icon

Prečo povedať nie sterilizácii

olejka
3. apr 2013

Podviazanie vajcovodov je zmrzačenie ženy, súhlasíte?

Problémy v tehotenstve a pri pôrode spôsobili že sa mi lekári vyhrážali sterilizáciou..Myslela som že som zodpovedná tak som sa na ňu išla objednať , vnútorne som však cítila veľkú túžbu po ďalšom dieťati...Bol to zásah zhora, dnes viem,že áno....obišla som snáď všetky ženské stránky na internete a dala sa do diskusií so ženami čo to podstúpili...teraz ľutujem že som si tie maily neskopírovala...proste boli úžasné...ozývali sa mi tie čo ľutujú...vraviac ,,nerob to!!...
Nechápala som,veď lekári mi vravia že je to veľké riziko ešte otehotnieť...sterilizácia je však väščie...to som vtedy nevedela...
Kvôli pocitu viny jednu takúto internetovú kamošku prepadla depresia a nevedela ako ďalej...ďalšia sa rozišla s manželom, našla si iného a teraz vraj idú na ivf...chcú spolu mať dieťa...šialené Američanky...myslela som si...no v čakárni u lekára kde som sa mala objednať som sa zhovárala so Slovenkou ktorá to podstúpila a potom jej museli odstraňovať,,následky" mimomaternicového tehotenstva....Nechápala som čo mi vraví...,,ale nie potrat!? "spýtala som sa zdesene...pozrela na mňa so slzavými očami....ach ako som ľutovala čo sa jej to pýtam...

Zistila som že nie som sama čo má problémy a a radu som dostala z úžasnej lpp...ľudia ktorí už tiež ,,neplánujú" otehotnieť a práve preto odmietajú sterilizáciu...rátajú však s tým že darcom života je Boh a ak ich bude skúšať rizikom ďalšieho tehotenstva...dá im aj silu ho zvládnuť...

Teším sa že mňa takto navštívil v tej čakárni a zdiaľky zdravím tú ženu čo ma vtedy varovala, teší sa že ma vidí s kočíkom a plačeme spolu od radosti? od smútku?

Cítim že aj ja dlhujem niekomu niečo podobné...tak sa ospravedlňujem keď to znie ako propaganda...Chcela som sa len podeliť 😉

olejka
autor
4. apr 2013

@hajajanka abortivny ucinok hak ma ak zlyhaju vsetky ostatne formy zabranenia pocatia...pozri si informacie od farmaceuta...Pharm dr.Laurinec
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/olejka/clano...

😉

billam
5. apr 2013

@olejka 1.neviem odkiaľ máš, že som lekárka?
2.sterilizacia a podviazanie vajecnikov sú dve odlišné veci - aspoň si to nastuduj, ked tu šíriš bludy!!!

olejka
autor
5. apr 2013

Post Tubal Ligation Syndrome (PTLS)
Príznaky posterilizačného syndrómu nútili niektoré ženy dať si spraviť reverz sterilizácie...tzv odviazanie vajcovodov...

,,,,
Andrea 31
Čoskoro po narodení dcéry, som spozorovala príznaky ktoré každý osamote by neboli také alarmujúce ale keď sa však spojili...naozaj som začala obávať sa cítila sa veľmi zle....Čoskoro po pôrode som bola smutná že nemôžem mať už viac deti. V tomto období som si myslela že tieto príznaky mám kvôli smútku z ukončenia mojej plodnosti.
Teraz však viem. že s tým nesúvisia...ani túžba mať ďalšie deti...veď už mám ,,viac než dosť!
Hoci viem že je to túžba od Boha a nie niečo ZLÉ!!!
Moje príznaky sa nakopili a objavili sa ďalšie pre mňa celkom nové príznaky.
Kým jeden -dva mohli byť celkom normálne prejavy...zasa ale sa pridružili príznaky ďalšie a spolu to bolo akoby s nimi pozvané príznaky..

Menštruácia sa mi vrátila 3 týždne po pôrode po šestonedelí napriek tomu že som dieťa plne kojila.
Predtým som mala menzes až 8 mesiacov po pôrode..

Pravidelné migrény a bolesti hlavy typicky týždeň pred ms, keď mi končila a jeden uprostred menštruácie.... Každá z týchto migrén trvala 4 dni, a bez predpísaných liekov som to nezvládala...s každou sa opakovala nevoľnosť a zvracanie....

Poprvý krát som nemohla schudnúť počas kojenia to napriek diéte a cvičeniu...

Vysoká precitlivelosť, ľahko som sa rozplakala a zosmutnela.

Extrémne suchá pokožka.

Uprostred cyklu som dostávala kŕče a stvrdli mi prsia.

Príšerné kŕče 1-2 dni uprostred ms,s miernymi kŕčami pred menzesom a ešte jemné kŕče počas celej menštruácie... Som veľmi aktívna žena a mám vysoko prah bolesti , tieto kŕče ma však skoro rozplakali.
Krvácanie tak silné že po hodine som musela meniť podložku a doktor mal podozrenie na anémiu...
Krvácanie niekedy aj uprostred cyklu. špinenie do 23 dňa a pokračovalo do 28eho keď potom začala ešte silná menštruácia....

Mala som plesňové ochorenia, veď som bola stále vo vlhkom keďže som stále, skoro celý mesiac musela nosiť vložky a byť pripravená na nečakané krvácanie ....

....proste všetko to bolo kvôli posterilizačnému syndrómu... Post Tubal Ligation Syndrome (PTLS).

Katherine.
Rozbila som kúpelňu vo svojom dome...Môj priateľ bol v totálnom šoku! Vyletel hore schodmi pozrieť sa čo sa to prepánajána deje??Mala som“záchvat hnevu”. Bolo to strašné, stále je mi trápne o tom rozprávať.V minulosti som nemala žiadny záznam vo svojej zdravotnej karte, žiadne psychické problémy alebo poruchách nálady. Tento ,výpad ’ bol extrémne desivý pre mňa a aj môjho priateľa...
Po ukľudnení som zodvihla telefón a zavolala gynekológovi.Bola sobota a on mal službu na telefóne odporučil mi návštevu psychológa......
Lieky nepomáhajú ak ide o násilím sa prejavujúce kolísanie nálad a depresie
Hlavné symptómy sú.

denné bolesti hlavy
2 týždne predmenštruačných problémov..
7-8 dní silného krvácania (pretekalo mi to cez oblečenie...krvavé zrazeniny veľkosti vlašského orecha)
úzkosť ,panické záchvaty, depresia
ekzém na lýtkach
záchvaty hnevu..
nekontrolovateľné vyplakávanie sa
počas ovulácie som si musela sadnúť na vankúš keď som šoférovala a na plochu stoličky v práci som si nemohla sadnúť, aj počas chôdze som mala bolesti..,
ostré bolesti v pravom boku,
bolesť počas sexu (zvlášť po…schúlila som sa od bolesti do kĺbka)
Mám desaťakrovú farmu ..kone psy a mačky...ošípané... nemám čas byť padavkou milujem svoju rodinu. moju prácu na farme, ale nemôžem si to užívať lebo posterilizačný syndróm teraz ovláda môj život...
""""
http://www.tubal-reversal.net/blog/2008/tubal-l...

olejka
autor
5. apr 2013

@billam takže nie si?Potom potom ťa viac nebudem brať vážne...keď nemáš argumenty...ventiluj sa naďalej v témach ktoré ťa hryzú...nech sa páči.. 😉 😉

....fakt ako na akom podklade sú Tvoje tvrdenia že HAK nie je abortívna...veď spôsobuje stenšenie sliznice maternice...teda ,,šikovné "oplodnené vajíčko, ktoré vzniklo aj napriek hormónom sa nemá kam uhniezdiť pre nedostatočnú stielku...ani takáto žena netuší koľko duší nenarodených detičiek ju v nebi osloví,,mama!!"

..aj s vnútromaternicovým telieskom môžeš otehotnieť...pri ultrazvuku raz jednej žene odporúčal lekár potrat...plod v maternici mal Danu zapichnutú v hrudi...

https://www.modrykonik.sk/forum/antikoncepcia/tehotna-s-vnutromaternicovym-telieskom-co-teraz-2/

billam
5. apr 2013

@olejka nehnevaj sa, ale tato tvoja agitka mi pripadá ako teleshopping....unavne a zbytočne

olejka
autor
5. apr 2013

@cat ,, písala si mi """vieš čo, napr. ja som onkologická pacientka, dokonca veriaca /ale zdravo, sorry/, vyliečená, ale s tebou nesúhlasím""""
ak si onkologická pacientka iste nepotrebuješ mať ešte aj posterilizačné problémy,na tie som touto témou chcela poukázať......je to super že si sa vyliečila...ja by som neodsudzovala ak si už niekto vybral svoju formu ,,ochrany", podľa vlastného svedomia...súdiť je to najľahšie ..oveľa zložitejšie je toho človeka pochopiť...

Ale pri mojich problémoch ,vtedy som v tom nemala jasno že mysliac zodpovedne si môžem ešte viac naložiť..a sú ženy ktoré sú na tom podobne...nevedia sa rozhodnúť...nemajú právo poznať svoje skóre???
Na to ostatné nereagujem názor väčšiny je pravda?? HMMM Môžem ja povedať či som zdravo veriaca? Toto môže posúdiť len Boh..kto je ako veriaci. ak chorý človek často nevie že má problém...bude sa vydávať za normálneho...je to klasická diagnóza...teraz nemyslím onkológiu ale duchovné ochorenie ...ktoré má každý ,ak si veriaca nemáš problém priznať si že si iba ,,hriešnik" teda chorý od hriechu...

S vierou to nie je ako s rakovinou...som zdravá alebo chorá...... lebo všetci sme v tejto oblasti chorí...teda nesúhlasím že niekto je zdravo veriaci a niekto choro-fanatik...aj strach o život je fanatizmus...myslím že to musí byť naozaj choroba dať sa zmrzačiť aby som mohla žiť a nie zomrieť kvôli tehotenstvu...a potom ešte zistiť že sterilizácia nezachránila môj život...hmmmm
že som tehotná a bola som si istá že nebudem... a potom získam ďalšiu nemoc..rozmýšľať o potrate aby som mohla ži, toto je akéééééééé choréééééé ☹

Ja nevnucujem nikomu moje metódy ale STM toto je jediný neškodný a účinný prostriedok..ovulácia sa celkom spoľahlivo dá zisťovať aj močovým testerom napríklad...
Je to o tom či som ,,chorá" a záleží mi na mojom zdraví a nemám na výber alebo som len,,pohodlná" a budem radšej riskovať neprirodzený zásah do organizmu 😒

olejka
autor
5. apr 2013

@billam tu si pisala ze si lekarka
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/rimsko-katolicka-cirkev/

tak vysvetli o com vravis co je sterilizacia a co je podviazanie vajcovodov...ak to nie je to iste , dam tuto temu premenovat ak sa to da...

ja tu bludy nesirim na nete je zenska sterilizacia popisana ako sposob znepriechodnit vajcovody..laparoskopicky popalenim alebo podviazanim, v zahranici sa implantuju mikro telieska alebo sa vajcovody zopinaju svorkami...ktore sa potom este daju odobrat...teda je navratna...

povedala som ze nereagujem ale proste mi to nejde do hlavy ako lekar moze takto klamat.....takto dezinformovat ludi...

dlhujes vysvetlenie ostatnym , nielen mne.

billam
5. apr 2013

@olejka no a to je to, že ty cerpas všetko z netu 🙂

Sterilizacia je nevratny úkon - laicky povedané, že ide o prerusenie vajickovodov!!! Prepalenim, precviknutim.
Podviazanie vajickovodov je navratny úkon - uvoľnenie svoriek.
To znamená, že ide o dva rozličné pojmy.

olejka
autor
5. apr 2013
billam
5. apr 2013

@olejka to je vlozenie teliesok, ktoré je navratne.

olejka
autor
5. apr 2013

ano? a kde su tie telieska?,,cut" je podla Teba vlozenie...ja myslim ze to je precvaknutie....nebavi ma tahat sa za slovicka
vyssie si pisala ze sterilizacia a podviazanie nie je to iste ...tak sa oprav ...nemam chut Ta viac ponizovat...prepac...
mam pracu 😉

billam
5. apr 2013

@olejka zlataaa, ty mna neponizujes...skôr ponizujes seba 🙂...a myslím, že aj ostatne ťa tu uz majú dost 🙂...prečítaj si medicinsky článok o nevratnosti sterilizacie.
Stojím sii za tým, že podviazanie a sterilizacia nie je to iste.....podviazanie/uz z názvu vyplýva, že vajcovody sa PODVEZUJU/ a pri sterilizacii sa prepaluju.

mracik
5. apr 2013

billam, tuším ťa olejka usvedčila z klamstva. Tak si teda lekárka alebo nie?
táto diskusia je zbytočne vyostrená, olejka, ty si podstúpila sterilizáciu, že si až tak citovo zaangažovaná?

billam
5. apr 2013

@mracik zo žiadneho klamstva ma neusvedcila...nenapisala som, že som gynekologicka...robím na genetike.

mracik
5. apr 2013

takže si medicínsky pracovník, ale nie lekárka, všakže?

billam
5. apr 2013

Vsetci sme medicinskí pracovníci, aj ty 🙂....olejka narazala na to, ze ako lekarka - gynekologicka mozem pacientkam klamat...preto som jej odpisala, ze odkial ma, ze som lekarka....mala som asi konkretizovat.

billam
5. apr 2013

@mracik hovorí ti nieco molekulova cytogenetika, HNPCC, FAP, LI FRAUMENI, Von Hipell Lindau, Peutz - Jeghers syndróm, Cowden syndróm....to je moja odbornosť.

maznacik007
5. apr 2013

@billam ahoj uplne mimo temy ako to je ak mojmu malemu robili genetiku (kompletne vysetrenie) a zistili ze ma nejaky gen co maju celiatici aka je pravdepodobnost prejavenia sa celiakie...
maly ma poruchu rastu, velmi vysoke Ige poruchy imunity oboch typov, ale v krvi nemal protilatky na lepok aktualne

dakujem za radu...

mracik
5. apr 2013

billam, veď fajn, určite rozumieš mnohým veciam lepšie ako niektorí lekári, a možno práve preto si mala pocit, že keď ovládaš genetiku lepšie ako oni, tak aj ty si už vlastne lekárka. 😅
To si myslia aj mnohé sestričky, ktoré sú v praxi oveľa zbehlejšie ako lekári-absolventi.
Ale problém je v tom, že ovládajú len tú svoju úzku špecializáciu a chýba im všeobecný rozhľad. 😉

Takže trošku sebareflexie by nezaškodilo 🙂
Ale tak zas, kto nikdy neklamal na koni, nech prvý hodí kameňom 😀

billam
5. apr 2013

@maznacik007 aká bola hodnota AEMA /alebo atTG/...bola mu robena crevna biopsia?

maznacik007
5. apr 2013

@mracik no ale povedzme si zasa uprimne ze taketo tapetovanie textov prebehnutych cez translator google od @olejka je absolutne kontraproduktivne .... ano ak ma negativnu skusenost svoju vlastnu nech napise alebo sa rozhoduje o sterilizacii ale toto co tu predvadza je proste mimo ...

aj my s manzelom sme odmieti IUI, IVF a ine metody ked sme nemohli mat druhe dieta a vzali sme si z domova ale teraz nepojdem do tem kde zeny riesia UO a nebudem tam moralizovat a riesit co urobili...
ano krestan ma davat aj svedectvo ale skor cinmi a nie posudzovanim a odsudzovanim...

billam
5. apr 2013

@mracik tak fajn....nie som sestricka....som onkohematolog....ale vzhľadom na tvoj príspevok ohladne sestriciek...hmmm, naznasam takýto povysenecky typ lekarky...sorry, ale vidím tie mladé ako sa správajú - a to nielen k sestrickam, ale aj k pacientom...trochu ucty a pokory by to chcelo.

billam
5. apr 2013

@mracik a atestaciu mam u doc. Mistrika...aby to bolo kompletne...ale to uz nepatrí sem.

maznacik007
5. apr 2013

@billam geneticke vysetrenie HLA II.triedy DQ2.5 pozit. IgE mava okolo 600 dlhodobo, teraz idu robit kozne testy ze na co je konkretne alergicky, zatial mu vylucili BKM
s-aTG menej ako 10 klU/l, S-aTPO menej ako 5 , S-Kortiz 237 nmol/l

S-IDF-I 67 ug/l toto mal minuly rok nizsie

aktualne je pod 3 percentilmi na vyske, kostny vek 2,5 roka az 3 roky v juli bude mat 5 kalendarnych

okrem toho ma poruchy imunity oba typy nemam tu tie vysledky ale to ma dlhodobo ...

biopsiu mu nerobili zatial nechceli ze pokial to nema akutne v krvi ten lepok a chodi aj na kardiologiu

a ma ekzem ...

olejka
autor
5. apr 2013

@maznacik007 Dakujem aj za kritiku...ano zamyslim sa nad sebou.. 😒 .ja som vdaka informaciam od laiciek a hlavne ze sa podelili s negativnymi skusenostami ...ziskala novy pohlad na tento problem..a to ovplyvnilo moje rozhodnutie...a odborne veci prekladat neviem...odborne..uznavam 😉 zial nenasiel sa iny odbornik , kto by to spravil vdaka ze si tu...
Musela som podpisovat negativny reverz proti sterilizacii..ano dovodov bolo dost...ale vzhladom k rizikam ktore sterilizacia ma...myslim ze rizikove tehotenstvo kvoli tenkej maternici alebo porucha krvacania po sterilizacii alebo dokonca mimomaternicove tehotenstvo su podobne nebezpecneee.
a myslim si ze takto tlacit na pacienta lekari nemaju pravo...myslis ze ano? v Europe sme znama krajina nezakonnymi sterilzaciami Romiek......nebavil sa s nimi nikto? Nemam v umysle tu rozvijat romsku otazku...viem ze mnohe o to doktorov aj pri porodoch ziadaju...ale nezda sa mi ze by vsetky tieto postupy boli odovodnene...co som videla
casto tie zeny nemaju ani po tridsiatke a ani viac ako styri deti a uz je tu navrh na sterilizaciu kvoli tretiemu cisarskemu...ako to vidis Ty?? Vyjadri sa prosim...dakujem za odpoved 😉 ...

olejka
autor
5. apr 2013

pardon to bolo pre
@mracik to od smilika yial nenasiel sa...ten druhy odsek

mracik
5. apr 2013

@olejka, teda aby sme sa rozumeli,keď už si tu prezrádzame svoje profesie 😀 , ja som síce lekár, ale nie gynekológ, štátnicu z gyndy som mala ako každý medik na škole 😉

ohľadom negatívneho reverzu, v súčasnej dobe ho považujem za potrebný. Pacient musí byť informovaný o rizikách a lekár zas má byť chránený proti prípadnej žalobe.
Pre našou nemocnicou je obrovský bilbord "Máte pocit, že bolo poškodené vaše zdravie? Volajte na t.č.....
Lekári sú pod obrovským tlakom, sú naozaj jednou nohou v base, každé maličké, hoc aj nevedomé zaváhanie ich môže stáť slobodu.
Nikto ti nepovie, koľko SC tvoja maternica zvládne, ani nedokáže matematicky porovnať riziko pre zdravie vyplývajúce z ďalšieho tehotenstva a sterilizácie. Sú ženy s ruptúrou maternice po druhom SC, sú také ktoré majú za sebou 11 bez komplikácie (obidva prípady naozaj poznám)
Môžme to len intuitívne odhadnúť, medicína je napriek všetkým výskumom stále viac umením ako vedou.
Lekár samozrejme nemôže tlačiť na pacienta.
Ja sama by som sterilizáciu po treťom SC zrejme nepodstúpila, ale tak ľahko sa mi hovorí, keď mám za sebou 4 spontánne pôrody.

olejka
autor
5. apr 2013

@mracik co vravis na ten posterilizacny syndrom....je to tak zjavna vec..preco sa o tom u nas neinformuje zeny...
ja som ani nie tak nabozenska ale protisterilizacna ,,fanaticka "

ALL,
prave mi to tato tema pomohla pochopit...tak dakujem za vsetky negative reakcie
ak sa robia bez suhlasu NAJMA...verim ze uz nezijeme v takej dobe ako nase mamy...ale mojej mame dali,,rajsky plyn " a pri polovedomi nieco podpisala ani nevedela co...odkedy si pamatam...stale som svoju mamu videla v bolestiach nechcela mi to vesat ako dietatu na ramena ale neukryla sa...videla som ako trpi...vzali jej jeden vajecnik a druhy podviazali...az ironicky pri mojich problemoch ako som zacala zistovat co mi hrozi a tak...mi to vsetko zacalo zapadat ako skladacka doseba...

Nepodstupila som lebo viem ako moze potom zena trpiet...

jaroe
13. máj 2013

@olejka fajn tema, len skoda ze sa to zvrhlo na reci o fanatizme a pod. Inak ma celkom zaujalo, ze aj tento zakrok moze mat vazne negativa. Hoci uz dost kriticky pozeram na medicinske zakroky, moja naivita este celkom nezmizla 😀 Nie ze by som uvazovala nad sterilizaciou ale aktualne ma tym napadom vytocila svokra, tak som do tejto temy zabludila. Tiez mi pride tento zakrok drasticky, taky proti prirode /a to ani nie som veriaca/, ale to hovorim z pohladu zeny, ktora mala dosial bezproblemove tehotenstva a porody, v ziadnom pripade si nedovolim nikoho, kto ho podstupil, za to kritizovat.