Pôrod v Nemecku so slovenskou tehotenskou knižkou
Dobrý den momentálne som v 29.tyzdni tehotenstva ale plánujem vycestovať za manželom do Nemecka chcem sa spytat ci ma niekto skusenosti ze ked prejdem vlastne tam ku druhemu gynekologovi ci budem pokračovať dalej v mojej tehotenskej knizke a este ze nie som poistena v nemecku ale manzel ano bude mi platná jeho poistovna alebo nie?
@andrejka12324 po prichode a prihlaseni na pobyt nech muz vybavi rodinne poistenie vo svojej poistovni a potom sa spatne odhlasis z sk- a budes mat vsetku zakladnu starostlivost v de zadarmo. Tehu knizku ti vystavi novu, kedze de knizka je ina a zistuju a vysetruje sa tu inak, ale svoju sk knizku si dones, aby lekar ju lekar videl (bude zistovat co a ako sa vysetrovalo, a popripade aj prepise udaje do novej)
Dakujem vam pekne
@vevesh nie je to take jednoduche, ak je totiz v prac.pomere na SK a bude chciet nastupit na matersku dovolenku a jej pracovny pomer bude aj nadalej trvat, tak bude stale poistena na SK.Nemoze sa druhy raz poistit v Nemecku, ale bude potrebovat zo svojej slovenskej zdravotnej poistovne S1 formular, ktory je na zdravotnu starostlivost ak osoba nezije v tom state EU, kde je poistena...v kazdom pripade, mala by ist do svojej zdravotnej poistovne na SK 😉
@vevesh nie je uplne pravda, poistovna bude od nej vyzadovat hauptwohnsitz v nemecku, na zaklade toho ju poistia v nemecku, ale budu pozadovat papier, ze je odhlasena z poistenia na sk a na sk papier, ze je poistena v nemecku...neviem ako je to teraz presne, zavisi.aj.od toho ci bude poistena v sukromnej alebo statnej.poistovni...ja som bola v sukromnej.a mala som cakacie doby na navstevu lekarov, porodu atd.. tj.ze napr.do urciteho datumu, ktory.mi stanovila poistovna na zaklade nejakeho nariadenia som napr.nemohla otehotniet, ak by sa tak stalo, tak by som musela vsetko hradit sama..to uz je na autorke, aby si tieto podrobnosti u poistovnre zistila
@erikavesela Lenze tu stale ide o to,ze ona je zamestnanec na SVK a pokiaľ bude PP trvat tak ju zamestnávateľ neodhlasi.😉
@erikavesela tak sukromne poistenie je o inom- a keby mala na sukromne poistenie, tak by jej bolo dva krat jedno, ci si bude platit, takze predpokladam, ze bude ako vacsina ludi zakonne poistena spolu s manzelom (a zakonne jej preplatia vsetko okolo tehu) a nie netreba sa najprv odhlasit,ale prihlasit.... lebo potom ti vznikne "slepe miesto" , kde nebudes nikde poistena- ono sa to zvacsa do 6-9 mesiacov doriesi so spatnou platnostou, ale tolko casu ona nema....
@evittam s tym suhlasim
@vevesh pri sukromnom znamena, ze jej manzel alebo ona by museli mat prijem vtssi ako statom stanovena ciastka..ano byva to vysoky prijem..som pisala, ze musi mat hauptwohnsitz, aby ju prihlasili a potom sa odhlasi, ale na to nemize byt zamestnana na sk...tak som ti myslela
@erikavesela na hauptwohnsitz ju normalne prihlasia bez akehokolvek problemu...
Dakujem vam za odpodevede ale momentalne som este na materskej dovolenke s prvou dcerkou cize aj na uradoch sa budem musiet odhlasit
@vevesh musi sa preukazat najomnou.zmluvou a povolenim na pobyt
@erikavesela vobec nie, ako manzelka len pride na urad a zahlasi , ze byva u muza na adrese xy.....a ake povolenie na pobyt? Dobrych 13 rokov tento papier neexistuje pre slovakov- sme v EU..
@vevesh moze byt...ked sme.my isli do de, tak to bolo potrebne,potom sne vstipili do eu.a aj nadalej od nas.na niektorych uradoch toto povolenie chceli...preto som si mtslela, ze je to potrebne

@andrejka12324 ak nie si poistena s nim, ale na Sk, tak mas iba Sk poistenie. Osoba nemoze byt poistena v dvoch statoch EU, vzdy iba v jednom. Cize ak budes mat SK poistenie, mala by si to riesit so svojou poistovnou na SK, aby si porod nemusela hradit sama z vlastneho....a ci dr. bude pokracovat v tvojej tehotenskej knizke...zavisi na Dr. ci ti vystavi jeho vlastnu....