Pôrod diabetičky. Prirodzený alebo cisársky rez?
Ahojte, som diabetička 3.rok a blíži sa mi termín pôrodu. Chcela by som rodiť prirodzene ale diabetologovi sa to veľmi nepozdáva. Posledný glyk. hemogolobín mam 5,3...co si myslím,že nie je až také zlé. Gynekológ v nemocnici nenamietal na prirodzený pôrod- s tým, že mi ho v 39. týždni vyvolajú. Chcela by som vedieť nejaké info o ostatných diabetičkách, ako ste vy rodili? Budem vďačná za každú odpoveď 😉 ďakujem 🙂
@evita138 ja skončím asi v BA na Antolskej, dúfam, že tam stihnem prísť, mám to asi 60 km.. 🙂 už som tam bola u jedného dokiho, ku ktorému chodia baby s rizikovými tehotenstvami, aj on mi vravel, že by bolo najlepšie rodiť u nich, aj diabetologička ma tam posiela. počas pôrodu si bola pripojená na pumpe stále, alebo si mala infúziu zavedenú? a ak infúziu-koľko po pôrode si si dala naspäť pumpu?
Mne samotne tlacenie trvalo 3h. A vtedy bola pumpa odpojena, ale asi 4h a to bolo uz dlho. Cukor mi vyskocil na 14mmol, ale dopichla som inzulin. Vacsinou sa tlaci pol hodinky. Malej nechcela ist hlavicka von, ale vsetko dopadlo dobre 😉
Inac ja som si citala v tych tehotenskych casopisoch a letakoch a tak, ze ked zacne odtekat plodova voda, tak mas cas este 6 az 8h do kontrakcii a prvorodicky este viac. Tak som bola v pohode. Nebala som sa, ze cosi sa nestihne. Mne zacala plodova voda odtekat o 5h rano a mala sa narodila az o 18h vecer. Asi 3 hodiny som nemala ani ziadne bolesti. Take vacsie prisli asi o 12h na obed a potom sa uz iba stupnovali.....Takze urcite sa nemusis bat, ze by si to nestihla. Uz som pocula, ze bola baba tehotna a sama si odsoferovala asi 2-3 hodiny, lebo chcela rodit v inom meste. S tymto sa urcite nemusis zaoberat. Stihat to tam aj naspat a znova naspat 😉
@evita138 Ahoj, ja som dia 24 rokov a teraz som v 28tt, glykémky som doteraz mala vcelku ok, teraz to začalo skákať, v noci hypo, cez deň aj 11mmol/l. Mávala si aj ty občas takéto vyššie? snažím sa kontrolovať viackrát za deň - aj 10x, ale už to nie je také jednoduché ako na začiatku tehotenstva... Len sa chcem ubezpečiť, že nie som jediná čo má občas glykémky aj nad 10, samozrejme hneď dopichávam,aby to nebolo vyššie dlhodobo ☹ Veľmi sa bojím o malú, hlavne, nech je ona v poriadku, ja už si nejako poradím, aj keď sekcie sa bojím, ale určite to prežjem 🙂
@pajalbc
Ahoj, po tom asi 24tt mi tiez zacala stupat rapidne spotreba inzulinu. Ja som vecer a v noci potrebovala praveze stale inzulin zvysovat, teda bazal a na ranajky az strojnasobit bolus. Asi v priemere tiez som merala tak 10-krat denne a nadstavovala sa kazdy tyzden, po 30tt asi aj kazdy treti den. Babatko uz vela rastlo a ta spotreba sa velmi menila. Snazila som sa, aby som cukor nemala s dvojcifernou hodnotou, ale podarilo sa mi mat niekedy aj 12mmol . (Sustredila som sa, aby bol medzi 6 az 8mmol, aby nebolo ani hypo, lebo potom aj z toho byva hyper. ) Vtedy som si dopichla. Aj ked som mala cukor 9mmol, tak som zvysila na pol hodku alebo na hodinku docasny bazal, aby sa cukor upravil, resp. znizil, ale nie narazovo, ale postupne. Kontrolovala som si pred aj po jedle, takze dlhsie ako 2 hodinky ten vykyv nebol, lebo hned som upravovala. Aj v noci som niekedy merala kazde 2 hodiny (vtedy som minula denne aj 12 pruzkov), lebo po tom 30tt mne trebalo kazdy treti den furt v nejaku hodinu v noci pridavat inzulin - bazal. Tiez som sa toho bala, lebo ku koncu to obcas takto skocilo. Ale asi ak sa to strazi a je to na chvilku, tak to bude ok. 😉 My sme nastastie v poriadku. Ja mam dia 8. rok. Nemala som dovtedy nic z hladiska cukrovky, takze som rodila prirodzene. Ja si myslim, ze ono to uplne super nemoze byt a ze kazda ma obcas nejaky ten vykyv. Hlavne sa nestresuj az to neskace, horsie by bolo, keby to bolo raz hore a raz dole. Hypa by tiez nemali byt, ale ja som obcas mala cukor 3 cele nieco.... Inac niekedy ma clovek takto cukor a ani o tom nevie, lebo sa tak casto nemeria.
Drzim palce, aby boli glykemie co najlepsie a zelam pohodu a klud. 🙂
Potom napis, ze ako to cele dopadlo. V budocnosti rozmyslam este nad jednym babom, ale to uz bude asi sekciou, tak tiez tie obavy tam mam....
@evita138 Ahoooj, ďakujem za ukľudnenie... tiež sa snažím ako viem, ale občas to ustrážiť naozaj nejde, mimino robí svoje 🙂 Ja som mala pumpu před štyrmi rokmi, ale po dvoch rokoch som ju dala preč, lebo v tom, čo som potrebovala nepomohla... Verím, že niekto je s ňou spokojný, ale ja som radšej prešla spať k perám... Chcela som ju skúsiť hlavne kvoli nerozpoznaným hypám, ale nepomohli ani senzory, podľa glukomeru som mala 1,2mmol/l, už som bola mimo, ale keďže pumpa a senzor ukazovali 7,4mmol/l, tak som sa ešte s partnerom hádala, že som v poriadku... No a potom som začala mať problémy aj s kanylami, zapaľovali sa mi miesta po vpichu a tiež mi nerobili dobre tie lepky - má všeobecne alerigiu na leukoplasty... A posledná vec, keď som mala hyperglykémky, tak pumpa nestíhala tak rýchlo znižovať, takže som aj tak dopichávala perom, na dovolenke som tiež vždy prešla na perá... Teraz tiež často pichám do prsta a kontrolujem a keď vidím, že mám nad 8mmol/l tak tiež dopichujem, upokojila si ma, že aj v noci si pridávala, lebo aj mne sa to stáva nad ránom. Ráno o 3 hod. mám glykémku 5,4mmol/l a o 8hod už je to 11mmol/l, takže pichám aj o 6hod. a keď tak pridám... Teším sa z toho, že tvoje dieťatko je v poriadku a prajem, nech sa aj to ďalšie podarí a hlavne, nech sú tie naše detičky zdravé, ja už sa malej neviem dočkať, hlavne toho, že mi lekár povie, že je všetko v poriadku, to je najdoležitejšie, ja už mám 35 rokov, ale tiež by som možno ešte jedno chcela stihnúť, tak uvidíme ako to všetko dopadne. Naozaj som rada, že si napísala, ďakujem, pa pa 🙂
Ahojka, aj ja sa tesim, ze si napisala. Mna zasa ukludnuje to, ked vidim, ze diabeticky, co maju tolko rokov cukrovku a maju babo, ze to musim aj ja zvladnut. No, ja tiez nie som najmladsia, ale teraz ma clovek prve dieta az po 30-tke 😉 Ja mam 31 rokov a diabetologicka mi povedala, ze je dobre pockat 2 roky na to druhe tehotenstvo, aby sa organizmus dal do poriadku. Takze to druhe vychadza na 33-34rokov. Dufam, ze som Ta neodradila, ale mne sa teraz pri malej nedari mat take glykemie, lebo aj to stravovanie je take vselijake, ale uz to chcem upravit, aby som sa nachystala postupne aj na to druhe, vsak o chvilu je rok za nami. A aj malu si chcem uzit a potom aj to druhe, tak ten trojrocny rozdiel sa mi sa fajn.
Ja som tiez v lete rozmyslala prechadzat na pera, ale ked je uz clovek nadstaveny na pumpu, tak sa bojim, ze sa to rozhadze. A ako si sa nadstavovala, ked si v lete prechadzala na pera? Nebol problem, aby Ti diabetologicka dala pera aj pumpu? Niekedy si chcem dat take oblecenie, ze neviem, co s pumpou. Tie glykemie som musela znizovat medzi 24h a 5hodinou rano a presne okolo 7-8h to trebalo zvysit, resp. vyskakovalo to az do 10h a na obed som uz isla prudko dole. Ranajky som mala okolo 8h, tak tam bolus isiel rapidne hore. Co o tretej v noci byvaju vacsinou hypa, tak v tehotenstve som dopichovala a upravovala inzulin. Tak vidim, ze kazda sa s tym musi popasovat.....
Presne tak isto prajeme zdravucke babanko a potom uz len radost a uzivanie materskej. 😉
@pajalbc ahoj, ja tiež nemám stále ideálne glykémie, niekedy skôr pociťujem ako sviatok, ked sa mi podarí mať dobré výsledky dlhšie vkuse 🙂 ale doki hovorí, že náš drobec nie je z cukrovky nadrozmerný, tak sa ukľudňujem a nestresujem, ked sa objaví vyššie číslo..a to mne sa zvykne objaviť na glukomere aj 14 :( ale aj s pripichovaním je to take všelijaké, raz to zaberie až príliš a inokedy skoro vôbec :/
@evita138 a počas pôrodu ti nemerali, či nemáš moc vysoký, alebo nízky? ja som si myslela, že zmerajú aj každú polhodku, ved čo ked bude moc hypo alebo hyper a miesto tlačenia tam budem malátne ležať na kresle? 😕
Ahoj, ja som mala na sale so sebou aj potrebne veci, teda aj svoj glukomer a merala som si asi kazde dve hodinky glykemie a oni sa ma na ne pytali, neviem ci si to aj pisali. Potom ked uz prisli tzv. kontrakcie, ked som uz zacinala tlacit, tak som si pumpu vypla. Predtym som mala cukor v rozmedzi 6-8mmol. To bolo medzi 7hodinou rano az 15 hodinou poobede. Mala sa narodila o 18 hod. vecer (Mne zacala odtekat plodova voda o 5 hod. rano. Takze vsetko prislo prirodzene. Do 8hod. ziadne bolesti.). Ja som tlacila skoro 3 hodiny, mala nechcela ist von (resp. hlavicka), ale podarilo sa. Takze 3 hod. vypnuta pumpa je dost dlho, tak mi cukor nakoniec vyskocil na 14mmol. Mozno aj moj organizmus bol uz zblbnuty, lebo ja som 6 poslednych mesiacov mala kludovy rezim a z toho tie 4 posledne som len lezala s nohami dohora. Tak som bola dost vycerpana... Ale potom tie dalsie dni som nemala problem prejist sa. Bola som stastna, ze sa konecne hybem a ze babu uz neuskodim. Mala sa narodila v 36.tt a je zdravucka, veeelmi ziva. Je to nas malicky zajacik duraccel. 😉
Inac po porode sa znizuju davky inzulinu az o 70%, resp. prechadza sa na povodne. Mne kazala moja diabeticka nastavit si davky bazalu v pumpe tak, ako boli na zaciatku tehotenstva a bolusy o trosku vyssie a postupne som inzulin este znizovala. Inac tymi hormonmi moze cukor po porode dost skakat. Ja som ho v nemocnici mala ok (merala som si ho tak casto ako v tehotenstve kvoli nadstaveniu), ale doma potom to dost skakalo, lebo clovek nespi v noci, cez den tiez nie. Prve 3 mesiace da babo dost zabrat a aj stravovanie nie je take, lebo clovek beha okolo maleho a sam je vtedy len ked je cas a niekedy potrebuje aj dospavat a tak.... Takze ja este teraz s tym furt bojujem. Ale uz sa mi to lepsi.
Prajem co najlahsi porod a radost zo zdraveho babanka 🙂
PS: Inac ja som rada, ze som rodila prirodzene, aj ked som mala dost velke bolesti v brusku aj na krizok. Som bola rada, ze stiham predychavat (rodila som bez epiduralky). Clovek sa asi rychlejsie zotavi pri prirodzenom porode. Predsalen je to zasah do organizmu. Aj maternica sa lepsie stahuje, ked sa rodi prirodzene. Po porode sa na nu tlaci asi este 2 hodinky. Ale na dobre stahovanie maternice je dobre co najdlhsie dojcenie.
@zuat este som chcela k tej infuzii. Dali mi nejeku infusku na urychlenie porodu, resp. asi otvorenie a aj nejaky cipok. Ci to ovplyvnovalo glykemie neviem, ale asi nie, lebo som ich do porodu mala ok. Okolo 12h som uz bola otvorena na 10 prstov, co je maximum, ale mala sa narodila az o 18h.
@zuat
@pajalbc
Ahojte, este by som, ak to pomoze. Ja som mala problem niekedy s glykemiami vecer po jedle. Boli vysoke. Zistila som, ze na vecer mi je lepsie zjest zemiaky a menej peciva, ze pecivo mi dost drzi a na noc zvysuje glykemie. To iste mi robilo mlieko. Takze mlieko som pila v priebehu dna a na vecer som si ho nedavala. A peciva som zjedla len troska alebo vobec, volila som tie zemiaky. Ale pozor, aby zas nebolo hypo, lebo zemiaky cukor nedrzia. Ale asi aj kazdy organizmus je individualny. Ja som niektore potraviny v niektore casti dna nemohla, lebo by mi cukor vyskocil. Treba si na sebe odsledovat. Prajem co najlepsie glykemie 😉
@zuat Ahooj, a kedy máš termín? mne sa už posledné dni darí neprekročiť 8mmol/l, ale zasa to ide aj nižšie, napr. na 2,4 s pod. Moja malá je tiež zatiaľ taká menšia, uvidím, čo mi povie gyn, teraz vo štvrtok na poradni, podľa PM mám termín 30.10. podľa sona v 24TT napísal, že až 4.11., tak dúfam, že malá bude ok, hlavne zdravá, síce ma na rizikovej trochu vystrašili, že určite bude mať problém s adaptáciou, ale verím, že to zvládne... Ja už som čítala kopu vecí, ohľadne vačších problémov s dýchaním, žlatčkou - dokonca nuntou výmenou krvi a pod., tak som trochu vystrašená, ale verím, že to dobre dopadne. Gyn. na rizikovej mi povedal, že je najvačšia prevdepodobnosť, že budem rodiť sekciou, lebo že u mňa nehrozí, že mi dieťa samé vypadne v 37tt,... Tak sa drž a napíš, budem rada, pa pa 🙂
@evita138 Ahoj, ďakujem za radu... a ozaj koľko si pribrala počas tehu? Ja som 29tt a mám 10kg naviac... a to sa snažím jesť len ovocie, zeleninu, občas nejaké cestoviny... Chlieb som úplne vylúčila, lebo ako píšeš aj syr mi strašne zvyšoval glykémku... takže večer už len zeleninu jem a ani nemusím dopichovať, lebo to by bolo zasa hypo... Neviem čím to može byť, ale mne sa skor stáva, že o 22.00 mám 3,7mmol/l, ráno o 4:00 5,4 a o 8.00 už 12... tak neviem z čoho, lebo dovtedy nič nejem... Takže preto už teraz meriam aj o 6:00 a dopichávam ak sa už zvyšuje... Ak ťa ešte nejaká rada napadne, napíš pls, budem vďačná za každú... Ešte mi prosím daj vedieť ako sa malo tvoje miminko, keď sa narodilo, lebo, ako som už napísala vyššie "zuat", trochu ma na posledenej rizikovej ambu vystrašili ☹ a to sa snažím ako možem... PA PA a pekný víkend 🙂
@pajalbc ahoj, ja uz tie možné riziká radšej ani neštudujem, lebo by som bola zbytočne vystresovaná z toho, čo všetko sa môže stať. našťastie mi nikto také veci ako tebe ani nerozprával, nebola som na žiadnej rizikovej poradni, u nás také asi ani nie je, neviem 🙂 ty keď máš tých 3,7 večer o 10 ešte niečo zješ? ja by som sa bála ísť spať s takým cukrom, pre mňa je to hypo. a nestúpa ti ráno potom preto, že si mala vlastne v noci nepreliečené hypo? ja som teraz v 35-36tt, v poslednej dobe v tom mám chaos 🙂 akurát dnes ešte malujeme izbu, čo sa do nej plánujeme naťahovať, tak dúfam, že tých pár dní ešte drobec vydrží 🙂 prečo ti vlastne doktor povedal, že budeš rodiť cisárskym? kvôli cukrovke, či je na to nejaký iný dôvod?
@evita138 ja mávam po jedle tiež najprv vysoke, ale potom mi to aj same ide dole, až moc dole, najprv 2hodky po ranajkach aj po veceri mavam okolo 8-12 a potom o nejaku dalsiu hodinu pomaly hypo. uz sama neviem ako to nastavit, tak zvycajne nieco pripichnem a potom este nieco zjem. no nie som idealny pacient 🙂 najhorsie je to s takymi prilezitostnymi letnymi jedlami ako kukurica a zmrzlina-vobec neviem kolko inzulinu na to treba. asi by som si to mohla aspon toto leto odpustit, ale ked vidim zvysok rodim , ako si pochutnava..neodolam 🙂
@pajalbc Ja som na zaciatku tehu schudla 2 kg, lebo som prisne dorziavala diabeticku dietu, dovtedy az tak prisne nie. Prvych sest mesiacov som pribrala asi 5-6kg a potom posledne 2 mesiace som pribrala 10kg. Mne povedala sestra na gynekologii, ze je to individualne, niekto priberie viac na zaciatku, niekto na konci a niekto skoro nic. Mala sa narodila v 36tt a vazila 3350g, takze primerana vaha. Mne ked robili sono, tak sa pisala aj vaha babatka (v nemocnici asi kazde 2 tyzdne pocas styroch mesiacov) a vzdy bola ok, co som pozerala tehotensku kalkulacku. Das si do gooogla tehotenska kalkulacka, na tej stranke zadas termin porodu a ono Ti to ukaze, kolko Ti este chyba do porodu a v ktorom tyzdni si a co sa prave babatku vyvija a je tam uvedena aj priemerna vaha a vaha od do akoby malo priblizne mat. Tak tam som si to ja kukala, lebo som sa bala, aby nebola mala a ani prilis velka nasa bombula. Chcela som aj vediet, ze kedy a na kolko percent moze babatko prezit, ked sa skor narodi, lebo mne stale hrozil predcasny porod (potrat) od 15tt. Tam to vsetko je. Pri prvom babatku je to zaujimave sledovat, co uz v brusku ma vyvinute a co uz vie. Lebo aj v brusku si cmula prstek, cka sa mu, vnima svetlo a tmu.... Ale asi tu stranku poznas....
Takze mala sa narodila zdravucka, vaha a organy ok. Mala iba novorodenecku zltacku, tak sme si tam pobudli dlhsie. Inac detom diabeticiek kontroluju pri narodeni srdiecko ci nema zhrubnute steny a potom sa to opakuje po jednom roku. Tak ten druhy krat nas ta kontrola este len caka. Nasa mala je ziva, veeelmi pohybliva a vnimavava, vsetko ju teraz zaujima a tiez je veeeelmi ukecana. Steboce si aj sama pre seba a mne uz hovori mamina a svojou hatlacinou sa stazuje 😉 Ale rozpravame sa s nou uz od narodenia a ona zacala "rozpravat-dzavotat" uz v 3. mesiaci. Obkecavala pri ladnicke magnetky.
Inac si myslim, ze ked mamicka priberie, tak babo nemusi. Na konci tehotenstva sa kontroluju aj akesi oprietoky, kde ide vyziva babu, ci je to ok. Citala som si, ze je normalne pribrat 16-18kg s priemernou vahou, tak tych 5kg tuku. Kdesi mam aj knizku a tam je rozpisane, ze napr. placenta vazi na konci tehotenstva asi 1kg, maternica sa zo svojich 80g zvacsi tiez na 1kg, objem krvi sa zvysi na 1l, dalsie 1kg, plodova asi 1kg, voda v organizme asi 3kg, prsniky s mlieckom a tak.... Ja som po odrodeni mala o 10 kg menej. Tak asi tak. pa
@zuat Ja som cez tehotenstvo sladkosti nejedla a hypa som liecila ako v Lubochni poradili: deci dzusu a pol jablka ci chlebik- takze dve sacharidove jednotky. Dzus ako rychlu na zvysenie a jablko alebo clieb na udrzanie, aby sa hypo nevratilo. Nelaka to potom vyhryzat viac ako treba. Teraz ked nie som tehotna, fuknem cokoladu a potom jej niekedy zjem aj viac a musim dopichovat. Ja som sa bala jest sladkosti, ze babo bude velke. Viem si vytvorit takyto psychicky blok a zatnem sa a je. Aj sacharidove jednotky treba jest do urciteho poctu, ale uz neviem, ake je max., ale v Lubochni sa jedlo s priemernou vahou na ranajky, obed a veceru po 7SJ, teda spolu 21SJ a asi som sa snazila to neprekrocit.
Ale priznam sa, ze som si 2-krat dala nanuk a mala som vysoky cukor. Takze som si povedala, ze nie. Inac tie sladkosti som nejedla aj preto, lebo prutko po nich vyskoci cukor a klesne. Teda ked zje clovek nejake jedlo aj so zeleninou a s nizsim glykemickym indexom, tak je vyrovnanejsia hladina aj pocas posobenia inzulinu a travenia jedla. Pri sladkostiach nie a to vysledky merani mozu byt rovnake. Odhadnes vyborne inzulin a mas pred aj po jedle super glykemiu, ale medzi tym prudko vyskocila a klesla. Odhali to senzor. (to su tie dve hodinky) Tak som v praxi zistila, ze to takto funguje. Okrem merania pred a po jedle, treba mysliet aj na to, co sa deje medzi tym. Ale to odhali HbA1c.
Inac aj mne to niekedy po jedle vyskocilo na 10mmol a potom klesalo k hypu, tak som zmerala aj navyse medzi jedlami a dojedla 1SJ a znizovala bazal v pumpe. Asi medzi 10h - 12h. Ono to asi robi to, ze jedlo sa uz stravi a inzulin este posobi. Ak mas humalog, tak jeho ucinok je pri vacsej davke este vyssi. Napr. by Ti stacili na 3SJ 3jednotky inzulinu, tak na 5SJ by si si uz nedavala 5jed.inz. ale mozno len 4jed.inz. Aspon u mna ten ucinok bol taky. Ale citala som si aj u ucinkoch jednotlivych inzulinov. Mam nejake knizky, tak som pred tehotenstvom pozerala....
Tak hadam som poradila. pa
@zuat Ahoj, no ja som tie riziká študovala hlavne kvoli malej, aby som sa mohla opýtať gynekologa na rizikovej ambu, samozrejme vačšinou čítam odborné články, ktoré napíšu lekári... Začal s tým pediater na predporodnom kurze, ktorý povedal, že inzulín je rastový hormón a že potom sa rodia malé "sloníky". To som sa ale dočítala, že nie všetky molekuly prenikajú k plodu, teda, že cukor áno, ale inzulín nie, takže pankreas mimina si už tvorí vlastný a čím viac ho tvorí na základe vyššedj dávky cukru, ktorý dostane od matky-dia, tak mu rastú vačšie orgány, ktoré však nie sú dostatečne vyvinuté...Na rizikovú ma poslala moja diabetologička v 18tt kvoli morfologickému sonu, ktoré mi síce robil aj obv.gyn, ale rizikový ma poslal aj k dětskému kardiológovi na echo srdiečka malej, tam bolo všetko ok, ale po narodení a keď bude mať rok, pojde znova...Chodím tam samozrejme kvoli cukrovke a rodiť budem cisárskym tiež kvoli cukrovke, ja ju už mám 24 rokov, moja diabetologička mi to hovorí od začiatku, akurát moj obvodný gynekológ a pani na porodnom kurze mi povedali, že to nie je pravidlo, ale ten rizikový mi to potvrdil, asi kvoli komplikáciám a hlavne kvoli miminku, aby sa zbytočne pri porode nezvýšil cukor a nedostalo sa teda do hypa... Inak predtým ako som sa dostala cca do 24tt a pred tehotenstvom som samozrejme s glykémkou 3,7 nešla len tak spať, najprv som niečo zjedla a po polhoďke zmerala a až kým sa začala zvyšovať, tak som išla spať, teraz mi to stúpa samé bez toho, aby som čokoľvek zjedla. Počula som o Somogyho fenoméne, ale u mňa toto nefunguje, pokiaľ mám hypo a nedám si nič sladké, tak mi veselo klesá ďalej a párkrát som už bola totálne mimo, vtedy som na partnera protivná a vačšinou zatnem zuby a nechcem nič zjesť, takže glukagón to istí, ale teraz v tehu mi ho zakázali pichať, vraj je to hormón a nesmie sa kvoli bábu... Tak ty už si riadne ďaleko, koľko si pribrala? Budem ti strašne držať palce, nech všetko dobre dopadne 🙂 Kde ideš rodiť? ja v BB...
@evita138 Ahoj, no ja po poslednej rizikovej ambu to tiež tak vidím, že budem rodiť okolo toho 37tt. Hej, tú stránku poznám, od začiatku si čítam každý týždeň tehu, čo ma čaká 🙂 Ja som sa od začiatku ani pomaly necítila tehotná, iba ma boleli prsia a brucho ako pri menzese, inak žiadne problémy, ani zvracanie, nič... Aj teraz, keby nemám bruško a malá nekope, tak ani hádam neviem 🙂 U mňa gynekológovia sledujú hlavne rozmery, lebo vraj čo sa tej váhy týka je len odhadovaná od rozmerov zo sona. Zatiaľ je ok, ale práve ten rizikový ma upozorňoval, že teraz to začne, to naberanie, takže dávam veľký pozor na to, čo zjem... Dnes mi sice stúpla glykémka nad 12, ale tak ako som napísala, hneď ako zistím, tak dopichnem, tak verím, že všetko bude ok. To je zlaté, že je malá taká ukecaná, myslím, že to je výsledok toho, že sa jej venujete 🙂 Ja už sa tiež neviem dočkať toho, kedy tú našu uvidím, budem počuť a mocť držať 🙂 Inak to echo mi už robili v 20tt a viem o tom, že s to kontroluje aj keď bude mať bábo 1 rok... zatiaľ som mala všetko ok, tak dúfam, že to takto bude aj pokračovať 🙂 a vy už sa snažíte aj o ďalšie, alebo ešte chvíľu počkáte? ako si to všetko zvládala po porode? nemala si časté hypá? trochu sa bojím aj tohoto, lebo je toho veľa, čo ma ešte čaká, samozrejme sa na to teším, ale mám aj strach, keďže je to prvýkrát 🙂
@pajalbc Ja som nechodila na rizikovu poradnu v ZA. Mna tam nikto neposlal. Bola som len z Lubochne poslana do Martina na zaciatku a potom som tam uz nebola, lebo som dlhy cas stravila v nemocnici v Ziline a potom, ked som bola doma, som musela lezat, tak som sa nikde nehrnula, az mala co najdlhsie vydrzi v brusku. Cestovanie by jej mohlo uskodit. Rozmyslame aj nad druhym, ale neskor, lebo ja si potrebujem mojho pokladika vystiskat a tehotna by som nemohla. Velmi rada sa mojka a ja to tiez milujem. Nahlas sa smejeme, chyta mi noztek, skube vlasy, pozoruje jazyk so zubami. No, taky maly zvedavec. Vsak co by maminka pre nu neurobila. Vie sa hrat aj pol hodinky sama a neboji sa ist na ruky aj cudzim ludom. Ked sa nam niekto prihovori cudzi, tak sa s nou rozpravam a snazim sa ju privykat na ludi. Nakrmim ju aj hocikde v meste, aby nebola zvyknuta, ze musi mat vzdy pri tom klud a niekedy to vyzaduju aj okolnosti (Vsak len to, ze clovek chodi na diabetologiu.). Takze si ju aj ponosim, aj potulkam, ale aj druhym ludom dam a nie je problem, ked ma nevidi, zatial. Tak dufam, ze aj v buducnosti. Zacali sme 10. mesiac. Ocinko nam tiez pomaha a aj babka, takze mozem aj niekde odskocit a ona vydrzi. Nemusim ju ja krmit, papa zatial velmi dobre nas Otesanek 😉 a aj od druheho.
Ja si myslim, ze si najprv jedno uzijem a potom druhe. Chcem sa malej naplno venovat a pri malom dalsom babatku by to bolo zlozitejsie. Kazdy nech ma deti ako chce, ale ja si myslim, ze aj ta zena to musi zvladnut (a este navyse s diabetom). Aj jedno je dost velky zaberak. Chcem, aby mala bola samostatnejsia a ze by mohla ist uz aj do skolky aspon doobeda a ja by som bola s malym babom doma, takze asi ten trojrocny rozdiel. A aj meranie a sledovanie glykemii v tehotenstve bude podla mna prijatelnejsie, ked bude mala samostatnejsia. Vsak sama vies, ake je to zlozite drzat si ich bez dietata a ked uz jedno je, tak ten pohyb clovek ma aj vtedy, ked uz nevladze a glykemie su ovplyvnene. Zatial si neviem predsavit tu kontrolu glykemii pri malej, lebo ona je zivel a ked zacne chodit... uz teraz stvornozkuje a stavia sa na nohy, neobsedi a stale musi mat nejaku hracku, s niecim sa bavit. Uz sa jej aj ziva a trie si oci na spanie, ale bude pobehovat... Mame z nej radost. Nechcela by som, aby bola iba taky sedko 😉 Zatial nam noc vacsinou prespi ((jedlo od 21h do 6h nevyzaduje (vacsinou takto aj spi, tie tepla ale robili niekedy svoje a vrtela sa....), navykli sme postupne a dufam, ze teda aj v buducnosti)), ale to druhe moze byt ine.... Takze treba zvazit alternativy, ktore mamicka zvladne. Myslim, ze nie je podstatny nejaky vekovy rozdiel, ale sily mamy. 😉
Ono bude treba si najst cas na znovu sa nadstavenie. Odporucila by som este v porodnici, lebo doma uz budes mat babo na 24h denne. Ale spotreba inzulinu sa TI moze menit este mesiac po porode. Hned po porode, teda este v ten den, ked uz bude babo na svete, si treba znizit davky inzulinu o 50-70%. Teda asi tak, ako boli na zaciatku tehotenstva. Nejake hypo sa naslo, ale nemusis sa toho nejak bat, lebo budes kojit kazde 2-3h a popritom si cukor zmerias aj v noci. Uz si nepamatam ci mas pera alebo pumpu, ale ja som si hodnoty pocitocneho bazalu zobrala do nemocnice a taktiez rozpis bolusov. Po porode, ked som bola uz na izbe, som si hned nadstavila novy bazal a vyskusala aj zaciatocne bolusy. Trebalo to este troska doladit, resp. znizit, ale dalo sa. Cukor sa drzal na 5-10mmol. Horsie bolo doma, lebo pri malej som bola hladna aj v noci a tym som si to rozhadzala.... Po porode sa treba este asi mesiac a min. 2 tyzdne venovat nadstaveniu inzulinu. Radim, ze co najviac sa tomu venovat este v nemocnici, lebo doma uz nie je taky klud a ani cas. Ale netreba sa z toho stresovat, treba si povedat, ze je babo na svete a ze jemu to neuskodi 😉
ahojte, neviete preco zomrelo babatko tej herecke Haasovej? malo to nieco spolocne s cukrovkou? chystame sa este na dievcatko, a zacala som mat trosku obavy ☹ kedze som tiez diabeticka a picham si inzulin tak sa ma tato tema velmi dotyka a sledovala som so zaujmom aj jej tehotenstvo, vsade sa pisalo, ze je velmi pod dohladom lekarov tak je smutne, ze to tak dopadlo....tak teraz rozmyslam, ci to risknut amat este jedno dieta alebo radsej nie
@evita138 Ahooooj, no to je super, že vaša malá je takáto šikulka, ukecaná a že sa nebojí ľudí okolo, tiež nechcem, aby maličká bola všade mamine za zadkom, tak dúfam, že sa nám to podarí tak ako vám 🙂 Máš pravdu, ak si chceš malú poriadne užiť, je zbytočné sa ponáhľať a siliť do ďalšieho mimina, len preto, aby nebol medzi deťúrencami veľký vekový rozdiel... Ja som sa vrátila k perám, lebo s tou pumpou som nemala dobré skúsenosti, ale ďakujem za radu, nastaviť inzulíny ešte v nemocke, lebo verím tomu, že potom doma budem všetok svoj čas venovať malej 🙂 Ozaj, ako dlho si bola po porode v nemocnici? Viem, že si písala, že tvoja malá zostala dlhšie kvoli žltačke... Ja totiž nemocnicu úplne neznášam, viem, že nikto nemocnice nemá rád, ale ja že úplne nie ☹ dúfam, že to nebude dlhšie ako týždeň a že pojdeme s malou pekne domov spolu 🙂
Ahoj, ja som tam prisla v pondelok rano a mala sa narodila az vecer. Normalne nas prepustali v sobotu doobeda,ale malu si tam este nechali. Nejaka organizacia im v nemocnici Martine financuje, nazvyme to "ubytovanie pre kojace matky". Tak som sa stahovala na prizemie a chodila som malu kojit tam, kde byvaju mamicky po porode. Inac aj to je vyhoda Martina, lebo v ZA take nic nie je a mamicka musi dochadzat bud z domu, alebo si najde v blizkosti ubytovanie, ktore si samozrejme plati. Domov sme isli asi az v utorok alebo v stredu. Tak asi normalne si tam max 5 dni a my sme boli 9-10dni. Mne pisali prepustaciu spravu v sobotu a malej ten utorok. Museli ju este nasvecovat. Ale tu zltacku ma kazde druhe dieta... Takze ak bude vsetko ok, tak urcite viac ako 5 dni tam nebudete. Co by ste tam tyzden robili. Ale zasa sa netreba ponahlat. Mne aj celkom dobre padlo, ze som tam bola dlhsie, lebo som nemala malu na starosti 24 hodin denne a potrebujes si aj oddychnut a doma to uz nejde. Prve 2-3 dni su take vycerpavajuce, teda clovek je taky vycerpany po tom porode a citi aj tu ranu. hlavne ten druhy den a potom uz naberas sily 😉 My sme boli na izbe dve a dobre sme si pokecali, pripadne postrazili babatka, ked trebalo odkocit na WC alebo zaniest odsate mliecko sestrickam. Moja sa musela ucit a ja s nou prisatie na prsnik a tahat. Furt chcela spat z tej zltacky a naucila sa to az doma. Ja som mala veeelmi vela mliecka. Musela som ho prve 3 mesiace po kazdom kojeni odsavat, aby sa mi nezapalili prsniky. Nejake som si ulozila do mraznicky. Da sa ulozit na 3 mesiace, v ladnicke len na 24 hodin. Potom som mala mlieka akurat a potom boli vecerne krizy, tak som doobeda odsavala a davala do ladnicky na vecer. Potom uz na odsavanie nezostalo a vecer sme prikrmovali. Ale treba radsej castejsie prikladat, lebo dieta si zvykne na flasku a bude odmietat prsnik. A neboj sa dlhej chvile, najprv budes potrebovat klud a potom Ta babo riadne zanestna kojenim a ucenim techniky kojenia a prebalovanim, kupanim a radami sestier a tak... a ten cas ujde ako voda. Urcite pokecas aj s inymi babami v nemocnici. Pridu Ti navstevy a budete sa tesit z maleho... Ine je byt v nemocnici s chorobou....
Drzkajte sa a uzivaj si kopkanie maleho, kym to nie je do rebier a mechura. Moja mala vedela riadne teda kopnut? A to Tvoje uz teraz tiez tak kope? Ja som normalne niekedy az jojkla 😉
@evita138 Ahoooj, som si až teraz všimla, že si odpísala 🙂 Moja malá začala kopať dosť neskoro, až v 21tt, ale odvtedy kope skoro každý večer, keď si sadnem v kľude do postele k telke 🙂 niekedy sa prejaví doobeda, keď sa jej nepáči, že sedím 🙂 Je pravda, že občas tak dobre kopne, že až zjojknem, do mechúra to bolo len raz, ale som ho mala akurtá plný, takže nič moc 🙂 Ja som si v 11tt kúpila angelsounds - taký dopller na počúvanie srdiečka, bola som spokojnejšia, keď som vedela, že bije a že je všetko ok, som trochu ustráchaná od začiatku, no už nemám 20 rokov, takže to beriem asi inak... Normálne mám tlak ok, lebo beriem dopegyt, ale pred poradňou mi vždy poriadne vyskočí ☹ Si ma trošku vystrašila, fakt sa bojím, že okrem malej nebudem mať na nič čas a ja toho mám strašne veľa, niežeby mi partner nepomáhal, ale sú veci, ktoré musím urobiť sama, tak dúfam, že na ne zostane trochu času. Aj sa obávam toho kojenia, strašne by som chcela malú kojiť, tak dúfam, že to vyjde 🙂 Ja viem, že byť v nemocke kvoli chorobe je horšie, ale fakt sa dosť bojím tej bolesti po sekcii, ešte nikdy ma nerezali a to hojenie u nás diabetičiek je tiež trochu horšie... Min.týždeň som bola na kontrole na endokirinológii a pani doktorka povedala, že sekcia bude pre malú bezpečnejšia, že jazva sa zahojí a mamina musí niečo vydržať, som s tým zmierená, však pre malú by som všetko urobila, ale strach zostáva ☹ Mala som aj poradňu a gyn.mi posunul termín porodu o deň neskor, takže zatiaľ je tak akurát veľká, otočená hlavičkou dole, ručičkami si zakrývala tváričku, nechcela sa nám ukázať, máme 1224g a všetko je úplne v poriadku, tak sa z toho teším 🙂 Už mi moj gyn. povedal, že konečne vyzerám ako tehotná, tak som sa pobavila, pretože ja už mám ráno aj problém nohavičky si obliecť ako mi to bruško prekáža 🙂 Ozaj a dokedy si kojila maličkú? aké ste jej dali meno? Naša bude Amélia Lilla, mne sa páči to prvé meno a partnerovi to druhé... Ešte nás čaká návšteva matriky pre súhlasné vyhlásenie o otcovstve a mene, keďže sme sa ešte nevzali, tak chcem mať všetky papiere radšej vyriešené pred porodom... Inak som si myslela, že od 30tt budem mať poradňu každé dva týždne, ale sestrička ma objednala až o 5 týždňov, chvalabohu, že mám medzitým aj tú rizikovú ambulanciu 🙂 No ešte ma čaká 2 a pol mesiaca, tak uvidíme ako to vydržím, už by som chcela, aby bola maličká na svete 🙂
@pajalbc Ahoj 🙂
O tej sekcii Ti neviem povedat, kedze som rodila prirodzene, ale zvladli ine, tak hadam sa to da. Ja sa tiez bojim, ze ma to pri druhom bude cakat.. ale zatial mam este cas, idem si malu uzivat a ked bude trosku samostatnejsia, tak potom mozno to druhe poriesime. Aj moje glykemie... nemam sa pri nej ani kedy v klude najest, len tak hocijako. (Aspon nabrate kila mam prec.) Furt sa teraz kamsi liepa, uz mesiac stvornozkuje a 2 tyzdne sa stavia po nabytku. Musim mat oci aj na ritke 😀 A ked ja jem, aj ona chce. Veeelky jedak, ale ona furt so sebou miksluje a vybeha to. Predtym vydrzala spat od 21h do 7h (niekedy do 6h) a hrala sa najprv pol hodinky a potom papala, teraz to rychlejsie spali posledne dva tyzdne a uz o 5h rano hned po prebudeni krici, ze je hladna. Vola sa Sonička a mam tu na konikovi aj foto, tak kukni ;) Kojila som ju 6 mesiacov, lebo postupne som mala menej a menej mlieka, prikrmovali sme Bebou na vecer a potom aj poobede a neskor uz aj cez den. Najprv aj moje mliecko aj Beba a potom zacala odmietat prsnik, lebo z flase jej to lepsie tieklo.... Sme sa aj stahovali a trebalo robit poriadky a balit a vybalovat veci, Tak bola s babkou a ta jej dala poobede a aj vecer Bebu, ked ju uz vecer pila.
Ale druhe by som chcela kojit dlsie. Ako prevencia proti alergiam aj cukrovke a tak, sa odporuca aspon 4 az 6 mesiacov a samozrejme co najdlhsie. Ale v 6 mesiaci zacina babatko uz papkat zeleninku, zemiaky a aj masko. A postupne vsetko, tak sa menej koji. Treti az siesty mesiac su kriticke a ono to treba vydrzat, odporuca sa castejsie prikladat. Malo by sa viac mliecka tvorit. A neboj, to sa Ti rozbehne, na velkosti nezalezi, dolezite su bradavky. Aby neboli vtiahnute. Ale to sa da riesit pomou nejakyh nadstavcekov. Najdi si v mieste bydliska cislo na laktacnu poradkynu a aj sestry v nemocnici Ti poradia. Ich sa na vsetko opytaj. Ony su tam aj na poradenie pri kojeni. Napr, ja som mala velmi vela tvorby mlieka, ale na zaciatku sa musi aj rozbehnut to mliecko. Mne zacali tvrdnut prsia a aby sa nevytvoril zapal, trebalo to mliecko dostat von. Sestra nam dala obycajny nahrievac na dutiny a sme si so spolubyvajucou nahrievali prsia asi 15 min. a ono to mliecko zacalo same tiect a potrebujes na rozbeh laktacie aj odsavacku. Ja som na zaciatku po kazdom kojeni odsavala. Mala by som mlieko aj pre dvojicky, zamrazila som si nejake, kopu litrov navyse a potom postupne mala pila viac a mlieka bolo menej a tak ako som uz pisala.... Ja som posledne razy bola asi 31tt a potom az o 4 tyzdne v 35tt a tiez som sa cudovala. Ale asi ked je to ok, tak staci takyto interval. Na ktory tyzden Ti to naplanovali a v ktorej nemocnici?
Zatial sa drzkajte. Pa 😉
@pajalbc A nevadi, ked si aj neskor vsimnes, ja som predtym nemala k dispozici tak net ako teraz, kedze sme sa stahovali a odpisala som aj ovela neskor. Internet ma sluzit a nie aby sme boli od neho zavisli. Nemusi tam clovek kazdy den cumakovat. 😉
Dolezite je, ze to najdes vtedy, ked mas cas.(Ta sprava neutecie) Aj ja odpisem tiez vtedy, ked mam cas, niekedy hned a niekedy aj neskor. Takze sa moze stat, ze aj si to niekedy vsimnem neskor.. Takze pohodaaaa 🙂
@evita138 Ahoooj, pozerala som fotky malej Soničky a je úplne úžasná, som sa na ňu nevedela vynadívať, krásna je, už sa strašne teším na tú našu malú drobaňu 🙂 Vidím, že máte obdobie, kedy začína loziť a brať do ruky všetky možné veci, ktoré sa napríklad dajú aj rozbiť, čo je asi dosť náročné 🙂 Ešte neviem, kedy budem rodiť, ale predpokladám, že ma nenechajú dlhšie ako do 37tt, budem rodiť v bb kvoli maličkej, keby mala nejaké problémy, tak tam sú najlepšie vybavení a mám tam svoju úžasnú diabetologičku a ešte známého primára, ktorý tam dúfam tiež bude no a najradšej by som tam mala aj partnera, tak uvidíme, či ho tam pustia 🙂 Ďakujem za info o kojení, trochu sa toho bojím práve aj z dovodu, že mám vpadnutné bradavky, tak uvidíme, ako to dopadne... Napíš mi prosím, akú odsávačku si mala, ručnú, alebo elektronickú, niekde baby písali, že ručná nie je dobrá. Ja už mám skoro všetky veci pokúpené, okrem odsávačky, sterilizátoru a monitoru dychu... Ozaj vy ste mali monitor dychu? Ja som taký ustráchanec, máme malého psíka a keď si vonku poreže labku, tak to zle znášam, takže preto uvažujem nad monitorom, aby som bola trochu viac v kľude a nepresedela celé noci nad positeľkou malej, raz nám hafana uhryzol pitbul a celú noc som ho mala pri sebe a pozorovala ho či, dýcha, aj keď mi veterinár potvrdil, že bude ok ☹ Akurát od soboty malá trochu menej vyvádzala, ešteže v týchto prípadoch mám ten angelsounds, ale od včera kope ako divá, až ma celé brucho bolí 🙂 Tiež nie som na nete každý deň, ale vačšinou aspoň večer sa snažím kuknúť, čo majú "zdravé" baby z mojho termínu porodu nové, občas sa aj pousmejem, aké veci riešia, napríklad včera sa jedna pýtala, či má oprať jednorázové poporodné nohavičky, tak som sa pobavila 🙂 Som rada, že sme sa takto našli, lebo máme toho veľa společného - že sme dia a teda ja som teraz prvorodička a fakt mi dobre padnú takéto rady, o ktorých mi píšeš... Skúsim ti toto poslať aj v internej pošte, či ako sa to tu volá, keď tak si možeme aj takto napísať... Tak pozdravuj doma malého drobca a prajem vám pekný víkend, pa pa 🙂 PS: ešte predsa len jedna otázka, stáva sa ti, že nerozpoznáš hypoglykémiu a dostaneš sa do stavu, že o sebe nevieš?
Ahojka, dakujeme, sme radi, ze sa vam pacime.
Ja som mala rucnu od Aventu. Su rozne, ale ja mam s touto dobru skusenost, niektore sa zle prisaju. Inac vsetky veci, ako si uz iste zistila, su predrazene. Mne stacila rucna, s elektr. nemam skusenost. Inac cena rucnej sa pohybuje okolo 55 - 65e a elektric. neviem ci nahodou nestoja aj dvojnasobok. Monitor dychu sme nemali. Tiez som myslela ci to netreba, ale treba vydrzat tie prve 3 mesiace a potom babatko uz troska udrzi hlavicku, moja podla fotiek udrzala troska uz aj rucky na 2-3 sek. a vtedy som ju cvakla. Takze si myslim, ze su to vyhodene peniaze. Inac nasa mala spavala az do 8. mesiaca skoro iba na chrbatiku (brusko vobec) a teraz sa prevracia aj na boky, obcas brusko.
Inac tie nohavicky su sice jednorazove, ale ja som mala dvoje take sietkovane (existuju aj take inaksie, tie su asi na jedno pouzitie) a tie sietkovane som si preprala a striedala 2-3 tyzdne vzdy rano a vecer po sprche, potom som si uz dala normalne.
Este sa mi nestalo, aby som prisla do takeho hypa. Mala som zatial iba lahke hypo, ze som si dokazala dat sama cukor, nemala som ani stredne, co Ti druhi davaju cukor a uz vobec nie komu, teda tazke hypo. Zatial to rozpoznava moj organizmus, ale stavalo sa mi, ze to menej rozpoznal a to vtedy, ked som iba lezala. Cukor neklesal tak prudko, tak ten pocit, priznaky prisli neskor.
Ja som tiez rada, ze si mozem s niekym napisat a vzajomne poradit. Tak potom uz v internej poste.
Papa 🙂

@zuat ale v MT budes mat zasa menej navstev, kedze je to dalej....