Prečo sa píše len o rizikovosti cisárskych pôrodov?
Ahojte mamičky, mám pred sebou o 3 týždne plánovaný cisársky rez. Vzhľadom na indikáciu, vek atď. Tak rozhodol doktor...
Len ma štve, že všade po celom internete sa píše len o rizikách pre matku, pre dieťa a strašenie a katastrofy ohľadom CR.
Prečo sa už konečne niekde nenapíše aj niečo ohľadom vaginálneho pôrodu? Ten je vari bez rizík? Bez problémov, akože
med lízať?
Už ma to fakt štve, chcem od vás počuť vaše názory, či pozitívne alebo negatívne na pôrody či také alebo také...
Ďakujem.
PS: najviac ma hnevá, keď sa píše, že deti narodené CR môžu byť autisti, príp. mať astmu, čo to s tým má spoločné?!!!
@totatimeka suhlasim...ja si tiez myslim ..chod prec z konika nic necitaj bude to jak to ma byt..vobec to neries...naozaj proste ides rodit hentak a hotovo. nic necitaj ani neporovnavaj, chod radsej kupit veci pre babatko 🙂
@totatimeka Ahoj, a vieš aj presne kvôli čomu zomrela? Len ma to zaujíma, ja som zatiaľ o takom prípade nepočula našťastie
@ivett5 prosím, nič si necitajte. Netrápte sa zbytočne. Asi by ste boli viac v pohode, kebyze o nom neviete a spravia vám ho bez prípravy. Je to stres pre mamku, keď je to plánované. Pritom sa toľko pôrodov končí akútnym cr. Ja som prvý vaginalny pôrod schytala vákuum extraktor, babo mi vybrali takou pompou, ktorá sa nacucne na hlavičku baba a tak ho vytiahnu. Na cr bolo už neskoro..je tam potom mnoho možných komplikácií pre babo. Do toho som mala ešte placentu prirastenu viac o maternicu, museli mi ju vybrat pod narkozou. Dalej tri transfúzky krvi, nastrih..neprajem nikomu. Hrozné rodiť odspodu..Moja kamoska, čo rodila 2dni predo mnou, bola fit po mesiaci..Podstatné je, že môj porodnik mi pri druhom babu sľúbil cisárak. Ibaže každý pôrod je iný a napokon som ten druhý pôrod zvládla bez komplikácií odspodu. No bola som v tom, že keby sa čokoľvek skomplikovalo, ideme na cr. Bola som v pohode..a to je to, čo prajem aj vám. Vás pôrod cr bude v pohode, rana sa rýchlo zahojí, babo bude zdravé. Všetko je tak, ako má byť, nebojte..želám vám všetko dobré🙂
@hankaop Nieje všetko také jednoznačne.. ja som po prvom cisárskom skoro zomrela, nevedela som sa nadýchnuť... a druhého som sa nebála.. na druhý deň pri oboch som behala ako srna, rana sa zahojila raz dva, pri oboch so mnou na izbe boli baby, ktoré rodili prirodzene a umierali od bolesti.. vtedy som za ten cr aj dakovala ;)
@j.a.n.e.7 ano kvôli zrazenine... Mesiac po pôrode. Lekári to pripisali sekcii... 😐
@totatimeka Myslela som si, ale to by sa jej mohlo stať pri operácii akéhokoľvek typu. Jednoducho ako sa hovorí, žena je pri pôrode vždy jednou nohou v hrobe nech je to akýkoľvek pôrod.
@p3tra11 hej, ako pri vsetkom, vsetko je individualne 🙂 len po normalnom porode sa rana nezvykne hojit 5-6 tyzdnov, akokolvek moze byt porod bolestivy. Ale ja nemam osobnu skusenost s normalnym porodom, takze tazko mi je posudzovat, ako to vnimaju zeny, ktore tuto skusenost maju.
@j.a.n.e.7 svata pravda. Ten moj to tak aj berie, tyzdne tu behal s dusickou, co ked my budeme to negativne percento v statistike. Zato od kamoskinho som sa dozvedela, ze co tolko reci okolo tehotenstva a porodu, zenske telo je na to prisposobene. A k cisarskemu sa vyjadril, ze ved to je akoby som sa porezala. Ani som to nekomentovala :D
Ja mam za sebou 3 sekcie a o mesiac ma caka 4 musite si vybrat dobru porodnicu a vsetko dobre dopadne : )
@ivett5 mila maminka,vsetko je v hlave.Prveho som mala KP takze musel ist cisarakom,dokonca akutnym.Osobne som prilis nestudovala co to obnasa ale nakoniec som bola rada.Po dvoch dnoch jak srnka som behala vsetko v poho.Jedine co mozno cr ovplyvnilo bolo kojenie.ale nemozem to zvalovat na cr.nemala som mlieko preto maly musel od druheho tyzdna byt na umelom.Chcela som kojit velmi ale...dolezite bolo aby bolo babo ok.ked je maminka ok aj babo je ok.a plati to 100% videla som to na malom.ked som sa ja trapila kvoli mlieku bol aj on nervny.ale som sa zmierila s tym a bol aj on v poho.preto sa netreba podcenvat kvoli sekcii alebo preto ze nekojis.kaslat na vsetko.najdolezitejsie je spokojne babatko.
Terat ma pravdepodobne caka prirodzeny porod ale nie som z toho nadsena.jasne ze by som rada vedela ake to je ale...mne z laickeho pohladu pride ze viac komplikacii moze byt prirodzenon pirode ako pri cr.ale vravim nemam nic nastudovane.strasne sa bojim ze sa pridusi,ze bude muset ist zvonom atd.atd.
@zuzka_puska Zuzka, si dalsia osoba, ktora to potvrdzuje.
Nechapem na co takto strasia mamicky. Niektore clanky, ktore sim citala o sekciach su primitivne az hlupe. Samotny porod, resp.sposob "dostania sa na svet" nemoze predsa ovplyvnovat zdravie ci inteligenciu cloveka. To ovlyvnuje genetika, prostredie v kt.dieta vyrasta..
Moj syn ma 20 mesiacov, narodeny akutnou sekciou a zatial nebol ani raz chory (klop, klop, klop), vyvija sa uplne rovnako ako ostatne deti a je (niekedy az moc :D ) zivotaschopny. Ak by som mala mat este niekedy dieta, vobec by mi sekcia netrhala zily.. 🙂
@maja2005 ahoj nie lekari su v pohode su zvyknuti 4 a posledne uz si davam sterilizaciu aj ma presviedcali ci som rozhodnuta na 100
@beatrice1607
Moje prvé tehotenstvo bolo ukončené v 38 tt plánovanou sekciou. Mala som placentu praeviu. Naozaj bola veľmi nešťastne uložená. Práve pre to mi primár aj rez viedol vertikálne až po pupok a nie horizontálne (tzv. bikiny rez). Nemala som žiaľ na výber. Samotná sekcia prebehla dobre aj s malou stratou krvi. Horšie to bolo pár minút po tom ako ma doviezli z operačnej sály na izbu. Začala som tak silno a rýchlo krvácať, že som do pár minút stratila vedomie. Vnímať čo sa okolo mňa deje som začala až na druhý deň okolo obeda. Službukonajúca doktorka mi len povedala, že sa mi spravili nejaké veľké krvné zrazeniny v maternici a tie začali krvácať. Nebolo ani času aby ma previezli na operačku. Primár ma rovno čistil na izbe. Som mu vďačná, zachránil mi život a dokonca aj maternicu. Takže ja žiaľ nie som jedna z tých šťastných, ktoré pár dní po sekcii nevedeli, že majú za sebou operačný zákrok. Moja sestra má za sebou 3 sekcie v dosť krátkom čase. Nemala žiadne problémy a na druhý deň po operácii chodila akoby nič. Ja som sa zotavovala veľmi dlho. Ale skôr ani nie pre samotný zákrok, ale pre tú veľkú krvnú stratu. Ale aj mamičky, ktoré so mnou ležali sa veľmi rýchlo zotavovali. Ja si myslím, že stať sa môže hocičo aj pri prirodzenom aj pri sekcii. Netreba sa báť a veriť svojmu pôrodníkovi. Ja som vedela čo ma čaká a čo všetko sa môže stať, ale úplne som verila primárovi a bola som si istá že budem v poriadku aj ja aj môj synček. Hoci keď ma prepúšťal domov mi povedal, že môj pôrod a to všetko po ňom mu zobralo minimálne 5 rokov života 🙂 . Viete si asi predstaviť keď som prišla, že mám pozitívny tehu test 😀 . Našťastie je teraz placenta tam kde má byť. Ale aj tak ma čaká opäť sekcia a vertikálny rez, teraz ale verím, že to bude bez komplikácii. 😅
Ja som rodila obidve detičky sekciou pretože boli obe polohou KP . Takze sekcia bola nutná aj zo strany dieťatka aj z mojej nakoľko ja mam jednu obličku a pri tlačení pri prirodzenom pôrode by som nemusela vydržať a poškodila by sa mi aj ta jedna. Nemôžem povedať jedno negatívum na cisársky , hneď po operácii cca 12hod som začala hneď sama chodiť co niektoré sa neviedli postaviť s postele aj 2 mesiace . Ten rez je citlivý samozrejme lebo sme site tuším na 4-5 vrstiev a stačí len kychnut a dosť to nieže boli ale ťahá kedze vrchná vrstva nieje zošita klasicky ale len ako keby zosponkovana 5 kovovými sponkami , bolesť prejde ako náhle tie spoje dajú von a ta úľava potom aaaaaaaach 😉😉😉😉 a aj tretie baby bude cisárskym kedze uz by som veľa riskovala ak by som chcela rodiť normálne ale samozrejme ze doktor to hneď zamietol 😄 Nevadí aspoň bude zase sranda n sále ako pri poslednom pôrode 😂😂😂😂😂 bože ked si nato spomeniem teraz tak výbuch smiechu ma chytá 😂😂😂😂😂😂
@beatrice1607 ja tomu tiez nerozumiem 🙂 Ked som si ako prvorodicka citala tie clanky, o porode, o sekciach, mala som fakt dost 🙂 nastastie som taka, ze ked sa mi zdalo ze su to fakt dristy, vypla som to a viac som az do porodu nic necitala. No zial, su take mamicky, ktore sa citanim tychto hluposti len zbytocne zostresuju, pomyslia si sekcia,pre boha nie,nechcem mat dementne dieta 🙂 A potom sa snazia sekcii predist a chcu rodit normalne, a uz vlastne vieme ako to zväcsa cele dopadne 🙂 Ja osobne by som tiez neriesila, ak sekcia tak sekcia. Noa? ale ked som to tak citala, tie dosledky sekcie, celkom som sa pobavila...ze deti narodene sekciou byvaju spomalene, menej inteligentne, casto chore, menej mudre, nevzdelane... 🙂 🙂 Hehe, no neviem teda 🙂
@zuzka_puska Tiez sa mi nezdaju deti narodene sekciou hlupe a neviem co vsetko... co pisu sprostosti na nete. Potom by cigani boli ti najmudrejsi!!! Ved ciganka porodi aj na travniku pred "domom"...
@nibocka No aj tebe poradím menej toho čítať a viac si užívať tehu. Za mňa - prvý pôrod prirodzený - úplne super bez komplikácii, všetko v pohode. Druhý pôrod - bohužiaľ akútna sekcia.....ale hlavné je, že všetko dobre dopadlo....A skúsenosti - radšej 100x rodiť normálne a prirodzene ako sekciou - aj keď som bola po oboch pôrodoch relatívne rýchlo v poriadku a fit. Takže neviem prečo by malo byť tvoje dieťa rodené zvonom, kliešťami a podobne- zbytočne čítaš zbytočné katastrofálne scenáre. 😉
@evittam necitam nic.len tak ze pre info ale nic do hlbky.vsetko co ma desi je realita znsmych a kamaratok za posledne obdobie.z cca.10 porodov, prebehli az dva bez komplikacii.zvysok necakane cisaraky aj akutne lebo daky necakany zadrhel,tahanie zvonom,...jedna dokonca skoncila tri dni v umelon spanku a babo bolo priskrtene pupocnou snurou.ale skoro den ju nechavali trapit,aj ked videli ze to neni ok...takze ziadne citanie ale realita☹
@ivett5 heh, ano presne si to vystihla 🙂 Vsak z ciganiek tie deti len tak vypadavaju, vecsinou mavaju prave oni bezproblemove a rychle porody.... A deti???? No comment, vieme ake su ich deti 🙂 Naozaj hluposti pisu, ktorymi strasia mamicky prvorodicky...... tak isto ako aj s epiduralkami strasia 🙂 Ja som si epiduralku dala, porod bol pre mna lahsi a moje dieta je krasne, zdrave, normalne 🙂
@ivett5 nenechaj sa vystrasit. Ja mam za sebou 2 CR a ked isla by som znova zo zdravotnych dovodov, takze si velmi nenavyberam. Mna tiez zaujimali hororove scenare a doslova som sa pytala, kolko ludi sa im z narkozy neprebralo a podobne...ALE kazdy lekar si da sakra bacha, takze sa nemusis bat... a okrem toho k CR chodia vzdy dvaja operateri, takze sa tym nestresuj, tes sa na babo a je
@ivett5 ale nieeee, to som si hovorila aj ja po zazitku z prvej sekcie, ze stacilo, ale kedze som nechcela krpceka sameho na svete nehat tak som povedala ze este skusim. A ked sa ma pred narkozou pytali na meno, tak vravim sestricke, ze este si pridem dievcatko zobrat 😎 Len chlapa nahovorit a nebat sa prasknutia maternice ...
su to blbosti co sa pisu ja som mala prvy normalny a nebola to sranda a druhy cisarsky co mi prislo omnoho lepsie...preto sa pise o rizikach bo ide o operaciu ale nemas ca vobec coho bat ja som mala len ciastocnu narkozu vobec nic necitis vidis babo hned ako ho vyberu o par dni si fit ako po normalnom
@p3tra11 Súhlasím. Tiež sa necítim menejcenná len preto, že mám dve krásne deti, ktoré museli ísť cisárakom. Pri synovi som mala vcestnú placentu, málo plodovej vody, prvorodička a očakávalo sa veľké bábo. Lekár sa ma opýtal, či trvám na normálnom pôrode, lebo on to vidí tak, že keď sa to aj rozbehne, tak je vysoká pravdepodobnosť, že to skončí neplánovanou sekciou a to je už viac rizikové - narýchlo zohnať anesteziologičku bol problém. Povedala som, že som chcela rodiť normálne, ale nie som lekár, tak budem rodiť, ako on rozhodne. Predsa, má roky praxe atď. Dcérku som musela rodiť na sekciu, lebo moja maternica už bola veľmi tenká a hrozilo, že praskne. Neviem, či budeme môcť mať aj tretie bábo, ale to by šlo na 100% tiež sekciou.
A riziká? Tie sú vždy a všade. Mne sa dcérka prisala hneď po prvom prinesení na izbu - cca 3 hodiny po pôrode a krásne ťahala, tým sa mi aj mliečko spustilo na druhý deň. Syna mi nepriložili, takže sa mliečko rozbehlo na tretí deň, no pekne sme sa potom dojčili. Žiadne známky toho, že neboli porodené prirodzene na nich nebadám. Imunitu majú skvelú, nevnímam, aby boli citovo nejako okradnutí, atď. 🙂 😉
@misska22 Jej, 4 sekcia..A ja sa tak veľmi bojím prípadnej tretej.. 😔 😅
@ivett5 Ojojooooj..Bývalo kedysi..Už aj cigánky rodia sekciou. Na izbe sme mali tiež jednu...A pred ňou bola iná. Sestrička povedala, že už aj ony bežne takto rodia..Najmä kvôli tlaku zlému a iným ochoreniam, ktoré prirodzený pôrod nedovoľujú..Tá, čo bola s nami na izbe, šla z iného oddelenia "len" odrodiť sekciou, lebo mala zápal pľúc. Mňa našťastie v ten deň dávali z izby preč, ale 4 iné mamičky si to tam s ňou pekne odležali a ten kašeľ bolo počuť až do vedľajšej izby, kde som bola ja... 😔

Pokial budeš mať sekciu zo zdravotných dôvodou či už tvojich alebo u bábätka tak nerieš takéto veci... Ano, prirodzeny pôrod je prirodzený a sekcia je operacia... Každá operácia má riziká, takže ak niekto má na výber a môže rodiť prirodzene určite je sekcia pre neho väčšie riziko ako prirodzeny pôrod... Ja som rodila sekciou kvôli bábätku pretože normalne by mohol počas pôrodu utrpieť dosť vážne poškodenia a to určite riskovať nebudem... Mala som známu ktorá po sekcii zomrela a ver mi že odkedy som vedela že bude sekcia mala som ju pred očami... Určite by som si sekciu nevybrala z vlastného rozmaru... A prečo sa o tom píše a rozpráva? Asi práve preto lebo počet sekcii stále stúpa, práve kvôli mamičkám ktoré si zmyslia že ju chcú