icon

Môžem si zavolať sanitku, keď sa bude blížiť pôrod?

ilie
14. apr 2015

Možno trošku blbá otázka,ale rozmýšlam nad tým,že keď budem maťpocit,že už idem rodiť a muž nebude doma a nebude ma mať kto doviesť,tak volám sanitku? Normálne pre mňa hneď prídu,alebo sa nejak musím dostaviť 😀

mamulienka30
14. apr 2015

@vadimka ako myslis. Len sa bojis nad tym zamysliet, co mohla mat sanitka ineho na praci ako viezt tehotnu, ze? Zivot je tak nevyspytatelny. Mne to prijde ako pohodlnnost si to zariadit (planovane) takto a neriesit to privatne rodina, kamarati, taxik. Ved to aj o niecom vypoveda, ako rodine na mne zalezi. Podla mna teda urcite.

tajka1986
14. apr 2015

@ilie ja som bola mojou gynekologickou upozornena,ze sanitku si volat nemam ked zacnwm rodit,pretoze mi povedia ze nepridu. Iba ak by bol ohrozeny zivot. Takze som si zabezpecila radsej troch roznych soferov keby bolo treba ma v ktorukolvek hodinu hodit do nemocky. 4.moznost bol taxik v najnutnejsom pripade🙂

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 tuto vadimka doslova pise, ze si to tak naplanovala. A na to som reagovala.

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 a čo, keď sanitka chodí k opitým bezdomovcom? to môže? ale k vystresovanej prvorodičke nemôže dojsť a nie každý má rodinu po blízku

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 reagovala si na všetko od začiatku

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 bezdomovec ci ozran ci fetak, ano ale k tomu sa ako buduce maminy znizovat nejdeme nie? Samozrejme ani to nie je v poriadku. Ale aj k nim chodia, ked je ich zivot ohrozeny. Ze si za to mozu sami, no to uz je ludska solidarita a lekarsky slub, preco sanitka ide. Minule som niekde citala, kolko je na jeden okres sanitiek, je to proste zalostne malo. Chybaju peniaze vsade. PLANOVANE ist sanitkou miesto normalne planovaneho rodina, kamoska, taxik mi prijde hazard zo zivotom ineho pacienta, ktory urgentne potom nema pomoc... ved kazdy rok citame xy pripadov, kedy sanitka neprisla a umrelo... casto aj male dieta... lebo prisli neskoro... ako si to clovek potom vlastnym svedomim zodpovie? Mozno ano pritiahnute za vlasy, ale ja nie som zvyknuta vyuzivat veci, pokial ich vyslovene najnutnejsie nepotrebujem. Takze ako som pisala na zaciatku, pokial praskne voda, kontrakcie su po 5 minutach, ano to je urgentna situacia... stav, ze je prvorodicka vystresovana (ktora nie je?) pod to nespada...

bocianka123
14. apr 2015

@ilie ja som volala sanitku ked som rodila... a tých rečí okolo... ale tak prišli , plodová voda zo mňa tiekla ako z vodovodu (samozrejme predčasne)... tak som im tam celé to ich sedadlo pekne označkovala... aby na mňa spomínali 😀 .. ale vliekli sa ako v lete na saniach, všetky červené sme chytali a poctivo stáli ... no čo ti poviem... našťastie to bolo ráno okolo pol 6 ,takže ešte prázdne cesty... ale pôrod sa stihol .

simca06022011
14. apr 2015

@moni244 @moni244 beries vsetko velmi osobne ;) vystresovana prvorodicka...
na sanitku mas pravo, nemusia prist a casto nepridu alebo pridu ovela neskor ako taxik... a chodia k bezdomovcom? No a? Ak je ich zivot ohrozeny? Co ak niekto dostane infarkt? Tam ide o minuty a nie hodinovy porod... typicky priklad je priotravilo sa male dieta u susedov a sanitkari nemohli, lebo sanitky boli vsetky von, hodili sme dieta do auta a islo sa a dufali sme, ze prideme vsetci nacas... znama skoro zomrela na brusnu prihodu, lebo sanitka nemohla a bola sama doma... no preco? kolki ludia vobec tu sanitku nepotrebovali? Mozno mamicky vystresovane, co potrebovali byt sanitkou odvezene a este si to tak naplanovali ;) alebo este dochodcovia, ktorych zvazaju z celeho okolia od rana do vecera na vysetrenia... to su take typicke dovody obsadenia sanitiek.

mamulienka30
14. apr 2015

@simca06022011 presne tak.

bocianka123
14. apr 2015

@mamulienka30 ahoj, "...Mať niekoho po ruke..." atď.. ja som plánovala prísť bývať k rodičom, kt. bývajú v meste, kde som chcela rodiť, ale žiaľ, veci sa zmenili a ja som musela volať sanitku k dosť predčasnému pôrodu ... inak sa nedalo.. lebo môj muž vodičák nemá, taxík som nechcela riskovať a aj tak neviem, či by ma vôbec nejaký zobral, kedže voda zo mňa tiekla ako z vodovodu ... a sama som si netrúfla odviezť sa do pôrodnice... hoci nebola až tak daleko... tak ja som tú sanitku "využila"...

vadimka
14. apr 2015

@tajka1986 no vidis ja som bola zas upozornena naopak, ze si ju volat mam. Jednak v tom case sme zili v meste kde taxik nebol 24HODIN...A obidva krat som rodila cca o 3hod. RANO...KYM by mi prisiel z vascieho mesta je neskoro. a v tom case sme my auto nemali. takze ja som urgent urcite bola
@mamulienka30

mamulienka30
14. apr 2015

@bocianka123 ano, vyuzila, neplanovane, predcasne, tiekla ti plodova voda... ved proti tomu nikto nic nenamietal ;) Presne toto je urgentny pripad, kde sanitku treba volat... ale nie, ze si to niekto naplanuje, ze ked dojdu v termine kontrakcie, zavolam si sanitku a pojdeme. Mne toto prijde priepastny rozdiel.

bocianka123
14. apr 2015

a inak možno ja som mala to "šťastie" a na sanitku som čakala dokopy cca 10 minút, možno aj menej.

moni244
14. apr 2015

@simca06022011 áno, pretože tu zovšeobecňuje situácie, ako keby každý mal k dispozícií zástup rodinných príslušníkov, ako keby každá žena si naplánovala, kedy presne bude rodiť a ako dlho to bude trvať, nikdy nevieš, čo sa môže stať a radšej zavolať sanitku ako potom ľutovať

janulik2008
14. apr 2015

my budeme volať sanitku keď sestra začne rodiť a mama nebude doma. ak bude mama doma tak ju odvezie ale ak nebude tak sanitku volať ...

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 a lutovat nebudes, ked ti sanitka, ked ju zavolas, neprijde? V inom urgentnom zivot ohrozujucom pripade? Nie, vtedy sa bude plakat markize na kameru, zalovat nemocnicu, ako je mozne, ze sanitka tak dlho nechodila. My ludia sme fakt zvlastne tvory, nulova sebareflexia ci objektivita, stale na to pozerame len z vlastneho uhla a pripadu, ktory je pre nas v ten moment dolezity. Ale to, ze ten pocet sanitiek je obmedzeny akosi unika... Hlavne je, ze dojde sanitka MNE, co tam po inych. Lenze ten iny mozem byt zajtra ja. Ale vravim, dispecing to sortuje podla urgentnosti a nie neposle kazdej tehotnej sanitku. Nema ako.

vadimka
14. apr 2015

@mamulienka30 my sa tu nebavime o tehotnej, ktora sa domnieva ze rodi. My tu diskutujeme o zene co uz rodi. Snad v tom vidis rozdiel. Ja som uz rodila,alebo co som si mala planovat o 3hodine rano vlak do 12km vzdialenej nemocnice a potom to doslapat este polhodinu po svojich. Ja uz som rodila. auto a taxik nebol. chapando?

ilie
autor
14. apr 2015

@mamulienka30 ale kto si chce plánovať v termíne? hovorím o neplánovanom.manžel už posledné týždne nepojde preč, len sa bojím,že by to prišlo skorej.

mamulienka30
14. apr 2015

@vadimka ja ti rozumiem, ved v konecnom dosledku ti sanitku poslali. Ber to vo vseobecnej rovine, ze xy zien planovane vola sanitku, ked im zacnu kontrakcie, lebo si myslia, ze na to maju narok. A kazda tehotna sa domnieva, ze rodi, ked vola, len az prilis casto to tak nie je a cely vyjazd uplne zbytocny...odrodia to hodiny po tom, ak vobec ten den.

mimla
14. apr 2015

Wow! Nevolať sanitku, keď treba? Môj lekár mi robil vyšetrenie deň pred pôrodom a nič nenasvedčovalo tomu, že o necelých 24 hodín sa to spustí. Takže pôrod si niektoré z nás nevedia "naplánovať" dva týždne dopredu. To ma celkom pobavilo. A sorry ale fakt netuším, prečo by práve rodičky, obzvlášť vystresované prvorodičky mali solidárne ignorovať služby sanitky, aby stíhlai obslúžiť celý región, kde skutočne chodia sanitky k somarinám. Môjho bývalého ožratého suseda chodili kriesiť ako na klavír. Patril k spomínanej skupine opilcov. To sa tiež môžem zamysleť nad tým, že by sme ich solidárne mali nechať obetovať sa pre dobro ľudstva a nevolať im sanitku. Lebo niekde inde tie sanitky trebárs potrebujú viac. Ja som mala odvoz zabezpečený, ale bolo o chlp. A nakoniec išlo o život. Vlastne o dva. Tiež som tu nikoho nepoznala, kto by ma vyvážal do pôrodnice. Ak by som ten odvoz nemala, s kľudným svedomín volám sanitku.

simca06022011
14. apr 2015

@moni244 ale to sa moze stat aj so sanitkou, lebo nie vsetko oni vedia zistit po ceste a uvidi sa to aj tak az po prijazde do porodnice.. a vlastne co presne sa moze stat, ked potom este kazda fucime par hodin v porodnici - niekto hodinu, dve, ine aj cely den, dva... alebo este vobec? Su predcasne porody a ine zdravotne problemy v tehu a tie su urgentne jasne, ze treba hned volat sanitku... ale normlany porod v termine, ocakavany (no hadam ho kazda tehotna caka, nie je to nahoda , ze z nicoho nic zacnem rodit :P ) a tym padom ma byt vsetko okolo naplanovane... ci uz ubytovanie - aj to som mala naplanovane, kedze som rodila uplne v inom meste, odvoz, dovoz, ci ak nie je ina moznost aj volanie sanitky, taxika (ja v chodbe este aj plastovy potah na sedadlo som mala, keby daco :P ) , pobalena taska atd... to vsetko k tomu patri.
U nas je postup zauzivany, volat 112, povedia co a ako a uvidi sa... 🙂 AK povedia, ze idu... maju sanitku, tak nech pridu, ak povedia ze nie... tak volat taxik 🙂

vadimka
14. apr 2015

@mamulienka30 a ver, ze som si porody co koncia do 2hod. neplanovala tobož nie v taku hroznu hodinu.

simca06022011
14. apr 2015

@ilie tak sa hlavne neboj, nestresuj a neprivolavaj si to 🙂 A vsetko bude ok 🙂 Ak daco, volaj si sanitku..

moni244
14. apr 2015

@simca06022011 čítala si, čo som písala? ja by som tiež volala sanitku, keby manžel nebol doma a nešiel so mnou taxíkom, ja som bola prvorodička, kontrakcie nepravidelné, raz 10 minút, raz 15 minút, porodila som do 1,5 hodiny po príchode, kde som už bola otvorená na 6 cm, bolo to náhle a rýchle, čiže som si to neplánovala a nevzdychala som v nemocnici ďalšie hodiny, išla som rovno na sálu, proste žena, čo je sama doma, prvorodička, všetky druhy odvozu zlyhali, tak čo má robiť? ísť MHD? aby ju náhodou neobvinili, že zneužíva zdravotníctvo?

ilie
autor
14. apr 2015

@simca06022011 no tak už ste ma tak vystresovali,že už ani neviem 😀 v noci asi ťažko budem otravovať niekoho,a moja kamoška je taký stresvodič,že le dúfam,že nič skorej nedojde

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 tebe prijde 1,5h po prichode do porodnice urgent 😕 Vravim beries to velmi osobne. Solidarnost ano, to sa dnes nenosi. Len neviem, ci je to ta spravna cesta. Dispecing zvazi a sanitku posle alebo aj neposle, alebo posle neskor. Na to tam su. Neda sa preto spoliehat, ze kazdu tehotnu ked to na nu prijde odvezie sanitka... na to sa rodi prilis vela deti kazducky den.

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 tak bývať ďalej a inde, tak som urgent, takto som bola v nemocnici do 15 minút, ale nie každý býva vo veľkom meste

csenibaba
14. apr 2015

Ahoj,ked ti praskne voda alebo zacnes krvácat tak kludne zavolaj sanitku,ale ked más""len "" kontrakcie pravidelné a nie caste (20 ,15 minutove)tak radsej si zavolat taxika a previezt taxikom do nemocnici a nepockat na 5 minutove bolesti a az vtedy zavolat sanitku.😉

vadimka
14. apr 2015

@mamulienka30 ja si myslim ze sanitku v konecnom dosledku vyuziva velmi male az mizive percento rodiciek, skor sa nechaju dopravit znamym ci rod.prislusnikom. takze ja tvoju myslienku sice chapem, ale je pritiahnuta za vlasy ze rodicky obsadia 112 a druhy maju cakat. a je diskutabilne ci je rodicka menej urgentny pripad, lebo v tomto pripade uz ide o 2OSOBY, ako iny trebars aj v nehode ako spominas.

mamulienka30
14. apr 2015

@vadimka ale tuto temu napriklad tipujem cita xy zien tehotnych, vyvodia si s toho - kludne volaj sanitku, mas na to narok, neohroz predsa dieta, bud sebecka, ste dvaja..A ako pise kocka nad tebou, ak budu sanitky obsadene a ona si to tak naplanovala, moze kludne rodit doma, lebo nebude ziadna volna... aj to sa totiz kludne stat moze...