icon

Prečo niektoré ženy nezabúdajú na pôrod?

adrie_ba
2. nov 2023

Hovori sa, ze zena rychlo zabudne na porod a bolest. Rok po porode ma pri pomysleni na tu noc striasa. Pamatam si vela a vobec sa mi nezda, ze by to casom bolo lepsie. Prave naopak a pri predstave, ze by som to mala absolvovat znova, vobec netuzim po druhom dietati. Ako to mate vy?

pkgirl30
5. nov 2023

Rodila som pred 9 rokmi ... prvý a posledný krát a nikdy viac, bolesť neskutočná, únava a to šitie...dodnes deň ma bolí pri menštruácii tá šitá časť. ale na druhej strane je to neopísateľný pocit keď mi malého hneď položili na hruď, plakala som ako malé detsko, pre mňa to spojenie matky s dieťaťom sa nedá s ničím porovnať

janapeterjana
5. nov 2023

@adrie_ba trauma ostala, ale túžba po druhom dieťati bola väčšia

evka258
5. nov 2023

@ivkav5 neboj, ja 1 sekcia a 2 x normalne a uz si nic nepamatam.Hlavne sa hyb, a cvic s Aniball. Po porode som behala ako srnka s bez sitia 🙂

elizita
5. nov 2023

@ivkav5 tak ťa povzbudim. Ja som na pôrod nezabudla ani na jeden.. prvý nič moc,skončil cisárskym,druhý prirodzene a bol to pre mňa najväčší emočný zážitok v živote... Áno,bolelo,ale pozitívne emócie to všetci prekryli a rada naň spomínam ❤️

angel993
5. nov 2023

Na prvý sa snažím zabudnúť ale nedá sa to, nakoľko máme obaja, ja aj syn, z toho traumu. Na druhý spomínam rada, aj keď bol oveľa komplikovanejši ako prvý, personál sa ku mne správal ako ku človeku. Škoda že pri prvom tehotenstve som si nezistovala viac info o danej pôrodnici a prístupe personálu.

anjelaa
5. nov 2023

Nie, nezabudla, oba boli pre mna nezabudnuteľné, jedny z najkrajších dní môjho života. Dúfam, že ani nezabudnem 😉 rada si ich v mysli prehrávam ❤️❤️

aceris
5. nov 2023

Nezabudla som ani na jeden. Prvy katastrofa, druhy najkrajsi zazitok aky som mohla v tej situacii mat. Netreba sa vopred bat a strasit sa. Bud druhe dieta chcem alebo nie. Nemal by o tom podla mna rozhodovat jeden zazitok.

petra92
5. nov 2023

Nezabudla ani na jeden a dúfam, že ani nezabudnem 😊 čaká ma to tretí krát a som nastavená tak, že to bude opäť krásny zážitok aj keď trochu bolestivý (mam vysoký prah bolesti a nebola som ani šitá takže bez nepríjemností s tým spojenými)

jaond19
5. nov 2023

@adrie_ba druhy porod (2016) som sa snazila z pamate co najviac vytesnat, to bola trauma sposobena hnusnym spravanim personalu. Ostatne dva porody si pamatam viac menej presne (2011 a 2022)

majca1995
5. nov 2023

@ivik4 síce malý má len 15 mesiacov ale tiež zdieľam taký istý názor 🤣

miui
5. nov 2023

@adrie_ba prvy porod, vyvolavacka o siedmej, kontrakcie kazdych 10 minut dalsich 9 hodin 🙂 nikoho to nezaujimalo, o piatej som uz nevladala dychat a zacala som sinat tak mi pichli epiduralku, praskla voda a o chviku sa mala narodila, vravela som nikdy viac...a o dva roky bolo repete 🙂

homogenic
5. nov 2023

Pôrod nieje ťažký len pre teba ale hlavne pre dieťa, musí sa dostať von a nieke to jednoduché. Ja som rodila rýchlo a dobre, mala som šťastie, že som tam vtedy bola jediná rodicka. Doktor bol úžasný a dobrý, sestričky skvele. Bol so mnou manžel a bolesti sa dali vydržať. Bol to zážitok, nie trauma… prajem ti rovnakú skúsenosť. Hlavne sa neboj, všetko bude v poriadku

wuala2020
5. nov 2023

@deti95060810 presne!!!🥴 a ešte neviem kto vymyslel takú blbosť že “druhé dieťa je lepšie”…
Moje to iste cez kopirak.
Pól hodinové spanky a v noci každú hodinu hore …

makodob
5. nov 2023

@ivkav5 porod je veľmi intenzívny zážitok či po psychickej stránke, či po fyzickej. A každá žena može mať krásny porod. Predpokladám, že mnoho žien, ktoré majú zlé skúsenosti sa na porod vobec nepripravili. Odporúčam ti kurz hypnoporodu aj tebe a manželovi, ideálne ak pojdete spolu. Dobre ťa pripraví po psychickej stránke. Fajn je cvičiť z aniballom od 36tt, dobre ťa to pripraví na tlačenie a budeš pred porodom sebaistejšia. A kľúčový je výber porodnice, žiaľ u nás na Sk sa veľmi dostojne k ženám nechovajú ale nájdu sa porodnice, kde sa to po dohode dá. Najlepšie je si zazmluvniť lekára a mať pri sebe dulu alebo svoju PA. Ideálne by bolo nájsť porodnicu, kde ti dovolia rodiť v akejkoľvek polohe, lebo dobrá poloha je pri porode kľúčová, aby porod postupoval a minimalizuje zranenia. Porodila som 4 deti bez jedinéhi poranenia a šitia. Ale treba sa na porod pripraviť, čo sa u nás veľmi nedeje, lebo ženy hodia zodpovednosť na lekára a potom sa čudujú, že majú traumy z porodov. Žiaľ naše porodníctvo je v stave, kedy im žena doverovať nemože, česť výnimkám pár lekárom. Prajem ti krásny porod 😊

jankassa
5. nov 2023

@adrie_ba pre mňa to bolo hrozne fakt príšerné najhorší zážitok aký som kedy zažila a po pôrode prišli nejaké zdravotne komplikácie ktoré trvali tak mesiac takže pre mňa tie začiatky kedy sa mám tešiť s bábätká boli katastrofálne. Sex som nechcela ďalšieho pol roka mala som fakt hrôzu s toho že čo ak náhodu zase otehotniem ale už prešiel rok a aj napriek tomu všetkému by som sa.dala nahovoriť ešte na jedno dieťa 🤷🏻‍♀️

jankassa
5. nov 2023

@makodob aniball som skúšala aj ja ale nech som sa akokoľvek snažila nedostala som ho do seba 🤷🏻‍♀️ aj som chodila na tehotenskú jogu aj do nemocnice na predporodny kurz a nič s toho nepomohlo pri kontrakciach jedine čo som chcela len nech hocijako skonci už to peklo 🤷🏻‍♀️

makodob
5. nov 2023

@jankassa hypnoporod nie je klasický predporodný kurz, odporúčam ho. Aniball sa dáva takmer nenafúknutý do pošvy a potom si ho nafukuješ podľa toho ako ti to je pohodlné. Tam ani nejde o toho nafúknuť na obvod hlavičky ako sa naučiť zapojiť správne svaly pri tlačení. Mne osobne to pomohlo psychicky a cítila som sa pripravenejšia. Ale chce to vydrž a cvik, netreba sa hneď vzdať, aj keď to nie je príjemné.

natashkaa
6. nov 2023

@adrie_ba prejde mne to trvalo 11 rokov 😂

ajko2011
6. nov 2023

Od prvého pôrodu je to o 2 týždne už 12 rokov. Od druhého 7m a teda ja som zabudla. Pamätám si všetko presne ako to bolo, ale na tú bolesť som zabudla už dávno. 🙏Rodila som 2x prirodzene, bez epi.

petkazamborska
6. nov 2023

@adrie_ba pri druhom baby ide vsetko jednoduchsie , ja som sice mala cisaraky ale ta rana sa mi zahjila ovela skor , a bolo to take jednoduche ze uz som vedela ake postupy ma cakaju atd ...lepsie skratka ...a ked ti mozem poradit cim skor deti ja mam po 1,4 mesiacoch ale super to je ....do 1 roka to bolo velmi zle ale potom to uz ide samo super to je , deti sa vyhraju , nie je nic lepsie ako dat babatku surodenca...a je to pravda

petkazamborska
6. nov 2023

ked sa na to necitis pocuvaj svoje telo a neries to teraz este...v prvbom rade ty musis byt pripravena ....

janaceh
6. nov 2023

@ivkav5 ja som mala rýchle pôrody ako prvorodicka ani neviem ako som porodila bolo to rýchle. Bez Epi oba pôrody otvorila som sa rýchlo bez nejakých extra bolesti az pri samotnom pôrode boli bolesti. Takže je to individuálne 😊

sangeomatik
6. nov 2023

@ivkav5 nie je, prežila som ho 4x, najprv 2x SC a potom 2x vaginálne. A keď by znova prišlo, čo k čomu budem sa na pôrod tešiť znova 🙂 Áno, bolí to, no je to súčasť niečoho krásneho, že na svet príde vytúžené dieťa ❤️💝

momi86
6. nov 2023

@adrie_ba prvy porod som mala hrozny,na ten nikdy nezabudnem...bez epi a s riadnym nastrihom.a dlhooo trva...po tomto zazitku som si povedala nikdy viac,syn bude jedinacik.....co cert nechcel :D po 2,5 roku som neplanovane otehotnela,prvy sok nebol ani ztoho tehotenstva ale ztej predstavy ze budem opat rodit..som sa prve dni naplakala kvoli strachu...ale potom som sa popri prvom synovi,kedze este bol maly ani moc nesustredovala na ten porod a myslienky zahanala .,zacala som navstevovat teho jogu (co som pri prvom nic take nerobila) a ta pani co to viedla velmi aj psychicky pripravovala/podporovala ....druhy syn sa narodil rychlo ,bez epiduralky (opat) a bez nastrihu....a popravde nikdy by som nepovedala ze na tento porod velmi krasne spominam....bolesti boli ale nebolo to trapenie/horor ako pri prvom.

sono2
6. nov 2023

@adrie_ba jasne. Ináč by som nechcela druhé.
Bezprostredne po pôrode rozhodnutá že nie.
Po troch mesiacoch už áno.
Cítila som to akurát skôr, len sex bol až po 2 mesiacoch, dlho som spinila.
Druhá bola o 2 a pol roka.
Ideálne

sono2
6. nov 2023

@momi86 to máš klasiku aj ja som mala rovnako 12 hodín ukrutne bolesti všetko šlo pomaly milimeter po milimetri.
Druhá bola od prasknuti vody samovoľne do 40 minút na svete

tara
6. nov 2023

Prvý pôrod bol veľmi ťažký a nemám dobré spomienky. Striasalo ma 7 rokov 😔 Potom som si povedala, že to musí ísť aj inak. Pripravila som sa, povedala som rázne čo áno a čo nie, čo už zažiť nechcem a čo naopak chcem inak. Vyšlo to presne podľa mojich predstáv. Prekonala som strach a rodila som znova po 7rokoch. Bol to taký nádherný pôrod, neopísateľný pocit, že by som išla rodiť znova aj týždeň po pôrode. Takže mňa vyliečil zo strachu a obáv, nočnej mory....práve druhý pôrod, z ktorého pocitov čerpám doteraz.

luciador
6. nov 2023

@sangeomatik po dvoch sekciách sa dá rodiť prirodzene?

k47
6. nov 2023

Vraví sa, že zabudneš na nolesť, nie, že zabudneš na pôrod. A teda to, ako bolia hodiny neznesiteľných kontrakcií, si naozaj nepamätám, aj keď samotný priebeh áno. Zato ako bolí koreňový kanálik zuba si pamätám 😣.

jankassa
6. nov 2023

@makodob ďakujem určite si pri druhom dieťati pozriem ten hypnoporod alebo čokoľvek podniknem aby to bolo lepšie ... A viem ako sa tam zavádza aniball študovala som si to a fakt sa snažila no aj tak to nešlo 🤷‍♀️ snáď teda nabudúce 🤷🏻‍♀️