icon

Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?

maggie2
11. máj 2011

Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?

Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?

Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?

Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?

bubulka722
27. máj 2011

@drzubok Bol by si prekvapený a ešte raz láskavo konči debatu aspoň somnou.

drzubok
27. máj 2011

asi bol prekvapeny.. radsej koncim, lebo asi mam z toho strach

stut
28. máj 2011

Prepáčte! Ale toto nevedie nikde obsah fóra má poradiť pomôcť alebo niečo zlepšiť. A nebudem sa čudovať keď to zamknú a ja, vyjadrenie UDNZS už nebudem mať kde prilepiť. Ale asi toľko. Úroveň národa sa odvíja od jeho právneho vedomia a preto to tu na Slovensku tak vyzerá a ryba vždy smrdí od hlavy prepáčte za výraz. A otázka tohto fóra ma naozaj zaujíma ani nie tak po finančnej stránke ale z pohľadu práva pacientov a rodičiek. Každý jednotlivec má právo na diagnostické a liečebné programy čo najviac prispôsobené jeho osobným potrebám. Pre tento účel musia zdravotnícke služby zaručovať pružné programy, zamerané čo najviac na jednotlivca, dbajúc na to, aby kritériá ekonomickej únosnosti neprevažovali nad právom na zdravotnícku starostlivosť. Tak partner pri pôrode by som povedal že je individualna potreba. Ale je to zakotvené v právach pacientov a tuším aj v z.z.s. 576/2004 .

zajo79
28. máj 2011

@stut to by sa muselo zmenit celkovy pristup vacsiny nemocnic k porodom, aby sa nerodilo ako na beziacom pase a podla 40rocnych ´"zauzivanych" praktik.... lebo ochota zmenit je nulova.

pri tomto mi platenie otca pride ako UPLNA zbytocnost...

ano, zeny znesu, vacsinou drzia usta, pretrpia porod, ked sa k nim spravaju v porodnici ako spravaju... porodny plan vacsina porodnic stale neuznava a o inom ani nehovorim. AKO TO ZMENIT???? no nezmenime to my tu... ochota lekarov a porodnych asistentiek je tiez minimalna... rodit doma sa neodvazim...tak mi zostava tak ako vacsine - fakt pobyt v porodnici pretrpiet. 😠

kocurko1
28. máj 2011

Ahojte. Aj ja sa pridam. Beriem, ze v kazdej krajine je inak posudzovane, co je standardna zdravotna starostlivost a aj zdravotne poistenie. Neprekvapilo ma, ze v Spojenych statoch moja znama mala splatkovy kalendar na 50tis USD za svoj komplikovany porod a brali to ako normalnu vec. Mohli si platit drahsiu poistku.
V CR rodila kamaratka a mala manzela pri porode. Aj co sa tyka sestonedelia, to co je u nas nadstandard, bol u nich standardom, ze ktory nepriplacali. Uvidime, ako dlho to utiahnu, podla diskusii v CT.
U nas sa na temu poplatkov za otca pri porode, epidural, vyber lekara vyjadroval prednosta jednej z bratislavskych porodnic a priznal, ze na oddeleni z tychto poplatkov nevidia ani polovicu. Ze peniaze rodiciek neidu na zvysovanie urovne starostlivosti ale na splacanie dlhov nemocnic. Bezodna studna s urokmi, zacarovany kruh 😒

mondee
28. máj 2011

@nadenkaaa ze vraj dar...pokial viem ,za dar sa povazuje nieco co sa dava dobrovolne a tento poplatok je povinny 😀

maggie2
autor
30. máj 2011

@luthien35 My sa tu nebavíme o tom, že nesúhlasíme so všetkými poplatkami. My sa tu bavíme o tom, že vyberanie poplatku za prítomnosť otca pri pôrode ako nadštandardnej služby poskytujúcej nemocnicou je zrovnatľné s výpalníctvom. Lebo prítomnosť otca ktorý nie je ani zamestnancom ani vlastníctvom ani nástrojom nemocnice logicky službou nemocnice nemôže byť. Nikde na svete sa za to neplatí iba ešte v niektorých postkomunistických krajinách ako je napr. Česko. @drzubok prečo by som mala platiť za vlastného manžela? Za jeho púhu prítomnosť? To je choré. Samozrejme že akceptujeme platby za služby, ktoré službami naozaj sú. Ale toto nie je žiadna služba, aspoň zo strany nemocnice nie. @zajo79 pranie "mundúru" zďaleka nestojí toľko. Navyše, je to úplné absurdum obliekať oteckov do mundúrov. Personál chodí v tých svojich celý deň kade tade aj na WC aj do ich jedálne naobed, nech sa netvária že sú sterilní 😀 😀 😀 😀

maggie2
autor
30. máj 2011

@bubulka722 to bola iba otázka času, kým sa tu nachometne taký provokatér ako @drzubok. Stavila by som sa o všetky drobné že pracuje v zdravotníctve, resp. zastáva sa svojej polovičky 😀

maggie2
autor
30. máj 2011

@stut Čo táraš o individuálnej potrebe? Snáď biologický otec má právo byť pri zrode vlastného potomka, navyše keď zákon jeho partnerke prikazuje vykonať pôrod v nemocnici. Prítomnosť otca pri pôrode nikoho nič nestojí, ten poplatok je obyčajné výpalníctvo. Jednorázové bačkory či rúška, sú párcentová záležitosť, navyše na predchádzajúcich stranách žienky referovali, že tieto položky musia si zaplatiť extra alebo zohnať na vlastné náklady. Poskytovanie služieb je samozrejme nikde na svete nie zadarmo, ale aby si niekto inkasoval za službu, ktorá službou vlastne nie je, to je riadna zlodejina. A ešte v rozpore s ďalším právom klienta, spotrebiteľa, pacienta - musí si túto "službu" uhradiť VOPRED !!! Bez bločku o zaplatení otecka k pôrodu nevpustia!

maggie2
autor
30. máj 2011

@stut 576/2004 ani tu na tomto mieste nespomínaj. Nič ničové nič nie je v tom zákone, ani v jednom paragrafe, ani jednom odseku, ani jednom písmen, podľa ktorého by sa dal zdôvodniť ten ich absurdný poplatok za prítomnosť otca pri pôrode. V Čechách sa už rôzne organizácie zobudili, viď napr. tu: http://www.pluska.sk/zdravie/liga-bojuje-proti-... len tu na SK všetci držia hubu a krok ako sa povie. Tvoje tvrdenie že ide o individuálnu službu je demagógia ako hrom, zvlášť pokiaľ ženy nemajú právo rodiť doma alebo ambulantne. Zachvíľu chytráci made in Kocúrkovo si budú pýtať kešovicu za dýchanie vzduchu v ich budove...

cmulinko
30. máj 2011

@maggie2 ak je nase zdravotnictvo pozehnane takou osobou akym je drzubok,tak v tom pripade ani nie je co s nim riesit.lekar a pacient nebudu nikdy na jednej a tej istej vlnovej dlzke co sa poplatkov tyka.

maggie2
autor
30. máj 2011

@drzubok si napísala pred niekoľkými dňami: kolký su ochotní zaplatit advokata, kolkí lekára??????? potom nech aj advokat je zadara ako lekar...

Takže: a neplatíme si snáď lekárov? Neplatíme si zdravotrnú starostlivosť formou príspevkov do poistenia? Ako správne napísala @bubulka722 každý mesiac jej ide nemalá suma na toto poistenie, či je alebo nie je chorá. To je o inom. Pýtať peniaze kamuflujúc službu, kde to služba vôbec nie je, to je zlodejina. Keby si advokát pýtal odo mňa príplatok za to, že som prišla na konzultáciu nie sama, ale s mojim partnerom, tak to by bol iný nonsens. Ale v zdravotníctve im takéto habaďúry kľudne zožerieme, však? A argumentácie typu, že keby pri pôrode poartner odpadol a podobne. Nie je on snáď tiež poistený, nemá svoju poistku? Keď dokážeme ratovať snowboardistov, čo sa dorantali na zakázanom svahu, čo bráni poskytnúť oteckovi prvú pomoc, na jeho poistku, ke´d mu príde nečakane nevoľno?

maggie2
autor
30. máj 2011

@cmulinko máš pravdu ☹

malinovka333
30. máj 2011

akoze nechapem tejto otazke ci co to je, ved v dnesnej dobe si terba platit už takmer za vsetko a to ze otec bude s tebou pri porode mas akoze nejaky nadstandard a nikto ti nekaze aby si to vyuzila ak nechces,skor by som sa rozculovala nad tym preco si rodicky musia nosit vsetko z dmou, ci už nocnu koselu,toaletny,plienky atd, 😕

cmulinko
30. máj 2011

@maggie2 a este k tym poplatkom pri porode.velmi cerstvo-len 2 tyzdne mam za sebou cisarsky rez za pritomnosti manzela,kde ho teda pripravili na to,aby mohol byt pritomni na sale...a neplatili sme ani cent za tuto nadstandardnu sluzbu.neuznavam a nikdy ani nebudem uznavat platbu za pritomnost otca pri porode.

maggie2
autor
30. máj 2011

@malinovka333 pýta od Teba v nákupnom centre od Teba poplatok za to, že môžeš vstúpiť s partnerom do obchodu? Pýta od Teba niekto poplatok za to, že na úrad prídeš vybavovať veci s kočíkom? Jednoducho tu ide o absurdnosť ´platby za službu, ktorá službou vôbec nie je.

maggie2
autor
30. máj 2011

@malinovka333 definuj nadštandard prosím. Čo je na tom nadštandardné, aké náklady to nemocnicu stojí, že otec nesedí na chodbe pred dverami, ale stojí o pár metrov ďalej, práve pri tvojom lôžku za dverami? Kde je tu nadštandard a včom spočíva tento nadštandard? Že sa príde XX medikov na rodičku dívať, to ich nenapadne rodičke za to platiť, však?

libka1
30. máj 2011

tiez v tom nevidim nic nadstandardneho... pride mi uplne standardne ze ked chce byt muz pri narodeni dietata tak na to pravo ma a nejake extra naklady s tym spojene nevznikaju, ak ano, nech si nemocnica uctuje tie...
spiste niekto peticiu a verim ze sa najde vela vela vela ludi co ju podpise 🙂

maggie2
autor
30. máj 2011

@libka1 súhlasím, a z dôrazom na to, že ide o jeho dieťa. Aby mal ešte nemocnici platiť za to, že chce byť pri narodení svojho potomka, svojej krvi. A nemocnica sa tvári akoby jeho prítomnosť bola jej zdravotníckou - nemocničnou službou voči rodičke.

Vlastne stav je taký, že rodička platí za "službu" svojho partnera (nie službu nemocnice) , ale peniaze nedostáva on, ale inkasuje si ich práve nemocnica.

Ktorási žienka tu opísala i scénku z akéhosi českého comedy filmu, keď párik utekal do pôrodnice a pani porodila vo výťahu nemocnice a na druhý deň si prišiel riaditeľ vyinkasovať poplatok za prítomnosť otca pri pôrode .... 😀

cecil36
30. máj 2011

@drzubok nevychadzam z uzasu nad tvojimi prispevkami 😕 Som clovek, ktory zbytocne nechodi k dr., klop klop nebyvam chora, mam zdrave zuby a nemam ani gynekologicke problemy. Neuzivam ziadne lieky (femibion si cvakam z vlastnej penazenky) a nikdy som nebrala antiku. Cize moja navsteva u dr. je 3x do roka prventivna prehliadka u gyndosa, zubara a obvodaka. Tieto sluzby ma vsak pri priemernej mzde stoja priblizne 140eur mesacne, za rok za tieto "nadstandartne" sluzby zo ZP zaplatim 1680eur. A tak sa pytam, kam doprdele idu moje peniaze, ked som si musela zacvakat cele ivf soft vratene vsetkych vysetreni (u nas sa paradoxne tato jednoduchsia a rovnako ucina forma nepreplaca). P.s. Problem bol v mm. Za 1680 eur, ktore odvedeim si navyse budem musiet zaplatit otca pri porode, operatera- porodnika, izbu (jedno vecko a sprcha na niekolko izieb snad uz nemaju ani v Afganistane), ak budem chciet epiduralku... atd. Takze preco mam platit otca pri porode, ked vlastne nemocnici robim sluzbu ja, a to tym, ze nebude musiet pri mne neustale trcat PA? A to nevravim o tom, ze coskoro si budem priplacat za izbu a stravu. V tom pripade som za to, aby bolo dobrovolne ZP, v ktorom by bolo jasne, ake sluzby za svoje peniaze dostanem, pripadne si mozem priplatit este nieco naviac. A ak niekto nebude chciet, nech neplati nic, ale to iste aj dostane- NIC.

maggie2
autor
30. máj 2011

@cecil36 vieš prečo to tak je? Pretože oni zistili, veď majú na to senzory zo svojej každodennej praxe, že nik iný než rodičky, oteckovia, vôbec mladé vznikajúce rodiny, nie sú tak štedrí na platbyschopnosť za všetko možné. Pri očakávaní potomka jednoducho už nehľadia tak na financie, a sú schopní a ochotní obetovať akékoĺvek sumy, čo sa od nich žiadajú (aj za tie najabsurdnejšie veci - ako je napr. táto), len aby sa im v tomto najkrajšom období očakávania a tiež obdobia ktoré je spojené s odkázaním na využitie zdravotníckych služieb, dostalo čo najväčšej spokojnosti a istoty. To máš ako na dovolenke, tam tiež ľahšie pofidérni obchodníci z ľudí povyťahujú peniažky, než by tak urobili v bežnom živote, lebo sa spoliehajú na to, že ľudia si chcú toto obdobie užit pekne a málokedy sa sťažujú na neoprávnenosť poplatkov, či výšky platby za poskytnutrý servis, lebo si nechcú pokaziž zážitky a náladu.

Nemocnice sa vyberaním týchto poplatkov za prítomnosť otca pri pôrode podľa môjho názoru bezdôvodne obohacujú, opakujem, preto, lebo to čo deklarujú ako služba alebo nadštandardná služba, ICH SLUŽBOU vlastne VôBEC NIE JE

libka1
30. máj 2011

@cecil36 krasne si to napisala, ako keby si to pisala o mne 😀
este k tomu dodam ze muza pri porode ja osobne beriem ako ochranku po predchadzajucej skusenosti, kedze nevies na akeho cvoka narazis medzi PA a jemu sa predsa len lahsie hovori ked nema kontrakcie 😀 takze si nedobrovolne, ale ochotne za uvedeny "nadstandard" zaplatim... ako aj vela dalsich rodiciek 😒

maggie2
autor
30. máj 2011

@libka1 To by v takom prípade sa mal ten poplatok nazývať:

"Príplatok za nutnosť slušného správania personálu k rodičke z dôvodu prítomnosti potencionálneho svedka v prípade sťažnosti rodičky na necitlivý a nedôstojný prístup personálu." 😀 😀 😀

stut
30. máj 2011

@maggie2 Máš to skreslené žiadny zákon neprikazuje vykonať pôrod v nemocnici čo tu táraš. Ak áno chcem vedieť čislo a znenie najprv si preštuduj legistlatívu.

stut
30. máj 2011

Právo presadzovať určité záujmy

Občania majú právo vykonávať činnosť na ochranu práv v oblasti zdravotníckej starostlivosti, predovšetkým:

* Právo na voľný pohyb osôb a informácií v štátnych a súkromných zdravotníckych službách, pri zachovaní práva na súkromie;
* Právo vykonávať finančnú kontrolu a overovaciu činnosť s cieľom zistiť, nakoľko vážne v skutočnosti berie práva občanov systém zdravotníckej starostlivosti;
* Právo vykonávať činnosť pri prevencii porušovania práv v oblasti zdravotníckej starostlivosti;
* Právo priamo zasahovať pri porušovaní alebo nedostatočnej ochrane práv;
* Právo predkladať informácie a návrhy, a z toho vyplývajúca povinnosť štátnych orgánov zodpovedných za správu štátnych a súkromných zdravotníckych služieb ich posúdiť a odpovedať na ne;
* Právo na verejný dialóg so štátnymi a súkromnými zdravotníckymi orgánmi. Tak toto sú naše občianske práva a myslím si že sú málo využivané.

stut
30. máj 2011

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len „úrad“) v zmysle zákona č. 581/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov vykonáva dohľad nad verejným zdravotným poistením a dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Dohľad nad správnym poskytovaním zdravotnej starostlivosti úrad vykonáva v prípade konkrétneho podnetu s uvedením identifikačných údajov pacienta, zdravotníckeho zariadenia, popísaním problému a podpisom, a to na základe vyžiadania si zdravotnej dokumentácie.

Právo na humánny, etický a dôstojný prístup zdravotníckych pracovníkov legislatívne upravuje zákon č. 576/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov. V prípade, ak sa pacient domnieva, že boli porušené jeho práva v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, má možnosť požiadať poskytovateľa (zdravotnícke zariadenie) o nápravu. Ak poskytovateľ jeho žiadosti nevyhovie, môže sa obrátiť na orgán príslušný na výkon dozoru, ktorým je v závislosti od typu zdravotníckeho zariadenia príslušný samosprávny kraj alebo Ministerstvo zdravotníctva SR som zvedavý kto sa obráti ja som sa už obrátil.

maggie2
autor
30. máj 2011

@stut Robíš demagógiu a tu je to i krásne popísané ako je nastavený systém na SK http://www.dieta.sk/index.php?page=1&type=news&... čiže v skutočnosti, je to tak, akoby naozaj nemali ženy inú voľbu. Je to niečo ako za komunizmu, keď sa tvrdilo, že sú voľby sú slobodné, že občania nie sú v tomto štáte zavretí, ale že hranice slúžia len na ochranu pred hrozbou vonkajšieho nepriateľa. 😀

bubulka722
30. máj 2011

@maggie2 Presne vieme o čom to celé je a osoba ako @drzubok je len krásnym príkladom akí neuveriteľne arogantní a drzí sú lekári. Manžela som pri svojom pôrode potrebovala kvôli ochrane. Aj napriek tomu sa v nemocnici našlo pár osôb, ktoré na mňa vyvíjali dosť nepríjemný nátlak. Mala som pôrodný plán s ktorým som mala dosť vážne problémy presadiť si čo si pri pôrode prajem a čo nie. Celé zdravotníctvo je choré a o tom svedčí aj vystupovanie lekárov, ktorí sa cítia ako bohovia čo nás môžu ovládať. 😝

maggie2
autor
30. máj 2011

@bubulka722 viem, viem 😉

bubulka722
30. máj 2011

@maggie2 😉