Prečo ľuďom prekáža cudzia voľba sekcie?
Zdravim, pozorujem dlhsie tu a aj na inych sietach, ze ak niekto napise, ze by chcel sekciu, alebo sa opyta, nemocnica je naklonena sekciam, zbehnu sa velmi utocne zeny, ktore autorku az urazaju. Preco vam tak prekaza cudzia sekcia?
Ja mám prvý pôrod vaginálny, druhý a tretí sekciou. Vaginálny pôrod nebol pre mňa príliš bolestivý a zotavovanie po ňom bolo rýchlejšie než po oboch sekciách. Sekcie som mala indikované kvôli deťom, zotavovanie bolo bez komplikácií, hojenie pomerne rýchle. Ak by som si však mohla vybrať, chcela by som rodiť vaginálne. Nie vždy je to však možné.
Ja som sa strašne bála keď som išla rodiť aby mi nerobili cisársky mala som strach pred tým keďže je to veľká brušná operácia a môžu nastať komplikácie.Chvalabohu rodila som 2 krát prirodzene ešte aj bez epi,tiež som mala strach dať si to pichnúť.Spolubyvajuca na izbe mala sekciu a na druhý deň nevedeli ju postaviť na nohy také bolesti mala.
Na 4. - 5. deň púšťajú po prirodz. pôrode. Moja dcéra po 1. indik. sekcii bola prepustená na 9. deň a po 2. sekcii na 10. deň a to nemala žiadne komplikácie. Neter pred mesiacom bola pustená na 8. deň. Ozývajú sa tu naozaj také, ktoré iba zavádzajú v snahe sekciu bagatelizovať. Som rada, že sa konečne ozvali aj také, čo ju naozaj prežili a určite potvrdia, že po sekcii žena nemohla na druhý deň chodiť za nákupmi po obchodoch a potom doma variť kapustnicu. Totálny nezmysel, ktorý možno napísal nejaký chlap, ktorému to robí dobre takto prispievať.
@evkatk pani, vase dcery alebo vnuci potom mali zdravotne komplikacie. Kto by taky dlhy a zbytocny pobyt v nemocnici platil? A ani by tam nebolo miesto. Prosim trochu reality.
@evkatk prepáč,ale keď niečo píšeš,mala by si si aspoň niečo z toho overiť
Nikto nič nebagatelizuje,ja pisem z vlastnej skúsenosti a nielen “počula som o niekom”
A by si sa asi divila,ale v zahraničí sa ženy po sekcii prepúšťajú oveľa skor ako ty opisuješ
Pokiaľ nie sú žiadne komplikácie,samozrejme
Na čo predlžovať pobyt v pôrodnici,žena sa zotaví v domacom prostredí oveľa skor
A neopisujem nákupy,ale normálne základne fungovanie okolo dieťaťa a domácnosti
Takže ,mohla by si byt aj trošičku kludnejsia nezavadzat
Vacsinou zadrziavaju mamicky novorodenci kvoli babatku. Ved predsa nepustia matku domov bez dietata...
@vevesh u nás po prirodzenom 24 hodín, mala som kolegyňu, ktorá po pôrode 3. dieťaťa ráno porodila a večer sa už pýtala, či môže ísť domov a v pohode ju pustili, ja som bola nejakých 26 hodín, po pôrode 2., čakala som, kým príde laborant a zoberie synovi krv z päty, inak by som mohla ísť tiež skôr, po cisárskom okolo 48 h, ak je všetko v poriadku.
V mojom bezprostrednom okolí v priebehu dvoch rokov sa narodilo 5 deti. Ja som svoje porodila. 3 deti boli vybraté z brucha po sekcii na vlastnú žiadosť mamičiek (ved ak by mali stehy vo vagine po pôrode, ako by potom plnohodnotne sexovali) a jedno dieťa bolo vybraté z brucha po akútnej, neplanovanej sekcii.
Druhé dieťa mi vybrali z brucha po akútnej sekcii, ktorej nič strašné nepredchadzalo, dieťatko nezostupovalo...
Nechápem, prečo sa ženy rozhodujú pre sekciu, napríklad aj preto, že prirodzene pôrody sú strašne, lebo slovensko. To ta sekcia je lepšia? Véd je to v tej istej prisernej pôrodnici s tým istym porodnikom...
Moj navrh by bol, nech sa rozhodne kazdy, ako chce. A pokiaľ sa niekto rozhodne pre sekciu dobrovolne, nech si priplatí. Ako platíme za nadštandard v izbe, nech sa platí aj nadštandard v operačnej sále. Asi lepšie, ako zháňať správy od cvokara.
@evkatk ak je vsetko v poriadku pustaju domov na 4.-5. den. Vobec nie je bezna prax, ze zena po sekcii ide domov po viac ako tyzdni.
Je pravda, ze sekcia nie je predzka ruzovou zahradou. Ale to nemusi byt ani prirodzeny porod.
1.krat sa postavit po sekcii bolo peklo. Uz som si myslela, ze radsej zapustim korene do nemocnicnej postele a nevstanem uz nikdy. Avsak kazdym postavenim sa z postele a pomalou chodzou sa vsetko davalo dokopy. Jazva sa zhojila velmi pekne a bezproblemovo. Bezny chod okolo babatka som bola schopna zabezpecit. Po 2 tyzdnoch som sa citila uplne normalne, len vstat a lahnut si do postele som musela cez bok, napnut priame brusne svaly bolo este dlho nepohodlne. To predpokladam, ze je aj po prirodzenom porode.
Co ma obtazovalo najviac, tak to bola strpnuta, necitliva oblast od pupka nizsie. Napriek tomu by som do sekcie isla znova. Uz viem cca co ma caka a moj velky strach je, ze prezijem kontrakcie, nieco sa pokazi a aj tak ma dorezu. Tak dik.
A este ked si to porovnam, po laparoskopickej operacii mi bolo ovela horsie ako po cisarskom, take su moje skusenosti.
@espeo fuh, tak rovno nech si obezni platia operacie a ine "zbytocne" ukony ktorym sa dalo predchadzat. Nezodpovedni diabetici nech si za amputacie priplatia tiez. A podme rovno aj do lekarne. Co taki astmatici fajciari co kazdy mesiac preseru stovky eur v inhalatoroch? To vam zily netrha?
Ale anoo podme rypat do zeny, ktora si chce vybrat sposob prichodu svojho dietata na svet. Viete porovnanie nakladov za prirodzeny porod a sekciu? Nejako to dieta ist von musi, preco vas tu rozculuje ako?
A aby si si nemyslela, tiez som v prvom rade za prirodzeny porod. No akonahle je tam najmensie riziko, neviem preco pokusat a cisarsky mi pride ako mensie "zlo".
No nijako ma nevyvadza z miery, ked niekto chce podstupit tento zakrok na vlastnu ziadost.
@jana35798 fajčiari platia spotrebné dane. Z každej krabičky možno aj polovicu... Diabetici budú platiť daň z cukru. Treba to nazvať "odvody za dobrovolne ničenie vlastného zdravia"
Zdroje v zdravotníctve nie sú. Treba upratať Hascaka a spol aj z jeho zdravotnickym molochom (k čomu asi nikdy nedojde). A priebežne zefektívniť zdravotnú starostlivosť. Napríklad aj tým, že nebudeme operovať ľudí, ktorí sa tak (bez príslušného vzdelania) rozhodnú.
@espeo no a nezabudni pripomenut xyz chytrákov,ktori sú na PN “po dohode s lekárom”,predlžujú marodku do nekonečna.. parazitov nášho zdravotníctva si vynechala schválne?
Takže ,tie operácie podľa vlastného rozhodnutia nebudú asi to najhoršie zlo
A už nespomínam radšej veselé “gazdovanie” a doslovne tunelovanie nemocníc dnešnou vládou za viac ako desaťročie
Tak asi toľko k tvojmu príspevku
@espeo cisarsky a vedeny prirodzeny porod stoji nemocnicu rovnako-takze ked si niekto vyberie "podla seba", nech si aj priplati??? Nech sa kazda zena rozhodne, ako chce rodit, lebo nasledky (akekolvek budu-nebudu) bude znasat vzdy len a len ona (a to je jedno, ci od spackaneho rezu, sitia po nastrihu ci roztrhnutiu aj analneho prostredia az po postihnutie dietata nasledkom porodu)...
Neviem... ja som tvrdohlavo sla za sekciou aj som ju mala 🙂
Kazda sme svojpravna a vieme si zhodnotit co chceme,.tak by sme mali mat na vyber
@espeo aj keby stál pôrod cisárskym rezom viac ako vaginálny, čo nestojí, platíš to ty??? Zo svojho??? Nie! Ak odvádzaš dane Ok, nemáš ale právomoc rozhodnúť kde a ako sa tie peniaze prerozdelia. A ak by na Slovensku zakázali sekcie, neplatila by si nižšie odvody… Ale princíp je tvrdohlavo stáť si za svojim názorom a každý iný odsúdiť, že?
Netuším, mne toto bolo vždy srdečne jedno, čo kto preferuje - ide o to aby bola mama a dieťa zdravé, rovnako čo sa týka kojenia/nekojenia.. každa by mala rodiť tak, ako si myslí že zvládne.. ja skôr nechápem prečo sa ženy tak predbiehajú v Tom ktorá viac trpela..
@espeo eee, dúfam že som tvoju poznámku zle pochopila, ale vieš že cukrovka nevzniká z konzumácie cukru, však 😳
Ahoj , práve dnes v telke na programe JOJ24 je téma Podcasty cisársky rez- odporúčam si to pozrieť / vypočuť. Tam už si každá mamička urobi názor a získa odpoved na tvoju otázku 🙂
@mariac91 co tam hovorili?
Juj ťažko to obsiahnuť tu do pár riadkov.

@evkatk v niektorych statoch, napr. Madarsko sa ide domov po sekcii 2-3 den, a na SK 5. den. Neviem kde di ty prisla k tvojim cislam