icon

Môžem si zavolať sanitku, keď sa bude blížiť pôrod?

ilie
14. apr 2015

Možno trošku blbá otázka,ale rozmýšlam nad tým,že keď budem maťpocit,že už idem rodiť a muž nebude doma a nebude ma mať kto doviesť,tak volám sanitku? Normálne pre mňa hneď prídu,alebo sa nejak musím dostaviť 😀

laretta
15. apr 2015

@ilie
Samozrejme ze si zavolaj sanitku. Ved sama pises ze len uvazujes co by bolo v case nudze, tak hadam nebudes zhanat taxik, alebo suseda vystrasena prvorodicka.
Niektore rady tuto, nemam slov. same mudrotinky.

Keby k takej situacii doslo ze rodis a manzela nemas doma, tak ti nic ine neostava a nemusis mat preto ziadne vycitky ale dufam ze sa ti to nestane. Ze to na teba pride ked bude aj manzel po ruke. 🙂

sisaka
15. apr 2015

@ilie no hlavne sa ukludni a tituly ako krava si nechaj na krcmu. Zaciatok porodu nie je stav nudze, tak si bud dostuduj, alebo sa popytaj lekara, ako prebieha porod, to co vidis vo filmoch je v 99% diametralne odlisne od skutocnosti.
BTW od kedy sa na Slovensku plati nehorazne poistne, to pocujem prvy krat. Ak mas nadpriemerny plat s nehoraznym poistenim, tak hadam mas na trapny taxik, ktory stoji na Slovensku par eur.

vadimka
15. apr 2015

@sisaka nechcela som sa uz k tejto teme vobec vyjadrovat, ale uvedom si, že kazdy normalne zacinajuci sa porod sa moze v priebehu 5 minut zvrnut na katastrofu, ohrozenie 2 ludskych zivotov, tak teda neviem o com tocis. ..a ked mas dojem ze pracujuci ludia malo platia odvody a dane, a že taka doteraz zamestnana zena pri rozbiehajucom sa porode zneuziva stat, tak moja ako prepac, ale presne takyto barani su potrební v tomto state. Len platit,platit aj to co uz sto krat bolo zapalatene. katastrofa.

mamulienka30
15. apr 2015

@vadimka sanitiek je primalo, lebo penazi v systeme primalo, lebo mimo ineho my mamicky!!!! doma xy rokov a neplatime ani cent... ja by som moc nevyskakovala v style, ake strasne peniaze systemu odvadzame 🙄 🙄 🙄 Za deti plati stat, za nas tiez, myslis, ze tu zdravotnu starostlivost, ktoru vy ako rodina minate, zaplatite? Aspon 1% tymi odvodmi? Pozri si vyuctovania poistovne na nete a budes soknuta. Porod nie, to sa nezvrhne za 5 minut, to je zasa za vlasy pritiahnute a zas to ide do extremov, ktore su, ale robia mizive percento a nie su pravidlom! Ach skoda sa bavit, uz som to raz pisala, vidim vsetko len v mojom vlastnom zaujme a zavieram oci pred velkym celkom...

bianka1
15. apr 2015

@ilie manžel je záchranár a odkazuje ti kludne volaj záchranku keď budeš mať podozrenie že sa pôrod začína...nerieš mamičky ktore ťa tu zavádzajú 😉 držim palce aby si mala krásny a bezproblemový pôrod

zamilion
15. apr 2015

@ilie pracujem pre poskytovateľa záchrannej zdravotnej služby, k pôrodu si môžeš volať záchranku. priemerný dojazdový čas by mal byť do 12 minút

vadimka
15. apr 2015

@mamulienka30 lenze toto vsetko by malo riesit ministerstvo zdravotnicva myslim nedostatok sanitiek, nemyslis????? A ako neviem ako ty, ja som dlho pracovala pred porodmi a teraz pracujem uz tiez dobrych 7rokov a odvadzam do zdravotnej poistovne mastnu sumu kazdy mesiac a ver ze mi nebude luto ak si z tychto AJ mojich penazi zavola rodiaca mamicka sanitku. 😉 🙂 🙂
Ten problem, ktory mas ty sa fakt tyka kompetentych tam hore...takze miesto obvinovania par zufalych rodiaciach mamiciek je namieste pisat staznosti na hore uvededene ministerstvo.

sisaka
15. apr 2015

@vadimka kazdy normalne ZACINAJUCI porod sa v priebehu 5 minut nezvrhne na katastrofu. Pri kazdom normalne zacinajucom porode ma prvorodicka more casu, aby prisla do nemocnice. Mala som kamosky na Slovensku na dedine, ktorym ked sa zacali kontrakcie a to zdoraznujem, ze zacali, tak pockali na najblizsi autobusovy spoj a odviezli sa do nemocnice v okresnom meste. Necakali, kym mali kontrakcie kazdych 5 minut, aby potom slavostne zavolali sanitku, ze uz vidim dietatku hlavicku, poslite mi sanitku.

vadimka
15. apr 2015

@bianka1
@zamilion konecne niekto normalny pan Boh zaplat. 😉

aicha15
15. apr 2015

ja ked som sla rodit tak som bola svedok toho ako si romka zavolala sanitku ked prisla do nemocnice tak sa jej doktorka ci ju nemal kto doviest

mamulienka30
15. apr 2015

@vadimka ano ale ten problem sa nevyriesi realne zo dna na den (pri vsetkych maminach na materskej, miere nezamestnanosti a pocte romov, deti, dochodcov atp...)... tych sanitiek JE malo a zneuzivat ich ako taxik nie je ok. Ako od zaciatku pisem - pripad nudze ako odtecena voda ci kontrakcia jedna za druhou je ina kapitola. Ale sanitka nie je dopravny prostriedok. Na to je rodina, priatelia, taxik. Treba si to jednoducho naplanovat poriadne a nacas. To je cele. Vobec sa aj tak nema zmysel hadat, ked zakladatelka ma manzela k dispozicii, riesi len pripad predcasneho rychleho porodu a to na sanitku je...

zamilion
15. apr 2015

@mamulienka30 na Slovensku je 280 staníc záchrannej zdravotnej služby a v priemere majú cca 5 výjazdov na sanitku a deň, výjazd k pôrodu sa nepovažuje za zneužitie záchrannej zdravotnej služby. keď operačné stredisko vyšle sanitku, výjazd je už indikovaný.
určite keď je žena sama doma a príde na ňu pôrod, je na mieste si volať sanitku a nie taxík. niektoré ženy rodia tri dni, niektoré hoc aj prvorodičky len 30 minút. ja som sa mojej mame prvorodičke narodila takmer v aute - od prvej kontrakcie len za 25 minút - ešteže vtedy bývali v Košiciach od pôrodnice len 3 minúty autom

vadimka
15. apr 2015

@sisaka si vedla jak ta jedla ja osobne som mala porody do 2hodin ten druhy sme teda ledva prisli sanitkou a to som teda vobec necakala kym mi zacnu 5MIN. KONTRAKCIE...proste zacali. Vlastna skusenost..ziadna kamaratka ci tetka..ja som tak rodila. A kebyze porody nie su nic vynimocne moja, tak zeny rodia aj doteraz doma ale ako vieme uz len legislativne si domaci porod zariadit, nie je tak lahke. Riziko je tam vzdy, tak si to nastuduj aj ty. Pripadne si skus zohnat lekara co ta doma odrodi..take lahke to asi nebude. PRECO ASI?????? 😠

sisaka
15. apr 2015

@vadimka mne napriklad vadi zneuzivanie sanitiek a vobec by som nechcela byt sponzorom nejakej rodicky, ktorej sa nechce ist taxikom.ale cert ber peniaze. Co mi vadi ovela, ovela viac, ze koli niekoho pohodlnosti a sebeckosti moze niekto prist o zivot a to mi teda vadi bohovsky. Kamaratke zomrel 5 rocny syn, lebo sanitka prisla neskoro, keby prisla len o par minut skor mohol zit, neslo o to, zeby prave viezla nejaku tehotnu, ale nebola ziadna na blizku a kym prisla ..... Treba mysliet aj na druhych, nielen na seba, vela ludi vola zachranku, ked naozaj ide o zivot, o minuty. To je fakt tak taze pochopit?

sisaka
15. apr 2015

@vadimka bavime sa vo vseobecnej rovine a nie o vynimkach, ak si porodila do 2 hodin, tak to stale nie je za 5 minut od zaciatku kontrakcii, do 2 hodin ta do nemocnice v ramci mesta I mimo neho odvezie hocijaky taxik ...To, ze na Slovensku nie je porod povazovany za nieco prirodzene, nie je moj problem. Ja nastastie zijem v krajine, kde porod je povazovany za nieco prirodzene a ked chcem mozem si porodit aj doma, takze nemusim nikoho zhanat a je to velmi jednoduche, PRECO ASI? lebo sa bavime o porode a nie o infarkte, ci mozgovej prihode

zamilion
15. apr 2015

@sisaka mne keď pri druhom pôrode praskala maternica, tiež mi išlo o život.
ako má rodička vedieť vopred posúdiť, či ide o život alebo nie?
ty si zdravotnícky pracovník, že vieš takto posúdiť, že výjazd k pôrodu je zneužitie záchrannej zdravotnej služby?
lebo aj pracujem v záchrannom zdravotnom systéme a toto si nedovolím tvrdiť

bianka1
15. apr 2015

maminky, buduce maminky o čom tu meliete 😒 píšete o zneužívaný záchraniek ked rodička si zavola rzpčku k blížiacemu pôrodu..ved každý pôrod má svoje riziká a môže sa stať všeličo..ako som písal vyššie manžel robí na záchranke a odrodil v sanitke pár detičik - neviem čo by robil vtedy taxikár..trošku sa zamyslete čo podaktoré píšete a ked neviete ako to chodí tak nezavádzajte tu maminky ktoré potrebuju hlavne klud...

bianka1
15. apr 2015

a posledná moja odpoveď zakladatelke tejto temy ANO KLUDNE VOLAJ sanitku ti pošlu a budeš v tých najlepších rukách 🙂 🙂

vadimka
15. apr 2015

@sisaka nie, nie je to tazke pochopit.
Len mne vobec nesedi ze tu pisete o rodickach ako si robia zo sanitiek taxi...proste non sense. Je tisic krat pohodlnejsie odviest sa autom a s blizkym clovekom. A ak ta moznost je, /auto/ urcite ju vyuzije 90per. rodiciek.
A ak je ten problem s nedostatkom sanitiek naozaj taky akutny a pravdivy, a naozaj vas to tak stve tak je namieste s tym nieco robit ale nie tu na modrom konikovi.

vadimka
15. apr 2015

@sisaka nemam na teba slov. niekde sa ti zasekla brzda. 😝

sisaka
15. apr 2015

@zamilion pokial viem, tak sa bavime o planovanom privolani sanitky, pri zacati porodu. Ak by zaciatok porodu znamenal, ze zivot zeny visi na vlasku tak by sa ziadne zeny nevozili do nemocnic autami, autbusmi, taxikmi, nerodilo by sa doma, ci v porodnych domoch a len mizive precento zien by ho prezilo. Kedze vacsina porodov prebieha v prvych fazach uplne normalne maju aj panikarky kopec casu prepravit sa do nemocnice, ak nastane necakana situacia tak je predsa samozrejme, ze sa vola sanitka.
Ako zdravotnicky pracovnik predsa musis rozlisit, co je a co nie je zivot ohrozujuca situacia, nehovor mi, ze posielate sanitky, ak zena zavola, ze mam nepravidelne kontrakcie, priblizne kazdu pol hodinu poslite mi sanitku. Nehovor mi, ze tato zena nema cas zavolat si taxik a dopravit sa do porodnice, co je v slovenskych mini mesteckach otazka nanajvys 20 minut. Ak posielate aj k takymto "pripadom" a este si to tu vsetky odobrite,vsak si platime obrovske poistky, tak sa ani niet co cudovat, ze si ludia radi zamenia RZP s taxi sluzbou,

sisaka
15. apr 2015

@vadimka nie, niekde mi zastal rozum nad zmyslanim niektorych ludi, ale vasa vec, aki ludia, taki stat

evittam
15. apr 2015

@sisaka Nehnevaj sa, ale píšeš strašné kraviny. Nežiješ tu, ale múdra si až až.... 😉
A kočky, že sa vôbec unúvate hádať - zakladateľka sa pýtala, či si môže zavolať sanitku - ÁNO MOŽE.

irresistible
15. apr 2015

@simca06022011 ja som druhe dieta narodene doma, prave takou rychlovkou, ze nic dojst nestihlo, ani pripadny znamy s odvozom 🙂 Moje vlastne druhe dieta s vahou 4700g doslova vypadlo, tesne som stihla na porodny stol, pricom som nijako neotalala...3 min po prichode bol vonku. A teraz celkom dumam, aky bude treti porod, hoci casu este dost 🙂

sisaka
15. apr 2015

@evittam na to nemusim zit na Slovensku aby som vedela, co je to zneuzivanie RZP. Chcela by som vidiet kolko zien by ju volalo, keby zneuzitie stalo dajme tomu 500 eur.

simca06022011
15. apr 2015

@ilie Kľud a nohy v teple, dobre si to napísala, tu si človek už názor napísať nemôže... 100x prekrútené, stále si bude niekto dokazovať, že jeho pravda je tá jedina... Hlavne sa nestresuj 🙂)) A už vôbec nie kvôli koňovi...

PS: A to nehorááázne poistné by ma zaujímalo :P 90% ľudí nemá potuchy o tom, čo je to nehorázne poistné... a už vôbec nie koľko stoja reálne zdravotné úkony...

simca06022011
15. apr 2015

@irresistible tak už máš prax :P Teraz to zvládnete aj doma🙂)))))

evittam
15. apr 2015

@sisaka Len tu nejde o zneužitie RZP!!!! Prečo by som si nezavolala sanitku ak ju naozaj potrebujem?!

sisaka
15. apr 2015

@evittam suhlasim, sanitku treba volat, ked ju naozaj potrebujeme

kaktusik007
15. apr 2015

@sisaka ja ta plne chapem a presne viem co pises....

kamoska je zachranar, a tehotne pravidelne sanitky ZNEUZIVAJU. Pripravene s velkou taskou, kontraktcie kazdych 15 minut... a cela vysmiata, ze ona ide sanitkou na gyndu na prijem... Hnus.

Proste zial tu niektore nedokazu rozlisit, kedy JE to zivot ohrozujuci stav a som v prave volat 155, a kedy je to taxik.... :(