Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné
Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...
@vevesh ale k tejto teme uz som skoncila sa vyjadrovat...pointa celej temy je odvedena uplne mimo...svoje nazory uz som vyjadrila vyssie
v kazdom pripade rada jej zavolam resp. Napisem a spytam sa co vsetko a kobkretne si musela platit ak ta to zaujima. Nieje problem. Ziju tam uz nejaky rok...
@kkristin no celkove zdravotnictvo tu funguje inac ako na sk...je dolezite ci ma znama vseobecne poistenie alebo sukromne (vseob. neplati nic, sukr. plati vsetko - ale na oplatku ma nadstandard)...vseobecne drviva vacsina ludi je vseobecne poistena, cize maju vsetko zadarmo...
co sa tyka sono..je take iste ako na sk (co do poctu) - nic sa neplati (ani za obrazky a ani neviem co..)
presvietenie chrbtice je v de nadstandardny vykon a odvija sa od toho ci si ochotna ist na potrat alebo nie (tuto otazku odpovedas pri zisteni tehu a je v tvojej evidencii) -hradi sa cca. 120eur (ale ked je predispozicia robi sa zadarmo, a takisto lekar v ramci prehliadky ti to pozrie, len ti nepovie vysledok - ak si ochotna ist na potrat a v pripade vysledku moznosti ti lekar naznaci, ze by si si to mala dat spravit - inac ti trizomiu oznamuju v 6tom mesiaci na sone)
geneticke krvne testy su zadarmo, ked mas predispoziciiu (ale ked si zmyslis, ze to chces mat pre blaho tvojej duse, tak si zaplat....)
@vevesh samozrejme funguje inak...bohuzial u nas doplatok na zdravotnom poisteni nefunguje...bola by som za to.
Co sa tyka poctu neviem konkretne ako som ti napisala v ip zistim a napisem ale stazovala sa ze menej...ano presvetlebie chrbtice si mus3la davat robit...a prace toto som riesila ze tam je vela veci doplatkovych co je u nas standart...a mozno nevravim ci to je tak alebo tak spravne ale ked si vsetko dobtedy mala zadarmo...na sk v nemecku si tieto nadstandartne sluzby musis doplacat...
@lamias Prepáč, ale kto si ty, že bude mňa hodnotiť či som dobrý človek? Poznáš ma? Ani nevieš čo robím, kde robím a komu pomáham alebo nepomáham. Ale poviem ti jedno, na slepačiu otázku slepačia odpoveď. Keby si si prečítala celú diskusiu, tak by si videla kto akým príspevkom prispel a kto so mnou súhlasil. A ty ak máš problém s intimitou po pôrode a nechceš "hromadné" vizity, tak už to tu zaznelo (napísal to niekto iný nie ja) tak choď rodiť na pole a nie do nemocnice. Dobre ti tá baba poradila.
Ešte som chcela dodať, že nesúhlasím s tým, že lekár v štátnej nemocnici sa chová inak ako v súkromnej nemocnici. To je o povahe človeka. To, že sa správa proklientsky neznamená, že je lepší odborník. Už to ďalej nebudem rozvádzať. Ja som nikdy nemala pocit, že by sa ku mne lekár alebo sestra správali nedôstojne. Vždy sa správali úplne profesionálne, či to bol lekár v ambulancii alebo nemocničný.
@lamias ahoj, necitala som. co ti odpovedali ostatne zienky ... ja som druhy porod isla cielene do Topolcian. Mala som sice nadstandard (bol so mnou aj manzel a starsie dietatko), ale vizity boli uzasne !!! Rano potichucky vosla osetrujuca (izbova) lekarka, len jedenkrat za cely pobyt ma skontrolovala zospodu (nebola som nastrihnuta a mala som len symbolicke tri stychy), samozrejme sa ma vzdy pytala, ci je vsetko vporiadku a tak (bola som druhorodicka po prirodzenom porode). Ked bola velka vizita, tak sa len primar informoval od osetrujucej este na chodbe a mna slusne pozdravil, opytal sa ma ako sa mam a ci nieco nepotrebujem, ako sa dari s dojcenim a s usmevom vychadzal z izby (moji dvaja chlapi vacsinou vtedy este spali 😅 a mala nacucnuta 😀 ) .
Prvy porod v BA- Kramare nadstandard: sestricky chodili po izbach uz hodinu pred vizitou a nutili nas byt odokryte s rozcapenymi nohami bez nohaviciek ... pocas vizity ma nikto nepozdravil, nepytal sa ma, ako sa mam, len mi pozreli medzi nohy a odisli (ked boli aj medici, tak ich kludne bolo aj 10 ludi a viac...). dietatko som samozrejme kojit nemohla, muselo lezat v postielke ... bola som jednoducho sprosta prvorodicka - teraz by ma k tomu nikto nedonutil ani v BA ani nikde inde - jednoducho by som sa ozvala a poslala ich niekam (najprv milo a potom aj drsne ...)
tak ti drzim palceky, aby si zazila krasny porod a aj uctu k rodicke. oplati sa za to bojovat (na SK nedoporucujem sa na nic spoliehat). odporucam www.zenskekruhy.sk
@moninka1 ja som tiež rodila na Kramároch na obyč. oddelení a práveže som tam zažila ochotu. Pred vizitou sestričky prišli a v kľude oznámili, že ide vizita tak cca do pol hodinky. Počas mojej vizity mi bolo treba cikať, tak som počkala kým dorečnia a skôr ako stihli povedať dovidenia, tak som trielila. Skôr sa na tom zasmiali. A to bola veeľka vizita - bolo ich tam asi 20. Pripomeniem, že som bola prvorodička. Všetko je o ľuďoch. Niekedy chvalabohu inokedy bohužiaľ 😅 😵
@natalienka12 ze sa mi rozculujeme, ja mam pravo na spravodluvost, rovnopravnost a neviem na co este a nemam to 😉 sa teraz poondiem ked ma kukne aj nejaky medik, sak na niekom sa aj ucit musi tak co... ja totu uz nechapem 😵
@lamias preco mi mala byt @natalienka12 zla a neviem este aka! Ze si povie co si mysli??? Nikoho nepresviedca o svojom nazore, za to vy tu stale kto aky by mal byt... co tak keby ste aj vy pacienti boli ustretovejsi??? Preboha tak teda naozaj rodte doma ked sa nelubi.... nechapem vo co de 😝
@natalienka12 no a ti neviem jak hrozivo by som vyzerala ja 🙂 🙂 🙂 🙂 dakujeme 😉
@dominikabartlova paradoxom je, že práve ženy, ktoré posielaju tie, ktoré ešte dokažu vnímať vlastnu hodnotu a bojuju za svoje práva, rodiť doma (ako napríklad ty), sa potom o týchto ženách vyjadruju ako o nezodpovedných hazardujucich materách, ktoré riskuju zdravie dieťaťa kvôli vlastnému pohodliu. Takže tak či tak ich budeš mať v zuboch....
Nerozumiem, prečo máte pocit, že ženy, ktoré si uvedomuju, aký prístup si ako ludské bytosti zaslužia, sa nerešpektujuco správaju k iným. Práve naopak, tieto ženy si uvedomuju, že rešpekt si zasluži každý, bez ohladu na to či je doktor, sudca, robotník, študent, dieťa....
A vôbec z celej diskusie to vidím. JA sa snažím písať príspevky, ktoré maju hlavu aj pätu, snažím sa používať aj objektívne argumenty, ako napríklad ako pôsobí stres na vyplavovanie hromonov a celý pôrodný proces... a dostanem na to odozvu bez jedineho argumentu, uplne od veci, s ironickým podtonom. Ak takto reagujete na obyčajnu snahu o diskusiu, tak mi je jasné, že inak to nedokažete zrejme ani na pracovisku.
@fidka79 ja naopak, ak budem 2x tehotna tak pridem do tej nemocnice ke robis PA ty? Mozem? Tak teda prezrad kde to je.
@fidka79 dobre si jej (@natanielka12) povedala. Citala som si celu diskusiu a suhlasim s tebou. Lenze ona to nepochopi, lebo ona je "kralovna a naj".
@marlene to mi je jasne a vsetko je to pekne ja viem ze by sa to nemalo ja sama som zdravotacka resp uz byvala prave preto ze realita je niekde uuuplne inde ako to ako by to malo byt ved povedz e si uprimne ako prebiehaju tie vizit sestricja odsunie vlozku lekar stlaci brucho opyta sa ci vsetko ok a ide sa dalej.a ver ze ani ja neukazujem svoje intimne miesta kade tade ale su veci ktore beriem pprirodzene vizity tu boli su aj budu a ja som sa tesila zo zdraveho babatka a riesila skor dojcenie a starostlivost o babatko a o to aby som bola do najrychlejsie fit..a co sa tyka spolubyvajucej na izbe tak bude lezat vedla takze uvidi maximalne bok stehna a ten si predsa vie prehodit perinou tak v com je problem aj tak ked je nejaka komplikacia tak sa to riesi individualne...ale'ked je aj v tom problem tak potom su tu nadstandartne izby ,viem ze pisala autorka ze platit si nechce no ja tiez nechcem obyc hodinky ale zlate ale platit ich nechcem...a ked sme uz pri tych intimnych miestach, myslim ze pre porodnikov je intimnejsie ucho ako genitalie 🙂 🙂 🙂 🙂 ....a koniec koncov je to trosku smiesne ako keby som bola na ocnom ale nechcela aby mi pozerali do oci 🙂 🙂 🙂 🙂
@vejula ako vies aka som ja na pracovisku... tak preco kokretne nenapises kde si rodila, kto ta rodil... a adi takto mali zniet vsetky odpovede... tam a tam nechhod, nebola som spokojna... a ked uz na co niekto ide rodit do fakultnej ked nechce obecenstvo???
@lamias niekto musi byt kralovna ci? 😀 😀
@dominikabartlova ja som pisala, kde som rodila, ale toto nieje problem jednej pôrodnice.
Tvoje príspevky su plné ironie, pričom ja sa snažim diskutovať normálne, argumentovať, tak aby naš rozhovor bol na urovni. Takže si viem predstaviť, že zrejme v reale podobne snahy o konštruktívnu debatu sabotuješ hned od začiatku. Ano, môžem sa mýliť. Ale nechapem, prečo, ak to dokažeš v normálnom živote, tak na internetovej diskusii sa uchyluješ k ironii a tekémuto spôsobu jednania 😒
@lonelyfrog ,
problem je v tom,ze su skupiny zien ktorym to nevadi ,alebo si povedia,ze oni to pretrpia nejako -ale prave vdaka tymto zenam ostavaju veci v porodniciach a na gyn. tak ako su.
potom je tu skupina zien ,ktore maju bud z vlastnej alebo sprostredkovanej skusenosti ine zazitky a chcu mat pre seba iny pristup . pre kazdeho je normalne nieco ine -pre mna je to jednoducho akceptovanie mojho sukromia a k tomu patri konkretne v nemocnici zachovanie lekarskeho tajomstva,co znamena ,ze si nezelam aby bola moja diagnoza a vsetko s nou suvisiace preberane pred celou izbou a nedajboze aby ma tam este dr.aj vysetroval. ti nejde o to ,ze pre porodnikov je ucho intimnejsie ,to mi je jasne 🙂
ja nikoho nenutim ,ak mu nevadia hromadne vizity,odokryvanie intimnych casti tela pred x ludmi a nemiestne spravanie personalu toto menit,prosim nech si to tak preziju ,ale nechapem preco prave tato skupina zien sa potom navaza do tej druhej skupiny ,akoze co stale vymyslame... ako pises ty " to mi je jasne a vsetko je to pekne ja viem ze by sa to nemalo ja sama som zdravotacka resp uz byvala prave preto ze realita je niekde uuuplne inde ako to ako by to malo byt" . z toho mi napr. u teba vychadza ,ze ano vlastne mame pravdu ,ale drsne napisane kdze na slovensku je to tak,mame drzat hubu ,sklopit usi a jednoducho tych par dni pretrpiet!
a porovnavat navstevu ocneho s porodom ,to ti davam za pravdu,je fakt smiesne.
No vysetrenie spociva v stlaceni brucha a ako pisem ak je k tomu nejaka komplikacia a diagnoza navyse kazdy lekar to riesi v ambulancii individualne .urcite nemusis drzat hubu a krok len nechapem autorku jedniducho to bud berem tak ako je a drzim tu hubu a krok alebo to riesim a zaplatim si je tu ta moznost to ze autorka si nechce platit tak nech si to urovna ved preboha nemoze porodnica zabezpecit kazdej zene osobitnu izbu len tak...ale ked prebehne porod tak ako ma prirodzene a nie su komplikacie tak ziadne vysetrenia mamku necakaju ved co jej tam maju ako vysetrovat potom uz ostava len dodrziavat hygienu a pockat kym sa zahoji ...a porovnavala som pristup autorky nie ocne a porod ako take 🙂
@lonelyfrog ,
lenze autorka nechce sukromnu izbu,ona chce sukromnu vizitu,teda vizitu bud bez ostatnych spolupacientok ,alebo vo vysetrovni 😵
ok,pozeranie a vysetrenia oka je ale dost in a situacia ako vystrenie gynekologicke,nie? lebo ak to uz chceme takto naozaj porovnat, s vynimkou toho zeby si vyznavala nudisticky sposob zivota,asi nechodis tak ,ze mas prsia a prirodzenie vystavene na ociach vsetkym,ale mas ich zakryte oblecenim 🙂 no hej teraz mi mozes napisat ,ze ale nosis stale slnecne okuliare 😀
@marlene nenosim na co nebolo by vidno moje krasne oci 🙂. Inak neviem ci som spomnala som velmi skromna 🙂 🙂 🙂 co sa tyka porovnavania nechapeme sa ale nevadi no ak nechce spolubyvajucu ina moznost nie je ked tak nech sa dohodne s lekarom zw bude chodit na vizity do ambulancie ci to uz ale bude on akceptovat nevie nik len on ale nemyslim si ze by boli voci nej potom neprijemni(ostatny personal) bud ju lekar zrusi a bude to ,,musiet,, zvladnut alebo to vezme...aj tak si myslim ze bude mat ine starosti a radosti 😵
Isté dievčatá tu nevedia pochopiť jednu vec - každá nemocnica má svoje pravidlá, každé oddelenie má svoje pravidlá. T.j. kedy sa konajú vizity a v akom zložení personálu. Takže ak príde panička, ktorá povie, že vizitu na izbe odmieta, tak nikto ju na vyšetrovni vyšetrovať nebude. Ak vizitu odmietne, nič sa predsa nedeje, lekár ani sestra ju k tomu nútiť nebudú, ani jej nikto násilím nebude odkrývať vložku. Charta práv pacientom zaručuje právo na dôstojné zaobchádzanie zo strany personálu, právo byť informovaný primeraným spôsobom o zdravotnom stave, ale žiadna Charta pacientom nezakladá právo, aby určovali lekárom, kedy a kde majú pacienta vyšetriť. Ak pacient vyšetrenie odmietne, lekár je povinný to rešpektovať, ale nie je povinný pacientku, ktorá odmietla bežné ranné vyšetrenie (vizitu) ošetriť v ordinácii. To kde by sme dospeli keby to žiadala každá pacientka? Snáď som to už napísala dostatočne jasne.
@lamias a tebe poviem už len poslednú vec - prajem ti, aby tvoj pôrod prebehol rýchlo a aby si porodila zdravé dieťa, po pôrode budeš rada, že to máš za sebou a ver, že ak bude všetko v poriadku, tak si na obavy z "hromadnej" vizity, ktoré si mala v tehotenstve len spomenieš a zasmeješ sa čoho si bála a zbytočne. Dúfam, že potom aspoň napíšeš, ako to naozaj bolo. 🙂
Toto je presne ten problem...
"po porode budes rada, ze uz to mas za sebou"!!!!!
Kazda z nas ma narok, na pekne spomienky z porodu. Niektore mame len jedno dieta, preco by to mala byt nejaka traumaticka skusenost?
No ja na moj porod spominam super, mala som ho uzasny, presne ako som chcela. A mam len tie naj spomienky. Nemala som nadstandard - ale standard v danej nemocnici. (v zahranici)

@natanielka12 je mi z teba normalne zle. Podla toho, co som tu od teba citala som usudila, ze nie si dobry clovek. A ako vidim, nie som sama. Mala by si sa nad sebou zamysliet. Arogantna, bezcitna, hruba, zijuca vo vlastnej bubline presvedcena o svojej pravde ako o jedinej moznej a spravnej. A ako rada na kazdeho utocis... to je hrozne. A moja diskusia bola o niecom inom ak si si nevsimla, no ty zjavne potrebujes do niekoho utocit a urazat ho. Clovek sa nieco opyta, lebo chcem byt informovana, no ty musis hned utocit. Ale tak, samej sebe ublizujes, a ked budes taka hnusna aj nadalej, odzenies si od seba vsetkych ludi. Lebo nikto nechce pocuvat take negativne, urazajuce prejavy, akymi ty disponujes. Je mi ta luto. Som rada, ze vo svojej blizkosti nemam takeho hnusneho cloveka. Nabuduce neprispievaj do diskusii, ak nemozes povedat normalne, ludsky, priatelsky a hlavne k veci... fuj tebe