Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné
Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...
@vejula nie neni som ale dojnica sa citit za to ze lekar kontroluje prsniky v nemocnici je na zamyslenie
@sorciera24 pokial to tebe psychicky pomohlo, tak je to ok. ale o to ide. Zena by nemala byť odsudzovaná za to, že ma nejaké požiadavky, že si niečo neželá, resp. neželá. Teda ak je niektorej nepríjemné, aby jej sestričky stálčali prsníky, tak má právo to odmietnuť, a nikto by za to nemal na nu pozerať cez prsty. JE to jej telo, jej rozhodnutie a to treba akceptovať. Tak ako to tebe pomohlo, inej to môže byť nepríjemné... Je terba ju za to odsudzovať? Navyše ak ide o niečo, čo naozaj nieje nutné?
@anjeelicka nejdeo kontrolu prsníkov, ide o zbytočné stláčanie prsníkov (často i bolestivé) aby sestričky zistili či ma žena mlieko. ako som písala, to sa dá zistiť aj inak, stačí pozorovať dieťa na prsníku. A to, že mamičke mliečko nevystriekne, neznamená, že ho nemá. To je dalšia chyba, ktorej sa v nemocniciach dopušťaju, že zneistia mamičku, že kedže nič nevystrieklo, treba dieťa dokrmiť. Toto nieje dôkaz toho, či mamička ma alebo nemá mliečko.
@vejula a ty myslis, ze ju k tomu nutia v tej nemocnici?...ekd si nezeleas medikov, nebudes ich mat, ked enchces stlacat, nebudu stlacat.....mne to vsetko pride ako normalny zdravotny zakon....potom nechapem, naco vobec tieto zeny idu do enmocnice?....ench rodia doma, nech nechodia na vysetrenia, aj tie su neprijemen, nie?...ale asi pre zdravie, ze? ....vrtat zub tiez nejdes, ze sa tam tesis.....a myslim, ze skontrolovat ranu po porode treba....
Modrý koník ide naozaj dole vodou. Namiesto toho, aby tu žena dostala radu a oporu tak dostane akurát tak výsmech....pri niektorých reakciách sa mi až rozum zastavuje. no fuj
ak je niektorej žene nepríjemné gynekologické vyšetrenie a je hanblivá tak nechápem, čo je na tom nepochopiteľné, že si chce vyžiadať súkromné vyšetrenie. namiesto toho, aby ste ju povzbudili a dali svoje reakcie tak ju ponižujete a robíte z nej nejakú princezničku. je to každého osobná vec ako sa cíti, to že niekomu je to jedno, inému nemusí. Každý je predsta individualita so svojimi vlastnými pocitmi, ktoré nemá nikto právo dosudzovať.
rovnako ako niektoré sa tu oháňate že to tak nefunguje lebo vy ste to tak nezažili to neznamená, že vo všetkých xy nemocniciach na Slovensku to nefunguje práve tak zle a verejne.
autorka, ak taká situácia nastane, že ti tam príde viac ľudí tak máš právo si vyžiadať súkromné vyšetrenie. čokoľvek čo by si nechcela môžeš odmietnuť. Samozrejme hovorím o situáciách bez komplikácií.
@ynett ale ced na vizite ti nerobia gyn vysetrenie a ak su komplikacie ides na vysetrenie na vysetrovnu... ja nerozumiem o co autorke ide...vizitu mas skor o otazkach. A pokial nechces nikto ti ziadne prsniky stlacat nebude a ani medikov nemas na to vsetko sa pytaju...
Od toho ma clovek ruky a usta aby vedel povedat... ale to by muselo k tomu dojst...ja si neviem predstavit vysetrenie na izbe...to nikto ani nerobi o to tu ide...
@kkristin ano o to ide ale dá sa to povedať normálne t.j. neboj nič také sa nedeje a keby sa dialo tak môžeš odmietnuť.
lebo napríklad ukazovanie vložiek sa deje a nebola som pri tom zakrytá. nebolo to príjemné.
Hotovo šmitec, a nie tu ponižovať autorku alebo tie, ktoré sa toho obávajú. o to zasa mne išlo. Empatia tu na koníku už dávno zmizla.
@ynett Ja osobne som s vlozkami taky problem nemala pred vizitou nam povedali aby sme si ich vymenili za ciste a hotovo. Tesne po cisarskom my ich menila pred vizitou sestricka nakolko som sa nemohla hybat... ani ich nenapadlo pozerat ich. Prave naopak upozornili nas aby sme si ich pred vizitou menili...ale je to aj prirodzene aby tak kazdy urobil.
@kkristin no ale to je presne to čo som písala, u teba ich nezaujímalo, ja som zažila v Ružinove že sme museli ukazovať tie čo sme práve mali na sebe. rovnako baba písala že na Kramaroch tiež. Tak niekde je to tak a niekde tak. každý má inú skúsenosť a vždy sa to dá napísať pekne a milo a nie útočne 🙂
niektora tu pisala, ze netreba ukazovat vlozku staci sa len pytat, pytat..
. Kazda sme ina a na lekarovu otazku, ako krvacate, jedna moze odpovedat mierne, ina rovnake krvacanie oznaci za masivne s velkou stratou krvi , maloktora vie urcit ake je primerane, casu po porode.....
Napr vedla mna lezala jedna, ktora tak krvacala, ze musela dostat 2 sacky krvi, takze nie som si ista, ci by lekarovi stacilo len ta nasa odpoved, na to, aby vedel posudit vaznost stavu...
@midka niektore si uz pletu realitu a kladenim otazok na modrom konikovi 🙂
@lamias ja som rodila nedávno a nič také ako verejné odhalovanie som neabsolvovala, len sa ma spýtali, ako sa cítim, či ešte velmi krvácam, nik mi medzi nohy nehladel, ani na velkej vizite, to všetko v normálnej štatnej nemocnici....spolubyvajuca mala problém, velmi bolelo ju šitie, tak šla na prehliadku na vyšetrovnu 😉 ale zrejme záleží od porodnice, všade je to zaužívané inak
pri porode mohli byt medici len s mojim suhlasom, čiže som podpísala, že nesuhlasím a hotovo.....nemožu to urobiť bez tvojho suhlasu 😉
Ja som dokonca pred 11 rokmi odmietla injekciu na stiahnutie maternice.Nic sa nestalo,nikto to neriesil.
@natalienka12 K "Ja som mala vizitu na izbe, vidíš ja nie som taká VIP ako ty." Ved to ze ja som nebola absolutne ziadna VIP, rodila som v obycajnej statnej porodnici na SK (v BS) kde som nikoho nepoznala a pristup som tam mala ako kazdy. Ide o to, ze ked sa chce, ide to uplne lahko - niekde, problem je ze inde sa NECHCE. Nie je to o peniazoch naviac, ani o celebritach a VIP, ide o prostu, uplne jednoduchu ochotu, ktorou prispustime ze na toto ma zena narok a ze je to uplne normalna poziadavka, ziadne jahody so slahackou a kaviar a sampano k tomu do postele.
A skusonost s hormadnymi vizitami mam z mohych opisov na forach, na zaklade ktorych som sa prave rozhodla pre vyber porodnice, ktoru podporim tym ze tam pojdem rodit a ostatne naopak nepodporim. Keby sa takto chovalo viac zien, tak natresk v niektorych a hromadny odliv v inych by aj tieto ine donutil zmenit pristup. Nesklonit chrbat a nevraviet si ze ked to nemozem ovlyvnit (ako sa zda) nasugerujem si ze vlastne o nic nejde a vlastne sa budem sustredit na seba a babetko a ostatne "pretrpim" ...
@anjeelicka Uz pouzivanim slovnych obratov ako "co tu tliapete o intimite" a "neviem co myslite tym" v suvisloti ked to dokola vysvetlujem(e) mnohe tu, je vidno ze lekari toto maju toto tak mimo ich sposobu vnimania ze az. Tak znovu - ano, niektore naozaj maju stres z toho ked ich obzeraju v istej chvili viaceri neosobni "konzilnici", chcu mat len jedneho lekara a bez ucasti spolubyvajucich, napr. v inej miestnosti. Ano, vnimaju to ako rozdiel a citia to ako omnoho prijemnejsie, prijatelnejsie a ta intenzita toho rozdielu je vysoka.
Niektori aj sexuju kludne pred porotou a kamerami alebo aspon pri grupaci, su taki ktorym to nevadi alebo taki co je im to este aj prijemne, ale su taki ktorym iste veci patria do intimnejsieho okruhu. No kazdy ba mal pravo na intimitu.
@dankariska mozem ti napisat podrobnejsie, co potrebujes vediet?
Je to presne tak ako píše @kkristin, na izbe sa žiadne vyšetrovanie nerobí, maximálne pozrú šitie, operačnú ranu a to je všetko. Prípadne prehmatajú brucho. S účasťou medikov musí pacientka súhlasiť. No a samozrejme akýkoľvek úkon, ktorý jej idú robiť musí byť s jej súhlasom. Stačí sa na vizite zakryť perinou a povedať, že vyšetrenie na izbe odmietate. V takom prípade tú perinu nikto z vás strhávať nebude a ani sa nikto nebude prosiť. Jednoducho to zapíšu do pôrodopisu a hotovo. Ako som napísala, pokiaľ nejde o psychiatrického pacienta, tak nikto vás nemôže ani nútiť v nemocnici ležať.
Ale ako vidíte baby, medzi slovenskými pôrodnicami sú veľké rozdiely. Na Kramároch treba rozťahovať nohy pred obecenstvom a sestrička pinzetkou odkrýva vložku, v Banskej Štiavnici majú naopak len súkromné vizity v ordinácii.
@lamias ahoj. No ja som velku vizitu zazila pri prvej aj druhej dcere. Ale ja som sa necitila nejako ponizujuco a to ti poviem, ze keby sa dalo u gynekologa vysetrovat tak ze ostanem oblecena bola by som najradsej. Pri poradnach v tehotenstve som sa citila asi viac trapne ako pri vizite. Oni ta, si myslim neberu ako nejaky objekt kde ta skumaju ako zenu, si tam ako zena po porode. A teda ako som ich ja sledovala, tak stoja v pozadi a skor pozerali na mna co odpovedam, lebo im s casti tieni sestra a primar ako na to ako to vizera tam dole ..
Stastny a tychli porod zelam 🙂 😉
@lamias zazila som to pred 15 rokmi na SK ako dost mlada zaba a bola som z toho v takom soku, ze som sa ani neodvazila protestovat 😝 Dodnes na to nerada spominam, nie ani tak na to, ze taketo ponizujuce zaobchadzanie s pacientom je urcite v rozpore s pravami pacienta (nas vtedy na izbe bolo 5 zien), ale preto, ze som si neotvorila hubu. A to si ja teda viem a uz som v tom case aj mala odmietnutu operaciu na reverz (mala som viac rozumu ako vsetci lekari a pekne som ich tym vytocila, neskorsie uznali, ze som dobre spravila),takze normalne si hubu viem otvorit, ale som bola asi z celeho porodu a z toho ako prebiehal tak osprostena, ze som uz len ako take tela robila, co mi kazali. Teraz by u mna nemali sancu, by som tam urobila poriadny bordel. BTW druhe dieta som rodila v Kanade, ziadne nahlady na intimne partie po porode sa nekonali, prvy krat sa pozerala medzi nohy az moja rodinna lekarka 6 tyzdnov po porode, nejak to tu nepovazuju za dolezite pozerat medzi nohy zenam po porode. Vsetky gyn. vysetrenia su tu vykonavane s uctou k pacientke a jej naroku na dostojnost, pri gyn. vysetreniach je zena vzdy prikryta but plachtou vratane noh, alebo jednorazovou papierovou "suknickou" aby sme na tych kozach, ci posteliach neboli rozcapane jak ... takze da sa absolovovat gyn. vysetrenie aj dostojnejsim sposobom, ako tym na ktore ste zvyknuti na SK
Kocky, niekto tu pisal, ze ked mas porod cisarskym, tak si na kozu musis vyliezt sama a naha.......
Na toto nech mi niekto odpovie,
1. ci je to fakt pravda
2. ci sa vam to zda uplne prirodzene
3. ci vam to vobec nevadi
.....lebo tato veta ma skutocne zabrzdila v citani celej diskusie a hned som sa musela ist spytat, co na to hovorite??
...a este o akom pozerani vlozky to tu pisete? Jediny, kto mi pozeral vlozku som bola ja....ked som isla na zachod 😖
@natalienka12 Viem co sa snazis povedat. Myslim, ze ta chapu aj ostatne dievcata, ale Ty pises z uplne ineho pohladu. Je jasne, ze lekar sa nase prirodzenie pozera tak, ako automechanik na karburator auta.
Je to pre neho cista rutina, robi to denne. Dokonca si myslim, ze jemu sa ta praca ani nehnusi, inak by ju vykonavat nemohol.
Ale ty pises o tom, ako sa citi lekar....to, ako sa citi pacient vsak vynechavas. Musis pochopit, ze kazda zena ide na tu salu s inym pocitom, ako lekar. Na nas sa uskutocny lekarsky zakrok, my sme vyzlecene, odhalene a obnazene pred celym personalom. My to nerobime kazdy den, pre nas to nie je rutina. My sa v takejto situacii ocitneme max 3 krat za ZIVOT a preto treba, aby sa aj lekari a zdravotny personal vcitil do koze pacienta.... empatia, sucitenie tam chyba. Lekar / sestricka si vykonava svoju pracu...ale len ciastocne.
Ten lekar, co nechape, ze prvorodicka je roztrasene z kazdeho ukonu, to nie je dobry lekar.
Lekar/zdravotny personal musi brat kazdu rodiacu zenu tak, ako keby ten zakrok isiel robit aj on prvy krat....lebo ho aj s tou danou zenou robi.... kazda zena je totiz ina, kazda zena ma iny prah cudnost, kazda zena ma ine poziadavky, kazda zena ma iny prah bolesti, kazdy porod prebieha trosku inak....... Lekar musi dokazat nie len fyzicky vykonat zakrok, ale aj vediet psychicky pochopit a podporit svojho pacienta.
Bohuzial takych lekarov/lekariek je este malo, ale vidim, ze ta mladsia generacia sa uz meni a stretla som sa aj so starsim lekarom, ktory svoju pracu bral ako poslanie, nie iba ako zarobkovu cinnost a bolo to vidiet, ako sa dokazal s pacientom priam skamaratit.
Jedno vsak poviem, co sa nasich nemocnic tyka. Ak je viac pacientov/ rodiciek na izbe, aspon tie s prepacenim "zasrane" zavesy by sa uz mohli zacat instalovat. To uz je fakt na zaplakanie..... 😢
@digysa ja som mala prvý cisarsky, na pôrodny stôl som musela vyjsť sama naha, tam ma priputali a ešte som tak takto čakala asi 10 minut na anesteziloga, kym dorazí. JE pravda, že v tej chvíly som neuvažovala nad tým, ako nedôstojne vyzerám, lebo som od bolesti vyslovene umierala, a len som zufalo čakala na anesteziologaa, aby ma už konečne uspal. Ale to nič nemení na tom, že spätne. ked si na to spomeniem, tak si uvedomujem, že keby som nebola v takom príšernom stave a bolo by mi tak, že si racionalne uvedomujem, ako tam ležim vystavená, akože skutočne bez štipky dôstojnosti, tak mam z toho riadne depky.

a ano neni to prijemne ziadne gynekol. vysetrenie nie je prijemne , ked ma niekto nejaky problem je to aj mozno hanblive sa nieco spytat alebo ukazat aj gynekologa alebo dokonca aj kozneho atd..ale bohuzial keby sme zvierata tak by sme taketo problemy nemali....ale pri rodeni a po rodeni ved to je ozaj normalna vec a kazda normalna to berie normalne a nezamysla sa nad blbostami..keby ma iny problem zakladatelka tejto temy tak tato otazka ju ani nenapadne