icon

Pozrite si záznam z pôrodu z cudziny

maca_p
28. aug 2013

i takto sa to da. special doctor https://www.facebook.com/photo.php?v=4913448909...
neostane jedno oko suche po vzhliadnuti. skoda, ze som to nevidela pred prvou sekciou 😉

happyfrog80
30. aug 2013

@aristka no tak to je na vine ten hajzel chirurg ze to mamke nevysvetlil ,on jej to len povedal tak aby proste zaplatila nie aby si vybrala pretoze ta preplacana poistovnou nit nie je kvalitna na tvar ,hovorim ze na Sk len peňaze by chceli doktori ale co to vysvetlit to uz sa im nechce.

reanda
30. aug 2013

tak moje oko suche zostalo.. nemyslim, ze zborove hulakanie je zrovna to, co cerstvy novorodenec oceni.. nevidim v tom krasu porodu.. iba "krasna" americka šou

aristka
30. aug 2013

@happyfrog80 tá preplácaná niť je dobrá na šitie kože napr.na nohách ,nie na jemných častiach tela ,ja stále hovorím ot u nás pacientom a celkovo ľudom chýba pýtať sa pýtať a duplovane za čo platím ....a celkovo tieto zákroky nie sú moc platené lebo sa to berie ako estetický zákrok ...ono to nie je ani o doktoroch a peniazoch ,.ale je to neustále doťahovanie doktorov a poisťovní a poisťovne riadne kývu lekármi a neplatia a škrkajú body ...,ale to vyriešia tí na polit.stoličkách možno raz....,aby na to nedoplácali ľudia pac.

tova
30. aug 2013

@dasamo no ale to, ze muz by mal ostat pri zene cely cas by malo byt standartom bez doplatku aj pre ludi ktori si extra 100Eur nemozu dovolit. U nas muz ostava cely cas den aj noc s manzelkou aj ma stravu zadarmo. pre kazdeho bez doplatku. Ved o muza sa v nemocnici nemusia starat, staci aby mu dali nejake kreslo s dekou a dajme tomu tu stravu aby si uz doplatil na sk alebo preco by mal byt ukrateny o ten zazitok? Mozno preto ze sa tam zeny po cisarskom vyvaluju tyzden co neni porebne a potom neni miesto pre muzov.

dasamo
30. aug 2013

@tova u Kocha to funguje tak, ze otec ma s mamickou aj svoju postel. Tak za to a za stravu sa plati. Vacsinou su maminy same na izbe aj bez priplatku. Teda pokial to kapacita dovoluje. A ja si myslim, ze navsteva ox 9 do 9 je uplne postacujuca. LItak tatinkovia vacsinou pracuju....

anatalia77
30. aug 2013

@tova to je nejaká nová poloha po cisarskom porode,že "vyvalovanie"?
A myslím,že porodnica je predovšetkým pre matky-rodičky-ak chlap nemá miesto tak by to mal rešpektovať!

sisaka
30. aug 2013

@happyfrog80 mimo temy, my sme sa prave pred 2 tyzdnami vratili z Floridy, kludne posli IP, ak ta nieco zaujima

dana_l
30. aug 2013

nepozrela som si video ale musim povedat ze ludia pracujuci na slovensku v zdravotnictve - nielen porodnice a gynekologovia ale celkovo - nie vsetci by tam mali byt. ich neochota a necitlive spravanie su negativnou vizitkou. to ze nie je dostatok penazi nie je ospravedlnitelnym dovodom ich spravania. akoby sme povedali ze my, ktori mame doma tazsiu financnu situaciu tak sa budeme k rodine - detom, manzelom, priatelom spravat akoby boli "odpad" .
priala by som im aby sa tak k nim spravali druhy a nech ich daju pocitit ze "otravuju" a su "zbytocny" pre inych.
urcite sa najdu I dobri lekari ktori chcu pre pacientov len to nalepsie.
moja sestra ked bola v porodnici s prvym tak ju nasilu otvarali lebo "nemohli" cakat kym dieta same prejde. ziadna pomoc nejakymi liekmi, masazou, ci nebodaj navrhnut cisarsky. ale pre nich to bol "rutinny ukon". no co, ved vydrzi, co nas po tom ze je to priserna bolest a krici nech ju nechame tak. toto je taky viac menej pristup v porodnici. a tiez sestricky na detskom. namiesto aby boli v kontakte s matkou tak ju odsunu ze ona je predsa nepotrebna.
ja osobne som rada ze som nerodila na svk. mami bola pri jednom porode. mohla prist hocikedy do izby, nikto jej nic nezakazoval, manzel bol samozrejmostou pri porode. ziadne ze - donesie infekciu, vyrusuje pri porode, zbytocne zavadzia. nechali ho prestrihnut pupocnu snuru. mal kreslo kde mohol prespat. (baby, vy keby ste boli muzom nechceli by ste prezit ten nadherny okamih - ked sa narodi VASE DIETA priamo v prenose, mat moznost ostat s manzelkou a tesit sa s nou a pomahat jej v chvilach po porode? je to predsa zazitok na cely zivot.
priala by som si aby veci ktore su v zahranici samozrejmostou sa stali samozrejmostou I na svk, a nie len ked si clovek priplati. hlavne aby sa k zenam spravali ako k CLOVEKU a nie cislu, niekoho kto je na "beziacom" pase pocas ich sluzby. aby sa aj sestricky starajuce sa o deticky nerobili tie najdolezitejsie osoby, ale ukazali matke ze ona je ta osoba ktora urobila tento zazrak - priviedla na svet dieta a pomahali jej v starostlivosti o JEJ - MATKINE dieta.

dana_l
31. aug 2013

ukoncim svoj prispevok Gandhiho citatmi
“In doing something, do it with love or never do it at all.”
― Mahatma Gandhi

“A customer is the most important visitor on our premises. He is not dependent on us. We are dependent on him. He is not an interruption in our work. He is the purpose of it. He is not an outsider in our business. He is part of it. We are not doing him a favor by serving him. He is doing us a favor by giving us an opportunity to do so.”
― Mahatma Gandhi
(nemozeme posudzovat len obchod ako zakaznik a predajca. nemocnica je v tej istej situacii - ponuka sluzby ktore su platene - nie nami ale poistovnou)
kiezby sa vsetky sluzby na svk riadili tymto citatom

mariuskaa
31. aug 2013

@dana_l
Áno smutne. Väčšinou takto ako popisujes.
Mamina bola onko pacient (žije) a ľudia okolo Nej umierali každý deň. Hlavne že sestry ich buzerovali, šikanovali, bullied pred rannou visitou podotýkam 6:30am každý deň Nech si Upracu Šufliky a skrinky!!!!!!!!
Pri amine (neviem ako sa to prene spelluje, pri vyprazdnovani zdravotna sestra to robila) fyzicky tyrali! Mali vízitu a primár sa ich pýtal ako sa im páči a či je všetko ok. A moja mama odpovedala "väčšinou". Ja som jej síce hovorila nech sa nebojí než povie primarovi na vizite pred všetkými. A primár sa jej opýtal niekto sa k Vám zle chová? A moja mama to zahovorila. Bala sa že znovu a ešte viac si vytrpi a možno by ani neprezila.
Onko lekárka na prvý krát Maminu vidí a povie jej: "načo mi vás sem poslali, ja Vám pomôcť nemôžem, choďte si domov podrobiť veci a pripraviť sa na najhoršie".
Ale ked jej mama spomenula že ma dcéru v Amerike. Doktorku sa zlepšila nálada.
A objednavala si po mame odǒmna všetku kozmetiku Estee Lauder. Kremy a ostatne 1 kus za $115 a podobne. Plne tašky.
Lumbalna punkcia brz umrtvenia. Napichnuta 20 minut. (V usa sa umrtvuje bud lokalne alebo narkoza)
na sk nechaju trpiet aj ked nemusia. Len na pocit MOCI nad pacientom.
Mamina je ok. Vrávim odborníci sú ale (väčšina nie všetci) ľudia nie sú. Nemajú cítenie s pacientom. Necítia. Chovaju sa ako k dobytku.
Strykov naj kamarát našli ho v bezvedomí. Mal dopravnú nehodu a zomieral. Išli sme ho pozrieť do ruzinovskej nemocnici v Ba ani deku nemal. V bezvedomí ale triasol sa zomieral. Holý od padá dole bez deky ako zver.
Smutne. Toto nie je o peniazoch. Toto je trestný čin.

sisaka
31. aug 2013

@tova 100% suhlas, ja len ked si spomeniem na porod na SLovensku tak ma obchadzaju mrakoty, najviac ma hneva, ze som nechala zo sebou tak zaobchadzat + to zariadenie, vybavenie - hruza, ale niekomu to vyhovuje, vid dievcence z Kanady (ktore radsej nejdem menovat, kedze tie si uz aj tak myslia, ze ich prispevky umyselne vyhladavam) vsak naco je ludsky pristup, prijemna atmosfera,niekomu staci odbornik, nech na mna aj bliaka pri porode, hlavne ze je to kapacita.... Ja som zazila aj porod v Kanade a to bol fakt zazitok, I ked u nas steaky a sampanske nebolo 😀 , ale teraz nezacnem tvrdit, ze a naco aj tak mi to nechybalo a nemocnica nie je hotel a podobne reci, hocico, co sprijemni pobyt v nemocnici je plus a oplati sa to realizovat ak su na to prostriedky. Z porodnice som odchadzala po 24 hodinach a bohate stacilo, mne to vyhovovalo, nevidim dovod vyvalovat sa tam dalsich x dni, nemocnica je pre chorych ludi, nie zdravych.
O uplatkoch a kadejakych poplatkoch za take veci ako pritomnost vlastneho manzela pri porode, podanie epiduralu ... je fakt skoda hovorit.

sisaka
31. aug 2013

@dana_l az teraz som si vsimla tvoje prispevky - presne si to vystihla, uplny suhlas

dana_l
31. aug 2013

@mariuskaa ja som zacala novu pracu. budem pracovat v starobinci. vraveli nam - predstavte si seba na mieste tych starych ludi. ako chcete aby sa k vam spravali. nemyslite si ze len preto ze su stary tak nemaju pravo na dostojnost, usmev, starostlivost s laskou a nie "len kvoli praci a peniazom".
ako pises, ludia sa na svk boja povedat ze niekto je k nim "zly" pretoze sa boja ze potom bude este horsie. vlastne sa takto nevedomky podporuje taketo neludske spravanie.
moj bratranec mal tazku nehodu v nemecku, upadol do komy. bol tam v nemocnici asi mesiac-dva kym ho previezli na svk. umiestnili ho v nitre. za mesiac z neho ostala len kost a koza, sestricky to odvovodnovali tym ze "ved nechce jest". no asi ked je v kome tak sam sa nenaje ale mu musia dat vyzivu. nechali ho vyhladovat. nakoniec to jeho telo nevydrzalo a zomrel.
clovek uz nema pravo na ziadnu dostojnost, pravo na zivot. lebo niekomu je zatazko pozriet sa na neho ako na NIEKOHO. ako niekto kto este je tu, kto hlada pomoc, ale ju nenajde.
samozrejme cest vynimkam.

sisaka
31. aug 2013

@mariuskaa velmi smutne a naozaj strasne 😔 , zial to je realita slovenskych nemocnic, darmo ludia pred tym zatvaraju oci

zeriempizzu
31. aug 2013
sisaka
31. aug 2013

@dana_l aj nam v robote vzdy vravia, predstavte si, ze tie lieky dostane vas pribuzny- urobili ste vsetko preto, aby ich dostal nacas, ubezpecili ste sa, ze su spravne, nespravili ste niekde chybu? Za kazdym liekom si predstavte cloveka, ktory ich dostane ...
Drzim palce v novej praci, bude to urcite narocne 😔

zeriempizzu
31. aug 2013

@dana_l ach ☹
Dievcata ja nemam sil opisat vam moje skusenosti lebo je to este moc bolave. Ale placem tu teraz moc lebo nie su o nic lepsie ako vase pribehy.

monika15
31. aug 2013

@sisaka to v kazdej danej teme ti musim pisat zvlast ze MI DAJ POKOJ ... to nevies pochopit...... ???

monika15
31. aug 2013

no baby je mi to luto ze ste sa nestretli s dobrymi lekarmi aj doma ale su ... netreba hadzat do rovnakeho vrecia.....

mi kym sme zili na sk tak ani 1 negativnu skusenost nemala...

takisto co sa tyka porodov tak jasne ze nie vsade je rovnake ale da sa priplatit ;) alebo obalku a hned je lepsie je to on nicom ale zial tak to funguje...

Vsak aj u nas ked chcete mat Luxus tak sa plati 🙂)))

ale na co taky cirks ze spievanie sampanske please.... to neni divadlo ale porod !.

tova
31. aug 2013

@dasamo tatinom by stacilo zadarmo aj rozkladacie kreslo. Nie kazdy pracuje, moze si vziat volno alebo ist do prace Rovno z nemocnice. Pri mne bol muz non stop aj v noci, on mi deti podaval ked mali jest, ked som potrebovala na wc. Aspon by to mali nechat na muzovi ci chce ostat alebo nie a ked zena vyslovene nechce po 21hod muza moze ho sama poslat domov.
@anatalia77 - podla mna tie extra dni je vylehovanie, ked po klasickom sa da ist domov po par hodinach a po cisarskom po 3-4 dnoch ked je vsetko v poriadku, Po 4tom dni naozaj by v nemocnici nemali co so mnou robit, doma som brala tabletku od bolesti par dni ale fungovala som na plno.

tova
31. aug 2013

@sisaka ja prave objednavam na oktober do Disney, FL. Ale bola som aj na juhu.

mariuskaa
31. aug 2013

Ešte s tym pôrodom resp. Rozdielom s USA/SK.
Môj manžel si zobral paternity leave=otcovsku (rodicovsku) dovolenku. ! Kedže ja som nepracovala (ja som Nepoberala tuto materskú dovolenku) on bol so mnou 12 týždňov doma! Mal to hradene zamestnávateľom. (V USA je materská dovolenka oficiálne len 12 týždňov toto je veľká hroza oproti 3 rokom na sk) ale vravim. Manžel bol doma a staral sa o babatko so mnou. Bolo to perfektne.

monika15
31. aug 2013

@mariuskaa no to mi strasne vadi... vy mate len 12 tyzdnov mi ROK... ale je to strasne malo :(((( strasne......

tova
31. aug 2013

@mariuskaa chore, alebo na gastro ludia z toho maju nocnu moru tyzden vopred alebo radsej na to vysetrenie neidu. Narkoza len za priplatok co kazdy nema. Ja som bola a automaticky mi dali narkozu ani sa ma nepytali ci chcem alebo nejaky priplatok. V usa je rozdiel aj ten, ze kazdy pacient v nemocnici ma svojho lekara ktory kazdy den za nim chodi. Tu nemocnicu akoby si len lekari a pacienti prenajimali. Napr. cele tehotenstvo som chodila na gyn. kde bola skupina 4 dr. Mala som svoju vybratu dr. ale presetrili ma pocas tehu vsetky, lebo ak by ta moja nemohla tak pride ju zastupit dalsia alebo pri cisarskom to robia 2 dr. V nemocnici po porode ma chodila pozerat moja gyn. Ine pacientky kontrolovali gyn. ktorych si oni vybrali. Tam neni jeden porodnik ktory chodi z izby do izby a kontroluje kadu pacientku. Tym padom tam sa ziaden dr. nepovysuje, kazdy ma svojich pacientov (zakaznikov) a tym sa venuje. Sestricky patria nemocnici ale boli vsetky mile, maju za to zaplatene a ked sa niekto na nich stazuje nema ju hlavna sestra problem vyhodit alebo premiestnit na ine oddelenie.

tova
31. aug 2013

@sisaka lobster (steak som si dala len ja lebo nejem seafood) a sampanske neviem ci je standard v kazdej nemocnici v usa ale na okoli co som sa pytala kamaratiek tak v kazdej to mali. Este nam sestricky zapalili na stole aj sviecky 🙂 poporodna romatika, ;-D ved ked bude cas tu dam fotku oblozeneho stola ked sa uz o tom pise.

tova
31. aug 2013

@dana_l tiez by ma bavilo pracovat v starobinci, o rok dva nieco zacnem riesit. A podobnu skusenost mam zo sk, deda mi isli operovat 5 hod. po tom co ho doviezli do nemocnice (mal zlomeny bedrovy klb) ale hned ako tam dosiel mu nedali ani infuziu, operovali ho total dehydrovaneho a neprezil ani operaciu. Rano ho teta nemohla ani najst v nemocnici, marnici, Boh vie kde ho drzali na chodbe alebo pivnici. A este perlicka bola, ze nemali sanitku tak prisiel pre dno domov pohrebny voz (zaziva!!!) Hlavna vec, ze ked mamicka ide rodit vola sanitku lebo nema na taxik alebo manzel setri svoj benzin v aute.

dasamo
31. aug 2013

@tova k tym bedrovym klbom to je fakt hroza. Moja babka kt.dlhe roky pracovala vo vysoko infekcnom prostredi si zlomila bedrovy klb. Ani nebudem pisat kolko by cakala doslova s dochramanou nohou keby stryko neriesil.... a po operacii ju, stareho cloveka hnali nan4.den domov. Nezaujimalo ich, ci sa ma kto o nu postarat. Stastie, ze sa zohnalo sanatorium, samozrejme platene, kde sa doliecovala. Zle mi je ked si predstavim ludi, kt.nikoho nemaju a o dochodkoch radsej nehovorim.
Mas pravdu tatinkom staci aj kreslo. Mne toto celkom vyhovovalo. Cez den bol so mnou a v noci isiel domov. Mame este dve starsie a psa. Ale na porovnanie s predchadzajucimi sekciami bol toto sen. Klud, intimita. Nechali nas uzivat si jedinecne chvile. Lekari uplne super. Detske sestry nooo, tam bolo zopar veci na vytknutie. Keby som nebola tretorodicka ne iem ako by som si poradila s kojenim. Ale nechcem hladat chyby. Porodila som tak ako som chcela. A to aj na Sk. Sice za 1200 ale stalo to za to.

anatalia77
31. aug 2013

Ako tak čítam vaše miestami prehnané porovnávania,tak mám dojem,že by ste boli najradšej,keby Slovensko obohnali ostnatým drotom,a a nahádzali na nás Napam,ako vo Vietname.... ☹
Smutné,velmi smutné....

zuzkat1
31. aug 2013

@monika15 ty stale nechapes,ze tu nejde o spev a sampus,ale o to aby sa nespravali ako k matkam ako k spine pod nechtami. Nie kazdy ma na to aby zaplatil alebo dal uplatok... A podla teba je to ok ze musis zaplatit aby ta brali ako cloveka?
Ty ked ides do obchodu zaplatis predavacke aby ti predala chlieb? platis nieco ucitelom aby ti ucili dieta? Bezis s uplatkom za smetiarmi nech ti odnesu smeti? Nie? A preco? Preco ich nepodplacas a podplacanie lekarov beries ako normalnu vec. tiez maju plat-tak ako smetiar,upratovacka,predavacka... A veru ani nie maly... hanbit by sa mali a nie spravat sa ako nadclovek

zuzkat1
31. aug 2013

@dasamo ty si rodila u kocha? v 1200e je uz vsetko? Ubytko,strava aj porod?