Odvezie ma sanitka do pôrodnice do inej časti mesta?
Ahojte momentalne ma trapi jedna vec... ☹
Minuly tyzden sme sa museli vystahovat z podnajmu...a jediny byt co sme nasli...kde domacej nevadilo ani nase babatko co cakame a ani to ze v BA budeme este zhruba 2 mesiace....je na druhom konci BA... 😖
Problem je v tom ze do poradne chodim na Antolsku a momentalne byvame v Dubravke. A dalsi problem je ze chcem rodit na antolskej,ale ked si zavolam zachranku,tak ta ma odvezie do najblizsej porodnice a ta je na Kramaroch.
Je mozne aby ma zachranka zaviezla do tej porodnice kam chodim do poradne,ak tam nemam zazmluvneneho porodnika?
Viete mi poradit ako sa da pomoct?
☹ ☹
@monika15 posledny koment na tvoj nick - ja som sa o nicom nehadala, napisala som, co nam bolo prezentovane na kurze predpor.pripravy a s dobrym umyslom poradila zakladatelke temy , aby si to overila
tvoja reakcia najvtipnejsej z vtipnych, ci najmudrejsej z mudrych vyvolala len protireakciu
@monika15 na slovensku ti je schopna neprist sanitka ani ked sa ti male dieta skotula po schodoch dole. ci ked ma 40 horucky ktore nevies zrazit dole. poznam pripad kedy dieta kvoli tomu zomrelo kedze sanitka neprisla a rodicia tym padom isli peso na pohotovost. kym tam prisli bolo neskoro 😔 . Mne volali sanitku v 16. rokoch s akutnymi bolestami brucha. prisli za dve hodiny. Za ten cas otec zohnal auto prisiel pre mna a odviezol ma na kramare.
takze ci pride k porodu alebo nie je otazne. snad by prisli.
na otazku neviem odpovedat tiež by som si sanitku nevolala ale taxik,sused,kamaratka 🙂 naporodiš za 20 min a ak by bol porod že volaš sanitku že už rodiš doma tak samozrejme že príde a odvezie do najbližšej nemocnice čo ma babatkovske oddelnie tak v tvojom pripade asi kramare
a skusenosti so sanitkami:
brat je diabetik ak ma dia kolaps,operatorka ma uz o nasej adrese info su tu do 10 min
no kolega dostal infarkt v praci a firmu hladali 45 min!!!prisli neskoro aj ked kolegovi by uz nepomohli mal okažitu smrť-no ten čas bol desný-bolo to strasne v jednej minute s nim hovorit a potom spadol na zem mrtvy ☹ ☹ ☹
@katy1979 ja na tej sanitke robím a ver mi, že príde k oveľa banálnejším veciam ako dieťa spadnuté zo schodov alebo akútny pôrod, inak nič v zlom, ale pred koľkými rokmi si mala 16? 😀, Lebo ja už dosť dávno teda, neviem, či vtedy záchranky fungovali tak ako teraz...
@titkovamiriam veľmi záleží od toho, ako volajúci nahlási údaje na 155, veľakrát sa stane, že ľudia povedia zlú odbočku, alebo nahlásia zlú adresu, dosť inak pomôže, keď na hlavnej ceste niekto čaká, fakt sa snažíme ako vieme 😉
@ilijanka ved to sme vedeli kolega bol na hlavnej ceste druhy pred firmou ja neviem co stvarali smer bratislava vajnory cierna voda je len jedna cesta a to este prichadzali ze k epileptickemu cloveku a bola nahlasena srdcova alebo mozgova prihoda 😠
@titkovamiriam možno boli niekde inde na výjazde, my máme napríklad na celú BS a okolie, čo je cca 14000 obyvateľom jednu záchranku s lekárom a jednu bez lekára- kde je iba vodič a záchranár a tých posielajú iba k ľahším prípadom a na prevozy, lebo nemôžu dokopy nič podať, takže sa môže ľahko stať, že sanitky sú obsadené alebo dokonca prevážajú pacienta mimo BS a vtedy musia poslať sanitku z okolitých miest ako napríklad Krupina, Žiar, Nová Baňa a to naozaj môže trvať aj viac ako pol hodiny, tak je nastavený systém my s tým nič neurobíme 🙄
Ono to bolo vtedy jedno aj keby prisli hned,no napriklad ked mamina mala pred 11 rokmi mozgovu prihodu a sanitka prisla len ta mala s lekarom nie na prevoz ludi tak nam bolo povedane ,ked dali mame infuzku ze staci prevoz do nemocky rano-samozrejme tam lekari zhrození že boli doležite tie prvé hodiny 😠 ☹ a nemusela mama mat take nasledky 😠
no prave... problem je ten, ze este stale trva sud, a nemocnica ma dobrych pravnikov, a v kuse len vymyslaju,
hluposty riesia, ze ona nechcela krv lebo bola jehovovy svedok, ale ne to riesia ze
dieta uz bolo mrtve pred zakrokom, a gynekologicka sa nemohla najst... :((((
takze aj tu to tak vyzera na 20 rokov....
a hlave je ze 3 babetka tak zomreli :((( a je dokazana jej vina, ako ale stale sud neklepol.....
svine......
☹ ☹ ☹ ☹
No ja dobre nechápem,čo sa tu rieši?
Veď ak budem rodiť úplne normálne,tak ma zavezie manžel,alebo volám taxík.Taxíkom som išla i pri poslednom pôrode a úplne v pohode.Taxikár bol vytešený,aké má dôležité poslanie v tej chvíli. 😀 Prečo by som mala v tej chvíli zaťažovať sanitku?Budem aj ja ako tí blbci,čo to zneužívajú?Hovorím o prirodzene postupujúcom pôrode.
Naopak,ak sa deje niečo zlé,krvácam,ide o abnormálne rýchly pôrod, alebo čokoľvek anomálne,tak jasne že volám sanitku.A musím už len veriť,že príde včas.
Ale sorry,volať si sanitku len tak na odvoz do pôrodnice mi príde trošku odveci.Ani odtok plodovej vody nie je dôvod na sanitku.Bežne voda odtečie i niekoľko hodín pred samotným pôrodom.
@ilijanka no nechcem byť OT ale čo sa týka príchodu sanitky, tak niekedy okolo roku 1992 som bola svedkom vykoľajenia sa električky v centre Bratislavy, na Obchodnej ulici. Električka zachytila pod svoje kolesá 1 človeka a to tak že bol celý pod električkou a trčali mu len nohy (či bol namieste mŕtvy to neviem) ale minimálne další traja náhodní chodci boli električkou odmrštení, zranení, v šoku a celí dokrvavení. Bola to strašná scenéria. Sedela som práve v tom skoro prázdnom vozni čo sa vykoľajil, nebola som zranená, ale keď som vyšla von, ten pohľad na človeka ležiaceho pod železným podvozkom električky a krvácajúcich ľudí ma úplne paralyzoval. Napriek tomu že sa to odohralo niekedy poobede v bežný deň, v centre mesta, kde hasiči a nemocnica je vzdušnou čiarou od 500 do 1000 metrov, sanitka za tých snáď 30 minút čo som sa tam v šoku motala neprišla VôBEC (možno potom až neskôr) a hasiči vyprosťovači prichádzali práve v čase keď som ja odchádzala... plno prizerajúcich sa a prechádzajúcich ľudí a nik nevedel pomôcť.
júúúj chcela by som mať ružové okuliare,alebo dobré skúsenosti ako niektoré kočky tu.Neberte to v zlom,ale mám svoje skúsenosti so sanitkami a nemocnicami.
@abbey1 so sanitkami osobne zle skusenosti nemam, s nemocnicami tiez nie - len s jeho personalom 😉
co myslite, kto vozi romky z jaromnic na porody? alebo z lunika? alebo z inych lukrativnych casti svk? ostatne baby to zvladnu aj bez sanitky. ale samozrejme, ak je to potrebne, opakujem potrebne, tak nech si ju baba zavola, ved plati odvody. ked som pozerala 112 na markize, tak furt tam boli pripady alkacov a to ma vytacalo!
@maca_p Veď to isté tvrdím aj ja.Ak je to potrebné.Ale sanitka-záchranka má slúžiť len na záchranu životov.
To,že to zneužívajú rôzne individuá,je iný problém.A ja osobne sa neznížim na ich úroveň,lebo viem,že ju môže v danej chvíli naozaj niekto potrebovať.Sanitka nemá v žiadnom prípade slúžiť ako taxi,či lacnejšia alternatíva odvozu.
@abbey1 v niektorych pripadoch rýchleho porodu moze ist aj o zivot, takze tam je to ako aj ty hovoris na mieste. dalej nemocnice sanitky pouzivaju na prepravu pacientov napr. na dialýzu, na odborne vysetrenia, na hospitalizaciu - prepravna sluzba. ta je hradena z casti poistovnou a z casti pacientom. na 112 by mali vyhodnotit z rozhovoru, aku sanitku maju poslat... ci je potrebna len so sanitakmi, ci aj s lekarom, alebo len sofer a sanitka. aj toto moze byt prijmom nemocnice- preprava pacientov, ale to je do inej temy o zisku nemocnic.... a neopravnené vyslanie rýchlej zachranky by malo byt pekne zkasirovane!
@31majka12 urcite ta odvezu do najblizsej (teda ak si neni v kritickom stave a ta co je najblizsie nema pre teba vhodne pristroje atd). ani nie je fer cakat,ze sanitka ta zavezie kam chces, nie je to taxik... naco volat sanitku ak fakt necitis,ze tlacis! ved ju moze potrebovat niekto s infarktom alebo pri nehode kde fakt rozhoduje kazda minuta... takze si urcite zajednaj nech mas niekoho co ta odvezie, ak nemas kamaratov/rodinu s autom,tak si obvolaj taxi sluzby ktora ta zoberie aj ked rodis.
plus nemocnice neriesia kde rodis,aj ked si zapisana inde tak mozes odrodit kde to mas najblizsie. ved si to predstav,ze by si bola v kosiciach a musela by si ist do BA lebo si tam zapisana 😅
v UK ani rodiaca zena na sanitku narok nema kedze to nie je nic zivot ohrozujuce a ak neodpadava do bezvedomia, nekrvaca alebo fakt netlaci tak nie je dovod aby pouzivali vozidla ktore je treba pre inych. uplne to schvalujem, treba mysliet trochu aj na inych.
neporodis do minuty aby si si nevedela zohnat niekoho co ta odvezie. prosto pri prvych kontrach obvolaj znamich/manzela/rodinu nech sa niekto z nich nachysta a je to! 😉
@maca_p súhlasím, že neoprávnené zavolanie záchranky by malo byť ako píšeš "pekne zkasírované" ale len v tom prípade ak sa jedná o preukázateľne jednoznačné a úmyselné zneužitie služby. Predsa volajúci alebo volajúci sám pacient je spravidla laik, a nemusí riadne rozpoznať vážnosť či akútnosť (svojho) stavu. Inak apropo k tvoje formulácii: cit.: na 112 by mali vyhodnotiť z rozhovoru ... koniec cit. Áno - MALI BY. 🙂 🙂 🙂 O tom to celé je. O ľudskom faktore 🙂

sanitka zvykne chodiť iba k veľmi rýchlo prebiehajúcim pôrodom, keď má žena už už porodiť, alebo ak sa objaví krvácanie počas pôrodu, inak sa ženy dopravujú do nemocnice po vlastnej osi 😉