby , ale už to tu bolo písané, samotný záchranár podľa uváženia situácie rozhodne, či idú do najbližšej nemocnice alebo nie, ak je to urgentné a čas tlačí tak idú do najbližšej nemocnice, myslím, že autorka už pochopila, že veliť nemôže...myslím, že všeobecne chýba povedomie o tom na čo slúži RZZP, či môžu alebo nie ísť rodinní príslušníci....
@betunka39 niektoré pôrody sú ľahké. Ja som prvý pôrod mala úplne ľahučký, bezbolestný, čudovala som sa, že toto je akože všetko? Kvôli takémuto ničomu ženy vrieskajú ako besné? O to viac som si užila druhý pôrod, dlhý predlhý, to bolo o niečom inom... takže nie je pravidlom že ženy musia pri pôrode kričať, niektoré to zvládnu aj bez toho...
@0silvia0 ja viem, len ma to tak napadlo, ako ma niekto lahučke krasne porody, no a zaspominala som si, ja som mala tiež lahke porody, ale zažila som aj jednu pani, ktora kričala, ale to sa nečudujem, lebo nemohla zo seba male vytlačiť, nakoniec ju rychlo brali na sekciu. Ano, každy porod je iny a ako vravíš nie je pravda, že ak je prvy lahky aj ostatne budu take.
ja si myslim, ze sanitku poslu z najblizsej nemocnice a tam sa aj vratia s pacientom... urcite sa nebudu premavat po polke republiky.... a co sa tyka muza... nemyslim, ze by ju mohol sprevadzat v sanitke, bude sa musiet dopravit sam.... ak neni k dispozicii auto, tak naozaj radsej zajednaj taxik 🙂 ale aka debata sa tu rozbehla 😂 sa smejem 😂
Ked tu citam niektore komenty az rozum sa mi zastavuje ako tu niektore haluzite. Som z BA a tretie dieta na ceste. Zivot bez auta si neviem predstavit. Okrem nakupov behame aj po lekaroch a niekedy si dam aj 3 terminy v jeden den(aby z toho neboli 3dni) kazdy lekar na inom konci,chcem vediet ako by ste to stihli bez auta. A do porodnice to mam 15minut za normalnych okolnosti, manzel ma uz po 2x odviezol,ale pri druhom sme to ledva stihli a to sme isli hned ako mi zacali kontrakcie. Okrem toho auto sa moze pokazit,pripadne manzel moze byt mimo mesta a ja nevidim dovod preco si volat taxik ked mam zo zakona narok na sanitku.
@walkyra88 ahoj, nechce sa mi tu citat tie komentky, tak ak nahodou to uz niekto pisal nevadi☺ teba sanitka do nemocnice zoberie, ale iba do tej, do ktorej podla rajona patris, nie do inej, ktoru si si vybrala. Napr.ja podla rajona patrim pod ruzinov, ale rodila som na kramaroch, cize mna by sanitka odviezla do ruzinova a nie na kramare. A tvoj manzel ist ako doprovod sanitkou nemoze, ine je dieta a ine rodiaca zena. To viem, lebo raz som dostala zlcnikovy zachvat v tehu a brala ma sanitka a som sa ich nato pytala
@moni244 auto ti je v BA na dve veci? srandujes? Jedine, ze sa pohybujes len po elektrickovej trati kde sa rychlo prepravis z bodu A do bodu B. Ale ked ja co ja viem robim v Biskupiciach a dieta chodi do skolky napriklad v Petrzalke (lebo ho zoberu len v tej casti kde byvas), tak si neviem predstavit spravit tuto streku s prestupmi do pol hodky. By som sa drbkala cez cele mesto 1,5 hodiny bez auta do skolky/skoly. Nehovoriac o lekaroch, ktorych mame kade tade. Ja si neviem predstavit existovat v BA bez auta, ale viem si to predstavit napriklad v MT (BB a xy dalsich mestach) kde mesto prejdem cakum prask za 20-25 minut a to si stihnem dat este vo Vrutkach kavu.
@monullienka1 ahojček, no to nie je celkom pravda co píšeš. Ja som z Ivanky pri Dunaji tiež patríme do Ružinova, ale pôrodnicu som mala zajednenú Kramáre a tam ma ja sanitka odviezla, dokonca ma doručili priamo až na pôrodnicu kde ma prevzala sestrička. Na priek tomu, že už tam bol aj moj manžel. a tiež som si myslela že to dám autom, ale pondelok rano z Ivanky do BA kto to nepozna nevie. Ešte že tu bola moja sestra a ta volal 112 - lebo pri tej rýchlosti ako sa Tomino narodil by som porodila otcovi v aute pri Metre.

@junova pred rokmi takto fungovala väčšina rodín, auto nebolo samozrejmosťou. Tak isto nebola samozrejmosťou ani pevná linka atď. Samozrejme autá, telefóny uľahčujú ľuďom život, ale bolo by fajn nechať rozhodnutie vlastniť/nevlastniť isté veci na tých, ktorých sa to týka. Každý má právo výberu a rozhodnutia a každý má na svoje rozhodnutie svoje vlastné dôvody.