Môžem si vybrať ako budem rodiť?
Zdravím 😊 Chcem sa spýtať, na Slovensku sa dá vybrať či chcem cisársky pôrod alebo normálne rodiť ?
@bluka2 nechcem tým povedať vôbec nič... iba to, že strašenie matiek tým, že ak budú rodiť CR, ak nebudú kojiť do 15 rokov, ak nezažijú bonding, ak budú dôverovať lekárom, ak nebudú mať pôrodný plán, ak sa pri pôrode použijú medikamenty, ak sa placenta nenechá dotepat a ine, nepovažujem za správne. Samozrejme, ak sa povie A treba povedať aj B.... v oboch prípadoch.......
Sa čudujeme koľko je zrazu popôrdných depresií, koľko žien je frustrovaných, že zlyhalo, ak rodilo CR, ak nekojilo, ak ..... Proste a jednoducho sa snažím poukázať na to, že CR nie je pohorma, a prirodzený pôrod nezaručí, že dieťa bude mať imunitu.. samozrejme, som za prirodzené pôrody, tak sme predsa nastavené, príroda vie čo robí, ale ani nebudem odsudzovať niekoho, kto sa rozhodne prírode pomôcť...
@bluka2 vieš, dnešná doba intrenetu priniesla záplavu super žien a super matiek.... a mňa to hnevá...lebo klávesnica a obrazovka znesú veľa a mnoho žien to nechápe.... preto sa snažím pretlačiť názor, že nech dieťa prišlo na tento svet akokoľvek, nech bolo kojené koľkokoľvek, či zažilo alebo nezažilo bonding a iné výdobytky, nič z týchto vecí nemôže ovplyvniť vzťah k jeho matke... ten môže ovplyvniť len ona sama... či už negatívne alebo pozitívne.... a ani inteligencia a dokonca ani imunita (na tú vplýva viacero faktorov, vrátane dedičnosti) a ani láska k matke nie sú ovplyvnené iba jedným jediným faktorom a to spôsobom pôrodu.....
@bluka2 a este jedna vec mi napadla. Tak ako su rizika pri CR, tak su aj pri prirodzenom (pre mnohe vacsie), tak ako su rizika pri domacom porode, tak aj pri porode v nemocnici. Tak ako si rizika pri podani medikamentov, tak aj pri ich nepodani. Riziko je uz to ze vyjdem na ulicu (moze ma zrazil auto).., som zato aby sa o rizikach hovorilo. Ale obojstranne
@sam2 Suhlasim. Aj ked som presvedcena, ze nam ten krasny porod, bonding a aj kojenie priniesli vela. Mne to dodava vzdy silu, ked si na to spomeniem, jeden z najkrajsich zazitkov v zivote, ako sme sa na seba hned pozreli a ako sa hned pricucla, to bolo cele ako taky maly zazrak 🙂 Predstavujem si, ze ona to vnimala rovnako. Moja kamoska presne opak mojho porodu, planovana sekcia kvoli strachu, nekojila, zato sa u nej casto inspirujem jej vychovou, uzasne vari (co ja zdaleka nedokazem)... Ziadna sme si nejake stresy, ani vycitky nerobili, nepresviedcame sa, spokojne sa stretavame. Podla mna je to o tych zenach samotnych, ci sa budu porovnavat s ostatnymi a vyvijat na seba tlak. Take nazory, ze toto je jedina pravda im mozu byt u.... Rovnako nazory ich matiek, svokier, vypocut, ale ok, budem kojit, rodit, ako chcem ja (s ohladom na lekara - ja som sa so svojim gyn. o domacom porode poradila a podporil ma ... ale stale je to rozhodnutie zeny)
@bluka2 vieš, ty si jedna z mála na MK, s ktorými sa dá aj na takéto témy normálne diskutovať. A ak je to slabšia povaha, tak je ľahko ovplyvniteľná a bude si pripúšťať tieto veci, ktoré či už priamo alebo nepriamo v mnohých diskusiách vyčítané ženám/matkám, ktoré rodili CR, nekojili, nešatkovali atď. Mňa osobne sa to nedotýka, mne sú tieto internetové super ženy smiešne
@bluka2 a to kojenie dokedy dieťa chce mi príde napr.choré.... vieš, ja podporujem ženy v tom, že to, že sa stali matkami, neznamená, že prestali byť ženami, partnerkami. A byť otrokom dieťaťa tiež nie je veľká výhra..... ale ok, rešpektujem, len nech sa to tu nepretláča ako jediné správne.... a každá, ktorá koná inak je odsudzovaná ako zlá mama....
@evittam tak tak a to je to, čo sa snažím vysvetliť... tak ako sa nemôže brať ako relevatná vzorka moje dieťa, tak sa nemôžem brať ja ako vzorka, ktorá všetko ustojí (aj teba keď máš svoj deň 😀 ) Proste po prečítaní pár diskusií som nadobudla názor, že naturálne ženy (nazvem ich tak) často aj keď nepriamo odsudzujú a pozerajú zvrchu na tie "ostatné" a áno to môže so slabšou povahou, ktorá je buď tesne pred alebo po pôrode zamávať....
CUte je tu niekto kto mal dva cisárske a tretie bol mormalny pôrod?

@evittam
@sam2 A chcete tym povedat, ze take budu vsetky/vacsina deti, lebo vy mate taku skusenost alebo ako je toto relevantne? (toto snad nie je podnet na hadanie sa, iba otazka, ok?)