icon

Porodili ste bez pomoci?

katkanova
10. jan 2014

ahojte zienky, najde sa tu niekto kto porodil necakane niekde mimo nemocnice bez odbornej pomoci? je to velmi sialena situacia?

elina25
11. jan 2014

@lulu_lu mne aj známa vravela že mala 3-mesačného syna a že tak plakal a vystrájal a už bola taká unavéna že mu dala po riti a mal modrinku ☹ a že do dneska si to nevie odpustiť ☹

isabel11163
11. jan 2014

@desszi ako môžeš povedať, že som človek ktorému chýba pokora keď ma absolútne nepoznáš a nevieš čo pre mňa moje zamestnanie t.j starostlivosť o novorodencov znamená..jednoducho viem o čom je moja práca viem aké vznikajú komplikácie a poznám ten pocit keď sa kriesi dieťa a nevieš či to prežije ! mne to jednoducho len príde ako keby niektoré ženy úplne degradovali naše zamestnanie..preto to moje rozčarovanie..

lulu_lu
11. jan 2014

@elina25 akoze po riti, ked ho porodila , ci ako? 🙂

elina25
11. jan 2014

@lulu_lu ked mal malý 3-mesiace ☹ ona sa aj potom liečila brala lieky na ukľudnenie

lulu_lu
11. jan 2014

@elina25 aha mala asi poporodnu depku, chudatko :(?

elina25
11. jan 2014

@lulu_lu ona stále s malým bola a nemal jej ani kto pomôcť,slobodná mamina 😒 ja to tiež nemám na ružiach ustlané,muž ide do práce o 10:20 príde o 23:40 a spí....a ked je doma robí v domácnosti opravy bytu kedže sme sa prisťahovali,nikoho tu nepoznám a manželova rodina ktorá tu je mi ešte ani raz malú neprišli aspoň na 20min po kočíkovať.....

lulu_lu
11. jan 2014

@elina25 ved ja viem moja, ved sme si pisali, pamatas

elina25
11. jan 2014

No ved toto a milujem priblblé komentáre:šak na materskej nič nerobíte,ta kde všetko robia škriatkovia

ushuaia
11. jan 2014

@isabel11163
@desszi - dovolim si tvrdit, ze sice zenske telo je stavane na porod...ale vonkoncom nie aby ho aj zvladlo, je to trosku divne tvrdenie ze ,,zdravotnici,, z nas robia pacientov, sama si zdravotnik, ja som tiez zdravotna sestra - mala som absolutne bezproblemove tehotenstvo, v porovnani co som mala spravy od mojich kamosiek (nerodila som na SK )..., bola som za prirodzeny porod, moj lekar je skvely...a si predstav ze otvorena na 8 cm uz som isla tlacit a skoncila som na operacnej sale...nic do poslednej minuty nenasvedcovalo komplikaciam...,vdaka Bohu a lekarovi sme neskutocne vdacni a stastni rodicia... mame krasnu dcerku..., je to sice mimo temu ale nedalo mi nereagovat na tvoj prispevok...

isabel11163
11. jan 2014

@horana Ja netvrdím že som proti nejakej prirodzenosti ani nehovorím že žena by pôrod nezvládla sama ale viem že je dobré keď je na blízku nejaký odborník pretože keď sa niečo deje tak treba okamžite zasiahnuť..aj mne vadia zásahy typu dolsin,prostin ale nato som ja malý pán..len ma veľmi mrzí keď niekto útočí na našu prácu sestier.. a nemáte ani šajnu o tom čo to obnáša a akú obrovskú zodpovednosť máme..bohužiaľ viem že v zdravotníctve pracujú aj ľudia ktorý sú maximálne neetický a empatia im nič nehovorí ale netreba nás všetkých hádzať do jedného vreca..A áno veľa vecí je otázkou financií už som to kedysi v jednej téme spomínala a bola som zato sprdnutá že čo pletiem peniaze a politiku ale bohužiaľ je to pravda.. ale je jednoduchšie sa rozčuľovať nad zdravot.personálom a popritom stále voliť tých istých dementov kt akurát tak rozkrádajú tento štát a myslia len na neprispôsobivých občanov a všetci čo poctivo pracujú,platia si všetko nemajú práva ani nárok na nič.. ja by som bola veľmi rada keby raz bolo toto všetko o vzájomnom rešpektovaní sa a pochopení jeden druhého.. len treba si trošku aj uvedomiť kde žijeme a aké sú tu možnosti.. apropo nikto nechce aby pôrod a narodenie dieťaťa dopadlo katastrofou !

ushuaia
11. jan 2014

@isabel11163 ,uplne s tebou suhlasim, veru v boji o zivot ide o kazdu sekundu, a veru ta sekunda ma v tej chvili trvanie ,,hodiny,, sama som tym presla...je to sice mimo temu, kt . navrhovatelka zadala, no ak by som ja nemala to stastie dorazit do nemocnice...nasa mala by tu dnes nebola ☹ , a teda je divne tvrdit ze zena prosto porod zvladne...

sisaka
11. jan 2014

@isabel11163 ja ta nechcem presviedcat o opaku, ale sestricky, co poznam tvrdia nieco ine - mam 2 kamaratky - jedna pracuje priamo na porodnici a druha na po-porodnom - momentalne sa zamerala na laktacne poradenstvo. Ich nazor je tiez: ze zenske telo je stavane na porod a kym sa nieco nezacne komplikovat, tak zasahy nie su potrebne - ziadne. Obidve - nezavisle na sebe - tie 2 sa nepoznaju, odrodili v pohodicke doma s porodnou asistentkou a obidve tvrdia, ze drviva vacsina problemov pri porode nastava, ked si zena da pichnut epidural - vtedy sa vsetko s prepacenim "posere" - kontrakcie sa zastavaju, musi sa nasadit oxytocin, aby porod mohol pokracovat, zena ich poriadne neciti, nevie kedy tlacit, dieta je "zblbnute" zvacsa to konci pri najlepsom asistovanym porodom s kliestami, vac.ext., ale zvacsa rovno na cisarskom a kolotoc problemov pokracuje - nerozbiehanie tvorby mlieka, dieta este stale pod vplyvom epiduralu neschopne sa prisat o dlhodobych problemoch ani nejdem pisat (kolgyna z roboty bola u chiropraktika, ci nieco podobne, testoval jej svalovy tonus, nohy uplna hruza a hned sa jej pytal ci nerodila s epiduralom. Rodila - pred 3 !!! rokmi.
Takze mila pani sestricka, ked uz mas teda tu priamu skusenost, co tu zenam nepises pravdu?
Treba ich radsej poriadne vystrasit, potom sa lahsie ovladaju, co?

elamaslakova
11. jan 2014

Ja som tak rodila pred 28 rokmi , bolo to moje druhé dieťa a pôrodné bolesti prišli veľmi rýchlo , keď prišla sanitka bez doktora ja som už bola oblečená v kabáte a v čižmách ,ale pôrod sa už začal , tak som sa vrátila z dvora , muž len zobral igelitový obrus zo stola podložil ho podo mňa na posteľ a utekal so sanitkárom pre pôrodnú babu a kým ju zobudili a prišli k nám tak ja som zatiaľ porodila chlapca, tak ako som bola oblečená v kabáte :D , svokor mi sedel pri hlave a keď som porodila tak sa pozrel že čo to je :D . Rodila som veľmi rýchlo a ani neviem ako a bolo po všetkom, potom keď prišla pôrodná baba tak sme len počkali kedy mi vypadne placenta , tú dala do igelitovej tašky , brali sme ju do pôrodnice aby vedeli či všetko vyšlo von , malého obliekli a pekne teplo ,lebo boli asi 25 °C mrazy a sanitka ma odviezla do pôrodnice . Horšie bolo asi potom to zašívanie ,lebo ja som už bola celkom fit z pôrodu a zase sa vŕtali vo mne :D. Jediné negatívum bolo také, že syn sa narodil 13.1. pred polnocou a my sme do pôrodnice prišli po polnoci , takmá dátum narodenia 14.1., tak má zapísaný dátum narodenia 14.1.1985 a preto mi tak záleží na tom dátume,lebo obaja moji rodičia sa narodili 13.1. len s rozdielom 5 rokov a tak za pár dní budú oslavovať ocko 80 a maminka 75 rokov a môj syn Janko 29. Takže dá sa rodiť aj doma ak ide všetko tak ako má,ale radšej sa treba spoľahnúť na nemocnicu ,lebo človek nikdy nevie .

isabel11163
11. jan 2014

@sisaka prosím ??? nerozumiem tomu čo si napísala.. absolútne to nekorešponduje s tým čo som uviedla ja ..ja viem čo je epidural a snažím sa každú od neho odhovárať..každá baba čo tu založí tému či si dať alebo nedať pedu jasne každej píšem nedať si.. o pede som tu ja nenapísala ani slovo tak neviem čo tu splietaš.. momentálne sa zameriavam na výskum ohľadom epiduralu lebo mňa štve že pomaly každá baba ktorá si ho dá má komplikovaný pôrod a my následne máme dieťa s ťažšou popôrodnou adaptáciou.. asi by si si ešte raz mala prečítať čo som písala ja a potom sa vyjadrovať k veci.. ja nikoho nestraším ale hovorím o faktoch a o mojich skúsenostiach !

ushuaia
11. jan 2014

@isabel11163 @sisaka, epidural spomenuty nebol vobec..., a dost zien co poznam...si on same ziadali..., a najma ako si uviedla ano tak to priroda zariadila...ked je vsetko OK...netreba zasahovat...ale ak su komplikacie bez lekarskej pomoci je ESTE NENARODENE DIETATKO AJ MATKA OHROZENE...

sisaka
11. jan 2014

@isabel11163
@ushuaia nie epidural nebol, ale niekto tu strasi, co vsetko sa moze stat ... no a ja pisem, ze to vsetko sa stava prave vtedy, ked sa zacne do tej prirodzenosti zasahovat. Neviem, aky vyznam ma zastrasovat buduce rodicky, tie si potom vobec neveria a len sa odovzdaju do ruk, nech ich niekto odrodi, potom to aj tak vyzera

isabel11163
11. jan 2014

@sisaka kto tu koho zastrašuje ??? asi nevieš pochopiť úplne jednoduché súvislosti o ktorých tu ja píšem.. ty tu degraduješ naše povolanie a popritom nemáš žiadne skúsenosti ani vedomosti z nášho odboru.. začni študovať,potom pracovať a možno jedného dňa pochopíš.. to že chcem niekomu pomôcť neznamená že ho straším.. mojím povolaním je pomáhať nie nechať umierať nevinné deti ktorých poniektoré mamy sa nevedia vpratať do kože a ich pohodlie im je prednejšie než zdravie dieťaťa.ty tu poukazuješ na mňa ako zastrašujem ale sú tu príspevky ktoré hovoria o tom že keby nestihli alebo nerodili v nemocnici zomreli by alebo by to jednoducho nedopadlo dobre.

ushuaia
11. jan 2014

@isabel11163
@ sisaka, ja naozaj nikde nevidim zastrasovanie...prosto kazda zena je ina, a kazdy porod aj ked sa do neho nezasahuje a prebieha prirodzene, moze skoncit komplikovane, to nikto nemoze predsa predvidat..., a najma si nemyslim ze rodicku iba tak hocikto odrodi, dnes si moze zena porodnika, ci porodnu asistentku vybrat - otazne vsak je ci porodnik co prave nema sluzbu dorazi k porodu...(moj gynekolog, dorazil, aj ked nemal sluzbu, tu to tak je ). A dovera v porod a samu seba, zavisi najma od lekara ci por. asistentky ako zenu informuju a od pristupu celkovo, dnes maju zeny moznost navstevovat predporodnu pripravu a vela inych kurzov...V podstate si myslim, ze zena ma pravo na rozhodnutie v akej polohe chce rodit atd..., takychto centier je na SK samozrejme malo...Ja som nemala ani moznosti ziadnych kurzov ci niecoho podobneho...ale co je najdolezitejsie , mala som a aj mam absolutnu doveru k mojmu lekarovi a to som podotykam nerodila na SK...

vejula
11. jan 2014

@ushuaia to čo je za veta? myslim si, že ženske telo je stvorene na pôrod ale vonkoncom nie na to aby ho zvladlo???? 😅 Akože ženske telo je stavane tak, aby nezvladlo pôrod? 😅

ushuaia
11. jan 2014

@vejula to sa nepytaj mna, citujem desszi...a ano predstav si ze zenske telo nemusi vzdy zvladnut porod...,tak ako to bolo v mojom pripade...

vejula
11. jan 2014

@ushuaia prečo sa podla teba radíme medzi živorodé tvory, ked mame telo, ktoré nezvladne pôrod potomstva? Asi chyba v systeme. Samozrejme, že môžu nastať komplikacie, ale nerobme z toho normu. Chyba môže nastať v každom fyziologickom procese, a nebudeme predsa preto robiť z každeho fyziologického procesu patologiu.

ushuaia
11. jan 2014

@vejula prosim ta o akych patologiach to tu pises...si si vobec precitala prispevky v kt. su zainteresovane osoby na co som ja reagovala, asi nie, lebo podstatou temy bolo ze ,,zdravotnici,, robia z rodiciek pacientky..., a ja som hovorila za seba, moju skusenost...tak radsej nechytaj za slovicka, si asi ta co vsetko vie najlepsie podla tvojich slov

vejula
11. jan 2014

@ushuaia klud. Ty hovoriš, že telo ženy nieje stavané na to aby zvladlo pôrod. Na toto ti ja odpovedám. Lebo doteraz som si myslela že my ludia sme živorodí cicavci. A pokial to tak je, je absolutny nezmysel tvrdiť, že telo ženy nieje staVANé na to aby zvladlo pôrod!

ushuaia
11. jan 2014

@vejula ty si nedas pokoj, ja som povedala, ze telo zeny sice stavane na porod je , ale NIE KAZDE TELO HO AJ ZVLADNE...pretoze kazda zena je ina a samozrejme kazdy porod je iny...to je cele...tak snad uz teraz to pochopis, prepac ale stale tocis o tom istom...

aliza
11. jan 2014

@adelakk presne taky isty porod som zazila v UK 😉 ...porodny dom, vana, na kolenach....bez jedineho zasahu. Nastastie som si slovensky porod odkrutila pred tym anglickym 😀 ....ale tebe teda nezavidim, na SK by som uz rodila nechcela. Takze drzim palce, nech to prebehne co najlepsie, ako sa len da 😉

desszi
12. jan 2014

@ushuaia ked citujes, tak cituj presne - zenske telo je stavane na to aby porodilo a porod ZVLADLO - a za tym si stojim.

A ano, zdravotnici z nas robia pacientov - neviem, ci ste presne pochopili vyznam pacient v tomto ponimani, nebolo pod tym myslene ze v nemocnici ochories, ale skutocnost, ze vo vacsine nemocnic nie su respektovane potreby zien pocas porodu, musia pocuvat prikazy personalu, hoci citia nieco ine, ak sa ozvu, su zahriaknute, lebo pristroj ukazuje ine, lebo muz-porodnik uz "odrodil" kvantum zien a velmi dobre vie, ake to je, takze mamicka nehystercite a tlacte dalej do kopca, lebo ved ja tak lepsie vidim a aha, uz to nejde, tak dve sestry si zlava sprava lahnu na vase brucho a tlacia, pricom vieme ze tento hmat je zakazany a velmi nebezpecny, pretoze hrozi ruptura maternice a vieme, zeby niekedy stacilo zmenit polohu, v ktorej zena tlaci a dieta by porodila aj bez vedlajsich zasahov. Ale je pohodlnejsie "odrodit" zenu na koze ako v drepe alebo na porodnej stolicke atd. Rovnako tak je lahsie hradzu nastrihnut ako ju pocas porodu pevne drzat atd. Uplne super je, ked matke nedaju 8 hodin ani glg vody, lebo co ked pojdeme na salu, keby boli komplikacie? Takze hovorim vseobecne o tom, ze jednoducho zo zien tymto sposobom robia zdravotnici osoby nekompetentne rozhodovat o sebe a o svojom tele.

snopkulka
12. jan 2014

@katkanova presne ako tu už bolo písané, sleduj sa a keby niečo, radšej hneď utekaj 🙂 Ja som tak malá druhé dieťa, len-tak-tak, ráno o 9h mi na poradni povedal lekár, že som na 4 centi otvorená a nechal ma ísť domov 😕 o 14h na mňa prišli slabé kontrakcie, o 15h sme už sedeli v aute smer pôrodnica, kým sme tam dorazili, prešli vstupnou "kontrolou" (občaňák a otázky na príjme na pohotovosti + šatňa), na pôrodnú sálu som dobehla o 16h a malý bol na svete 16:30h. Netreba vážne riskovať, držím palce!!!! 😉

ushuaia
12. jan 2014

@desszi uz ani neviem co si mam mysliet...preboha ty si zdravotnik ?...ako ti moze vyjst z ust...,ze zenske telo aj porod zvladne...??? Bohuzial kazde telo je ine a aj porod...a komplikacie mozu nastat kedyolkvek...najma aj v uplne prirodzenom porode...Uz sa ani nevyjadrujem, lebo nad tvojim tvrdenim sa mi zdravy rozum zastavuje......lebo ako vidim ty Uplne vsetko vies, Vsade si bola a Od vsetkeho mas kluce...Take ako si ty som poznala dost...majstersky sveta, ale dakujem za vystiznu odpoved, co vsak ABSLOUTNE NENAVAZUJE, naco som odpovedala ja...,sa tiez zamysli na co ty reagujes...to je vsetko

vejula
12. jan 2014

@vejula nie napisala si to tak, že vonkoncom nesuhlasiš s tym, že telo ženy je stavane na to aby pôrod zvladlo. Prečitaj si po sebe čo pišeš a potom sa môžeš vyhnuť takymto komentom.

vejula
12. jan 2014

@ushuaia ten prispevok vyššie pre teba