icon

Prečo sa píše len o rizikovosti cisárskych pôrodov?

ivett5
16. feb 2016

Ahojte mamičky, mám pred sebou o 3 týždne plánovaný cisársky rez. Vzhľadom na indikáciu, vek atď. Tak rozhodol doktor...
Len ma štve, že všade po celom internete sa píše len o rizikách pre matku, pre dieťa a strašenie a katastrofy ohľadom CR.
Prečo sa už konečne niekde nenapíše aj niečo ohľadom vaginálneho pôrodu? Ten je vari bez rizík? Bez problémov, akože
med lízať?
Už ma to fakt štve, chcem od vás počuť vaše názory, či pozitívne alebo negatívne na pôrody či také alebo také...
Ďakujem.
PS: najviac ma hnevá, keď sa píše, že deti narodené CR môžu byť autisti, príp. mať astmu, čo to s tým má spoločné?!!!

hankaop
17. feb 2016

@iskrickaa ooo,o tomto som pocula,ale si prva,koho "stretavam",kto to ozaj ma za sebou. No super! Uz len aby sa to zacalo viac praktizovat,lebo teda,bodaj by to viacero mamin malo lahsie. Ja som mala klasicky rozrezane brusne svaly,jazva nie je nejaka katatrofa,ale skoro vraviet,este je to cerstve. Po prvom raze po roku vyzerala ako tenka ciarka. Tento druhy raz to bolo dake horsie,aj ranu mam dlhsiu. Muz bol pri oboch na operacke a aj on vravel,xe teraz sa chvilami ani radsej nepozeral. Iba bledy sedel a kukal do rohu :D. Ze to vyzeralo,akoby ma vykostovalu. Ale tak,aspon vie!
Ja si aj tak najviac pamatam,ako mi drobcov dali, ten zbytok,to uz je dako jedno 🙂 ale kebyze to je take,ake mas za sebou ty,nestazujem sa :D

aristka
17. feb 2016

@beronsche inak ty si svojim detom dabala tampon zo susi do pusky ...inak to by malo v ramci udrzania imunity sa robit minimalne do 6roku zivota ...dovtedy sa buduje imunita a treba ju podporovat udrzanim protilatok ...

beronsche
17. feb 2016

@aristka 😀 aha tak tam sa tocia tazke prachy, v alternative.. 😀 som bola v omyle, ze obrovske zisky maju farmaceuticke firmy..
Uz len jedno, netvarme sa, ze sekcia je uplne v pohode aj bez vaznej zdravotnej indikacie, lebo nie je. Tak ci onak, je to velka operacia s urcitymi rizikami a nemala by byt aplikovana bezhlavo..

hankaop
17. feb 2016

@aristka ako citam,po spinali sa ma 24h lezat,ale ja si pamatam,ze som mala spinalnu anesteziu. Asi blbost teda,musim pozriet. Ale maly sa narodil 10:42, o 17 mi priniesli veceru a ked mi ju o pol6 prisli zobrat,uz ma brali sestricky na miniprechadzku pachat hygienu

beronsche
17. feb 2016

@aristka pekne primitivny prispevok.. Ale tak, ludia sme rozny, ze? Uz na mna nereaguj

aristka
17. feb 2016

@beronsche ja mam mnoho sekcii za sebou ...takze viem svoje ..aj osobne vyskusane ...ale rizika su vsade a s tym rizikom do tehu ideme ...ja hovorim .ze netreba moc premyslat a spekulovat lebo na ten just sa vsetko poserie ...treba veci nechat plynut a porod netreba riesit na zaciatku tehu ...

aristka
17. feb 2016

@hankaop urcite si nemala spinal .to by si musela minimalne 12 hod.lezat ..
@beronsche preco primitivny prispevok ...ved hovoris o budovani imunity a ak podotknem nieco z dlhodobeho hladiska .je to primitivne....jak je mozne .ze porodom je to dobre a potom nie ..ved v mlieku materskom nie su lactobacili zo susi ...a protilatky od matky sa vytracaju asi tak po troch mes.zivota drobca ....tak ako je to potom s tou imunitou ..

iskrickaa
17. feb 2016

@ukulela No ved to aj stalo $30000. Bez dobrej zdravotnej poistky si tu mozes labu lizat...

tomasko27
17. feb 2016

@margarita Ja som rodila dva krat prirodzene,prvy vyvolavany a druhy spontanny a mozem povedat ze pre mna bol ten vyvolany horsi ci uz po psychyckej stranke ale aj fyzickej ma neuveritelne vycerpal.No viem to ze na kazdu to posobi inak a je super ze ty si bola spokojna.
Dakde som pocula ze dieta ktore ide von prirodzene je pripravene ze ide von,tym ze su kontrakcie,odtecie voda,ze sa tlaci dole sa pripravuje pocas cesty nato ze ide von a ze pri sekci a hlavne planovanej je to dieta ako keby vytrhnute zo spanku,lebo ze nic sa mu nedeje,klud ako v iny den a za chvilu sup a je vonku a ze co to,kde som to 🙂.Ci je to ozaj tak neviem.No asi ked treba cisarsky tak ho treba a rizika su vsade.Ci uz pri cisarskom,klasickom spontannom porode alebo vyvolavanom porode.

8291
17. feb 2016

@beronsche no len tie baktérie nemajú úlohu u novorodenca budovať imunitu,keďže u bábätka je po narodení imunita takmer nulová,čerpá len z protilatok od matky. už po pôrode je osídlené baktériami.V pošve má mať matka pri porode prirodzenú flóru,nie osidlenú bakteriami,aká kolvek bakteria je pozitivna,uz sa preliecuje matka pred porodom,aby sa bábo nenakazilo,pokial vyjde zo steru multirezistencia,tak sa volí sekcia-aby sa bábo nenakazilo.Z prirodzenej flory teda nemá načom to bábo tu imunitu stavať,hlavne ked sa bábätku štartuje od tretieho mesiaca.No a či by bolo riešením,nechať tampon v pošve a potom potierat bábo,tak to robiť nikto nikdy nebude,pretože najskôr sa musí urobit dlhoročná štúdia a vyhodnotiť výsledok ci to ma vôbec nejaký efekt a to v praxi nikto robiť nebude,pochybujem ze by sa do tekejto štúdie zapojil dostatcny počet matiek,myslim ze aj máloktorá klinika by do toho išla.

nikoletka_h
17. feb 2016

Ja som zazila oba porody..prvy prirodzeny,pre mna cista katastrofa,trauma..druhy cisarsky rez v spinalke a neviem si to vynachvalit 🙂 co sa tyka samotneho porodu aj zotavovania..bolesti po CR ani zdaleka nebolia ako kontrakcie..ja si skor myslim ze pre dieta je bezpecnejsie vyjst ,,unikovym vychodom"..

miriam11
Odpoveď bola odstránená
katka1981
17. feb 2016

@tyelde, ja som bola v tom, ze kvoli ociam pojdem na cisar, no 2 mesiace pred porodom som sa dozvedela, ze na cisar nie je dovod. Bola som s nervami hotova, mna boli aj injekcia a tie katastrofalne scenare ako sa dortrham..... nakoniec som si kupila epino, psychicky mi velmi pomohlo, nikto ma nestrihal, nesil, mala som epiduralku, bolesti mensia ako pri MS, nadherny porod, bolest sa dala predychat v pohodicke, co pri MS nedokazem. Nemenila by som, bolo to super.

tyelde
17. feb 2016

@katka1981 ja ti to kľudne verím, ale proste to máš ako fóbiu z pavúkov alebo otvorených priestorov- nie je to veľmi racionálne, ale človek si nevie pomôcť....mňa chytá panický záchvat už len pri pomyslení na to, takže keď viem, že budem mať na výber....to by mi fakt muselo zo dňa na deň prepnúť aby som sa toho zbavila 🙂

erienka
17. feb 2016

@margarita to si pekne napisala🙂

mamanikka
17. feb 2016
Používateľ mamanikka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamanikka.

pekne veru napisane 😉

margarita
17. feb 2016

@tomasko27
ja som asi preto spokojna, ze som nic okrem vyvolavacky doteraz nezazila, takze nemam s cim porovnat 😀 ale to bude aj tym, ze som niekolkoraz v zivote spontanne potratila, takze pre mna je vykon sam osebe dozit sa porodu so stastnym koncom, a uz som to tu niekde pisala, ze ci s vyvolavackou alebo bez, sekcia alebo do vody, kludne vytlacim dieta aj nosnou dierkou, az by to bolo potrebne 😀

beatrice1607
17. feb 2016

@ivett5 Ahoj, necitala som prispevky, ale dieta narodene sekciou je uplne rovnake v buducnosti ako dieta narodene prirodzenou cestou.
Vsetko su to dohady, nicim nepodlozene tvrdenia.
Takto su len zdeptane mamicky, ktorym sa "nepodarilo" rodit prirodzene.
Autizmus? To vraj sposobuje aj ockovanie.. Ale ci je to tak.. To nikto nemoze 100% tvrdit.
Ja som narodena prirodzene a mam rozne alergie atd. Z mojich znamych x ludi narodenych sekciou a nic im nie je. Spokojni, vystudovani a uspesni ludia.
Ano, prirodzeny porod je v sulade s prirodou, ale my ludia nezijeme v sulade s prirodou, preto si musime dopomoct ked to inak nejde.

jabadaba
17. feb 2016

@ivett5 tym sa nedaj manipulovat. Ja ti viem porovnat "prirodzeny" a planovanu sekciu - po tom prvom som sa zotavovala takmer rok a pol, o prvych hodinach a dnoch po nebudem ani pisat. Po druhom, cisarskom, som sa citila skvele. Do piatich dni som bola plne funkcna! 😉

oblecenieavecicky
17. feb 2016

Ja mám za sebou dve sekcie a som v poriadku aj ja, aj deti ;) Nemenila by som!

angelinja
17. feb 2016

ja len tolko co by osm dala zato aby som mala opravneny cisarsky porod...rodila som prirodzene..uz nikdy viac nechcem mat deti...a to hovorim uz vyse roka po porode...cize neni to az take "cerstve"..aj ked dr povedal ze na provorodicku dobre..nemala osm vakuum ani tu druhu pomocku co sa pouziva neposmenem si teraz pri komplikaciach...cize nechcem videt co je to za porod s tymito vecami..ale nehovorim urcite su ovela horsie veci v zivote..zena vydrzi vsetko...ale zamna uz nie dakujem...nas synator bude jedinacik

helenanovakova
17. feb 2016

ja nemôžem na pôrod s.c. povedať nič zlé. sektovali ma v 36 tt., všetko o.k. dieťa zdravé, ja tiež. problém môže nastať u matky i dieťaťa pri akomkoľvek pôrode. ale je fakt, že príroda je príroda, takže prirodzený pôrod má určite kopec výhod pre oboch.

emily76
17. feb 2016

@ivett5 mozno sa negativa a mozne rizika zdoraznuju vzhladom na zvyseny dopyt po cisarskych porodoch zo strany mamiciek. Ja mam za sebou aj cisarsky, aj klasicky porod a ak by som niekedy mala este rodit a mohla si vybrat, tak ja urcite volim klasicky.. ale zase na druhej strane chapem, ze nie kazdy ma stastie na taky rychly a bezproblemovy porod ako som mala ja.. a preto je cisarsky skvela alternativa. Oba druhy mozu byt tak bezproblemove, ako aj skoncit velkymi problemami...

zuzka_puska
17. feb 2016

@beatrice1607 ahoj, necitala som vsetky komentare,zrak mi padol rovno na tvoj 🙂 A musim len suhlasit... Ja osobne som sa narodila sekciou, planovanou. Mama mala uz pokrocily vek, vysoky tlak, a kadeco ine. A teda..... nemam ziadne alergie... vyzeram uplne normalne, podla vzoru svojich rodicov 🙂 A co sa tyka mudrosti, tiez si nemyslim ze by som porodom sekciou nejak utrpela 🙂 Uplne bez problemov som vystudovala vysoku skolu, dokonca som pocas studia mala len jedno Fx, kdezto niektori spoluziaci niektore skusky aj 3x opakovali.... Ja som problem nemala. Citim sa aj dostatocne inteligentne. Suhlasim, ze tie "dristy" o tom ake budu deti narodene sekciou zaostale, su fakt len vypustene na to aby vystrasili mamicky, ktore prirodzene rodit nemozu alebo nechcu. Moja dcera sa narodila prirodzene, ale porod teda nebol moj najkrajsi zazitok a druhe dieta chcem rodit sekciou. A vobec sa neobavam,ze to dieta bude zaostale, hlupe, neinteligentne ci skarede . Som dokazom toho, ze nie, nebude 🙂 pekny den

misel0806
17. feb 2016

Kazdy porod ci uz cisarak ale spontanny ma svoje vyhodyvaj nevyhodi. Niekto ma strach z nastrihnutia niekomu zasa vadi jazva kvoli estetickemu vzhladu no najdolezitejsie pre nas resp pre nase babo je priviest ho v zdravi na tento svet bez akychkolvek komplikacii ci uz sponntane alebo sekciou..☺😀

ava11
17. feb 2016

Prvy porod klasika, rychly, bezproblemovy, bolesti samozrejme boli riadne, bez epi, ale vsetko ok. Druhy porod akutno-planovana sekcia, bolesti otrasne, aj tesne po a potom aj o tyzden doma, kontrakcie boli oproti tomu malina. Mlieko mi pri oboch nabehlo rovnako. Syna som videla hned, dceru po prebrati z narkozy, obaja su zdravi, vztahy mame dobre 😀 Keby som si mohla vybrat, tak jednoznacne klasicky porod, ja som po tom cisarskom absolutne nechapala, preco je to take terno medzi "celebritkami". Ale tak jasne, poznam aj zeny, ktore cisarak zvladali perfektne a o dva tri dni ani nevedeli, ze rodili.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
alicka850
17. feb 2016

@miriam11 a este by bolo fajn,keby si ta mamicka za to svoje rozhodnutie niesla aj zodpovednost....

angelinja
17. feb 2016

@ava11 myslim ze vieme preco to celebritky chcu 😉 ...

j.a.n.e.7
17. feb 2016

Ahoj, ja mám 3x CR (prvýkrát to nešlo a potom 2x už kvôli tenkej jazve musel byť CR) ale chcem Ťa ukludniť, že

1. je dobré, že vieš, že ideš na CR, môžeš na to seba aj bábätko pripraviť, že to spolu pre vaše dobro zvládnete a pravdepodobne ten pôrod aj "precítiš" ak budeš mať len spinálku
2. deti tým myslím nijako neutrpeli
3. jasné, že ak už nemôžeme porodiť prirodzene, aspoň takúto výhodu som našla - nikto na Teba nebude kričať TLAČTE (čiže odpadne tá zodpovednosť za dieťa, že kvôli Tvojej nespolupráci by bolo pridusené, ťahané kliešťami ap.), nebudeš v bolestiach rodiť, tá bolesť bude až potom ale pod liekmi sa dá zvládnuť aj to tak prvé 2-3 dni, ja som vždy do mesiaca po CR bola fit.

Veľa šťastia.