icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

bluka2
29. apr 2015

@jaruskatt Dakujem. Nie, vsetko sa vybavilo normalne bez problemov 🙂

jalimag
6. máj 2015

@bluka2 ahoj, aj ja som rodila vo Viedni, pred nieco vyse rokom, dcerka sa tiez narodila doma v obyvacke, pri svetle solnej lampy... dokonca bez porodnej asistentky, ta dobehla na poslednu chvilu, bolo to uzasne, jeden z najkrajsich zazitkov mojho zivota, casto to mam pred ocami, teraz zase cakame, tak dufam, ze bude vsetko ok, aby sme to mohli zazit znova... A kde vo Viedni byvas?

bluka2
7. máj 2015

@jalimag Jej to je super! Aj ja to s odstupom casu vnimam ako jeden z najsilnejsich a najkrajsich zazitkov (ked uz si bolest tak konkretne nepamatam) a dufam, ze si to este zopakujem. Drzim palce, aby to bolo bezprolemove tehotenstvo! Zvysok ip

jalimag
7. máj 2015

@bluka2 vdaka, zatial vyzera byt vsetko ok, ale hlavne je to vsetko v hlave

katka.gzd
20. júl 2015

Ahojte, poradi niekto pediatra z BA alebo okolia ktory by prisiel skontrolovat babo po domacom porode? vdaka

katka.gzd
1. sep 2015

@zuzi26 absolutbe nepochopil motivaciu zien rodit doma.... Kto tvrdi, ze to zeny chcu aby boli zaujimave a ine je zakomplexovany pako ktoreho treba obist oblukom

ninuska8
1. sep 2015

@katka.gzd a aka je akoze ta motivacia podla teba?

sardinka333
1. sep 2015

jeeej to je moj porodník!!
Tak vdaka tomuto človeku mam za sebou pekny a hlavne rýýchly porod....a doma 2 mesačnu princezmu.
Ma pravdu v tom ze porod doma je hazard....ja som potrebovala pomoc, bolesti som mala ale porod začal postupovať az ked mi praskol vodu...cele sa to rozbehlo, zrychlilo za hodinku bolo aj po porode. Bez niektorých zasahov by som sa akurat tak natrapila, vysilila. Komu by to prospelo? Ja som mala take bolesti že mi bolo všetko jedno...jedine čo ma zaujimalo bolo aby to už skončilo.

zuzi26
1. sep 2015
figiflower
1. sep 2015

motivaciou zeny rodit doma moze byt napriklad: zachovanie si vlastnej dostojnosti, neruseny kontakt s dietatom a svojou rodinou po porode, vyhnutie sa poporodnym depresiam, prezitie jedinecneho okamihu v pokoji a klude, lahsi priebeh porodu, viera vo vlastnu schopnost priviest na svet dieta, vyhnutie sa syndromu zneuzitia, ktory sposobuju zasahy zdravotnickeho personalu, moznost zvolit si sposob prezivania konrakcii a zvolit si slobodne najvhodnejsiu polohu pri porode, zabranenie porodnym poraneniam, neruseny bonding, uspesny a plynuly rozbeh laktacie a okamzite vybudovanie vazby na dieta.... Je ich este predpokladam ovela viac. Ak by toto vsetko bolo mozne zabezpecit v priestore zdravotnickeho zariadenia, nikto by nesiel do rizika porodu doma bez riadne legislativou odobrenej odbornej pomoci. A mozno by len stacilo schvalit riadne vzdelanym porodnym asistentkam moznost ucasti pri domacich porodoch a zabezpecit pomoc v pripade komplikacii, tak ako v zapadnych krajinach. Proste ja ako zena mam narok priviest na svet dieta nielen bezpecne, ale aj dostojne a tak aby som bola schopna po porode kompetentne fungovat ako matka, aj ako zena... Rezanie, nastrihavanie,neustale vysetrovanie, nutenie do neprirodzenych poloh, vyrusovanie, nasilne roztahovanie krcka, zastrasovanie ja teda nepovazujem za dostojny pristup k zdravej rodiacej zene. Mnoho tychto adalsich zasahov ma na svedomi nasledne nepostupovanie porodu, co vedie k falosnemu zachranarstvu v podobe kliesti, pumpy, cisarskym a pod. A zeny su este vdacne, ze im bolo zachranene dieta... Je vsak mozne, ze ak by boli doma v klude, alebo ak by im v porodnici bol poskytnuty pokoj a podpora tak by k tomu vobec nedoslo. Ani zviera neporodi svoje mlada, kym nenajde vhodny bezpecny a tichy ukryt...aj zdrava zena na to, aby porodila nepotrebuje ani kanylu, ani monitor, ani lezat, ani neustale vysetrenia, ani 15 sestier a dve uprarovacky, ani oxytocin, ani epi. Potrebuje vypnut mozog, uvolnit sa, pokoj, pritmie, blizkeho cloveka a odborny dozor ktory z dialky pozoruje a zasahuje len v nevyhnutnych pripadoch. Ak by nebolo takych zien ako tie, ktore sa vam tu teraz zdaju byt hlupe riskujuce amazonky, tak by ste mile damy dodnes prezivali kontrakcie same, priputane na posteli... Ziadna fitlopticka, sprcha, partner pri porode, bonding, rooming a pod... To ze potreba nieco zmenit je nutna, ze to co deje nie je v poriadku sa da najlepsie vyjadrit tym, ze podla vlastneho vnutorneho presvedcenia sa neprisposobim vacsine, ale spravim co povazujem najlepsie pre moje dieta, pre mna a pre rodinu.. Ja osobne zatial este neviem kde porodim svoje dieta, ale viem uz teraz, ze ho nechcem porodit ako to prve...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
figiflower
1. sep 2015

@fidka79 tak ale hadam vieme, ze aj v porodnici umieraju deti. Mozno by bolo zaujimave nastudovat statistiky umrtnosti v krajinach, kde su domace porody bezne. Asi az take negativne nebudu, lebo inac by to nefungovalo predsa. Vies co je blbe? Ze v tomto pripade neexistuje zlata stredna cesta.. Stat ti nezbezpeci bezpecny porod doma a ani dostojny porod v nemocnici. Musis si jednoducho vybrat z dvoch nie cekom uspokojivych alternativ. Ibaze si prinesieme karavan na parkovisko pred porodnicu 😀 😀 😀

lulistek
1. sep 2015

@fidka79 to je tiez moj nazor.
Ja nie som za porod doma, predsalen je to pre mna risk, vsetko sa moze v priebehu par minut zmenit. A zase nemozeme sa tvarit, ze bez lekarov je to aka lahoda. Ja som rodila svoju prvu dceru v bolestiach a dlho pretoze som chcela rodit bez EPIDURALU. na ukor toho som uz kvoli bolestiam malu nevedela vytlacit a lekari mi museli pomoct. Proste dieta sa mohlo udusit. A neverim ze by to doma bolo ine. Ano nie je to konfortne na tej chodbe rodit v porodnici ale ti lekari tam proste patria. a co sa tyka nastrihu, kazdy sa toho hrozi ale predsa rovny nastrih je lepsie ako sa dotrhat az po konecnik. Je pravda ze na novorodeneckom oddeleni je to hroza, a na to mam najhorsie spomienky a ze som sa tam citila ako vazen ale pri druhom dietati sa budem snazit doladit ako a co, lebo clovek si v takomto pripade musi priplatit.

figiflower
1. sep 2015

@fidka79 a este na margo toho argumentu s umierajucimi detmi na roliach. No v dnesnej dobe je hadam prenatalna diagnostika na vyssej urovni ako sto rokov dozadu. Takze to, ze je pritomna nejaka patolgia, ktora v minulosti mohla sposobit smrt matky alebo dietata (priecna poloha plodu, porucha placenty, dvojroha maternica, cysty, porucha zrazania krvi, porucha vyzivy plodu, zle prietoky...) je uz dnes diagnostikovatelna pred porodom a v tomto pripade sa o nevyhnutnosti porodu v nemocnici ani nebavime. Ano, vzdy sa mozu vyskytnut komplikacie aj pocas porodu samotneho, ktore nie je mozn dopredu diagnostikovat a ktore taktiez nemusia suvisiet s rutinnym zasahmi samotnych zdravotnikov. A to je kamen urazu. Kolko ich asi tak moze byt percentualne? Ja si myslim ze ozaj minimum. A tu verim, ze este znacnu cast vie pokryt rychla zdravotna sluzba, ktora by v tomto pripade mala byt samozrejmostou. A po odratani tychto pripadov sa podla mna doatavame k cislu umrtnosti rovnajucemu sa umrtnosti v porodniciach. Ako pisem, je to moj nazor a moje presvedcenia, podporene ukazovatelmi cisel umrtnosti v severskych krajinach a nejakymi studiami porodnikov a sestier inklinujucich k domacim a prirodzenym porodom. Realne statistiky na SK neexistuju.

sardinka333
1. sep 2015

@figiflower tak ked je pre teba dolezitejšia ,,dostojnost,, nad bezpečnostou tak to je tovja volba. Lebo to čo opisuješ su zase extremy trendu, ktorý bude za pár rokov zase prekonaný...ako modna vlna. Materstvo ako je ženám predkladané dnes je ,,sociálny konštrukt,,...žiadna ,,prirodzenost,, ako sa to zenám snažia tlačiť do hláv niektore portaly. A tie ktore to potom nedokazu, nedaju, nezvladnu lebo potrebuju pomoc a zasahy tak sa citia menejcenné, frustrované rovnako ako tie z druheho tabora. Potom čitame o ženách v depresiách čo nerodili vaginalne, nekojili, nebondili a su zufale. Keby každý porod bol taky jednoduchy ako pišeš že ženy nepotrebuju to a ono tak by porodnice ani neboli nutné, zrušili by ich. ALe je stale vela žien, ktoré maju komplikácie, ledva donosia dieťa, samé maju zdravotné problémy a idu rodiť...
Ak chce zena rodiť ako Eva v raji tak nech...citali sme nedavno o porode v tom slávnom Hainburgu kde sa len usmievali v peknej izbe ale nepomohli aj ked už ,,revala na ratu,,....ako rodiť 16 hodin lebo je to prirodzené? vysilená matka aj dieťa...fakt zažitok. A ze potrebuje vypnut mozog? Niektoré ho zase potrebuju zapnut...
Mna v porodnici nikto zbytočne nevyšetroval, nestrašil, nenutil mi epi, ani nič..navrhovali mi ako ,,si ulaviť,, od bolesti a kludne by som si dala aj ,,gulku do hlavy,, len aby už ta bolest prestala - ale na hodinu sa to naozaj neoplatilo. Prečo by som nevyužila možnosti mediciny ktore sa mi ponukaju? Lebo je to neprirodzené? Tolko neprirodzených vecí denne používame. Kto z vás si pamätá ako prišiel na svet? Ja neviem ako ma mama porodila, ja si to vooobec nepamätám a ani nikto z vás nevie ako prišiel na svet, keby vám to nepovedali vaše mamy ako to bolo.

figiflower
1. sep 2015

@sardinka333 ja si nemyslim, ze by som sa v dnesnej dobe mala vobec rozhodovat medzi bezpecnostou dietata a mojou dostojnostou. A to je problem o ktorom pisem. Situacia je proste taka, ze aj napriek tomu ze stat si berie moje peniaze v podobe zdavotnych odvodov, neposkytuje mi za tieto peniaze sluzbu hodnu tychto penazi. Preco nemozem prist do nemocky, mat svaty pokoj a dostojne podmienky pokial je vsetko OK, a ak sa nieco bude kaslat tak rychlu a odbornu pomoc. To sa ti zda fakt take prehnane? Ziadny extrem nie je dobry, ani rodit 5 dni na strome, ani napichana ako clovek v kome na smrtelnej posteli a dorezana ako kus masa... Ale nemyslis, ze ak usudim ze je pre mna priatelne rodit doma, som uplne zdrava, moje dieta tiez, som ochotna si za specialnu staroatlivost a pripadne zvysene naklady aj priplatit, tak by som mala mat zabezpecenu co najvyssiu moznu legalnu zdravotnicku pomoc? Ty chces rodit v porodnici so vsetkymi vymozenostami mediciny, nech sa paci, tvoja volba, mas ju mat so vsetkymi pozitivami a negativami. Niekto chce byt doma v klude, v bezpeci, s rodinou, preco tu moznost nema a je povazovani automaticky za magora?

zlevysavam
1. sep 2015

@ninuska8 Cauko, ak mozem pridat komentar k motivacii. Ja som tiez nechcela byt zaujimava, ale ukoncit uplne bezproblemove tehotenstvo krasnym porodom v prijemnom prostredi. Zdalo sa mi, ze pre babo je najlepsie, ked zena rodi bez stresu, v svojom tempe, prirodzene a ako jej to vyhovuje. Nase prve chvilky spolu s dcerkou boli uzasne, vsetko hned fungovalo, tento cas patril len nam. Moja motivacia bola dat vydareny start do zivota, sebe krasnu spomienku - a podarilo sa.
Inak mala som to odobrene od svojho gynekologa. Co krajina a doktor, to iny nazor. Moj hovori, ze zena ma rodit tam kde sa sa citi najlepsie a najistejsie, proste kde sa na to citi. U niekorej to je doma, u niektorej v nemocnici.

zlevysavam
1. sep 2015

@ninuska8 Ake si mala porody ty, ak sa chces podelit? Bola si spokojna?

alby2014
1. sep 2015

Tak, ja by som chcela povedat, ze pri mojom porode som mala zachovanu aj dostojnost, aj manzela aj bonding, aj super rozbehnutu laktaciu, aj pokojne dieta...Porodila som za 4 hodiny a kedze uznavam 21 storocie, tak s epi, skoro bez bolesti, bez nastrihu, s tlacenim podla kontrakcii, nie podla pokynov. Mohla som sa volne hybat, monitor mi robili postojacky, posediacky ako som chcela, podporovali ma v jedeni a piti ( to jedenie na salu mi doniesli ranajky a pochopila som, preco to v niektorych nemocniciach nerobia - alebo som ich videla potom 2x.. 🙂 ), doktor prisiel raz za hodinu a pol, teda mi videl 2x..nikto ma do nicoho netlacil, nechali dotepat pupocnik...a to prosim bez porodneho planu, bez vybaveneho porodnika na Slovensku. Nie je to vsade taketo to viem, ale zas ti nie je ani taky horor ako sa na MK pravidelne pise. Po porode som mala obrovsku euforiu...a s radostou pojdem do tej nemocnice rodit o rok, dva aj svoje dalsie dieta.

figiflower
1. sep 2015

@alby2014 neverim, ze v Saci ;)

zlevysavam
1. sep 2015

@alby2014 Kiez by takych skusenosti bolo viac!

katka.gzd
1. sep 2015

@ninuska8 figiflower to napisala krasne...nemam co dodat....
Ty uz mas 3 deti ako vidim....co riesis?

alby2014
1. sep 2015

@figiflower Ano a bola som absolutne spokoja... pripustam, ze som mala stastie na sukromnu porodnu salu, teda taku, kde rodis sama a tu vidim priestor na zlepsovanie sa aj pre Sacu aj pre ostatne nemocnice... aby prostredie bolo prijemne a dostojne...napr. aby neboli spolocne vzdycharne a podobne..vzdy je co zlepsovat 😉 Ja si osobne myslim,z eproblem nie su ani porody, ale novorodenecke oddelenia, kde naozaj v 21. storoci, je pre x zien po porode WC a kupelka na chodbe na kluc u sestricky ( cim zdravim Fakultnu nemocnicu v KE)... ak ma zena citlivejsia nie porod, ale pobyt na novorodeneckom ju dorazi...tak to chce radikalne zmeny.

sisaka
1. sep 2015

ja to beriem ako slobodnu volbu, poznam zienky, co rodili doma (u nas v Kanade je to legalne, uz peknych par rokov) za asistencie midwife a nevedeli si vynachvalit. Zaujem o midwives u nas v Kanade neustale rastie a odkedy su ich sluzby hradene poistovnou tak zaujem o ne je fakt obrovsky, takze nestihaju a mnohe zeny sa musia "uspokojit" s lekarom, rodit s midwives sa da aj v nemocnici ale mnohe ponukaju aj porody doma, ci v porodnych domoch. Robila sa tu aj studia tykajuca sa bezpecnosti porodov doma, ich bezpecnost vysla na takej istej urovni ako ta v nemocnici, s tym, ze bolo pri tych domacich porodoch ovela menej zasahov z vonka.. Studia samozrejme hovorila o porodoch doma za asistencie midwives, nie bez akejkolvek pomoci
Ja som mala stastie,ze som svoje druhe dieta sice porodila v nemocnici, ale v dostojnych podmienkach, bez zbytocnych zasahov a procedur a v prijemnej atmosfere, mne to uplne stacilo, ale chapem, ze su zeny, ktore chcu svoj porod prezit viac do hlbky a maju pocit, ze nieco take v nemocnici zazit nemozu a preto si volia domaci porod, kde je vsetko podla ich predstav a v uplne inej atmosfere, ak je to za pritomnosti midwife, ci lekara tak im fandim a prajem krasny zazitok

marcah
1. sep 2015

@figiflower nemala som ziadne patologicke stavy, cele tehu prebehlo uplne v poriadku, islo o druhe tehotenstvo, uz som vlastne prenasala, babo bolo v poriadku, donosene, stvorkilove, rodila som prirodzene, bez epi...... a bum, po porode komplikacia a nebyt okamziteho zasahu na sale a podani krvnej konzervy tak neviem..... Sama dula mi na druhy den vravela, ze ak by toto bol domaci porod tak to nedopadne dobre...... takze pre mna jenodznacny zaver: nikdy by som do toho rizika nesla....

figiflower
1. sep 2015

@alby2014 takze sme rodili v rovnakej porodnici. Ale nase porody, aj napriek tomu, ze boli fyziologicke neprebiehali a neskoncili rovnako. Porod ako si mala ty by mal byt samozrejmostou a nie stastim 😉 .

zlevysavam
1. sep 2015

@marcah Co sa stalo?

sardinka333
1. sep 2015

@figiflower ale ved kludne rod doma ale tiež so všetkými negativami a pozitivami....V beznej státnej nemocnici nikdy nebude 100% klud a všetko 100% podla predstáv pacienta.Ideálny svet asi neexistuje. Lenže vela žien tam ide už dopredu nainfikovaných tým ako ,to tam bude zle,, a ,,čo nechcu,, a namasirované hororovými zážitkami iných zien. V porodnici som bola nedavno - nestretla som sa s neochotou, samozrejme z 10 sestričiek sa našla jedna dve ktore by asi neboli moje ,,najlepšie kamošky,, ale inak boli milé a ustretové. Pýtali sa nás čo potrebujeme, pomohli ked bolo zle a jedna mi povedala nazor s ktorým ja nesuhlasim ale nakoniec sme našli spoločnu reč. Ale kolko zien sa podakovalo? Mnohé len nadavali čo je zlé...ani chlp nebol dobrý podla nich nech by tam chodil anjel z neba. Mrzuté, znechutné gulali očami lebo na oddelení boli dve sestry na x pacientiek a nestihali tak ako milosť panie potrebovali. Takže je to o pristupe oboch strán.
V domacich podmienkach nikdy nebudeš mat dostatočne rychlu zdravotnu pomoc - jedine ako povedal doktor Drab ze bude sanitka stať pred domom. A može ist o sekundy aj ked si subjektivne mysliš ze ste všetci zdraví.