icon

Môžem odmietnuť oxytocín pri vyvolávaní pôrodu?

17. jan 2025

Idu mi vyvolavat porod, ako prve daju tabletku a ak by nezabrala tak oxytocin mozem s nim nesuhlasit? Ak s nim nebudem suhlasit a porod sa aj tak nerozbehne tak nastane co?

Strana
z2
colsami
17. jan 2025

Mozes nesuhlasit so vsetkym, ale ked raz idem rodit niekde, kde verim lekarom, tak im verim a s ich doporuceniami suhlasim, pretoze viem, ze v ich zaujme je zdrava a ziva matka aj dieta. Alebo potom rodim doma a modlim sa ze vsetko nejak dopadne a prezijeme.

Ja si medzi nohy nevidim, ani som nestudovala porodnictvo, ani neviem posudit v danom momente stav porodu a stav mojho dietata, aby som chcela doktorovi dovolovat ci nedovolovat krok, ktory mi odporuci k uspesnemu porodu...

Vyber si porodnicu, ktorej doverujes a nestavaj sa do role doktora. Drzim Ti palce, nech Ti vsetko dobre dopadne 🍀

Ps: ano mala som aj oxytocin, v pravej a potrebnej chvili, nechcem vediet ako by to dopadlo bez neho. Ani mi nenapadlo nesuhlasit, ked mi ho odporucili ako potrebny.

mondolina
17. jan 2025

tak ja som po oxytocíne liezla od bolesti po stene...ale porodila som zdravé dieťa 🙈🙏
tak?

dzulli1980
17. jan 2025

Tak Dr. hádam vie najlepšie, či? ... nebudeš súhlasiť, predpokladám, že máš cez google vyštudovanú medicínu, čosi sa poserie, na vine bude kto?

yosi
17. jan 2025

Oni asi vedia lepšie čo robia, nemyslíš? V každom prípade ak to budeš preťahovať, dieťa sa môže udusiť. Neznášam keď sa mi laik serie do práce ktorú robím a tak sa ani ja neseriem do roboty iných. Napríklad lekárom ktorí ti chcú len dobre

sashka22
17. jan 2025

A keby začnú od balónika? Ak nezaberie, tak tbl a oxy ako posledná možnosť? Teda ak nie je súrne vyvolanie

nevenka
17. jan 2025

Oxytocin je aj na to, aby si menej krvacala, ja som ho dostala uz po porode, pri prvom dietati, infuzia mi stiekla potom.
No a pri dalsom tiez bolo treba, dieta uz nemalo dobre ozvy a musela som aj tlacit skor, uz ked som bola na 8, necakalo sa. A oxy pomohol.
A dalsie deti mi vyvolavali pred terminom a nic som neodmietala. Cielom boli zdrave deti. Pri poslednom mi robili oxytocinovy test, aby vedeli, ci sa dieta ma dobre, a ci ja zvladnem prirodzeny porod alebo idem na sekciu. Neopovazila som sa protestovat.
Volakde som nasla clanok, kde sa vyjadrovali lekari k oxytocinu, a bolo to moc logicke, hoci velmi odborne. A uistila som sa, ze vedia, co robia.

kiki68
17. jan 2025

Mozes, ja som nan alergicka. Vraj si vedia poradit bez neho. Odmietnut mozes vsetko.

nika23t
17. jan 2025

Nastav si pozitívne myslenie. Možno sa Ti pôrod aj sám dovtedy rozbehne. Možno hneď po tabletke. Ale daj sa psychicky do kľudu, pôrod je len začiatok. A hlavne, dôveruj lekárom. A samozrejme, odmietnuť môžeš všetko. A veriť, že všetko dopadne dobre. Držím palce, nech to máte rýchlo za sebou.

kiki68
17. jan 2025

@yosi Ved to seknu ked tak, alebo to dieta vytiahnu za pomoci nastrojov. Mne povedali, ze si poradia bez toho. Kedze pre mna to nie je moznost. Ja by som po podani nebola dalej pri vedomi. Tak zeny sa boja toho, ze si iba niekto urychli porod, lebo tam treba dalsiu zenu hodit na box.

gypsomilka
17. jan 2025

Ja mam prve dieta vyvolavane a odmietla som. Boli sa ma sice opytat dva krat este ale aj tak som povedala nie.

yosi
17. jan 2025

@kiki68 Vždy sú aj iné možnosti. Ide len o to, ktorá je pre koho lepšia. A keby šlo len o to urýchlenie... Čo keď iné dieťa zomrie lebo budú naraz rodiť 4 a boxy budú 3? Časový manažment...

bluka2
17. jan 2025

Môžeš odmietnuť, niečo už vymyslia - ponúknu niečo ine alebo sa počká

oblecenie99
17. jan 2025

Asi môžeš. Ja som na ňu prikývla, ale aj tak neucinkovala. Potom mi to už bolo jedno, len nech dieťa ide von, hoc aj rezom, len nech je v bezpečí.

hederamonstera
17. jan 2025

Vyvolavali mi tabletkou, porod sa pekne rozbehol, a aj tak to chceli urychlit oxytocinom…odmietla som, ja som sa skor bala toho, ze cim viac sa ponahlaju, tym viac sa toho dodrbe

miriamzba
17. jan 2025

Ano stava sa aj to, buď zvysia dávku a pôrod sa rozbehne, alebo ak pôrod nebude postupovat, tak akutny cisársky. Záleží aj, či odteka plodova voda. Ak nebudeš rodit v Kochu, tak dufajme že budú vedieť stav správne vyhodnotit. Ale ak si už mala sekciu, tak oxytocin môže byť extremne rizikový. Ja som takto prišla o donosenu dcérku, tiež mi doktori tvrdili že vedia čo majú robiť.

lilke
17. jan 2025

Oxytocín mi ponúkli, odmietla som. Totiž viacerým prenasajucim skúšali najskôr malú dávku, a všetky ženy vrátili späť na izbu, že mali zlé reakcie (ležala som na pozorovaní 3 týždne v nemocnici. Riešili to potom inak, nie cisarskym.) A zdravotníci, že teda ok, dajú mi infuzku s čímsi (zabudla som). Klamstvo, podali mi oxytocín. Syn naňho zle zareagoval, 2x sa mu zastavilo srdiečko ešte pred porodenim, veľmi zlé apgar skóre. Bolesť tiež neprirodzená.

lucia245
17. jan 2025

Môžeš nesúhlasiť. Ale spiš si to a daj podpísať vopred, ak na tom trvas. Aby sa nestalo, že im v bolestiach odkyves všetko, aj čo nechceš. Najlepšie, čo môžeš urobiť je, ísť do pôrodnice, po kvalitnej príprave, s vhodnou sprevádzajúcich osobou a vybrať si správnu pôrodnicu, prípadne aj personál v nej. Tych ľudí, ktori tu budú pre teba a hlavne v tvojom zaujme.

miadi
18. jan 2025

Mne midwife nadavkovala oxytocin tak dokonalo ze ma nic nebolelo. Prirodzene kontrakcie z prveho porodu boleli dost .Mala som ho 2x . Pri prvom porode kde sa cervix velmi pomali otvaral po 32 bolestivych hodinach som to vzdala a dala epidural a oxytocin . Keby som vedela skor ake to bude dala by som si to skor. Len som chcela rodit bez chemie. S epiduralom som oxytocin vobec necitila . Nechali ma 3h zdriemnut a potom som dve hodky tlacila ( mala bola zaseknuta a vdaka epiduralu clovek nejak neciti ako ma tlacit ) ale vsetko dobre dopadlo. A ten druhy x bez epiduralu som žartovala Este nez som sla tlacit a maly bol za 9 minut tlacenia na svete . Boli to len mega silne tlaky nie bolestive iba pocit ze vybuchnem . Kazdy porod je iny. Niekto ma s oxytocinom dobru skusenost Niekto zlu tak isto epidural . Odmietnut mozes ale Mozno sa vdaka tomu dopracujes k sekcii. Tak si vyber co je pre teba lepsia alternativa.

martinka13
18. jan 2025

Urobila by som všetko, aby som priviedla na svet zdravé dieťa. Lekári sú tam od toho, aby rozhodli, čo je správne.

ankare
18. jan 2025

Dôveruj lekarom. Vedia, čo robia. Držím palce!

zuzi0911
25. jan 2025

Ja som dostala tabl.ltira zabrala hned lenze som sa neotvarala ..oxytocin infuziu mi pustili keď dom bola na 7cm a práveže som mala pocit ,že mi to po tom ustupuje ...ten oxytocin mi pustili infuzne 2 h pred porodom a ešte mi tiekol aj cez 1 h po porode

fringillacoelebs
21. feb 2025

@gypsomilka ahoj, nakoniec si po odmietnuti porodila prirodzene? v ktorom tyzdni prosim Ta? lebo malo zien je ako Ty a udajov koli vyvolavackam o prirodzenych porodoch (na Slovensku) je strasne malo. lebo prirodzene a uplne zdrave sa moze narodit aj dieta v 43. tyzdni, len treba castejsie dieta sledovat s CTG. Pochybujem, ze sa najde ochotny gynekolog, lebo na Slovensku je rutina vyvolavať po 41. tyzdni aj napriek tomu, ze by vacsina zien porodila prirrodzene aj bez vyvolavacky uplne zdrave deti, len mozno o par dni neskor. Ked zena este nerodi v 41. tyzdni, tak to ma svoj dovod - dietatko proste este nie je pripravene na svet. Matka priroda je nevyspytatelna a neda sa zene nadiktovat teraz rod ako si to lekari myslia. A to som aj ja lekarka, ak by niekto sa chcel stazovat. Viem vsetky pre a proti. Vyvolavany porod ma casto krat viac negativ ako pozitiv. Kto mi zabezpeci, ze po vyvolani nebudu kontrakcie take silne, ze dieta nezadusia/nepridusia (co je velmi caste po vyvolavacke - zacne zlyhavat srdcova cinnost babatka) a nebude mat z toho mentalne nasledky? Kto mi zabezpeci, ze to dieta nezomrie pocas porodu prave kvoli vyvolavacke? Ja by som si to osobne neodpustila. Ze idem na vyvolavacku, ked o tom nie som sama presvedcena, ze je to pre nas obe dobre. Jasne, ze mam pochybnosti, ale kedze Slovenske porodnictvo zeny berie viacej ako kus za kusom a nie ako citiace bytosti, tak som sa rozhodla cakat. Nik mi nepovie dopredu, ci je to spravne rozhodnutie alebo nie. Na zeny sa robi s vyvolavackou neskutocny natlak a co ma zaskocilo, tak v utorok mi gynekolog povedal ako samozrejmost, ze nie som schopna sama porodit a to som len v 40 tyzdni od stredy. Cize rodit mozem fyziologicky (prirodzene) kludne aj v marci. Mozno len batatko caka do mojich narodenin, tak ako prve cakalo do priatelovych 🙂 a rodila som uplne prirodzene a zvladla som to, tak ma zarazil postoj, ze nie som schopna prirodzene porodit. Takze som sa rozhodla cakat doma a verit svojmu babatku. Aj ked by sa ho zislo pravidelnejsie monitorovat, ale ked raz slovenski porodnici nie su ochotni, tak nie su ochotni. Pravdaze ak by aj sa tvarili ochotne, tak je potrebne odmietnut vsetky gynekologicke vysetrenia, kedze vedia porod vyvolat aj mechanicky pri beznom vysetreni bez suhlasu matky, co je protizakonne, ale robia to casto krat rutinne. Matka je ta, co sa s tym musi vyrovnat. Pri kazdom porode su ohrozeny vzdy obaja - aj ona a aj babatko - a to ci uz sa jedna o fyziologicky porod alebo o vyvolavany alebo o cisarsky. Vzdy to mozu prezit obaja v zdravi alebo je roziko umrtia oboch. Pri vyvolavacke moze pod volyvom neprirodzene silnych stahov dojst ku rupture (roztrhnutiu) placenty a matka okamzite zomiera a nepomoze jej ani nemocnica. To je par sekundova zalezitost. Ja by som si nikdy neodpustila prist o dieta pri porode koli vyvolavacke kedy je vysoka sanca udusenia/pridusenia plodu, resp. koli cisarskemu rezu, lebo sa napije plodovej vody a udusi sa. Prave koli vyvolavackam zeny koncia akutnym cisarskym rezom, prave koli zlyhavaniu srdcovej cinnosti dietata vplyvom liekov na vyvolanie porodu, co je normalne po podani vyvolavacky, len to ziadny doktor nepovie tym matkam, ze porod vyvolavackou uz nikdy nebude prirodzeny a vzdy sa berie ako vysoko rizikovy. Ked o plod (babatko) pridem prirodzenym sposobom porodu je to moja volba a moje rozhodnutie. Taktiez by som si nikdy neodpustila nechat prve dieta same bez mamky, ak by som zomrela koli vyvolavacke uz koli spominanej rupture placenty. A je tam mnoho dalsich rizik o ktorych som nepisala a matkam sa to nehovori. Pravdaze aj cakat ma svoje rizika, o tych matkam povedia. To, ze prevazuju rizika vyvolavanych porodov nad cakanim uz nepovedia. A jasne, ze aj ked mam medicinske vzdelanie a viem vsetko pre a proti, tak vaham, ci robim spravne. Nik mi dopredu nevyvesti ktore rozhodnutie bude spravne a ktore nespravne. Treba hlavne byt psychicky v poriadku a ked budu matky psychicky v poriadku, tak aj ich babatka a ovela lahsie sa rozbehne porod ako v strese pod natlakom doktorov. Ja som sa rozhodla cakat doma az do 43. tyzdna. Dufam, ze je to spravne rozhodnutie, ale predovsetkym je moje a ak sa nieco stane, tak ja som zodpovedna a nebudem mat aspon vycitky do konca zivota, ze rozhodli za mna a vsetko zle dopadlo. Len ma mrzi ten psychicky natlak, co robia aj na mna, to ponizenie ako to povedia, ze nie som schopna sama do tyzdna porodit. Preco vyvijaju na zeny taky obrovsky tlak, ze musia do tyzdna porodit, ked maju este 3 tyzdne cas na porod?? 43. tyzden uz budem zvazovat vyvolanie, ale hlavne musim nadobudnut pocit, ze ho naozaj chceme obidve a nie len slovenske porodnictvo. Podla mna treba zenam skorej dat pocit, ze to urcite pride do konca 42. tyzdna, len treba byt v klude, v pohode, oddychovat (tym nemyslim lezat v postely, ale robit cinnosti ktore tu zenu privadzaju do pohody a kludu). Treba im verit, ze to zvladnu. Ved nevidim dovod na to, preco by to nemali zvladnut. A samozrejme su aj okolnosti z medicinskeho hladiska ohrozenia plodu/matky naozaj zavazne kedy ten porod naozaj treba vyvolat. Ale pokial sa obidvyja citia dobre a babatko je v poriadku, zdrave, neexistuje ziadny dovod na vyvolavanie porodov (podla nie len mojho nazoru, pravdaze su aj ine nazory). A ak by Vas strasili so starnutim placenty, tak aj v 43 tyzdni moze byt placenta nadherna, velka, zdrava. Taktiez u niektorych rodiciek, co rodia v 38. tyzdni je placenta prezreta. Predpoklada sa, ze starnutie placenty - a ta hranica ked zostarne je prave spustacom na prirodzene vyvolanie porodu. Vela lekarov s tym nesuhlasi - nesuhlasit mozu, ale nie je to dokazane, ze ci maju alebo nemaju pravdu. Dalsia vec je pritomnost mekonia v plodovej vode (babatko sa tam vykaka) Je to bezne, bez komplikacii pri fyziologickom porode. Pri vyvolanom porode, ak uz je pritomne mekonium v plodovej vode je to obrovsky problem, lebo ho tie deti casto vdychnu a to je dost zavazny problem. Pri nevyvolavanych porodoch, kedy tie kontrakcie su ovela slabsie ako pri vyvolavanych dochadza ku jeho vdychnutiu malokedy. A ak uz by som mala ist na vyvolanie porodu, tak by som ho zacala Hamiltonovym hmatom, co si myslim, ze je najprirodzenejsi sposob zacatia porodu (ale robit ho iba v pripade, ze su obaja na porod pripraveni - aj mamka aj babo - nie len mamka, aj babo musi byt pripravene) a ak nepomoze, tak az potom by som zvazovala dalsie. Hlavne nad umelym oxitocinom by som dlho rozmyslala, lebo akonahle sa raz poda, tak zablokuje jeho prirodzene vylucovanie rodickou a uz nebude schopna sama bez liekov porodit ani placentu po porode a to este nie dieta. Ale ked ho taz treba, tak treba, len to treba dobre zvazit, ci je to naozaj potrebne. Vyvolavane porody bolia preto tak velmi, lebo umely oxitocin neprechadza hematoencefalickou barierou - do mozgu rodicky na rozdiel od prirodzeneho oxitocinu pri prirodzenom porode bez liekov. Tym padom zena nemoze zacat vylucovat prirodzene latky, ktore brania bolestiam pri porode - ako je to u porodov bez zasahu lekarov, kedy prirodzeny ocitocin prechadza do mozgu a nasledne sa zacnu vylucovat latky ktore tlmia porodne bolesti a preto tie zeny maju ovela krajsie porody ako vyvolane 🙂 a aj napriek tomu, ze toto vsetko viem, tak aj ja vaham, aj ja som len clovek, aj ja mam strach, aj mna rozhodil postoj lekara, ked mi oznamil, ze sama nie som schopna porodit bez vyvolania, aj preto si citam taketo clanky, aj ked ,,nepotrebujem,,. Proste nech mam akekolvek medicinske vedomosti, tak potrebujem pocut pozitivne veci, citat pozitivne veci a nie len tie negativne ako to nezvladneme, ked uz sme v 40. tyzdni. Neznesiem ten psychicky natlak, ze ak do 7 dni neporodim idem ako kus masa na vyvolanie a odrodenie. Musim sama seba ukludnovat, ze ved predsa na fyziologicke rozbehnutie porodu mam este 21 dni!!! do konca 42. tyzdna. A potom mam este dalsich par dni kedy je mozny fyziologicky porod zdraveho dietata bez medicinskych zasahov, ak budeme obe zo zdravotneho hladiska v poriadku. Tak aj preto ma zaujima, ze ako Ste porodili, ci prirodzene, ak Ste odmietli vyvolavacku. Aky bol porod, ci bol pekny 🙂 Lebo potrebujem pocut pozitivne veci (pravdaze pravdive) a nie len to ako nie som schopna sama porodit. Lebo zeny pod psychickym natlakom a stresom urcite nie su schopne same porodit (dochadza ku stiahnutiu krcka maternice a zablokovaniu porodu pod vplyvom stresu). Tak proste potrebujem pocut a citat pozitivne veci, ako to zvladneme, ze to urcite same pride a pocut o vela pozitivnych porodoch po odnietnuti vyvolavacky ako prisli prirodzene a ake to bolo krasne. Aj ked viem, ze vacsina porodov urcite sa rozbehne sama do konca 42. tyzdna a ak nie v tedy, tak v 43. tyzdni, ale aj tak to proste potrebujem pocut od inych, tiez som len clovek a citiaca bytost, ktora potrebuje podporu okolia a nie pocut, ze to urcite nezvladnem.

fringillacoelebs
21. feb 2025

@miriamzba to ma velmi mrzi. Mna sa snazia tiez donutit, necitim to tak. Stale si hovorim, ze to zvladneme same a vsetko bude v poriadku. Nikdy by som si neodpustila prist o babatko pre vyvolavacku, vaham velmi, rozhodla som sa, ze koli psychickemu natlaku lekarov sa pre mna tymto navstevy a vysetrenia skoncili a budeme cakat obe az to pride v klude doma. Velmi Ti dakujem za napisanie velmi smutneho konca, potrebujem pocut, ze robim spravne, ze vyvolavacku odmietam. Ja by som si nikdy neodpustila ked viem ake ma negativa na babatko na nu ist a prist onho (chapem, ze vela mamiciek netusi ake ma vazne nasledky pre babatko) a ten tlak od porodnikov na psychiku mamiciek a nutene vyvolavanie porodov je obrovsky a tazko zvladnutelny.

fringillacoelebs
21. feb 2025

@lilke to ma veľmi mrzí. O to viac, že bábätko skoro zomrelo, ďakujem za príspevok, potrebujem sa uistiť, že robím správne a nie len jednostranne počuť, že prirodzene to nezvládnem. A stále si opakovať v hlave, že na prirodzený pôrod mám ešte 21 dní plus 7 v zálohe do 43. týždňa gravidity kedy sa môžu narodiť zdravé deti prirodzenou cestou bez podania oxitocínu a vyvolávania pôrodu.

miriamzba
21. feb 2025

@fringillacoelebs Amen. Vyvolavacka je riziko, a hrozba ruptury maternice ide po nej o desiatky % hore. Je pravda že mi dali privela, nevedeli vyhodnotit stav, nerozumeli tomu čo sa deje, napriek mojim prosbam o okamžite riešenie zasiahli až desiatky minút po, lebo u nich to takto robia a asfyxie sú podla nich v pohode. Expresis verbis! Koch je v tomto bohuzial specifický.
Ale spoliehat sa na to že doktori vedia, čo robia, je nezodpovedné. Sú samozrejme aj takí, ale väčšina ide pokus- omyl. Prajem Tebe aj bábätku všetko najlepšie! A ak môžem poradiť, nechoď sama.

fringillacoelebs
21. feb 2025

@miriamzba 😘

zuzi0911
21. feb 2025

@fringillacoelebs u nas sa začína tabletkou.
Oxytocin davaju asi az pri konci keď už je porod dlhý a treba az sa to posunie .
Sleduju pravidelne ozvy ..akákoľvek odchýlka a nečakajú, konajú

Ja mam všetky 3 deti vyvolavane . 2x po termíne, 1x v termíne koli GD .

Ci boli prisilne kontrakcie ,porovnať neviem ..
Viem len,že som nepotrebovala epi ,rodila som cez 12 h ,atď. Bolesti síce zacali hned a dlhé s krátkym intervalom ,ale dalo sa to ...

Kontrakcie aj pri prirodzenom porode môže spôsobovať dieťatku menej kyslíku. Sú to stahy a jeho to tam "pučí",cize toto by som ako riziko vyvolavacky nebrala aj ked áno, po vyvolavacke sú silnejšie.

Ja osobne nevidím strašiaka vo vyvolavackach ..ja som sa tešila,že konečne budem s dieťatkom.

Hamilt9n hmat si ženy dokonca pýtajú...lebo práve tento hmat tým,že sa uvoľnia plodovej obaly od krcka zakrivujú hormony,ktoré spustia porod . Čiže je to v podstate prirodzene . No nie vždy to zaberie.

Netreba myslieť na zle ...lebo zle sa môže stať aj pri úplne prirodzenom porode .
Ver sebe ,babatku a lekárom. A hlavne si hovor ,že všetko krasne zvládneš nech to už bude akokoľvek.

Véd ta caka to najkrajšie zoznámenie.

Skus tie domáce techniky na vyvolanie (ananas ,skus niečo štipľavé, po obrubníku jednou nohou kráčaj,schody ,fit lopta ,naparku si skus urobiť ta uvoľňuje pôrodné cesty atď.

Držím veľmi moc palce .

oli_gapelodiegant
22. feb 2025

@zuzi0911 toto sú také reči ženy, ktorá nemá reálne žiadne informácie o tom, o čom hovorí. Že nemyslí na zle, budeš skôr s dieťatkom a pod. Ach

fringillacoelebs
22. feb 2025

@zuzi0911

V prvom rade sa Ti chcem podakovat, za Tvoj nazor, viem, ze to myslis dobre. Tiez dakujem za mile slova podpory. Ja som si len potrebovala vycistit hlavu a uistit sa, ze to zvladneme prirodzene bez vyvolavaciek. Ze slova, co mi pan doktor v utorok povedal, ze na to nemam nie su pravda. Potrebovala som sa uistit, ze to obe zvladneme uplne prirodzene ako pri prvom babatku. Ze nie som neschopna babatko porodit sama ako mi to v utorok pan doktor podal. Akoby som aj mohla, ked mi uplne narusil psychiku, sebadoveru, sebavedomie. A odchadzala som z tade s pocitom ako zena neschopna porodu. Na prirodzeny porod mam este dva - tri tyzdne cas, len mi to podal takym stylom, ze nebudem schopna, a ze porod sam urcite nepride ani do konca 42. tyzdna. Este vcera som nad tym rozmyslala a sice je to pan doktor odbornik, teda mal by byt, kedze je doktor zvycajne pre rizikove tehotenstva, ale aj porodnik a ja som ku nemu isla iba preto, ze je to priatelov znamy a moja doktorka uz isla do dochodku a namiesto nej prisiel mlady ironicky, co ja nemusim ironiu co sa tyka zdravotneho sravu a robenie si srandy. Ale asi ma ,,profesionalnu degeneraciu,, ak ma same rizikove tehotenstva a ojedinele fyziologicke (tak zabuda na moznost prirodzeneho porodu), mozno prepracovanost, mozno pracovne vyhorenie kazdej mamicke vysvetlovat stale to iste a davat jej na vyber. Mozno je aj on z tych, co robia ukony navyse aby zarobili. A mozno nie. Ja ho az tak dobre nepoznam. Ale ked som sa nad tym tak vcera zamyslela, tak obcas ma take divne navrhy. Ako ked som ku nemu isla s prvym babatkom na USG potvrdenie gravidity, tak ako jednu z prvych moznosti mi navrhol potrat, co som nevedela pochopit, kedze som vzdy chcela babatko, aj ked o dva roky neskorsie, ale vzdy som vedela, ze aj keby ku tomu pride skorej, co prislo, tak by som si ho nikdy nedala zobrat. A doteraz neviem pochopit ako ho vobec mohlo len napadnut mi navrhovat potrat, tiez to bolo povedane takym stylom, ze kedy ho urobime akoby uz hladal termin. Ale vtedy mi povedal, ze nabuduce ked pridem sa na tom dohodneme. Potom som na dalsiu kontrolu prisla az v piatom mesiaci, mi trvalo to spracovat. Pri vyvolavacke mi len oznamil akoby ine riesenie nebolo. Tiez po porode ked som prisla len na obycajnu kontrolu ci sa maternica pekne vycistila mi automaticky dohadoval termin na zavedenie vnutromaternicneho telieska, ze to robi rutinne po porodoch. Tak som tiez zostala zaskocena, lebo ja som vzdy chcela mat dve deti a tiez som vtedy citila z jeho strany dost natlak. Vtedy som sa len zostala nanho pozerat, ze ved ja chcem este dalsie babo. Tak potom to uzavrel, ze tak nic. Tym nechcem povedat, ze je zly doktor. Praveze naopak vsetko sleduje dokladne, na 3D sono ku kolegyni ma poslal tak, ze mi ho do hodiny spravila ci je vsetko v poriadku, CTG-cka kazdy tyzden ma posiela, vsetko sleduje dokonale a som mu za to velmi vdacna. Ale tie jeho sposoby podania nezvladam psychicky. Aj ked to mozno mysli dobre a verim tomu, ze to mysli uplne inac ako to podava, kazdy sme nejaky a nie kazdy vynika v komunikacii, resp. v sposobe podania navrhovanej terapie, mozno mi to chcel podat ako navrh, len to komunikacne nezvladol. Preto som sa rozhodla, ze bude lepsie na porod pockat doma bez akychkolvek vysetreni a verit, ze je vsetko v poriadku ako ma byt, lebo tato posledna navsteva mi riadne zamavala so psychikou. Ako som bola dovtedy v poriadku psychicky nastavena na porod a jeho zvladnutie, tak zrazu som si uplne prestala verit, zrutila sa, plakala, ze to nezvladnem kedze mi to tak podal, ze kontrakcie prirodzene uz nepridu a prirodzene sa porod nezacne. Az som si potom v hlave zacala vsetko preratavat kolky som tyzden, ze mi vlastne chce vyvolavat porod este v termine a nie po termine (dokonca 15 dni pred poslednym moznym dnom ocakavaneho terminu porodu), ze ved ja mam este casu s casu na prirodzeny porod. Takze som sa rozhodla pockat doma v klude, lebo posledne co teraz potrebujem je byt tak psychicky rozhodena. Dnes mi zacala odchadzat hlieniva zatka, dufam, ze je to ona a nie krvacanie zo stresu co mi sposobil jeho pristupom - ,,musis a basta, ina cesta nieje,,. Pri prvom babatku mi rupla naraz sama a hned sa sam rozbehol porod, nik na mna nevyvijal natlak s vyvolavackou. Teraz je to naozaj dufam ona a nech mi nik sem nepise, ze daj sa pre istotu skontrolovat, lebo uz dalsi psychicky natlak od doktorov neznesiem. Proste potrebujem mat klud a okolo seba milovanych ludi, co mi povedia ako to zvladneme a nie ma dostat psychicky na dno. A este si budem aj vycitat neskor, ze som isla na kontrolu, lebo vo mne vyvolala take stresy, ze som zacala krvacat.

Ja nehovorim, ze vyvolavacky su zle ked ich naozaj treba, len ma zaskocil ten postoj, ze nie som schopna sama porodit fyziologicky bez vyvolavacky (aj napriek tomu, ze uz mam jedno dieta fyziologicky odrodene bez akychkolvek liekov). Proste mi to podal takym stylom, ze sa mam citujem ,,snazit,, ak do 7 dni neporodim, tak ma davaju na vyvolavacku, ze mam automaticky prist do nemocnice na hospitalizaciu. Ako sa mam snazit??? hadam prvej musi byt babatko pripravene na porod a nie ja sa mam snazit, aby som porodila do konca 40. tyzdna. Neviem ake su oficialne statistiky, ale podla statistik poistovne Union osemdesiat percent žien porodí v termíne, teda medzi 38. až 42. týždňom tehotenstva, päť až desať percent mamičiek porodia dieťatko po 42. týždni.

Keby mi to povedal napr. stylom, ze podla WHO z hladiska zdravia dietata sa odporuca vyvolavat porod v 41. tyzdni gravidity, ze mam o tom porozmyslat do dalsej navstevy, navrhne mi napriklad prvej menej invazivne metody, napr. toho Hamiltona na vyvolanie porodu, ktory moze rozbehnut fyziologicky porod, tak to beriem ako v poriadku porozmyslam nad tym a o tyzden Vam poviem ako som sa rozhodla. A nie este za mnou vybehnut z ambulancie ku sestricke a uistit sa, ze o tyzden s kuframi na vyvolavacku, aby som isto prisla. Akoby som stratila svojpravnost, akoby som bola neschopna porodu. Proste som odchadzala z ambulancie s pocitom uplneho ponizenia a neschopnosti zvladnut porod.

Ja osobne z medicinskeho hladiska nevidim ziadny dovod ku vyvolavaniu porodu na konci 40. tyzdna vzhladom na to, ze ja sa citim uplne super (jedine brucho vazi tonu :D ), dieta ma super ozvy, prietok krvi v poriadku, pohyby v poriadku, ulozenie placenty dobre (v lavo hore pod branicou), cvicne kontrakcie mam uz vyse dvoch tyzdnov, cely cas je otoceny dole hlavou - hlavicka bola v oblasti pravej slabiny, nozicky pod pravymi rebrami a chrbatik v lavo. Minuly tyzden sa zvrtlo, prevratilo sa na druhy bok - nozicky dalo pod lave rebra (resp pod placentu) a hlavicku vtlacilo uplne dole do panvy az ku krcku. Obcas citim ako mi hlavou tlaci na krcek. Dnes mi pomaly zacala odchadzat hlienova zatka (cize porod moze nastat aj za par hodin, aj za par dni a aj za par tyzdnov). Proste vsetko su to znaky rozbiehajuceho sa porodu a nechapem preco na mna robia taky psychicky natlak s tou vyvolavackou, ked na to naozaj nieje zatial z medicinskeho hladiska ziadny dovod a uz duplom si nemyslim, ze treba az tak skoro na konci 40. tyzdna. Ved predsa este mam od utorku dalsich 15 dni (teda z dneskom este 18 dni) na fyziologicky porod v termine, tak preco ma do toho nutia??? a potom este dalsi tyzden na porod po termine kedy sa fyziologicky bez vyvolavaciek stale rodia zdrave deti. Cize este mam cas minimalne 22 dni kedy by som ja zacala uz zvazovat Hamiltona a 25 dni do nutnosti vyvolavacky, ak budeme obidve v poriadku. Stacilo len doporucit castejsie monitorovanie babatka pre istotu. A ak by sa zhorsili ozvy a prietok krvi, tak az potom pristupovat ku vyvolavaniu porodu. Tak by sa to malo robit. A nie zeny nutit. Kolke moznoze este nie su na to psychicky pripravene a tie dva tyzdne by im mozno pomohli. Napriklad ja som az teraz dospela ku bodu, ze uz sa na porod zacinam citit, v utorok som sa na to este necitila. Ale rozhodne sa necitim na vyvolanie porodu.

A ano, aj pri fyziologickom porode sa moze babatko pridusit, aj pri fyziologickom moze zomriet a to aj napriek akejkolvek snahe lekarov a aj napriek okamzitej zdravotnej starostlivosti. Rovnako moze aj matka zomriet, moze sa stat kadeco. Ale pri vyvolavackach su kontrakcie ovela silnejsie a je obela vyssie roziko udusenia babetka oproti fyziologickemu porodu, tiez je ovela vysstie riziko smrti matky pri porode. Ja by som si do konca zivota neodpustila, ak by som podlahla tomu psychickemu natlaku vyvolavacky, podali by mi ju a babatko by mi zomrelo. Toto by som si nikdy neodpustila a do konca zivota by som si vycitala tych hlupych 25 dni ktore som este mohla nosit babatko vo svojom brusku a mohla som ho porodit fyziologicky bez vyvolavacky zive a zdrave. Tiez by som si nikdy neodpustila opustit svoje prve babatko, ak by som zomrela ja na rupturu maternice alebo placenty vplyvom vyvolavacky. A to len za to, ze som nepockala este par dni. Jasne, ze sa moze stat, ze zomrie aj matka a aj dieta pri fyziologickom porode, ale je ovela mensie riziko. A toto si myslim, ze by mali nechat doktory na rozhodnutie matky, ci chce vyvolat porod, lebo uz psychicky neznesie byt gravidna co i len minutu a vyvolanie porodu bude pre nu vykupenim alebo to vyzaduje zdravotny stav babatka a matka aj napriek tomu, ze chcela mat porod uplne inac sa rozhodne porod vyvolat, lebo sa on boji a je ochotna urobit a podstupit cokolvek len aby sa narodilo zive a zdrave alebo sa rozhodne cakat na tu spravnu chvilu kedy sa babatko rozhodne ist von a radsej ho castejsie monitorovat ci je vsetko v poriadku.

Je jedno ci vyvolanie porodu zacnu tabletkou alebo cipkom alebo infuziou. Stale je to vyvolanie porodu medikamentozne, kedy sa uz porod prestava povazovat za fyziologicky (aj napriek tomu, ze je vaginalny) a porod sa povazuje od prveho momentu podania hormonov (nie len oxitocinu, su aj ine hormony na vyvolanie porodu, je ich viac) za vysoko rizikovy - cize je vysoke riziko ohrozenia zivota babatka, matky a casto sa koncia akutnou sekciou, lebo to jeden z dvoch nezvladne zdravotne).

Vcera som si citala este pocity mamiciek po vyvolavacke. 20 - 30 percent tvrdi, ze bud to bolo v pohode a dalo da to vydrzat, niektore z nich tvrdia, ze aj ked to sice v pohode nebolo, ale im na tom nezalezi, prezili to a maju krasne babo, tak su spokojne. Zvysok (70 - 80%) ma velmi negativne skusenosti od nezelaneho podania oxitocinu bez vedomia matky (oklamali ju, ze davaju iba infuziu bez hormonov a o tom, ze ju oklamali sa dozvedela az ked babatku skoro dva krat zlyhalo srdiecko ako zla reakcia na podany oxitocin), cez zlyhanie srdca rodicky (neviem ci ju ozivovali, predpokladam, ze ano ked prezila, ale tiez skoncila akutnym cisarskym - hlavne skorej asi aby aspon dieta zachranili), cez vedlajsie ucinky typu 1 kontinualna kontrakcia od podania trvajuca cca dve hodiny bez prestavky az do vypudenia babatka, zvracanie az po u vacsiny neznesitelne bolesti (vela pisalo o neznesitelnych bolestiach, co vedeli porovnavat porod bez vyvolavacky a s vyvolavackou, tiez este pochopim, ze ak ma niekto prvy porod s vyvolavackou, tak ten moze byt bolestivejsi (ked sa panva roztahuje) ako druhy bez vyvolavacky, ale nepochopim, ak zena ma 3 porody odrodene normalne a vsetko v poriadku a stvrty porod kedy deti zvycajne z tych zien len vyletia a ani nevedia, ze rodili, tak ten stvrty porod opisuje s vyvolavackou ako neznesitelne bolesti). To je jasny dokaz toho, ze kontrakcie po vyvolavackach su ovela silnejsie akoby v skutocnosti mali byt a jasny dokaz ohrozenia babatka a mamicky.

A ked uz si odmyslime tie bolesti, vsetko sa da prezit, jasne, ze to stoji za to mat krasne zdrave dieta a ,,kazda zabudne na bolesti,, ked vidi toho krasneho krpca a povie si, ze asi to tak malo byt a je rada, ze vsetko dobre dopadlo a ma zdrave babatko. Ale nik nevie zarucit, ze to tak naozaj dopadne. Nik nevie zarucit, ze babatko po vyvolavacke sa narodi zive a zdrave.

Hamiltonov hmat je sice najprirodzenejsi a najsetrnejsi sposob vyvolania porodu kedy sa sice moze zacat fyziologicky porod, ale je to stale vyvolanie porodu, nie je to prirodzene tak zacat rodit. A aj ostatne metody typu papat nieco stiplave/ananas, pit caje, chodit po schodoch, obrubniku, hojdat sa na styroch... stale to patri medzi umele vyvolanie porodu kedy babatko este nemusi byt pripravene na svet a moze sa kadeco skomplikovat prave vplyvom umeleho vyvolania porodu, aj ked si myslim, ze tieto metody zaberu iba ked je babatko naozaj pripravene na svet 🙂 takze urcite nebudem mat teraz sex s partnero tri krat do dna, len aby sa rozbehol porod, ale budeme ho mat ked nan mame chut obaja bez ohladu na graviditu. Po sexe sa pojdem osprchovat, lebo sa tak lepsie citim a nie spermie zadrziavat v posve. A ked s nimi zaspim, tak zaspim. Ku tymto metodam by som ja osobne zacala pristupovat az v 42. tyzdni tehotenstva, naco skorej hociakym sposobom urychlovat porod, ked su obaja v poriadku?

zuzi0911
22. feb 2025

@oli_gapelodiegant hovorim o sebe . Ze ja som chcela byť už s dietaťom q preto som prijala ten fakt ,že mi musia porod vyvolať. . Nie som slon a tehotna byt 2 roky nemozem .Rodila som 3x . Nemyslím, že viem o tom prt . A ,že nemá myslieť na zle ? Myslím, ze hlava v tomto zohráva veľkú rolu .

Pozri mne vyvolavacka nevadí, tebe možno áno .
Ak by som isia rodit 4x opat by som s určitosťou išla vyvolavackou a teraz sa čo poskladám, kôli tomu ? Zrútim? Ako sa mi bude rodit ,keď budem úplne psychicky v prdeli ?
Takže očividne ty sa tomu až tak nerozumieš

@fringillacoelebs ja chápem,ze slova doktora ta úplne položili pretože ten má podporiť a nie zhodiť . Samozrejme ,že dr nemá pravdu a ty môžeš porodiť úplne krásne čo najprirodzenejšie . Jeho slová si vobec neber k srdcu. Nedaj sa rozhodit .

Máš ešte čas. Vôbec sa nestresuj . Hlava je mocná stresom ,si len blokuješ porôd .nastav sa ta ,ze porodis prirodzene bez akéhokoľvek zásahu 😊

Áno,aj domáce metódy vyvolanie zaberu az ked je bábätko pripravene
Najlepšie je keď to pekne príde bez akejkoľvek snahy .

Ja porody neviem porovnať. Nakoľko všetky mam vycolavane . Ak by sme si odmysleli vyvolavacku pri prvom ,tak to bola lahoda ....
Prvý bol najľahší a pekne postupoval .
Druhý a tretí bol nepostupujuci, a dlhý a tým extrémne bolestivy .

Nie je to sranda. Sú to všetko vážne veci a porod je vždy bud hop ,alebo trop .

Strana
z2