icon

Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné

lamias
22. feb 2014

Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...

hradnapani
23. feb 2014

@natalienka12 vies, ale ty mas uplne inu skusenost, ako maju ine zeny a zober to prosim do uvahy. Ano, na vlozku sa bezne pozera aj pocas velkej vizity, kde su dvaja, traja lekari a dalsi personal. Normalne lezis na posteli s roztiahnutymi nohami, zakrvavena vlozka pod tebou v celej parade a vsetko toto je predmetom zaujmu pritomnych. Takto to bezne chodi v nasich nemocniciach 😉 Ja som sa citila ponizene, za cely cas pobytu mi tam ziadny lekar poriadne nepozrel do oci, iba medzi nohy. Ja chapem, ze je to ich profesionalne pole, ale trocha dostojnosti by fakt nezaskodilo a uvitam a podporim akukolvek iniciativu, ktora bude smerovat k zlepseniu situacie.

hradnapani
23. feb 2014

@fidka79 ano, s tymi pinzetami odkryvaju vlozky sestricky doteraz, nic sa nezmenilo a ako citam tuto diskusiu, ani sa tak skoro nezmeni...

sorciera24
23. feb 2014

a to v ktorych nemocniciach aktualne takto funguje?....ja som rodlia dokonca vo fakultnej nemocnici, na rannej vizite len izbova lekarka a sestra, kt. sa ma pytala ako sa mam, ci enamm tazkosti, sestra zapisovala a kuk na ranu...asi 2 sekundy..... pri velkej vizite, kt. bola kazdy druhy den (cize az 2krat za pobyt)....prisli "az" 2aja lekari a 2 sestri, 2aja sa venovali mne a 2aja spolubyvajucej.....tam zaidne pozeranie...to predsa vykonala rano ta lekarka.....a mily pristup, pytali sa na tazkosti, ci daco nepotrebujem...zaidna VIP izba ci zaplatenie.....normalna bezna fakultna nemocka...... to kde chodi prosim vas 10 ludi a okukuje 10minut? 😕

natalienka12
23. feb 2014

@fidka79 čiže ty si tá stará garda o ktorej píše @horana. 😀 😀 😀 Už mi je to jasné. Mimochodom aj pri akejkoľvek operácii napr. po amputácii prsníka lekár na vizite pozerá operačnú ranu a sestrička mu pinzetkou odkryje! ČIže ak by si ty odkryla mamičke pinzetkou vložku, už by si mala sťažnosť na stole? Ty kde pracuješ preboha? Mimochodom medikov môže každý pacient odmietnuť, to viem určite, pretože mám kamošky, čo študovali medicínu. To už je aj na Slovensku ale to asi "stará garda" nezažila. A pokiaľ lekár kontroluje vložku, tak je to podľa teba samoúčelné? Alebo prečo to robí? V tom slávnom Nemecku alebo Rakúsku, kde robíš ty, tam ženy po pôrode nekrvácajú? Tam sa im tá sliznica maternica vyčistí nejako inak? Alebo to lekárov nezaujíma. Nebodaj sa tam aj pacientkám ukláňate? Prepáč, že som tak ironická, ale ako zdravotníčka by si mohla o medicíne vedieť viac a trocha usmerniť tieto slepačie diskusie.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
23. feb 2014

@hradnapani juj to je ale hrôza tak prezraď v ktorej nemocnici si to zažila, nech sa jej všetky vyhneme oblúkom

silsil
23. feb 2014

Ja som rodila v júni, na Antolskej, a iba v pondeok ked bola velka vizita tak bolo akoze halo, vela doktorov, sestricka. Ale prebiehalo to tak ze najskor prisla izbova lekarka, pekne sme sa porozpravali, skontrolovala, a ptom ked prisli vsetci na vizitu tak ona iba rozpravala, a my sme normalne lezali na posteli, s babatkami. vobec to neprebieha ponizujucoi..a nemyslis si, ONI nie su na nas zvedaví 🙂)) vidia tolko susiek pocas praxe, porodod, atd..

hradnapani
23. feb 2014

@natalienka12 nech sa paci: Kramare, BA . (skusenost spred dvoch rokov, teraz tam rodila aj kamoska a vraj tak isto).

silsil
23. feb 2014

@hradnapani kde si rodila ty? ja na antolskej, a VOBEC TO TAK NECHDI, tak laskavo nepis ze JE TO BEZNE..ked nevies, dobre???

natalienka12
23. feb 2014

Ja by som nemohla byť lekárkou, lebo čumiac na krvavú vložku by som sa pogrcala. Na tých Kramároch musia mať tí lekári teda divnú zábavu.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
hradnapani
23. feb 2014

@silsil nemusis byt na mna utocna, ok? ja tiez nie som. A odpovedala som vyssie.
Ja som tak reagovala preto, lebo niektore prispievatelky na zaklade vlastnej skusenosti nevedia alebo nechcu pochopit, ze to tu funguje aj inak. Ak maju inu lepsiu skusenost, tak ma to fakt tesi a v dobrom zavidim. Ale netvarme sa, ze je to vsade takto. Lebo nie je...

anjeelicka
23. feb 2014

@horana ach toto moze byt na dlhu debatu , ..ja to berem podla seba ale myslim ze nie extremne ani na jednej ani na druhej strane.., ano vsetky tie co ste asi uz rodili v zahranici a "zarucene" viete ako to tam funguje budete hovorit ze v zahranici je to tak a tak(to nemyslim priamo teba) a intimita atd..., hovoris o strese atd..neviem preco by zena mala mat stres z toho ze sa na nu pozrie par lekarov.., v strese by som bola z inych veci , ved ziadna z nas co tu ma trosku iny nazor predsa nehovori aby zena bola na chodbe vysetrovanena pred navstevnikmi a neviem kym...ale ja naozaj stale nehcapem co tu niektore tliapu o intimite a dostojnosti ked ani nenapisali co tym vlastne myslia??co chcu mat len jedneho lekara?a zvlast este aj jednu sestru a dat spolubyvajucu von, ved kazda zena normalna predsa ked uvidi ze ide vysetrovat vedla leziacu nebude cumet tiez, a ze pride napr. aj niekto iny dalsi lekar no nech pride a co ?svet sa zruti?ked je toto priorita pre zenu tak nech rodi radsej doma. tam ju bude pozerat len jej manzel a dula.

lusiena
23. feb 2014

fíha, čítam všetky vaše príspevky a cítim sa akoby som bola z iného storočia... keďže som rodila pred 10,5 rokmi v čase mesiac a pol po promócii, nemala som čas riešiť také záležitosti ako zaplatiť si konkrétneho pôrodníka, návšteva či výber pôrodnice, kde by som chcela rodiť, neriešila som ako samotný pôrod prebieha, nejaký pôrodný plán, kto bude pri mne... keďže som v pôrodnici nikdy nebola, teda len pri mojom narodení 🙂 , tak som netušila, čo všetko sa dá riešiť v súvislosti s príchodom môjho dieťatka na svet. Nemyslím si, že som nejaká prihamaná, základné informácie som mala od sestričky a mojej gynekologičky.
Možno som mala šťastie, narodenie mojej dcérky, prebehlo nádherne, teda až na to, že som bola sama - manžel musel v ten deň /10dní pred termínom/ odcestovať, a mamku som poslala histerickú domov... do pôrodnice som prišla pešo, bývame kúsok od nej, predtým som sa ešte doma sama oholila, sestrička ma pri prijíme vyšetrila, nedostala som klystír, nebola som na ozvách, bola som na 7prstov otvorená, takže šla po službukonajúceho lekára. mňa nechala v pôrodnej sále, kde neboli žiadne boxy, len jeden polohovací pôrodný stôl, bol v polohe na sedenie, zasvietila len jemné tlmené svetlo, pýtala sa ma akú hudbu mi má pustiť, nechala ma tam a šla teda po lekára... neriešila som či môžem jesť či piť, nemala som takéto potreby, chodila som po sále, keď som mala pocit, že tak lepšie predýcham kontrakcie, ktoré som v tom čase mala každú minútu /z domu som odchádzala s kontrakciami každé tri minúty, začali každých 8 minút/. Sestrička sa potom vrátila, síce ešte bez lekára, ale neostala na sále pri mne, bola vo vedľajšej miestnosti, len ma kontrolovala, či niečo nepotrebujem... keď sa pôrod rozbehol, lekár bol hneď pri mne, bol milý, povedal mi, že spolu to zvládneme... Absolvovala sm síce nástrih, ale sama som cítila, že bez neho by to nešlo prirodzene bez problémov, aj keď celý pôrod prebehol rýchlo, bez komplikácií a ani bolesti neboli pre mňa neprekonateľné/mávala som vešmi bolestivú menštruáciu/, dcérku som presne 2 hodiny od môjho príchodu na príjem dostala do náručia, či dotepal pupočník, neviem, nevnímala som také veci, viem len že medzitým som porodila placentu. Po celý čas bol pri mne len jeden lekár a jedna sestrička. Až potom, keď mi brali malú prišla ďalšia sestrička, ktorá s ňou hneď aj odišla... Na izbe sme boli tri, vizita prebiehala tak, že službukonajúci lekár a dve sestry prišli na izbu, lekár sa spýtal ako sa mám, vyšetril ma tak, že mi popod košeľu pozrel zašitú ranu, skontroloval pohmatom brucho, neviem ako skúmal vložku, len sa ma spýtal, či nekrvácam príliš, či mám nejaké ťažkosti a prešiel k vedľajšej pacientke, ktorá tak ako aj ďalšia ležala na svojej posteli. Nemám pocit, že by bol niekto zvedavý a pozeral sa na moje intímne miesta, teda okrem lekára. nevadilo mi to, pretože som bola rada, že všetko prebehlo v poriadku, keďže som rodila prvý krát, všetko bolo pre mňa nové, bola som spokojná, že sa lekár zaujíma o to, či som tam dole v poriadku, predsa je to rana, a ešte na citlivom mieste...
možno trochu odveci, ale keď si žena nechá vylepšiť prsia silikónom, vtedy asi nerieši, že si niekto obzerá jej intímne miesta, dokonca sa nechá nafotiť pred a po... čo je pre mňa napríklad rovnaké narušenie intimity... /som asi konzervatívna.../
ako som povedala, doteraz som netušila, že pôrod môže prebiehať aj inak, nebavila som sa s kamoškami o tom, ako to prebiehalo u nich... celkom mi padla sánka z toho, čo sa všetko pri pôrode dieťatka rieši a som šťastná, že som bola v tej mojej nevedomosti, mala som zrejme o poku stresov menej... 😀

silsil
23. feb 2014

@hradnapani len ty si to pisala v style ze to tak musi byt vsade, a nikde sa nic nezmenilo.... ha ha..co nie je pravda, tak nezovseobecnuj

silsil
23. feb 2014

@hradnapani a dalsia vec je, ze si vyberam nemocnicu, porodnicu, kde budem spokojna, kde sa nezije sto rokov za opicami 🙂

natalienka12
23. feb 2014

@fidka79 ty si písala, že namiesto odkrývania vložky má lekár položiť pár správnych otázok a dozvie sa aký je jej obsah. Že to tak funguje u vás a že keby si dotyčnej matke odkryla vložku pinzetkou, mala by si sťažnosť na stole. Len my Slovenky sme také sprosté, že to tolerujeme. Toto si napísala. A ešte si mi poradila aby som si išla zatancovať pri tyči, tak ja teda dám na tvoje rady a idem, určite to bude príjemnešia aktivita ako táto plodná diskusia. 😀

anjeelicka
23. feb 2014

a este jedna vec zenam niektorym uz s prepacenim asi s...e, do nemocnice sa chodi rodit , to nie je dovolenka, priorita je, aby vsetko dopadlo v zdravi,a radsej nech sa pozru aJ TRAJA aj DESATl lekari a zhodnotia stav ako ZIADNY lekar ! uz sa zobudte konecne ano idete rodit ale nemocnica sa kvoli vasej hanblivosti nezruti.

vejula
23. feb 2014

@natalienka12 evidentne nevieš komunikovať na urovni, takže baviť sa s tebou už nebudem.
@kkristin no mne pri prvom pôrode pozerali. Tiež bežne prsníky stláčajú, ako takým dojniciam, či mlieko vystriekne.... To, že ty také skúsenosti nemáš, neznamená, že sa to nedeje

hradnapani
23. feb 2014

@silsil ved na to mas pravo. Ja by som nesla nabuduce ani na kramare a uz vobec nie na antolsku, ale tu to rozoberat nebudem 😉

anatalia77
23. feb 2014

Tolko emocii pre jednu vlozku 😀

natalienka12
23. feb 2014

@anjeelicka presne tak, veď ja to tu píšem od prvého príspevku, že tí lekári nie sú zvedaví na ženské intímne partie a niektoré tu zareagovali tak, že vraj si mám ísť zatancovať pri tyči, keď sa nehanbím. No čo už na to povedať? Asi fakt dám len toho smajlíka. 😀 😀 😀

kkristin
23. feb 2014

@vejula no mne sa to teda nestalo no na druhej strane ako by ti mali skontrolovat ci naozaj mlieko mas / ako prvorodicky si myslim ze nevedia co realne a ako by malo mlieko tiect/ a je to ich praca ale ak sa ti to nepaci urcite ked povies nikto nabude nasilu nic robit.

natalienka12
23. feb 2014

@anatalia77 no vidíš, o súvislosti krvavej vložky s tancom pri tyči sa môžeš dočítať len na koňovi.

ynett
23. feb 2014

@natalienka12 @silsil @hradnapani @fidka79 ja som síce ešte nerodila, ale bola som na gynekologickom zákroku v Ružinove a musela som ukazovať vložku. Nebolo to teda príjemné.

vejula
23. feb 2014

@kkristin lenže vela žien to berie ako nutné zlo a myslia si, že to musia podstupovať. A ak sa to nejakej nepači a chce sa poradiť, dajmetomu aj tu na koni, tak sa jej tu žienky vysmeju, aká je z nej princeznička, a ako nevie čo od dobroty, a aká je rozmaznaná a nevie, čo je pri pôrode dôležité. Nie prsníky netreba stláčať, aby si zistila, či maš mliečko. To sa dá velmi dobre rozpoznať podla toho, ako sa dieťatko na prsníku správa, či má pri piotí pauzičky v brade... Ale o tomto v nemocnici nevedia... Bohužial

koniarova
23. feb 2014

@fidka79 Pár rokov dozadu? 😀 😀 😀 😀 Súdiac podľa ktorých mamičiek? Poprosím aspoň jeden príklad skopírovať. 😉

anjeelicka
23. feb 2014

@vejula keby ti tie prsnik y nestlacali tak mozno pises na modrykonik ci je to normalne ze nepozerali prsniky ved predsa aj gynekolog ma pozerat prsniky na prehliadke!!!!!!!a to sa uz necitis ako dojnica??
@natalienka12 hej asi mas pravdu naozaj niektore nazory.....hej je to smiesne . ked budu takto rozmyslat dnesne pubertacky neviem asi sa bude muset vymyslet nejake ine rodenie, ale pochybujem ze to maju od seba bud to niekde citali alebo neviem...vsetkym uz si...e z intimity.

vejula
23. feb 2014

@anjeelicka ty si nejaka veštica, ked vieš, čo by bolo keby?

sorciera24
23. feb 2014

@vejula no ja neviem, ale to stlacanie je podla mna ok, ja enviem teda ako teba stlacali, ekd si sa citila ako dojnica, ale mne laktacna sestra prave tymto velmi pomohla a trosku stlacila, aby ukazala, ze ako ide...fakt jemne a okolo toho mnohe povysvetlovala.....no gynekologicka na preventivke mi teda orzhodne viac stlaca a prehmatava prsniky a beriem to normalne, ako jej pracu....nic viac za tym envidim....