icon

Pôrod v Českej republike

katarka_tatarka
4. jan 2026

Ahojte, som Slovenka, ktorá je aktívna v SR. Nastúpila som pred týždňom na materskú.
Rodiť budem pravdepodobne v ČR, odkiaľ je otec dieťatka.
Ako je to prosím po pôrode? Dieťatko bude mat český rodný list, čiže české občianstvo a ja mu musím vybaviť aj slovenský rodný list ?
Poistené, lekára, všetko budeme mat na Slovensku.
Ďakujem

barka1
5. jan 2026

Áno, slovensky RL a bude aj slovenské obcianstvo.

anonym_593d56
5. jan 2026

Kedze ty si Slovenka a otec je Cech, vase dieta bude mat dvojite obcianstvo. A ano, ked chces, aby malo aj slovenske obcianstvo, je potrebne vybavit slovensky rodny list a ostatne doklady.
Btw, to, ze nejake dieta narodene v CR dostane cesky rodny list, neznamena, ze automaticky dostane ceske obcianstvo. To by vsetky zeny, co chodia rodit do CR, mali dieta s ceskym obcianstvom? 🙂

anonym_cc999f
5. jan 2026
@anonym_593d56

Kedze ty si Slovenka a otec je Cech, vase dieta bude mat dvojite obcianstvo. A ano, ked chces, aby malo aj slovenske obcianstvo, je potrebne vybavit slovensky rodny list a ostatne doklady.
Btw, to, ze nejake dieta narodene v CR dostane cesky rodny list, neznamena, ze automaticky dostane ceske obcianstvo. To by vsetky zeny, co chodia rodit do CR, mali dieta s ceskym obcianstvom? 🙂

@anonym_593d56 je to podľa rodiča, pokiaľ je jeden z nich z Čiech tak automaticky ma české občianstvo a aj naopak

anonym_593d56
5. jan 2026
@anonym_cc999f

@anonym_593d56 je to podľa rodiča, pokiaľ je jeden z nich z Čiech tak automaticky ma české občianstvo a aj naopak

@anonym_cc999f no ved ano, pisem, ze ich dieta bude mat dvojite obcianstvo.
Ale ona pise: "Dieťatko bude mat český rodný list, čiže české občianstvo...", tak som to len chcela uviest na pravu mieru, ze to nie je podla rodneho listu.

kiki68
6. jan 2026

@katarka_tatarka Ak je otec Cech, dieta bude mat cesky RL a tiez po predlozeni dokladov bude mat dieta uznane ceske obcianstvo po otcovi a po mame narok na to slovenske. To mozete vybavit neskor na Slovensku, alebo cez ambasadu v Cesku.

kiki68
6. jan 2026
@anonym_593d56

@anonym_cc999f no ved ano, pisem, ze ich dieta bude mat dvojite obcianstvo.
Ale ona pise: "Dieťatko bude mat český rodný list, čiže české občianstvo...", tak som to len chcela uviest na pravu mieru, ze to nie je podla rodneho listu.

@anonym_593d56 dieta ma narok, ale dvojite obcianstvo musi nechat uznat cez sk sud/ matriku/ ambasadu. Narok tam zostane u dietata. My sme mali toto u dietata tu v Rakusku. Po mne malo dieta narok na to slovenske.