icon

Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné

lamias
22. feb 2014

Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...

zabka79
24. feb 2014

@fidka79 asi nebolo kde inde, boli tam baby na rizikovom, veď všetko bolo úplne plné a stále chodili ďalšie baby čo potratili, tiež plakali tak sme prehodili pár slov....ani som netušila že je toho toľko. Z toho všetkého ma vytrhol primár ktorý bol neskutočne ľudský, jeho prístup ku mne bol fakt na úrovni a dočistil ma...som rada že som dostala druhú šancu 😉 a ďakujem...

mariuskaa
24. feb 2014

.

marlene
24. feb 2014

po niektorych reakciach sa vobec necudujem ,ze na slovensku sa zdr. personal sprava k pacientom necitlivo a neuctivo ,ale ziadny div ked to v tomto pripade zenam nevadi . to si vazne niektore tak malo vazite same seba? ja som asi pred 20 imi rokmi ,zhodou okolnosti ochorela na slovensku ,museli ma prijat na gyn. oddelenie a po mojom prvom porode v tej istej nemocnici a rozmaznana starostlivostou v zahranici kde som uz zila ,som si jednoducho nenechala pacit hromadne vizity ,otrlost lekarov a sestier a hoci sa na mna pozerali cez prsty dokazala som si slusne vyziadat vysetrenia na vysetrovni len za pritomnosti jedneho lekara ,ziadne ocumovanie a uz vobec nie preberanie mojho zdr. stavu pred ostatnymi pacientkami.
dokonca som odietla vysetrenie lekarom,ktory sa ku men pri mojom prvom porode spraval uplne strasne a bolo mi uplne jedno,ze mi primar povedal,ze som prva pacientka ktora si taketo nieco dovolila...

no a este k tomu ,ci sa zdr. personal v rakusku alebo nemecku pavientom klania ,bola tu taka dost sarkasticka poznamka- nie neklania,ale predstavi sa kazdemu pacientovi podanim ruky ,pri kazdom vykone mu presne vysvetli co sa bude robit,co ho ocakava ,po mojich doch porodoch v zahranici mi nikto pomedzi nohy nepozeral,prvy porod som bola len s PA,ktora nechala porodu uplne prirodzeny priebeh ,mohla som chodit ,sediet,co som chcela ,nikto iny tam za celu noc neprisiel,lekara som videla az rano po porode ked ma zasival , predstavil sa mi,zablahozelal k synovi ,opytal sa ma ci ma smie vysetrit (bol by ma aj tak,ale jeho spravanim mi dal pocit ,ze nie som len jedna z mnohych bez mena ) a az potom sa "dal do prace.." ( a to bolo pred 19 imi rokmi !!!) pri dcere som mala cisarsky ,pred zavezenim do saly som bola na izbe sama len s PA ,ta so mnou pockala kym ma zavezu do saly,mala som spinalku,cize som sa nevyzliekala,an som nemusela ist sama na operacny stol,tu nesmie ziadny pacient na op. stol vyjst sam ,prelozia ho zdravotnici.
@lamias ,
mas pravo a narok na uctive a dostojne zaobchadzanie a as aj narok sa ohradit,ak s niecim nebudes suhlasit ! drzim palce !

dankariska
24. feb 2014

@quaxi no hoc aj vsetko. Len som chcela mat predstavu co vsetko je mozne a co by mohlo byt zaujimave pre mna.

anabella235
24. feb 2014

nemaj obavy. ja som mala a zbytočne. bolo to vcelku normálne a vôbec som sa necítila dotknutá. ani nemám pocit, žeby si to nejak zvláštne niekto obzeral a spolubývajúce už vôbec nie

veriiii
24. feb 2014

@marlene mas pravdu, suhlasim..tieto veci sa robia nedostojne, chrani sa malo sukromie zeny,ale tak sme naucene, a asi nik nema ani odvahu si predstavit,ze by to mohlo byt inak..aspon keby boli plenty medzi postelami!

veriiii
24. feb 2014

@digysa presne,aspon zavesy medzi postelami..

veriiii
24. feb 2014

a este dodam, zijem v Britanii a ked sa robi vaginalne vysetrenie, dava sa taka plachta na stehna..a napr nemaju klasicke gyn.kresla, aspon som sa s tym nestretla..pacientka sa vacsinou vysetruje v lahu s pokrcenymi nohami v kolenach a s tou plachtou cez brucho,kolena atd..

mariuskaa
25. feb 2014

Na Sk vela dostojnosti v nemocniciach celkovo nie je , nie len pri porodoch.
To ked niekto chce mat "normalny" zazitok sa povazuje za nadstandard a pacientka "citlivka".
Slusnost a ucta k pacientovi by mal byt STANDARD nie nadstandard.
A vyzadovanie ucty a slusnosti od personalu sa povazuje za "PROBLEMATICKOST"
Toto su tiez lichotky
- pouzivanie klystiru (pri porode alebo pri inej operacii...)
v zahranici neviem ako ostatne ale som sa s tym nestretla nikdy.
Pred porodom sa je zlahka a aj pocas porodu sa moze pit voda, alebo vyziva/puding pred.
- ak je raz pacientka prijata na izbu a je na posteli, nikam nemusi "vybiehat" na inu postel (a uz nie naha), ved postel ma kolieska a ak by trebalo cisarsky rez tak ta prenesu na tej istej posteli.
- Kazdy jeden z personalu vysvetli, co sa ide diat.. presne kroky. Nedavno som bola na biopsii a mali na dverach vo vnutri Znacku STOP - a tam kroky: pre vsetok personal, STOP, zastavte sa, podali ste pacientovi ruku? Predstavili ste sa? Podrobne ste opisalli vsetky kroky, ktore budu nasledovat? .... (uz minule som to chcela odfotit nabuduce... )
- nikto nebuzeruje za poriadok. To co sa na SK robi je svinstvo... na nejaku 80 rocnu choru babicku budu ziapat sanitarky a sestry , ze nemoze mat nic "na" stoliku ale vsetko v suflikoch... A ludia sa ani nebrania, panuje velky strach, ludia nepoznaju svoje prava...
ze doktori su tu pre nas, my platime im (aj ked nie priamo, ale su plateni z nasich dani, postovne...) my mame pravo si vybrat a neznasat takeho chovanie. Alebo nebodaj aby nejaka doktorka vrazila zaucho dietatu, lebo sa myka...)
- su zavesy aby bolo zachovane sukromie - ak uz nemas sukromnu izbu, ale aj v sukromnej izbe je tiez zaves aby nahodou, ak ta niekto vysetruje a niekto vojde do miestnosti bolo stale zachovane sukromie pacientky.

koniarova
25. feb 2014

@marlene Písať čo bolo pred 20 rokmi je smiešne. To sa nedá porovnávať a nemá to nič spoločné s touto témou.

vejula
25. feb 2014

@marlene tu nielenže na operačny stôl musíš výjsť sama, maju vôbec problém počkať kym prejde kontrakcia, kedže počas kontrakcie som nevladala pomaly ani očami pohnuť nieto na stôl vyliesť. Maju problem pomôcť ti, ked vidia, ako v bolestiach nedokažeš vyskočiť na operačný stôl, maju pocit, že to je niečo nad ramec ich povinností 😔 A to nehovorím ako boleli tie kontrakcie, ked som už bola napevno priputana k operačnému stolu a my sme ešte čakali na anesteziologa. Nemohla som sa v tych bolestiach ani pohnuť, ani dať do polohy, ktorá by mi moje kontrakcie zmiernila. Vždy ked buchli dvere s nádejou som sa pýtala, či to je už ten anesteziolog a oni stále nie... ˇCakala som na neho asi štvrť hodky a mne to pripadalo ako cela večnosť 😒

vejula
25. feb 2014

jo a ešte milá skusenosť, z prvého pôrodu, ked som ešte nevedela že pôjdem na cisarsky. Mala som toho pozitivneho streptokoka, tak po prijati mi dali infuziu, tie antibiotiká. Potom mi dali niečo druhe, samozrejme neobťažovali sa povedať mi, čo to je. Až sa jedna sestrička druhej spýtala čo mi to dala. A ona, že tie ATB, vtedy som videla ako sa ne seba pozreli, odišli mimo mna, niečo si povedali a hned mi infuziu odpojili. LEn hlupak by sa nedovtípil, že mi omylom dvakrát dali to isté, lebo nevedeli, že už som ATB dostala. Tak som sa ich na rovinu spýtala, či sa pomylili a dali mi znova tie ATB. Joj, no ako sa tie sestričky urazili, že čo si to domýšlam, že som mala streptokoka, tak mi dali normálne ATB, že všetko urobili ako mali a nechs a starám o čo mám.... Vtedy vystresovana som to nechala tak, ale.... 😖

koniarova
25. feb 2014

@vejula Nepaušalizuj. U mňa s ničím spomínaným, čo uvádzaš problém nebol. Uvádzaj konkrétnu pôrodnicu, lebo nesprávne vytváraš negatívny obraz celému nášmu zdravotníctvu. A pritom to tak vôbec nie je. 😉 Ja som rodila v Trnave a bola som nadmieru spokojná. 😉

kofoluska
25. feb 2014

@koniarova A veru @marlene napisala K teme. Nie OD temy. A vobec to nie je smiesne. Je skor smutne, ze v zahranici boli v pristupe personalu k pacientom daleko pred nami - daleko pred tym, kde sme my DNES. Poznam zeny, ktore boli spokojne niekde na Orave v porodnici, ze ich bolo 6 na izbe, sestricky na ne hukali, decka mali cely cas na novorodeneckom a nosili im ich len na kojenie. A to nie pred dvadsiatimi rokmi, ale teraz. @marlene ma uplnu pravdu - za tento stav si mozeme same prave tym, ze vsetko trpime, nic nepovieme, bojime sa ozvat a to, co by malo byt beznou vecou si musime pisat do porodnych planov! Pripadne si musime platit drahe sukromne porodnice, aby sme sa dockali pristupu a porodu takeho, aky ho xceme mat. Pretoze su to len styri dni v zivote matky aj dietata - ale aj za tie styri dni maju obaja pravo na dostojne a slusne jednanie, maju pravo byt neustale spolu a maju pravo byt v normalnom prostredi.

vejula
25. feb 2014

@koniarova ja paušalizujem? Ty paušalizuješ, ked pišeš, že to čo bolo pred 20 rokmi sa už nedeje 🙂 Tak budem konkretna, bolo to 4 roky dozadu v CA. Ale ano, počula som, že od kedy je tam nový primar z OStravy, tak je to tam omnoho lepšie. Dokonca aj piť a jesť dovolia počas pôrodu, čo je na Slovensku takmer neslychané a snaží sa aj vrátiť kompetencie PA. Čo bohužial ony samy odmietaju, lebo si už zvykli, že niesu pôrodné asistentky ale pôrodníkové asistentky.
Ale ako čitaš, niesom jediná, ktorá ma takéto zážitky, tak určite to nebol problem jednej pôrodnice. A za všetko hovorí, že každá jedna prispievatelka, ktorá už rodila v zahraničí a mala možnosť pocítiť na vlastnej koži, čo to znamená, ked sa lekar správa k pacientke s uctou, tak jej žaludok zdvíha ked číta, čo všetko pripadá Slovenským pacientkam za normalne.

koniarova
25. feb 2014

@vejula Ty chodíš pravdepodobne do zahraničia na všetky vyšetrenia, že? 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
koniarova
25. feb 2014

@fidka79 A ako mám zmýšľať, keď zo zážitkami podobnými vašim nemám skúsenosť? Ku mne sa nikto necitlivo nesprával. 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bubelko
25. feb 2014

neustale sa tu omielaju slova ako "pravo na...", "dostojnost"...ale kde su povinnosti? a co tak slusnost na oboch stranach? personal v nemocnici sa nechova nijak inak ako ludia v obchodoch voci predavackam, na uradoch voci uradnickam a opacne. ako chcete, aby sa k vam lekari a sestricky chovali slusne, s respektom a uctou, ale kde je ucta a respekt voci nim? voci ich praci? nikde... tak sa netreba divit.
by ma zaujimalo, kolke z vas, ktore sa tu tym "respektom" a "uctou" voci vasej osobe ohanate, rano pozdravi vodica autobusu, ked nastupuje prednymi dvermi, podakuje predavacke, za nablokovanie nakupu a zazela jej pekny den?
furt sa porovnavame so zahranicim... ale ked sa clovek pozrie do tem ako "tehotne v zahranici", ci "pediatri v zahranici", tak sa väcsina sloveniek stazuje, ze take vysetrenie chyba, taky monitor nerobili, tam ju neposlali. dieta nebolo poslane tam-a-tam. nebolo u takeho ci hentakeho odbornika. ziaden duphaston na udrzanie tehotenstva a podobne... dieta sopli a kasle - na svk uz by bolo na odberoch, pripadne rovno orl - v zahranici sa to neriesi a co robia slovenky - reklamuju, aka je zla starostlivost.

z toho vyplyva aj moj nazor, ze zdravotnicky system so vsetkymi tymi svojimi vysetreniami, kontrolami nam slovenkam vo väcsine vyhovuje. problemom ostava len a len ludsky faktor. ale ten je momentalne na slovensku vseobecne na bode nula, takze ak sa ludia celkovo k sebe nezacnu chovat s uctou, nemozu to cakat ani od inych 😉 cest vynimkam 🙂

zabka79
25. feb 2014

@fidka79 jaaj, tuším im to zbytočne vysvetľuješ, je to ako slepému hovoriť o farbách...každý má svoj názor, súhlasím s tvojími príspevkami, snáď sa za roky postupne ten prístup zmení...Našťastie som stretla lekárov ktorí ochotne všetko vysvetlia, podajú ruku, zasmejú sa, sú naozaj odborníci, a človek im tú úctu s radosťou oplatí. Dúfam, že ich bude čím ďalej tým viac 😉

vejula
25. feb 2014

@bubelko vždy sa snažim správať tak, aby človek oproti mal dobrý pocit v mojej prítomnosti. Ale pokial na mna niekto utočí, ticho niesom. V obchode pri paneláku sa zdravím so všetkými predavačkami, rada s nimi nejakú vetu prehodím, ako sa maju, či práca uteká, do kedy maju smenu. Vážim si ich a väčšina rada prehodí par slov so mnou, pochvali detičky, ako rastú... Proste klasika. Dokonca aj bezdomovca čo blízko nas predava notabene pozdravím, lebo ho vidavam častejšie. JE to rovnaký človek ako aj ja.Taktiež k lekárom sa správam uctivo, pokial sa oni ku mne správaju s rešpektom. Pokial mi laborantka, ktorá mi ide robiť RTG povie, že ju doslova serem, len preto, lebo si vypytam košelu na brucho, tak ticho nebudem. Ku mne si ludia radi dovoluju, lebo vyzeram tak mlado, možno zakríknuto.... Ale ja som rovnaký človek ako aj oni. A to aj vždy poviem, že pokial ja sa k nim správam s uctou a rešpektom, tak rovnaké správanie vyžadujem od nich. Je mi jedno na akom su poste, pre mna za mna, nech aj prezident, nemá právo sa ku mne chovať menejcenne, pretože som rovnaký človek ako on.

@fidka79 asi ano, v čechách už môžu ženy rodiť aj pri PA.. Ja by som to brala aj na Slovensku. A vdakabohu za pôrodné asistentky ako ty, ktoré maju rovnaký pohlad na rodičky. LEbo ste nadejou do buducnosti 🙂

sorciera24
25. feb 2014

@bubelko presne si to vystihla......by som chcela vidiet, ako sa dane "pacienkty" tu vlastne k personalu spravaju....... ja som napr. prirodzene hned po porode lekraovi, kt. ma rodil podakovala....on na mna kuka, ze teda to sa mu uz roky nestalo....ze furt od rodiciek pocuje same poziadavky, naroky, aj andavky, ale obycajne "dakujem" nie su schopne vyslovit...... kolke ste podakovali, uplne obycajne?.....podla mna prirodzena vec, ak chcete uctu z druhej strany......

hradnapani
25. feb 2014

@bubelko ono je to aj o vnimani. Ja osobne si nemyslim, ze na slovensku panuje nejaka vseobecna neucta. CAsto o tom pocuvam, ale nestretavam sa s tym az tak casto. Ked som slusna ja, obvykle dostanem naspat aj slusne spravanie, cize vzajomna ucta prebehne. Ale problem je ten, ze vo chvili ked pravom ocakavam, ze sa ku mne bude niekto chovat s uctou a respektom a to prave v pre mna najdolezitejsej a najzranitelnejsej chvili, a prebehne to uplne opacne tak ma to proste zaboli, a velmi.

A osobne som presvedcena, ze ta ucta zacina pri cloveku samotnom. Ak si vazim samu seba, tak si mozem vazit aj inych a mat k nim uctu. A z ucty k sebe mam pravo na uctive zaobchadzanie a prave preto mam toho "plne usta".
A ak sa zahranicnym matkam pozdava slovenska starostlivost, tak nech pouziju slovensko ako dobry priklad a nech si to pre seba ziadaju! kde je problem?

hradnapani
25. feb 2014

@sorciera24 patrim k tym, co tu recnia o tej ucte a poviem ti pravdu, ze ja som isla tej lekarke osobne podakovat. Ale trapne na tom bolo vies co? ze som vlastne nevedela jej meno (lebo tu sa to proste nenosi a minutu po porode zmizla, tak som proste nestihla ani vybafnut to dakujem, pricom som bola v ten vecer jedina a dosiel ma zasit zase nejaky anonymny lekar), takze som si to meno musela zistit a ist za nou po troch dnoch ju hladat kdesi na lekarsku izbu, lebo po nej nebolo ani stopy. A reakcia z jej strany bola viac ako vlazna. Ale ma na to pravo, mozno bola unavena, mozno nieco ine, to neriesim.
Neviem, preco sa tato debata pocuva do roviny, ze vlastne tie, ktorym tu o nieco ide, vlastne nevidia pre tie triesky vo vlastnych ociach.

ynett
25. feb 2014

@sorciera24 @bubelko ano podakujem a pozdravím, správam sa s úctou ku každému a to isté vyžadujem aj ja. nenechám si však skákať po hlave. Vždy keď odchádzam od lekára tak pozdravím a poďakujem. Rovnako aj v obchode. Takisto aj ked bezdomovec predáva Nota bene a veľa ľudí ho len tak prejde aj ked ich osloví, ja sa pozdravím a poďakujem, že nemám záujem. Takisto poprajem pekný deň.

a súhlasím s @hradnapani, predsa len situácie okolo pôrodu sú pre ženu najcitlivejšie.

koniarova
25. feb 2014

@bubelko Presne mi z duše píšeš. 😉 😉 😉 100x like.

zu_zi
25. feb 2014

Necitala som vsetky komenty, ale urcite to neprebieha tak, ako opisujes ;) Ziadna spolubyvajuca nic neuvidi, neboj sa a lekari sa nepytaju na nic, co si aj tak medzi sebou poviete (predpokladam, ze neplanujes byt na izbe za netykavku). A po porode Ti to bude aj tak jedno, ja som pred porodom riesila to, ako mi budu pozerat vlozku (lebo mi to niekto povedal) a po cisarovi som bola osetrovatelke vdacna, ze mi ju vymenila, vobec som neriesila nic, lebo ma bolela jazva a aj tak by som si ju sama vymenit tych prvych par hodin nevedela... Naozaj sa neboj ;)

hanuska148
25. feb 2014

Zeny nezabite sa tu. To je vasa vec ze vam to nevadi.
Pre mna je porod velmi intimna vec ktoru chcem prezivat s mojim muzom a s doktorom/doktorkou a sestrickou, alebo dvoma. Nepotrebujem očumovanie. Ano samozrejme ze v tom momente mi to asi bude jedno, ale nejde iba o ten jeden moment, ide o cely pobyt v nemocnici. Ci uz pred alebo po porode. Ja mam rada svoje sukromie, mam rada ked mam vlastnu sprchu a toaletu, nechcem sa o to delit s dalsimi dvoma pre mna v podstate cudzimi zenami. Myslim si ze vsetok tento "nadstandard" by mal byt samozrejmost. Lebo vsetko toto ten zazitok robi prijemnejsim-podla mna.
Takze to ze vy ste rezignovali a je vam jedno kto vam bude očumovat tam dole, je vas problem. Zakladatelka temy asi chce mat svoj klud tak nech si ho pyta, ma pravo na sukromie. To ze vam to bolo jedno a podla as to nebolo take zle by pre nu nemalo byt smerodajne..
A tak kazdy mame ine naroky...ja preferujem komofort aj v tychto situaciach. Nechcem rodit ako na pase ;)
PEACE