icon

Prečo sa tak bojíte nástrihu - roztrhnutiu pri pôrode?

25. mar 2021

Nemyslim to v zlom, ale naozaj ma to zaujíma. Vela sa tu riesi cvicenie s aniballom alebo masáž hrádze, ale myslim, ze nase maminy nemali také možnosti a sú tu. Tak ma zaujíma co vlastne ten nástrih alebo roztrhnutie spôsobí. Či je to esteticky vidieť, co teda mne az tak neprekáža, akebo to potom uz tak nefunguje alebo ide o to hojenie po pôrode.
Necitim to tak ze si tam chcem nafukovat balónik aj ked som citala, ze veľa ženám to pomohlo ale že aj nie. Tak mi prosím ako prvoredicje napíšte čo to sposobilo vám alebo či sa to dalo zvládnuť aj s tým 🙂

Strana
z2
simona92101
25. mar 2021

Vsetko zalezi od velkosti babatka,je rozdiel ked nastrihnu na 2-3 stehy,a rozdiel ked ma zena 4,5 kg babatko a 20 stehov vnutornych aj vonkajsich,a aj po par rokoch velke problemy kvoli zlemu zasitiu.ja som mala 4 stehy,ale sitie a hojenie ma bolelo viac ako samotny porod.stehy sa mi roztrhli,doteraz to mam aj 2 r po porode citlive,a veru aj nepekne zahojene..kamaratka je stihla 45kg dievcina,cvicila s anibalom,a skoro 4kg synceka porodila bez nastrihu.na druhy den ani nevedela ze rodila...

asia83
25. mar 2021

Ja som o nástrih hrádze doktorku prosila. Z jednoduchého dôvodu: nechcela som sa kadejako roztrhať až po stehná. Nič ma nebolelo po pôrodoch (nástrih som mala pri oboch pôrodoch), nič som necítila, ani teraz. Hojilo sa to úplne normálne. Je to v pohode zahojené. Nevidím problém v nástrihu.

anile12
25. mar 2021

Ja som sa ani tak nebála pôrodu ale len na strihu. Ja som skôr mala paničkou hrôzu z toho ze ako bude bolieť to ze ma stríhajú a aj ako bude bolieť hojenie, že to bude stipať. Používala som aniball na cvičila som 32 mala mala hlavicku 34,5 a našťastie som bez 🙏 vďaka ze niečo také vymysleli

nikkya
25. mar 2021

Prvý pôrod - 3,2 kg dieťa ,nástrih, ,zašita až bohviekde ,2 týždne som si poriadne nesadla ,vstávanie z postele tiež katastrofa...
Druhý pôrod 4,2kg - ani jeden steh ,hneď ráno som fungovala úplne ako pred pôrodom.
Rozdiel je teda dosť či si šita alebo nie ,takže ja úplne chápem ženy čo sa nástrihu boja 🙈

aceris
25. mar 2021

ked nechces riesit vymozenosti doby, neries...baby ti tu popisali vela nasledkov...ale zamyslela si sa aj nad tym, dokedy asi mali tie nase mamy a stare mamy este sex s manzelom?🤔 nikdy to po siti uz nebude ono...

ja som este rok plakala kazde kramy od bolesti po prvom nastrihu....nesadla som si 3mesiace...sex fakt neni nic moc odvtedy....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
julie19
25. mar 2021

Keď nechceš cvičiť s balonikom, tak necvic🤷‍♀️ Na to ani pôrodná asistentka na kurze neodporúčala, ale tak vždy máš dve strany, jednu za jednu proti, rozhodni sa za seba... ja ti poviem svoju skúsenosť, prvorodička, necvicila som s balonikom, dieťa malo 3500g, povedal som doktorke že ak to bude nutne nech ma nastrihnu, že budem rada ak to nebude treba, ale zas nebudem protestovať ak to má pomôcť, rodila som dlhooo, 21 hodín od prasknutia vody, 7 hodín od začatia podávania oxitocinu na rozbeh, horko ťažko som sa otvára, nevládala som už som bola fakt zničená... doktorka videl že už nevladzem tlacit urobila nastrih aby tomu pomohla (vôbec ale vôbec som nič necítila), krásne má zašila, porodila som o 0:55 a na raňajky o 7:00 som už sedela za stolom, žiadne problémy s chodením na wc, len som oplachovala vodou a veľa vetrala, po 3 tyzdnoch som ani nevedela že má tam dole niekedy šili, po 5 tyzdnoch od pôrodu sex s manželom a uuuplna paráda, ako za starých dobrých čias na vysokej na chlapčenských internátoch 😅😂 užili sme si obaja... takze určite záleží veľa aj od doktora, či to dobre zasije a od teba ako zo tvoje telo dá

ecko80
25. mar 2021

Mna zasivali pri obidvoch porodoch. Pri prvom dr nastrih neurobil, roztrhla som sa az po konecnik (vratane). Vyse mesiaca som nedokazala normalne sediet, stolica prve dni unikala samovolne, nedokazala som ju zadrzat, velku potrebu som prve tyzdne vykonavala postojacky, inak som mala pocit, ze sa stehy potrhaju. Co by som vtedy dala za nastrih. Pri druhom porode som sa natrhla len malo, babo bolo mensie, to som pri sedeni takmer ani necitila. Jazvu po siti stale citim, hlavne pri zmene pocasia.

amelie2017
25. mar 2021

Ja som rodila v zahranici, na priprave nam hovorili, ze nastrihi sa robia uz len vynimocne, ked naozaj treba. Ze je lepsie prirodzene natrhnutie, lebo telo si vyberie cestu najmensieho odporu a preto sa aj lepsie zahoji. Lenze tato teoria je ucinna vtedy, ked zena moze rodit, ako si jej telo ziada. Cize v polohe, ktoru potrebuje a tlacit vtedy, ked potrebuje. Lebo pri prirodzenom porode v podstate ani velmi tlacit netreba. Ale ked mas v sebe litre oxytocinu, epidurel, atd., vlastne ani nevies, kedy mas tlacit, nohy hore, porodne cesty pritlacene kvoli polohe...tlacis, kedy ti povedia, niekedy prirychlo a vtedy moze dojst k velkemu poskodeniu.

Mna osobne musel dr. nastrihnut. Dcera uz bola 3 krat takmer von, ale zakazdym ju vtiahlo dnu- kratky pupocnik, takze nastrihol, aby jej pomohol, aby ju vytiahol. Na sitie mi dali inekciu, takze nic nebolelo. Ale stehy sa mi potrhali, zcasti aj moja chyba, zle som si sadala. A bolo to utrpenie cele setsonedelie. Prvy sex bolavy, nastastie do 3 mesiacov bolo vsetko ok. Jazva ma neboli, v podstate okrem vizualnej stranky vsetko ok. S anibalom som necvicila, ani teraz nebudem. Mne je to proti srsti. Neviem si to predstavit. Ale vseobecne nemam nic proti tomu. Komu to vyhovuje, nech pouziva.

amelie2017
25. mar 2021

Nastrihy 🙈

hors
25. mar 2021

Jas som syna rodila prirodzene s nastrihom .Bolo to pred skoro 18r a pohode .Ja som stým nemala problém a bola som riadne nastrihnuta
Bolet ma to bolelo ked som cikala alebo sadala a to trvalo mozno 3 tyzdne mozno mesiac a odvtedy neviem ze som bola zasivana .Dalsie 2 deti boli cisarskym .

marianna_
25. mar 2021

Pri prvom porode som cvicila. Maly sa ale vypytal skoro, takze som cvicila intenzivne no iba tyzden. Nastrihli ma, ale bolo to relativne ok. Pred druhym porodom som sa na cvicenie nejak necitila. Bohuzial mi to tam ruplo ku konecniku. Mysleli si, ze nebude treba strihat🥴

Ked si spomeniem na tie muky na toalete. Ani jest sa mi nechcelo, ale koli mliecku muselo vsetko ficat. Na zadku som sedela asi po mesiaci. Kojila som v klaku pri posteli...
Po polroku je to ok. Lekarka bola sikovna a zasila to pekne. Ale nikdy nevies, kto ta nakoniec bude sit.
Veru ak by som mohla vratit cas isto by som cvicila aj pri druhom porode.
Je to ako s fitkom 😉 nechce sa mi do toho, ale chcela by som byt stihla a fit 🤣 aj aniball je nic moc, ale stoji to za to 🙃

mandarinka555
25. mar 2021

@aceris Neber to tak tragicky.... každá sme iná....Mám za sebou dva pôrody a dva nástrihy - po 5 stehov a hojilo sa to pekne a rýchlo....sex máme úžasný aj po 35-tich rokoch 😝

nominativ
25. mar 2021

Áno, tiež som mala takyto názor, ako ty, autorka. Keď som ešte 3 týždne po pôrode chodila po byte stvornozky a plakala, tak som to prehodnotila.

Pri druhom by som si tam nafukovala hoc aj vzducholoď. :D a krásne bez nastrihu, zo sály som mohla odtancovat.

A ľudia prežili všeličo, to neznamená, že je to ok.

danieladeley
25. mar 2021

po prvom porode som bola vysivana ako cicmianska vysivka, sestricka mi ani nechcela povedat kolko mam stehov, hrozne to bolelo, bola som zasita zle, dostala som zapal, 40 teploty s tyzdnovym babom a lietanim po gynekologoch, no nic moc....nehovoriac o tom , ze som si nesadla 3 mesiace ze vobec. ubehlo 5 rokov a ja to sitie stale citim, hlavne ked som v drepe, sem tam pri sporte. pri druhom som si povedala , ze spravim cokolvek aby som toto uz nemusela zazit a uprimne som sa toho bala viac ako porodu. kupila som aniball a cviila poctivo. neviem ci kvoli tomu alebo inemu, ale druhy porod bez jedineho stehu a to som rodila skoro 4 kg dieta. takze za mna tych 60 eur bola najlepsia predporodna investicia aj ked nemozem na 100 % tvrdit ze iba toto k tomu prispelo.

guiseppinka
25. mar 2021

Ja absolutne suhlasim s @amelie2017 tiez som rodila v zahranici. Prve 2 porody roztrhnutie druheho stupna, mala som pocit, ze tam dr vysiva, ale 3 hodky po porode som odkracala zo saly na izbu po svojich a sedela bez problemov v tureckom sede. Treti porod roztrhnuta tiez, ale len prvy stupen. Hodinu po porode som na porodnej sale sedela v tureckom sede a ladovala do seba obed. Skoda, ze som sa neodfotila...

zeleny_dinosaurus
25. mar 2021

Jedna vec je, ze sa o tom zrovna na kave nehovori, cize bez anonymnych diskusii sa ina zena casto ani nedozvedela, ze ake problemy ma ina zena. Je to hakliva tema pre mnoho zien este aj dnes a sama viem, ze nase mamy a babky casto zanedbavali aj navstevu gynekologa, lebo to pre ne nebolo zrovna prijemne, citili sa ponizujuco, proste bola ina doba. A ak aj isli, tak sa hanbili povedat, ze nieco nie je ok. Ja som rada, ze sa o tom uz hovori a dnesne mlade zeny sa nehanbia a nepodcenuju ani prevenciu. Teda vacsina. A tie co maju strach dnes vedia pouzit google a najdete k vacsine problemov vela nazorov, clankov, diskusii a skusenosti, cize necitime sa take "divne". V podstate ani nevieme ake problemy tie nase mamy a babky v skutocnosti po porodoch maju, lebo to nepovedia.
A teda k otazke... mna najviac desi asi to, ze to zle zasiju, co sa teda stava dost casto. Zle zasita rana moze zenu trapit uz navzdy. Bolesti pri chodzi, sedeni, stati a o sexe ani nehovorim radsej. Lekar jej pomoct nevie, strpcuje to zivot a teda toho sa desim. Moznost je potom objednat sa dobrovolne na operaciu, plasticku chirurgiu, kde to mozu skusit napravit. Ale ziadna taka operacia nemusi stav zlepsit, ziadna garancia. No, neviem ci by som na to nasla odvahu a teda aj peniaze, lebo to mi nikto nepreplati. To je napriklad ten moj strach.

lienka.7
25. mar 2021

Tiez som mala nastrih a vsetko ok 👌 nic som necitila, a zrazu bola mala vonku 😁 pri sitia boleli len 2 posledne stehy...
Este aj gynekolog mi pri kontrole po 600nedeli povedal, ze uplne super👌 ziadne bolesti ani nasledky nemam. Urcite je to ale individualne, vela zalezi od doktora a aj od teba...
Necvicila som, prislo mi to proste divne si tam daco pchat 🙉

jana_eyre_2
25. mar 2021

Ja mám tri deti.. vďaka opisu nastrihu staršej sestry keď som bola mladšia som mala z toho väčšiu paniku ako zo samotného pôrodu.. prišlo mi neuveriteľne že také čosi sa môže stať a robia to pri vedomí človeka... Keď som prvý krát šla rodiť, doktora som sa panicky pýtala či to bude nutné.. ten doktor mi povedal, že on zásadne nenastrihava.. bol to veľmi namáhavý pôrod, skákali mi po bruchu, ja som už bola bez sily, zvracala som, nevládala som.. ale nenastrihli ma.. zato som sa roztrhala vnútri a vonku až po konečník.. dlho ma zosivali, keďže to bolo cikcakovite a dlho som sa nevedela postaviť..

Pri druhom pôrode som doktorke túto svoju skúsenosť povedala, ona vravela že s nástrihom nebude problém.. pôrod bol rýchlejší, bolestivejši (ale nie kvôli nastrihu) ale nástrih mi veľmi, veľmi pomohol a sili ma chvíľočku a ja som hneď ako mohla fungovala úplne normálne.. dokonca som od toho šitia konečne necítila velmi škaredo zašitú jazvu.. vpodstate mi ju trocha presili..

Tretí pôrod - opäť iný doktor, povedala som svoje skúsenosti a žiadala som o nástrih, že to bolo neporovnateľne lepšie.. doktor mi povedal, že ak to nebude potrebné on ma nenastrihne, ale pomôže mi najviac ako to bude možné... A tak aj bolo - pri pôrode naozaj asistoval, pomáhal mi, pomaly a presne syna dostával von, ja som mala kozmetické dva stehy bez nastrihu.. bol to môj najlepší pôrod..

Z toho mi ako vždy vyplýva, že vsetko je veľmi, veľmi individuálne a závisí od mnohých okolností.. niekedy je nástrih potrebný a inokedy nie.. ak sa doktor rozhodne správne, tak to žene pomôže..

aceris
25. mar 2021

@mandarinka555 zalezi od toho aky velky nastrih je....a aj od zhojenia a velkosti chlapa podla mna🙊 ja som mala prve vakuom, takze veeelky nastrih, sitie hodina....uz to budu tri roky a stale to neni dobre a caka ma druhy porod🙈

tatiana_84
25. mar 2021

Necvicila som, nemasirovala. Nastrihu som sa nebranila. Prvy porod syn 4160, par stehov po nastrihu+ male roztrhnutie asi na 2 stehy, dlho som tlacila dieta, porod bol s epi. Sili ma asi polhodinu mala som dost velke krvacanie, vobec som necitila sitie(epi ucinkovala dobre). V pohode som fungovala uz v nemocnici. Trosku padnuta maternica, slabsi unik mocu.
Druhy porod, syn 4500, vacsi nastrih+mierne natrhnutia, bez nutnosti sitia, kratky porod, na 3 zatlacenia, bez epi. Sili ma asi 3 minuty, dalo sa to vydrzat. Viac ako mesiac som si sadnut nemohla poriadne, ale pekne sa mi zahojilo. Maternica v pohode, unik mocu uz nemam. Som 4 mesiace po porode, jazva ma vobec neboli. Druhy syn kvoli velkosti vyvolany porod v 37tt, lebo som dost utla, takze aj ocakavali velke dieta.
Jedine sa trapim s diastazou-velke deti- teda cvicim.

jenny257
25. mar 2021

ja som necvicila ale bola som taka stastna, ze som pri druhom porode narazila na alternativnu lekarku a nic take sa ani nekonalo :D to šitie povazujem za najhorsiu vec z toho vsetkeho a vstavanie z postele po nastrihu ...

lienka.7
26. mar 2021

@aceris nestras tu prosim ta... co nebude ono???
Je to vsetko vysostne individualne!
Ja som mala sex po 4 tyzdnoch od porodu, nemam ziadne nasledky, nic...

fiafia
26. mar 2021

Je to individuálne. Nástrih nebolel ,šitie tiez nie. Akurát od druhého dňa som takmer dva týždne nemohla sedieť na zadku. Mala som asi smolu. Baby somnou na izbe po nástrihu nemali žiadne problémy. Kamoška bola roztrhnuta až po zadok a to už bol horší proces hojenia

cervenaruza123
26. mar 2021

Zavisi od kazdej zeny, je to individualne. Prababka mi spominala, ze sa pri jednom porode dotrhala tak, ze lekar nechapal, ze to este nevidel. V tom case samozrejme neexistovali nejake specialne postupy, takze dost dlho nemohla normalne sediet ani nic. A mnoho zien to tak ma aj dnes, darmo su uz moznosti ine a nie kazdy lekar je dost sikovny a citlivy. Ja som este netusila, ze to iste, co povedal lekar prababke, povie lekarka po porode aj mne 😀 . Dotrhala som sa riadne, sitie bolo trochu neprijemne, ale musim priznat, ze ja som cakala, ze to bude horsie, niektore casti boli citlivejsie, ale dalo sa to, samozrejme mi to umrtvili. Sedela som uz par hodin po porode, az nechapem, ocividne ma kvalitne zasili. Jasne, ze kvoli sitiu som to citila dlho, ale hlavne preto, ze som bola dotrhana dost vela, davali mi aj antibiotika, nech sa mi to cele nezapali. Spatne lutujem, ze som necvicila s Aniballom, lenze zase su zeny co si tym zbytocne spustia porod, tak tazko povedat. A presne mi to prislo cudne. Lekarka mi tesne pred porodom povedala, ze musi ma nastrihnut, ze uz teraz vidi, ze sa potrham a napriek nastrihu som sa riadne dotrhala. Vravela, ze mne by Aniball bol pomohol a dotrhala by som sa sice, ale urcite nie az tak. Jasne, ze hojenie bolo trochu nepohodlne, take dva tyzdne, kym sa to cele dalo ako tak dokopy, ale nejak som to extremne neriesila, mala som stastie, niektore zeny sa kvoli tej bolesti ledva hybu. Ked su na citlivych tkanivach tisicky trhlin, tak to jednoducho boli a moze sa zapalit, pripadne viest az k teplotam.

monro
26. mar 2021

Pri oboch deťoch som mala nástrih. O tejto veci si pamätám len, že mi hovorili, že je lepšie nastrihúť ako sa natrhnúť. Pri dcére si pamätám, že doktorka čakala, kým ma nastrihla, a bolo to len trošku. Rýchlo som bola ok.

angel993
26. mar 2021

Mňa sa nikto nič nepýtal, prvorodicka, nastrihli ani neviem kedy,potom ešte raz,lebo museli ťahať placentu, a potom sili asi hodinu bez akéhokoľvek umrtvenia, bolo to oveľa horšie ako pôrod a kontrakcie

hanka1505
26. mar 2021

Za sebou dva pôrody dcera 4600, syn 5500 a o 2 mesiace tretie babo😂🤦‍♀️dúfam nie 7kg😂pri oboch nastrihnuta, dokonca pri druhom sa ma dr spýtal co môže, čo bolo veľmi milé, zasil ma úplne perfektne, dokonca rozmýšľam ze si ho kvôli tomu zaplatím k porodu😂nič ma neboli žiadne problémy som nemala. Osobne radšej pár cm nastrihnuta, ako by sa mi to malo všetko roztrhnúť a dávať to budú dokopy pol roka. Mne tento zákrok absolútne nevadí, ale ja celkovo vnímam pôrod ako operačný zákrok, alebo teda áno uvedomujem si ze rodín na svet nový život, ale pre mna je to ze dôverujem hlavne lekárom, takže radšej medicínsky zákrok ako alternatívne postupy. Ale to som ja🙂 iné ženy iný názor.

zuzi0911
23. apr 2021

Mala som 2x na strih a po 2 h som behala.
Radšej kontrolovatelny na strih ako dotrhana až neviem kde. Napr moja spolužiačka mala neskoro robený na strih a bola dotrhana aj dnu. Čiže sa hojila veľmi dlho aj veľmi dlho mala bolesti. Ja som našťastie dnu poranenia nemala.

majulino
23. apr 2021

Mam za sebou 3 prirodzené pôrody.
Syn 3500/51, doktor ma.vystrasil ja som spanikarila, spanikaril on a urobil mi nadstrih. 2 stehy, hojenie par dni,
Dcera 4100/54 bez nadstrihu a potrhania
Syn 4080/54 bez nadstrihu a potrhania
Necvicila som ani nemasirovala hrádzu.
Nemam ziadne tazkosti ani bolesti.

Strana
z2