icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

eniko
21. nov 2011

nazor sem, nazor tam....vie mi niekto povedat ako to teda funguje, ked zena odrodi doma....myslim na administrativnu a zakonnu stranku veci....s dietatom ide mamicka po porode do nemocnice? ostane doma? pride lekar domov? kto napise "papier", ze sa take a take dieta narodilo, zapise rodicov,....ako to v skutocnosti funguje? moze si unas na slovenksu mamicka naplanovat domaci porod?

zuzi118
21. nov 2011

@eniko da sa. Do porodnice ist nemusis. Co sa tyka zapisu na matrike, je nutne vypisat hlasenie o narodeni dietata, vypisuje ho rodic. Je potrebne aby tam bola peciatka, alebo gynekologa, alebo pediatra. Bez tejto peciatky ti dietatko do matriky nezapisu. Na matriku je potrebne ist do troch pracovnych dni.

monika15
21. nov 2011

@magdal1
tu nejde o tlacenie, ale zial nikto to nikdy nezaruci ze ked si mala bezproblemove tehotenstvo ze budes mat aj porod !!!!

a to si musia vsetky mudre uvedomit.... bo ze nejaky ten hmat ich zachrani..... H.... s prepacenim.......
a potom sa tu budu lutovat davat fotky mrtvych deti ze joooj jaka tragedia !!!!!!
nie nie nie.......
lekar je lekar...... aj ked este je tam stale nejaka ta sanca.....
a ako aj anejlicek pisala ze sa narodi dieta nedycha treba intubovat, tak mi len nehovorte ze ta babica vytiahne veci a bude intubovalt, bude davat UMele dychanie a masaz srdca a keby to bolo v nemocke tak je intubovany do minuty.....
takze asi tak..........

briana
21. nov 2011

ja by som sa strasne bala rodit doma. v nemocnici to je urcite bezpecnejsie podla mna aj pre matku aj pre dieta 🙂

eniko
21. nov 2011

@zuzi118 presne na toto som myslela...to zn., ze odrodim doma, pojdem za svojim gynekologom alebo za nejakym pediatrom, lebo nenarodene dieta este svojho pediatra nema....a on mi tam tu peciatku da? uplne v pohode, bez zabran? alebo ten pediater pride k novorodeniatku domov? alebo ja ho tam zoberiem, to je uz jedno...matrika uz ostatne papiere urobi to viem, ona s porodom nema co do cinenia...len to zlegalizovanie narodenia detata mi stale nie je jasne....

zuzi118
21. nov 2011

@eniko no tak zvacsa si maminy toho pediatra dohodnu dopredu, ze sa pride pozriet na babatko domov. Treba sa s pediatrom dohodnut, aby tu peciatku dal. Maloktory vie o tom, ci vobec na take nieco ma pravo alebo sa boja, ze ci z toho nebudu mat "zle". Vtedy je dobre s nim o tom hovorit, ukazat mu pripadne odpoved z MZ SR (mam mailovu komunikaciu jednej mamicky, ktora to zistovala), kde je jasne napisane, ze je to uplne legalne a nema lekar ziadne konzekvecie z toho. Peciatku moze dat aj gynekolog (nemusi byt porodnik), teda obvodny ku ktoremu si chodila pocas tehotenstva. Mozes ho poziadat, aby ta prisiel pozriet po porode, alebo ho navstivit a poprosit o tu peciatku. Asi nebude dva krat nadseny, ale myslim, ze napr. magdal1 nemal problem s tym, dat jej peciatku. Vsetko je to o komunikacii. Zakon to umoznuje, staci uz najst len cloveka, ktory ta v tvojom rozhodnuti podpori, alebo ho aspon bude akceptovat.

pepetra
21. nov 2011

@monika15 ahoj, prosim ta, nejak som to nepochopila (ked im vadi gynekolog tak nech nesexuju..... na co im sex... potom..... abo nech sa daju vysterilizovat......)

ako suvisi gynekolog so sexovanim? lebo mne sa sex moc s gynekologmi nespaja, ak som to necitala pozorne,prepac, odbieham len nakuknut od deti

eniko
21. nov 2011

@zuzi118 dakujem za objanenie

zuzi118
21. nov 2011

@pepetra nie, tebe sex a gynekolog nic nehovori? to si asi nevidela najnovsi klip Dary Rolic 😀

pepetra
21. nov 2011

@monika15 bola som pri legalnom domacom asistovanom porode, PA mala pri sebe kyslik aj pre dieta aj pre matku, takze mohla rozdychavat, keby to bolo potrebne.

pepetra
21. nov 2011

@zuzi118 ahaa, pravda,nevidela (od plotny mam k telke daleko)

katecameron
21. nov 2011

porod doma neodporucam

ninan2
21. nov 2011

@briana to je iba Tvoj nazor. Ja som zas citala, ze porod doma je minimalne tak bezpecny ako porod v nemocnici. Alebo mas nejake oficialne zdroje, statistiky ktore podporuju Tvoj nazor?

elephant
21. nov 2011

@eniko v ČR to funguje tak, že PA doma vypíše po pôrode papiere, 1 kópia pre matriku, 1 pre pediatra, 1 správa pre gynekológa. Pediater prišiel dve-tir hodiny po pôrode k nám, prehliadol dieťa, prišiel i druhý deň a nechal nám váhu, tretí či štvrtý deň prišiel i so sestrou a urobili odbery, tak ako by sa urobili v pôrodnici. Manžel hneď v prvý deň zobral papier na matriku, napísal tam prehlásenie, že sa nám narodilo dieťa, a oni ho automaticky zapísali a pridelili rodné číslo.
PA ma chodila kontrolovať každý deň, do nejakého štvrtého dňa.

adriana7
21. nov 2011

...aká dobrá téma! 😉
myslím, že ženy uvažujú o domácom pôrode preto, že to, čo zažili v nemocnici už zrejme zažiť nechcú ☹ , aj ja som bola ten prípad...ale keďže boli všetky tri pôrody pred termínom a s nepripravenými pôrodnými cestami, tak som to neriskla...tretí pôrod som ale absolvovala v malej "provinčnej" nemocnici, s perfektným profesionálnym prístupom, naozaj odborníkom lekárom a so sestričkami, ktoré ma okrem starostlivosti držali za ruku a hladkali po pleci (ako mamy)...dovtedy som mala pocit ako väčšina ľudí, že len krajská fakultná nemocnica vám dá všetko (mne hlavne odpor k nemocniciam, nechuť mať ďalšie deti a pocit, že som "človek milión")...preto som rada, že som tretí raz zažila krásny, aj keď nie domáci pôrod 😉

elephant
21. nov 2011

@ninan2 Len upresním 😉 Pôrod doma je rovnako bezepčný ako v pôrodnici pre nízkorizikové rodičky. Tie rizikové rozhodne patria do pôrodnice 🙂

greenline
21. nov 2011

ja som si pri tejto diskusii všimla že veľa žien (nie všetky) ktoré sú proti DP označujú druhú skupinu za zlé matky alebo za sebecké, že ohrozujú dieťa alebo pod... pritom všetky čo tu diskutujeme sme matky a myslím, že nám ide o dobro našich detí bez ohľadu na to kde sa narodili alebo kde ich plánujeme priviesť na svet... podľa mňa je takáto argumentácia nielenže nie vecná ale aj značne neférová.
ja rozumiem tomu že niekto má pred pôrodom rešpekt a jednoducho ten nepustí... ale prečo osočovať ľudí s iným pohľadom a označovať ich rozhodnutia za sebecké alebo inak nevyzreté? veď ako by sa páčilo druhej strane kebyže je označovaná za "nepremýšľajúcu", ľahkovážnu (pretože sa spolieha na neomylnosť lekárov) príp. by jej bolo vytýkané že sa zbavuje zodpovednosti za svoje dieťa a prenáša ju na plecia lekára?
a naopak - prečo by malo byť žene "jedno" čo robia s jej dieťatkom a aj jej telom s ktorým bude musieť fungovať po zbytok života... ja by som si veľmi želala zmeny v pôrodníctve nie len kvôli tomu že ešte plánujem mať deti, ale aj preto aby deti mojich detí prišli na svet inak, šetrnejšie v pokoji a s láskou... aby moju dcéru raz niekto nezmrzačil pri pôrode s odôvodnením "u nás sa to tak robí a basta".... a ešte aby sa jej potom vysmial že čo chce, veď hlavne že má zdravé dieťa (aj keď to dieťa by bolo zdravé aj bez iniciatívneho nástrihu hrádze alebo iných "vylepšení")
a ešte jedna vec ma "trápi" resp. leží mi v hlave ako otázka... to si naozaj večšina žien myslí že ženské telo je také nedokonalé že z neho treba dieťa v 90 perc. ťahať na silu a strihať do tela, tlačiť, spôsobovať žene fyzické a psychické utrpenie? alebo si myslia že to najdôležitejšie pre ich dieťatko po pôrode je aby ho zvážili, napichali injekciami a odniesli do inkubátora? takto to má vyzerať? najkrajší okamih v živote ženy a dieťatka?
alebo nemusí byť najkrajší, hlavne že je?
p.s. pre rýpavých: nebavíme sa o rizikovom pôrode kedy treba dieťatko porodiť sekciou alebo inak do pôrodu zasiahnuť z objektívnych príčin..

aliza
21. nov 2011

@monika15 prosim ta, uved aspon jeden priklad, kedy zena rodila doma a potom tu fnukala a ukazovala fotky mrtveho dietata 😠.
Ja stale nerozumiem, preco do takychto tem chodia zasadne zeny, ktore by v zivote doma nerodili. O co vam vlastne ide? normalnu, inteligentnu zenu aj tak nepresvedcite o svojej pravde a hlavne nie sposobom ako napriklad ty, @monika15, prepac, ale tvoj sposob vyjadrovania je dost nizky, proste tvoj slovnik sa mi vobec nepaci. Ziadne argumenty, studie, vyskumy, realne situacie, nic...len take velke 'bu bu bu'. Uz ked chcete niekoho presviedcat, tak treba pouzit vhodnejsie vyjadrovanie.

katecameron
21. nov 2011

@adriana7 ja som zazila porody tri krasne a v nemocnici keby rodím doma tak som uz 9rokov po smrti

adriana7
21. nov 2011

...a inak ženy, prelúsklala som trochu diskusie a trochu tolerancie, prosím...neviěm, kde chgodíte na tie infošky o rodení v praveku, ale v našej aj manželovej rodine všetky babičky všetky svoje deti (čiže našich rodičov) rodili doma!!! nikto pri pôrode nezomrel...ale ja som skoro zomrela pri príspevku, že kto má 11 detí, tak nejaké "oželie"...to čo má byť? na stránke o mamách a ich milovaných deťoch? 😠 😢 moja prababička prišla o štvrté zo siedmych detí, keď malo rok a želela za ním celý život 😔

adriana7
21. nov 2011

@katecameron , no ale veď ty si nikdy nad domácim pôrodom neuvažovala, či?

raa2
21. nov 2011

@marionmarion poznam par zien co za komunistov prenasali viac ako mesiac 😕

katecameron
21. nov 2011

@adriana7 tak to snad nie je jedno ci jedno dieta zomrie z dvoch alebo jedno z 10 vzdy je to pre matku rovnako bolestive po cely zivot to kto take haluze trepe snad ani deti nema ci co?

katecameron
21. nov 2011

@adriana7 nie neuvazovala ja proste nikdy by som doma nerodila a ani by som to neodporucala moj nazor je ze je to velke riziko naco tak riskovat ale nezatracujem ked ma niekto iny nazor nech ma kludne

adriana7
21. nov 2011

@katecameron , je to na začiatku diskusie 😔

lucinocka
21. nov 2011

hojky.. ja len pridam nazor.. po 15 mesiacoch snazenia / bohvie este kolko nas caka/ jednom MA, trombofilii, stitnej zlaze a vsetkemu moznemu co este mam.. / + ak sa mi zase vrati ten uzasny streptokok/ ja by som teda doma rozhodne nerodila..umrela by som od strachu.. nemocnicu mame 2 hodiny cesty autom, zeny chodia do porodnice par dni pred porodom.. keby sa nieco dialo, nepride ku mne domov ani lekar, ani pomoc nic.. v zivote by som si to neodpustila, ak by sa nieco stalo..

danka.chomka
21. nov 2011

@adriana7 moj otec ma 53 rokov a tiez sa narodil doma, moja babka mala 4 deti vsetky porodila doma zive zdrave a bezproblemov. Jedna moja prababka prodila doma vsetkych 9 deti ani jedno pri porode nezomrelo a ona zila do 97 rokov. Druha prababka porodila doma vsetkych 6 deti a tiez kazde jedno bolo zdrave a silne a sama zila do 87 rokov. Ale ano kazdy jeden porod je cestou na smrt, tak to mame v povedomi. 😠 je to smutne....

danka.chomka
21. nov 2011

@lucinocka s takouto historiou by ti ani nikto doma rodit neodporucal a posielal by ta rodit do nemocnice nakolko by si uz nesplnala kriteria nizkorizikovej rodicky, ktore su zakladnym predpokladom pre domaci asistovany porod. Sama porodna asistentka by ta poslala rodiit do nemocnice 😉

lucinocka
21. nov 2011

@danka.chomka ktovie, mozno to do tej nemocky ani nestihnem, a odrodim si krasne v aute s pohladom na more 😀 😀

elephant
21. nov 2011

@greenline Súhlasím! Mnohé sa tu tvária, že sa ženy rozhodli rodiť doma niekedy medzi rozhodnutím ísť ku kaderníčke a potom do kina.
Ja sama som sa o tom rozhodovala mesiace, dozrievalo to postupne možno pol roka. Medzitým som veľa študovala, zisťovala, učila sa... ešte keď som bola prvýkrát u svojej PA, tak som naisto nevedela, či s ňou skúsim rodiť doma. Schválne píšem "skúsim", pretože o tom sa nedá 100% dopredu rozhodnúť, na to sa môžte akurát pripraviť a potom čakať, či to vyjde alebo nie.

A trochu mi vadí, keď si niekto myslí, že po celých tých mesiacoch študovania a rozhodovania sa žena rozhodne porodiť doma len kôli móde, neberúc do úvahy zdravie dieťaťa.