Môžem odmietnuť vaginálne vyšetrenie?
Ahojte,chcem sa spýtať,či nemá niektorá skúsenosti s vyšetrením(vaginálnym) po CTG zázname. Môžem ho odmietnuť? Alebo aspoň doktora,ktorý ma má pozerať?
zalozila som temu s touto otazkou a nestihla reagovat...zamkli mi ju ze je duplicitna...
takze ake mate s tymto skusenosti...ja nie najlepsie...myslíte že sa musia doktori stále starat o cervikálne skóre...nie je toto pre niekoho nepríjemné....? V prvom rade by mala byt tehotná kludna a neviem ako Vám , mne rozhodne ku kludu tieto vysetrenia nepomáhali...ked som skoro po kazdom zacala spinit... ☹
@olejka ahoj, jedna podobna tema, co odmietnut je aj tu
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/co-mozem-odmietnut-ako-rodicka-2/
a mozes odmietnut, mam par priateliek, kt. odmietli vaginalne vysetrenia , dalsia pisala na MZ SR a odpisali jej toto :
Každá tehotná žena má právo odmietnuť akékoľvek vyšetrenie v rámci
gynekologickej prehliadky a gynekológ túto skutočnosť zaznamená do
zdravotnej dokumentácie pacientky. Nie je dôvod na sankcionovanie
tehotnej pacientky za odmietnutie príslušných vyšetrení.
takze je to na tebe a dohovore s lekarom.
vaginalne vysetrenie dokaze zastavit predcasny porod? je zaruka,ze vaginalnym vysetrenim zene nezanesie gyn bakterie,ktore su bezne aj vo vzduchu? je zaruka vagin vysetrenia,ze zena po nom nezacne spinit,krvacat? mojej matke dr.D..... pretrhol placentu previu,co nevedel,okamzite operacia,maternica sla von a záchranovali ju aj dieta v 7 mesiaci.....cize??? je vag vysetrenie zarukou,ze bude vsetko ok,ak nie,tak preco ho v zahranici uz davno nerobia? ci my sk sme vyspelejsi stat?
Je to cisto len tvoja vec, ale pravdupovediac nechapem preco by si mala taketo vysetrenie odmietat. ved predsa budes rodit a rodi sa vaginou. Tak preco maju niektore zeny k tomuto takyto odmietavy pristup?? Ano , byva to neprijemne, hlavne ku koncu tehotenstva, ale ved snad ide o to, ci je vsetko ok. Ci nie? Nerozumiem ozaj, vysvetli mi to niekto? Ako ked som lezala na izbe s rodickami a tie boli z toho na prasky, ze nas po porode chodi kontrolovat akykolvek doktor/doktorka, a ze tam ukazujeme susky... no prepacte damy, ale snad po porode nelezim na zubnom, aby som na vizite otvarala usta??!! V kazdom pripade je to tvoje rozhodnutie a nikto ti nema pravo nutit nieco ine.
v kazdok pripade,chcem ciste fakty statistiky,kolkym zenam to pomohlo z cca 1000,z 100000 a podobne,nie ze jedna jpp povedala,ze jej,alebo trom,desiatim,stsle to budu len subjektivne nazory,ziadne vyskumom podlozene fakty,jpp nepovue kolko mala x problemov,ako sa stravovala,vahu,vysku,x predtym komplikacii,len povie,ze jej to pomohlo alebo nepomohlo...ale zase to budu len jpp info,cize kto moz,rada by som ciste hole fakty a studie vidiet,lebo viem,ze tych jpp je faakt dost
teraz citam vidim statistiky,ze max ale ze fest max 5 percent porodov je pred 32 tt,to je fest malo,to ako zo sto zien 5 porodi predcasne,to ako teda kvoli rizikovym 5 zenam zo sto treba robit take opatrenia,hmmmm....asi hadam ta slobodna volba bude najlepsia volba
@soffovka, mne ani pri jednom dietati nerobili vaginalne vysetrenie od 32 tyzdna ani raz. A uz vobec po porode nechodil kontrolovat akykolvek lekar vaginy. Ze im tu ani matky ani deti hufne nekapu, predpokladam, ze tie vysetrenia nijako nutne nie su. U zubara ti tiez pride najprv pat zubarov povrtat v bolavom zube, aby vedeli, aky hlboky je kaz?
@vroni pozri, ja si len myslim, ze ludia to u nas zacinaju cim dalej tym viac prehanat s tym, ako vsetko vedia najlepsie...a ako im kazdy doktor /nehovorim len o gynekologoch/ chce zle. ale je to moj nazor..kazdy extrem je podla mna zly, ale bezne vysetrenie a poporodna kontrola je podla mna v uplnom poriadku a nevidim dovod preco sa jej vyhybat. A ak aj ano, tak preco z toho robit problem alebo sa vopred stresovat. Ak bude mat doktor k tomu pripomienky, tak vies,ze si asi treba najst ineho, ktory nema preco zeny kategorizovat a komentovat jasne rozhodnutie.
@soffovka, ano, s tym suhlasim, kazdy vie vsetko a najlepsie to, co nasiel na internete 😉 Cestne priznavam, ze by som sa asi aktivne vystreniu nebranila, keby do mna niekto hucal, ake je nutne. Ale nic take sa nedialo a ked som sa lekara pytala, ci to nie je zvykom, tak som sa dozvedela, ze to nie je ani len uzitocne, takze sa tomu vyhybaju, kym nie je aj ina indikacia (zena ma problemy alebo bolesti). Takze tie vysetrenia skor pripisujem slovenskemu folkloru nez nutnosti.
@sensen12, za prvych 32 tyzdnov mi doktorka robila tusim dve
takze hola rekapitulacia,fakty,logicky zargumentovat,vsetci argumentuju tym,ze sa otvara zena predcasne a porodi predcasne,citala som dnes x statistik,takze je maaax 5 percent zien,ktore porodia predcasne,cim sa mysli pred 33 tyzdnom a to tvori len 5 percent o vsetkych porodov
cize mi to vychadza,ze kvoli 5 percentam robia toto vysetrenie??? to ako zo 100 zien 5 porodi predcasne,ok,a stavim sa,ze minimalne polovica z nic mala x komplikacii,chorob a problemov,to ani neratam,budem ratat,ze max 2,5 az 3 percenta co porodia predcasne aj ked su megaultra fit,cize kvoli 3 zenam zo 100 robia vaginalne nezmyselne vysetrenie...
moja matka mala uz v 5 mes problemy a zacala unikat voda,ci dokonca krvacat sa mi zda,a aj napriek tomu to este dva mes udrzali
dalej teda vaginalnu infek moze dostat zena,plus potrhat jej to moze, vsetky baby vravia,ze dr ti povie vyhody tohto vysetrenia ale o tychto rizikach nepovie!!!!preco???
takze ak teda pripustime a musime pripustit,ze tam riziko po vysetreni je,tak je to take iste riziko ako nevysetrit a riskovat predcasny porod
cize ide o to,ktore riziko si vybrat?
ak logicky zvazime,ze len maaax 5 percent zien porodi predcasne a z toho naozaj len 3 percenta zien, boli fakt fit a aj tak porodili predcasne,tak potom riziko,ze tym vysetrenim daco pototok je take iste ako by nic neriesil
taaakze to mam faaakt prast jak uhod,max si praveze zvysujem riziko infekcie a nasledneho predcasneho porodu....jpp nie su fakty,statistiky,dolezite su statistiky,lebo jpp sa mohlo stat x veci a patrit prave do tych 5 percent,ale snad teraz nebudeme kvoli jpp zit alebo robit ci nerobit to a ono,to aj jpp zadrhlo pri veceri a preto nebudeme vecerat...
http://annakohutova.cz/rutinni-vaginalni-vysetr...
tu sú aj nejaké fakty

No ahojte...tak dneska som bola na pasoch a hned som vravela sestricke,ze ci si mozem lahnut uplne na bok a ona ze jasne. 😎
Zdalo sa mi ako keby som tam lezala nejakych 10 minut,strasne kratko 🙂 . A doktor napisal,ze bez kontrakcii 😎 . Skoda,ze som na tohto doktora nenarazila minuly tyzden,ked mi tie kontrakcie nabehli,ale na tu.... 😠 . No co uz...Vyzera to tak,ze to dako zvladnem,aby som neporodila pred terminom. 😅