icon

Môže ísť otec v sanitke do pôrodnice?

walkyra88
2. apr 2017

Ahojte chcem sa spytat ked ste sla niektora rodit a nemate auto byvame na dedine otec mohol ist sanitkou svami ci nesmel vdaka za odpovede😉

simca06022011
3. apr 2017

@sasa1310 urcite by ju neodviezli do BB, ale ISTE ak maju v jednom meste viac porodnic a ona potrebuje ist tam tak ju tam aj vezmu... hlavne ak tam ma lekara, ktory vie aky ma stav a ma komplikacie.... naozaj v ramci nasich "miest" je to unosne :D

@walkyra88 by ma zaujimalo kolko toho zaplatis na tych odvodoch :D ci bude dost aspon na porod :D Btw. otecko nech si vezme taxik a hodi do neho aj teba a mate po probleme... a mozno v tom strese ho aj vezmu do sanitky ak bude miesto, co vy viete :D ALE k porodu sa nezvykne volat sanitka, temy tu uz o tom su, dohadalo sa tom ludi dost.. od toho, ze niekto nema auto, taxikar si nechce zaspinit auto az po katastroficke scenare "odrodenia" v aute a pod... staci pohladat :D

esther03
3. apr 2017

@extempore no po prve nie som tvoja a po druhe v Martine som ako doma, takze viem o com hovorim, od nemocky po tulip to mam za 15-20 minut. Tych dvadsat ked idem s krpcom.
@moni244 mne sa nezda, my mame dve a su obe plne vyuzite. Samozrejme, ak pracujes na vasom sidlisku nie je o com. Keby nevytiahnem päty z nasho, tiez ho nepotrebujem, ale kedze denne robim so synom tour de speci zariadenia tak bez auta by som chodila do roboty tak na 11-tu 😀 A ver, ze to nie je o tom ako si to zariadis, nakolko ja mam dieta so speci potrebami.

extempore
3. apr 2017

@esther03 no dobre, ale 15 min. autom, určite nie MHd 😀 ja bývam v MT a bez auta sa nepohnem

moni244
3. apr 2017

@esther03 ale to je uplne ina situacia, zboznujem take, co vytahuju len to svoje, nie, nepracujem na nasom sidlisku, ale mam tak doktora pre malu, skolku, obchody, vsetko dostupne pesi. A v Martine bez auta ked potrebujes nieco surne, je to o drzku, MHD chodi malo, k nemocnici sa ani priamo nedostanes a uz vidim, ako ides s chorym dietatom peso

simca06022011
3. apr 2017

@moni244 tiez si myslim, ze logicky je najlepsie si vsetky veci najst a zariadit "nakope" a nelietat hore dole, lebo doktor jozko co ma vidi raz za rok ma o jedno dobre hodnotenie viac ako doktor ferko a rovnako aj skoly :D potom ludia travia hodiny presuvanim sa :D A o BB to tiez neplati.. ked mi bus ide raz za hodinu :DDD aj to iba na jeden smer a mozem 2x presadat ak dakam chcem ist, o tom ze spoje nenadvazuju vobec ani nehovorim :DD a v BA? Nemla som busom problem ziadny :D ale zase nelietala som z jednej casti do inej niekolko krat denne... rano z rusoviec do centra a spat poobede :D v meste vsetko v klude, este som byvala nervnejsia ked sme isli autom kvoli kolonam :D

dai
3. apr 2017

@walkyra88 pises z cesty - najskor si vypisovala ze ta musi zaviest sanitka do nemocnice kde si si zaplatila porod, potom ked si tu bola obvinena ze mas na zaplatenie porodu ale nemas na taxik tak si zrazu myslela odvody...nie, tvojho muza sanitka nema preco odviezt - ak, tak urgentny porod budes mat ty, nie on... mne viezli otca na urgentnu operaciu srdca a ja s mamou sme pekne isli v taxiku za nim - on bol realne v ohrozeni zivota a mamu nebrali aby pre pripad nutneho zakroku mali volny priestor - o tom totiz zachranka je, nie o pohodli mamicky... a argumentovat tu ciganmi, boze - prednedavnom som tu citala prispevok bielej mamicky ktora si adoptovala cigancatko o tom ako dufa ze v buducnosti jej dcera nebude obvinovana zo vsetkeho zleho na svete - pri takychto ludoch co aj tu prispievaju sa ale obavam ze jej sen pre jej dceru bude aj nadalej len snom☹

- zeny jemine, nikto nespochybnuje ze sanitka je tu pre pripad pohotovosti - obycajny porod nie je ziadna pohotovost - dufam ze nebudete mat v zivote moznost pochopit co realna pohotovst je, ale teda v pripade ze niekde zomiera clovek - dajme tomu vas pribuzny a vy preslapujete z nohy na nohu a ratate sekundy a nie je volna sanitka lebo nejaka mamicka sa potrebuje zviest na porod ktory este ani poriadne nezacal... potom hadam pochopite co tu pisu zeny ked pisu o zneuzivani pohotovosti☹
a nie, nemusi mat kazdy auto - sa tu zas nehrajte na nejaku konikovsku pseudoskromnost - ale ak ho nemam tak ocakavane veci viem zariadit - my sme auto nemali , ani telefon a do nemocnice nas rodicia v pripade pohotovosti vzdy dostali - vzdy bol nejaky sused alebo pribuzny ktory sa nasiel, raz si pamaetam ze moj otec jednoducho auto stopol - a to pisem o urgentoch a nie o planovanom porode!

eliniatko
3. apr 2017

Neviem či to pomôže k téme - ja som so svojou mamou šla do nemocnice sanitkou, po tomto, čo som jej ju volala a som jej dávala prvú pomoc keď mala anafylaktický šok. Mala som 12 rokov. Mohla som ostať doma no chcela som ísť s ňou.

Ale na pôrod, ak by som nemala auto ani príbuzných čo by ma hodili (stáva sa, nič divné), by som jednoducho zavolala taxík. Alebo poprosila susedov alebo čo, spýtať sa dopredu či by boli ochotní tiež nie je na zahodenie. V prípade niečoho extrémneho verím že by ťa sanitka otca dieťaťa vzala (napr. zo ženy tečie krv prúdom a pod.)

walkyra88
autor
3. apr 2017

@stascha aj ja som z ivanky a tiez budem rodit na antolskej ako aj prvu dceru a dali mi papier ktory mam dat sanitarom ked ma budu brat ze ma maju odviest na antolsku takze asi vedia naco ho davaju 🙂a tato debata tu sa zvrtla nik si taxik zo sanitky nerobi pytam sa lebo kamaratku aj z muzom vraj vzali ale tiez som tomu neverila preto som sa tu pytala ale tupe odpovede typu ze si idem robit zo sanitky taxik alebo naco mam chlapa ktory nema auto beriem tak ze ludia su múdri ale sami maju v hlave zmätok😀Dakujem za odppvede všetkým este raz 😉

walkyra88
autor
3. apr 2017

@simca06022011 treba citat pri prvej dcere som sla v noci taxikom a pojdem aj teeraz ale asi necitas pozorne a viac na taketo tupe komentare nereagujem😉

ukulela
3. apr 2017

@walkyra88 segra sla taxikom - ale vinom meste - a tam je jedna taxisluzba, co ma reklamy v arealy adokonca dava do nemocnice lepsiu taxu pre niektorych pacientov. naozaj si over, aby vas taxi vzalo.
inac drzim palce, nechc vsetko dobre dopadne. tiez sa mi nepaci,kam az zasla diskusia, no aj tebe vycitam nejake vyroky ... ale teda som na tvojej strane s tym, ze na sanitku ma rodicka narok a hotovo.

sardinka336
3. apr 2017

Nechce sa mi čítať 4 strany, ale ja ked som nedavno volala ,,sanitku,, resp. pohotovost, tak pani po telefone najprv zistovala stav pacienta a akutnost toho či vobec vyjazd treba. Takze ak nema rodička ,,hlavu dieťatka medzi nohami,, tak neverim velmi tomu, ze sanitka pride...resp. bude jej odporučený taxik, pribuzny neviem čo.

Ja neviem ako nase mamy odišli do porodnic pre pána krála. A auta neboli tak ako dnes, ze kazda rodina ma aj tri...Moju svokru prišiel zobrat jej svokor do porodnice a moju mamu odviezol sused...Všetko sa dá ked sa chce, dopredu s niekým dohodne, v nudzi je taxik.

katriona1
3. apr 2017

otce do sanitky nevezmou, možná v minulosti tomu tak bylo, ale ted určitě ne, rajony v Bratislavě tak úplně nefungují, pacienta ( a nejenom rodící ženu ) dovezou kam si poví nebo kam to má sanitka blíž, pracovala jsem na Kramárech a dobrá půlka pacientů byla mimorajon
rodící žena má samozřejmě právo zavolat si sanitku pokud se něco skomplikuje nebo prostě není nikde nikdo kdo by jí dovezl a porod se viditelně blíží
já bych si jí třeba nevolala, protože mně jenom postupně odtékala voda, neměla jsem žádné bolesti a problémy a v klidu jsem se nachystala a jela, takže klidně bych si zavolala taxíka kdybych neměla auto, nebylo to nic akutního, však jsem porodila až o dva dny 🙂
@eliniatko no právě kdyby to bylo extrémní tak ten otec v té sanitce už vůbec nemá co dělat, však by tak akorát panikařil a v tom malém prostoru jim překážel při práci, oni se musí plně soustředit na pacienta

eliniatko
3. apr 2017

@katriona1 môže byť 🙂 ja som im vtedy ale zjavne nevadila. Skôr som rozmýšľala štýlom že ak mama napr. môže zomrieť tak možno je lepšie aby pri nej bol. Asi záleží. Keby panikáril tak to nie.

katriona1
3. apr 2017

@eliniatko víš kdo by nepanikařil, když je ohrožený život nejnom jeho ženy, ale i dítěte, to i v nemocnici by ho poslali ven, kdyby se muselo resuscitovat nebo nějaký jiný zákrok řešit

sardinka336
3. apr 2017

@eliniatko skor sa priklánam k tomu, že ta zobrali preto lebo si bola maloletá.

eliniatko
3. apr 2017

@sardinka336 ale nebola som sama doma. Mala som doma ešte sestru (mladšiu) a brata (starsieho) otec šiel domov z práce. Ale chcela som ísť s mamou lebo som sa o ňu bála a chcela som byť blízko. Zobrali ma.

sardinka336
3. apr 2017

@eliniatko kto vie....hlavne aby sme tie sanitky nepotrebovali. Priklánam sa k tomu ze po prichode a zhodnotení situácie posádka sanitky sama rozhoduje koho zoberie a koho nie.

jana_eyre
3. apr 2017

@dai ziadna pseudoskrpmnost, auto sa tu riesi preto, lebo bolo vyslovene, ze muzbez auta je divny a nemal by mat deti.. 😉

@sardinka336 presne na 112 sami zhodnotia ci sanitku poslu, alebo nie.. Zas na druhej strane kritizuju sa tu rodicky co volaju rzs ale to ze najviac zatazuju sanitky stale rovmaki ozrani, co spia pred krcmou tak to sa uz nespomina.. Tych vyjazdov k takymto je urcite viac ako k rodickam..

extempore
3. apr 2017

@jana_eyre áno, muž bez auta je divný 😀
Ale s tými ožranmi máš pravdu. To je však spôsobené tým, že sa zrušili záchytky.

sasa1310
3. apr 2017

@moni244 v BA je auto zbytočnosť? Fúha, no nám sú aj dve málo 🙂

sorciera24
3. apr 2017

@extempore muz bez auta je divny?.....do kelu, koho som sit o ja pred 10timi rokmi vzala, nemal auto, rok po svadbe sme kupovali prve auto.......moj otec ci stary otec boli tiez divny, ekd pri vstupe do manzelstva nemali auto a spolocne si nan so zenou nasetrili....hmmm...som rada, ze im to vsak vydrzalo po cely zivot...asi mame v rodine ine hodnoty....
a teraz k veci.....nie, sanitku nevyuzivaju len mensinove spoluobcianky, su napr. slobodne mamicky.....moja znama, v noci, bolesti, voda, nemala koho volat, ci kto by sa o nu postaral....nromalne azvolala sanitku a ta k porodu aj nromalne chodi.......porod bol rychly...do 2 hodin....ci sa mala vybrat pesi?......aj pri porode su rizika, moze prepadnut pupocnik a pod. ....a ak je zena fakt sama, v noci....ako nehnevajte sa, myslim, ze je na mieste tu sanitku radsej zavolat.....
mnohe tu machrujete, ano, nie kazdy ma auto, muza, ci ochotneho suseda.....vacsina z ans ano....ale niekto proste nie.....
ja teda neviem ale moja mama, ci starka sli do porodnice sanitkou....vtedy mal auto fakt malokto.....a "novinka".....zeny rodili dokonca bez muzov a porodili......

takze, ano, sanitka ta vezme,a le muza pokial viem, nie

tutu_1
3. apr 2017

@extempore toto je trosku mimo. Nie, nemusi mat kazdy auto. Nie, nie je pravda, ze ak clovek nema auto a byva na dedine nemoze mat teraz deti. Ved to je úplne od veci. A co je este viac od veci, dávať do súvislosti pocerne ženy, ktore nijak neprispievajú do systému so ženou, ktora veľmi pravdepodobne pracovala, pracuje aj jej muz. Tj. riadne odvádzajú dane a teda aj do zdravotníctva a riešiť tu, ze sanitka nie je taxík. To ten jeden pasažier navyše, kt. si cely život plati zdravotnú poistku je pre systém zneuzivatel systému ? OMG. To snáď nie... Hlavne ze sanitkou sa vozia kadejaky dogrcany ozrani, fetaci a pod co pracovať nebudú, odvádzať dane nebudú, to je ok a je to v pohode. Nieco mi zjavne ušlo, ked to nechápem.

ukulela
3. apr 2017

@extempore tak moj znamy, poslanec, pravnik, v komunite vazeny clovek a roky nemal auto. nebolo mu treba. po mHD, do BA rychlikom ... na sidlisku problem s parkovanim, presun po meste kvoli kolonam predrazeny, .... kupil auto az teraz, ked sa prestahoval a musi pesuny riesit castejsie.
my sme v rodine auto nemali. SS, VS som zvladala MHD? vlakom, spoj kazdych 20 min. auto intenzivne vyuzivam az po prestahovani, ked mam do prace 25 km a spoj 3x denne. su mesta, kde je MHD uplne dostacujuca, vela veci dosiahnutelnych peso/bajkom a ludia si vedia vylety zmanazovat busom/vlakom, tak auto by stalo pred domom, museli by plait poistku, parkovacie miesto, ...
segra auto nema, ani jej chlap a nic im nechyba ... jo, ma motorovu pilu a vie s nou narabat. to z neho robivacsieho chlapa ako auto 🙂

extempore
3. apr 2017

@sorciera24 v dnešnej rýchlej dobe je naozaj muž bez auta mimo. Aspoň teda v mojom ponímaní. Dospelý chlap okolo 30tky, ktorý nemá auto je o čom? Ja som dlhé roky študovala, investovala do seba, našla si partnera, teraz je to už manžel, obaja máme rozbehnuté kariéry.. Rozhodli sme sa mať spolu deti, najmenej, čo môže chlap urobiť je odviezť ma do pôrodnice. Prepadla by som sa od hanby keby pre mňa mala prísť záchranka a mne by nič nebolo, okrem kontrakcií každých desať min. To by som to radšej do nemocnice odšoférovala sama. Moja kamoška sa tak dvakrat z troch pôrodov odviezla sama lebo chlapa mala na misii v Afganistane 🙂

tutu_1
3. apr 2017

@extempore lebo nie všetci ludia v tejto krajine majú ten priemerný plat a majú na krku hypotéku ak nechcú bývať u rodičov, alebo čakať kým umrie starká ?
Vies koľko ludi je za pasom za poondiatych 500éčok ? Trosku treba zostúpiť na zem aj medzi obyčajných ludi, ktorí žijú obycajnesie životy. Nemoze byt teraz z každého jadrový fyzik, manažér. No zato to mozete skvelý clovek s dobrým charakterom.
Ale poznám aj manažéra, ktory ma aj auto, a ked zmlátil svoju ženu pred očami svojich deti odviezol ju potom aj do nemocnice. Ze podkla sa a spadla. Tym istým autom jej na druhý deň doniesol kyticu ruží. Ale zjavne kazdy z nas ma iné priority. (A to píšem ako zena, ktora nemala najmensi plat, a moj muz to auto ma)

ukulela
3. apr 2017

@extempore tak k tomu samoodvezeniu - snad nesoferovala s rozbehnutym porodom a kontrakciami. ak ano, tak to nie je o hrdinstve, ale o blbosti. (ja som sa tiez na kontroly vozila sama az do konca, ale teda na porod by som sa neviezla, do nemocnice mas ist s rozbehnutymi kontrakciami a ja som od prvej steny skrabala)
a teda ako som pisala, su ludia, ktori auto nepoterbuju, nie ze nan nemaju, skratka nepotrebuju, aby im X tisic eur stalo pod barakom a oni ho vacsinu casu nevyuzivali. v krizovych situaciach maju prachy na taxik a hotovo. chlapa auto nerobi.

simca06022011
3. apr 2017

@walkyra88 hlavne tvoje komentáre sú inteligentné :D

sorciera24
3. apr 2017

@extempore je ine, ak mas tak "uzasneho" chlapa...to by bola ozaj "hanba" ak by ta neodviezol!......
ja vravim, ze su prsote situacie, kedy to nejde...ako som spominala...znama, slobodna mamina, bez auta, o 2ej v noci, rychle kontrakcie a porod....a co?.....radsej sa hanbit a nic nezanedbat ako tu machrovat, ze mam auto, odvezie ma...jooj a aj pri porode bude......a potom to pride....vypisovanie, ze ti muz nepomaha s detmi, enprebali, neokupe...jo, halvne,z e ma auto a odviezol ta! super....fandim ti....
neviem, svojho muza som spoznala, ekd mal 21, brali sme sa, ekd mal 27 a auto nemal......studovali sme dovtedy, kupili sme si spolocny byt, neskor auto...... ano, je fakt, ze ma muz prvykrat viezol do porodnici....na feliciii...aj za to sa mam hanbit?...nie, lebo moj muz odchoval uz 2 anse deti a je to skvely otec.....a to je pre mna viac ako ci uz ma auto, ci nie............pre man je muz mimo z uplne inych dovodov......ale tak, akzdy mame svoje priority...

0silvia0
3. apr 2017

@extempore tvoje ponimanie je take ehm... svojske... chlap bez auta je o com? Nuz asi o inych zivotnych preferenciach...
Moj chlap mal vzdy auto a teraz mame auta dve a teraz akoze co? Spadame do tejto rychlej doby? A co dalej? Pre mna mat auto nie je ziadna hodnota, poviem ti, ze aj tak najradsej chodim peso.
A ano, kedysi pred rokmi ma odviezol do porodnice, dokonca dva krat. Ak by nemal auto, neodviezol by ma, odvezie ma niekto iny, ale nenapadlo by mi robit sudy a odsudzovat ho ako chlapa na zaklade vlastnictva auta.

walkyra88
autor
3. apr 2017

@simca06022011 tvoj zivot je nudní je to vidieť👍🏻😆😉keď ta trápi niekto koho ani nepoznáš😉