icon

Pôrod s epidurálkou - skúsenosti

13. nov 2025

Ahojte včera mi na rizikovom dala páni doktorka taky formulár ci chcem pri pôrode epiduralnu analgezia pri pôrode na tolko som momentálne 36 týždni. A mam už dat skôr súhlas. Mate niekto skúsenosti? Respektíve pomohlo vám? Neboli komplikácie po ?

Strana
z2
michaela329
14. nov 2025
@gerrwie_girl

Za mna na celom pôrode bola najväčšia bolest zavadzanie epiduralky 😀. Ale mala sestrička teda poriadny problem mi ju pichnúť.

@gerrwie_girl sestrička? Však mne to robil anestéziológ a ani som o tom nevedela 😳

sandra811
14. nov 2025

@anonym_autor chcela som ju ale nestihli mi ju dat. Ale pri druhom by som ju chcela😊

chillibubble
14. nov 2025

@michaela329 ani ja som nic necitila. pichali mi to medzi kontrakciami a zavedenie som absolutne necitila. kontrakcie boli 100x horsie. anesteziologicka povedala, ze to znamena ze prezivam vacsiu bolest pri kontrakcii a teda mensiu bolest "necitim".

dalyn
14. nov 2025
@gerrwie_girl

Za mna na celom pôrode bola najväčšia bolest zavadzanie epiduralky 😀. Ale mala sestrička teda poriadny problem mi ju pichnúť.

@gerrwie_girl
Asi preto, ze ju nema pichat sestricka, ale anesteziolog 🙂

wiccawicca
14. nov 2025

@anonym_autor Epidurálku som nemala dopredu vybavenú ale mala som to v pláne. Avšak odtiekla mi plodová voda skôr asi o 15 dní, tak som išla do nemocnice ráno o 4:00 v utorok. Celý deň sa nič nedialo až do večera asi 23:00 začali bolesti ako silnejší menzes. Doktorka sa pýtala, či chcem epidurál, povedala som že ho nemám vybavený, nič podpísané, ona že v pohode vybavíme. Ráno už išlo do tuhého, o pol ôsmej mi pichli prvú dávku a bolo to super, žiadna bolesť len som cítila, že ide kontrakcia akokeby ma trochu nadúvalo. Potom mi pichli druhú. Istý čas bolo zase fajn, kým som sa nerozhodla, že sa idem prejsť a iba som sa zviezla k zemi. Proste akokeby som ani nohy nemala, vôbec som ich necítila. To sa všetci vyľakali a už mi nič nepichli. Ležala som potom neviem koľko aj 3-4 hodiny v bolestiach a nemohla nič robiť, ani na fitloptu ísť ani si pochodiť. Po čase som skúsila na nohy a už bolo OK ale bolesti hrozné no už mi nič nedali, že už to každú chvíľu bude. Bolo to až o 15:01 v stredu. Neviem čo sa stalo, či mi to zle pichli ale takú mám skúsenosť. Ale aspoň som trpela o polovicu menej.

ninjah
14. nov 2025

@anonym_autor určite to podpis, nemusíš to využiť ale v prípade že zmenis názor a budeš chcieť tak aspoň budeš môcť. Bez súhlasu môžeš žiadať a nebudú ti to môcť dať.

viktoriaa789
14. nov 2025

Mne epiduralka na bolesti nepomohla vôbec ale po dvoch dňoch vyvolávania pôrodu ma otvorila z 3 a 10cm za 2 hodiny, takže aspoň niečo, ale určite odporúčam vybaviť 🙂

nutella98
14. nov 2025

@anonym_autor som prvorodička a použiť ju už pri budúcom pôrode nebudem môcť kedže bola asi alergická reakcia, ako mi ju pichli do 5minut boli okolo mna veľa doktorov a namiesto prirodzeného pôrodu musel byť akutný cisárky v celkovej anestéze, lebo malá mala slabé odozvy a bud by som zomrela ja alebo dieťa tak rýchlo to riešili. Prešlo pár sekúnd a už som bola pod nožom. Po epiduralke ma začalo veľmi triesť zima mi ostala a pýtala som sa PA, či je to v poriadku, že ma trasie a ona že áno, čo podla mna Okey nebolo. No je to na každom, či si to dá pichnúť alebo nie. Keby som nemala také silné kontrakcie tak by som si to nedala, ale nebolo mi nič iné ponúknute, okrem tabletky a náparky, tak som si to dala, no do budúcna budem vedieť, že nemôžem si to dať pichnút. takže tolko k epidural

moncich
14. nov 2025
@domka222

Ja mám zase opačnú skúsenosť. Nevedela som tlačiť, synovi klesali ozvy,hrozil kliešťový pôrod. Pri druhom pôrode som ju nemala a ľutujem, že som prvý pôrod nezvládla bez nej.

@domka222 mala som uplne rovnaku skusenost. Pri prvom aj pri druhom.

gerrwie_girl
14. nov 2025
@dalyn

@gerrwie_girl
Asi preto, ze ju nema pichat sestricka, ale anesteziolog 🙂

@michaela329
@dalyn jj sestrička to bola. A ze to tam mam strašne stuhnuté a nemam sa jej hýbať. Lebo ma cuklo od bolesti vzdy ked to robila. Takze toto bola pre mna najhoršia vec ano. Ale vzdy som to brala tak ze asi vo mne bola chyba (ze,som sa hýbala a tak) kedze nikto nemal podobne skusenosti ako ja.

monikabotosova
15. nov 2025

Ja som rodila bez epi, lebo v našej pôrodnici sa EPI proste dlhodobo nepodávalo. Papiere som si sama vybavovala, a pri príjme mi tie papiere hneď aj vrátili. Nikdy v živote viac rodiť nechcem. Každý mi hovoril, že si to ešte premyslim, že zabudnem na tu bolesť. Nezabudla som, absolútne na nič. Rodiť už naozaj nikdy nechcem. Ak máte tu možnosť, chopte sa jej, a minimálne papiere si vybavte 😊 a ďalej uvidíte pri pôrode, ako sa budete cítiť.

sfet
15. nov 2025

Som skor za, začala som sa otvarat, menej bolesti. Sice nakoniec bola aj tak sekcia, ale to bolo o inom, úzke porodné cesty, velký plod, ale inak mám s epiduralkou dobre skusenosti až na zvracanie po píchnutí. Potom už pohoda.

queen_el
15. nov 2025
@nutella98

@anonym_autor som prvorodička a použiť ju už pri budúcom pôrode nebudem môcť kedže bola asi alergická reakcia, ako mi ju pichli do 5minut boli okolo mna veľa doktorov a namiesto prirodzeného pôrodu musel byť akutný cisárky v celkovej anestéze, lebo malá mala slabé odozvy a bud by som zomrela ja alebo dieťa tak rýchlo to riešili. Prešlo pár sekúnd a už som bola pod nožom. Po epiduralke ma začalo veľmi triesť zima mi ostala a pýtala som sa PA, či je to v poriadku, že ma trasie a ona že áno, čo podla mna Okey nebolo. No je to na každom, či si to dá pichnúť alebo nie. Keby som nemala také silné kontrakcie tak by som si to nedala, ale nebolo mi nič iné ponúknute, okrem tabletky a náparky, tak som si to dala, no do budúcna budem vedieť, že nemôžem si to dať pichnút. takže tolko k epidural

@nutella98 ja som mala presne toto čo opisuješ. Mne ju ale zle pichli, a ešte som mala to čo baby pisali vyssie že som necitila nohy. Ale tiez nasledoval akutny cisarsky lebo malemu klesali ozvy. Hrozne to bolo :( Ta triaska inak je myslim ze z inych dovodov a nie z epi, kludne ma opravte ostatné baby, ale ja som citala o tom, že po pôrode je ta triaska normalna. Kazdopadne aj ja som ju mala

chillibubble
15. nov 2025
@gerrwie_girl

@michaela329
@dalyn jj sestrička to bola. A ze to tam mam strašne stuhnuté a nemam sa jej hýbať. Lebo ma cuklo od bolesti vzdy ked to robila. Takze toto bola pre mna najhoršia vec ano. Ale vzdy som to brala tak ze asi vo mne bola chyba (ze,som sa hýbala a tak) kedze nikto nemal podobne skusenosti ako ja.

@gerrwie_girl a to z akeho dovodu ti pichala sestricka? v nitre sa dlho podavala epi len do cca 15:00(aspon tak viem z rozpravania, ja som si preto radsej vybrala trnavu), lebo potom neboli k dispozicii anesteziologovia. tak ma prekvapuje, ze niekde to pichaju sestricky...

chillibubble
15. nov 2025
@monikabotosova

Ja som rodila bez epi, lebo v našej pôrodnici sa EPI proste dlhodobo nepodávalo. Papiere som si sama vybavovala, a pri príjme mi tie papiere hneď aj vrátili. Nikdy v živote viac rodiť nechcem. Každý mi hovoril, že si to ešte premyslim, že zabudnem na tu bolesť. Nezabudla som, absolútne na nič. Rodiť už naozaj nikdy nechcem. Ak máte tu možnosť, chopte sa jej, a minimálne papiere si vybavte 😊 a ďalej uvidíte pri pôrode, ako sa budete cítiť.

@monikabotosova ja som to tiez skoro nestihla. poucenie k epi robili len raz do tyzdna v stredu a ja som mala este 3 tyzdne do porodu. ani sa mi v ten den nechcelo ist a skoro sme s muzom nesli(z nr do trnavy). ale nakoniec ma osvietilo, ze radsej podme. bolo tam strasne vela zien, dlho sa cakalo tak este tam som mala myslienky, ze podme domov a prideme nabuduce. nastastie sme nesli. o dva dni, v piatok v noci mi odtiekla plodova voda a v sobotu v noci som porodila. vraj bez toho poucenia by mi ju nedali a kedze som sa bez epi otvarala strasne dlho, ktovie ako by to dopadlo. navyse dcera mala 2x omotanu snuru okolo krku 😔

derdia
15. nov 2025

@anonym_autor ano porod prezijes, lebo nic ine ti nezostava len to prezit....
Ja som nemala pri prvej bolo to v rpku 2008 to som neriesila. Pri druhej som si myslela, ze to bude fajn, ze ked som zvladla prvy, taky bude aj druhy. Druhy bol horor...a to netrval dlho len od prvej bolesti okolo pol jednej v noci, potom uz okolo 6tej castejsie... A o 11:04 sa mala narodila... Ale bolo to najhorsich 5 hodin mojho zivota... Kedy mi bolo vsetko jedno... Len som chcela prezit...take priserne bolesti, ze som zomierala... Hroza. Od vtedy mam traumu. A uz nikdy by som nerodila. Keby mam prvy takyto a chcem druhe, jedine z epiduralkou.
Nevahala by som. Bez by som nesla uz nikdy. Z babatka sa budes tesit rovnako, a nemusis prezit ten horor ktory k tomu stastiu vedie. Mojej kamosky otec je lekar. Neurolog spickovy. On jej povedal, ze urcite si ma dat epidural, a ze sa nema coho bat.

nutella98
15. nov 2025
@queen_el

@nutella98 ja som mala presne toto čo opisuješ. Mne ju ale zle pichli, a ešte som mala to čo baby pisali vyssie že som necitila nohy. Ale tiez nasledoval akutny cisarsky lebo malemu klesali ozvy. Hrozne to bolo :( Ta triaska inak je myslim ze z inych dovodov a nie z epi, kludne ma opravte ostatné baby, ale ja som citala o tom, že po pôrode je ta triaska normalna. Kazdopadne aj ja som ju mala

@queen_el Mne nepovedal nikto žiadny dôvod prečo sa to stalo, mne triaslo hneď po epiduralke, keď som si ľahla a začala zima a triasť ma, ani neviem ci som cítila nohy ani neviem ako som sa dostala na vozík

queen_el
15. nov 2025
@nutella98

@queen_el Mne nepovedal nikto žiadny dôvod prečo sa to stalo, mne triaslo hneď po epiduralke, keď som si ľahla a začala zima a triasť ma, ani neviem ci som cítila nohy ani neviem ako som sa dostala na vozík

@nutella98 mohli aj tebe zle pichnut, ale kto vie. Aj ja mam take hmliste spomienky, lebo sa to stalo veľmi rýchlo

michaela329
15. nov 2025
@gerrwie_girl

@michaela329

@gerrwie_girl a si si istá? Lebo ja som napríklad na toho anestéziológa musela čakať, lebo operovali nehodu. Nikto iný mi to podať nesmel

sandra811
15. nov 2025
@queen_el

@queen_el ako píšeš epi som nemala ale teda triaška po pôrode bola brutálna. Inak mám posledných pár hodin pôrodu celkom v hmle😄

petrooshka
15. nov 2025

@anonym_autor pozri,pre psychicku pohodu papier vypis,budes mat "zadne vratka", ja som vypisala pri oboch,bud vyuzijes,alebo nie...ja som pri prvej ano a pri druhej nie...za mna urcite odporuca,aj ked sa to da aj bez,ale bolo to o cosi prijemnejsie s nou😁

Strana
z2