icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

vejula
5. sep 2015

@maciatkolulu No tak štatisticky je tuším jednoznačne nebezpečnejšia jazda autom ako isť pešo... 😉 Chápeš, na toto som narážala. Možno nie tyy, ale viaceré proste hovoria o domorodičkach ako o nezodpovedných, to isté si môžem mysliť aj o matkách, ktoré vozia svoje deti autom, lebo čo ak... Vieš taký istý argument môžem dať.... Ved život je taký, plný rozhodnutí. Keby som chcela isť na istotu, tak radšej ani deti nemám, lebo čo ak budu postihnuté, čo ak ochoreju, čo ak ich niečo zrazí, čo ak... Proste takto sa nedá rozmýšlať. KAždý vidí veci z určitého pohladu, zvažuje pre a proti a každému výjde iný výsledok podla pohladu akým sa na veci dívaju. Ale to neznamená že su lepšie alebo horšie.
A prepač ak som ťa nepravom označila, pravdupovediac nečítala som všetkyy príspevky.

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 jaa nemam žiaden tábor 😕

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 no tak to sa mýliš, ty môžeš dodržiavať absolutne všetky pravidlá a nejaký blbec zastrečkuje a je po tebe... Ja ti tiež môžem povedať: Zamysli sa aj nad tým, že na cestách neumieraju len vinníci ale aj tí nevinní, ktorí doplacaju na chyby iných. Pokial ty mi povieš, ok, zvážila som, napriek tomu do toho auta sadnem aj s deťmi, tak by si mala pochopiť ak domorodička odpovie tebe : Ok zvážila som, napriek tomu idem rodiť doma.

maciatkolulu
5. sep 2015

@vejula hej, mas pravdu, lenze v tomto pripade sa ide do rizika dobrovolne a je to riziko, kazdy jeden porod je riziko aj v nemocnici, lenze tam su hned keby vznikol zavazny problem, jasne, ze doma je doma, o tom niet pochyb, ale ma to svoje ale, tak ako vsetko. Najma ked ludsky zivot je velmi krehky. A naozaj ma zaujimal ten skrining novorodenca a cena.

sardinka333
5. sep 2015

@vejula tak potom prečo oslovuješ konkretne mna? Kde si prišla na to ze ja sudim ženy čo chcu rodiť doma?
nečitate tie prispevky, prebehneš to očami a maš zaver.
My čo sme rodili v nemocnici sme chceli vedieť ako si domarodiace ,,ošetria,, niektore veci ako su napr. vyšetrenia babätka po porode...dostalo sa nam vysmechu. Ano, ja sa netajím tým, ze mi príde divné ked zena čo ledva otehotnela IVF chce rodiť doma resp. pripravuje sa na porod doma. Ale nesudim ju, je to jej volba, ale taktiež ja mam pravo na nazor, že mi to pride nezodpovedné, ked som už konečne otehotnela takto riskovat. Kolko žien tam bedaka ako nemozu otehotniet a robia aj psie kusy, a mne je ich uprimne luto čo všetko si museli vytrpet a mnohé stále nie su tehotné zatial čo ja sa musím vyhybat aj pohodeným slipom.
Ked použijem tvoje prirovnania - matka vozi svoje dieťa autom ale nie je priputane...🙂

vejula
5. sep 2015

@maciatkolulu riziko sa dá porovnávať aj v iných oblastiach. Napríklad je bezppečnejšia železničná doprava ako jazda autom (štatisticky) Tak teraz zakážeme jazdiť s deťmi autom a prikažeme chodiť len vlakom, lebo štatisticky je to bezpečnejšie? PRoste tí ludia si zvážia aj riziko a ked sa napriek tomu rozhodnu isť s deťmi autom, aj kebyy mohli isť napr. vlakom, tak ich za to nebude nik odsudzovať. A ak sa niečo stane, tak predsa nebudem nadávať, akí su nezodpovední, že sadli do auta, ked mohli isť železničnou dopravou.

maciatkolulu
5. sep 2015

@vejula zelam ti pekny porod a hlavne bez komplikacii a zdrave babatko.

sardinka333
5. sep 2015

@vejula aké riziko zvažuješ ked sadáš denne do auta??? nijake proste tam sadneš, naštartuješ a ides...aké riziká zvažuješ? žiadne...ideš. Vieš ze sa nehody stavaju ale ty si myslíš ze tebe, mne sa nestane.
A ak sa nehoda stane mojou vinou napr. nedala som prednost, a pod. tak som podla teba stále zodpovedná? Keby som ja do teba zo zadu naburala a vážne ti poškodila auto dajme tomu na odpis tak ma nebudeš odsudzovat ze som nemožná šoferka ani nebudeš nadavat a nebudeš mat povazovať za nezodpovednu??
No tak dufam že ked sa mi nedaj bože niekedy niečo take stane tak stretnem zrovna teba......🙂

vieš ako to je so štatistikami - malé klamstvo, velké klamstvo a štatistika...

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 tie ženy sa na pôrod pripravuju možno dôkladnejšie ak tie ktoré idu rodiť do nemocnice a zodpovednosť a pôrod odovzdaju do ruk lekarovi. Ženy, ktoré rodia doma, naopak velmi svedomito vnímaju pôrodný proces, pripravuju sa nan. Doma maju pôrodnu asistentku, ktorá pôrodný proces sleduje atd...
Tvoje prirovnanie s nepriputaným dieťaaťom je zas len tvoj pohlad. Napríklad ja môžem vnímať cestu autom, aj s priputaným dieťaťom za riskantnu a rodič, ktorý svoje dieťa takémuto riziku vystaví mi môže prísť nezodpovedný. Prosste mal isť inak, kedže je dokazane, že automobilová doprava je štaatisticky najnebezepčnejšia. Prečo takto riskoval??? Kvôli svojej pohodlnosti, lebo sa mu nechcelo cestovať spolu s XY inými ludmi, lebo sa mu nechcelo stáť v MHD... No hanba mu.

evittam
5. sep 2015

@sardinka333 Ja neverim ziadnej statistike,iba tej,ktoru sama "sfalsujem"😉

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 napríklad môj muž má najväčší rešpekt z jaazdy autom. Pretože štatistickyy najpravdepodobnejšie ak sa ti niečo stane tak práve v aute. A ked jazdí, tak dáva pozor aj na druhých, pretože nikdy nevieš, kto ide oproti tebe. A mlj muž sa nebojí že by zlyhal on sa práve bojí tých ostatných vodičov. Takže ak si uvedomíš, že ak aj ty jazdiš svedomito, nikde nemaš záruku, že budeš obeťou nezodpovedného vodiča, tak si konfrontovaný aj s rizikom, ktoré vnika už len tým, že vychádzaš na cestu.

sardinka333
5. sep 2015

@vejula každá tehotná zena sa na porod pripravuje a je jedno kde a ako rodí...lekár je tam len k pomoci ale vlastnu porodnu činnost za ženu neurobi 🙂
Čiže podla teba je zodpovedné aby napr. zeny po IVF rodili doma? Poprosím konkretnu odpoved ziadne omačky o autách... 🙂 🙂

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 podla mna je to rozhodnutie ako každé iné, ja ho nehodnotím, rovnako ako nehodnotím tvoje rozhodnutie rodiť v pôrodnici.
A tie omačky o autach som začala písať práve preto, aby si to dokazala pochopiť aj v inom kontexxte.

sardinka333
5. sep 2015

@vejula aha...moje rozhodnutie možeš kludne hodnotit ja s tým problém nemám. Ale beriem teda tvoju odpoved tak ze podla teba je to tiež spravne.

vejula
5. sep 2015

@maciatkolulu no ved uvidíme, či dáme ešte aj štvrté 😀 Najstarší by chcel totiž brata, ale ja už teraz pomaly šediviem... Ale to bude tým, že všetky deti su pomerne malé, možno ked odrastu, tak sa ešte do jedného dáme 😉

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 ale ja proste nemam potrebu hodnotiť osobne rozhodnutia niekoho iného pokial sa nedotýkaju mna osobne. Ani tvoje ani nikoho.

sardinka333
5. sep 2015

baby a vám je fakt za ťažko pochopiť, že nie každý má rovnaký pohlad na život a na svet?

toto nebolo hodnotenie? Len na každého iný meter 🙂 Ja som od teba nechcela hodnotenie osobného rozhodnutia ale všeobecný nazor na otazku...ak to nie su schopná lebo nemáš nazor tak ok, stačí povedat. LEbo niekoho hodnotit a mať na niečo nazor je veeelky rozdiel.

lauricka
5. sep 2015

@kamilia ahoj, necitala som reakcie, len napisem, co si myslim. To, co si napisala v uvodnom prispevku je svata pravda. Tak by to malo byt. Ak si dobrodruh a vies riskovat a chces riskovat, mozes to doma skusit, moze to byt ten najuzasnejsi zazitok a pre dietatko je to to najlepsie prostredie kam sa narodit. Ale su zeny, ako napr. aj ja, ze asi v tom uvolneni by mi branila myslienka, ze co ak...A preto zeny, ktore si velmi dobre uvedomuju, co si napisala a vedia, o com je porod, ale chcu mat aj to poistene co ak, musia velmi pozorne vyberat porodnicu, kde by im maximalne vedeli vyjst v ustrety, ale zaroven niekde za dverami by bol pripraveny personal, ktory vie pomoct v pripade potreby. Takze je to cisto na zene, kam chce zajst a ci je ochotna znasat riziko a nasledky. Ak to vsak doma vyjde, ak sa to podari, nie je nad porod doma, to suhlasim.

moni73
5. sep 2015

rodit v porodnici je pre mna zodpovednejsie ako doma. zaroven ale musim povedat, ze je pre mna zodpovednejsie stravit leto (obdobie hmyzu) s dcerou v blizkosti nemocnice ako napr. na devine (moznost ustipnutia a nasledneho anafylaktickeho soku)

a nakoniec, padam odtialto a este raz prajem bezproblemove porody! 🙂

vejula
5. sep 2015

@sardinka333 nie tou skopírovanou vetou som nehodnotila žiadne tvoje rozhodnutie

sardinka333
5. sep 2015

Tak ja si dovolim ten ,,luxus,, a hodnotim konanie, rozhodnutie žien, ktoré ledva otehotneju po IVF aj to maju za sebou aspon 2 cykly...plus nejake inseminácie za nezodpovedné pripravovat si porod doma.

katka.gzd
5. sep 2015

@vejula si zlata, ze si sa pokusila o rozumnu diskusiu so sardinkou a maciatkoum, no bohuzial s nimi nikdy rozumna rec nebude..len verklik dokola... Na priame vyzvy o dokazy svojich odsudzujucich a obvinujucich tvrdeniach nulova reakcia.. Preco asi? Takze ja uz minam svoju energiu len na miestach kde to ma zmysel... Tu som skoncila... A odporucam to aj tebe... Poznam ta z fora o dojceni 🙂 si zlata baba so spravnymi nazormi.. Nemarni tu svoju energiu.. Pekny vecer este 🙂

sardinka333
5. sep 2015

@katka.gzd hlavne ze s tebou je rozumna reč ty heerečka....popisali mi baby na IP kade čo, ako si jednej pisala do sukromných správ ze lutuješ jej dieťa a ako bude postihnuté .... 🙂 ty charakter 🙂

jalimag
5. sep 2015

Zienky, ktore tato tema naozaj zaujima - mozeme si pisat IP, mam celkom bohate skusenosti s porodom doma, tak ak to niekoho zaujima, moze mi napisat. Pripadne pridte do skupiny Porod doma, hypnoporod - je to normalna skupina, kde baby diskutuju o veciach ohladom porodu doma, a nie takato saskaren ako tu. Tu je uplne zbytocne prispievat a plytvat energiou a nervami, admini si sedia na kabli, ked promptne nevymazavaju odveci a provokacne prispevky. Celkovo mam dojem, ze fora su urcene na hadanie, provokovanie, znevazovanie a co najostrejsie ublizovanie druhym. Ja som prestala prispievat do akychkolvek for, okrem tohto, prave z tohto dovodu. Sardinke a spol prenechavam tuto temu, nech sa tu vyblbuju, asi nemaju nic ineho na praci, chudery.

sardinka333
5. sep 2015

Poslednu radu ktoru ja davam je ze ked chcete uražať, nadavat človeku do jedovatých a neviem akých aspon to robte anonymne...nebývame od seba zase až tak daleko a svet je malý, nikdy neviete kde, koho a pri akej priležitosti stretneš......len pruser je to, že ten druhy ma vyhodu anonymity. Poručam sa...bavkajte sa dalej.

maciatkolulu
5. sep 2015

@katka.gzd dievca ty si mimo na ake priame vyzvy som ja nereagovala???????? Poprosim ta prekopiruj mi co len jednu tu vyzvu. Naozaj ta pekne prosim. Naopak, ty si nereagovala velmi dlho na moju slusnu otazku ohladom financovania porodu doma. Snazis sa zo seba robit nevinnu obet, ale zial sa ti to nedari. @vejula

jalimag
5. sep 2015

@sardinka333 ty ides prestat prispievat do tejto temy? To by bolo skvele! 🙂

maciatkolulu
5. sep 2015

@sardinka333 prepanaja ja nechapem, ze si niekto dobrovolne odhali svoje sukromie a identitu. Tomu sa uz hovori debilizmus....

sardinka333
5. sep 2015

@jalimag neboooj budem to čekovať...,, z povzdálí,,..budem ti davat lajky.. 🙂

sardinka333
5. sep 2015

@maciatkolulu na entu..čo ti poviem...🙂