icon

Prečo povedať nie sterilizácii

olejka
3. apr 2013

Podviazanie vajcovodov je zmrzačenie ženy, súhlasíte?

Problémy v tehotenstve a pri pôrode spôsobili že sa mi lekári vyhrážali sterilizáciou..Myslela som že som zodpovedná tak som sa na ňu išla objednať , vnútorne som však cítila veľkú túžbu po ďalšom dieťati...Bol to zásah zhora, dnes viem,že áno....obišla som snáď všetky ženské stránky na internete a dala sa do diskusií so ženami čo to podstúpili...teraz ľutujem že som si tie maily neskopírovala...proste boli úžasné...ozývali sa mi tie čo ľutujú...vraviac ,,nerob to!!...
Nechápala som,veď lekári mi vravia že je to veľké riziko ešte otehotnieť...sterilizácia je však väščie...to som vtedy nevedela...
Kvôli pocitu viny jednu takúto internetovú kamošku prepadla depresia a nevedela ako ďalej...ďalšia sa rozišla s manželom, našla si iného a teraz vraj idú na ivf...chcú spolu mať dieťa...šialené Američanky...myslela som si...no v čakárni u lekára kde som sa mala objednať som sa zhovárala so Slovenkou ktorá to podstúpila a potom jej museli odstraňovať,,následky" mimomaternicového tehotenstva....Nechápala som čo mi vraví...,,ale nie potrat!? "spýtala som sa zdesene...pozrela na mňa so slzavými očami....ach ako som ľutovala čo sa jej to pýtam...

Zistila som že nie som sama čo má problémy a a radu som dostala z úžasnej lpp...ľudia ktorí už tiež ,,neplánujú" otehotnieť a práve preto odmietajú sterilizáciu...rátajú však s tým že darcom života je Boh a ak ich bude skúšať rizikom ďalšieho tehotenstva...dá im aj silu ho zvládnuť...

Teším sa že mňa takto navštívil v tej čakárni a zdiaľky zdravím tú ženu čo ma vtedy varovala, teší sa že ma vidí s kočíkom a plačeme spolu od radosti? od smútku?

Cítim že aj ja dlhujem niekomu niečo podobné...tak sa ospravedlňujem keď to znie ako propaganda...Chcela som sa len podeliť 😉

Strana
z8
ataz
15. okt 2013

ako som už písala, ja veriaca som.. ale tak asi po svojom...

maca_p
15. okt 2013

@olejka zas opruzujes nabozenstvom?

dufam, ze tejto hluposti ti tu neuveri ani jedna kocka, citujem ta: "napriek tomu ze zakony im ho dovoluju aj znicit ak je to aj devatmesacne dieta...je majetkom matky napriklad v US alebo v Kanade, v UK robia potraty v deviatom mesiaci..." ach jaj 😢 😲 mozno tak v cine, ale tam to robia nasilim, kedze je tam zavedena politika jedneho dietata...

olejka
autor
15. okt 2013

@maca_p ahoj maci ako sa mas? 🙂 🙂
toto si myslela?

V USA sú potraty legálne až do pôrodu a legislatíva prikazuje poskytnúť lekársku pomoc novorodencovi, v prípade, že potrat prežije.
http://www.hlavnespravy.sk/americky-potratar-ce...

Jedina krajina co dovoluje potrat v ktoromkolvek termine z akehokolvek dovodu je Kanada

http://www.abortionlaws.ca/

s UK som sa sekla tam je legalny do24 tyzdna

strasneeee ze?

Ospravedlnenie...ja som chcela povedat ze ako moze zasiahnut lekar v ohrozeni zivota zeny ..urobi jej sterilizaciu bez suhlasu..aby nezomrela 😖
a naopak dieta moze zabit...toto bola pointa...ale nevadi .Uz som si zvykla na nepochopenie..

....prajem Ti krasny vecer..radsej si pozri nieco prijemnejsie na noc... 😢 😢 😢

https://www.youtube.com/watch?v=2hmPqY19JYI

Moje trápení se sterilizací

Vždycky jsem chtěla velkou rodinu. Už jako malá jsem často snila o tom, že se vdám a budu mít dům plný dětí. Nebylo tedy překvapením, že jsem se ve 40 letech dívala na svůj život s uspokojením. Měla jsem šťastné manželství a pět zdravých dětí.

Když jsem neočekávaně zjistila, že musím jít na operaci kýly, zavolala jsem svému lékaři s dotazem o možnosti současného podvázání vejcovodů. Radil nám k tomu již po našem třetím a pak i po čtvrtém a pátém dítěti. Pokaždé jsme odmítli, protože se nám to nějak nezdálo. Ale teď, když jsme přišli do středního věku a máme rodinu svých snů, jsem usoudila, že bychom neměli plánovat další děti.

Pamatuji se na ten večer, kdy jsme s Natem seděli proti sobě v pokoji na podlaze a všechno zvažovali. Bylo nám oběma 40 let a tak se zdálo na čase přehodnotit naši rodinnou situaci. Shodli jsme se na tom, že jsme příliš staří na to, stát se znovu rodiči. Náš nejmladší měl brzo začít chodit do školy a poprvé za 13 let jsem neměla mít v domě žádné předškolní dítě. Čekala mne svoboda rozhodovat o svém čase vést spořádanou domácnost a přitom dokonce dělat občas něco jen pro sebe. Těšila jsem se na tuto novou fázi svého života.

Po dlouhé diskusi jsme šli spát zcela přesvědčeni, že děláme správnou věc. Vše mluvilo pro sterilizaci. Druhý den jsem si vyjednala termín.

Dvojitá operace proběhla bez komplikací. Vystřídali se při ní dva lékaři, jeden dal do pořádku kýlu a druhý podvázal vejcovody. Zotavování bylo podle očekávání a mysleli jsme, že tím to pro nás skončilo. Mýlili jsme se!

Když se podívám do svého deníku, vidím v záznamech z týdnů a měsíců po zásahu určitou nejistotu: „Tuhle fázi života, plození dětí, máme za sebou a vyrovnáváme se s tím. Asi jsme příliš staří … a už nejsem schopní.“

Vždycky jsme uznávali, že je každé z našich dětí ojedinělým a cenným Božím darem. Každé způsobilo v našem životě velikou radost a růst. Přesto že některé z nich přišly jako „překvapení“, všechny byly přijaty s otevřenou náručí a srdcem, a nepřestávali jsme za ně Pánu děkovat. Odporovalo tedy našemu způsobu myšlení, když jsme teď svým rozhodnutím řekli: „Už žádná malá požehnání, Pane. Děkujeme, ale už nemáme zájem.“ Tenkrát se sterilizace zdála tak logická a správná. Vzpomínám si, jak jedna moje přítelkyně žertovala o své vlastní sterilizaci a řekla, že patří k „vykleštěné generaci“. Já jsem se po té poznámce celá naježila a myslela jsem si, jak může někdo mluvit tak sarkasticky o tak vážném rozhodnutí? Jak se může tak zlehka vyjadřovat o něčem tak důležitém? Podobné myšlenky mne začaly pronásledovat. Cožpak jsme tenkrát s Natem nezvážili všechna pro a proti? Zapomněli jsme snad na něco?

Byla jsem zděšená, když jsem si uvědomila, že jsme se tehdy ani jednou nezeptali, co asi na naše rozhodnutí myslí Pán Bůh. Všechno jiné jsme mu tenkrát v modlitbě předkládali. Proč jsme zanedbali toto téma?

Několik měsíců po mé operaci se všechny tyto mé úvahy spojily v přesvědčení, že jsme udělali hroznou chybu. Začla jsem mít zlost sama na sebe a na nás oba za to, že jsme podstoupili takovou operaci, aniž bychom žádali Pána Boha o moudrost.

Cítila jsem, že jsme Pána zklamali a tím přerušili to zvláštní spojení, kterým nám v minulosti žehnal. Teď už nikdy nepoznáme, jaké mohl mít s naší rodinou plány a koho nám mohl ještě poslat.

Rok po operaci ukazuje můj deník míru mého smutku: „Je mi tak líto, že jsme to udělali! O co všechno jsme se možná ošidili. Obelhala jsem sama sebe, že mám ustoupit logice, a že je sterilizace správná.“

V té době jsem se se svými pocity nikomu nesvěřovala. Nechtěla jsem nic říci ani Natovi, aby se necítil uvězněn mezi mým smutkem a permanencí mé operace.

Pilně jsem četla svou Bibli a hledala v konkordanci verše, kde se psalo o „dětech“, „neplodnosti“, „rodině“, „domácnosti“ a „matce“. Přestože Pán Bůh nezmiňuje v Bibli sterilizaci, bylo mi naprosto jasné co si o ní myslí. Děti jsou pro něj skutečnými poklady, jsou mu tak drahé, že jeho oblíbeným způsobem, jak požehnat zbožnou ženu je dát ji dítě.

Jednou v noci jsem nemohla spát a seděla jsem v pokoji a četla Bibli skrze slzy. Když mne tam Nat našel, začla jsem před ním vylévat své srdce. Jak slyšel mou bolest, řekl: „Promluvme ještě jednou s doktorem. Třeba se s tím dá něco dělat.“

V té chvíli jsem pocítila první paprsky naděje. O čtyři týdny později jsme se sešli s mým lékařem. Když vyslechl náš problém, nevěřil svým uším: „Vy opravdu chcete podstoupit velmi riskantní zpětnou operaci?“ Už to slovo zpětnou nám vykouzlilo úsměv na tvářích. Dal nám jména tří mikrochirurgů, odborníků na problémy plodnosti.

Když jsme dohodli termíny návštěv cítila jsem, že procházíme dveřmi, které nám otevřel Bůh.

Toužili jsme po tom, abychom vrátili přirozenou funkci poškozených orgánů do rukou dárce všeho života. Chtěli jsme, aby bylo všechno jako dřív, kdyby se rozhodl nás požehnat dalším dítětem, mohl to udělat, aniž by způsobil lékařský zázrak. Nepočítali jsme nutně s dalšími dětmi, ale byli jsme pro tuto možnost otevřeni. Chtěli jsem Pánu Bohu ukázat, že spoléháme na jeho úsudek víc, než na svůj vlastní.

Šestnáct měsíců po podvázání vejcovodů jsem podstoupila pětihodinovou zpětnou operaci.

Operující chirurg nevěděl nic o těžkém osobním zápase, který mne přivedl k operaci, ale když přišel druhý den za mnou na pokoj, řekl: „Jsem rád, že jsme tu operaci natáčeli. Ještě jsem neviděl tak dokonalý případ. Když jsme dokončili úpravu vašich vejcovodů, sklouzly zpět do původního stavu, jako by se jich nikdy nikdo ani nedotkl.“ Když lékař odešel, rozplakala jsem se radostí a děkovala Bohu za všechno jeho požehnání.

O sedm měsíců později jsem vedla všech našich pět dětí do školy. Cítila jsem, jak polykám slzy. Náš nejmladší začínal první třídu. Být osvobozena od jedné z nejradostnějších, nejvzrušujících fází mého života se najednou nezdálo příliš lákavé. Když jsme udělali spoustu fotografií a dali si pusu na rozloučenou, odjížděla jsem domů s pocitem osamění.

A přece někde hluboko ve mně hnízdila malá jiskřička. Den předtím jsem odevzdala do laboratoře vzorek krve k vyšetření. Měla jsem podezření, že se má stát něco velikého. Jako první jsem tedy zajela do laboratoře. Test byl pozitivní. Byla jsem těhotná!

Když jsem vzrušeně děkovala Pánu Bohu, napadlo mne, že tahle zpráva přišla jen několik minut po tom, co jsem se rozloučila před školou se svým posledním „miminkem“. Jak zvláštně to Pán Bůh načasoval. Jak tvořivě jedná. A jak ho mám ráda!

Dnes je nám s Natem oběma 43 let a denně vychutnáváme a nemůžeme se nasytit radosti z devítiměsíční Louisy. Jako přirůstek k našim čtyřem synům a jedné dcerce přinesla Louisa naší rodině tolik radosti a smíchu a okořenila náš život víc než bychom si kdy dovedli představit. Jsme spokojení, protože víme, že jsme tuto důležitou stránku našeho života znovu vložili do všemohoucích Božích rukou.

— Margaret Nymanová žije se svým manželem a šesti dětmi v Chicagu.

[CCL Family Foundations, Volume XXIV, Number 3, listopad-prosinec 1997, str. 1.] [CCL Family Foundations, Volume XXIV, Number 3, listopad-prosinec 1997, str. 22n.]

maca_p
15. okt 2013

@olejka ta v tomto pripade ti musim povedat PREPAC 😉
nebudem studovat vsetky linky (verim ti), checkla som iba americkeho potratara a som naozaj zdesena, co sa to vali z krajiny, ktora je znama svojim puritanstvom (i ked je tam najlepsi busines s ponom, s obchodovanim s bielym mäsom, s drogami atd.). takmer kazdy tam vyznava istu formu svojho LORDA, v tejto krajine maju snad vsetky bozstva dokonca aj pezident je veriaci a prisahal na bibliu a nechapem, preco teda nie su potraty od urciteho mesiaca zakazane. prinajmensom by si clovek myslel, ze tam budu zakazane uplne...

neviem, podla mna od gestacneho veku, kedy je dieta aj za pomoci pristrojovych zariadenia prezit porod, by som potrat povazovala za nezakonny s peknou sadzbou trestu odnatia slobody.

a prave vdaka roznym druhom antikoncepcie (HAK, teliesko, sterilka, abstinencia), podla toho ktoru formu si zena zvoli predchadza takymto nemoranym krvavym masakrom. 😉 ved co je to jeden postubalny syndrom, oproti zabitu dietata v maternici za predpokladu, ze ako novonarodene by mohlo zit.

olejka
autor
22. okt 2013

@maca_p
hak teliesko su abortivne je to taky isty masaker ako zabit devatmesacny plod. takisto mimomaternicove tehotenstvo tak moze skoncit aj pri podviazanych vajcovodoch 😖 ...

ale zvysok . co pises , suhlasim ,chcela som zalozit poradnu pre zeny po sterilizacii, ale ja nie som ten pripad, iba sa mozem delit s tym co som pocula a videla,
nemala by si zaujem pomahat inym podporou a podeleni sa zo svojich skusenosti?

Inak aj lpp robia poradnu pre takmer kazdeho. 😉
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_multicat...

maca_p
22. okt 2013

@olejka neviem ako by som ti mala byt napomocna. ostatne ak chces na tuto temu som mnou, tak via IP.

osobne som za hociaku formu atk - aj abortivnu, nez UPT. ale na druhej strane, nie som proti UPT, ak je vykonana v zakonom stanovenej lehote (tu na slovensku), alebo po lehote v odvodnenych pripadoch.
ale teda co sa tyka UPT vo vyssich mesiacoch tehotenstva tak ako si uviedla vo svojich linkoch tak proti tomu jednoznacne som.

ewellina
22. okt 2013

Aj na mňa vyvíjala zdravotná sestra(!) nátlak.
Pre mňa osobne by bola sterilizácia niečo veľmi ponižujúce.
My sme dali sterilizovať mačku.
Ja však nie som mačka, ja som človek.

maca_p
22. okt 2013

@ewellina prosim ta, aky natlak na teba mohla vyvinut zdr. sestra?
o sterilku musis ty pisomne poziadat, potvrdit svojim podpisom min. 30 dni pred zakrokom. cize stala nad tebou so sklapelom?

je dost nechutne, ze si dala nedobrovolne sterilizovat vasu macku. co ak v macacom nebi bude za to potrestana? aha, zamnauci, ze jej majitelka na nu vyvinula natlak.... ach jaj. tak seba by si "neponizila", ale bezbranne zviera ano... 😝

ewellina
22. okt 2013

@maca_p Slovný nátlak.

Tie nezmysly, čo si o tej mačke písala, mi nestoja za námahu odpovedať...

maca_p
22. okt 2013

@ewellina presne ako sa hovori: nerob inym to, co sa tebe nepaci...
lebo ved macka nie je zivy tvor. je to iba macka, ktora vrhne mladata 2x rocne. naco si robit velke starosti s mackou, ked mozeme mat iba male starosti... ale tu macku proste musime mat, aby nam lapala mysi, aby nam v obdobi ruje nemnaukala a ine macacie starosti.

ewellina
22. okt 2013

@maca_p Ta ty ši mudra...

maca_p
22. okt 2013

@ewellina
chapem ta. 😉

dejnas
22. okt 2013

to prirovnanie s mačkou nebolo najšťastnejšie 😒

ja som sterilizáciu po druhom s.c. odmietla, dr. mi to navrhla - vraj po druhej s.c. to automaticky ženám núkajú zo zdravotného hľadiska.... bez nátlaku, nič, len si to poznačila v karte...
a dôvod odmietnutia? ďalšie dieťatko už síce neplánujeme, ale človek nikdy nevie... a ak by aj nešlo o dieťa - príde mi to tak veľmi definitívne, stratiť v relatívne mladom veku reprodukčnú schopnosť, prísť dobrovoľne o to, čo robí ženu ženou 😉

ewellina
23. okt 2013

To nebolo prirovnanie. 😉

olejka
autor
23. okt 2013

mozno to nie je ani take ponizujuce ako neprirodzene stratit reprodukcne zdravie...dobre znama takto opisovala stavy ako sa po steriizacii uz s manzelom sice nemuseli bat ale potom im to,,vzruso" z cakania na menstruaciu chybalo akosi...nevie sama ako...asi ich to zblizovalo ...ved je to povodny zamer manzelstva,, v stasti aj nestasti, v zdravi aj v chorobe"

zial nevydrzalo im to...dnes su odluceni a manzelovi sa zapacili plodne zeny zda sa...akoby jeho sterilna manzelka stratila prenho tu hodnotu 😠
ach to hadam nie...ved to je strasne ked si to uvedomim...kolko zien uz neplanuje deti ale snad pre manzelov su plnohodnotne ...
Mne to pride ze asi kazda zena co podstupi sterilizaciu alebo podviazanie vajcovodov to casom moze olutovat..sama potrebuje podporu .vela zalezi od manzela ako ju vie podporit v case ,,vyprahnutosti"...lenze toto nas nedoceneny a zle ohodnoteny zdravotnicky personal neriesi.....zial..
ze je posterilizacny stav vlastne diagnozou a je to na manzelske a psychologicke poradenstvo

http://www.tubal.org/
http://zena.pravda.sk/zdravy-zivot/clanok/27331...

maca_p
23. okt 2013

@dejnas zenu zenou nerobia IBA prerusene vajcovody. koniec koncov, ak par velmi tui po detoch, je tu moznost asistovanej reprodukcie. moj nazor je, ak ma zena v hlave vyrieseny pocet deti a nielen z ekonomickeho hladiska, ale aj zo zdravotneho, psychickeho, z hladiska zodpovednosti za celu rodinu, tak preco nie?
kazda sa rozhoduje sama za seba. ktora ma tuto otazku vyriesenu sterilku podstupi a ktora ma pochybnosti, tak ju nepodstupi.

@olejka podla mna sterilka vobec nebola problemom tvojej kamosky, ale zrejme zlyhala partnerska komunikacia a celkovo vztah. koniec koncov, sterilka na zene nie je vidno, mozno maju aj tie jeho nesterilizovane kamosky urobenu sterilku 😀 . a mame tu priklady desattisicov rozvedenych parov, ktore plodne su a ani to ich neuchrani pred rozpadom vztahov.

olejka
autor
23. okt 2013

@maca_p rozpad vztahov po sterilizacii bezna vec....nie ,,podla mna" ale overena vec....

5.1. Vzájomné vzťahy manželov

Prvý a najdôležitejší bod tvoria vzájomné vzťahy manželov. Ich podstatu možno zhrnúť do niekoľkých bodov, ktoré však nevystihujú zložitosť a rozmanitosť každého manželstva.

a) Premena zo zamilovanosti na lásku.
Zamilovanosť je záležitosť spravidla citová a má egoistický charakter, kým skutočná láska je vec vôle a je altruistická. Ide tu teda o zásadnú premenu z ega na alter. Táto premena sa nedá uskutočniť v okamihu, je to dlhotrvajúci proces, ktorý často trvá do smrti. Krásnym príkladom skutočne vyzretej lásky sú staré manželské páry, ktoré po vychovaní detí prežívajú svoju starobu v príkladnej láske, ba u mnohých je badateľná i zamilovanosť ( krásny citový vzťah, ktorý si zachovali po dlhé roky).

b) Zmena myslenia z JA na MY
Predstavme si mladomanžela, ktorý v nedeľu poobede príde za svojou ženou a vyhlási: „ Ja idem na futbal.“. Ak to urobí viackrát, určite to nezostane bez odozvy. Skutočné „my“ totiž znamená, že musím už rozmýšľať aj za toho druhého, nemyslieť iba na seba bez toho, aby ma zaujímalo, čo bude robiť ten druhý.

c) Prijať partnera takého aký je.
Michel Quoist hovorí: „Nemôžeš sa oženiť so svojím ideálom“ (ideál totiž neexistuje). Ani ja nie som ideálny, a preto nemám právo žiadať to od toho druhého. Musím si však ešte pred manželstvom veľmi jasne uvedomiť, aký charakter majú chyby môjho partnera. Môžem síce dúfať, že kvôli mne sa ich zbaví, ale na druhej strane mi musí byť jasné, že ak sa tak nestane (a to býva častejší prípad), budem sa musieť s nimi zmieriť. Ak snúbenec fajčí a ja to neviem prijať, nemala by som ísť do manželstva s presvedčením, že on prestane, čiže zvážiť si, či sú z mojej strany tieto prekážky prekonateľné alebo nie.

c) Spoločný duchovný život.
Rodina sa nazýva aj malá Cirkev. Cirkev je spoločenstvo, má spoločenský charakter, a preto by sa všetky náboženské úkony a prejavy mali robiť spoločne (spoločná modlitba, účasť na svätej omši, prijímanie sviatostí, slávenie sviatkov, služba blížnym a vôbec celý náboženský život). Z toho vidno, aký veľký problém môžu priniesť miešané manželstvá, keď každý verí nejako inak alebo jeden z manželov je neveriaci.

e) Riešenie vzájomných konfliktov.
Neexistujú manželstvá bez konfliktov. Ideálom manželstva je vedieť takéto konflikty riešiť včas a nie jednostranne (aby sa jedna strana cítila vždy ukrivdená). Veľmi odporúčanou zásadou je neprenášať spory do ďalšieho dňa. Už Židia v Starom zákone sa držali hesla: „Nech slnko nezapadá nad vašim hnevom“. Manželia, ktorí končia deň bez zmierenia zbytočne stupňujú napätie. Predstava, že nový deň sám vyrieši konflikt je naivná a nereálna.

f) Vzájomná komunikácia.
Na vojne platí, že bez spojenia niet velenia. Ak majú manželia spoločne žiť (vytvárať spoločenstvo), musia mať záujem jeden o druhého a o všetkom sa otvorene porozprávať. Reálna situácia je v mnohých rodinách opačná. Manžel príde unavený z práce, chce si oddýchnuť, prečítať noviny, manželka sa zase zaujíma, ako prežil deň. Muž to považuje za vypočúvanie a nezriedka vzniká z toho konflikt. Medzi manželmi by mala byť prirodzená komunikácia motivovaná úprimným záujmom, nie žiarlivým vypočúvaním.

g) Vzájomná úcta, rovnoprávnosť.
Mnoho mužov si veľmi zakladá na tom, že sú hlavou rodiny, mnoho žien to zasa preháňa z emancipáciou. Obidve stránky sa často utvrdzujú v svojom omyle v priateľských alebo pracovných kolektívoch a potom tým trpí manželská jednota a porozumenie. Je proti Božiemu plánu a nezlučiteľné s manželským „my“, aby sa jedna stránka akýmkoľvek spôsobom povyšovala nad druhú.

h) Radostné očakávanie života.
Plnosť manželstva (spoločenstva dvoch ľudí) sa dosahuje tým, že dávajú život tretiemu (dieťaťu). Radostne očakávané a chcené dieťa dáva vzťahu manželov novú, vyššiu kvalitu. Platí to však aj opačne. Nechcené dieťa považované za prekážku degraduje manželský vzťah, odhliadnuc od toho, že škodí aj samotnému dieťaťu.

ale zena zial casto nevie aky ortiel podpisuje...
c) Medicínskych dôsledkoch sterilizácie ženy ako metódy, ktorej cieľom je nezvratné zabránenie plodnosti
Chirurgicky vykonaná sterilizácia osoby je metóda nezvratného zabránenia plodnosti ženy. Dôsledkom sterilizácie je neplodnosť, teda trvalé zabránenie schopnosti oplodnenia. Dochádza k operačnému prerušeniu vajíčkovodov, ktoré slúžia na transport vajíčok z vaječníka do maternice a sú miestom oplodnenia (t.j. splynutia vajíčka s mužskou pohlavnou bunkou – spermiou), dôsledkom ktorého vznikne trvalé zabránenie schopnosti oplodnenia.
Ako každý operačný výkon aj sterilizácia môže mať v určitom nízkom percente prípadov komplikácie rôzneho stupňa závažnosti. Ide najmä o komplikácie chirurgické napr. krvácanie alebo vytvorenie krvnej zrazeniny, infekčné alebo anesteziologické. Medzi zriedkavé neskoré následky sterilizácie, ktoré vyplývajú najmä z nezvratnosti stavu patria psychické problémy ženy.

warholette
23. okt 2013

@olejka kazdy lekarsky zakrok predstavuje rizika, nielen sterilizacia. a nechapem ako sterilizacia vplyva na rozpad manzelskeho vztahu, ak tam raz nebola potrebna komunikacia a dovera, tak je to absoutne bezpredmetne, ci jeden z partnerov podstupil sterilizaciu, vyber mandli alebo odstranenie slepeho creva.

olejka
autor
23. okt 2013

@warholette pri sterilizacii ide o dobrovolne sa uzatvoreniu pred prijatim noveho zivota, je to vaznejsie nez zakrok po ktorom ostane jazva...
pokial nie je na to zdravotny dovod, je to neprirodzene a co je neprirodzene, to jednoducho nefunguje...

zial nasa legislativa umoznuje steriliaciu uz 18nastrocnej uplne zdravej zene ako formu antikoncepcie...
ake chore a aky zlocin to je dat sa takto zmrzacit...

Plodnost je dar a tymto by som rada skoncit...majte vsetci pekne, dakujem za diskusiu.

dejnas
23. okt 2013

@maca_p napísala som svoj názor a svoj pocit, za tým si stojím a nik ma nemusí presviedčať o opaku 😉
na druhej strane - presne toto by som nechcela, najskôr sterilizácia a potom asistovaná reprodukcia? človek nikdy nevie vopred, čo mu život prinesie 😉

ak máš, iný názor, ok, ja Ti ho neberiem 😉 ja mám kámošky, ktoré podstúpili sterilizáciu, po druhom s.c., a ani by mi na um nezišlo presviedčať ich o opaku, je to ich rozhodnutie a ja to rešpektujem...

maca_p
23. okt 2013

@dejnas jasne. ja by som to tiez tak pochopila, preto si myslim, ze sterilku ma podstupit len a len ten, kto je na 100% rozhodnuty ukoncit reprodukciu z akychkolvek dovodov. AR som napisala ako extrem, ze ani sterilka nie je definitiva.

@olejka plodnost je schopnost organizmu dosahovat reprodukcnu schopnost, nie dar.
pozri, ak si to ta 18 rocna zena zela, je sposobila na pravne ukony, neviem preco by o tento zakrok nemohla poziadat... nik nemoze nutit ineho, aby otehotnel a cim viac krat,tym lepsie... kazdy si nesie dosledky svojko konania sam za seba. neviem o akom zlocine a zmrzaceni hovoris!
proste ma stve, ze sa tu hras na martyrku sterilizovanych zien rozpravas o niecom, co si ani nepodstupila a svojim sposobom dehonestujes svojimi slovami zeny, ktore su svojpravne - ze zlocin a mrzacenie... 😲
a prikladas sem len skopirovane texty a svojim sposobom moralizujes...

seraa
23. okt 2013

@charlottte

asobne poznam zenu co porodila cisarskym 5 krat ! a uplne vsetko ok

duratlicka
23. okt 2013

Urcite sa da neotehotniet aj bez sterilizacie a HAK.Kondomy a symptotermalna metoda to istia🙂

karinnka
23. okt 2013

@olejka Prezrad nam,kolko mas deti?Si vydata?Alebo len o veceroch snoris fanaticky po nete a unika Ti realny zivot?Trochu predychaj,hned bude zivot krajsi....

maca_p
23. okt 2013

@seraa urcite je to mozne, ved su statisice moslimskych a zidovskych zien, kde je uplne prirodzene mat za sebou 5-6-7 tehotenstiev ukoncenych sekciu.

@duratlicka urcite to ide aj tak, ale clovek ma moznost volby 😉 . a co ak symptotermalna metoda nevyjde? co ak nevyjde system plodnych a neplodnych dni, prasknuty kondom? niekto proste nepotrebuje adrenalin zvany neplanovane tehotenstvo - bum a co teraz??? 😎 . zvlast, ked uz je vo vku, ale ma kopec pridruzenych zdravotnych problemov alebo proste uz neplanuje zvysit pocet clenov v rodine..

aristka
23. okt 2013

@olejka no neviem o aké vzrušo píšeš ,keď bola kamoška podviazaná ,to vzrušo mala ak bola zdravá každý mesiac ,lebo sterilizáciou menštruáciu nestrácaš a ani ovuláciu ,takže chlapovi voňala tak či tak a je smiešne ,že ich rozchoď pripisuješ sterilizácii .....inak nečítala som celé aké hefty tu píšeš ,ale tiež by ma zaujímalo koľko máš detičiek a či si vôbec vydatá .... 😀

briketa
Odpoveď bola odstránená
Strana
z8