icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

lubkavargova1
4. sep 2015

Ja vas opustam, a natahujte sa dalej. Len skoda, ze takymto pristupom a jednanym odohanate ludi z temy. Aj takych co by sa radi dozvedeli viac. Povodne som chcela, ale pri tom ako tu jedna skace do druhej ma kompletne presla chut...viete ako sa na take vravi? Ze mate zabo-mysie vojny. Len hold furt nakoniec pride bocian co vsetko napoke do riti....tak zenicky, majte sa krasne toto nema vyznam byt pri vas 😀

moni73
4. sep 2015

@sardinka333 ... nehnevaj sa, ale narazila som na teba aj v tejto teme. a znova ludom neveris! myslis, ze zena po ivf ide len tak riskovat porod?! a ty @katka.gzd odkazujes nech neberie tvoje deti do ust? mozno su to 3 dni, co si mi napisala, ze ked bude moja dcera obetou incestu ja tomu este zatlieskam??? 😠

sorry baby za odbocenie
rodila som v porodnici a vcelku ok, aj druhe by bolo tam. ale pre mna by uplne najsamlepsi bol porod doma s vyckavajucim ansablom lekarov za dvefami 😉

@katka.gzd drzim palce

sardinka333
4. sep 2015

@moni73 pokial viem tak som ta dokonca citovala - tu su len tvoje slová, tak čo sa zrazu šertíš, každý je za legalizáciu ,,niečoho, pokial sa ho to osobne netyka...a daj s tým už pokoj, je to ina tema.

Citujem ťa opäť
co sa stane, ked zlegalizuju incest? pocet sa urcite nezvysi, ludmi budu odsudeni stale, nikomu dalej neublizia a nemusi sa o tychto "chorych" ludi starat stat a zivit ich z nasich dani.... som v pohode za zlegalizovanie. ja napr. nepijem alkohol, aj ked je to normalne, bezne, nikto ta za primeranu hranicu odsudzovat nebude, je to legalne emoticon
1. sep o 00:25 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to • Pošli IP •

jalimag
4. sep 2015

Co tak zalozit temu "Porod doma - druhy pokus" pre tie, ktore sa skutocne chcu rozpravat k teme? A ignorovat a nereagovat na akekolvek provokacne prispevky?

sheila72
4. sep 2015

Nechcem strašiť, je to síce pekná myšlienka, ale je to podľa mňa nebezpečné. Pôrodné baby vraj nemajú oprávnenie robiť určité úkony pri pôrode, ktoré robí lekár. A poznám jednu zenu, čo rodila doma, baba mala zakázané jej zakliesnené dieťa vytiahnuť a tak sa pridusilo a je postihnuté....

eaka
4. sep 2015

@jalimag myslis, ze tam by podobne alebo aj tie iste samozvane spasitelky a trollky neprisli? Pochybujem... Treba vydrzat asi a odignorovat ich tu :-/

jalimag
4. sep 2015

@eaka to je pravda, ved som to uz aj navrhovala, len uz nemam najmensiu chut prispievat do tejto zamarasenej temy, nanajvys ak IP.

eaka
4. sep 2015

@jalimag treba ich asi nechat vychladnut a nepisat si vtedy, ked sa prave odbavuju na kompe :-/ nevyhoda verejneho fora

evittam
5. sep 2015

@ajka006 Pozri čomu ty fandíš alebo nie je mi úplne ukradnuté. Ja tu nikde neroznášam negatívnu energiu a už vôbec sa nikoho nesnažím presvedčiť o tom, že môj názor je správny. Ja vôbec nič nemám proti domácim pôrodom - ako som už tiež napísala je mi úplne jedno kde chce ktorá žena rodiť - kľudne aj na poli pri okopávaní zemiakov. Poriadne si prečítaj moje príspevky. Ja som len reagovala na to, ako tu pár žien poukazuje na to, že rodenie v pôrodnici je strašné a podobne (a to nie je zastrašovanie?!)- ale to som tu už napísala viackrát, ale ako vidím nečítala si všetko čo som napísala. Ale na druhej strane sa nedivím - ak ťa moje príspevky nezaujímajú a sú podľa teba zbytočné v tejto téme tak ich nečítaj. Ja ako aj každá ďalšia tu len diskutujem a budem si písať čo chcem a kam chcem a kedy chcem a ak sa to tebe nepáči to je len tvoj problém.

maciatkolulu
5. sep 2015

@eaka prepac a tieto tvoje vyjadrovania a sposob, celkovo retorika su ok a slusne? Ved si zalozte skupinu a budete mat. Pod diskusiou vidim, ze sa ludia bavia aj o pozitivach aj o negativach. A verim tomu, ze inteligentne matky chcu vediet aj tie negativa. Pretoze ani pri porode doma nie su len tie pozitiva, tak ako pri vsetkom existuju aj negativa.

maciatkolulu
5. sep 2015

@evittam smutne je, ze hlavna akterka opisu porodu v nemocnici este nerodila.... a to ani doma a ani v desnej slovenskej porodnici. A ona bez problemov moze strasit buduce maminy. To je ok. Svojimi sprostredkovanymi informaciami ala JPP - mimochodm toto je jej vlastna skratka, pouzila ju vo viacerych prispevkoch. ;-D

evittam
5. sep 2015

@maciatkolulu Veď presne na toto som poukázala už v mojich príspevkoch a chcela som sa len podeliť o môj pozitívny a príjemný zážitok z pôrodu v pôrodnici. Ale bohužiaľ, som len tá čo šíri negatívnu energiu a podobne - nechce sa mi hľadať vyjadrenia na moju osobu. 😉

sayurinka
5. sep 2015

Neviem veru baby, čo všetko sa tu popísalo ale za mňa pôrod doma jednoznačne áno 🙂 sama som rodila doma a je to prekrásny neopísateľný zážitok. Riziko vzniku komplikácií je podľa mňa menšie ako v nemocnici, pretože rodička má pokoj, intimitu, môže robiť to, čo cíti a nikto ju nijako neobmedzuje, nerozkazuje a hlavne nezasahuje do prirodzeného procesu a jej tela. Avšak podporujem názor, že každá žena má právo vybrať si ako chce svoje dieťa priviesť na svet, kde sa cíti bezpečne...či už doma, v nemocnici, prirodzene alebo cisárskym rezom, vo vode či na suchu.....každá má právo slobodne sa rozhodnúť a nebyť za svoje rozhodnutie odsudzovaná, napádaná či osočovaná. Každá to cítime inak a každá chceme pre svoje dieťa to najlepšie. 🙂

vonava007
5. sep 2015

@jalimag urážať niekoho vie len človek,ktorý názor iného nerešpektuje. Mna uraziť nemôžeš🙂 Vyjadriť svoj názor tu môže každý,od toho je fórum,mam rovnake pravo sem napisat ako ty. Moj syncek je ťažko zdravotne postihnutý a keby mi lekári neurobili akútny cisársky rez,nemusel tu byt vôbec. Len tolko som chcela povedať,ze aj bezproblémové tehotenstvo ake som mala a spontánny rozbeh pôrodu nezarucuju ze vsetko dobre dopadne. Kto nezažil bezprostredný strach o dieťatko hned po pôrode,nemoze to pochopiť. Samozrejme prajem vsetkym mamičkám,aby sa toho pocitu nikdy nedožili,ale pravo na nazor a skúsenosť tu ma kazda z nás,tak sa chovaj prosim ako dáma.

maciatkolulu
5. sep 2015

@sayurinka ono je smutne, ze tu niektore, tak "inteligentne"zacali odsudzovat zeny, co napisali ajnpozitiva porodu doma. Napr.ja somniba poukazala na dolezitost novorodeneckeho skriningu a to utz a nevedela som si predstavit ako to prebieha. Fakt ma to zaujimala, ale teda ked som sa dozvedela, ze dotycna buduca matka ani nevedela, ze sa nieco take robi a namiesto toho, akoby podla mna mohla urobiť inteligentna buduca matka, ze jeeej tak toto som este neriesila, zistim si, tak reakcia bola aka bola. Ja teda prikladam velky vyznam celemu skrinningu a neobstoji u mna nazor, ze v zahranici sa nerobi. A dalsia vec bola financie. Ja som tu bola odpisama nazorom, ze porod v sukromnej klinike si nemoze dovolit kazdy, ale ani porod doma nie je zadarmo.. proste si myslim, ze takato tema ma prave sluzit na to, aby sa buduce maminy dozvedeli vsetko. Ja nemam nic proti porodu doma, len treba predsa poukazat na vsetko a byt aj samozrejme pripraveny dopredu. A to som chcela ja vediet. A ba som hned odpisana ak rypalka. Smutne a clovek si hneď utvoril názor na taketo osobky.

katka.gzd
5. sep 2015

@maciatkolulu mohla by si prosim dat citat z mojho prispevku kde niekoho strasim? dik
aby sme sa bavili konkretne... lebo strasite tu s rizikami do akys sa pustame len vy odporkyne 🙂
a este si prosim vidiet kde som odsudila pozitiva porodu v porodnici.... prosim osviet ma.... lebo zasa len obvinovanie a dristy do vetra.... ja ti neberem tvoju dobru skusenost... ani ti ju nezavidim.... ale sa tu tvarite ako keby vsetky zle skusenosti z porodnic boli vymyslene a kazda nespokojna klamarka...

sardinka333
5. sep 2015

Porod doma? Hadr oproti tomuto....ale zaujímave, mrkla som. 🙂 🙂

http://najmama.aktuality.sk/clanok/236734/jedin...

eaka
5. sep 2015

@maciatkolulu ano, vsetci trollovia sa ohradzaju podstatou diskusie, ze debatovat pozitiva aj negativa.. Z nejakeho dovodu maju pocit ze su prvi, kt.napadlo, ze dana vec moze mat aj "odvratenu stranku" a citia moralnu povinnost sprostredkovat tieto svoje osvietene vedomosti tym obmedzenym trubkam na mk... Napadlo niektoru z Vas, ze zaujemkyne o domaci porod maju tento level o komplikaciach prestudovany a ze ich moze urazat potreba kazdej jednej rodicky z nemocnice nevyziadane sa delit o pribeh zachrany ich zivota v porodnici?
Fakt sa tesim, kedy okrem chapania podstaty diskusie ako takej bude vseobecne rozsirene aj pochopenie, ze sa nemusim za kazdu cenu vyjadrovat vsade a ku vsetkemu 🙂

jalimag
5. sep 2015

@vonava007 aby sa chovali ako damy by si mohla navrhnut skor inym prispievajucim. Neviem, preco ste tu tolke take strasne urazene. Mna tu urazaju akoby im za to platili, a predsa sa urazena necitim. Skor si myslim, ze tie, co sa ma tu snazia urazat, sa samy strapnuju. Nepisem tu preto, aby som niekoho urazala, a ak to niekto zle pochopi, to je jeho, resp. jej problem. Len argumentujem a ton mojich argumentov sa nesie v takom istom duchu ako ton ostatnych prispievateliek, to je pochopitelne. Uz mi nepis, nebudem na tvoje prispevky reagovat.

katka.gzd
5. sep 2015

@maciatkolulu inak uz zacina byt naozaj otravne dokola pocuvat ako ty si len chcela ako mnohe ine napisat ze si mala pekny porod v porodnici....ok, uz sme to poculi aspon 10x a? teraz co? dakujeme za skusenost....lenze ty si neprisla len napisat svoju skusenost, to by si nas tu v jednom kuse neodsudzovala a nepresviedcala ako je len tvoja cesta ta dobra.... cize si sama sebe odporujes...chcela si sa podelit o skusenost? ok, podelila si sa...dik, dovi a dopo.... alebo cakas ze v teme o domacom porode ta za to bude niekto velebit?
nikto tu nepopiera, ze su aj dobre nemocnicne porody...nikto...ak to niekto poprel, tak si prosim dokaz...citaciu..nieco....
uz saopakujem po sty krat a robim to pri tebe naposledy: nikto tu netvrdi, ze rodit doma je jedina spravna cesta pre kazdu zenu! uz si to konecne pochopila?
posledny prispevok odomna tebe, uz ma to nebavi....

maciatkolulu
5. sep 2015

@katka.gzd nechapem, co sa rozculujes, v mojich posledných príspevkoch som ta ani raz neoslovila, ale ako sa hovori, trafena hus.... 😉 Mimochodom, az take super informovane vsetky mamicky, ktore chcu rodit doma nebudu, staci sa mrknut do zrkadla 😉 ved si netusila, co vsetko obnasa novorodenecky skrining, ach, ale zabudla som, tebe staci ratat plienky, to len ti primitivni lekari sa rozhodli z nudy robit vysetrenia po porode....
Viem ta pochopit, tehotenske hormony s tebou robia divy.

sardinka333
5. sep 2015

@maciatkolulu pozor lebo odhali tvoj charakter! 🙂

maciatkolulu
5. sep 2015

@sardinka333 inak ja teraz chpem, ze niktori chlapi volaju zeny, ze sliepky, lebo toto kotkodakanie.....a ked to este maju doma, ja sa fakt nedivim, ze utekaju kam sa da

sardinka333
5. sep 2015

@sayurinka ale mohla si nám trochu viac napisať o tvojom porode doma. Mna by napr. uprimne zaujimalo ako si sa na to chystala aj materiálne, kto bol s tebou či nejaka dula a tak... 🙂

dai
5. sep 2015

@sardinka333 si to sem nemala davat - take idylicke, krasne a ta hudba... uz vidim ako si hromadne kupuju niektore listky k moru aby mohli rodit s delfinmi🙂

sardinka333
5. sep 2015

@dai podla mna je to zostrihane lebo už ked to dieťa mala v naruči tak to nebol ,,novorodenec,, neexistuje ze to ,,prave vyliezlo,,...🙂

vejula
5. sep 2015

@sardinka333
@maciatkolulu baby a vám je fakt za ťažko pochopiť, že nie každý má rovnaký pohlad na život a na svet? PRečo sa snažíť zo svojho názoru urobiť jedinu pravdu a odsudzovať ako ide niekto inou cestou, ktorú on sám uzná za vhodnu. Len si predstavtee, že by som teraz prišla ja za vami a povedala, že vzhladom na to, kolko dopravných nehôd na cestách býva, by sa malo zakázať jazdiť autom. A nedajbože aby ste vozili autom svoje deti, ohrozujete tým ich život a tým pádom ste zlé a nezodpovedné matky, ktorým ide len o svoj pohodlný zadok. Takže maximalne bicykel, idealne peši´.

maciatkolulu
5. sep 2015

@vejula ja som ani v jednom jedinom prispevku nenapisala, ze ma ja jedina pravdu, dokonca som napisala, ze nemam nic proti domacemu porodu, ale ma zaujimalo co s novorodencom po porode, ako s vysetreniami, vtedy sa na mna vrchli dotycne ako supy, takze si treba teda precitat asi vsetky prispevky, ked chces tvrdit, ze niekoho presviedcam o jednej a to mojej pravde, lebo to nie je tak. A bicykel je v dnesnej dobe este nebezpecnejsi na cestách ako auto 😀 a pesi, no neviem, tiez nic moc, sepalia ta na prechode, najlepsie je ostat doma 😀 Srandujem, to len na odlahcenie, niektore to tu privelmi prezivaju, nemyslim samozrejme teba. Fakt si treba precitat vsetko co som napisala a potom komntovat.

sardinka333
5. sep 2015

@vejula prepáč a ty čo teraz akože? Kde ja pišem že zo svojho nazoru robim jedinu pravdu? Si čitala diskusiu kolko nadavok a osočovani sa tu mne osobne dostalo? Ale to je ti asi jedno ved to uražali ženy z ,,tvojho tabora,, tak tie mozu všetko...
Ja a ani @maciatkolulu sme nikde nepovedali ze len nas nazor je spravny. Všetko ma svoje negativa a aj pozitiva a každá chce vidieť len to krásne video s usmievavým bábätkom, ale ako nahle ženam niekto povie ze zamyslite sa aj nad týmto, zvážte aj toto tak idu do utoku, žena ktorá nikdy nerodila sa doslova vysmieva tretorodičke🙂 ved ta o tom čo moze vedieť nie? Tvoje prirovnanie ,,kulhá,, tak ako všetky - cestná premavka ma svoje jasné a nemenne pravidlá, ten kto ich porušuje, nezvladne riadenie je jedno z akých pričin tak nabura....ak by ich neporušil tak je všetko ok nie? Zial nie...auto ,,nikdy,, neurobí chybu to len jeho vodič... 🙂