icon

Platí sa za cisársky rez?

wewe1506
30. júl 2017

Ahojte baby chcem sa spitat mam termin porodu na 21november a budem mat cisarsky rez chcem sa spitat co mate skusenosti aj sa plati nieco za zakrok som prvo rodicka tak sa na vsetko informujem

monuska74
8. sep 2017

Ja som mala cisarsky z toho dovodu,ze ma odisla voda.ziadne bolesti ani kontrakcie som nemala a vobec somsa neotvarala.davali mi tri dni neakecipky, asi na otvorenie a kedze sa nic nedialo stvrty den som isla rodit cisarskym.no mala som vysoky tlak , najskor mi isli pichnut inekciu do chrbta, neslo to dako, takze som bola uspata, cize plna anesteza.dost som aj opuchala.po operacii po prebudeni dost bolesti, takze dalsia infuzia, maleho som videla az po neakych 5 , 6 hodinach a to len na chvilu, kedze som musela bez pohnutia lezat az do druheho dna.a neskutocne bolesti.to nevravim na druhy den ako som sa mala postavit som nemala ziadnu silu a strasne sa mi tocila hlava.az na stvrty den som isla s malym sama na izbu.dovtedy mi ho nosili na pooperacku kazde tri hodiny.ale za tu bolest to stalo🙂

dominika7990
8. sep 2017

@zuzanaer nemáš sa čoho báť 🙂 prvú injekciu pichajú niečo ako umrvovacku. Pri hlavnej už citis iba nepríjemný tlak. Naozaj to neni nič hrozne a ani to zotavovanie nieje nič neprezitelne 🙂 ja budem aj druhé keď bude, cisárskym keďže cez moju úzku panvu neprejde asi žiadne dieťa😂 A vôbec mi to nevadí a ani sa toho nebojím Vyskúšala som si na začiatku prirodzený čo som Prehovorila doktora nech skúsime no cely cisársky bol oproti kontrakciam malina pre mna 😂

zuzanaer
8. sep 2017

@dominika7990 no ked to inac nepojde budem to musiet zvladnut.Este uvazukem keby ma uspali. Ale tam zotavovanie je asi dlhsie ci?

yanni
8. sep 2017

@zuzanaer Neboj sa, cisar je pohoda, len sa na to musis aj psychicky nastavit. Psychika je svina, ked si budes navravat ako to neprezijes, tak tak aj bude. ja som bola tak, ze to bude super a aj tak bolo. Ziedne extremne bolesti, ziadne nervy. Isla som tam, pichli do chrbta, to som ani necitila, uz len prijemne teplo v nohach, srandicky a plac dietata. A bolo vybavene. Pol hodinka aj so sitim.
Zotavenie rychle, rana sa krasne zahojila, bola som v nemocke dva dni aj s cestou.
Dieta som mala od zaciatku pri sebe, dokonca v noci spala so mnou v posteli. no leniva matka, nemusela som ju na kojenie prekladat. haha

A na to 2vytlacanie krvi" by som si posvietila. To nie je bezna prax. Dava sa tazky vankusik na brucho, co vobec neboli, ani som nic necitila, len ze som mala neico tazke na bruchu. A to tiez nie dlho.
Neviem, kde budes rodit, ale o tej praktike som este nikdy nepocula. A to poznam x zien, co mali cisara. Opytaj sa dopredu ako to robia ale ziadne extremne tlacenie brucha by som nepovolila. ano stlacia ti brusko, ale niekedy na druhy den pri kontrole, vedia to nahmatat, ako sa maternica sprava, a nejak to neboli, ale nie hned po porode. To by som im riadne nadala. Ten vankusik je sice tazky, ale nic ta neboli.

zuzanaer
8. sep 2017

@yanni dakujem za povzbudive slova. Spntanneho porodu dom da nebala este aj pri kontrakciach som sa smiala ze uz to bude. Aj po vaginalnom mi tlacili brusko lebo som dost krvavala. Skor sa bojim toho vpichu. Opytam sa urcite na najblizsej poradni. Dakujem

yanni
8. sep 2017

@zuzanaer neboj, vpich neboli a dobry anesteziolog ti to urobi ani nebudes vediet ako. Ja som bola dva dni pred terminom cisara u anesteziologicky na "pokecy", pozrela chrbticu a hned vedela, kde pichnut. Vpich nebudes citit, miesto vpichu ti umrtvia a tak pichnu. Ani nebudes vediet kedy a uz budes mat po tom.

dominika7990
9. sep 2017

@zuzanaer to neviem koľko tam trvá zotavenie 🤷🏼‍♀️ Ja som mala iba spinal a asi by som ľutovala keby má uspali. Takto som neprišla pri nej aspoň o ten prvý plač a prvý pohľad na ňu ❤️ Už po hodinke a pól mi ju doniesli na izbu a nechala som si ju pri sebe až do večera keď som išla spat. Po kompletnej budeš asi len viac ospalá ale dlhzka zotavovania podľa mna ta istá 🤷🏼‍♀️

evittam
9. sep 2017

@zuzanaer Ja som mala celkovu anestéziu. Inak sa nedalo. Ziadne extra problemy, druhy den po porode som sa už starala o malú na vlastnej izbe.

zuzanaer
9. sep 2017

ved to malehobo by som chcela hned vidiet. Budem musiet zvladnut, inac to nepojde.Dakujem za spomemute skusenosti.

cibulka79
9. sep 2017

@zuzanaer neboj sa nič, ja som tiež išla vyklepanA, dali mi termín o 2 dní skôr takže od rána stres, až pokiaľ som neprišla na sálu, mala som normálne triasku☺️ale vpich celkom sa dal, už som to chcela mať za sebou, potom necítiš polku tela a začínajú robit, akoby Ti natahovali brucho cítiš rez ale neboli, keď vyťahujú babo taky väčší tlak ale neboli, potom som počula drobca tak to už som plakala od stastia, prvý deň len ležís, umývajú ta sestry, Na druhý deň musíš
Vstavat, prvý krat to bol masaker, trvalo mi to asi 15min.sa len zdvihnúť z postele, poto.m cítiš ránu ale neboj sa ked to zvládneš už to bude len lepšie, musíš sa prechádzať po chodbe aby si sa rozhybala, druhy den uz lepšie, uz som normálne chodila až som bola prekvapená lebo som cakala ze to bude horšie, nebojkaj, zadnes to

zuzanaer
9. sep 2017

@cibulka79 zijem v nemecku tu zevraj aj po cisarskom nechavaju hned dietatko na izbe. AJ z toho mam obavi ako v tych pooperacnych bolestiach sa onho postaram. Panikarim.

cibulka79
9. sep 2017

@zuzanaer vies co, tu davaju az na treti den ale samozrejme aj podla toho akobsa citis, ked Ta boli rana tak Ti ho vecer nenechaju, povedz o tom... Potrebujes byt silna pre babatko domov takze si nic nevycitaj

zuzanaer
9. sep 2017

@cibulka79 Tu je starostlovost v nemecku dobra. Len viem ze deticky du uz hned od porodu s mamickou. Sj ked rodia vaginalne. U nas na SVK 24hod.ostavaju zo sestrickami tu su hned na izbach aj cez noc. Sestra mala velmi vycerpavajuci porod a hnedsa musela sama starat v nemocnici o maleho. Jasne ze chodia kontrolovat ale ststostlivost nevhavaju na matke. Po porode sa neda pospat tak ako unas, bola tam len 2 dni po cisarskom zevraj ma 4 den pustaju. Budem to musiet zvladnut nic ine mi neostava. Este je sanca ze prehodnotia moju situaciu a nakoniec budem rodit spontane.

cmulinko
9. sep 2017

@zuzanaer chcem ťa len povzbudiť v tom,že matky niekedy dokážu nemožné. Mám za sebou 3 cisárske v zahraničí a čaká ma štvrtý...tu tiež dávajú bábätká hneď k matke. Ešte vždy som sa vedela postarať o deti. Cca 6 hodín po cisárskom vstávam na nohy prvý krát a do tej doby naozaj bábätko nepotrebuje nič extra. Podať bábätko vedľa teba na posteľ alebo to jedno prebalenie pomôže aj sestrička či tvoj partner. Nestresuj sa...keď je evidentné,že pomoc potrebuješ tak nikto ti nepovie nie...na to tam oni sú. Spoločné chvíle s bábätkom má svoj zmysel ale určite nikto nechce od teba nemožné. Sestričky nemajú problém zobrať bábo k sebe cez noc nech sa vyspis ak si veľmi vyčerpaná. Takže žiadna panika 😉

dominika7990
9. sep 2017

@zuzanaer na štvrtý deň aj tu na SR púšťajú a neboj podľa mna keď poprosís neni problém 🙂 ja som si smalou prvý deň aj spoločne pospala len na tu noc som ju dala preč lebo bola somnou na izbe ďalšia a ta si nechala dieťa pri sebe iba chvíľu a dala ho sestrickam tak som ju v noci chcela nechať vyspať. A neviem celu starosť na teba nenechajú podľa mna keďže prvých cca 8 alebo 12 hodín nemôžeš dvíhať trup tela aby ta hlava nebolela. Aspoň mne tak povedali čiže prebaľovanie bude na nich pravdepodobne. Ešte budeš vďačná že máš babo pri sebe lebo ja ihneď prvé čo bolo ráno že kde mám dcerku nech mi ju ihneď donesú 😂

yanni
9. sep 2017

@zuzanaer ja som tiez v Nemecku

zuzanaer
9. sep 2017

@cmulinko dakujem, ja len obavi mam z toho zakroku, viem ze mamicky dokazu aj nemozne. Ved prve dve deti som ani z ruk nechcela dat.Proste mam len strach z operacie.

zuzanaer
9. sep 2017

@yanni rodila si tu v DE cisarskym?

cmulinko
9. sep 2017

@zuzanaer môj prvý cisársky rez bol pre mňa obrovský šok. Absolútne som s tým nerátala...v 36tt mi praskla voda a ja som si myslela,že pôjdem,potlačim a hotovo. Žiaľ bábo bolo otočené KP a lekár iba zavelil,že sa ide na sálu. Spinalke som sa tak bála,že ma 3 sestričky držali a utisovali. Zbytočne som si naháňala krvný tlak na 150. Lekár mi vravel,že ak sa neukludnim a nespamätam sa,tak tým len zhoršujem celú situáciu. Nebolo mi všetko jedno...moja prvá operácia vôbec ale dala som to a od tej doby už mám pár operácii za sebou a nechápem čo som to mala za záchvat paniky. Človek sa boji neznámeho a ten stres tam bude kým nebudeš po všetkom ale naozaj snaž sa stresovať sa čo najmenej.

yanni
9. sep 2017

@zuzanaer Ano v DE. Teraz je Tomu dva roky a jeden mesiac.

elizita
9. sep 2017

Ja som mala akutnu sekciu, mala sa narodila 2,40 a doniesli mi ju asi pred 6... zo saly som sla asi o 3,30h, vnimala som uz ako ma prekladali na operacke zo stola na postel, aj mi manzel povedal ze mame dievcatko, no na izbe som uz moc o sebe nevedela.. malu mi nechali na prsiach aby sa prisavala, potom ju zas na chvilu odniesli a doniesli zas na par hodin.. na nohy ma davali okolo 11, cize cca 8h po.. prvu noc som ju este nemala, no rano ju hned doniesli a uz som ju mala pri sebe... ale ako citam, aj v ramci SR su dost v postupe rozdiely

elizita
9. sep 2017

A na bruchu som mala taky tazky vankus, nikto do mna netlacil. Ani som nemala ziadny vyvod. Predtym ma ale cievkovali, co som uz zazila aj pri zapale mocovych, nic hrozne, klistir mi tiez nerobili. Dlho sa mi zdalo ze pri smiechu a kychnuti sa mi roztrhne jazva, nic prijemne. Zrasty sa ozvali az po 1,5r. No myslim, ze som jedna z mala.

yanni
9. sep 2017

@zuzanaer ak chces vediet neico konkretne, pytaj sa. V DE je to takmer vsade take iste, samozrejme od nemocnice k nemocnici su odlisnosti.
Pri planovanej sekcii, aj nie su nejake komplikacie, mas dieta stale pri sebe. Ak nevladzes, potrebuejs si oddychnut atd., kludne poziadas setricku alebo Hebamme a dieta ti zoberu do "Kinderzimmer" a ostaraju sa. Aj v noci. Ja som malu mala stale pri sebe, den a noc, a nebol problem. Dokonca, ako vravim, spala aj so mnou v posteli.

zuzanaer
14. sep 2017

@yanni tak vcera ma doktorka potesila. Slovenska odporuca cisarsky, nemecka to zamietla, ze porod s tym nema nic spolocne. Takze ak vsetko dobre dopadne tak budem rodit vaginalne. Este mame cas vsetko prehodnotit.

yanni
14. sep 2017

@zuzanaer a aky mas vlastne problem, ze ti odporucali cisara?
Ak dobre vidim, si len v polovici. to mas este kopu casu, moze to byt este vselijak.
Inak, co viem (z pocutia a citanie, nastasti nie vlastna skusenost), Slovaci hned pri najmensom problemiku, popr. ak bol uz cisar, radi tlacia aj do dalsieho cisara aj ked nie je nijaky problem.
V DE prehodnotia vsetko ale nakoneic sa aj tak mozes/musis rozhodnut ty.

zuzanaer
14. sep 2017

@yanni taka chulostiva zalezitost, dostala som laktacnu psych. Ze to je prevencia, aby nebola trauma z porodu atd. Tak sa ti u nas robi. V nemecku som dostala inu alternativu. Co ma velmi tesi.

yanni
14. sep 2017

@zuzanaer fuuuu, ale tak prevencia, no neviem. Kazd e tehotenstvo a aj kazdy porod tej istej zeny je/moze byt iny. Tak isto ako poporodne a aj neskorsie "stavy".

zuzanaer
14. sep 2017

@yanni presne to mi tu povedala aj doktorka. Slovenskej som volala koli tomu ze mi povedala ked raz budem este cakat babo mam ju informovat. Tak a totioi odporucila. U mna sa to prejavilo ked bol maly 3mes stary, nemalo to nejake zavazne obratky ale museli mi zastavit mlieko a musela som brat lieky chvilku. Ona vravela ze to mohlo byt porodom spustene. Mame este cas prehodnotit to ak mam pravdu povedat pre mna je uz teraz trauma len pomyslim na cisarsky. Asi by to zhorsilo situaciu.

doriss_po
Odpoveď bola odstránená
ivkaslivka2222
19. sep 2018

@wewe1506 nie za cisarsky nebudes platit nic teda ak to nemas vybavene,ze nemas ziadnu indikaciu na cisarsky ale chces tak rodit vtedy sa plati podla dohody s lekarom. Drzim palce🙂