(Ne)nastrihnutie hrádze pri pôrode

crazy55555
17. jan 2017

Ahoj dámy...
Mám takú otázočku na vás.....Kto má skúsenosti s odmietnutím nastrihávania hrádze pri pôrode?Chceli by sme mať druhé bábo ale keďže po prvom pôrode mám dosť veľkú traumu z nastrihávania tak ma to vážne odrádza :( Strašne to bolelo od nastrihnutia až po šitie proste celý ten proces, neprešla som doma z izby do izby bez toho aby som sa nepridržiavala stien :( a o sexe ani nehovorím...prečo to v zahraničí ide aj bez toho?...a tu takto mechanicky berú lekári každý pôrod len ho rutine urýchlia bez záujmu o to ako sa žena potom bude cítiť...ak nie sú veľmi vážne komplikácie tak prečo to neurobiť bez toho?Odmietli ste niekedy epizotómiu ? a skúsenosti s tým? Dá sa to aj pri tej "našej" nemocničnej klasickej polohe na chrbte bez nástrihu?Čítať som o tom čítala ale je lepšie počuť názory tých čo týmto prešli...Ďakujem 🙂

anjelic
17. jan 2017

Ja som síce priamo neodmietla, ale pri treťom dieťati ma nenastrihli vôbec - nebolo potrebné. Rodila som na chrbte pri pôrodnej asistentke a riadila sa jej pokynmi - tlačila keď bolo treba, predýchavala kým nebola ďalšia kontrakcia, zbytočne neplytvala dychom na krik... takže dá sa, ale veľa záleží na personále a na rodičke.

crazy55555
autor
17. jan 2017

@anjelic
a potrhala si sa či vôbec?

anjelic
17. jan 2017

@crazy55555 postačil jeden symbolický steh, len aby sa nepovedalo... a to som ani necítila. V utorok ráno som rodila, na obede som už pohodlne sedela /čo ostatné po nástrihu trpeli/ a v piatok ma už ráno poslali domov. Samotný profesor na gynekológii si šitie ani nevšimol.

janci05
17. jan 2017

@crazy55555 Asi pri tých prvorodičkách je to vždy pre doktora to najľahšie a najrýchlejšie riešenie. S ďalšími deťmi tie pôrody možno idú o čosi ľahšie.
Ja som napríklad ani nevedela, že ma vôbec nastrihli, len potom že urobíme pár stehov a bude to, ale to som už vôbec ani necítila, čo som bola dole taká ubolená.

evittam
17. jan 2017

@crazy55555 Ja ako prvorodicka som nemala vobec ziadny nastrih-nebol potrebny. U nas v porodnici ho ani rutinne nerobia. Takze ano je to mozne a normalne.😉

crazy55555
autor
17. jan 2017

@anjelic
@anjelic
a mala si aj nejakú predprípravu ako masírovanie hrádze pre pôrodom atď??? a predĺžilo to nejako tlačenie?...pretože s tým nástrihom doktori skracujú dobu tlačenia rodičky,...ja som dcéru rodila 15 minút na sále a vraj bez nástrihu je to o niečo dlhšie

alby2014
17. jan 2017

ja som porodila ako prvorodicka bez nastrihu a poraneni...cvicila som s anibalom, nemocica, kde som rodila je znama tym, ze nerobi rutine nastrihy. vsetko OK.

anjelic
17. jan 2017

@janci05 Skôr si myslím, že je to individuálne. Ja som bola pri prvých dvoch pôrodoch "nastrihnutá", druhý syn bol skoro 4 kilový, takže ťažšie prechádzal a bola by som sa viac dotrhala. A takisto aj od lekára, niektorí to robia ako na páse, lebo sú tak naučení... ale zdá sa mi, že nastrihávanie je viac-menej na ústupe, teda nerobí sa už zakaždým.

pillipilli
17. jan 2017

Ahoj ja som v zahranici rodila bez nastrihu a vysledok???? Roztrhalo ma po konecnik, nasledky na cely zivot, stale to citim aj ked beham ma to boli. Sex..., mozem spominat na prehyrene noci.
Takze za mna urcite nastrih, ci si myslis ze ked ta dotrha tak je to lepsie.. silno pochybujem kto nezazil nepochopi
A to nevravim ze moja chacharusa vyzera otrasne , boli casy ked bola ako z katalogu ale tym dotrhanim a sitim uplne katastrofa. Radsej ju uz nikdy nikomu neukazem 😝

crazy55555
autor
17. jan 2017

Fakt mám z toho traumu a nehovoriac o tom, že okrem psychických problémov sa môže stať že žena bude mať inkontinenciu stolice,alebo moču, bolesť pri pohlavnom styku a to na dlho, pri každej zmene počasia, a pri kojení samozrejme tiež, mňa to bolelo ako sviňa :(

anjelic
17. jan 2017

@crazy55555 nemala som žiadnu predprípravu. Psychická pohoda, predýchavanie až do pôrodu, tesne pred pôrodom mi pomáhala asistentka nájsť počas kontrakcií najlepšiu polohu, a po poslednom vyšetrení mi oznámila,že som už otvorená a keď budem mať kontrakciu, môžem tlačiť. V najbližších sekundách mi prišlo nutkanie na tlačenie, ona už len sa zapojila a navigovala, aby som tlačila dlhšie, aby som prestala a plytko predýchavala, a zatlačiť... na dve zatlačenia bola dcérka vonku. Ale taká pokojná som pri predchádzajúcich pôrodoch nebola, vtedy som bola viac vystresovaná... možno aj to zohralo svoju úlohu.

evittam
17. jan 2017

@pillipilli A ty si s nou predtym chodila na vystavy?😂😉

janci05
17. jan 2017

@anjelic No vidíš a to môj malý mal len 3 kilá keď sa na rodil a aj tak ma strihali. To možno aj preto, že som mala indikovaný pôrod necelé tri týždne pred riadnym termínom. Na sále som sa trápila, tak mi postupne zvyšovali dávky vyvolávačky a nastrihli ma, nech to už mám rýchlo za sebou.

verenna111
17. jan 2017

No ja som sice prce dieta dcerku rodila v anglicku a prirodzenen bez nastrihu bez holenia tam sa take nieco nerobi jak na pase. A sice strasne dlho som sa otvarala.bolo to nekonecne.A bola som uz velmi velmi vycerpana podali mi pethidine(mierny iblbovak injekcia do stehna) a tlacila som a tlacila a nemohla som dcerku so seba vytlacit.a to mala 3300 g. ALE bez nastrihu som mala len malilinku trhlinku ktoru mi vobec nesili ani nic podobne. 2 h po porode som sa sla vycurat osprchovat a trochu to stipalo ale.viacmenej som bola uplne v pohode.A po tyzdni totalne. ..sex prve 2 ci 3 x pobolel trochu ale nic vazne.takze aj tak sa da...

jankalukasova
17. jan 2017

Tak ono je to s tým strihaním veľmi individuálne. Každopádne dnes máš možnosť povedať, že nástrih proste nechceš, na druhú stranu je dobré zvážiť či na tom stoj čo stoj trvať. Ja som svojej pôrodničke povedala, že nástrih nechcem, ak to nebude nutné. Ak by malo prísť k natrhnutiu tak je samozrejme lepšie, keď tú hrádzu strihnú. Tak isto je úplne na nič porovnávať sa s inými ženami. Každá z nás má inú predispozíciu... jedna porodí 4,5kg bábo bez poranenia a druhú musia po 2,8kg šiť od zadku až "po žalúdok".
Ďalšia vec je, že dnes máme veľa možností ako tieto veci ovplyvniť, či už sú to balóniky, olejčeky na masáže, rôzne cviky a podobne.

sissy27
17. jan 2017

@crazy55555 mňa nestrihali, nešili - síce som neodmietla, ale proste nebolo treba a nerobili to automaticky... Pred 13 rokmi, štátna nemocnica (pôrodnica), obyčajný pôrod ležiac na chrbte... Pohoda. Ale určite lepší odborný nástrih ako podvozok roztrhaný až po lopatky...

jannullka1
17. jan 2017

Ahoj, moja skúsenosť : oba pôrody som absolvovala s doktorkou Bakovou, ktorá je u nás veľmi obľúbená. Celkovo pre jej prístup a profesionalitu. Vždy keď videla, že sa to dá, nenastrihávala. Ja som mala ťažký pôrod, nastrihla ma, no aj som sa riadne potrhala a 3 týždne som po pôrode nesedela. Pred druhým pôrodom som používala 2 týždne balónik epi-no, ona sama ho aj odporúča, vraj sú s ním dobré výsledky. Môj druhý synček bol od prvého o dosť väčší a hoci som sa trochu natrhla, bolo to fakt nič v porovnaní s prvým. Dokonca som už na 3-tí deň po pôrode sedela 🙂 a vysvetlila mi, že keď máme vraj miesto medzi pošvou a konečníkom širšie, väčšinou sa to bez natrhnutia alebo nastrihnutia neobíde a keď je tá plocha kratšia, darí sa to častejšie bez natrhnutia. Že jej to aj v praxi tak vždy vychádza a ja mám proste tú plochu medzi "dvoma dierkami" širšiu.

jannullka1
17. jan 2017

A ešte jedna vec - to že si vtedy tak cítila to nastrihnutie neznamená, že to teraz tiež budeš tak cítiť, ja som to napr necítila vôbec a niekto to raz cíti, pri ďalšom pôrode nie

pillipilli
17. jan 2017

@evittam ked nad tym tak premyslam ... asi som mala chodit 😀 teraz uz je bubak tak je schovana

zdena12345
18. jan 2017

cvicte s epino /anibal. pozrite si diskusie tu na koniku. super vec. prvy dr som povedala ze nechcem nastrih a ani nenastrihaval. u druheho k tomu ani nestihlo prist lebo maly zo mna vyletel (doslova) ako som sa postavila z postele a asi som bola v zlej pozicii alebo co, no roztrhlo ma na par stehov...

mimac
18. jan 2017

@crazy55555 ak naozaj túžite mať druhé dieťa tak nemysli hneď na to, že ten hrozný pôrod sa zopakuje a mysli pozitívne lebo sa zblázniš.ja som síce rodila zatiaľ iba raz a bez nástrihu.....ale ani som nevedela a ani som sa nezaujímala pred pôrodom čo to nástrih je. neviem, každá to má inak, mne pomáhalo denno denné sedenie na fit lopte a základ je stále sa hýbať a moc nepribrať aby bola sila na tlačenie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre