Nedohodnutý pôrod
Čaute baby, rodila niektorá už tak, že si vopred nevybavila pôrodníka? My sa touto myšlienkou zaoberáme stále viac a viac, príde mi zbytočné dávať niekomu plno peňazí za to, že príde a odrodí, veď to je povinnosťou aj službukonajúceho lekára, či sa mýlim?
@kokorunecka no ja celkem ted nerozumim, o co ti jde. Co je na tom tak divneho, zila jsem v UK 5 let, mela jsem tam zdrav. problemy a mela sem takovou a takovou zkusenost. To se sem nemoze napsat ci co? Nekdo napsal, ze na zapade se rodi super a tak, tak ja sem napsala, ze ja sem tam zase takovou dobrou zkusenost se zdravotnictvim nemela. Ja mam treba rada, kdyz nekdo napise zkusenosti ze sveta, vsak nejsem jen tady na Slovensku do vseho zahledena, proto, ze ziju ted tu. Me zajima aj jak je to jinde. A nikoho sem nesoudila. Pokud nekdo napise, ze mel napr. taky v UK super porod a super doktory, ja mu budu verit.. No zacinam se ztracet jaksi teda v teto diskusi, tak jdu. Asi se sem chodis spis hadat, nez diskutovat. A o to ja stejne nestojim. 🙂
@kokorunecka neviem, ale ako písala, fúha, to vyzerá na halucinogény 😅
@czechzuzanaba A ja som ti napísala pol slova, že si niečo zlé napísala??
Neviem prečo ty hneď berieš, že bezpodmienečne útočíme na tvoju osobu.. Mne si úplne ukradnutá, ja som len reagovala na to, čo si písala..Kedy som ti napísala niečo, čo by ťa urazilo, osočilo alebo inak ublížilo tvojej osobe?
@maggie2 Ale keď jej to chutí 😀 A potom, že my žijeme v čarokrásnom svete 😀 Asi to na ňu zle pôsobí 😀
@maggie2 souhlasim s tebou, clovek by se mel ve vsech tech situacich co popisujes ozvat. Ja jsem dost clovek, ktery se ozve, ve vsech tech odvetvich, co pises. Ale co se tyce zdravotnictvi, mas pravdu, bojim se, jsem ustrachana.
Co se tyce toho zlatko a pod., @kokorunecka sama napsala, jakym zpusobem diskutuje, a myslim ze aj ty vidis z jejich prispevku, ze je to takove opovrhujici a zesmesnujici. Takze nevim, proc to tu ty obhajujes, vsak ona se jiste obhaji sama. Ty se podle me jen shazujes, ze se ji tu zastavas, protoze ty takovym zpusobem jako ona nepises. Tak caute baby.
@marmes
Ja som pôrodníka zazmluvneného nemala. Nebolo ako si vybrať, podľa čoho? Podľa mena? Môj gynekológ k pôrodom nechodí.
Rodila som v BA v Ružinove a nepoznala som tam nikoho.
Bola som hospitalizovaná, nakoľko som už bola po 42tt a stále nič. Nevýhodou, že som nemala zazmluvneného lekára bolo to, že nebolo toho "boha", čo by bol rozhodol o indukcii pôrodu. Čakalo sa na prednostu, napokon to i tak rozhodla jedna rázna lekárka. Malá sa už nemala dobre, ale aksoi na to kašľali.
Samotný pôrod - napokon boli pri mne 4 lekári (v ten deň nás rodilo 18 a ja som síce začínala ráno, no "končila" až predposledná z celej várky 😅 ). Konkrétne pôrod väčšinu času viedol dokonca primár, nakoľko mal vtedy službu. Pôrod bol komplikovaný, ukončený VE. Primár sa vykašľal na šitie a prenechal to na dve mladé neskúsené lekárky. To, že sú neskúsené, som trpko pocítila po pôrode a počas celého šestonedelia, ako i niekoľko mesiacov po. Keby som ktorúkoľvek z nich stretla, tak im ruky poobtínam 😠 . Inak, keď som sa spätne sťažovala, že ako dopadlo to šitie, bolo mi povedané, že je na rozhodnutí pôrodníka, či to urobí sám, alebo s abude na mne niekto učiť! Arogancia moci.
Dcéra napokon bola zdravá, napriek už zelenej plodovej vode. To je dôležité.
No ak by som sa dnes mala opäť rozhodnúť, či si niekoho vybrať, opäť nezazmluvním. Ale iste by som so sebou niekoho brala. Mm sa na to necítil ani vtedy, tak možno nejakú kamošku, dulu, alebo tak. Lebo najhorší pocit z pôrodu bol ten, že som sama proti "presile". 😅
@kokorunecka a kde jsem ja napsala, ze jsi utocila na me? 😉
@czechzuzanaba Ja sa určite nezhadzujem, len preto, že s ňou súhlasím. Opakujem, je mi blízka v názoroch.
@czechzuzanaba No v tvojich príspevkoch to píšeš zakaždým... A len teraz som bola nútená byť ironická a cynická..
Pokiaľ nečítaš moje príspevky aj v iných diskusiách tak zasa len posudzuješ celú osobu na základe jednej témy...To isté si urobila aj s tými lekármi... A @maggie2 podľa mňa nemusíš hovoriť čo má a čo nemá robiť.. Je to dospelý človek a sama kvituje to, čo sa jej páči, s čím súhlasí a kde sa sama zaraďuje...
A ja som ti niekoľkokrát napísala, že áno, máš pravdu, platenie je zbytočné, a že ten pocit sa zaplatiť aj tak nedá, lebo keď príde isté k istému, tak sa budeš cítiť rovnako ako s pocitom nezaplateným...
Tak neviem odkiaľ berieš, že som sa sem prišla s tebou len pohádať...A podobné somariny..
Neber si to osobne, ale začni čítať...
Žienky, myslím, že by sa malo asi začať uvažovať o platení si sestričiek na pôrodnici. Nie je predsa štandardom, že či je lekár zaplatený alebo nie, tak 90% času, kedy žena rodí (mimo cisaráku samozrejme), je pri nej nejaká tá sestrička, ktorá to v podstate aj odrodí a doktor len prestrihne pupočnú šnúru a rodičku zašije? A keď už odmena, tak sestričkám. Tie sú potom s Vami po celý čas čo ste v pôrodnici a čo treba riešia oni s vami a lekár sa často už ani neukáže (aj platený ☹ ). Ja som totiž zažila personál sestričiek na pôrodnici ukážkový a neskutočne ochotný 😀 , čož sa o tom platenom lekárovi povedať vôbec nedá. A ešte mimochodom, prvorodičky by na MK a iné podobné stránky ani nemali chodiť, pretože potom majú zbytočný stres a strach....
@andreah25 no ale ja si myslím že pôrodníci by si nedali tak ľahko siahnuť na ich monopol, veď to vidíš, pôrodné asistentky ako s tým bojujú, sú považované stále za druhoradé, akoby menejcenné, nie je zatiaľ veľká dôvera v ich schopnosti, pričom v zahraničí, sú to normálne autonómne bytosti, ktoré vedú a odvedú pôrod.
Keby boli všetko ženy lekárky, a zdravotné sestry chlapi, tí by si veru vo veľa prípadoch nedali tak skákať po hlave, ako si nechajú sestričky. Ale vieš, lekár je chlap nahučí na sestričku a tá je ešte i v postavení pod ním. Vraj i veľmi zlé vzťahy sú niekde medzi lekármi i sestrami.
@aliza niekto zazmluvnuje aj preto, aby porod medicinsky nebol...
ja osobne zazmluvnim lekara, nie takeho ktoreho som nikdy nevidela... ale svojho, prave preto, ze sa o mna roky stara, a bola by som rada, keby bol aj pri porode... nemyslim si ze som rozmaznana a nemyslim si ze ani nastolujem nejaky trend... kazdy to vnimame inak... ja ked nahodou pojdem raz rodit. tak tolko penazi ma stalo to vsetko okolo toho, ze zazmluvnenie je pomaly zanedbatelne ale to je iny pribeh.. zazmluvnenie pre mna znamena istotu a bezpecie, lebo tam bude lekar, ktory ma pozna, ktoremu doverujem a ktory ma pozna roky.
je x moznosti ako si na to zarobit, alebo ako na to nasetrit, nie je to zase az taka horibilna suma... detom sa kupuje kopec nezmyslov, radsej uberem z toho a porod prebehne podla mojich predstav...
@kokorunecka to ze sa zazmluvneny lekar venuje len mne, neberie starostlivost inym rodickam v tom case.. preco? lebo v tom case je tam predsa sluzbukonajuci lekar... a to su jeho kompetencie... ten zazmluvneny je tam mimo sluzby... cize tento argument ze ta co zazmluvni vlastne berie inym starostlivost je scestny
@maggie2 To je pravda, aj keď som to nemyslela tak, že lekári - chlapi, sú i lekárky, ktoré majú pod sebou sestričky a často sú bohužiaľ horšie ako práve lekári ☹ . Mám aj známu, čo už je MUDr. ale rozumnej reči s ňou nieto. Ak sa totiž niekto vyjadrí, že jeho škola je tá najťažšia a ostatné sú.....čo si možno o takom človeku myslieť a dupľom, keď nároky na partnera má také, že bez titulu nikoho (mimochodom má 30 a chlapa žiadneho). Neviem, či to tých budúcich lekároch takto učia v škole alebo čo, ale bohužiaľ aj my bežní ľudia im ego dvíhame ešte vyššie tým, že si ich chceme platiť. Ja im verím, že majú mizerné platy (nemyslím teraz súkromných) ale to treba riešiť inak, nie tým, že nezaplatila si ma, tak na ňu kašlem, veď nabudúce si to rozmyslí a ja zarobím..... A taktiež, nie každej lekár aj chodí rodiť, že by si mohla zobrať toho svojho dlhoročného.....
@pici Ale ja som nepísala len o zaplatených lekároch, ja som písala globálne o lekároch.. K zaplateným som napísala len toľko, že ide o egoizmus rodičiek.
@kokorunecka keď napíšeš niečo s čím budem nesúhlasiť, neboj dám Ti to vedieť, ja nie som z tých členiek, čo vytvárajú skupinky, čo si navzájom masírujú chrbátiky. 😉 🙂 a hromadne sa potom svorne púšťajú do boja proti nepriateľovi 😀 a potom sa čuduješ že kde je sever, že veď s touto som ani "česť" nemala a dráždi Ťa jedna radosť.
@kokorunecka aky egoizmus? ked mas moznost vybrat si pausal? aky vyberas? taky na aky mas... ked mozem svoj porod sprijemnit. preco som egoista? lebo ostatne zeny na to nemaju? to ale neznamena ze ich nikto neodrodi a ze ostanu v nemocnici bez povsimnutia nie? starostlivost dostanu taku istu. ibaze na jedneho lekara bez zaplatenia moze byt viac ako jedna rodiaca zena.. thats all

@czechzuzanaba no lenže ono to nie je o Západných a postkomunistických doktoroch. Jednoducho niekde sa určitý prístup, podmienky, stereotypy správania tolerujú a niekde nie. Slovenskí pacienti sú ešte stále príliš ustráchaní, boja sa domáhať svojich práv, na strane zdravotníkov zase býva často neprofesionálna domýšľavosť či zlomyseľnosť...pacient je predsa chorý človek s problémami, v banke pracovníci tiež musia všeličo prehltnúť. Ale i mnohí pacienti sú neadekvátne hrubí, nevedia byť kultúrni, vôbec, všetci sú akísi podráždení. A pritom by stačilo čo? To, čo tak opovržlivo, my Slovania hodnotíme. "Falošné americké" úsmevy. Za slovom zlatko vidíme hneď cynizmus, hoci zlatko ťa nazve ako klienta každá predavačka, operátorka a pod. A to nehovorím o tom, ako vie svoje spraviť intonácia hlasu. Tie zbytočné, mnohokrát osobné poznámky, keď sa napr. pacient vyzlieka (pohnite sa, nemám čas čakať večnosť a podobne), alebo pacientovi niečo spadne (to nemôžete dávať pozor? to teraz ešte musím po vás upratovať) to sú stále u nás tolerované spôsoby. A samozrejme, koĺkí pacienti zasa, ani nevedia poďakovať a podobne.