icon

Prečo povedať nie sterilizácii

olejka
3. apr 2013

Podviazanie vajcovodov je zmrzačenie ženy, súhlasíte?

Problémy v tehotenstve a pri pôrode spôsobili že sa mi lekári vyhrážali sterilizáciou..Myslela som že som zodpovedná tak som sa na ňu išla objednať , vnútorne som však cítila veľkú túžbu po ďalšom dieťati...Bol to zásah zhora, dnes viem,že áno....obišla som snáď všetky ženské stránky na internete a dala sa do diskusií so ženami čo to podstúpili...teraz ľutujem že som si tie maily neskopírovala...proste boli úžasné...ozývali sa mi tie čo ľutujú...vraviac ,,nerob to!!...
Nechápala som,veď lekári mi vravia že je to veľké riziko ešte otehotnieť...sterilizácia je však väščie...to som vtedy nevedela...
Kvôli pocitu viny jednu takúto internetovú kamošku prepadla depresia a nevedela ako ďalej...ďalšia sa rozišla s manželom, našla si iného a teraz vraj idú na ivf...chcú spolu mať dieťa...šialené Američanky...myslela som si...no v čakárni u lekára kde som sa mala objednať som sa zhovárala so Slovenkou ktorá to podstúpila a potom jej museli odstraňovať,,následky" mimomaternicového tehotenstva....Nechápala som čo mi vraví...,,ale nie potrat!? "spýtala som sa zdesene...pozrela na mňa so slzavými očami....ach ako som ľutovala čo sa jej to pýtam...

Zistila som že nie som sama čo má problémy a a radu som dostala z úžasnej lpp...ľudia ktorí už tiež ,,neplánujú" otehotnieť a práve preto odmietajú sterilizáciu...rátajú však s tým že darcom života je Boh a ak ich bude skúšať rizikom ďalšieho tehotenstva...dá im aj silu ho zvládnuť...

Teším sa že mňa takto navštívil v tej čakárni a zdiaľky zdravím tú ženu čo ma vtedy varovala, teší sa že ma vidí s kočíkom a plačeme spolu od radosti? od smútku?

Cítim že aj ja dlhujem niekomu niečo podobné...tak sa ospravedlňujem keď to znie ako propaganda...Chcela som sa len podeliť 😉

ematko29
3. apr 2013

@warholette niektorá ano

billam
3. apr 2013

@anocka Milá Anocka, keby moja mama nemala antikoncepciu, tak by tu nemusela byt...tak ako som pisala....nie na Boha sa spoľahnúť, ale na seba samu...pretože v opačnom prípade kopa deti, ohrozené zdravie matky a následne Pan Boh pomahaj a Pan Boh zaplat 🙂

olejka
autor
3. apr 2013

@xlucia si milá , mne sa chce plakať lebo aj ja som takto uvažovala...a teraz mi je to fakt ľúto...ako som urážala Boha...mysliac si že sterilizácia môže byť pre mňa dobrá...pochopila som že je to pošliapanie daru ktorý mi dal..

kludne píš, ja proti inému názoru nič nemám ale ak si podĺa Teba ja mám naštudovať... možeš si naštudovať v mojom článku...
@warholette
aj warholette môže...ste vítané, dievčatá 😉

https://www.modrykonik.sk/fotoblog/olejka/clano...

olejka
autor
3. apr 2013

@billam je miľúto ako Ťa gynekologička s nickom,,mráčik" odpálkovala v téme Rim.kat cirkev...ale ľuďom treba povedať pravdu o tom čo im škodí a ak si fakt lekárka...má to byť Tvojou prioritou...pomáhať ľuďom a chrániť ich zdravie....

bez urážky 😉

trasko
3. apr 2013

co je dobrovolne?a co nie je?!clovek rozmysla inak v 20ke a inak odstupom casu.ked dospeje a uvazi svoje zmyslanie.ved nie nadarmo sa vravi-keby som mal 18 ale s tymto rozumom...ked zena dospeje,vazi si ine hodnoty.ja mam 32.mam onedlho 11rocneho a 6mesac.syna.a viem,ze este chcem babatko.nelutujem,ze neberiem HAK a nemam DANU a podobne sracky.nie sme zazobani atd.ludia kedysi mali aj 8deti.a dnes?miesto kocikov s detmi natahujeme na voditku psy!mozno niekto povie,ze som sopla.mozno...

billam
3. apr 2013

@olejka mna nikto neodpalkoval...nemá cenu niekomu nieco vysvetľovať, ked nepocuva iný názor, len ten, co im kaze cirkev.
Vieš, ked je niekto bigotne veriaci a má napr. onkologicke ochorenie, preco sa neobrati na cirkev - preco ide za lekármi, aby ho vyliecili? Vy máte len jeden názor, jeden pohľad...tiež bez urazky.

asfodelka
3. apr 2013

@olejka myslim si ze keby si nespomenula pana Boha tak by si si tu nasla prispevky k povodnej teme. ja osobne som veriaca ale myslim si ze netreba veci hrotit ziadnym smerom. mala si temu nechat mimo cirkvi lebo je vela ateistiek ktore po precitani nabozenskych veci straca povodny vyznam temy 🙂

olejka
autor
3. apr 2013

@mima4 .... ak sa Ti uľavilo urážaním...nech sa páči... 😉
Ja som si vedomá že zodpovednosť je v mojom prípade už deti neplánovať ...ale ak Boh dá ,tak ho poprosím aj o silu prijať to ďalšie s takou láskou a radosťou ako tie čo mám...ak niekto máte doma deti ktoré ste plánovali a prosili o tento dar...viete o čom rozprávam...
Neprejdem Bohu cez rozum, plánovali sme otehotnieť sJeho požehnaním a teraz plánujem ,,neotehotnieť"s Jeho pomocou ale rátame s Jeho vôľou...
...lebo je to príliš riskantné...ak by mi aj v budúcnosti niečo ako sterilka spravili proti mojej vôli...alebo náhodou zmením názor a budem súhlasiť/verím že tak ďaleko nezájdem a prosím aby som nezašla...ale som len človek a každý človek môže padnúť akokoľvek silná viera je teraz časom oslabne...takže nikdy si týmto nemôžem byť až taká istá...práve preto..to píšem...že po prvé je sterilizácia nespoľahlivá ak ide o ohrozenie života a ak ju aj má niektorá...ak by som ju aj mala ja...stále tie plodné dni je zodpovedné v takom prípadesledovať.../
existuje tzv.pearlov index...množstvo neželaných tehotenstiev na sto prípadov je tam pri sterilizácii 2,5, pri sledovaní bazálnej teploty 2...takže asi je to porovnateľne nespoľahlivé alebo spoľahlivé ...ako to kto vidí 😉

olejka
autor
3. apr 2013

@billam ja viem že aj Ty si veriaca, inak by Ti toto tak v žalúdku nesedelo...aj onkologické problémy boli už uzdravené vďaka viere ala čoby ...dokonca aj Parkinsonova choroba...zázračne uzdravená....povedz ako odborník je to vôbec možné?

@asfodelka Ja nemám prečo túto tému ponímať neutrálne...nemám sa čím chváliť iba tým že Boh mi dal silu plánovať ďalšie dieťatko...hoci som sa predtým veľmi bála...je to Jeho zásluha nie moja...dodáva silu slabým ľuďom ak mu dôverujú 😉

olink4
3. apr 2013

Aj ja som stála pred 7 mesiacmi pred týmto rozhodnutím. Som po troch sekciách a bolo mi zo všetkých strán tlačené, aby som si dala sterilizáciu, hoci ja som to tak ani necítila ani nechcela! Bolo to pre mňa ťazké a hlavne nepríjemné vysvetlovať, prečo to nechcem a nespravím! Napriek všetkým presvedčaniam som vydržala a nepodstúpila som sterilizáciu, na čo som hrdá. Všetci lekári Vás budú len presviedčať prečo sa dať sterilizovať, ale žiaden lekár Vám nepovie celú pravdu čo tento zákrok pre ženu znamená. Ženy po tomto zákroku mávaju problémy s pravidelnou menštruáciou, mávajú silnejšie krvácania, bolestivejšiu menštruáciu, skorejší nástup monopauzi. Priechodnosť vaječníkov sa môže počase obnoviť, preto sa stáva, že niektoré ženy aj po tomto zákroku otehotneju, na čo sa záruka lekára nevsťahuje!!! Je to nezvratný proces, ktorý už nejde vrátiť späť. Ja by som sa cítila menajcennejšia, keby som to podsdtúpila! Prečo sa sterilizácia väčšinou týka, iba žien, prečo to riešia iba ženy? Veď také isté možnosti majú aj chlapi, a tí nad tým neuvažujú . Nedať sa sterilizovať neznamená mať hneď kopu detičiek. Nedajme si vziať niečo, čo nám bolo dané do DARU a robí nás jedinečními, byť mamami, kedy mi chceme!!!!! Snaď môj príspevok pomôže nejekej mamine pri správnom rozhodnutí!!!

billam
3. apr 2013

@olejka áno, som veriaca...verím v Boha, ale nie v cirkev - ale to uz vieš.
Boli vyliecene onkologicke choroby - viem len tento obor - ale žiaľ štatistický je to neporovnatelne menej ako pomocou liečby.

maca_p
3. apr 2013

@olejka uz si dneska brojila v teme https://www.modrykonik.sk/forum/porod/v-ktorom-tyzdni-vam-robili-cisarsky-pri-tretom-porode/

daj ludom pokoj!!!
kazda mame svoj nazor, svoj rozum a kazda rozhodujeme sama za seba.
tak ako neprinutili gyndaci teba, tak nemozu prinutit ani ine zeny.

preco tak vehementne tlacis na pilu???
nestaci ti tema RKC, kde sa vyjadrujes o svojej forme antikoncepcie?
my nie sme sliepky, my sa vieme rozhodnut same za seba a hlavne same vo svojom mene a svojim podpisom.

nechaj si svojho boha, nech ti pomaha neotehotniet, lebo to budes potrebovat viac ako zeny po sterilke.

mima4
3. apr 2013

@olejka

ja ta neurazam, ja iba poukazujem na to co sem pises...

ty ratas s Bozou volou a pritom robis vsetko preto, aby si neotehotnela (meranie teploty atd), cize ty vlastne ides proti tvojej vlastnej plodnosti a nedoverujes Bohu, ze kebyze ti da dieta aj v case ovulacie tak je to Jeho vola. Ty vsak vedome robis veci, aby si MINIMALIZOVALA riziko tohto daru.

Ja som sama veriaca, ale toto mi pripada take priestrelne... a hlavne taky vysmech Boha, ze "nechavam to na Jeho volu a vlastne robit opatrenia aby nebolo dietatko". Ak nieco nechavam na Boha v tomto zmysle, tak verim, ze aj ked sa budem milovat s muzom pocas ovulacie, ze to co bude nasledovat bude Jeho vola. Ale jasne, ze ked sa budem milovat len cez neplodne dni... tak tym Bohu odkazujem "ha ha ha Boze... keby daco...tvoja vola"

cat
3. apr 2013

@olejka vieš čo, napr. ja som onkologická pacientka, dokonca veriaca /ale zdravo, sorry/, vyliečená, ale s tebou nesúhlasím! Z teba cítiť fanatizmus. Čo je teba do toho ako sa kto rozhodne so svojou plodnosťou?? Toto je typické pre vás bigotné veriace, najradšej by ste iným videli až do postele 😝
BTW. si predstav že máš napr. transplantované srdce ako 1 moja kamarátka. Buď budeš s ním žiť a NIKDY neotehotnieš, inak zomrieš/ cudzie srdce toto nevydrží/, alebo pojdeš na sterilizáciu alebo budeš xy rokov brať HAK, alebo riskneš svoj život a budeš počítať plodné a nepl. dni /pri nepravidelnej ms/. Čo si vyberieš?

olejka
autor
3. apr 2013

@maca_p som rada že si prišla aj sem..vlastne sa divím že až teraz...vidíš ako nám to niekedy trvá vypočuť Božie volanie,
Boh nie je môj..ako by som si ho mohla nechať je nás všetkých, aj ateistov má rád..aj o nich sa stará a čaká s otvorenou náručou ...On Ťa neodsúdi ani za potrat ani za sterilizáciu...ku komu by sme šli...ak nie k Nemu... 😉

wendy62
3. apr 2013

Zenske, povedzte nie sterilizacii - poslite na nu svojho muza 😀 riziko a neziaduce ucinky minimalne, naco trapit zenu velkou operaciou, ked chlapovi staci mala a nizkorizikova... My to uz mame dohodnute 😎

Tiez som veriaca, ale nikomu nezhltnem, ze Bohu jedna metoda antikoncepcie vadi a druha nie... Aj prikazania su take, ze "nezabijes, ale sekerou mozes"? alebo "nepokradnes, ale zo statnej kasy mozes"? 😀 Keby to bolo tak, ako hlasa cirkev, tak co maju robit tie zeny, ktorym z biologickych dovodov nemoze nikdy fungovat STM? Maju rodit ako ceresne kazdy rok, lebo nemaju narok na inu metodu? A ostatne sa mozu s pozehnanim panbozka chranit?

billam
3. apr 2013

@cat presne tak!!! Sú ženy, ktoré nesmú otehotniet...buď sa im preruší reprodukcia - umelo vyvolanou menopauzou, alebo majú HAK, teliesko, sterilizacia - tam uz ide viera bokom, ked ide o zivot....ale samozrejme vo finále je to na každej žene, lekár len odporuci.

olejka
autor
3. apr 2013

@cat ja som si už vybrala ...nevravím že každý má takto riskovať ale chcela som povedať že sa oplatí veriť...Viera hory prenáša 🙂

aduskatt
3. apr 2013

tusim to prestava byt o sterilizacii, ale zacina byt o viere ....tak ja odchadzam.nic pre mna. Podla nadpisu som mala pocit, ze sa dozviem nieco zaujimave o biologii, zial, nic pre mna zaujimave a podstatne som sa nedozvedela

aduskatt
3. apr 2013

@olejka co ma spolocne ci sa oplati verit so sterilizaciou? btw nie je to vypocitave? ci sa oplati alebo neoplati verit?......to je na zamyslenie, odpoved necakam, z temy odchadzam

olejka
autor
3. apr 2013

@aduskatt ísť na sterilizáciu to je nedôvera...opak viery,sama som to nevidela keď som to prežívala...ten rozdiel...to je naozaj dobré zažiť, ako keď chodíš v tme a potom zrazu zapáliš sviecu a už vidíš....waw 🙂

asfodelka
3. apr 2013

ked sa bavite na temu prikazani a ich interpretacii v zivote dam Vam tu nieco na odlahcenie. tento vtip hovoril knaz pri kazni, mne sa velmi paci 🙂
tetka sa spoveda a hovori.
-kazdy den sa vadime s muzom ale vecer mu uvarim veceru a ono sa to vyrovna, vsetko je v poriadku. cely den nadavam na ludi a vecer idem do kostola a pomodlim sa, a ono sa to vyrovna. v robote obcas nieco ukradnem ale ked idem potom do kostola tak hodim na charitu peniaze a ono sa to nejako vyrovna. ...
a farar uz nevydrzi a hovori>
- no viete teta. Pan Boh vas stvoril, diabol Vas vezme a ono sa to tak nejak vyrovna.

a tak nejak je to aj s tym kto si ako co vysvetluje.

aduskatt
3. apr 2013

@olejka nedôvera je opakom dovery, nie viery......... a uz fakt odchadzam, lebo sa mi pri podobnych temach dviha tlak... ostatnym zelam pekny vecer a plodnu diskusiu

mima4
3. apr 2013

@olejka

viera alebo blaznovstvo?!!!
Bacha, Boh sa neda vysmievat a manipulovat!!! Mozes vyjst na vysoku budovu a skocit z okna... a ocakavat, ze Boh spusti anjelov... ale toto zmyslanie nema suvis so zdravou a zivou vierou v Boha... toto je nabozenstvo, nie vztah s Bohom, neviem ci chapes rozdiel 😉

maca_p
3. apr 2013

@olejka nechod na mna s bozim volanim v tejto teme...
boh ma totiz vsetkych rovnako rad.
a bude dokonca rad, ked bude mat okolo seba rodicov, rozumnych a nie bigotnych, ktori ked sa "nieco stane" tak hned ho volaju na pomoc...
ver si comu chces, ako chces, ale potom nes nasledky svojho konania a neodvolavaj sa na boha. lebo len ty a tvoj manzo managujete pocet vasich deti a nie sam Boh.. i ked je najjednoduhsie pre teba sformulovat vetu Pan Boh nam pozehnal to mi je jasne i z inych tem, kam si prispela...

olejka
autor
3. apr 2013

@wendy62 čo sú to biologické dôvody?
@billam mysliš že jej to pomôže? Ak ide oživot a podstúpi sterilizáciu, podľa Teba si ho zachráni...Ja veru nie ☹ ☹

https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/som-tehotna-po-sterilizacii/

olejka
autor
3. apr 2013

@maca_p ja so naozaj rada že Ťa to veľmi trápi...asi vidíš že na tom niečo bude...

maca_p
3. apr 2013

@olejka co na com bude? nieco mi uslo?
a ano, nemam rada, ked sa nabozenstvo miesa do zdravotnictva a do osobnych zalezitosti ludi 😀 . je to kontraproduktivne. taktiez neuznavam vyhradu vo svedomi v zdravotnictve.

billam
3. apr 2013

@olejka co ohrozuje zivot? Rakovina, alebo sterilizacia? Štatisticky je dokazane, že rakovina, preto jej liečba je primarna.

wendy62
3. apr 2013

@olejka biologicke dovody su rozne vrodene ci ziskane poruchy, vdaka ktorym su tzv. prirodzene metody nepouzitelne. Nie je to vobec zriedkavy jav, napriek tomu ze zastancovia STM ti budu tvrdit, ze take zeny snad ani neexistuju. To ze patris do tejto stastnej skupiny zistis vacsinou az vtedy, ked uz je neskoro.