icon

Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné

lamias
22. feb 2014

Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...

lauricka
25. feb 2014

@hanuska148 pozri, mlada mamicka moze byt len "naockovana" recami....a ona sama moze zistit kludne, ze to predsa je nakoniec v pohode a ze si zbytocne robila nervy. Tak preto sme jej to pisali. Ano, niektori ludia su citlivi na vsetko a potrebuju byt vsade ako vo vaticke, ale ona nemusi byt ten pripad. Keby sa dialo nieco prehnane, prilis, velmi neprijemne, myslim, ze by som jej to napisala. Ale fakt sa nic take nedialo. Jediny, kto ma bol pozriet a kontrolovat, bol osetrujuci lekar. Ak tam aj bol niekto iny, napr. sestra, tak stala bokom. A podme z toho robit vedu.

hanuska148
25. feb 2014

@lauricka to bol TVOJ pripad
Mlada mamicka sama najlepsie vie co chce! Ked chce mat komofort! Ked chce sukromie! Ked jej su taketo veci neprijemne, preco by mala dat na rady typu: "nebolo to take strasne" PRE TEBA! To nebolo take strasne ;)
A ano robime z toho vedu, lebo niekomu to vadi, niekomu to nevadi. Ked jej to vadi tak nech si to vyziada! Aj ty si si to mohla vyziadat. Kazdy sme iny...a to neznamena ze tu treba buducu mamicku odhovarat ze to bolo v pohode.
Nech si to zariadi, nech je pokojna, nech nema strach, ked sa bude citit lepsie tak nech si zariadi cokolvek co jej zazitok maximalne sprijemni ;) Vzdy lepsie ako stresovat lebo vy ste jej povedali ze to je ok.

bubelko
25. feb 2014

@vejula
@ynett
@hradnapani
bola som na svk pred dvoma tyzdnami - za ten tyzden, co som byvala u svokry ma vo vchode mi odzdravil jeden clovek - jeden jediny.
ked som sla na nakup a drgol do mna niekto vozikom, ani bu, ani mu. okolo nota-bene-predavaca chodili ludia oblukom. v opere na wc - vychadzala som von, pani sa tam vtlacila - zas - ani bu, ani mu.
boli sme dat robit detom pasy, zas predbiehacky par excellence. ludia vosli do budovy - ani bu, ani mu.
takze predpokladam, ze vy ste tie svetle vynimky. lenze, keby sme takto robili anketu, tak budu vsetci svorne tvrdit - ja sa predsa zdravim, ja predsa poviem prepacte, ja to, ja ono...
tolko na okraj.

suhlasim, ze porody a tehotenstvo su pod vplyvom hormonov vzdy brane citlivo. ale ked sa dnes spätne pozriem, ako som sa chovala ako tehotna, tak sa cudujem mojmu muzovi, ze ma nezastrelil. takze podla mna, to ako vnimame porody ma velmi malo spolocne s tym, ako to v reale skutocne je. alebo aspon väcsinou. pretoze sme v napäti, ocakavani, niektore vo väcsom, ine v mensom strese a to nase videnie, nemusi vzdy zodpovedat realite a niekedy aj neskodna poznamka spätne vyznieva daleko utocnejsie ako mozno bola myslena. a potom sa vyhecuju este emocie a z komara sa spravi somar 😉
nie vzdy je vsetko len vina personalu... to je jedine, na co sa snazim poukazat. neberiem nikomu pravo na uctu a respekt, pokial je na oboch stranach...a ja mam z poslednych navstev slovenska stale viac a viac dojem, ze v centre som "ja" s velkym j a ostatni mi mozu....

lauricka
25. feb 2014

@hanuska148 MOJ pripad to bol, presne a akoho ineho pripad by to asi tak mal byt, nie? 😀 Ano, pre MNA to nebolo take strasne a pre koho ineho? Ved piseme svoje skusenosti, nie? Mlada mamicka pred prvym porodom vie, co a ako si ma predstavit, ze bude? To asi tazko. Odhovarat? Vies, co znamena odhovarat? O nicom takom som nepisala. Mlade mamicky pred prvym porodom dnes, vela z nich, stresuje viac, nez treba. A ked ma problemy nieco zvladnut, tak jasne, nech si to zariadi ako chce, ved to tu nikto nerozobera, ze by nemala. Si predstav, ze mas hemeroidy a doktori ti do zadku pozeraju....a aj take veci treba vediet zvladnut. Ty si pre doktora len dalsi z mnozstva pacientov, vysetri Ta a ide dalej. Piseme tu LEN svoje skusenosti. Chapeme sa? Fajn.

danula.ch
25. feb 2014

pohlad zene medzi nohy tesne po porode asi nikomu nie je velmi prijemny....... neverim tomu, ze sa tam doktor pozrie, ked fakt nemusi 😅 😅

hanuska148
25. feb 2014

@lauricka nevravim o tom ze ty si nieco take pisala. Niektore zeny tu pisu takym stylom ze mi to pripada ako: ked som to zvladla ja tak to zvladnes aj ty a kazdy kto si dovoli mat nieco naviac (nadstandard, sukromna nemocnica a pod) su hned citlivky chudatka zeny ktore nic nezvladnu. Je uplne normalne mat pred porodom obavy, aj ja som ich mala aj bez toho aby som citala zle skusenosti. Ved to nie je med lizat, a to je vseobecne zname ze porod boli ;) a preto si to chcem sprijemnit najlepsie ako sa da, aj keby som si to nesprijemnila mozno by som sa citila fajn, ale nechcem to riskovat lebo nikto mi nezaruci ze to bude fajn ;) ani tym ze ty si mala dobru skusenost, kazda nemocnica je ina, kazdy lekar kazda sestra...
A vlastne netusim preco si si to vzala osobne, ja som nepisala prvy prispevok o tebe ale o celej tejto diskusii...

ynett
25. feb 2014

@bubelko musím ale povedať, že vo vchode máme zopár individuií, že nepozdravia a dokonca ani neozdravia čo je pre mna už vrchol drzosti. tak sa nedivím, že aj s takými máš skúsenosti. Mňa proste rodičia slušne vychovali 😉

zuzka1008
25. feb 2014

@lamias ja ti opisem moju skusenost, rodila som v aug. 2010 , Ruzinove, vizita- no otras, ale vtedy mi totak neprislo, na izbe nas bolo 5 plus miminka, dr prisiel zacal postupne kazda sme mu ukazali sitie po nastrihu, a vlozku, takze ziadne sukromie...mam dojem ze vtedy videl moje intimne miesta ale cely personal nemocnice. 😒

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
vejula
25. feb 2014

@bubelko ked neveriš nemusiš. Za ostatných niesom zodpovedná, ani za ich konanie. Ja si ludí vážim, nie podla toho aký titul maju pred menom, alebo na akom poste sú. Ako píšem, ak ma aj bezdomovec srdce na pravom mieste, a pri stretnutí sa na mna usmeje, tak reagujem rovnako. Ale ak po mne vrieska dajme tomu aj doktor, dokažem sa ohradiť voči jeho spravaniu, s tym nemam problem.

vejula
25. feb 2014

@fidka79
@bubelko ked už je reč o tom slušnom chovaní, môj synček mal necelé dva roky, kupovali sme struhadlo v obchode, tak nam už nablokovala a podala struhadlo, synček slušne povedal predavačke, dakujeeeem. Predavačka na neho nereagovala, tak sa postavil pred nu a zvolal - Prosíííím, prosíííím 🙂 Sa na neho pozrela zahanbene, že jej dal lekciu slušného správania 😅

lauricka
25. feb 2014

@hanuska148 nebrala som to osobne, je mi to jedno, kto, kde a ako rodi. Cely odkaz od nas pre pytajucu sa bol asi taky, ze neboj sa prehnane dopredu, dnes uz sa nijake roztahovanie noh pred polovicou nemocnice velmi nerobi. Nikoho nezaujima jej tam cucat, ked neni treba, to je na beton 😅 Pri porode ako to bude riesit? Nepozerajte sa, rodim? Proste, treba sa trochu ukludnit. A do takych veci, ze strach z porodu je normalny a ze boli, nema zmysel zachadzat, ved to tu nikto nespochybnuje. Rodila som dvojcata a na dvojcata sa pride pozriet viac ludi, nez normalne, kedze to je trochu zaujimavejsie. Jedno mi bolo jasne, ja ako osoba ich netrapim a po porode zabudnu aj ako vyzeram. Je to FUK. Zaujimavy bol porod dvojciat pre nich. A ked uz sme pri tom, keby nieco, mam tam flotilu lekarov a sestier na zakrok, co je urcite vyhoda 😀 Pobyt po porode pre mna vobec nebol ruzovy, ale toto, co sa tu riesi, bolo naozaj to posledne, co bolo dolezite a co by ma trapilo. A myslim, ze tymto by sme to mohli uzavriet.

lonelyfrog
25. feb 2014

Myslim, ze po porode ti to bude ,,jedno,, 🙂 budes mat ine starosti a radosti ako riesit kto bude na vizite...neber to v zlom ale nikto si ta tam specialne vsimat nebude ved oni takych tunelov 🙂 vidia na milu jarmilu kazdy den 🙂 kukne ta osetrujuci lekar a sestricky budu kecat vedla a dohadovat sa co budu zajtra varit 🙂 🙂 hlavne mamicky a buduce mamicky nerobme z prirodzenych veci vedu 😉

natalienka12
25. feb 2014

@lonelyfrog som rada, že tu pribudlo pár normálnych názorov, baby! Mimochodom, ty si už v 45tt či si to zabudla zmeniť v profile?

bubelko
25. feb 2014

@vejula fidka79 ale ja verim, nemam dovod neverit. ono nejde o to, co robite vy, ja. ide o to, co robi väcsina. väcsina ludi prechadza na cervenu, parkuje na miestach, ktore na tento ucel nie su vyznacene, nezdravi, nepomaha, su vecne zamraceni, ponahlaju sa, strkaju jeden do druheho, su nevrli... a mohla by som so svojimi zazitkami z 2 tyzdnov pobytu na rodnej hrude pokracovat. ludia zijuci denno-denne v tomto procese to uz ani nevnimaju, kedze je to pre nich bezne... a tak je to aj so zdravotnictvom, sluzbami -skratka väcsine tento sposob fungovania vyhovuje a komu nevyhovuje, tak si doma pofrfle a neriesi. a pokial to bude takto, tak holt smola. nebude dovod nic menit, kedze sa nikto oficialne nestazuje. a tych par jednotlivcov, tym sa predsa vyhovelo...

macamac
25. feb 2014

@natalienka12 😲
nedáá mi to, fakt nedá
toľko neempatie, čo tu ty ukazuješ svojimi príspevkami...ešte som to ako tak neriešila, každý je nejaký...
ale teraz som prečítala tvoj príspevok zo včera a ani nemôžem dočítať ďalej
to ako si odpísala @zabka79 ......fakt nemám slov 😖

si to vieš aspoň predstaviť?
si ju vôbec pochopila?
kde písala, že za to môže personál alebo spolubývajúce???
ona písala o svojich POCITOCH. chápeš? každý živý tvor ich má, niekto viac, iný menej, každý má iné....
to ty ak robíš niekde s ľuďmi a žena by potrácala, by si sa jej pýtala takú kravinu, že či si myslí,že za jej potrat môže personál nemocnice, alebo spolubývajúce??
kks, to je úroveň

ja ju chápem
prechádzala si peklom a okolo mala ženy, čo boli tehu...a jej tehu sa práve končilo
akože upratovačku, ktorá by ma drbkala za ušpinenú posteľnú bielizeň, (tá nemocnica tiež vyhrala asi v lotérii 🙄)
tú by som asi preplieskala. tak sa mali postarať, aby to nezakrvácala!
a určite ten zástup lekárov a pohľady spoluležiacich jej v jej trápení určite robilo dobre 😒
ona mala právo na samostatnú izbu

a zas - tie nadštandartné izby sú stále obsadené
mala som záujem, ale mala som aj smolu. bola obsadená
a veru ja som rodila 2x a zažila som aj rozčapené nohy na izbe so 4 babami, odkrývanie vložiek pinzetou (fuj, som premýšľala, od koľkých vložiek je už zarýpaná) a očumovanie xy ľuďmi. pri druhom pôrode som už podpísala,že si neželám medikov pri pôrode
a ráno nábeh sestričiek, ktoré trieskajú dvermi a savom pretierajú podlahy...no comment
dá sa aj inak
prežila som, zažila som, tu som...ale nepáčilo sa mi
ale pôrody v sále boli OK
mne sa nepáčilo to na novorodeneckom
celé zle a žiadne baby friendly...ten titul si môžu strčiť 😝

lonelyfrog
25. feb 2014

@natalienka12 veru zabudla nastastie to mam necel tri tyzdne za sebou 🙂 diky 😉

macamac
25. feb 2014

😅 nie nábeh sestričiek, ale upratovačiek so savom 😉
sorry,preklep
ešte tak zle na tom nie sú pôrodnice, žeby sestričky umývali podlahy 😀 😉 🙂

michele11
25. feb 2014

Ja som rodila pred 4 rokmi v BB z objektivnych dovodov, kedze to bola najblizsia nemocnica a mala som rizikove tehotenstvo. Za cele tehotenstvo som si uzila tolko prehliadok, ze to uz ani pekne nebolo. Ale bola som taka vystresovana, ze som nemala odvahu na nic, ani na ziadny protest, ked ma vysetrujuca doktorka oznacila pred sestrickou za nadchadzajuci potrat, ktory ma ist na oddelenie!!! Povedala to predo mnou, bez kuska empatie, ani neviem, ako som sa dostala do cakarne za muzom. Pri porode som tam bola dost dlho, kedze som sa neotvarala, tak som vystihla 3 doktorov, vysetrenia kazdu hodinu, pomerne bolestive, ale musim uznat, ze sa vzdy konali vo vysetrovni a nie na vzdycharni. Ale vizity po porode prebiehaju v duchu "kto ma ruky a nohy, podte s nami na vizitu". Odlepovanie vloziek pinzetami, otazky o stolici, meranie teploty o pol siestej rano,... Vrcholom bolo, ked mojej spolubyvajucej zatlacali maternicu, neviem, ako sa odborne vola, ale skakali jej tam po bruchu predo mnou na vizite, potom kontrolovali, co z nej vyslo. Fakt to bolo dost nechutne a ta plachta za par drobnych by tomu bola pomohla.
A k tej diskusii, ktora tu prebieha, len tolko, ze kazdy ma pravo na to, aby s nim zaobchadzali dostojne. Pokial naozaj nie sme v zivot ohrozujucej situacii, nie je dovod na to, aby s nami zaobchadzali ako s kusom masom. A aj ked naozaj ide do tuheho, aj vtedy sme ludia a nie beztvare kusy bez citov. Ak to niekomu neprekaza, je to jeho vec, ale nech neosocuje inych, ze im to vadi. A pre autorku diskusie, riesenie je ist rodit niekam mimo SR, alebo do sukromnej nemocnice, zaplatit si izbu, spisat porodny plan a trvat na nom. Ak sa na to budes citit, ist na vysetrovnu mimo izby, alebo ziadat obmedzit pocet ludi pri vizite, pripadne ich poziadat, aby nehovorili o tvojom zdravotnom stave a informaciach o nom pred celou izbou. A v ziadnom pripade si neber k srdcu reci o tom, ze si precitlivena a pod., v zahranici je to uplne bezna prax, ze clovek ma svoju dostojnost aj pri porode, ved je to taka krasna udalost a na Slovensku ju vedia cloveku celkom slusne zhnusit. Doktori a cely personal su tam pre teba, na to treba mysliet, beru za to plat, aby ludi liecili a nerobili z nich debilov, ktori nemaju pravo o sebe rozhodovat. Vela pozitivneho si v nemocnici neuzijes, ked budes trvat na svojich poziadavkach, ale mas na to plne pravo a snad sa raz dozijeme toho, ze sa tieto poziadavky stanu beznou praxou nemocnic.

kofoluska
25. feb 2014

@sorciera24 @bubelko pozdravim sofera autobusu ak nastupujem aj vystupujem prednymi dverami. Predavacke ci v obchode ci v PNS stanku sa slusne pozdravim, poviem, co xcem, zaplatim, podakujem a odzdravim sa. Na trhu vzdy s trhovnikmi prehodim par slov, zasmejeme sa, posrandujeme. Nikdy neodchadzam bez toho, aby som nepovedala "dakujem" a "do videnia".
Spravam sa k ludom tak, ako xcem, aby sa oni spravali ku mne. Obom sluzbukonajucim doktorkam som sa okamzite po porode podakovala a podakovala som sa im za skvelu pracu aj druhy den, ked ma boli pozriet na izbe na oddeleni sestonedelia. Povazujem to za nieco prirodzene a normalne. Zazila som vsak velmi vela zdravotnikov, bola som nie raz dlhodobo hospitalizovana alebo som mala hospitalizovaneho pribuzneho. JA som sa spravala slusne, na slovo som pocuvala ich pokyny. Ako ale nazves spravanie zdravotnych sestier na urazovke, kde je 90% pacientov imobilnych a odkazanych na pomoc prave ich a ony si v noci pokojne odidu na dlhsiu dobu na ine oddelenie? Lezala som s dolamanymi nohami a driekovym stavcom, spolupacientka mala po autonehode tiez hodne zraneni - obe sme potrebovali zakladnu vec. Vycurat sa. Na WC sme ist nemohli, sestrickam sme sa dozvonit nevedeli. Prisli asi po dvoch hodinach. TOTO je bezne spravanie zdravotnickeho personalu na Slovensku. Myslis, ze sa ospravedlnili alebo ze nejako zdovodnili, preco nepoculi zvonenie? Kdeze. Jedine, co ich zaujimalo bolo, aby sa to nedozvedeli lekari a vrchna sestra, lebo by mali pruser.

digysa
25. feb 2014

Dostojnost.......... hmmm...

1. Pridem na pohotovost s dietatom a najdem sestricky za budovou fajcit. Ked im poviem, ze mi dieta krvaca- oni odpovedia " pani my mame obednajsiu prestavku"

Dostojne zaobchadzanie s pacientom: Pridem na pohotovost a jedna sestricka je v ordinacii ( druha ma prestavku a potom sa vymenia)

2. Pridem na operacnu salu, vyzleciem sa donaha, lahnem si na operacny stol a tam cakam, co sa bude diat.....

Dostojne zaobchadzanie s pacientom: Som v predoperacnej miestnosti, za zavesom kde sa vyzleciem, sestricka mi oblecie "operacne saty", lahnem si na postel, ktorou ma prevezu na operacnu salu... je mi zima, sestrica mi prinesie deku, ktorou ma zakryje a ja lezim a cakam co sa bude diat....

3. Som v nemocnici pocas potratu, som na izbe, krvacam a krvacam a tecie to zo mna.....pride upratovaci personal a este mi vynada, ze co som tu vsetko tak zahnusila (pripad jednej prispevatelky , par stran dozadu)

Dostojne zaobchadzanie s pacientom: potratila som (pisem osobnu skusenost), lezim na intenzivke a krvacam....tecie zo mna a neda sa to zastavit. Kazdych 15-20 mint pride sestrica skontrolovat, kolko krvy zo mna vytieklo. Ak je toho vela, vymenia specialne podlozky a daju mi ciste....toto sa opakuje asi kazdu hodinu. Sestricka sa ma vzdy spyta, ako sa citim-ci mam moc mokru podlozu, ci sa mi pohodlne lezi. Ked mam prilis spinave nemocnicne saty, tak mi ich vymenia za nove......

@bubelko zdravim vsetky a vsade, dakujem kazdemu za vsetko. Tu je to uplne normalne. Moje deti mi dokonca uz automaticky zadakuju az za taku hovadinu, ako podanie pohara vody... Proste v amerike sa ludia takto k sebe spravaju automaticky.... ( tu na Sk to volame AFEKTOVANOST 😅 .....vela krat to pocuvam od mojich slovneskych znamych 😉 )
Pouzivam slovo : Thank you, Please, excuse me - kazdy den aj 100 krat.... som jedna afektovana, vychovana zenska, ktora si potrpi na slusne spravanie. 😵

dominikabartlova
25. feb 2014

Ja ist rodit mne je to suma fuk, hlavne nech dieta vyberu zdrave a v poriadku.... premna zamna nech mi ocumuju skatulu... a kedze som opatrovatelka tak skatul a frndov som videla na desiatky a nikdy sim ich neocumovala, umyla, natrla a zabalila 😉 😉 a hotovo , berem to ako pracu a nie ako voyerstvo... ale ja to berem inak...

digysa
25. feb 2014

@dominikabartlova 😀 😀 😀

digysa
25. feb 2014

@dominikabartlova Ja sa nemozem prestat rehotat..... 😀 🙂 😀

dominikabartlova
25. feb 2014

@digysa snad v dobrom 😵

dominikabartlova
25. feb 2014

@digysa snad v dobrom 😉

digysa
25. feb 2014

@dominikabartlova Aj ked mame rozdielne nazory, aj tak ma to pobavilo....v dobrom...

Ja som trochu viac hanbliva 😎

matozazzo
25. feb 2014

@lamias necitala som vsetko,tiez som chcela mat sukromie preto som sla na nadstandard pri 1.a pri druhej len na 1 izbovu izbu (platilo sa tiez,ale menej). A vizita sa nikdy nepytala na sulromne veci, len ako sa citim, ci mam nej.problemy a co sa tyka babatka a kojenia.

zabka79
25. feb 2014

@lonelyfrog ďakujem za podporu, presne tak, vôbec som nikoho neobvinila iba som sa cítila hrozne a bol to príspevok do témy ktorý ma príznačný názov. Sebecká žena ako ona si to proste nevie predstaviť. Keby ma vzali na kyretáž tak ako sľúbili (hneď ráno) nič krvavé ani nie je... Som rada že sú ženy ako Ty - čo ma pochopili a nemusím nič extra naviac vysvetľovať 🙂