icon

Pôrod s epidurálkou alebo bez epidurálky

zuzana1992
3. júl 2012

Ahojte neviem sa rozhodnúť či chcem epidurálku alebo nie. Z jednej strany viem, že by ma to menej bolelo... ale zasa niekedy ženy rodili bez liekov a boli ,,spokojne,, nie je to zbytočne keď to dokázali naše mami mi to nedokážeme? Ako ste na tom Vy?

alex999
3. júl 2012

Tak ja sa pridávam že bez 😉 Môj pôrod išiel rýchlosťou blesku. Mám veľmi dobré spomienky. Chcela som si to vyskúšať ako to je rodiť. Večer som prišla na príjem,ostala som už tam, rano som sa zobudila na 8 cm otvorená, a to som ani netušila, myslela som že v ten deň určite rodiť nebudem. Hneď ma brali na sálu, pichli vodu, a keby mi nepichli hnusny oxitocin 😠 tak ani neviem že rodim. O Osmej pichli vodu , o 9:30 som ležala na stole, o 9:45 začala tlačiť, mala sa narodila 10:20. 😀 No a spoluležiaca mala epi, no hlava jak balon, 2 dni ležala, nacievkovana 😅 , ATB kvôli zápalu. Tak som sa utvrdila že určite bez aj na budúce. Ale ako hovoria iné, veď uvidíš na sále ako to budeš zvládať 😉 Ja by som aj tak inak nemohla spraviť kedže som bola už dosť otvorená. A že prvorodičky maju dlhý pôrod, keď tento išiel takto rýchlo, čo bude pri druhom 😅 Drž sa 😉

zuzanockamt
3. júl 2012

@tetapetra su porodnice, kde si to mozes rozmysliet rovno na mieste, proste anesteziolog je tam, len ho zavolaju, nic viac ... napr. v porodnici v martine to tak funguje, ze nic vopred netreba vybavovat, dokonca pocas porodu, ak je este vhodny cas si to mozes rozmysliet

zuzana1992
autor
3. júl 2012

@alex999 tak to je super 🙂 a v ktorom týždni si porodila?

tetapetra
3. júl 2012

@zuzanockamt dobre vediet, poznala som len tu jednu moznost 😝

naty1987
3. júl 2012

ja som rodila bez epi aj ked som ju najprv chcela nasa porodka taku moznost nemala a bola som nakoniec veeelmi spokojna na svoj porod spominam dobre bol skvely a neskutocne ryyychli 🙂
rano o 8:30 mi praskla voda zacali kontrakcie po 5 minutach neskor sa uz zvysovali chcela som nieco na bolest ale nestihlo sa nic lebo som uz pomaly rodila a o 11:45 sa mi maly narodil 🙂

monikkak
3. júl 2012

Ja som bola bez epi a ani by som to nechcela...velmi som sa bála pôrodu a ako prvororička som mala rýchly pôrod...kontrakcie neboli až také bolestivé ale ako mi pichli oxytocín tak tie bolesti bole hrozné ale naštastie to netrvalo dlho.🙂

zuzana1992
autor
3. júl 2012

@monikkak prosím ťa čo to je ten oxytocín?

alex999
3. júl 2012

@zuzana1992 porodila som deň pred termínom 😉

baramborka
3. júl 2012

@zuzana1992 no potrebuješ pohovor s anesteziologom , bez toho ti ju nepichnu

alex999
3. júl 2012

@zuzana1992 oxytocín ti urýchľuje pôrod, ale pridu naraz veľke bolesti 😝

zuzana1992
autor
3. júl 2012

aha to počujem prvý krát.. a za to sa tiež platí??

norwayka
3. júl 2012

Ja som rodila aj s epi, aj bez. Prveho syna som rodila 1,5 dna. Mala som aj vyvolavacku a uz som tiahla z posledneho. Mala som rajsky plyn, take tie morfinove inekcie a nakoniec epiduralku. U mna praveze zabrala super. Zacala som sa otvarat, dovtedy stale na 4cm a uz rozmyslali nad cisarskym. Po epi som do 4 hodin porodila. Citila som kontrakcie aj vsetko, kedze som mala aj vyvolavacku a ked tej vytali, tak som isla skapat. Len ta bolest nebola v bruchu, ale v chrbte a akoby v zadku 🙂 A bola som potom v pohode, sice unavena ako hovado, trosku na odpadnutie, ale inak v pohode, pokial som dlho nestala, tak sa dalo.

Pri druhom synovi som mala len rajsky plyn.

anetkaadamko
3. júl 2012

@zuzana1992 zato by každý radšej zaplatil, aby mu to nedali.....🙂))))))))) Potom sú šialené bolesti a kontrakcie bez prestávky

ejuska79
3. júl 2012

@zuzana1992 ja som rodila aj tak aj tak..prvu dcerku mi vyvolavali, neotvarala som sa, bolesti hrozne ani dychat som nemohla, potom mi dali epi a bol pokoj, necitila som nic, skoro som zaspala, po 2 dnovom nespani a trpeni...len tlacit som nevedela ako, kedze som nic necitila, tak to aj dlhsie trvalo...inak po zavedeni epi som porodila do 2 hodin, akoby to pomohlo a zacala som sa otvarat, lebo dr. hovoril ze to bude trval este dlho a do dvoch hodin bola na svete...pri druhom som prisla do nemocnice otvorena na 8 cm, to ma len dali na stol, prepichli plodovy obal a do hodiny bol maly na svete..kontrakcie som mala take ze fest riadne asi 2,5 hodiny a to tlacenie..nebudem klamat, bolelo hrozne, ale zas som citila kedy mam tlacit..

emily84
3. júl 2012

ja som rodila 25 hodin, nakoniec kvoli komplikaciam som mala aj tak cisarsky. Myslela som si, ze epi nebudem potrebovat, no kedze som sa otvarala velmi pomaly - priblizne 1 cm kazde 4 hodiny a bolest bola velka, epi som si pytala. A nebanujem. Aspon som si mohla porod uzivat, tesit sa malicku a mat pekne spomienky nielen na malicku no i samotny porod.
Obdivujem zeny, ktore to zvladnu aj bez epi, no nemyslim si, ze je na tom nieco zle si epi pytat.

emily84
3. júl 2012

@ejuska79 ja som mala epi pri malickej (teraz ma 2 tyzdne) no citila som kontrakcie. V hornej casti brucha som citila tlak, tak som vedela este skor nez lekar, ze kontrakcia prichadza.

monikkak
3. júl 2012

@zuzana1992 slúži na urýchlenie pôrodu a máš z neho velké bolesti...ja som ich mala v krátkych intervaloch pauzy medzi nimi boli 5 sekundové...ale dá sa to vydržať... No musíš...stojí to ze to štastie čo budeš mať 🙂

dzovana
3. júl 2012

@zuzana1992 ja som rodila dvakrat. Prvy raz s EPI - skoncilo to sekciou (myslim si ze prave EPI mi porod zastavila) a druhykrat som chcela velmi porodit prirodzene a aj sa podarilo. Necele 2 r. po prvom porode.. EPI som nemala (nechcela), ale porod bol vcelku rychly. Takych riadne bolestivych kontrakcii bolo max 2h. Inak cely porod od prveho priznaku trval ani nie 9 h. Takze ak by som niekedy naaaaaahoodou isla rodit 3x , tak ja opat bez EPI. Akokolvek sa rozhodnes, drzim palce, nech je to bezproblemove 😉

gonka
3. júl 2012

ja som rodila v 37t a vlastne som ani nemala kedy rozmýšlať o epidurálke, všetko išlo tak krásne rýchlo, že pôrod "cubidup". Šitie síce trošku bolelo, ale v pohode. Tak keby idem rodiť znovu, tak by som vyskúšala znovu bez.

katkanova
3. júl 2012

podla mna ak nad nou uvazujes, maj ju k dispozicii pripravenu a uvidis. a hlavne sa neboj, mnoho z mojich kamosiek malo deti v tom obdobi ako ja a mozem povedat ze cim viac pokakana, tym horsi porod. samozrejme nechcem to zlahcovat, su komplikacie ktore maju niektore z nas asi dane zhora, ale hovorim za seba, ze som sa porodu bala naozaj len malicko - tym ze to bolo nieco nove ale hovorila som si ze to zmaknem a hotovo - a maly sa narodil po 2 hodinach. nevravim ze to nebolelo, bolelo jak prasa - v istej chvili som priatelovi hovorila ze nech si dalsie deti vyhodi z hlavy. ale ten pocit ked som to zvladla - tak ten by som si epiduralkou zobrat nedala - je to lepsie ako vyhrat olympijske zlato a prvu cenu v lote zaroven 🙂

kucanka
4. júl 2012

Ja som rodila bez EPI ale je na tebe ako zvládaš bolesti. Ja mávam príšerné migrény takže som bola presvedčená že to pôjde. A išlo. Migrény mávam x-krát silnejšie ako kontrakcie pri pôrode. Ale keď si nie si istá zaplať si ju a keď uvidíš že ju nepotrebuješ tak si ju nedáš a peniažky ti vrátia 😉

lenka_b
4. júl 2012

Ja som rodila s EPI a rodila som s usmevom na tvari 🙂 Jednoznacne to mozem odporucit 🙂

xenicka13
4. júl 2012

ja som rodila bez tri krat a som tu 😀 a kolko som usetrila 😀 😀 😀

boise
4. júl 2012

prve s epiduralkou, druhe teraz bez...keby som sa mohla rozhodnut znovu, aj prve by som rodila bez..mne totiz nezabrala, zbytocne vyhodene peniaze. 😅

ingmiriama
4. júl 2012

ja som rodila s EPI a môžem odporučit 😀

zuzi0911
4. júl 2012

ja som rodila dvakrat bez epi. a to som mala porody vyvolavane 4 dni a tie bolesti potom no to sa ani opisat neda, a keby som som znova otehotnela tak zas bez nej. to vydrzis. ked prvy krat zbadas svoje dietatko zabudnes na vsetko. drzim palce

ajca123
4. júl 2012

@zuzana1992 prve dve som rodila s Epi a tretie bez Epi, lebo zabudli... A ked môžem povedat pri prvom mi Epi zabrala na polovicu lebo mi ju zaviedla zle a pri druhom to bolo super... A ani šitie necitiš.
A pri treťom som dostala malem šok pri tých silných kontrakciach ked uz išla hlavicka von,ale bol to krásny pôrod... Lekárka bola super a aj prodne asistentky.. A po pôrode mi bola strasna zima a pekne sa o mna postarali,dostala som paplon a každú chvíľku ma kontrolovali. Je to pekny zážitok bez Epi ale zasivanie nie 🙂

lentilka29
4. júl 2012

s jednoznacne!

cipsinka
4. júl 2012

Ja som rodila od prvych kontrakcii 28 hodin a na poslednych 6 hodin mi pichli epidural,no nieco uzasne druhykrat urcite tiez s epiduralom 😵 😵 😵 😵

monika2606
4. júl 2012

@zuzana1992 ahojky, ja som rodila s epiduralkou, stále som si vravela že uvidím aká to bude bolesť a potom sa rozhodnem, najprv sa to dalo znášať, ale to mi povedali že som len na 4 otvorená a keď som si predstavila ako dlho to ešte bude a že to bude silnieť tak som sa radšej nehrala na hrdinku a dala som si ju, nelutujem, bola to strašná úlava a ak budem ešte niekedy rodiť tak by som ju určite chcela znova

ale ja som aj s epiduralkou cítila šitie veľmi dobre, neviem prečo...ale bola to hrôza, no ale aspoň pôrod som si zjednodušila 😀