Pomohol vám pôrodný plán?

danusa79
27. jan 2013

Pri prvom tehotenstve som pocula o porodnom plane, prislo mi to ale take sci-fi, mala som pocit, ze by ma s tym len vysmiali.. Nic som teda neriesila, nezistovala a veci dopadli tak, ze svoj prvy porod by som najradsej vymazala z pamate.. :/ Pri druhom som sa sice na poslednu chvilu, ale predsa len zdohadala a isla som sa pozriet do nemocnice. Nasla som tam lekarku o ktorej som pocula ze je "normalna" , spravila si namna 10 minut a ja som sa jej spytala co mam robit, ked chcem rodit co najprirodzenejsie, ci si mam najst lekara, alebo staci porodny plan, Povedala, ze ked si donesiem porodny plan, ze tam nie je nikto, kto by mi robil na truc. V ten den mi podvecer zacali bolesti a ja som s hrozou zistila, ze nemame v tlaciarni toner. Vzala som papier a pero a na styroch v kupelni na zemi som medzi kontrakciami spisovala svoju predstavu porodu 🙂 Trojmo. Zhrniem to: Dosla som na 7 cm otvorena, takze uz aj tak nemali vela casu do mna vrtat, ale ked som na sale vytiahla papier, vsetko sa zastavilo ze: aha, pani ma porodny plan 🙂 Pekne sme si s lekarom presli nejasnosti, a ja neviem ci tam dal peciatku alebo co, ale to bol obrat o 180 stupnov - no nie celkom, sem-tam som sa s nimi musela natahovat (poloha pri porode, monitor na bruchu), ale ked to porovnam s prvym porodom... Som skoro odpadla, ked sa ma detstarka prisla opytat, ci malej mozu pichnut K-cko! A vobec, pocas celeho pobytu taky pristup vsetkych zdravotnikov - s nejakym respektom, nebola som tam len taka ovca(aj ked mali z toho rucne pisaneho planu prdel 🙂 ). Iste bolo aj trochu stastia, ale som rada ze som ten plan stihla spisat, som si ista ze aj vdaka nemu sa k druhemu porodu v spomienkach rada vraciam.
Chcela by som tak podporit maminy, ktore s porodnym planom vahaju a zaroven zistit, ake skusenosti s nim mate?

suuzi
27. jan 2013
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

toto zaujima aj mna
@danusa79@ mohla by si sem napisat tvoj porodny plan?
ostatne dievcata, co mate skusenost - aku mate skusenost s porodnym planom, ak ste nemali zazmluvneneho lekara?

zuksa
27. jan 2013

tiez by som chcela vediet co tam mam vlastne napisat... chcela by som ho mat ale som prvy krat tehu a neviem co to ma vobec obsahovat 🙂

raza
27. jan 2013

ak by si sem napísala tvoj pôrodný plán, možno by si nám pomohla... alebo aj iné maminky by mohli...

korenbaba
27. jan 2013

nepomohlo...neochota zdravotníkov, zaužívaní streotyp ktorí nerady menia. aj situácia sa nie vždy vyvíja podla plánu

cawes
27. jan 2013

mala som ho tiez ale u nas to funguje inak, isla som asi 4 tyzdne pred porodom do porodnice, bola pre mna zarezervovana cela hodina, ukazali mi kde sa rodi a ake su moznosti. Potom si sestricka zobrala moju kartu a priamo tam pisala porodny plan. Ako by som chcela rodit, aka poloha, ci voda ci nie, ake utlmovace mozu pouzit atd.Bola to fajn vec

fazulka_mala
28. jan 2013

Velmi by zaujimali aj mna realne skusenosti mamiciek.
@zuksa staci napisat do googlu "porodny plan vzor" a vyhodi ti kopec vzorov, precitas par a budes mat nejaku predstavu, co tam dat - uz si to len prisposobis k vlastnym prianiam.
@danusa79 mozem sa spytat, to bolo v ktorej nemocnici a pred akym casom?

mahalo
28. jan 2013

ahoj, tiez by ma zaujimalo v akej nemocnici a kedy to bolo? Ja ani neviem, ci malej pichali to kacko, ale citala som ze sa to robi. Tento zakrok pri druhom urcite odmietnem. Ja som plan nemala, porod bol pekny ale pri druhom urcite budem mat a ako jeden z prvych bodov bude aby mi netlacili bez vazneho dovodu na brucho!!!!

suuzi
28. jan 2013
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

baby co je to Kcko?

tinkax
28. jan 2013

ja som mala, len rukou napisany a akceptovali na kramaroch a doktora som mala ktory mal sluzbu a na moje stastie akceptoval

monikajaco
28. jan 2013

@suuzi vitamin ktory sa picha dietatu hned po narodeni ....

suuzi
28. jan 2013
Používateľ suuzi je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od suuzi.

@monikajaco a naco sa to picha?

chumac
28. jan 2013

Dobré ráno. Ja som rodila obe deti v Brne a porodný plán som mala. Porodný plán je súčasťou lekárskej dokumentáciu a oni to nemožu len tak " zamiesť po koberček". Porodný plán sa potom dáva do porodopisu a tam ostáva v prípade sťažností.
Musím povedať, že prístup som mala u oboch fantastický, všetko dodržali, prípadne sa ma ešte prišli spýtať, čo a ako, či teda by som to nechcela mať inak atď.
Tiež som stiahla vzor niekde na nete. Je to dobré aj v tom, že som si utriedila v hlave, čo vlastne ako chcem. Keď som prišla do porodnice, tak si porodná asistentka všeko prečítala, povedala OK a dodržiavala to.
Chcela som napr. rodiť na porodnej stoličke, tak keď už sa išlo tlačiť, tak sa ma prišla spýtať, či teda fakt takto, alebo inak, či má stoličku priniesť. Prvé som rodila na stoličke, druhé som si povedala, že sa mi v podstate dobre leží, takže som rodila na chrbte.
Epidurál som mala u oboch i keď pri druhom ma prhovárali, že netreba, že aj tak už čoskoro porodím. Ja som však trvala na svojom a dobre som urobila, lebo som fakt zažila porod bez bolesti a mohla som si to vychutnať ( u druhého).
Hlavne, čo som nechcela bol nástrih. Joj doktorka krútila hlavou, fakt teda nechcete ten nástrih. Ja som však trvala na svojom. U prvého som sa potrhala dosť, ale napriek domu ma tá rana vobec nebolela a skutočne nepoznám také ako kamošky po nástrihoch, že by som si niekoľko týždňom nemohla sadnúť.
Aj pediatri všetko dodržali, nedávali nič bez mojho vedomia, všetko konzultovali. Nechcela som dávať dokrm UM, tak fakt sme čakali dosť dlho a potom som už dokrmovala vlatným mliekom a malý vďaka tomu nedostal fľaškus UM 😝 ( čo je v porodniciach bežná prax 😠 ).
Porodný plán však platí v prípade, že porod prebieha bez komplikádií, ak sa niečo zomelie, nebudú na to zdravotníci brať ohľad, ale budú postupovať v záujme zachovania zdravia matky a dieťaťa.
Moj záver je, porodný plán určite, ale napriek tomu si treba stáť ďalej na svojom. Oni sa chcú len uistiť, že sa váš názor behom porodu nezmenil. Prípadne, ak vy už nie ste v stave nejak riešiť, stále tam máte ešte manžela. 😉

monikajaco
28. jan 2013

@suuzi vygoogli si to ...

nezabuddka
28. jan 2013

Ja som tiez mala porodny plan a bola som s porodom spokojna. Je sice pravda ze ked som tam prisla a vytiahla papier, tak vsetci len oci prekrutili, ze zasa dalsia trafena, ale aspon mi nic nerobili bez vysvetlenia, a ziadnu vyvoavacku mi nedavali (a to som sa velmi pomaly otvarala a moj porod trval 25 hod). Najdolezitejsie bolo ze so mnou komunikovali, takze aj ked sme sa na 100 percent nedrzali planu (ja som to mala nazvane porodne prianie), tak mi to nevadilo. V podstate to bolo take ze aj vlk syty aj ovca cela. Ked trebalo lieky tak mi povedali ze preco a co hrozi ak nie, a ja som si to sama zvazila ci ano. A kazdemu doktorovi som povedala ze je to len moje prianie, ak budu vidiet, ze nieco nie je v poriadku tak samozrejme suhlasim so vsetkym co mi budu robit. (koniec koncov u mna to bol prvy porod, a oni uz maju toho ovela viac odrodene). Ked to zhrniem tak posledne minuty porodu som dostala oxitocin (lebo sa mi zastavili kontrakcie a mala uz bola v porodnych cestach), za co som im bola vdacna, hradzu mi nastrihli s tym ze mam len tri stehy (lezala som s pani ktora bola trhana az do konecnika). Co sa tyka malej tak po porode bola v poriadku takze mi ju hned prilozili, potom tam bola aj laktacna pomoc, takze uplna spokojnost z mojej strany. Este napisem ze cely porod nas vysiel len tu sumu co bol manzel pri porode, a ja na porod doteraz spominam ako na najkrajsi zazitok v zivote. Rodila som v Novej nemocnici v Ke, a isla by som tam urcite znova. P.S. kazdej zene by som dopriala mat taky krasny porod ako som mala ja.

danusa79
autor
28. jan 2013

@cawes No jo, to by mal byt standard... 😒 Snad ale ked sa bude dostatocne vela zien ozyvat, o nejakych 20 rokov sa k tomu dopracujeme... 😉

cawes
28. jan 2013

@danusa79 snad hej

danusa79
autor
28. jan 2013

@fazulka_mala Nova nemocnica (Terasa), rodila som 20.novembra. Rozpravala som sa s dr. Vatralovou (ona mi poradila) a pri porode bol dr. Molochac - stastie, jedno zo 4 najcastejsie odporucanych mien v novej...

danusa79
autor
28. jan 2013

@zuksa
@suuzi Vitamin K, pichaju ho, lebo este vraj nie je dovyvinuta pecen, ktora ho produkuje, z toho dovodu ho aj davaju este ako kvapky po porode.
@raza Odbijem vas naraz baby 😉
Priklady porodneho planu si najdete na nete, mozem vam strucne napisat ako vyzeral ten moj, ale porodny plan nie je nieco, co sa ma opisovat.. Pre prvorodicky je tazsie rozhodnut sa, co tam dat a za cim si stat - ja som sa pri pisani riadila hlavne predoslym porodom. Ale aj tak ma kazda aspon trochu jasno vo svojich prioritach, zdravotnom stave atd. Okrem toho, porodny plan nie je nemenny, kedykolvek pocas porodu ho mozete roztrhat a zrevat: "Chcem epiduraaaal!" (...alebo ako som pocula:" Vyrezte to zo mnaaa!" 😀 ) Malokedy sa dodrzi do poslednej bodky (ani moj nie), niekedy sa rozhodne zena, niekedy si to proste vyziada situacia. Ale vacsinou sa to toci okolo tych istych veci : holenie, klystir, nastrih hradze, volny pohyb a moznost jest, pit v 1. dobe porodnej, lubovolna ploha v 2. dobe porodnej, natrhnutie plodovych obalov, oxytocin, informacie o moznych liecivach, prilozit babatko hned po podore na brucho/hrudnik, stlmit svetla a zvuky po porode, co najmenej vaginalnych vysetreni pred a pocas porodu, vsetky vysetrenia a procedury s babatkom v mojej, alebo partnerovej pritomnosti.. To je asi taky standard, dokonca znama vravela, ze ked na lekara vytiahla porodny plan, povedal: Ani mi to nemusite ukazovat, ja to uz poznam... (nechapem, preco sa tym potom neriadia stale 😝 ) Treba to len trocha zostylizovat, nech to ma hlavu a patu, nejaku postupnost a hlavne, nech to nie je prilis dlhe. Takze ak chcete, napisem vam moj plan do IP, ale prikladov je ozaj plny net a vsetko je to individualne (mne nevadil klystir, kamoska zase chce nastrih, lebo sa predosle roztrhala... atd.)

zuksa
28. jan 2013

@danusa79 noo ja som prvorodicka... a o niecom ako porodny plan som sa teraz dopocula prvy krat... nieco som nasla ale pre mna je to ako sci fi 😀 napriklad som nevedela ze ked sa babatko narodi pupocnik sa necha kym dopulzuje... ja som si myslela ze to sa hned odstrihne a bude.. alebo take prilozenie babatko podla mna by to malo byt samozrejme... alebo zasahy ako ockovanie, podanie liekov a tak... ja som netusila ze to by malo byt na papieri aby to spravili tak ako to ma byt.... ze najprv sa spytat a potom robit... hmm no nejake som nasla aj na nete aj na stranke stiavnickej porodnice je jeden 🙂

noname26
28. jan 2013

no najlepsie je napisat vlastnymi slovami, co naozaj nechcete, aby sa s vami dialo a co naopak je pre vas velmi dolezite. ked lekari vidia okopirovany plan z netu, su mrzuti, ale vraj ked vidia, ze viete, co vlastne chcete a naozaj ste o tom uvazovali, tak to beru vaznejsie

ruzzi
22. máj 2013

Dievcata mate tu velmi vela otazok k tomu planu, ja som o nom tiez vobec nepocula a chodila som pred porodom na take stretnutia o prirodzenom porode do Centra Radost a tam nam vsetko krasne vysvetlili co vobec znamena ten plan, k comu je a aj jednotlive veci co sposobuju, lebo takto ked si precitate plan z netu nemusite vsetkemu porozumiet a na co vobec niektore veci su v nom 🙂
Ja som z BA , ale urcite sa aj v inych mestach robia podobne prednasky , viem ze aj napr. v TT v Kvapke sa nieco taketo robi, robia tieto prednasky certifikovane Duly, zeny ktore vedia o com prednasaju a hlavne zeny ktore uz aj same rodili a same zazili porody vlastne ale i cudzie. Super vec odporucam . NIeje nic lepsie ked je clovek informovany o svojich pravach a moznostiach . Vrelo odporucam 🙂)

danim
22. máj 2013

porod nechajte na lekarov, nech ho vedu a robia co treba, nestarajte sa im do roboty, robia vsetko preto, aby mama aj dieta boli fit !!!.... ked vidim ako si prvorodicka, co ani netusi do coho ide -pise porodny plan... no smiesne... 🙄 😀 😀
( lebo vycitala nieco na MK )

danim
22. máj 2013

@zuksa vobec nemusis pisat nic, o dieta sa ti postaraju najlepsie ako treba. tieto plany , to nejaka novodoba moda zas... prihlas sa radsej na predporodnu pripravu a teraz uz studuj dojcenie- tomu sa venuj, to budes potrebovat ako sol- tieto info a nie porodny plan..

zuksa
22. máj 2013

@danim ja uz mam toho nastudovaneho dost.. na predporodnu pripravu chodim 🙂 akurat nabuduce bude o dojceni.. bohuzial to nestihnem lebo akurat vtedy mam kontrolu u gyn. ale nevadi oni to stale opakuju tak pojdem potom 🙂 a mne ani nejde o samotny porod ale o cas po porode... pri samotnom porode toho aj tak vela neovplyvnim... ale co sa tyka toho co bude po porode o tom mam svoju predstavu a dufam ze sa to bude dat aj realizovat 🙂

danim
22. máj 2013

@zuksa nastuduj mamila.sk tam to je super.. a ozaj odporucam sa na to dobre teoreticky pripravit.. od toho zavisi velmi vela.. ako sa hovori, stastie praje pripravenym , vela stastia, pa 😉

zuksa
22. máj 2013

@danim hej hej uz mam tu stranku ulozenu a uz len nastudovat 🙂

sasanka33
30. máj 2013

Ženy, majte rozum a nešpekulujte s pôrodným plánom. Lekár, či už pôrodník alebo detský prítomný pri pôrode je odborník, ktorý najlepšie vie, ako má postupovať. Uvedomte si, čo sa týka priloženia dieťatka ihneď po pôrode, že je to nebezpečné, treba ho najskôr prezrieť a ošetriť, pretože môže mať v dýchacích cestách zvyšky plodovej vody a pod., chcete, aby sa zadusilo? Taktiež ho treba ihneď dať na termopodložku, veď v brušku je 36 stupňov a keď sa narodí, tak v miestnosti max. 20 stupňov, chcete, aby sa bábo podchladilo. Rozmýšľajte trošku. Lekár je pri pôrode zodpovedný za svoju prácu, za vás aj vaše bábo a určite nebude riskovať nejakým pôrodným plánom!!!!!!! Aj keď pôrodný plán je súčasťou zdravotnej dokumentácie ženy, ale je na lekárovi, či ho bude rešpektovať alebo nie. Pokiaľ by sa aj žena potom na lekára sťažovala, že jej nebolo vyhovené, tak by vôbec nepochodilaaaa. Takže dobrá rada pre všetky, nečítajte blbosti uvádzané na internete a rôznych diskusiách. Uvedomte si, že to nepíšu žiadni odborníci.

pufa
30. máj 2013

@sasanka33 to nemôžeš myslieť úplne vážne.. Samozrejme že dieťa po pôrode napolozia žene na brucho len tak a neodidu. Tie zakladne vyšetrenia, stery, odsavania a merania sa môžu urobiť na tele matky. Predpokladám tiež že každé telo matky má minimálne 36 stupňov, preto keď si dieta na sebe privinie a jemne ich zakryju, neumrie na podchladenie. Nikto tu nehovorí o komplikaciach a patologickych porodoch ale o normálnom fyziologickom pôrode. Nie som zdravotnik ale spolupracujem s porodnymi asistentkami a zúčastnila som sa niekoľkých odborných konferencii na tieto témy, a nevidím v takýchto postupoch nič len pozitíva. Samozrejme súhlasím s tým že porodny plán nemá byt bezhlavo okopirovany z webu bez toho aby žena vedela obhájiť prečo to tak chce. Ale pokial má rozhlad a vie čo chce, mala by o tom všetkých zainteresovaných oboznámiť a ti by to mali ak všetko hladko pôjde rešpektovať. Rodí žena nie lekár.

slniecko77
30. máj 2013

@sasanka33 prepac, ale napisat, ze prilozenie dietata po porode na matku je nebezpecne ked porod prebehol fyziologicky je uplny nezmysel a zavadzanie 😅 najlepsim termolozkom pre dieta je matka, samozrejme pokial nie je podchladena (co si neviem predstavit vo vykurenej nemocnici), alebo chora, ale vtedy mozno prilozit dieta na otca 😉
Mimochodom ja sama som toho najlepsim prikladom..nehovoriac o tom, ze dieta sa prisaje, nabehne skor laktacia, dietatko sa ukludni, nehovoriac o citovej vazbe 🙂
Pomerat a odvazit dieta mozu aj dve hodiny po porode, zmerat Apgarovej skore sa da odcitat na tele matky 😉 vysetrit srdiecko, saci reflex a pozriet dietatko mozu tiez neskor..samozrejme sa stale bavime o fyziologickom porode bez komplikacii a s dietatkom co je v poriadku 😉

lila69
31. máj 2013

@sasanka33 Vidim ze mas v profile uvedene, ze sa snazite o babatko, tak ti velmi zelam aby ti to vyslo, tak ako kazdej snazilke 😉
Vies, mozno zmenis na tieto veci svoj nazor ked budes cakat babatko a bude sa blizit jeho prichod na svet. Verim ze je pre dieta ovela lepsie ked ho po narodeni polozia maminke na brusko, prikryju dekami a nechaju ich spolu sa privitat. Utretie babatka a zakladne vysetrenia mozu byt vykonane kludne na tele mamicky. Meranie a ine veci aj o nejaku hodku neskor.
Takato prax je bezna v zahranici (Rakusko, Anglicko....) a ak by takyto postup bol tak velmi pre dieta nebezpecny neverim, ze by to tak vyspele zdravotnictvo ako ma napr. Rakusko dovolilo a tu lekari (odbornici) nemaju sa takymto postupom absolutne ziadny problem.
Je to vzdy lepsie ako ked ho hned ako vylezie na svet, vezme do ruk akasi sestra, odnesie vedla do izby, hodi do chlorovanej vody okupat, obliect, pomerat,.... atd a slavnostne po pol hodke prinesie vystresovanej mamine,(ktora je po preventivnom nastrihu pozasivana az za usami) prve prilozenie trva asi 20 sekund, caka sa na pristupenie mlieka, ak ho maminka nema cim skor, tak vyfasuje flasku a je dokojene ☹ ☹ ☹

@danim suhlasim s tebou ze sa zeny casto zaujimaju ako je vykachlickovana porodna sala, ale o dojceni si nenastuduju ani makke " f " a potom su prekvapene, ze to nejde, takze toto beriem, tomuto sa treba zo strany buducej mamicky fakt venovat.
O profesionalite vacsine lekarov tiez nepochybujem (o vacsine lekarov 🙂) ale myslim ze by sa mali brat do uvahy zelania rodicky, pokial sa jedna o fyziologicky porod. Lekar ma byt pripraveny pomoct ked treba, ale ved rodi zena a nie lekar, ona by mala byt ta, ktora si povie v ktorej polohe sa jej najlepsie tlaci atd. a zena ako matka je zodpovedna za zdravie dietata a ma pravo hovorit napr. do toho ci a cim bude jej dieta dokrmovane a podobne.
Ja som tiez nemala prvy porod extra prirodzeny, ale nemam zle spomienky, to nemozem povedat, lekar preventivny nastrih nerobil a aj ked som sa natrhla, hojilo sa to v pohode. Prve prilozenia prebehlo tak ako som napisala ( 20 sekund babo zababusene v perinke, samozrejme sa neprisalo) ale kdesi som v sebe nasla silu a vyslovene zakazala sestram ho dokrmovat a maly sa pekne rozcucal a kojila som ho plne do 6 mesiacov.
Onedlho ma caka druhy porod, uz viem co a ako a mozno si porodny plan spisem, ale rohzhodne tam nebude nic ine, len to, co nemocnica v ktorej chcem rodit ma uvedene v certifikate BFH, takze dodrzat to, by pre personal nemal byt problem 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre