icon

Môžem si zavolať sanitku, keď sa bude blížiť pôrod?

ilie
14. apr 2015

Možno trošku blbá otázka,ale rozmýšlam nad tým,že keď budem maťpocit,že už idem rodiť a muž nebude doma a nebude ma mať kto doviesť,tak volám sanitku? Normálne pre mňa hneď prídu,alebo sa nejak musím dostaviť 😀

katrinka8
14. apr 2015

@mamulienka30 - ale ona píše, že si ju zavolá, keď už nebude mať po ruke manžela ani nikoho iôného. Nie, že si naplánuje, že pôjde sanitkou.
Mimochodom, ja som pri prvej mala kontrakcie také nepravidelné, že raz každé 4 minúty, potom každých 10, potom každých 7, potom každé 2 a potom zase 7 minút.. že ani doktor nevedel odhadnú, kedy porodím. Tak ako som to mala vedieť ja?

mamulienka30
14. apr 2015

@katrinka8 ved ja viem, ja som nereagovala na zakladatelku temy nizsie... porod proste nie je urgentna nepredvidatelna situacia. Proste nie je. Da sa to ocakavat a treba si to zariadit v tom termine plus/minus dva tyzdne tak, aby nebolo treba vymyslat nudzove riesenie. A tych moznosti, kto tam zenu odvezie je viacero. A radsej skor, ako neskor, ze ano.

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 gratulujem ti k takému životu, že si vieš všetko naplánovať tak, že žiadne neočakávané situácie nenastanú

moni244
14. apr 2015

@katrinka8 zbytočne, ju nepresvedčíš, proste keď si nezariadiš odvoz z rodiny, kamarátov a zavoláš si sanitku, tak si príživník, čo ohrozuje život ostatných, čo by to potrebovali podľa nej viac

simca06022011
14. apr 2015

@moni244 co by nie, citala som to... ale rovnako by nemusela prist sanitka do 10 minut a co ? Sama by si si taxik nezavolala? Isla by si MHD nebodaj???
Kolko casu sa usetri pri ceste autom ked to porovnas so sanitkou? To nie je otazka penazi, ako to tu stale splietas, ale casu.... za kolko tam dojdem... za kolko si tam taxikom prisla? Keby si prisla o 10minut neskor, co by sa zmenilo? Keby si prisla o 10 minut skor tak co? Nic, vobec nic by sa nezmenilo, porodila by si rovnako AZ za 1,5 hodiny.... Zase nezvelicujeme.
Su moznosti odvozu v limitovanom pocte, ak sa neda auto, neda sa taxik, tak je jasne ze sanitku volat budem ak budem naozaj rodit, ale zase sa nebudeme tvarit, ze ak nebudem hned do dalsej kontrakcie v nemocnici, tak umriem a riesit sa to da iba sanitkou, lebo som sama doma... sice ja tam dojdem aj pesi, ale to je jedno ;)

@mamulienka30 no presne kvoli tomuto som sa tu aj ja takto vyjadrila, ak si kazda rodicka zacne volat sanitku, tak koniec.. ja, ked si nemyslim, ze to tak bude... predsa len, ti co to vedia vyuzit, to vyuzivaju aj teraz a budu a ti co maju inu moznost vyuziju radsej iny odvoz.. ja si radsej zaplatim taxik ako sadnut si do sanitky a viem, ze do 5-15 minut su tu pri dome, nalozia ma, vylozia, aj tasku mi odnesu a mam menej stresu ako vyvolavat pohotovost.

moni244
14. apr 2015

@simca06022011 nemáme auto, nemám tu rodinu, priateľov s autom, ja som len napísala, že nie každý má možnosť a bývať ďalej od nemocnice, napr. na dedine, tak volám sanitku a nie taxík

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 nikto tu o kritickych situaciach nepisal. Ani o tom, ze pre boha nikdy nevolat sanitku. Ale zvazit nutnost. Nie je to bezne a ani normalny sposob prepravy do porodnice. A prestan byt "hnusna" nikto ti na otlak nestupil ani ta nekritizoval za to, ze si tych sialene vzdialenych 15 minut v ramci mesta sla sanitkou. Len sa nad takymto jednanim obcas treba zamysliet, lebo v tej dobe skutocne ta jedna sanitka bola obsadena navyse. Nic viac a nic menej.

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 ja som nešla, len proste je tu veľa mamičiek, ktoré si po týchto príspevkoch budú báť tú sanitku zavolať

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 ideme z extremu do extremu ;) V urcitych pripadoch je to nutne, inokedy nie, spoliehat sa na to tiez neda... je to nudzove, nie planovane riesenie ;) Ak praskne voda, kontrakcie jedna za druhou, nikto na dohlad - volat 😅 Kavickovat s hodinkami v rukach s kontrakciami a kecat s mamou a povedzme teraz zavolam sanitku a odnesie ma tam ako prepravny prostriedok - to nie ;) To je cele 🙂 Prajem pekny zvysok vecera 🙂

slamienka
14. apr 2015

Baby klud - pianko. Vacsinou, co tu podrazdene reagujete ste tehotne a predsa nechcete predcasne porodit. Ci ako???? Precitajte si tento clanok na nete a uz sa tu nehadajte. 🙂

http://www.noviny.sk/c/zaujimavosti/sanitka-nie...

trgypadl
14. apr 2015

@slamienka davam Ti sto bodov za ten clanok 😉

katrinka8
14. apr 2015

Len tak na okraj, nemiešajú sa tu náhodou hrušky s jablkami? Sanitka vs. záchranka? Ak ide o urgentný prípad napr. tej spomínanej nehody, tak tam na sanitku isto nečakajú, tam pošlú snáď dispečeri záchranku,i? Takisto ku každej urgentnej, život ohrozujúcej situácii. Takisto si myslím, že ak si žena hoci aj v panike zavolá sanitku, tam ju už usmernia na základe informácií, čo má robiť - či má čakať na sanitku, či jej posielajú záchranku, či má čakať či ísť taxíkom atď.
A nie, nie každý má možnosť si niekoho zavolať na odvoz k pôrodu okrem manžela či partnera - a náhoda je blbec, ten môže tiež práve vtedy byť mimo. Stačí jedna pracovná porada a vypnutý mobil na opačnom konci mesta či v meste a žena na dedine, 20 km od pôrodnice a pod. Okrem toho, nepoznám žiadnu ženu, čo si volala k pôrodu sanitku či záchranku - veľa ich zrejme nebude, obvykle sa každý spolieha na svoje vlastné "zdroje", veď predsa každej mamine je príjemnejšie ísť do pôrodnice v kľude s niekým blízkym.
A ešte pikoška 😀 Rozprával nám doktor na CTG v pôrodnici historku - jeho suseda bola v 9.mesiaci, prvorodička. Práve bolo finále prvej Superstar, strašne chcela vidieť, či to vyhrá Katka Koščová. Mala už kontrakcie, ale nie veľmi časté. Nakoniec však nemala nikoho doma, kto by ju odviezol do pôrodnice (muža mala vari na nočnej či kde), že prišla za susedom, aby ju odviezol on. Porodila mu v aute, a to bolo do nemocnice pár minút cesty. Ešteže bol sused pôrodník 😀

csenibaba
14. apr 2015

Mamicky bohuzial nemõzu(nemõzete) na to spolahnút ze sanitka za 10 minút bude na adrese a odvezie Vás do nemocnici,lebo ked moja nebohá mamina zomrela na infarkt sanitka dorazila za 50 minút,hoci ku nám je najblizsia stanica je za 3 minuty,ale tá sanitka práve vtedy bola na druhej konci okrese co je cca 50 km od nás u hypohondera ktory uz vedel ze co má povedat aby mal zadarmo taxi sanitku(to viem od známej kt.práve vtedy slúzila na tej sanitke) ☹

bonaqa2013
14. apr 2015

@ilie pri 2 tehu prišla sanitka, pri 3 a 4 záchranka.

gabrielita1610
14. apr 2015

@ilie
@mamulienka30 ako ja zasnem nad tym co tu pises ,moja mamka robi na zachranke 20 rokov ,na Orave kde mame najblizsu nemocnicu od najvzdialenejsej dediny asi 50km ,keby zena volala sanitku ze rodi a kontrakcie ma kazdych 5 minut ,tak ide o dva ludske zivoty a pocas porodu sa moze stat cokolvek a predstav si tu situaciu ,ked zena rodi v sanitke a nedaj boze zacne krvacat ,ci dieta je KP,alebo ma snuru okolo krku ,dnes kazda RZP ma vysokokvalifikovanich zachranarov , no kazdy zachranar sa poti krvou ked im zavola zena s kontrakciami kazdych 5 minut a ak do toho rupne voda ,zacina sa porod a kazda zena je ina ,nikdy nevies ako rychlo to pojde , kazda zena ma narok na to ,aby si zavolala sanitku na prevoz do porodnice ,no prosim nie v hodine dvanastej a je rozdiel RZP -to je posadka vodic a zachranar a RLP kde je aj lekar ...Zdravotnici dispecingu uz vedia ,ktoru posadku maju poslat........ u nas mame RLP len jednu jedinu a dalsie 4 RZP a tie musia pokryvat celu spadovu oblast ,ktora nieje mala a RLP s lekarom ide len k vaznym stavom . Porod ma byt v porodnici ,nie V sanitke ...takze @ilie mas narok na prevoz sanitkou a nie pri kontrakciach kazdych 5 minut , mna keby mal zaviest muz do porodnice v bolestiach ,urcite sa od stresu niekde vytrepeme 😀

jeennyv
14. apr 2015

@ilie ak budes mat pocit ze ti treba pomoc, citit sa zle alebo ta nema kto dopravit do nemocnice volaj si sanitku, na to su tam a mas na to pravo......nie, ze v poslednej chvili, ked su take a take kontrakcie...nam sa stal v rodine pripad, ze vyvazali v sanitke bezdomovca opiteho a ku nam s nohou naopak a s otvorenou zlomeninou nemal kto prist a teraz zhanaj dakoho, to bolo v case ked som bola mala a nemala soferak....cize sa dozaduj svojich prav a volaj vtedy, ked to bude trebat tebe...nie ked ti to niekto odporuci ci povie.....

gabrielita1610
14. apr 2015

@katrinka8 s tym rozdielom ,ze dnes uz niesu len obycajne sanitky ako niekedy ,dnes su z zachranari vsetci ,povinne aj vodic je zachranar ,takze vzdy ide posadka ktora zachranuje zivoty

ukulela
14. apr 2015

@simca06022011 pleties thrusky s jablkami - dochodcov zvazaju na vysetrenia inymi sanitkami, nie tymi, co chodia k pripadom po zavolani na 112 - dochodcovia si dovoz na vysetrenie objednavaju dopredu (asi cez obvodaka, myslim) a sanitka ich berie viacerych po ceste. sluzi vlastne ako mikrobus. nie je tam lekar s vybavenim ako v zachranke ... takze fest blby argument, alebo ozaj ti je trnomv oku, ze stari ludia, co sa nevladzu prepravit po vlastnych anemaju inu moznost, sa odvezu k lekarovi starou vyhrkanou sanitkou?

jeennyv
14. apr 2015

@ukulela ako vravis je to rozdiel...... pre objasnenie moj daddy pracuje teraz v nemocnici v preprave osob, ta sanitka ako ju mnohi volame je odborne u nich preprava imobilnych osob a nielen tych...sluzi na prepravu pacientov medzi nemocnicami ci inymi lekarskymi zariadenia a taktiez na prevoz pacientov domov, ide o starsich ludi ci ludi co chodia skoro rano na dialyzu ci rozne vysetrenia....plati sa nejakych symbolickych par centov za km.. ale u nas sa ludovo povie na zchranku 112 jednoducho sanitka... ale aj tak to nema vyznam riesit a natahovat sa tu...prosto nech si autorka temy, ked ona uzna za vhodne zavola rychlu pomoc a bodka... my tu mozeme sediet a diskutovat, ale realita je vzdy ina...diskusiou sa nic nepokazi, ale zanedbanim nieco v reale ano...kazda svoje telo vnima inak ci ma inde svoj prach bolesti a co je schopna zniest atd...a moj nazor je taky, ze tehotenstvo je vzdy stav, ked je pomoc vitana ci potrebna, lebo nikdy sa nevie ako to moze nakoniec dopadnut.....

gabrielita1610
15. apr 2015

@slamienka tak tento clanok bol o uplne ,ale uplne niecom inom - planovany porod je nieco ine ako porod rozbehnuty s bolestami a spravne sanitka nieje taxi ,ked ide zena na prijem do nemocnice musi sa dostavit svojpomocne ak ale nema ako ,je tu este prevoz prepravnou sanitkou - ta sa objednava

gretocka
15. apr 2015

zeny ja uz fakt mam pocit ze chytanie sa za slovicka, urazanie sa a podobne je nas narodny sport.

Autorke temy: ak budes citit, ze nieco nie je v poriadku, ak ti odtecie pl. voda alebo ti nastupia bolesti v rychlom slede, pripadne budu silne a manzel alebo niekto iny nebude na blizku, kludne vytoc cislo 112 a opytaj sa ich. Oni uz vedia, ci ti maju "sanitku" - vozidlo zachrannej sluzby poslat alebo ti povedia zavolajte si taxik.

Situacie sa mozu menit rychlo a mozu byt mimo vsetkych beznych skatuliek.

Moj prvy porod prebiehal tak, ze mi v 35. tyzdni praskla o pol piatej rano voda, ale nemala som ziadne kontrakcie. Tak som si pobalila veci, zobudila manzela, zavolali sme stryka, lebo v tom case sme nemali auto, kym prisiel po nas, ubehla dalsia hodina a kym nas prestrikoval rannou zapchou v Bratislave, do nemocnice som sa dostala o pol deviatej. Vdaka Bohu som porodila bez komplikacii, ale ked som sla na kontrolu po sestonedeli, moj doktor ma zhukal ako malu, ze ci som nepocula este nikdy o prepadnutom pupocniku, ze som mala vylozit nohy hore a volat zachranku.

A druhy pripad, ako sa situacia moze zmenit. Jednej noci som sa zobudila na to, ze mi trpnu ruky. Manzel na mna pozrel, ze som cela opuchnuta - nejaka alergia. Kedze som este vtedy kojila, tak o pol tretej v noci sme videli jedinu moznost, ze zavolame na 112, ze ake lieky si mozem pri kojeni dat a pocas telefonatu s dispecerkou, mi zacal puchnut jazyk aj krk, takze mi rovno poslali aj posadku, ktora to vyriesila.

Zachranka je tu pre pripad nudze, vtedy ked si nevieme pomoct. Urcite nic neprikraslujte a nezavadzajte ich s informaciami, ale ak citis, ze je to pre teba v danej situacii jedina moznost, neboj sa ich zavolat.

sue
15. apr 2015

Kočky, vy sa fakt viete zvadiť aj o farbe oblohy 😕

Fyziologický pôrod - t.j. dva týždne pred termínom, dva týždne po termíne pôrodu, bez krvi, len s kontrakciami - nie je dôvod na volanie sanitky - vždy sa dá dohodnúť - vieme o tom, že sme tehotné, ak nemôže manžel, príde niekto z rodiny, priateľov, kolegov, sused, taxík - proste sa to dá vopred pripraviť tak, aby boli 2-3 alternatívy. Ak sa niečo poserie (sorry za výraz), voláme sanitku...

Ako píše @gretocka záchranka je pre prípad núdze, nie pre pôrod nerizikovej matky v termíne 😉

karkulka111
15. apr 2015

haha no musim sa zasmiat ...ale asi ste vsetky uz od vcera vychladli.. 😀 jedna buduca mamicka sa pyta ci si moze volat sanitku ked sa bude blizit porod? a tu sa to tak vsetko zacne bicovat haha 😀 tu na tom konovi ani netreba pytat o radu a nic lebo konec normalne tragi odpovede su 😀 😀 😀 😀 prajem velsa sil buducej mamicke 🙂

horana
15. apr 2015

-nie kazda rodina ma auto, v mojom okoli je viac co nemaju, ano mile konikovske mamicky, ani jedno, vitajte v realite
-preco by mali ziadat niekoho o laskavost, suseda ci kamaratku, podla mna je uplne normalne si zariadit sanitku, statu sa rodi novy danovy poplatnik, tak snad maju narok, vsak mame socialnych birmovanych pri koryte tak snad s bozou a socialnou pomocou pustia chlp ked studakom vlaky preplacaju, aj dochodcom aby sa z BA mohli na otocku pri Strbskom plese zdarma poprechadzat, a vzduchu sa nadychat, tak snad tehula ma tiez narok na odvoz inak nez zobranim po susedoch ci terigajuc sa v MHD
-vacsina auto ma, takze to bude uplna mensina co bude takto "cucat system" - tym ktorym sa zdaju taketo zeny ze su vyzdirky, chodte prosim pred parlament, tam sedia tie SKUTOCNE vyzdirky tohto statu a nie tehula, sa zobudte, zena zene vlcicou tu vidno v nejednom pripade, zavidia tie s farami a manzilkom vzdy po ruke aj nos medzi ocami tym menej stastnym, aby sa len nazadrhli (btw nie neprihrievam si polievocku, ja som ta stastnejsia ktoru 2x odviezol manzel, ale zavidiet nejake inej sanitku by ma hanba fackovala 😝 )
-planovana sanitka ako planovana, rodicka si porod naplanovat nemoze, je to mimo misu, prvorodicka este nevie vyhodnotit signaly, viacrodicka napoak moze porodit velmi rychlo

lenka1208
15. apr 2015

Ano, my tiez auto nemame 😀 takze ako citam asi sme tiez vyzieraci 😀 teda nie sme, sanitku som mala v plane volat ale nakoniec to skoncilo tak ze som sla na prijem tyzden pred porodom takze uz som bola v nemocnici ked to zacalo.
Nechapem co je zle na tom zavolat sanitku ked nema inu moznost..

natalym
15. apr 2015

Podľa mňa je to normálne si zavolať sanitku, keď nemám ako a idem rodiť.Čo je na tom? My máme auto, ale keby nebol muž doma tak by som si tiež zavolala. Ako nechápem.

anula106
15. apr 2015

Ja som pri druhom porode volala rzp. Zacala mi pomaly odtekat voda,myslela som,ze ma odvezie otec,no ten sa bal,ze porodim v aute. Prvy som mala vyvolavany,tak som nevedela co a ako. Sanitka prisla do 15min,odviezli ma a porodila som az po 9hodinach. V pripade odtoku vody sa nezartuje...a teraz cakam tretie a vobec sa ""nespolieham""na odvoz rodinou,ale ked odtecie voda,tak rovno sanitka...

ilie
autor
15. apr 2015

Neviem teda či som "vyžierač", kedže si mesačne platím skoro 60 eur zdravotné poistenie,chorá som tuším ani nebola,nikdy som nebola ani na pnke a ešte si mám platiť tak 50 eur na taxík,keďže nemocnica je tak 20 km. Pevne verím,že to na mňa príde ,keď manžel bude doma,aby som teda,ako podľa niektorých nezneužívala sanitku pre niekoho,kto môže zomrieť. Aj keď pôvodne som sa pýtala,čo robiť,keď nebudem mať inú možnosť,určite si nemienim volať sanitku,keď všetko pôjde podla plánu a ja budem mať termín. Skôr sa jedná o nejakú nočnú hodinu. Ale ďakujem za odpovede 😀 zakladatelka témy

sisaka
15. apr 2015

tak ja sa priklanam na stranu zienok, co si mysia, ze vyuzivanie sanitky na odvoz do porodnice je jej zneuzivanim, ak ide o normalny porod.
Ohanat sa platenim poistky, dani a neviem coho mi pride trapne, ved tu predsa nejde o to, ze platim si poistku, tak nech mam z toho osoh. Sanitiek je limitovany pocet, treba mysliet na to, ze v tom case moze ist niekomu o zivot, kym mne je luto dat par eur za taxik (ked uz teda nemam auto, pribuznych, ci kamaratov), casto krat rozhuduju minuty o zivote, ci smrti, takze treba zvazit, predtym, nez zavolam sanitku k normalne zacinajucemu porodu, zavadzat dispecerku klamstvami o faze porodu (ako tu niekto radil) je podla mna vrchol sebeckosti. Zneuzivanie RZP by som spoplatnila do takej vysky, aby si ludia rozmysleli, ci si zavolaju kamaratku, taxik, alebo sanitku.

ilie
autor
15. apr 2015

@sisaka Si normálna? Ja hovorím keď nebudem mať inú možnosť v núdzi,keď už si budem myslieť,že to nestihnem. Alebo v noci ako koho mám volať? Čo mám ísť autobusom? Niektoré ste tu teda fakt kravy, lutujem,že som sa vôbec niečo pýtala. A prepáčte,že keď si platím nehorázne poistné,že si dovolím v čase núdze zavolať raz za život sanitku 😖