icon

Prečo povedať nie sterilizácii

olejka
3. apr 2013

Podviazanie vajcovodov je zmrzačenie ženy, súhlasíte?

Problémy v tehotenstve a pri pôrode spôsobili že sa mi lekári vyhrážali sterilizáciou..Myslela som že som zodpovedná tak som sa na ňu išla objednať , vnútorne som však cítila veľkú túžbu po ďalšom dieťati...Bol to zásah zhora, dnes viem,že áno....obišla som snáď všetky ženské stránky na internete a dala sa do diskusií so ženami čo to podstúpili...teraz ľutujem že som si tie maily neskopírovala...proste boli úžasné...ozývali sa mi tie čo ľutujú...vraviac ,,nerob to!!...
Nechápala som,veď lekári mi vravia že je to veľké riziko ešte otehotnieť...sterilizácia je však väščie...to som vtedy nevedela...
Kvôli pocitu viny jednu takúto internetovú kamošku prepadla depresia a nevedela ako ďalej...ďalšia sa rozišla s manželom, našla si iného a teraz vraj idú na ivf...chcú spolu mať dieťa...šialené Američanky...myslela som si...no v čakárni u lekára kde som sa mala objednať som sa zhovárala so Slovenkou ktorá to podstúpila a potom jej museli odstraňovať,,následky" mimomaternicového tehotenstva....Nechápala som čo mi vraví...,,ale nie potrat!? "spýtala som sa zdesene...pozrela na mňa so slzavými očami....ach ako som ľutovala čo sa jej to pýtam...

Zistila som že nie som sama čo má problémy a a radu som dostala z úžasnej lpp...ľudia ktorí už tiež ,,neplánujú" otehotnieť a práve preto odmietajú sterilizáciu...rátajú však s tým že darcom života je Boh a ak ich bude skúšať rizikom ďalšieho tehotenstva...dá im aj silu ho zvládnuť...

Teším sa že mňa takto navštívil v tej čakárni a zdiaľky zdravím tú ženu čo ma vtedy varovala, teší sa že ma vidí s kočíkom a plačeme spolu od radosti? od smútku?

Cítim že aj ja dlhujem niekomu niečo podobné...tak sa ospravedlňujem keď to znie ako propaganda...Chcela som sa len podeliť 😉

samara1609
4. apr 2013

@bodka70 pozor moja teta je jehovistka a nema taketo posahane nazory ako tato pani🙂)) toto co citam je ovela horsie🙂))

zuzana76
4. apr 2013

tak ja @olejka chapem , ja mam za sebou 2 CS, zly zdravotny stav, ale sterilizaciu som nepodstupila, hoci mi bola odporucana, myslim,ze sterilizaciu inak vnimaju zeny pred prechodom, teda vyse 40-tnicky @bodka70 ako zena mladsia, napr. 30-rocna , ja som druheho synceka rodila ako 34-rocna, sekcia, nepriaznivy zdravotny stav, ale teda sterilizaciu NIE , mozno ako 45-rocnej by mi to bolo uz jedno, takze urcite psychicke problemy z toho byt mozu. Mne je take cudne, ako sa tu mnohe zeny ohanaju , ze napr. sekcia je aky zasah do organizmu, ze zena , ked odrodi sekciou, tak sa citi menejcenna a podobne a sterilizacia, co je este vacsi zasah, tak to je uz ok. Myslim,ze toto vsetko je individualne. Je jasne,ze veriaca zena vnima tuto problematiku inak ako neveriaca. Jehovistka nie som 😀

irriss
4. apr 2013

@samara1609
..a ty se s tetou nestykas? 😉

zaria611
4. apr 2013

@charlottte ja akurat tymto prechadzam. Caka ma na prelome juna jula , tretia sekcia a lekar mi navrhol sterilizaciu. Povedal ze ide hlavne o moje zdravie. Ze tie tri deti ktore budem mat doma si zasluzia zdravu a zivu matku. Samozrejme mi povedal, ze to je len a len na mne ,ze uz rodil aj 5 deti po sebe cisarskym. Stale nad tym rozmyslam , odkedy som otehotnela a strasne sa v tom utapam. Presne ako pises, pripadala by som si menejcenna, neviem ci by som to psychicky zvladla

billam
4. apr 2013

Ja by som nesla na sterilizaciu - teda pokial by to nebolo zo zdravotných dôvodov potrebné....chranim sa telieskom. Sterilizacia je nevratny úkon.

bodka70
4. apr 2013

@zaria611 . ak si si nie istá, radšej to nerob. ja nie som zase zástanca sterilizácie za každú cenu, to určite nie. Je to vec, ktorú si človek musí poriadne premyslieť. Zvážiť zdravotné i psychologické riziká na jednej i druhej strane.

zaria611
4. apr 2013

@mery333 ahoj, mozem sa opytat, ci planujete este 4 babatko, ked si po troch sekciach? Mna caka teraz tretia na prelome juna a jula. A uvazujem nad tou sterilizaciou, a neviem sa rozhodnut. Mozno o takych 10 rokov by som mozno chcela este 4 te, hoci teraz toto tretie tehotenstvo znasam strasne. Boli ma cele podbrusko, sama som zvedava co bude ku koncu.

zaria611
4. apr 2013

@bodka70 viem ze po zdravotnej stranke by to asi bolo vhodne, ale bojim sa ze po tej psychickej to nezvladnem. Rozhodla som sa ze tie papiere podpisem , kedze musia 2 mesiace vopred lezat na stole pdpisane. Lekar mi povedal ze neurobi nic na com sa nedohodneme , ze sa ma este pred samotnou sekciou opyta, ci menim nazor alebo nie, zatial sme sa dohodli len na tom , ze by zakrok vykonal ak by videl ze sa maternica pri siti trha a je tam mnoho zrastov, v tom pripade by dalsie tehotenstvo nepripadalo v uvahu a spravil by to pri jednom , ked uz budem lezat na stole. Ale stale nad tym rozmyslam tak komplexne. Co by bolo lepsiema co nie

samara1609
4. apr 2013

@irriss preco ..stykam..mna ona nezatazuje svojou vierou..ja si z nej dokonca robim srandu ze ona to ma jednoduchsie kedze veri na raj a ja sa musim zmierit s tym ze jednoducho ma zahrabu..chodi chorym ludom varit,socialne slabsim pomaha s detmi a je holy fakt kedze je jehovistka uz 40 rokov ze doteraz z toho este nic nemala okrem toho ze ju to bavi..ale to je od veci takze k veci..a keby som potrebovala sterilizaciu tak ma urcite nepresviedca ona sama ma podviazane vajecniky.ma tri deti.

billam
4. apr 2013

@zaria611 no musis vedieť, či chceš este dieťa, alebo nie.

irriss
4. apr 2013

@samara1609 to bylo ze srandy 😉 ..cekala jsem bleskovou odpoved,..na kterou mela byt odpoved: ..."divne,ze ses nenakazila..tady se rika, ze je to vira "infekcni" 😀 "😉

zaria611
4. apr 2013

@billam momentalne mi budu stacit asi tri , ale bojim sa toho ci o 10 rokov nezatuzim po babatku. Samozrejme ani sama neviem posudit ako by to maternica po troch sekciach zvladla. Je to tazke rozhodnutie. A rozmyslam o tom kazdy jeden den

billam
4. apr 2013

@zaria611 ak nie si 100% presvedčená, že toto bude tvoje posledné dieťa, tak nechoď na sterilizaciu...porozmyslaj nad inou ochranou.

samara1609
4. apr 2013

@irriss aha..no vidis ..asi som menaj bystra teraz rano🙂) ale hlavne som tam podprahovo dala jemnu vsuvku pre olejku aby videla rozdiel..🙂)

katka1981
4. apr 2013

Necitam ostatne komentare, pretoze nemam teraz nato cas, tvoj prispevok sa mi zda trochu chaosne napisany, alebo som dnes pribrzdena. Lekari bez tvojho suhlasu nemozu absolutne nic, pokial si svojpravna a ak by si nebola, potrebuju suhlas tvojho zakonneho zastupcu. Mozu ti sterlizaciu doporucit. Zena, ktora dalsie deti nechce, alebo by nemala mat zo zdravotnych dovod sa moze rozhodnut pre sterilizaciu, alebo sa chranit pred pocatim inou metodou. Je to na jej zodpovednosti. A este k tomu Bohu, Boh nam dal predsa rozum, aby sme rozmyslali. Raz pan farar povedal, ze sexovat sa ma za ucelom plodenia deti. Antikoncepciu neschvaluje. Tak najlepsim sposobom ako zabranit nezelanemu otehotneniu je podla mna nesexovat. 🙂

billam
4. apr 2013

@katka1981 samozrejeme, ale jej ide o to, že odmieta akúkoľvek antikoncepciu a to z hľadiska viery, nie ochrany zdravia....to je všetko ok, pokial by si o tom debatovala vo svojom "kruzku" rímskokatolícka cirkev a nie spamovala všetky témy spolu s ostatnými ovečkami....je mi vážne na grc z celej RKC.

asfodelka
4. apr 2013

@billam neber v zlom co Ti napisem ale chcela by som nieco dodat k tomu ze by mala @olejka o svojej teme diskutovat na teme RKC. z tohto pohladu by tu bolo velmi malo tem a mali by nazvy > tema pre ateistov, t.pre krestanov, t. kalvinov a tak dalej. a ak by si tam chcela nieco najst tak sa mozes zblaznit. je sloboda slova a sloboda viery. kazdy tuto slobodu vnimame po svojom. cirkev ma prikazania podla ktorych mame zit, ale tie iste veci najdes aj v zakonoch a v nepisanych moralnych zakonoch v nas, ved aj ateistom sa nepacia sexualne vylety partnerov. tak ona sa odvolava na prikazanie nezabijes. ale ono sa da chapat v ovela sirsom zabere ako ponuka olejka. nie je to len o tom ze nezabijes dieta, je to aj o tom ze clovek si musi chranit svoj vlastny zivot a nehazardovat so zdravim a nepodcenovat nebezpecenstvo. tak je to formulovane aj v spytovani svedomia.
to ze nemas rada cirkev je skor o tom v akom prostredi zije clovek. ja som z prostredia krestanov, manzel z ateistov. a predsa ma svokrovci maju velmi radi aj ked som ich syna stiahla do cirkvi.
ja netvrdim ze je spravna alebo nespravna sterilizacia. ale tvrdim ze radsej nech zena berie od 15tich antikoncepciu ako by mala ist v 16 na potrat. a ak by sa ma to tykalo tak by som sa radsej dala sterilizovat ako zomriet pri porode a nechat na svete deti bez matky. necitila by som sa menejcenna, ale rozhodne by som to nerobila keby som nemusela, a to preto ze osud sa s ludmi zahrava a to ze si niekto naplanuje ze bude mat 2 deti, neznamena ze ich mat bude. na svete je vela nestastia pri ktorych ludia zomieraju. a niekedy ked zomrie dieta - dieru v zivote zaplata len dalsie dieta. jednej znamej sa to stalo.

hajajanka
4. apr 2013

@olejka Ak ti tehotenstvo ohrozuje zivot, tak sa mi sterilizacia zda ovela rozumnejsie riesenie, pretoze pri nej je mensie riziko otehotnenia ako pri sledovani plodnych a neplodnych dni. Nemam nic proti tejto metode, ale podla mna je dost nespolahliva. Ale to je tvoja vec.

Este mam poznamku k HAK. Kde si prisla na to, ze HAK je abortivna? HAK neumoznuje vajicku (neoplodnenemu, samozrejme) dozriet a tym padom nemozes otehotniet. K samotnemu otehotneniu pri HAK nedochadza, takze ziadny abortivny ucinok tam nevidim. Jedinou abortivnou metodou je "tabletka po", ktoru ja osobne ja neuznavam a nevidim ju ako dobre riesenie.
Dalsou abortivnou metodou je vnutromaternicove teliesko, ktore brani uz oplodnenemu vajicku usadit sa v maternici a teda podla mna sa jedna o potrat.

Ja osobne potrat zdraveho dietata neuznavam, neuznavam ani potrat z dovodu, ze "na to nemam ekonomicky, emocne, stratim chlapa" a podobne dovody. Vynecham tu diskusiu o chorych detoch, to je uz ina tema velmi tazka pre dotknute mamy.

Ja som veriaca, ale sama nejako nechapem brojenie proti sterilizacii a antikoncepcii (nemyslim teraz zdravotne dosledky). Ved aj ratanie plodnych a neplodnych dni je formou antikoncepcie (tak isto aj prerusovana suloz).
Antikoncepcia je ochrana proti počatiu mechanickými, chemickými alebo hormonálnymi prostriedkami a koncepčnými metódami - teda vsetko, co brani pocatiu, nielen ta hormonalna 😉

martija
4. apr 2013

@bodka70 dakujem za doplnenie info, katolicke noviny vsak necitam. Ak si citala moj prispevok pozorne, napisala som,ze zalezi o tom,o aku sterilizaciu ide. Samozrejme je jasne,ze ked sa zene vezmu vajecniky, neprodukuje hormony,takze tam to urcite plati. Co som si nebola ista, boli pri podviazani vajecnikov, tam som naozaj netusila do akej miery plnia ci neplnia svoju ulohu,takze este raz dakujem za dovysvetlovanie....

bodka70
4. apr 2013

@martija , prepáč, asi som bola trochu uštipačná 😝 . V podstate som bola nabrúsená na inú diskutujúcu a nechtiac si to "zlízla" ty 😔

martija
4. apr 2013

baby ja nechapem, preco tak velmi utocite, ved kazda minca ma dve strany, neni na skodu pozriet aj druhu stranu mince a rozhodnut sa v konecnom dosledku aj tak podla seba. Mne to pripada akokeby vas @olejka zavrela do basy a nedala vam slobodu volu rozhodovania. Mne ked pridu jehovisti pred dvere,tak zanimi nevykrikujem este pol dna,ze nemaju pravdu. Proste podakujem a zatvorim dvere. Vy mozte tiez zavriet diskusiu,nie?ci?

martija
4. apr 2013

@bodka70 nie v poho, trosicku mozno,ale na koniku uuuplne v norme myslim 🙂. Vsak diskutujeme 🙂

maca_p
4. apr 2013

@olejka no skoda, ze su tie kostoly plne iba pri prikazanych sviatkoch.... co ty vies, kolko hrdovernych veriacich pouziva antikoncepciu, lebo ani u veriacich nie je nezvycajne, ze maju najviac 1-2-3 deti. co myslis, preco nie viac???? jednoducho preto, ze maju zodpovednost a a budget ich tiez nepusti, nie je problem nasekat si po 7-8 deti. problem nastava s vychovou a materialnymi a financnymi moznostami jednotlivej rodiny. len nam nedavaj prosim ta za priklad nase majoritne etnikum... nemozem napisat, ze by som to tam davala robit povinne, lebo by to bola rasova a neviem aka nenavist.... cize ano, aj ja aj ty istym sposobom podporujeme tuto etnikum vo forme solidarnosti v statnom rozpocte...

este raz ti opakujem, kazda si podpisuje ziadost o sterilku sama. podla mna je spravne, ak gynekolog navrhne, ze je ista moznost antikoncepcie s trvalym a nezvratnym ucinkom. mam za to, ze väcsina, pozri si to slovo väcsina zien, viac ako 3 deti neplanuje. a ktora sa tesi na viac ako 3 deti, tak jednoducho odmietne. pozri si to slovko o d m i e t n e podstupit zakrok.

maca_p
4. apr 2013

@martija ono mne by to nevadilo, ak by uvadzala iba fakty. ale
@olejka ide skor o nabozensku podstatu veci

katka1981
4. apr 2013

@billam, ved to je v poriadku, nech si uzivaju sex aj s nasledkami a nech rodi jak jablon, lebo UPT jej asi Biblia neschvali. Kazdy ma pravo napisat si svoj nazor aj otvorit diskusiu, ale zial tato tema sa mi zda, neviem ako to presne pomenovat... osobne si myslim, ze u nej je jedina moznost pohlavna zdrzanlivost a je to v poriadku aj s Vierou aj z lekarskeho hladiska, tak si myslim, ze moja rada nad zlato. Ziadny sex!!! Nepotrebuje antikoncepciu, nehrozi jej UPT a nepotrebuje ani sterilizaciu. Ma snad niekto lepsi napad???

katka1981
4. apr 2013

@olejka, ak mas problem cisto z nabozenskeho hladiska, tak sa zamysli nad tym, co sa nebudete radsej ukajat inak. Aby nehrozilo plytvanie semena, co je tiez podla nasho byvaleho farara hriech.

billam
4. apr 2013

@asfodelka všetko by bolo ok, ak by si debatovali o HAK vo svojej téme /co aj robili/...ale oni cítia povinnosť hlasat tieto bludy ďalej, preto zakladajú všeobecnú tému, v ktorej sa napokon docitas preco "povedať nie sterilizacii" - lebo nie kaze viera....a to iste bolo v téme o vnutromaternicovom teliesku, v téme o HAK, o kondomoch....uz to človeka fakt nebaví....veď ked som veriaci, tak sa na to opytam v príslušnej téme....kazdy má vlastný usudok a sám sa rozhodne, co je pre neho vhodne /po konzultacii s lekárom/

asfodelka
4. apr 2013

@billam no je pravda ze necitam kazdu jednu diskusiu tak nemam prehlad kde vsade sa co pise. 🙂 nestiham. ked manzel kuka na futbal pozriem co zaujimave sa clovek moze dozvediet tak som kukla reku co to tu so sterilizaciou. ale tema sa tu kruti povacsine okolo uplne niecoho ineho.

martija
4. apr 2013

@maca_p musim priznat,ze som necitala celu diskusiu,takze nemozem posudit, co som prispevky citala, zdalo sa mi to ako fakty, ale myslim,ze tym nechcela nikomu ublizit,alebo na nikoho utocit, len poradit, upozornit, atd....myslim,ze je spravne,ak su aj nazory opacne, ved na to diskusia je,ale niektore zeny, maminky a pod. utocia podla mojho nazoru moc. Akokeby niekomu ublizovala, a mylsim,ze to naozaj nebol zamer tejto diskusie....

olejka
autor
4. apr 2013

@martija dakujem...
...ja viem ze to boli ak niekto uz nieco take podstupil a teraz to lutuje....alebo si nahovara ze nie...ved by nechodil do temy,,povedat nie" ked povedal uz ano..... nechcela som sudit....je mi luto...naozaj...ak uz je to o viere..stale mi pride na um v takychto neradostnych situaciach Kuffova myslienka ze vrahovia co olutovali su mozno v nebi a ludia co chodili na sv.prijimanie denne su mozno v pekle... lebo to robili z pychy...
ja som Katolicke noviny v case ked som sa rozhodla prvykrat ,, nie sterilizacii" necitala a jehovistov pri dverach vysmievam ze varovanie .sk je presvedcivejsie ako oni...hoci oboje je blud...su to tiez ,,iba" omylni ludia ako my vsetci....

ale zistila som ze iba cirkev tu o sterilizacii hovori pravdu a ak sa najde nejaka vynimka tak klobuk dole ale aj lekari klamu...

@billam to ked vegetarian chodi do masiarne na ochutnavky mi pride uprimnejsie ako chodit do temy rkc a pritom tvrdit ze cirkev neuznavam...nemam rada ak niekto zavadza...a bilam verim ze raz bude z teba lekarka ktora aj ludom pomaha. 😉
.. sterilizacia je nenavratna...no toto uz je akesi stare ucivo nemyslis?

,,,,Čo je odviazanie vajíčkovodov ?Odviazanie alebo reversal...Vajíčkovodov je chirurgicke , rozviazanie, ženskych vajíčkovodov, takže ona môže otehotnieť.Operácia sa vykonáva u žien, ktore predtým mali vajcovody zviazané.U Žien mladšich ako 30 rokov je vacsia pravdepodobnost, že budu ľutovať podviazanie, podľa Americkej College pôrodníkov a gynekológov. Ostatné ženy, ktore často ľutuju a ziadaju navrátenie plodnosti chirurgia patrí tým, ktore sa rozhodli vajíčkovodov podviazať, ked maju manželské problémy alebo po presvedceni od niekoho iného.""

http://www.webmd.com/infertility-and-reproducti...