Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@katka.gzd 🙂 si to pekne zhrnula - trosku poprehadzovala myslienky, pohrala sa so slovickami, trosku demagogie do toho - hotovy roman 😎
sa teda tebe inteligentnej ospravedlnujem za svoju skusenost - budem musiet mojmu synovi vynadat co si to dovolil po porode... inak ja som informovala uplne vedome 😉
a s tebou osobne uz tiez necitim potrebu sa bavit o niecom kedze absolutne nie si ochotna pocuvat, vnimat inych nazory, reagovat konstruktivne... mas svoju pravdu a presvedcenie - je to v poriadku... su tu ale aj zeny ktore chcu realne diskutovat a s nimi sa rada porozpravam - niektori si totiz pod diskusiou predstavuju dialog kde sa vymienaju rozne nazory na danu temu nielen sukromny rozhovor 3och osob s rovnakym nazorom😉
@jalimag uff, tak toto je extremne zly priklad a som naozaj rada, ze to zvladli obaja aj mama aj babo....toto je minimalne na podanie podnetu na urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou..... takyto zdravotnik si nemoze dovolit dalej vykonavat svoje povolanie na danom oddeleni.... nech ide vypisovat papiere radsej, ale ruky prec od pacientov :(
@dai mila dai, ty nemusis zeny, ktore chcu rodit doma, na nic upozornovat ani ich poucovat - vedia toho o porode ovela viac ako ty. Ak si tu len kvoli tomu, tak tu stracas cas. Panboh vie, preco mal tvoj syn v porodnici problemy, kludne to mohlo byt sposobene pristupom lekarov a sestier, ale to uz teraz nikto nezisti a nedokaze!
@katka.gzd prave tebe sa zda hystericky? 🙂 no ty asi nie... ale nie si myslim si jedina zena ktora rozmysla nad porodom doma? ci ty myslis ze si? 🙂 a ked uz tak rada slovickaris, nemam pocit ze by tu diskutovali nejake domarodiace zeny, len zeny ktore nad tym uvazuju... ci sa mylim? ty si rodila uz doma? rodila si uz vobec?
@jalimag jemine... pisem sem svoju skusenost, na nic ta neupozornujem... nic nepisem o porode doma - nespochybnujem ze viete o tom viac ako ja..
ale to co pises o lekaroch a sestrach je uz dost paranoicke ☹ lekary a sestry mojmu synovi zachranili zivot! poprosim neurazat ich ( neviem teda kolko ty si ich zachranila ale ja pisem o neonatologii na antolskej a to su mila jalimag ini odbornici ako ty)
@dai tak vidis, poucujes a ani nevies koho.... jasne, ze tu su zeny, ktore doma rodili 🙂
a cakala som kedy vytiahnes tuto zasadnu vec, ci som rodila alebo nie.... ked uz dochadzaju ine argumenty, kazda jedna toto vytiahne 🙂 a doktor co ta rodil kolko deti osobne porodil? zato vie o porodoch viac ako ty....
myslis si ze kazda co rodila vie automaticky o porode dost aby mohla poucat ostatne? 😀 naozaj?
@katka.gzd nepoucujem ta! pisem to uz niekolkykrat - tak neviem ci citas vobec prispevky alebo len tak pises svoje...
slovo domarodiace si pouzila ty - najvaecsia tu bojovnicka za prava inteligentnych zien.. mne ziadne argumenty nedochadzaju kedze sa s tebou o nicom nedohadujem... doktor ktori rodil moje deti vie urcite miliokrat viac ako ty a vsetky ktore odrodili doma🙂 je to pan ktory odrodil tisicky deti bez problemov😉
osobne si myslim ze kazda ktora rodila ma aspon realisticky pohlad nato co priblizne porod obnasa - aj to len zo svojho subjektivneho pohladu ( cize krasny cisty idealny dojimavy domaci porod zeny xy nemusi mat nic spolocne s tvojim😉 ale ta zena teda aspon ma predstavu o tom co sa pri porode realne deje - ak chce svoju myslienku presadit tak ale na forach samozrejme svoje zazitky bude este znacne prikraslovat😉)
ty urcite budes vediet - su tu aj zeny rodiace doma ktore mali nejake komplikacie? ci take neexistuju?🙂
@maciatkolulu ze si porod v Kochu nemoze dovolit kazdy, to som ti napisala ja.
@katka.gzd inac preco ked si presvedcena o uplne najlepsej volbe domaceho porodu mas potrebu sa tu vadit s kazdym kto tvoj nazor nezdiela. Ved v sebe to mas poriesene tak naco to riesit este na MK? Inak ja sa tiez trochu cudujem, vzhladom k tomu ze si po ivf. Ja mam babo tiez po ivf po 6 rocnom snazeni, napriek tomu ze cele tehotensvo bolo o.k., neuveritelne som sa o babo bala, taktiez porodu, nakolko som zdravotnik a som si vedoma ake vsetky komplikacie mozu pocas neho nastat a nie vzdy je na vine lekar, napriek tomu ze cely porod prebieha bez komplikacii tak sa situacia doslova z minuty na minutu moze skomplikovat. A keby sa nieco take stalo a nedajboh doplatilo by na to babo, tak ma napada, ze asi po akej dlhej dobe by som znovu alebo vobec otehotnela? Ja som nakonec rodila sekciou, aj ked som nemusela, ale uz som prenasala a po 6 rokoch neuveritelneho trapenia koli neplodnlsti som uz fakt nebola ochotna nic riskovat. Ale klobuk dole pred tebou-odvaha ti nechyba...
mile damy, citam vas uz dlhsie, uz dávnejsie som si len koli svojej informovanosti precitala kde tu, nejaky clanok, aj zahranicny, pripadne pozrela video z domaceho porodu .
Rodila som v nemocnici, a som rada. mam z toho prijemny zazitok na ktory rada spominam ( nerodila som v sukromnej nemocnici ) .
z tejto diskusia mam vsak velmi neprijemny, negativny pocit. citim sa tu ako v palbe medzi dvoma tabormi.
preco z veci, ktora ma byt najkrajsim a najintimnejsim zazitkom pre zenu sa robi nieco marketingove , cim sa potom musi ohanat.
tak ako dvom ludom vyhoviju rozdielne byvanie ( napr dai zije v hlavnom meste, ) a ja v malej dedine 18 km pri okresnom .. ja si hovorim, nemenila by som a ona si hovori to iste, obe sme stastne tam kde sme.
mam za to, ze je to tak aj pri porode .
neexistuje dobry a zly vyber miesta a druhu porodu.
je to len cesta zvolena samotnou rodickou a jej partnerom , cesta na ktorej sa oni citia stastny a citia, ze je to to prave pre nich .... je jedno ci je to nemocnica statna, sukromna, porod doma na postely, alebo niekde na chate do rieky ... vysledok je ten isty .narodenie ich vytuzeneho dietata.
takze nechapem a unika mi pointa tychto nezmyselnych prispevkov a obhajovanie si svojich postojov za kazdu cenu . tolko k tejto diskusii, ktora ma sice spociatku zaujala, ako som pisala, uz len pre nejaky rozhlad, no zaroven cim dalej som ju citala tym viac sa mi znechutila pre sposob akym sa cela diskusia ubera....
rodickam drzim palce , aby coskoro mali zdrave deticky pri sebe 😉
o par mesiacov snad rodim, a budem rodit v nemocnici . pevne verim, ze z toho budem mat opat taky intenzivny a pekny zazitok ako pri synovi pred 4 rokmi
@dai vyjadrim sa len k poslednej otazke pretoze zasa si myslis, ze to co pises vyssie su nejake novinky co treba vysvetlit hlupuckej nevedomej a hlavne naivnej
ci su take zeny tu v tejto teme neviem, ale kedze toto nieje jediny portal, kde sa zeny domarodiace zdruzuju tak ti mozem napisat, ze ano, existuju samozrejme zeny, ktore mali aj doma nejake komplikacie... netusim ale co sa tou otazkou snazis dosiahnut? nikto netvrdi, ze porod doma bude jednoduchy rychly bezbolestny a neviem aky..... zasa nejake tvoje dohady o tom, ze zeny co rodili doma nutne klamu alebo minimalne prikrasluju svoje porody pred ostatnymi.....zasa omyl....
ale nie, neviem o ziadnej co by bola v ohrozeni zivota alebo jej dieta.... ale ako som uz napisala...o takej by sme si precitali urcite v novinach....na to sa reporteri az tak trasu lebo to ludia hned chcu citat...hlavne taki ludia co chcu domarodiacim povedat "vidis, sme to ti hovorili a teraz to tu mas" a vidi sa mi, ze spadas do tej kategorie...aspon sa tak prezentujes, ale mozem sa mylit....
@lucka1987 krasny prispevok lucka - ako ty 😉
@katka.gzd prepac, myslim ze lucka nam tu dala na hubu obom, takze ak ti to nevadi dovolim si z tejto diskusie s tebou vycuvat kedze nikam nevedie... mozno posledne len zopakujem ze moj prispevok nebol mysleny ako poucanie - len ako pripomenutie ze aj toto sa moze stat
@gagik vies co.....asi z rovnakeho dovodu ako ma dai potrebu tu vsetkym napisat ake je to nebezpecne... ale presne taketo diskusie mi beru energiu akurat a nebude dlho trvat kym ma to obhajovanie prestane bavit.... ale chcem aby si zeny ktore to zaujima precitali aj opacnu stranu tejto prestrelky, ktora je podla mna uplne zbytocna v tejto teme....keby som to tu nechala prevalcovat odporkyniam tak by si kazda jedna co sem vleze pomyslela ze asi je to naozaj hovadina o tom vobec uvazovat aj ked to tak neciti.... asi preto....
ja si plne uvedomujem, ze nazor opacne zmyslajucich nezmenim....ale mam potrebu sem napisat, ze to nieje len ciernobiele a existuje aj druha strana mince a aj preto som tu pisala siahodlhe prispevky kde som svoje motivy trpezlivo vysvetlovala....
ty si inak vo svojom prispevku tiez uplne trafila kliniec po hlavicke: ked si pisala o strachu..... pretoze ako zdravotnik vies ako velmi strach porod riadi....teda brzdi.... a tym padom pre teba bolo idealne rodit v nemocnici...ved to je pre teba prostredie kde sa citis najbezpecnejsie...tak to ma byt..... ja niesom odvazna...ja som posero zasa do tej nemocnice ist.... takze ja by som tam zo strachu neporodila ak mi rozumies.... pre to mnozstvo adrenalinu by som asi skoncila tiez na cisaraku pre nepostupujuci porod... (teraz hovorim o nasich porodniciach..neviem ci si citala, ze vyskov je moja alternativa) takze nieje to u mna o odvahe, ze som si zvolila rodit doma....rozhodne nie
Tato tema je krasnym prikladom nevyziadanych rad. Co sa musi nechat,kazdy tabor to mieri nazormi len v najlepsom duchu. Lenze efekt ako perly sviniam. Premyslala som nad tym trocha a v podstate toto natahovanie ozaj nikam nevedie, pretoze aj tak si kazdy urobi podla seba.
Dufam, ze kazdej porod dopadne podla predstav a v pripade ze nie, nebude sa hadzat obvineniami na personal, zdravotnictvo, prskat okolo seba a tak podobne, ale preberie sa zodpovednost za vlastne rozhodnutia.
Mozno aj pohlad na domace porody by sa zmenil, keby sa zrusilo financovanie zo zdr.poistenia, keby si kazdy zaplatil za to, co realne vyuziva. Potom by tam neboli tlaky na porod v nemocnici a ohananie sa trestami za slobodne rozhodutie rodit doma. Aleozaj mysliet potom na casy minule, ze ked sa cosi pritrafilo, tak rodicka nevlacila babicu po sudoch ani mediach.
A este dodam, ze domacorodicky ste nejake nastartovane, dajte si magnezko, nohy na stol a uzite si vikend a nenechajte si pokazit naladu.
@dai "na nic ta neupozornujem... nic nepisem o porode doma - nespochybnujem ze viete o tom viac ako ja..
ale to co pises o lekaroch a sestrach je uz dost paranoicke"
Upozornujes a poucujes, trpis spasitelskym syndromom, tzn. ze mas pocit, ze keby si nam tu nenapisala, co sa ti stalo, tak my snad ani neporodime. To, co som napisala o lekaroch a sestrach, je realna skusenost zien rodiacich v slovenskych porodniciach, nic co by som si vymyslela.
@tehula no, magnezko si rozhodne nedam lebo tlmi trening maternice na porod ;) ale nohy na stol si dam a aj nieco studene do ruky 🙂
mas pravdu urcite.... ono mne v podstate nejde o nic ine len o toleranciu voci "nasmu taboru" lebo neviem ci si si vsimla, ale ani jedna domarodiaca neodsudzuje zeny rodiace v porodnici za to ze sa tak rozhodli...ani im ziadna nepise ze su nezodpovedne a nevedome a ze sa vydavaju napospas zdravotnikom lebo je to jednoduchsie pre ne a ich svedomie a podobne zvasty... 😉 cize mozno preto nas to startuje....ze sa citime nepochopene, ublizene a nepravom obvinovane z veci, ktore sa ani len nepriblizuju pravde....
ale uz som zasa na dnes skoncila 🙂
pekny vecer
@dai tak si zaloz svoju temu napr.s nazvom "prečo rodiť v nemocnici"
neviem prečo vy, ktoré preferujete porod v nemocnici, reagujete v téme, o ktorej nemate ani šajnu,
podľa mňa je logické, že keď chcem vedieť niečo o pôrodoch doma, tak informácie nehľadám v diskusii s názvom " porod v nemocnici" a naopak, ale niektoré prispievateľky to evidentne nechápu, resp. nechcú pochopiť
@jalimag neuraz sa, ale stale je to len JPP.
Az zazijes vlastnu skusenost so zdr.personalom, najlepsie zhodnotis situaciu. Je to furt dokola aj v tema o jednotlivych porodniciach. Ludia su rozni. Kym ja som bola spokojna aj ine baby, s nikym som ani najmensi problem nemala, su baby, ktore zas videli chybu na kazdej sestre, takove makove, odute, neboli tu pre mna 24/7..... Dokola dokola tie iste reci. Neda sa vyhoviet vsetkym a hlavne aj spravanie druhej strany je predsa odlisne. Jednoducho pausalizovanie je hovadina. Prid,zazi a potom si urob vlastny nazor, lebo na nete sa casto len fabuluje, velakrat sa siria len negativne informacie, co mas ako s dovolenkami. Po krasnej dovci len malokto si urobi cas napisat peknu recenziu, ale bohchran, ze niekoho naseru, tak napise aj 3eseje na kazdy portal.
@tehula lenze co ak po tom co som si vypocula a precitala a sama zazila na inych nemocnicnych oddeleniach uz o tu skusenost s tym zdravotnickym personalom nestojim? co ak je toto moj jediny porod? az po prvom spackanom mam narok si vybrat porod doma lebo uz mam svoju vlastnu zlu skusenost? takato logika sa mi nepaci....
@jalimag nemaj strach, od hamby sa neprepadnem... stale ste mi nejak nevysvetlili co take strasne urazlive som vam tu napisala, ci trapne, ci preco by som sa mala prepadnut od hamby... ak sa ti zda trapna moja skusenost, je to tvoja vec, ak chces byt paranoidna detto ( ty si reagovala na moju konkretnu skusenost kde si naznacila zeby zato mohli sestricky pri porode - a to si vyprosim - nepoznas ich, nevies co sa dialo, tak nemusis fabulovat ani tu zatahovat skusenost tvojich znamych... )
@ajka006 nemam pocit ze by tato diskusia bola tvoja, ci jalimag ci katkina - aj ked sa tu do tej pozicie staviate... mam pravo prispiet kdekolvek - ak vam prispevky nesedia - nato su sukromne skupiny aby ste zabranili inym tam prispievat - cize kludne si vy taku zalozte a mate po probleme😉
poprosim vas respektovat fakt ze ak mate teraz intenciu len dalej urazat tak o toto nemam zaujem 😉 dakujem za pochopenie
@dai je tu kopa otvorenych tem pristupnych vsetkym co maju zaujem o komplikaciach....preco by zrovna tema o domacom porode musela byt zamknuta a nepristupna, nedajboze aby ju niekto nevidel aby sme mohli zabezpecit ze v nej bude len to co do nej patri? takato logika mi pride tiez trochu od veci....
ja som ta neurazala ani pravdivost tvojej skusenosti ani som neodsudzovala tvoju volbu, no ked uz si napisala svoju skusenost..cize splnila si co si chcela (napisala si ze to bola tvoja motivacia) uz nebol snad dalej dovod tu zostavat a vysvetlovat nam ake sme ..... dam tri botky pretoze kazda si v tvojich slovach nieco nasla... vsetko preto, ze sme ti nenapsali, ze "ano mas pravdu, je tu to riziko, asi si to rozmyslim" ale mame na to vlastny nazor... opakujem....nikto tu tvoju volbu neponizil... zato ty si ponizovala nasu volbu a nase motivy skoro stale.. pritom si sa vraj len chcela podelit o skusenost... tolko na vysvetlenie...ja proti tebe osobne nic nemam a neberiem ti tvoj dobry umysel, ale uz stacilo...
@katka.gzd nie, ved rozhodnut sa mozes sama aj verit mozes sama comu chces, len mne sa nepaci to tokanie, ze ZEM SA NETOCI, lebo tam aj tam to vraveli. A prd som videla na vlastne oci, ale budem tokat dalej.
Cize jasne, rozhodni sa podla seba, ale nesir dalej neopodstatnene bludy. Akoze nenarazam len na teba, to je aj v suvislosti, co vela citam, ze porodnice su des, vyviazu ti nohy do strmenov, na chrbte ta drzia, strihaju dorazu vsetko. JA som potom bola velmi prekvapena, aky pristup dali, ze aj bonding, aj ze ma nechcel strihat, hoci som navrhovala, nech uz to mam za sebou a pod...o nic som neziadala, ziaden porodny plan a idu dopredu. Ja napr neverim na blaboly o odluceni, ze mi dieta na 5min zoberu zvazit a zabalit v plache, ze hned budeme mat horsi vztah. Vela robi laska a vychova pocas celeho zivota, nie prehnane sa fokusovat na prvych 10min zivota. Alebo azda mame chore vztahy s nasimi mamami, co rodili vyviazane a vyfasovali ma hadam pri odchode z porodnice konecne do ruk? Lenze presne ako s dovolenkami, len malo bab potom napise, ze mali dobre skusenosti s tou a tou porodnicou, len kritika sa siri dalej. V podstate ozaj moze byt kazdemu ukradnute, jak a kde budes robit aj co bude s tvojim dietatom. Mna skor viac skrie neockovanie, ktorym vlastne ohrozuju aj moje deti v predskolskych zariadeniach a pod. Inak by mi bolo ukradnute aj to.
Azda teda horsie pochopenie z mojej strany, ze ked clovek vyvija zlepsovaky na ulahcenie a zefektivnenie veci, preco to nevyuzit. Kto nechce, nech robi podla seba. Uz som sa zas zbytocne rozpisala, pekny vikend
@eaka boze ty si ale mudra🙂 cize ked niekto v teme porod doma napise svoju skusenost ako moze porod doma dopadnut tak je to trolling... ked niekto na teme o ockovani napise svoju osobnu skusenost negativnu je to tiez trolling? ked niekto pisal na teme o nemocniciach svoje osobne negativne skusenosti tak to bol tiez trolling? ci trolling je to len ked tebe osobne nieco nesedi do karat a nemojka to tvoje ego?
aspon trosku ucty pred negativnou skusenostou by si mohla mat... a trosku pokory 😉 ale tazko to cakat od niekoho kto pravdepodobne tiez patri do okruhu inteligentnych vsetko vediacich supermatiek tu v tejto teme 😔
sorry za tuto reakciu ale az teraz som si precitala tvoj prispevok pomojkany tvojimi obdivovatelkami 😎

@katka.gzd uplne s tebou suhlasim, ze dobrovolne rodit v slovenskej porodnici je hazard so zdravim a zivotom matky aj dietata. Vsak len pred par dnami tuto v Cadci takmer poslali lekari-"zachranari" svojou nezodpovednostou a lahostajnostou na druhy svet susedu mojej sestry aj s dietatom. Druhorodicka, prvy porod cisarsky. Porod jej vyvolavali prostinom (co sa po predchadzajucom cisarskom nesmie) a ako nasledok brutalnych neprirodzenych kontrakcii sa jej maternica ROZTRHLA v mieste jazvy a takmer sa odtrhla od krcka. Brutalne krvacala do brusnej dutiny, takmer zomrela. Lekari ju "zachranili" - zachranovali to, co najprv sami pos**li. Mamicka uz nikdy nebude moct mat dalsie dieta. Je to na zalobu, ale dotycna ich nechce zalovat, lebo je rada, ze prezila. Mozno sa im aj podakovala za zachranu zivota...
Kto mne da zaruku, ze nenatrafim zrovna na takychto "odbornikov".