Prečo niektoré ženy nezabúdajú na pôrod?
Hovori sa, ze zena rychlo zabudne na porod a bolest. Rok po porode ma pri pomysleni na tu noc striasa. Pamatam si vela a vobec sa mi nezda, ze by to casom bolo lepsie. Prave naopak a pri predstave, ze by som to mala absolvovat znova, vobec netuzim po druhom dietati. Ako to mate vy?
@ivkav5 v tu chvilu som myslela len nato ze tretie uz ani omylom ( prve bolo sekcia, cize skusenost som nemala pred druhym prirodzenym) ale ono to napriek tomu bol najlepsi zazitok v zivote… a je mi luto ze som to zazila posledny krat … ono podla mna ta psychika robi pri porode 99% prace … ak sa porodu a bolesti nebranis, ide to rychlo a uzijes si to .. ale ak chces “ aby Ta doktor odrodil aby si to mala co najrychlejsie za sebou “ tak to je cesta k porodnej traume … lebo porod je nieco co precitis len Ty a dieta …a s telom musis proste spolupracovat … je to zazitok ktory Ta proste prepoji so svojim Ja a s pritomnostou tak ako nic … ale je mozne ze kazdy to vnima inak … aspon bolest jednoznacne kazdy opisuje uplne inak. Odporucam knihu hypnoporod .. sice som si nezazmluvnila ani lekara ani specialne podmienky .. nemala som ani len porodny plan … ale verim ze ta kniha mi pomohla k tomu ze porod som mala bez akychkolvek zasahov, trval 3hodiny a mala som len prirodzene natrhnutie na 2,stehy .. odporucam aj anibal, cize moje kombo anibal cvici telo a kniha hypnoporod psychiku :D
@ivkav5 rodila som 2x… pre mňa to bol najkrajší zážitok v živote… síce to bolelo ale prežila som to aj bez epidurálu, po druhom porode som si povedala že už nie… ale jasné že už by som chcela aj tretie 😅 všetko je to v nastavení mysle, bude to bolieť ale s bolesťou budeš o krok bližšie k tej malej láske v brušku ❤️
@adrie_ba Tvoj pocit poznám. Prežila som si to. Bola som presvedčená, že druhé dieťa nikdy nebudem mať. Napokon mám. Po vyše dvoch rokoch to vo mne dozrelo. Túžba mať druhé dieťa. Strach bol obrovský. Strach z pôrodu ešte väčší. Všetko dopadlo dobre. Či som zabudla na pôrod? Nie, ani na jeden. A ani nechcem. Iba som sa s tým vyrovnala. A naučila som sa otvorene pomenovať veci. Že môj prvý pôrod bol katastrofa, ktorú spôsobila pôrodnica. atď. ....
Ja som rodila 2x s odstupom 10 rokov 🤪 po prvom (akutnom cisaraku, ked som sa po 15 hodinach bolesti neotvarala a zacali padat ozvy malemu),potom dalsie bolesti po, kym sa da clovek dokopy, som povedala, ze uz nikdy viac! A stalo sa 🤪 Druhy krat prirodzene, tiez 13 hodin bolesti, napichana vsetkym moznym, ale nakoniec sa podarilo 😁 S odstupom casu si hovorim, ze sice som si siahla na svoje fyzické a psychické dno, ale stalo to za to ❤️ nemam ziadnu traumu...
@ivkav5 treba si veriť. Všetko je to o psychike.Rodila som 2x,ale traumu nemám.Potrápili sme sa pár hodín,ale zvládli sme to.Hovorila som si: Som žena a som na to stavaná....A veľmi mi pomohla prítomnosť manžela a absolvovanie predpôrodného kurzu. Dieťa za to stojí.Hlavne,nech všetko dobre dopadne.Čo je to pár hodín bolesti v porovnaní s niekoľkými rokmi života?
@ivkav5 ja mam za sebou 4porody a na 3 rada spominam. len na sekciu nie. zle mi pichli spinal, takze som citila, co som nemala. prirodzene boli sice tiez bolestive a v tej chvily som sa modlila, nech to uz skonci, ale u mna to bolo ozaj tak, ze ako mi dietatko polozili na brucho, bol to neskutocny pocit a na bolest som rychlo zabudla... potom ,,druhy porod" je zavinovanie maternice😅nie kazda ma take brutal krce sice a kazdym dalsim porodom sa to stupnuje..ale vsetko to stoji za to nadherne male stvorenie a na kazdy porod som sa vzdy tesila, pre mna je vynosit a porodit dietatko jedna z najuzasnejsich veci na svete, som vdacna, ze som to mohla zazit az styrikrat... nedaj sa vystrasit, dolezita je tvoja psychika a ako sa na ten porod nastavis a pripravis. samozrejme, vsetko neovplyvnis..
@ivkav5 nie u mňa nebolo. Mám za sebou 3 prirodzene pôrody. Nečítaj si takéto diskusie, asi ti veľmi na psychike nepomozu. Jasné, že bolesti sú, kontrakcie nie sú príjemné. Ale nakoniec keď ten zázrak držíš v ruke, razom sa všetko mení. Je to rôzne od pôrodu k pôrodu, preto sa živ myšlienkami že tvoj pôrod bude krásny, určite namáhavý, ale po par hodinách bude malinke na svete a už budeš mať oči len preňho. Držím palce ... Inak, ja by som sa nebránila ani štvrtému dieťaťu (je pravda ale že pri druhom som si povedala na chvíľu ze už nikdy viac, ale to ma rýchlo prešlo. Bolesti netrvajú tak dlho, zväčša teda len pár hodín tak sa posilni túžbou a pozitívnymi emóciami ❤️)
Baby všetkým vám veľmi pekne ďakujem za povzbudenia. Ani vás tu všetky nedokážem označiť, ale veľká vďaka za milé slová a za povzbudenie, že to môže dopadnúť aj inak ako traumou ❤️ ste veľmi zlaté všetky 🙏🥰
@adrie_ba ja som mala strašný pôrod, nestihli dať epi, nastrih, malý sa zasekol, ku koncu som už kolabovala, dieťa 4kg 🙄 kontrakcie som si doslova od*rala na záchode čo som nevedela čo so sebou..hojenie po pôrode kvôli GD vyše 3 mesiacov..ale teda aj po tejto skúsenosti by som do toho šla 😊 tie prve dni s malým mi nikto nevynahradí a napriek bolestiam a zlej skúsenosti, rada na to spomínam 😬😁
Nezabudla. Všetky tri si pamätám, ako by to bolo včera. A aj tak som si dala rok a pol po prvom repete a potom zase. 😂
@adrie_ba tiež mi nebolo všetko jedno vtedy😬,ale keď si na to vždy spomeniem,bolo to krásne aj s tou bolesťou 💓
@rebeca40 🤣 asi áno
@adrie_ba pokiaľ tu bolesť pri pôrode prijmes, budeš mar pekne spomienky. Je to cesta k dieťaťu.....ta bolesť v tomto prípade je veľké pozitívum a cesta k niečomu krásnemu. Nastav sa tak už teraz, uvidíš, že to prezijes bravúrne.drzim palce
@adrie_ba ja som po prvom pôrode povedala NIKDY VIAC, a na ten druhy som sa strašne tešila 🙂 stačilo ze som dýchala ako som mala, a všetko šlo rýchlejšie ako pri prvom synovi (ten som preplakala) ak plačeš, nemôžeš dýchať
Rodila som 3 krát a ak pôjde všetko v poriadku tak ma bude čakať 4 pôrod 😱 ....každý pôrod som mala iný ...jasné bolestivý ale rada na nich spomínam ....pre mňa je to niečo čo človek nezažije každý deň 😁 teraz mám tiež strach ale to budem stresovať keď budem v nemocnici 🤣 potom to zas prejde keď bude malé klbko v náručí 😍
Prvý pôrod bol hrozný, rodila som dlho a porodila som vlastne kúsok pred rozhodnutím o akútnej sekcii. Vtedy som povedala, že nikdy viac. Navyše som mala viaceré zdravotné problémy ešte dva roky po. Napriek tomu som o 2,5 r po prvom pôrode rodila opäť. To bol úplný opak prvého a taký by som si zopakovala aj trikrát 😅 žiaľ, už nemôžem. Paradoxne, aj po traume z prvého mi ostala v pamäti eufória z druhého 😀 Ja len že každý pôrod je iný a ani ak by bol prvý v pohode, nie je zárukou, že druhý bude rovnaký. A platí to aj naopak.
@ivkav5 Ja som na vela malickosti z porodu zabudla, ale za mna to bol jeden z najkrajsich zazitkov. Ano, bolo to aj utrpenie, nadavala som pocas kontrakcii, ze naco mi toto bolo dobre, boli aj nejake komplikacie, ale nastastie nic extra komplikovane, ale bol to zaroven uzasny zazitok. Dnes je skvele to, ze lekari vedia vo vela veciach pomoct a zjednodusit to, ja by som tiez mala komplikovanejsi porod nebyt niektorych zasahov lekarov. Ale ako na pekny zazitok som na to zacala spominat az neskor, nie hned.
Prisne vzate, aj prvy sex byva pre vacsinu zien utrpenie, neprijemny a bolestivy a aj tak si ho takmer kazda chce skusit a neskor aj zopakovat 😀 .
@adrie_ba tiež mám kadejaké pocity pri tej spomienke na 2 pôrody, ale vďaka spracovaniu toho s terapeutom,.to je už lepšie
Toto tvrdenie plati pre prirodzeny porod a vacsina nemocnicnych porodov do tejto kategorie nespada. Ja som zazila aj taky, aj taky porod a mozem potvrdit, samotny porod nie je zly, zle je to co s porodom urobia v nemocnici. Z toho su traumy, ktore zostavaju.
Mňa sa každý pýta či som už aj zabudla na pôrod (rodila som v júli) ale ja na neho vôbec nechcem zabudnúť, naopak skoro každý deň si ho opakujem v hlave. Nikdy som na seba nebola viac hrdá ako v ten deň, nikdy som nezažila silnejšie emócie a väčšiu radosť (ani väčšiu bolesť ale to k tomu patrí). A už teraz sa neviem dočkať na druhý pôrod 🙂 najkrajší deň v mojom živote.
@ivkav5 ja som rodila cisárskym a pohoda 😝
@ivkav5 psychika tiez vela robi. Hlavne necitaj internetove diskusie 😃 samozrejme,stat sa moze hocico,treba s tym ratat,no nastav sa tak,ze to zvladnete..spoliehaj sa na seba aj na babo,vie co robí 😁 a takisto sa nic nedeje,ked to akonci aj sekciou,skratka si povedz,ze je to ok...moje oba porody boli super. Druhy horsi,ale stale dobry. Ta bolest sa da zvladat,nakonci je brutalna,no netrva večne,sustred sa na tlacenie a kontrakcie,dychaj,pocuvaj personal,kedy mas tlacit a bude to ok ☺️
Na to sa nezabuda. Ci uz dobre, ci zle spomienky, zostava to. Kazda poznamka personalu sa vryje hlboko do pamate. Pytali sa starcekov v domove dochodcov, na aky den zivota si najviac pamataju. Vsetci vraveli: svadba a narodenie deti
Bolel ťa niekedy zub? Zabudla si na tú bolesť zuba? Áno zabudla, ale ak si príčetná, už to nechceš zažiť 😂 .... Žiaľ, ľudia sú naprogramovaný na rozmnožovanie, takže hormóny ten zdravý rozum prebijú a budeš rodiť zas...
@ivkav5 Ja som sa prvého pôvodu tiež veľmi bála, a malú som doslova "vyprdla" 😃, za minútku bola vonku. Bola som rada, že sme stihli dôjsť do pôrodnice...sestričky sa čudovali či som naozaj prvorodička. Ževraj ukážkový pôrod. Takže pre mňa tiež najkrajší deň môjho života. A pamätám si naň akoby to bolo včera...

@adrie_ba Od prvého pôrodu je 12 rokov nikdy nezabudnem je to ako dnes nedá sa zabudnúť aspoň z mojich skúseností 🍀