icon

Pôrod diabetičky. Prirodzený alebo cisársky rez?

koga
3. máj 2011

Ahojte, som diabetička 3.rok a blíži sa mi termín pôrodu. Chcela by som rodiť prirodzene ale diabetologovi sa to veľmi nepozdáva. Posledný glyk. hemogolobín mam 5,3...co si myslím,že nie je až také zlé. Gynekológ v nemocnici nenamietal na prirodzený pôrod- s tým, že mi ho v 39. týždni vyvolajú. Chcela by som vedieť nejaké info o ostatných diabetičkách, ako ste vy rodili? Budem vďačná za každú odpoveď 😉 ďakujem 🙂

dena567
19. mar 2013

@zuat ahoj a nerozmyslala si nad PNkou ja som od zaciatku na PN.uz mi je dlho doma ale uz to musim niako dotiahnut do konca..tak to mas super ze sa ti glykemie drzia 🙂 a kedy mas termin porodu?

zuat
19. mar 2013

@dena567 aj som rozmýšľala,ale tiež by mi bolo doma dlho, asi by som sa nudila a bola by som z toho celeho nervoznejšia, ja som len v 15t,termín mám až v sept., to ako si písala,si mala glyk. dobré aj ty, uvidíme čo príde potom 🙂 ty si sa na PN pýtala hneď, alebo si mala aj problémy, že ťa rovno vypísali sami od seba?

dena567
19. mar 2013

@zuat ja som uz bola predtym na PN ako som otehotnela ale zensky trval na tom aby som bola na PN..tie glykemie sa vedia kazit az po tom 20 tyzdni musi sa dost zvysovat bazal...a chcem sa ta prosim ta opytat ked si v 15 tyzdni posielal ta niekdo aj na echokardiologiu???mne to bolo vcera oznamene preco ma tam nikdo neposlal vraj sa toto vysetrenie robi skor robia to v BA tak som sa tam objednala...je to vysetrenie na zaklade ktoreho zistia ci babo nema niake srdcove vady...vraj sa diabetickam rodia take deticky ale som o tom studovala je to iba u 5 percent zien..takze neviem ci je take dolezite toto vysetrenie...

zuat
19. mar 2013

@dena567 no skúsim sa opýtať, budúci týždeň idem na krv, zatiaľ ma tam nik neposielal, len mi diabetologička vravela, že od 20.týždňa by som mala byť sledovaná v BA u doc. Korbela, ale má ma tam poslať gynekológ..ty si odkiaľ, neposielali tiež k nemu?

dena567
19. mar 2013

@zuat ja som z Trencina.a vies to vysetrenie ma prekvapilo vobec mi nikdo o tom nehovoril...sak sa skus opytat lebo vraj je aj neskoro toto vysetrenie robit v 25 tyzdni..vraj sa to robi skor..sa nato opytaj...a uvidis..a ty si odkial??

ipurple
28. mar 2013

ahojte,my tiez cakame babo v maji,nastali sice teraz vacsie komplikacie,ale zatial sme spolu,no moja otazka pre mna veeelmi dolezita,nepoznate gynekologa porodnika co ma skusenosti s diabetickami v presove,popripade na vychode?

evita138
29. mar 2013

@bulinka27
Jeeej, to je mile, GRATULUJEME 😉 Aj mne zacina uz pumpa zavadzat (kedze ide leto), ale v zime ju nosim v puzdre na opasku, co sa da aj v lete a v lete som pupmu nosila stipcom pripnutu na podprsene v strede spredu. Hlavne, ked chce clovek nosit saty....
Druhe babatko by som aj ja chcela, ale az po dvoch rokoch. Tak to odporucila aj diabetologicka, aby si organizmus oddychol a spamatal sa, kedze tehotenstvo vzdy telo vycerpava. Budem zvedava, ako sa pri dietati daju zvladnut glycky. Toho sa potom aj ja obavam. Ale vidim, ze u Teba to ide. Prajem, aby bolo vsetko ok. Drzkajte sa aj s malym pokladikom ukrytym zatial este v kinderku 😉
papa 😉

evita138
29. mar 2013

@zuat
Ahoj 😉
Ja som bola uz od zaciatku doma (mame na to narok, len musis mat odporucenie od diabetologa pre gynekologa), aby som mala pravidelne stravu priblizne o rovnakej hodine a nemala stresy, ktore rozhadzu cukor. Glykemie su dolezite hlavne na samom zaciatku kvoli vyvoju organov, ktory uz mas vlastne za sebou. Druhy trimester som mala a aj byva dost stabilny, takze mozes este v praci ostat. Ale v tretom trimesteri sa mi niektore davky inzulinu az strojnasobili. Kazdy treti den alebo minimalne raz do tyzdna som musela stale zvysovat inzulin. V poslednom tretom trimestri su glykemie labilnejsie. Takze po tom 24. - 26. tyzdni to zacne rychlo stupat. Tam by som radsej zostala doma. To su asi posledne tri mesiace. To uz aj brusko je vacsie a pohyb obmedzenejsi, aj unava vacsia (potreba viac spinkat). V tretom trimestri ide o to, aby plod prilis vela nenarastol..... Ale vsetko je len a len na Tebe, ja som potom mala aj ine problemy a bola som dost dlho v nemocnici.... ale stalo to za to. Mam zdravu dcerku, ktora ma dnes presne 5 mesiackou 🙂
(Ak by som mala mat druhe, tak by som videla podla glykemii, ale ku koncu by som ostala doma)
Drzkajte sa s malickym prekvapkom. 😉
papa 🙂

evita138
29. mar 2013

@dena567
Ahoj 🙂
ja mam 5 mesacnu dcerku a na ziadnom takom vysetreni som nebola. Ale co sa chodi po 20. tyzdni na sono, tam pozeraju aj komory srdiecka, ale vsetkym tehotnym. Detom diabeticiek kontroluju po narodeni srdiecko, ci nema zhrubnute steny a dalsia taka kontrola sa ma vykonat po jednom roku. My sme to po narodeni mali v poriadku.
Zelam vsetko dobre a hlavne, co najmenej stresu, aby boli glycky ok. Ja som sa tiez vsetkeho mozneho bala (a to som bola 4 mesiace v nemocnici) a nakoniec to dopadlo dobre 😉
Drzkajte sa s pokladikom 😉

dena567
29. mar 2013

@evita138 ahoj dakujem ti velmi pekne ze si napisala 🙂 a chcem sa teda opytat aky si mala porod?vies tu v Trencine take vysetrenia nepoznaju tu to vobec nerobia preto ma doktor z nemocnice poslal do BA.a myslim si ze aj v Ziline vedia o tom vyse ako tu v Trencine...este raz dakujem 😉

evita138
30. mar 2013

@dena567
Ahoj 🙂
ja som sa porodu bala, lebo som nevedela, co bude s pumpou a glykemiami. V ZA o cukrovke praveze moc nevedia, skor sa o mna zaujimali z gynekologickeho hladiska. Vtedy som sa bala, ze ako mi budu regulovat glykemie. Bala som sa sekcie, ci nedostanem v spanku hypo alebo hyper z infusiek, a pri normalnom hypa z vycerpania. Ja mam cukrovku osmy rok a zatial nemam komplikacie, takze asi aj preto som rodila klasicky a pumpu sme na ten cas vypli. dcerku som ale dlho tlacila, asi 3 hodiny (nechcela ist von hlavicka), co bola aj pumpa vypnuta, tak mi cukor vyskocil asi na 14 mol. Inzulin na najblizsie dni, resp. hned po porode, som si znizila skoro na pociatocne hodnoty a trebalo ho este znizovat. V nemocnici boli glykemie ok, ale doma mi zacali skakat, lebo malu kojis aj v noci a clovek je unaveny a stravovanie nie je take, ako pocas porodu. Rodila som ale v Martine, pretoze tam maju vacsie skusenosti s diabetickami. Mne po ukoncenom 36. tyzdni rano o 5 hod. zacala odtekat plodova voda. V Martine sme boli asi o 6:30h. Rano o 7hod. robili velku vizitu. Dovtedy som nemala ziadne bolesti. Tie zacali asi o 8hod. a do tej 12hoh. sa dali zvladnut. Potom sa coraz viac a viac stupnovali. Dali mi aj nejaku infusku a cipok, takze som o 12 bola uz otvorena uplne, co je na 10 prstov. Dcerka prisla na svet o 18hod. Podarilo sa mi ju vytlacit, ale neskor mi pritlacili aj na brucho. Ja som skor mala odlezane tehotenstvo s nohami dohora kvoli krvacaniam, tak som sa este v nemocnici bola prejst aj vonku (asi na siesty den). Uz som sa nemusela bat zohnut, ze sa babu nieco stane... unavena som bola riadne, ale tesila som sa, ze nie som "priputana " k posteli (muz sa staral o domacnost, som ani von nechodila). Takze ono je to aj o psychike, unava a bolest tam bola, ale z toho tehotenskeho lezania sa mi ziadalo ist von a aj po schodoch 😉 Ono, ak bude vsetko ok, tak sa uprednostnuje klasicky porod. Dcerka vazila 3350g a mala 49cm. Ono strach je niekedy vacsi, ako treba. Urcite bude vsetko dobre. 😉
Ak by si sa chcela hocico opytat, kludne.
papa

dena567
30. mar 2013

@evita138 dakujem si mi to pekne popisala..no sak aj ja mam s toho strach ze ako to vsetko bude s tymi glykemiami ci budu vediet mi to tu nastavit...vies aj ja som rozmyslala nad Martinom ale zase po tej psychickej stranke chcem byt tu v TN mat rodinu pri sebe a manzela...chcem aby bol aj pri porode.a malinka ked sa narodila bolo b´vsetko v poriadku?vies ja som s tym aj ratala ja mam termin 7.jula ale urcite porodim skor v juni pretoze prenasat nemozem a kedze diabeticky rodia skor aj kvoli vahe babetka...vo stvrtok sme boli aj v BA na echokardiologii a malinka ma srdiecko v poriadku tak som rada..ja zatial nemam v tehotenstve ziadne komplikacie akurat tlak ze mam dost nizky uz druhy den a trosku aj ten cukor vyskoci..ale snazim sa stale meriat aj ked tych pruzkou je dost malo..

evita138
30. mar 2013

Tak to som rada, ze je vsetko v poriadku 😉

Ja som si pruzky dokupovala, lebo som sa bala tych glykemii a merala som si cele tehotenstvo pred jedlom aj po jedle, pred spanim a kazdy treti alebo druhy den aj v noci (8-10 pruzkov dennne). Kedze som bola doma na PN (mala som na to cas), tak som si glykemie vyhodnocovala a podla potreby menila inzulin, hlavne v tretom trimestri. Tam som kazdy druhy den pridavala inzulin. Niekedy som musela aj kazde 2-3 hodiny v noci, lebo trebalo menit inzulin (neskor vydrzal 2-3tyzdne a potom znova menit). S diabetologickou som sa radila aj telefonicky, lebo som potrebovala kludovy rezim, lezat. Nesmela som ani dlho stat ci sediet, aby sa nevytvaral tlak na porodne cesty. Od 19. tyzdna som bola otvorena na jeden prst a aj krcok bol nejaky zmaknuty....
Inac nie vzdy bola glykemia ok, ale mala som pocit, ze ked zistim, ze nie je idealna a si tak casto meriam, tak do dvoch hodin si ju upravim (s pumpou sa da menit aj docasny bazal, alebo pridat mini inzulin..... ) Inac by ten stav trval dlhsie. Dokupovala som asi dve krabicky kazdy mesiac, lebo som si vlastne robila velke profili kazdy den. Je to moje prve babatko, tak som mala strach. Vyuzila som aj senzor. Tehotna diabeticka ma narok na 4 senzory s doplatkom asi 7-8 eur za jeden (inac jeden stoji asi 47 eur). Dobre je nechat si jeden po tehotenstve. Vydrzi priblizne 6 dni merat neustale glykemiu (dobre vyuzit hlavne v tretom trimestri).
Dufam, ze som Ta nevystrasila tymi castymi meraniami. Ono asi treba raz do tyzdna robit velky profil. A nic si z toho nerob, ak tie glykemie nie su niekedy idealne, lebo to sa vzdy neda. Dolezite je, ze robis vsetko pre to, aby boli.

Ja som mala pred tehotenstvom a pocas neho nizky tlak asi 100/70, ale ku koncu mi zacalo niekedy doobeda busit srdce a tep mi vyskocil aj na 100 v klude. Bolo mi vtedy zle, ale stalo sa to asi 3-krat, takze som to tak nechala. Stalo sa mi to po ranajkach, tak som si spat lahla a preslo to, ale asi az po hodine.

Dcerka sa mi narodila zdrava a vsetky sona, co mi robili v tehotenstve som mala ok. Takze mame doma nase vysnivane male slniecko.

Jun - jul, to je "co by dub". Ked doteraz bolo vsetko v poriadku, tak si myslim, ze aj bude. Ani sa nenazdas a uz budes drzat maly uzlicek doma v naruci. 😉

dena567
30. mar 2013

@evita138 si velmi zlata dakujem...nie nedolakala som sa s tymi meraniami pretoze ja sa stale meriam od zaciatku tehotenstva...ja som uz tolko pruzkou minula ja denne aj 15 ks...a verim ze ten tlak sa da do poriadku nebudem to ani ja riesit lebo aj to busenie srdiecka som uz mala...a veru mas pravdu za chvilu tu mame jun-jul a ja uz sa budem tesit z malinke...vies nadtym senzorom som rozmyslala aj ja ale mne robia problemy kanily prepichovanie...pumpu mam uz sice dva roky ale stale som si nezvikla na prepichovanie..a kedze ten senzor musi ist tak ako kanilka.tak neviem...ale pojdem k doktorke tak sa nato opytam 🙂

zuat
3. apr 2013

@evita138 dakujem ti za odpoved, lebo sama neviem, ci mam codit do roboty,ci nie, ale som si povedala,ze pokym to zvladam, tak budem chodit, ale ako hovoris-ten treti trimester asi radsej ostanem aj ja doma, mam sice vacsinou kludnu robotu, ale musim cestovat a domov chodim dost unavena uz teraz..tie výsledky zo senzoru si vieš aj doma sama stiahnuť a vyhodnotiť,alebo sa to musí u doktora, lebo pochybujem, že moja doktorka s tým už prišla do styku 🙂
@dena567 pytala som sa dokiho aj na to echo, ale nateraz mi vravel, ze pojdem na morfologiu-asi myslel 3D, neviem 🙂 a ze tam doktor popozera vsetko, pochopila som to tak,ze srdiecko sa da lepsie preskumat az po narodeni..
baby vy si meriate dost casto, podla toho som ja az nezodpovedna (len 5-7x za den), ale nemavam vysoke hodnoty, v noci si moc nemeriam,len zriedkavo,lebo celu noc az do rana mam tak isto ako vecer pred spanim, akurat cez vikendy ked vstavam neskor mavam rano uz hypo :/ ale ako ste už písali-ten bordel v glykemiach ešte len nastane 😠

evita138
1. máj 2013

@zuat cauko, ozyvam sa neskor, lebo sme sa stahovali.....
Tie vysledky sa daju stiahnut cez nejaky program, co ma pani, od ktorej mam pupmu. urcite to bude mat aj ten clovek, od ktoreho mas Ty pumpu (diler). Ja som si to nestahovala, lebo pumpa si to 24 hodin pamata a kedze som mala mat prve dieta a musela som v tehotenstve lezat, mala som dost casu na to, aby som si tie hodnoty pozrela a prepisala. Ja som si to kazdy den prepisala, teda kukla som si kazdu hodinu, ci sa hladina glykemmi drzi stala alebo klesa ci stupa a pocas este nasadeneho senzoru som si podla toho menila bazal alebo bolusy kazdy den pocas tych siestich dni, kym je nasadeny senzor. Menila som to preto pocas nasadeneho senzoru, aby som si na dalsi den overila ci je to ok. Keby som si to az na siedmy den stiahla do PC, tak by som si tie glykemie musela pomenit bez senzoru a overovat glumerom alebo dalsim senzorom. Tak sa mi to zdalo zbytocne.....(Ale ten senzor som chcela hlavne kvoli zmene bazalu.) Inac senzor nie je taky presny ako glukomer, ale ide o to ci tie glykemie su stale, aby nekolisali a s nim sa to da presnejsie doladit. 😉
krasnu jar prajem
papa
🙂

slnecnica541
6. máj 2013

Ahojte, my sa snazime o babo uz dlhsiu dobu ale zatial sa nam nedari. Som diabeticka 14 rokov. A zaujimalo by ma ake ste mali hemoglobiny ked ste otehotneli? A aku dlhu dobu ste sa pripravovali na tehotenstvo, co sa diabetu tyka. Dakujem 🙂

venija
6. máj 2013

@slnecnica541 moj glykovany Hb pri otehotneni bol 6,5, co urcite nie je idealne, ale nebolo to planovane. Cele tehotenstvo bol neskutocny boj s glykemiami, ktore som si merala niekedy 8-12 krat denne. Rodila som sekciou v 37.tyzdni,dcerka mala 3350g. Drzim palce,aby ste sa babatka dockali cim skor 🙂

slnecnica541
6. máj 2013

@venija no tak asi sa ho tak skoro nedockame, kedze moj hba1c je 8.9. uz sa idem z toho zblaznit. Snazim sa aby som isla dole, uz sa mi to aj trochu podarilo a potom som zase vybehla. Ale som stale na perach. 😒

venija
6. máj 2013

@slnecnica541 mna nastavovali na IP vo 4 mesiaci a to mam diabetes 4 roky. Nerozpravala si sa o tom so svojim diabetologom? Urcite by ti vedel pomoct. Ten glykovany je ozaj velmi zly, ale nezufaj.

slnecnica541
7. máj 2013

@venija rozpravala som sa. ja uz som bola aj na pumpe 5 rokov a pocas 6 roku som ju dala prec lebo som sa koli pumpe dostala do slabej ketoacidozy, kedze pumpa sa mi pokazila ☹ no a od vtedy mam nedoveru k tej pumpe. Takze sa to snazim vykryt perami. Ale znova uvazujem ze pojdem na nu uz len koli drobcovi 🙂 Hadam to zvladnem.

venija
7. máj 2013

@slnecnica541 ja som sa pumpe takisto branila,po porode sa ma moja lekarka pytala ci idem znovu na pera, pre mna je to teraz pohodlnejsie,akurat, ze mi ju teraz objavila dcerka 🙂 Ked ozaj mozes, kvoli tehu by som sa vratila k pumpe, stoji to za to 🙂

slnecnica541
7. máj 2013

@venija dakujem za podporu. Urcite sa o tom porozpravam este aj s manzelom, lebo aj on ma diabetes 🙂 a na najlbizsej kontrole sa asi opat dohodnem s doktorom na pumpe. Verim ze aj ked by som teraz ostala tehotna tak pocas tehotenstva hned v zaciatkoch dokazem zliezt nizsie a bude vsetko v poriadku 🙂

venija
7. máj 2013

@slnecnica541 prajem vsetko dobre a hlavne poslusne glykemie 🙂

zuat
10. máj 2013

@slnecnica541 ahoj, ja som mala glykovaný 6,4 pred otehotnením, teraz v piatom mesiaci som mala 5,3, išla som na pumpu ešte netehotná v auguste, tiež len kvôli plánovanému krpcovi, myslela som si, že ma bude strašne obmedzovať, ale zvykla som si veľmi rýchlo, skôr mám problém, ked mi tie hadičky vidí niekto z rodiny, lebo ma potom strašne ľutujú, až mám výčitky :D no ale to som odbočila🙂 držím palce, aby sa ti podarilo zliezť nižšie aj pred tehotenstvom, aby si mala zdravého krpca🙂
@evita138 no to si ma veľmi nenahovorila na senzor 🙂ja na také piplačky veľmi nie som, ved aj glykémie si opisujem z glukomera do zošita až ked mam ist na kontrolu 🙂) ale keby som lezala, tak by bol cas aj na to, len takto prídeme domov z roboty, utekáme s mužom na stavbu, na zahradu..

evita138
16. máj 2013

@slnecnica541
Ahojka,
ja som isla na pumpu kvoli planovanemu tehotenstvu este pred otehotnenim. Myslim si, ze je to lepsie, lebo clovek si zvykne na to, ako si s nou moze pomoct a doladit glykemie. Dlhodobo posobiaci inzulin ma urcity typ ucinku kazdu hodinu rovnaky. S pumpou sa da na kazdu hodinu pocas 24 hodin doladit podla individualnej potreby. Niekto potrebuje viac inzulinu v nejaku hodinu doobeda, iny poobede ci vecer a pumpa umoznuje tieto individuality prisposobit. Zaroven sa da podla pohybu na nejaky cas (podla potreby) znizit bazal v pumpe. Ja som robila aj tak, ze som videla, ze mam cukor 9 az 10, tak som si na pol hodinku zvysila bazal na 120% a ono mi plynulo klesol na ok hodnoty. Inac to niekedy predstavuje pol jednotky alebo aj menej a to sa perom neda dopichnut. Vyhodou je aj to, ze si clovek neda naraz ten inzulin, ale sa rozlozi na niekolko davok pocas napr. tej pol hodinky a tym cukor neskace, ale plynulo klesa (ak teda upravujem hladiny).
Ja som bola na nadstavenie glykemii este pred otehotnenim v Lubochni. Vraj by mali byt 3 mesiace pred otehotnenim glykemie ok. Zlepsilo sa to, ale nebolo to tak, ako si to lekari predstavuju. Ja som mala glykovany pred otehotnenim stale cez 8 nieco. Po tej Lubochni som sa dostala na 7,5mmol, ale mal by byt pod 6,5mmol, tak som bola este na zaciatku tehotenstva znova v Lubochni. Myslela som si, ze ja budem rada, ked sa priblizim k 7mmol, ale nakoniec sa mi podarilo mat 6,8mmol a dalsie dva mesiace 6,4mmol, co som bola na seba pysna.
Ja by som urcite na tu pumpu isla. Ani si neviem predstavit tehotenstvo bez nej. 😉
Inac mam krasnu 6 a pol mesacnu dcerku, ktora mi uz zacina pokukovat po tom cude , co nosim.
Inac mne sa pokazila pumpa pocas tehotenstva. Tak som volala s pani, cez ktoru som mala pumpu. Samozrejme vystresovana, aby sa babu nic nestalo. Bolo to asi o 18hod vecer, lebo som isla vecerat a pumpa mi nechcela vydat bolus. Tak som sa preistotu aj odpojila, aby nezblbol nahodou aj bazal. Pani bola este v BA, ja som zo ZA, tak som musela pockat, kym pride este aj domov. Cez telefon som jej nadiktovala hodnoty bazalu a ona mi vsetko na tej novej pupme nadstavila, takze som ja uz nic nemusela robit. Pumpu som mala asi o 21hod. Poslala ju po jednom panovi. Takze to vsehovsudy trvalo asi 3 hodiny. Ja som to skor brala ako znamenie, lebo som este nevedela na 100%, co to bude a mala som staru pumpu modru a novu som si nemohla vybrat, dali aka bola a ja som bola rada, ze funguje. Prisla ruzova. Tak som vravela , ze to bude dievcatko a aj tak bolo.... Ale to len ako srandu s tou farbou.... Inac som si spocitala mnozstvo inzulinu - bazalu a dopichla ho perom. taktiez som sa navecerala s perom. Ked je clovek tehotny, tak oni promtne riesia situaciu, lebo ide o dva zivoty.....
Takze to som chcela povedat, ze sa netreba bat tej pumpy. A urcite sa Ti s nou podaria zazraky 😉 Prajem co najlepsie glykemie a ked aj nebudu idealne, klud a pohodu a ten vysnivany uzlicek pride.
papa

zuat
30. máj 2013

baby kolko ste priberali pocas tehotenstva? lebo ja som za posledny mesiac nepribrala nic-podla vazenia u doktora(dokopy asi 5kg-koniec 6.mes.)..ja sa aj bojim jest viac, lebo mi potom lietaju glykemie a nejak neviem odhadnut o kolko viac dopichnut...a uz sa aj tak dostavam do toho stadia, ze to lieta vyssie, nez by malo :(
a kam si pichate kanylu pocas tehu? aj do brucha, ci skor nad zadok?

evita138
8. júl 2013

@zuat Ja som bola na tom presne tak ako Ty. Asi 5kg do siedmeho mesiaca a posledne 2 mesiace som pribrala 10 kg. Takze neboj, vsetko je ok. Ono vsetko este dobehnes. A radsej menej pribrat, nebudes mat potom problem dostat sa na povodnu vahu. Mne povedala sestra na gynekologii, ze je to individualne. Niekto priberie viac na zaciatku, niekto na konci a niekto skoro nic. Ja som na zaciatku dokonca 2 kg schudla a to mi nebyvalo zle. To len z prisneho dodrziavania diabetickej diety. Mam aj kamosku, co tiez asi 4-5kg najprv pribrala a za posledne 2 mesiace tiez 10-12kg. Ono babatko viac rastie na konci 😉
Ked ide o kanylu, tak tu som mala stale na bruchu, ale tak na bokoch. Lebo aj miesto vpichu ovplyvnuje vstrebavanie inzulinu. A kedze som pumpu stale nadstavovala s kanylou v brusku, teda skor po tych bokoch, tak som to pocas tehotenstva nechcela menit. Tiez som sa nad tym zamyslala, ze ci to babu neuskodi, ale mam zdravu dcerku.
Na konci tehotenstva som inzulin hadam aj kazdy treti den menila (teda bazal). Prudko sa zvysoval. Takze podla mna len kontrola glukomerom a vyskusat. Ja som so svojou diabetologickou konzultovala kazde 2 tyzdne a dalo sa jej aj zavolat, keby nieco. Na mna dost vplyvalo pecivo. Ked som vecer jedla zemiaky, tak som mala lepsiu glykemiu pred spanim a aj rano. Pecivo na vecer mi cukor dost zvysovalo a drzalo hore. Ak sa da vyskusat. Ja som sa snazila jest stale rovnaky pocet sacharidovych jednotiek a zvysovat inzulin podla potreby. Ale niekedy si to tiez robilo, co chcelo.
Drzim palce, aby glykemie boli co najlepsie. Hlavne sa teste na to malinke a vsetko bude ok. 😉

zuat
18. júl 2013

@evita138 ahoj, ja tiež každú chvíľu mením bazál, ale len tak po troškách..aj ked teraz ho mám viac ako dvojnásobný než bol pred otehotnením.. :/ ale už aj na váhe naberám, ako som ostala doma, tak to ide hore 🙂) ja svoju diabetologičku vidím stále iba raz za mesiac, ale nemám pocit,že mi treba častejšie tam chodiť.. aj tak je to celé na mne-čo zožeriem, taký mám cukor, teda ak potom zle odhadnem množstvo bolusu 🙂
vidím, že si zo žiliny, aj si tam rodila, alebo si bola niekde inde, kde to s diamamami vedia a majú s tým skúsenosti?

evita138
18. júl 2013

@zuat Ahoj, 🙂 mas pravdu, diabetologicku Ti moc netreba, pretoze je to v podstate aj to samotne regulovanie na 90% na Tebe. Ona Ti len moze poradit. Ja som rodila v Martine, lebo tam im chodia rodit diabeticky a mala som pocit, ze to bude lepsie. V Ziline som sa bala, mala som z nej pocit, ze tam o diabete s tehotenstvom moc nevedia(ja som ten typ, co ma doma aj odborne knizky;)). Stravila som tam 4 mesiace...... V Martine su aj pre deticky rozne specializovane oddelenia, keby cosi bolo treba, aj preto sme sa s muzom rozhodli tam ist. V Martine ma aj na pumpu nadstavoval jeden doktor, tak som vedela, ze s nou vie robit aj niekto iny nez len ja v pripade potreby. Pre moju psychiku to bolo lepsie. Ale aj v Ziline su vyborni lekari, co sa tyka tehotenstva. Keby som nemala diabetes, tak by som asi do Martina nesla. Ale zas na druhej strane v Martine mas v standarde na kazdej izbe sprchu, ktoru potrebujes po porode kvoli rane. V Ziline musis do spolocnych na chodbu (clovek je vyslabnuty). Ja som mala pocit, ze Martin je bezpecnejsi pre babatko aj pre mna. Tym, ze som isla do MT, som bola po psychickej stranke ok a to clovek potrebuje... Boli tam aj vyborni lekari aj sestricky, veeelmi ustretovi. Velmi som bola spokojna. Niekto zase ale naopak. Ale aj v Ziline boli vyborni lekari odbornici aj ludia....Ale je to na Tvojom rozhodnuti. 😉