Môžem si zavolať sanitku, keď sa bude blížiť pôrod?
Možno trošku blbá otázka,ale rozmýšlam nad tým,že keď budem maťpocit,že už idem rodiť a muž nebude doma a nebude ma mať kto doviesť,tak volám sanitku? Normálne pre mňa hneď prídu,alebo sa nejak musím dostaviť 😀
jaj zeny, az zle mi je z toho, co tu citam ...
takze,na predporodnom kurze nam asistentka vravela:
zacnes krvacat - VOLAJ ZACHRANKU - moze sa odlupovat placenta
prudko odtecie plodova voda - VOLAJ ZACHRANKU - lebo pri prudkom odtoku moze stiahnut pupocnu snuru babu kolo krku
silne rychle kontrakcie - VOLAJ ZACHRANKU
a prizvukovala, ziadne take ze manzel hrdina ta nalozi do auta - ale volajte zachranku, lebo cestou autom sa moze stat x horsich veci ... to nie je zneuzitie sanitky, to je objektivny dovod. taktiez,ked ta vezie manzel - darmo ide do porodnice - musi dodrziavat predpisy, rychlost, semafory ...
ja som neporodila za dve hodiny, ale zobudila som sa rano po 6tej na prve kontrakcie - kazdych 10 minut, pred 7 som sa sla este osprchovat a po sprche sa mi rozbehli kazde 4 minuty - chlap ma odviezol, mame to blizko, ale inac by som to uz povazovala za stav nudze a keby som bola sama,volala by som si - ano - sanitku. dristy typu, ze niekto zatial umrie - a keby som umrela ja????
@gabrielita1610 pozri ja sa nehádam ani som nezačala utočne ako ty. Rada sa nechám poučiť, píšem len svoju skusenosť, že mne na prijme v nemocnici kam som volala, nikto nehovoril aby som ležala a volala si sanitku....takže nechápem o čo ti ide. Ok, nejdem sa hádať.
@sardinka333 vsak ani ja sa nechcem hadat ,len ako fakt vela zien tu pise o veciach o ktorych vedia asi tolko ako bezny pacient a neuvedomuju si ,ze podavanim neoverenych informacii mozu uviest tehotnu zenu ,ktora ma obavu a chcela sa iba informovat ci si moze zavolat zachranku ked dostane bolesti do pochybnosti a strachu naozaj poziadat o pomoc. Tu sa zacali preteky o tom kto vie o tom viac a to, ze ty si mala bezproblemovy porod ,bez komplikacii ,neznamena ze kazda zena bude mat ten porod taky a odtecena plodova voda naozaj nieje sranda ,ine je kde ti odtecie v nemocnici a si pod dohladom ...ale si predstav ze napr. u nas je najblizsia nemocnica vzdialena 50km. ak zena zavola neskoro ,ze si to chce doma odboliet a do porodnice ide uz len na poslednu dobu porodnu ,tak gratulujem ked to stihne ....no vela sa stava ,ze zena porodi v sanitke a pri porode nikdy nevies co sa moze stat a povedz mi co ten zachranar urobi ked zena zacne krvacat ,ked novorodenec nedycha nehovoriac o tom ,ze by sa to malo stat v taxiku a povedz ,ty by si si vzala na triko taku vec? vsetci zachranari aj dispeceri su stale jednou nohou v base a vies preco? lebo pomahaju zachranovat ludske zivoty a my nezodpovednym pristupom vsetko len komplikujeme
tym co urobia som myslela to miesto v sanitke
To naozaj Vy, ktore tu pisete o zneuzivani zachranneho systemu, ste si precitali otazku zakladatelky temy, alebo ste si len tak pozreli par poslednych prispevkov a nieco napisali, aby ste sa odlisili od ostatnych - ze aka som ja originalna vo svojich nazoroch? Lebo, ak by ste si jej otazku normalne precitali, neverim, ze sa vobec da takto neprimerane zareagovat. Ja som bola v podobnej situacii v pripade druheho porodu. Ak by sa porod rozbehol v noci, nemal ma velmi kto odviezt - mama tazko chora, staral sa o nu otec, ostatna rodina na inom konci republiky. A hlavne doma aj 20-mesacna dcerka, s ktorou musel niekto zostat v noci, teda manzel. Ano, uvazovali sme aj nad tym, ze proste zobudime dcerku aj v noci, vsetci sa nalozime do auta, oni ma odvezu a manzel s dcerkou sa vratia domov. No ako primarne uvazovana moznost pre pripad velmi rychlo postupujuceho porodu v noci (bola som uz druhorodicka) bola zachranka - predsa len kym by som dcerku uprostred noci pobudila, obliekla a nalozili by sme ju do auta, to vsetko v kontrakciach, to nieco trva. A ak by som vtedy vyhodnotila situaciu tak, ze zachranka je v tom momente ta najefektivnejsia moznost, ako sa dostat do porodnice, nerozpakovala by som sa ju volat. A nie, neuvazovala by som v zmysle, ze co ak ju potrebuje niekto iny. Pretoze rozbehnuty porod je uplne legitimny pripad na volanie zachranky, ak sa nemate ako inak do porodnice dostat. Opisala som situaciu aj svojmu porodnikovi a ten povedal, ze si zachranku v tomto pripade zavolat mozem, dokonca on sam povedal, ze mam radsej zachranku volat. V nasom pripade sa to nakoniec vyriesilo samo, ked sa mojmu porodnikovi na poradni nepacil monitor a hospitalizovali ma. Do 12 hodin od hospitalizacie som porodila, pricom kontrakcie sa zacali len 2 hodiny pred porodom. Ja osobne si myslim, ze by som sama doma mozno ani nedokazala vcas vyhodnotit, ze sa mi porod rozbieha, islo to v porovnani s prvym porodom strasne rychlo, a mohla by som pokojne zacat v aute rodit, a to aj s 20-mes. dcerkou. Takze zachranka by jednoznacne bola rozumna volba. Jednoducho moj zaver pre zakladatelku temy je, ze ak si myslis, ze sa Ti porod rozbieha a nema Ta kto odviezt, volaj 112, tam Ti jednak aj poradia a podla mojho nazoru tu sanitku proste poslu. A este k tomu zneuzivaniu - ak by ste nahodou zavolali zachranku a porodite neskor - no a co - to chcem vidiet tu zenu, ktora si dokaze odhadnut, do akej doby porodi. Dokonca aj viacrodicky - kazdy porod je iny, u mna to tak bolo - dva uplne rozdielne priebehy porodu. To mozem rovnako dobre povedat - picha a boli ma pri srdci, je to infarkt, nie je to infarkt? - volat, nevolat?
@vadimka mila moja, ani raz som nenapisala, ze to ide z mojich penazi, aj ked vlastne ide, predsa odvody... a ani som nepisala, ze sedim za volantom, ale, ze tu sanitku mohol v tej chvíli potrebovat niekto ovela viac. A nechapem ked sa niekomu blizi datum porodu, ze nie je nachystany a pripraveny dopredu so vsetkym. Tasticky a kufricky maju maminky nachystane a zoznamy a rozne plany napisane a odvoz nie??? Hmmm. Nehovorim ked ide nahodou o predcasny porod, to je ine, ale bezny terminovy. Nuz kazdy nech jedna podla svojho svedomia.
@ukulela ale toto co si spomenula - to su tie pripady, kedy je OPODSTATNENE tu zachranku volat. Rovnako ak ti kontrakcie nabehnu rychlo kazdych 5 minut uz nie je cas na taxik ci zhananie manzela ci po rodine, ale je normalne vytocit 155.
Tato cela diskusia je tu o tom, ze niektore tu vyslovene napisali -- ak budes mat kontrakcie kazdych 15 minut, tak im povedz ze su kazdych 5 a oni urcite ti sanitku poslu.... Akoze pardon, toto proste JE svinstvo a je mi z toho fakt na grc. Pretoze na druhej strane, ten na dispecingu, ked mu zavola zenska ze ma kontrakcie kazdych 5 minut, jasne ze posle zachranku!!!!
A teraz pride zachranka, a rodicka vysmiata, so zbalenou taskou.... A kontkrakcie ak su tak su slabe.... TOTO je zneuzivanie systemu.
@gabrielita1610 presne ako pises -- my nezodpovednym pristupom vsetko komplikujeme!!! A komplikuju si to prave tie piiip mamicky, hrdinky, ktore do spitalu nejdu, pretoze ved im je doma dobre, ktore maju milion porodnych planov a na 10tich A4 napisane, co chcu a co odmietaju, aby s nimi robili...... Ale to je uz ina tema.
Proste odpoved zakladatelke je taka ze ANO, mas si pravo volat sanitku ked si v ohrozeni zivota a nevies sa dopravit sama na pohotovost - ukulela krasne napisala, ktore tie situacie v pripade porodu na tu sanitku naozaj su.
viac k tejto teme uz asi fakt niet co dodat.
@kaktusik007 ano a pritom si vobec neuvedomuju co ich to hrdinstvo moze stat ,vzdy hovrim Radsej stokrat zbytocne ,ako raz a neskoro a to ide o dva ludske zivoty ,kto nezazil ,nepochopi asi
@sardinka333 narazala si asi na mna s tym taxikom a poradnou a 20km. 😀 je rozdiel dat za taxik 10€ a 60€. v mojom pripade by to bolo minimalne 60€ kedze by to bolo zhruba 25km a ako prepac, to radsej kupim za to vybavu pre dieta ako by som to mala dat taxikarovi. tu nejde o pohodlnost alebo ci mas alebo nemas peniaze ale uznaj, ze to uz je trochu velka palka penazi za nieco co nemusi byt... 😉 je rozdiel byvat od nemocnice 5km a si tam za 10min, ale napriklad keby som ja rodila cez tyzden v rannych hodinach tak skor ako za 1h sa do BA nedostanem a taxikom uz vobec nie. 😀 ja mam jeden porod za sebou, dva dni som doma bola s kontrakciami (bola som hrdinka), voda mi neodtiekla, prepichovali mi ju, takze take reci, ze ist do nemocky az po odteceni vody... by som sa nacakala asi... rodila som 7hodin. odviezol ma muz. bol so mnou cely cas. ale kedze mam teraz doma 2,5r syna a moja rodina byva asi 40min odo mna, tak mne ina moznost ako volat RZP ani neprichadza do uvahy, pokial by som samozrejme rodila v nie stanovenom case. chystam sa tyzden pred terminom ist k mojim rodicom aby mi strazili dieta a aby som nezneuzivala RZP a sla s muzom autom, ale clovek nikdy nevie kedy to na neho pride. 😉
pozerám že to je tu už popísané na 6 strán 🙂. Mne 2x volali zachranku. Keďže nemáme auto, ani nikto v rodine s autom nebol nablízku, nemala som inú možnosť. Pred druhým pôrodom som už mala po termíne, od obeda kontrakcie, tak som sa v sprievode mojej mamy a zbalená autobusom dostavila do nemocnice na príjem asi o 18:00 . Tam ma pán doktor vyšetril, a povedal nech pekne idem domov, že to môže ešte dlho trvať. A na moje argumenty, že keď v noci to začne, čo mám robiť, že nemám nikoho kto by ma doviezol, povedal, že si mám zavolať sanitku. ja som bola taká rozčúlená, že tak teraz sa mám stresovať kedy to príde a kedy volať sanitku. Tak sme pekne MHD išli domov. Ale z toho rozčúlenia sa mi to pekne rozbehlo 🙂, v buse som mala krásne kontrakcie, ledva som prišla domov, dcérka bola z toho celého mimo, nechápala. Ako som prišla domov, už sme volali sanitku. Prišli sme do nemocnice a doktor vyvalený, že čo tam robím. Nestihla som si ani "vychutnať" nový pôrodný box s možnosťami fit lopty a iné novoty, rovno na pôrodný stôl a bolo to🙂. takže v konečnom dôsledku som bola doktorovi vďačná 😎 .
A tretí pôrod tiež sanitkou. Stále bez auta 😀 . V noci o 1:30 ma chytili nonstop kontrakcie, pred pol štvrtou sme volali sanitku a opäť som si neužila vymoženosti pôrodných boxov, lebo hneď som išla na stôl a malý bol o trištvrte na svete 🙂
Takže nechápem, prečo by žena, ktorá má strach keď by na noc vychádzal pôrod a nemá možnosť odvozu do nemocnice, mala mať výčitky svedomia že volá záchranku! Cez deň sa dá všetko akosi lepšie poriešiť, napr. aj tou MHD ako ja 😅 .
@zrka To čo bolo za doktora. Ja som tiežtak prišla pekne ako človek večer, reku nech nestraším v noci, doktor kukol a povedal, že to ešte nie je, ja som bola pripravená sa vrátiť domov a on pekne, že nie nie, pekne sa tu vyspíte a ráno pozrieme.
A porodila som o 3 ráno, bol prekvapený, že to nečakal.
@natalym no a bolo to bez stresu 🙂
@gabrielita1610 Pacient normálny aj doktor normálny. Ale nespala som ani ťuk. Ani sestričky, budili ho v noci. Pán doktor, rýchlo utekajte!!! Zlaté boli.
@natalym ja som tam mala jednu zenu ,ktoru rano zobrali na prijem ze je po termine ,tak si ju tam nechaju ..odisla na vysetrenie a uz sa nevratila ,pytam sa sestricky kde je ta kolegynka asi po polhodine a ona ze ,jooj ta uz porodila ,prepichli jej vodu a dieta bolo na svete ,no ja som skoro odpadla :D a ja som si tam oddychala 10 hodin ,lebo som bola brata ako prvorodicka ,kedze som prve mala sekciou
@gabrielita1610 Ja som mala šťastie. Prvé dieťa som rodila s primárom, resp. vtedy bol adept na primára. Mal službu, Nemôžem povedať jedno krivé slovo, pekne sa so mnou rozprával, vysvetlil, podporil. Na druhé som ho chcela tiež, ale nepotrebovala som, lebo ten čo mal zase službu toho som poznala ako malého chlapca, keď som ja bola dievča, poznám aj jeho rodičov, tak to bolo úplne fasa. Bol veľmi zlatý. No skrátka mala som šťastie.
@zrka tak to bol divny doktor, fakt som este nepocula aby niekomu povedali, ze to moze dlho trvat a mate ist spat domov :P
No, tak ja toto riesit nebudem, ale naposledy ked som bola na poradni tak vo vedlajsich dverách gynekologicko-pôrodníckej ambulancie /Antolská/ vravela dost hlasno doktorka, ze k porodu si nemame volat sanitky, lebo pôrod nie je život ohrozujúca udalosť.. /aj keď verím, že to tiež nemôžu vedieť/.
tak len posuvam ďalej. Nie je to podla mna zvycajna prax.
@alyn http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/pl...
na SR strankach som nenasla na strankach zdravotných poistovni vyjadrenie k tejto teme, ale tu je ceske vyjadrenie, vyzera ze tak je to aj u nas. ale idealne je asi spytat sa svojej zdravotnej poistovne.
@ilie ja som mala kontrakcie kazdých 5 min potom sa to skratilo na kazdé 3min.ked som prisla do nemocnice tak mi nechceli verit a povedali - To by ste uz porodila . a to bolo rano o 2hod este sa vtedy posuvala hodina spat takze som to mala zaujímave.ale nejako sa mi podarilo vtedy zaspat, dosli sme do porodnice po svojich nohách, a dcerka sa mi narodila 12,15h takze by som povedala ze vsetko je INDIVIDUALNE.
a to som bola prvorodička
hlavne nepanikar, tvoja gynekologicka by ti mala do Tehu preukazu napísat číslo na sanitku v prípade ze by ta to chytilo skor alebo za okolností ked budes bez muza.
VELA STASTIA, a hlavne klud a pokoj!
Ahojte chcem sa spýtať som 40tt tehotenstva a mám menšie bolesti pod bruškom také ako pri menštruácii,tlačí ma každú chvíľku na pišanie 😁a v stredu som mala na nohavičkách taký hustý hnedý výtok 😁môžte poradiť či si mám zavolať sanitku a už ísť do nemocnici alebo mám čakať Kim mi odtecie plodová voda?za každú odpoveď ďakujem 🙂🙏
A termín pôrodu mám 21.11.
@1245 Na odtečenie plodovej vody sa nečaká, nemusí ti sama ani prasknúť predsa 🙂 To, že pôrod začína vždy prasknutím plodovej vody, je len vo filmoch, kdesi som čítala, že len 2% pôrodov začínajú OPV. K otázke - sanitku volaj len ak ta nemá kto odviezť do pôrodnice. Tie "menšie bolesti" sú pravidelné? V akých časových intervaloch? Ak sú pravidelné, tak smer pôrodnica 🙂 Držím palce 🙂

@sardinka333 fiha ,to zajtra odkazem nasim zachranarom ake informacie su podavane ,zjavne nemas ani sajnu o com pises